Πήρε πίσω τα περί “μακεδονικής εθνότητας” ο ΝίμιτςΚινητικότητα στο πεδίο του Σκοπιανού με βάδισμα προς τα ελληνικά συμφέρονται και επίκεντρο τη Νέα Υόρκη. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά από συνάντηση που είχε με την Ντ. Μπακογιάννη, ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση αφορά μόνο στη διαφορά των δύο χωρών αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ.
* Καταχωρήσεις στον αμερικανικό Τύπο για το Σκοπιανό
Κατά τη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Μ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ειδικός μεσολαβητής εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση αφορά μόνο στο όνομα, παίρνοντας επί της ουσίας πίσω τα όσα είχε αναφέρει περί «μακεδονικής εθνότητας», στην προηγούμενη συνάντηση του με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών.
Ο κ. Νίμιτς διευκρίνισε ότι η εντολή που έχει είναι για λύση που να αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν ασχολούνται με εθνικές ταυτότητες». Η κ. Μπακογιάννη είπε: «Η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής».
Ερωτηθείσα «τι εννοεί ο κ. Νίμιτς με τη μακεδονική εθνότητα που κάνει αναφορά στις ιδέες που είχε δώσει στις δυο πλευρές», η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είπε: «Ίσα, ίσα, αυτό το οποίο είπε και είναι απολύτως σαφές είναι ότι η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής. Μιλάμε για το όνομα και αυτή είναι η διαπραγμάτευση η οποία γίνεται».
Πρόσθεσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την Αθήνα για την επίλυση του θέματος, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους».
Σημειώνεται ότι αργότερα την Τετάρτη η κ. Μπακογιάννη αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ενώ την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με την αμερικανίδα ομόλογο της, Κοντολίζα Ράις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς.
Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φριντ και αμέσως μετά σημείωσε ότι «η Ελλάδα παρεμποδίζει τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, επειδή αρνείται να αναγνωρίσει μακεδονικό έθνος και γλώσσα».
Οι υπό τον Μ. Νίμιτς διαπραγματεύσεις συνεχίζονται το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, με τη συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, πρέσβεις Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ.
Εσωτερικές εντάσεις στα Σκόπια
Οι επαφές Τσερβένκοφσκι με την κ. Μπακογιάννη προκάλεσαν εσωτερική αντιπαράθεση στα Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ν. Γκρούεφσκι είπε- με δόση ειρωνείας- ότι χαιρετίζει την είδηση για τη συνάντηση Τσερβένκοφσκι- Μπακογιάννη. «Θεωρούμε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η παρουσία σε αυτήν για μία ολόκληρη εβδομάδα όλων των σημαντικότερων προσωπικοτήτων, που συμμετέχουν στην επίλυση του προβλήματος με το όνομα, αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την επίλυση αυτού του πολυετούς προβλήματος και συνεπώς και ιστορική ευκαιρία για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του Γκρούεφσκι.
http://www.cosmo.gr«Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο επικεφαλής της μακεδονικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση στη Νέα Υόρκη, κ. Τσερβένκοφσκι, εκτιμώντας τη μεγάλη του επιθυμία για εξεύρεση λύσης, αλλά και την πολυετή πείρα του - αρχής γενομένης από το 1992 - συμπεριλαμβανομένης και της στιγμής της αποδοχής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε αυτές τις ιστορικές στιγμές θα βρει τρόπο για την επίτευξη δίκαιου συμβιβασμού επ\' αυτού του προβλήματος, για τον οποίο υπάρχει ετοιμότητα άμεσα να τεθεί σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφανθούν οι πολίτες. Ο καλός και δίκαιος συμβιβασμός θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στη Μακεδονία για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» προστίθεται.