News:

Η Συνευωχία ξανά στο Διαδίκτυο

Main Menu

Κυπριακό

Started by Μαρκήσιος de Karampa, 14 December, 2007, 12:32:09 PM

Previous topic - Next topic

Μαρκήσιος de Karampa

Συμβιβασμός στον ΟΗΕ για το Κυπριακό


\"Συμβιβαστική φόρμουλα\" βρέθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά το ψήφισμα για την Κύπρο που αναμένεται να εγκρίνει αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα στο σύνολό της, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρόταση για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αλλά η \"ανάλυση των εξελίξεων στα γεγονότα επί του εδάφους κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών\", όπως περιγράφονται στην έκθεση του Γ. Γ. της 3ης Δεκεμβρίου 2007, για την επιχειρησιακή λειτουργία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο ψηφίσματος, σημειώνεται επίσης ότι \"η κυβέρνηση της Κύπρου συμφωνεί ότι με βάση τις παρούσες συνθήκες στο νησί είναι αναγκαία η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Δεκεμβρίου 2007\".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αντηχεί την σταθερή πεποίθηση του Γενικού Γραμματέα ότι η ευθύνη για λύση βρίσκεται πρώτα απ\' όλα στους ίδιους τους Κυπρίους και ότι το ερχόμενο έτος προσφέρει ένα \"σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας\" για να σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος, που πρέπει να αξιοποιηθεί απ\' όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, στην αναζήτηση μιας περιεκτικής λύσης, σημειώνοντας τον καθοριστικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην ενίσχυση των συμβαλλόμενων μερών ώστε να υπάρξει περιεκτική και ανθεκτική επίλυση του προβλήματος.

Το Σ.Α. χαιρετίζει τις αρχές και τις αποφάσεις που περιέχονται στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, όπου τονίζεται ότι \"μια περιεκτική διευθέτηση θα πρέπει να είναι βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας\", σημειώνοντας ότι μια τέτοια προοπτική \"είναι και επιθυμητή και δυνατή\" και καλεί τις δυο πλευρές να εφαρμόσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση τη συγκεκριμένη συμφωνία, \"προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για πλήρεις διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν σε μια συνολική και μόνιμη λύση\".

Επίσης, το Σ.Α. χαιρετίζει τα προτεινόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προωθούνται και από τις δύο πλευρές, ως \"μέσο δημιουργίας μεγαλύτερης εμπιστοσύνης\" μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ενθαρρύνει την εφαρμογή τους, όπως το άνοιγμα πρόσθετων διόδων διέλευσης, συμπεριλαμβανομένου και του σημείου στην οδός Λήδρας στη Λευκωσία.

Το Σ.Α. τονίζει ότι \"το στάτους κβο είναι απαράδεκτο\" και επαναλαμβάνει όλα τα προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα, ενώ καλεί και πάλι τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό καθεστώς που υπήρχε στην περιοχή Στροβίλια πριν από τις 30 Ιουνίου 2000.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα συναντηθεί απόψε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ιταλό αντιπρόσωπο, στον οποίο θα αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δίδει τη συγκατάθεσή της για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες της κυβέρνησης της Κύπρου προς το Σ.Α, που δεν υιοθετεί, πάντα σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο ψηφίσματος, την ερμηνεία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα της \"απομόνωσης\" των Τουρκοκυπρίων.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Έτοιμη νέα πρόταση για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα \"Ο Φιλελεύθερος\" πως έχει έτοιμη μία πρόταση για την ανάπτυξη νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό.

Η πρότασή του, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, είναι συγκεκριμένη και θα υποβληθεί την κατάλληλη ώρα, ενώ προσθέτει στη συνέντευξη πως ο χρόνος ανάληψης της πρωτοβουλίας θα πρέπει να επιλεγεί πολύ προσεκτικά, αφού γίνουν οι αναγκαίες προετοιμασίες σε διπλωματικό επίπεδο.

Οι προοπτικές που διανοίγονται στο Κυπριακό, τονίζει επίσης ο κ. Παπαδόπουλος, είναι δημιούργημα πρωτοβουλιών, που ανέπτυξε η ελληνοκυπριακή πλευρά.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Ενοχη η Τουρκία για τους αγνοούμενους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε σχέση με τη μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για διερεύνηση της τύχης των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974.

Το ΕΔΑΔ ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του στην υπόθεση \"Βαρνάβα και λοιποί εναντίον Τουρκίας\", που αφορά εννέα Ελληνοκύπριους αγνοουμένους.

Η απόφαση λήφθηκε με έξι ψήφους υπέρ και μιας κατά.

Εναντίον ψήφισε η Τουρκοκύπρια δικαστής Γκονού Ερονέν, που εκπροσωπούσε την Τουρκία.

Στην απόφασή του, το Δικαστήριο αναφέρεται στους εννέα αγνοούμενους και σημειώνει ότι η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για \"τη συνεχιζόμενη παραβίαση του αρθρου 2 της Συνθήκης για μη συμμόρφωση των τουρκικών Αρχών σε σχέση με τη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για διακρίβωση της τύχης των εννέα αγνοουμένων».

Οι εννέα αγνοούμενοι, σημειώνει, εξαφανίστηκαν υπό συνθήκες, απειλητικές για τη ζωή τους.

Το ΕΔΑΔ απεφάνθηκε επίσης ότι σε άλλες εννέα υποθέσεις υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της Συνθήκης για απάνθρωπη μεταχείριση καθώς και του άρθρου 5 για έλλειψη αποτελεσματικής διερεύνησης για διακρίβωση της τύχης των ατόμων που αγνοούνται.

Οι προσφυγές καταχωρήθηκαν το 1990 και αφορούν τους αγνοούμενους Ανδρέα Βαρνάβα, Ανδρέα Λοϊζίδη, Φίλιππο Κωνσταντίνου, Δημήτρη Θεοχαρίδη, Πανίκο Χαραλάμπους, Ελευθέριο Θωμά, Σάββα Χατζηπαντελή, Σάββα Αποστολίδη και Λεοντή Δημητρίου Σαρμά.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Αντιδρά η Λευκωσία στην επίσκεψη Σρέντερ


Έντονη είναι η αντίδραση της Λευκωσίας στην επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στα Κατεχόμενα.

Ο Σρέντερ αναμένεται στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, συνοδευόμενος από γερμανούς επιχειρηματίες.

Θλιβερή εξέλιξη, χαρακτήρισε την επίσκεψη του ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

____________________________________

Y.Γ  Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν ο πρώην καγκελάριος είναι νομικός σύμβουλος της εταιρείας Χόχτιφ (Hochtief), η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος...
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Κασουλίδης και Χριστόφιας στο δεύτερο γύρο


Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Κύπρο, καθώς ο Τάσσος Παπαδόπουλος έμεινε εκτός δεύτερου γύρου.

Πρώτος έρχεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με ποσοστό 33,51% και δεύτερος ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας με 33,29%. Ο απερχόμενος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος κατετάγη τρίτος με ποσοστό 31,79% και μένει εκτός του δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ άρχισαν ήδη να κάνουν ανοίγματα προς τα άλλα κόμματα, εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στα συλλογικά τους όργανα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο που υποστήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, με εκλογική ισχύ γύρο στο 20% και η ΕΔΕΚ, με ποσοστό ανάμεσα στο 7-10%.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, που επίσης υποστήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αναμένεται να κινηθεί στην πλειοψηφία του προς τον Ιωάννη Κασουλίδη, αφού προέρχεται από τις τάξεις του ΔΗΣΥ και ένα ποσοστό του, που υπολογίζεται στο 38%, ψήφισε τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Οι δύο «μονομάχοι» του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, Δημήτρης Χριστόφιας και Ιωάννης Κασουλίδης είχαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας χωριστές συναντήσεις με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

//news.ert.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ έβγαλαν οι κάλπες του α\' γύρου στις κυπριακές προεδρικές εκλογές. Τρίτος και εκτός μάχης ο Τάσσος, 1ος ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, 2ος (με 880 ψήφους διαφορά) ο Χριστόφιας του ΑΚΕΛ

Τα πάνω-κάτω με θριαμβευτή Κασουλίδη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Του ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Θρίαμβος του Ιωάννη Κασουλίδη και του Δημήτρη Χριστόφια θεωρούνται τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, τα οποία φέρουν τους δύο να περνούν στο δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή.

Τα αποτελέσματα διέψευσαν όλα τα προγνωστικά που έφεραν πρώτο τον Τάσσο Παπαδόπουλο, δεύτερο τον Δημήτρη Χριστόφια και τρίτο τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Παπαδόπουλος καταποντίστηκε στις χθεσινές εκλογές, ενώ όλοι υπογραμμίζουν την πρωτιά του υποψήφιου του ΔΗΣΥ κ. Κασουλίδη, του οποίου οι ψηφοφόροι συνασπίστηκαν τις τελευταίες μέρες, ενώ σημαντικό ρόλο στη νίκη Κασουλίδη διαδραμάτισαν και οι φοιτητές που ήρθαν από την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Στα τελικά αποτελέσματα πρώτευσε ο Ι. Κασουλίδης με 33,51%, δεύτερος ο Δ. Χριστόφιας με 33,29%, τρίτος ο Τ. Παπαδόπουλος με 31,79%.

Αλλοι υποψήφιοι πήραν 1,42%. Η αποχή ήταν 10%, τα Λευκά 1%.

Ο εκπρόσωπος του επιτελείου Τ. Παπαδόπουλου, ο Αγγελος Βότσης, παραδέχτηκε την ήττα και έδωσε συγχαρητήρια στους κ. Κασουλίδη και Χριστόφια.
 

Χιλιάδες οπαδοί των νικητών ξεχύθηκαν το βράδυ στους δρόμους της Λευκωσίας και των άλλων πόλεων και πανηγύρισαν με ποικίλες εκδηλώσεις τη μεγάλη νίκη.

Οι επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου ανέδειξαν πρώτο τον κ. Κασουλίδη, οι επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού τον κ. Χριστόφια και η Πάφος τον κ. Παπαδόπουλο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε χθες το βράδυ σύσκεψη με το επιτελείο του, άλλους στενούς συνεργάτες του και τους προέδρους του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ κ. Ομήρου και Συλλούρη και τον γ.γ. των Οικολόγων Γ. Περδίκη.

Στο επιτελείο του πάντως επικρατούσε μεγάλη απογοήτευση και αναζητούνταν τα αίτια της ήττας.

Από σήμερα αρχίζουν επαφές μεταξύ των κ. Κασούλιδη και Χριστόφια και συνεργατών τους με τον κ. Παπαδόπουλο και το επιτελείο του όσον αφορά τυχόν συνεργασία για την ερχόμενη Κυριακή.

Με τον εφιάλτη

Οι εκλογές διεξήχθησαν με απόλυτη τάξη αλλά και με τον εφιάλτη της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, και τις πιθανές επιπτώσεις της στο Κυπριακό.

Δικαίωμα ψήφου είχαν 515.994 πολίτες. Μεταξύ αυτών και 390 Τουρκοκύπριοι που διαμένουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές.

Στους καταλόγους είναι επίσης εγγεγραμμένοι 361 εγκλωβισμένοι της Καρπασίας, πολλοί από τους οποίους ήρθαν στη Λευκωσία και ψήφισαν σε ειδικό εκλογικό κέντρο.

Σε ειδικό κέντρο ψήφισαν και περίπου εκατό φυλακισμένοι στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας.

Παρά το φανατισμό και την ένταση των τελευταίων ημερών, οι εκλογές διεξήχθησαν σε ατμόσφαιρα απόλυτης ηρεμίας.

Για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ήρθαν στην Κύπρο πάνω από 20.000 φοιτητές και άλλοι Κύπριοι ψηφοφόροι κυρίως από την Ελλάδα και τη Βρετανία. Ηρθαν όμως ψηφοφόροι και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, τις αραβικές χώρες, την Αφρική και την Αυστραλία.

Τις σχετικές δαπάνες ανέλαβαν τα εκλογικά επιτελεία των Παπαδόπουλου, Χριστόφια και Κασουλίδη.

Υπολογίζεται ότι τα επιτελεία δαπάνησαν μερικά εκατομμύρια ευρώ για διαφημίσεις, μεταφορά ψηφοφόρων από το εξωτερκό, για συναυλίες, συνεστιάσεις κ.λπ.

Η κυβέρνηση θα δαπανήσει για τους δύο γύρους των εκλογών 7 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια από τις προεδρικές εκλογές του 2003, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος από τον πρώτο γύρο με 51,51% με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

Η εγκατάσταση του νέου προέδρου θα γίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 28 Φεβρουαρίου. Η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας, των βουλευτών και δημάρχων είναι πεναετής.

Τον πρώτο γύρο των εκλογών -το ίδιο θα γίνει βέβαια και στο δεύτερο- παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Κίνας, Ρωσίας και βεβαίως της Ελλάδας και γειτονικών χωρών, καθώς και η διπλωματική αποστολή της Ε.Ε. και η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών υπό τον Μάικλ Μόλερ.

Για τη διεξαγωγή των εκλογών εργάστηκαν 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 3.000 αστυνομικοί.

Οι συσπειρώσεις

Ο υπουργός Εσωτερικών Χρ. Πατσαλίδης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τον άψογο τρόπο με τον οποίο έγιναν οι εκλογές χωρίς οποιοδήποτε επεισόδιο. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο γενικός έφορος εκλογών Λ. Σαββίδης. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την αθρόα προσέλευση ψηφοφόρων.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων ήταν:

ΑΚΕΛ: 90% υπέρ Χριστόφια, ΔΗΣΥ: 87% υπέρ Κασουλίδη, ΔΗΚΟ 84% υπέρ Παπαδόπουλου, ΕΔΕΚ: 70% υπέρ Παπαδόπουλου, ΕΥΡΩΚΟ: 68% Παπαδόπουλος, 24% Κασουλίδης και 6% Χριστόφιας.

Από τους ψηφοφόρους του δημοψηφίσματος το 2004 ο κ. Παπαδόπουλος πήρε το 40% του όχι και το 5% του ναι.

Ο κ. Χριστόφιας πήρε το 35% του όχι και το 32% του ναι.

Ο κ. Κασουλίδης πήρε το 24% του όχι και το 62% του ναι.

Δεν έγιναν χθες βράδυ γνωστές οι αντιδράσεις από μέρους της Αγκυρας και των Τουρκοκυπρίων ούτε από μέρους δυτικών κυβερνήσεων. Πιστεύεται όμως ότι κάποιες δυτικές χώρες θα αισθάνθηκαν ικανοποίηση για τη νίκη Κασουλίδη .

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι από τις 56 δημοσκοπήσεις που έγιναν μόνο μία έβγαλε πρώτο τον κ. Κασουλίδη.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2008
Με προειδοποίηση για επαγρύπνηση απέρχεται ο Τάσσος

Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Με μια προειδοποίηση για επερχόμενες δυσμενείς εξελίξεις στο Κυπριακό δέχτηκε το τελικό αποτέλεσμα ο μεγάλος χαμένος της εκλογικής αναμέτρησης Τάσσος Παπαδόπουλος. «Στο Κυπριακό διαφαίνονται εξελίξεις. Καλώ τον λαό σε επαγρύπνηση. Προσωπικά θα είμαι πάντα παρών, δίπλα και μαζί με τον λαό. Για την Κύπρο μας», είπε, αποδεχόμενος το εκλογικό αποτέλεσμα.

 
«Θα είμαι πάντα παρών, δίπλα και μαζί με το λαό» δήλωσε ο Τ. Παπαδόπουλος μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος
Διαβάζοντας από γραπτό κείμενο και αρνούμενος να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις είπε ότι στη διάρκεια της θητείας του μίλησε πάντα με ειλικρίνεια στους πολίτες. «Οι σκέψεις, οι αποφάσεις και οι ενέργειές μου καθοδηγήθηκαν πάντοτε από την αγάπη μου για τον τόπο και από την έγνοια μου για τον λαό».

Οι δύο αντίπαλοί του, Κασουλίδης και Χριστόφιας, εμφανίστηκαν ενωτικοί, αφού προσδοκούν στις ψήφους του συνασπισμού που στήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ήρθε η ώρα να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας. Οσοι πιστεύουν πως ο μόνος δρόμος για το εθνικό μας θέμα είναι ο δρόμος της διπλωματικής επίθεσης να συμπαραταχθούν μαζί μας», είπε ο Ι. Κασουλίδης. Αναφερόμενος στον απερχόμενο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, είπε πως «είναι ένας πολιτικός με ιστορία που υπηρέτησε τον τόπο του με τον τρόπο που ο ίδιος πίστευε καλύτερα. Αυτό πρέπει ο κάθε Κύπριος πολίτης να το αναγνωρίσει και να το αντιμετωπίζει με σεβασμό».

Ο Κασουλίδης ανέδειξε στις πρώτες του δηλώσεις την ιδεολογική του ταύτιση με το ΔΗΚΟ, από το οποίο ζήτησε ήδη συνεργασία. «Με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τους πολίτες που τον στήριξαν μας ενώνουν κοινές θεμελιώδεις αντιλήψεις, η πίστη στην Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες, η προσήλωση στην ελεύθερη οικονομία, ο σεβασμός στις εθνικές και ιστορικές μας καταβολές. Η αγάπη για την πατρίδα, η πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον, όλα αυτά μας ενώνουν με τη διακυβέρνηση Παπαδόπουλου».

Τα δίχτυα του προς το ΔΗΚΟ έριξε και ο άλλος νικητής των εκλογών Δημήτρης Χριστόφιας και έκανε εύφημη αναφορά στον Τάσσο Παπαδόπουλο: «Είναι δεδομένο πως ανεξαρτήτως κάποιων επιλογών με τις οποίες διαφωνήσαμε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπηρέτησε το συμφέρον της πατρίδας μας». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χριστόφιας είπε ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Με βάση την πραγματικότητα αυτή την επόμενη Κυριακή οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε ένα κεντρικό δίλημμα που αφορά την κατεύθυνση και στο περιεχόμενο μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2008
ΑΝΑΛΥΣΗ

Διότι ο λαός φοβάται εδραίωση της διχοτόμησης

ΑΝΑΛΥΣΗ Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Το χθεσινό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, από φαβορί για την πρώτη θέση και σχεδόν βέβαιος για το ένα από τα δύο εισιτήρια του δευτέρου γύρου, βρέθηκε στην τρίτη θέση και είναι ο μεγάλος χαμένος της πιο συναρπαστικής εκλογικής αναμέτρησης στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κασουλίδης οφείλει την επιτυχία του στις επιδόσεις που είχε στην περιφέρεια της Λευκωσίας, όπου ψηφίζει το 40% του εκλογικού σώματος. Επίσης, κέρδισε τις νέες ηλικίες. Ο Χριστόφιας πήγε πολύ καλά στη Λεμεσό, που ήταν προπύργιο του Τάσσου Παπαδόπουλου, καθώς και στους πρόσφυγες, που επείγονται για εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Τ. Παπαδόπουλος σάρωσε στην Πάφο, που είναι όμως η μικρότερη περιφέρεια. Τον ψήφισαν επίσης οι μεγάλες ηλικίες και η επαρχία.

ΟΤάσσος Παπαδόπουλος οργάνωσε την εκστρατεία του με υπόβαθρο τις πολιτικές εξελίξεις του 2004, και ειδικά το «όχι» στο δημοψήφισμα. Ο απερχόμενος πρόεδρος είχε διακηρύξει πως οι χθεσινές εκλογές ήταν ένα νέο δημοψήφισμα, κατά το οποίο ο λαός θα επιβεβαίωνε τις αποφάσεις που πήρε το 2004.

Η εμμονή του στο 2004 τού στοίχισε την επανεκλογή, διότι πήρε μόλις το 1% από το 25% που ψήφισε «ναι» στο δημοψήφισμα, ενώ οι αντίπαλοί του «λεηλάτησαν» το 76% τού «όχι», με το 35% από αυτούς να ψηφίζει Χριστόφια και το 25% Κασουλίδη.

Ο Τ. Παπαδόπουλος συνένωσε σε έναν συνασπισμό όλα τα κόμματα που ακολουθούσαν «σκληρή γραμμή» στο Κυπριακό και προσπάθησε να δημιουργήσει έναν ισχυρό τρίτο πόλο, εις βάρος των δύο μεγάλων κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Μάλιστα, δήλωσε δημόσια πως σκοπός του ήταν να καταργήσει τον ρυθμιστικό ρόλο που τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν για δεκαετίες στο Κυπριακό.

Σε αντιδιαστολή με τον Τ. Παπαδόπουλο, οι δύο αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν σφόδρα ότι δίχασε τον λαό και ότι επαναπαύθηκε στο «όχι». Τόσο ο Ι. Κασουλίδης όσο και ο Δ. Χριστόφιας υποσχέθηκαν άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και αναζήτηση γρήγορης λύσης, προτού εδραιωθεί η διχοτόμηση.

Οι χθεσινές εκλογές έδωσαν κάποια πολύ ισχυρά μηνύματα:

* Τα δύο μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην κυπριακή κοινωνία και δεν είναι εύκολο εγχείρημα η υπονόμευση της επικυριαρχίας τους στο πολιτικό στερέωμα.

* Ο κόσμος ψήφισε στην πλειονότητά του «όχι» στο δημοψήφισμα, αλλά δεν εγκρίνει τη στασιμότητα και δεν θεωρεί ασφάλεια το στάτους κβο.

Πάντως, και οι δύο νικητές των χθεσινών εκλογών «δόξασαν» χθες βράδυ τον Τάσσο Παπαδόπουλο και έριξαν τα «δίχτυα» τους στους ψηφοφόρους του και ειδικά στο ΔΗΚΟ, που είναι πια ο ρυθμιστής. Οποιον υποψήφιο κι αν προτιμήσουν, θα θέσουν όρους και προϋποθέσεις. Ηδη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν δήλωσε πως το κόμμα του θα παραμείνει ο εγγυητής τού «όχι» στο δημοψήφισμα του 2004.

Τόσο ο Κασουλίδης όσο και ο Χριστόφιας θα δώσουν τις δεσμεύσεις που θα ζητήσει το ΔΗΚΟ, όμως, από τη στιγμή που θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, έχει την ευχέρεια να ακολουθήσει τη δική του πολιτική. Για παράδειγμα, ο Τ. Παπαδόπουλος εξελέγη πρόεδρος με τη δημόσια δέσμευση για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Οταν εξελέγη, αναθεώρησε την πολιτική του, χωρίς να μπορεί το ΑΚΕΛ να αντιδράσει, έστω κι αν είχε διαφορετικές απόψεις.

Ηαλλαγή στην ηγεσία της Κύπρου θα δημιουργήσει αφ\' εαυτής μια νέα δυναμική, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί αμέσως μετά τις εκλογές, όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος. Τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν μια περιοδεία, θα καταγράψουν τις προθέσεις των δύο μερών και αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος είχε χαράξει μια μακροπρόθεσμη πολιτική για λύση σε βάθος χρόνου, στην πρώτη του δήλωση μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων είπε πως «διαφαίνονται εξελίξεις» στο Κυπριακό και κάλεσε τον λαό σε επαγρύπνηση. «Προσωπικά, θα είμαι πάντα παρών, δίπλα και μαζί με τον λαό», είπε.

Σε ότι αφορά τα σενάρια της ερχόμενης Κυριακής, είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, παρά ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ. Είναι και τα δύο κόμματα της Δεξιάς, έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, ενώ ο Κασουλίδης δεν είναι «κόκκινο πανί» για τους οπαδούς του ΔΗΚΟ, όπως ο Χριστόφιας, ο οποίος «ξήλωσε» τη συνεργασία με τον Παπαδόπουλο.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2008

Μαρκήσιος de Karampa

Ο Δ. Χριστόφιας νέος πρόεδρος της Κύπρου


Νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος στο 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών συγκέντρωσε το 53,39%, έναντι 46,61% του Ιωάννη Κασουλίδη. Ο κ. Χριστόφιας έστειλε μήνυμα ενότητας, λέγοντας ότι «από αύριο ενώνουμε τις δυνάμεις μας, και λειτουργούμε συλλογικά και με ενότητα. Για να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας».


Από τις 5 το απόγευμα, οπότε έκλεισαν οι κάλπες και ανακοινώθηκαν τα exit polls των τηλεοπτικών καναλιών, έγινε σαφές ότι ο άλλοτε πρόεδρος της Βουλής και ηγέτης του ΑΚΕΛ, εξασφαλίζει τη νίκη, μετά από μία μακρά και δύσκολη προεκλογική περίοδο με πολλά στοιχεία θρίλερ.

Ο κ. Χριστόφιας εκφώνησε σύντομο πανηγυρικό μήνυμα προς τους συγκεντρωμένους ψηφοφόρους του που πανηγύριζαν τη νίκη του έξω από το επιτελείο του.

Αποτελέσματα 1ου γύρου

Στον 1ο γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή ο κ. Κασουλίδης είχε συγκεντρώσει ποσοστό 33,51% και ο κ. Χριστόφιας 33,29%, ενώ ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 31,79% και αποκλείστηκε.

«Σήμερα μίλησε ο λαός. Η νίκη αυτή, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι το ΑΚΕΛ, δεν ανήκει μόνο στο ΑΚΕΛ. Την πετύχαμε πολλοί μαζί. Και κόμματα, και προσωπικότητας και ο απλός άνθρωπος. Αύριο αρχίζει μία νέα ημέρα. Από αύριο ενώνουμε τις δυνάμεις μας, και λειτουργούμε συλλογικά και με ενότητα. Για να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας. Μία είναι η ιδεολογία μας: Η Κύπρος και η σωτηρία της. Και μία πιο δίκαιη κοινωνία. Αυτό το όραμα θα υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» είπε ο κ. Χριστόφιας.

Και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τον ανθυποψήφιο μου που μου τηλεφώνησε για να με συγχαρεί. Υποσχέθηκε ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί. Ευχαριστώ και τον Τάσσο Παπαδόπουλο για τη συνεργασία του τόσα χρόνια».

Ο αντίπαλος του κ. Χριστόφια, Ι. Κασουλίδης, τηλεφώνησε στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη. Λίγο αργότερα κάλεσε τον κ. Χριστόφια και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Το ίδιο έπραξε και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τηλεφώνησαν στον κ. Χριστόφια και τον συνεχάρησαν για την επιτυχία του. Τήλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρόεδρο της Κύπρου είχε και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.  


//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ στις 21 Μαρτίου


Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 21 Μαρτίου πρόκειται να συναντηθούν ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με σκοπό την επανάληψη των συνομιλιών για την επανένωση του νησιού, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. Το πρωί, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του επιτρόπου Γιώργου Ιακώβου με εκπρόσωπο του τουρκοκύπριου ηγέτη, με αντικείμενο συζήτησης τη διάνοιξη της οδού Λήδρας.

Στο μεταξύ, ο κ. Χριστόφιας, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συναντηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και με ηγέτες άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

\"Το ταξίδι στις Βρυξέλλες, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εξηγηθούν οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, να συζητηθεί το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και να γίνει η υπενθύμιση ότι ουσία του Κυπριακού είναι η τουρκική εισβολή και κατοχή\", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Εξ άλλου, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την ελπίδα να επιβεβαιωθούν η αισιοδοξία και οι προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς και να προχωρήσει η διαδικασία διάνοιξης της διόδου στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, έτσι ώστε στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ να ληφθεί και η πολιτική απόφαση για τη νέα δίοδο.

Το θέμα θα συζητηθεί σε αυριανή συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου με τον σύμβουλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Οζντίλ Ναμί, στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μάϊκλ Μόλερ.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ


Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής (21/3) η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ.

Ο κ. Χριστόφιας συνοδευόταν από τον Επίτροπο Προεδρίας, Γιώργο Ιακώβου, και ο κ. Ταλάτ από τον σύμβουλό του, Οζντίλ Ναμί.

Πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι μετά από μία πρώτη συνάντηση μαζί με στελέχη των Ηνωμένων Εθνών και τις αντιπροσωπείες τους, θα έχουν κατ\' ιδίαν 40λεπτη συνάντηση.

//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ

Σε συμφωνία για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, κατέληξαν την Παρασκευή (21/3), ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την πρώτη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του ειδικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Μάικλ Μόλερ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, να ανοίξει το σημείο ελέγχου στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία.

Το ανακοινωθέν που εκδόθηκε αναφέρει ότι \"την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθούν οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, κύριοι Ιακώβου και Ναμί, οι οποίοι θα προχωρήσουν, σύμφωνα με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, στη σύσταση ομάδων εργασίας για θέματα ουσίας και τεχνικών επιτροπών για θέματα καθημερινότητας\".

Επίσης σε διάστημα τριών μηνών, ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα έχουν νέα συνάντηση, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της εργασίας των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών και να εκτιμήσουν, αν μπορούν να αρχίσουν μεταξύ τους απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση συνολικής λύσης.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι \"κοιτάμε μπροστά\" και δήλωσε αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν σκληρά με καλή θέληση.

Ο κ. Ταλάτ σημείωσε ότι \"στόχος είναι να επιτευχθεί συνολική λύση το συντομότερο δυνατό\".

Η συνάντηση διήρκσε περίπου 3,5 ώρες και επισφραγίστηκε με θερμή χειραψία των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ.
//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Κύπρος:Εμπλοκή στη διάνοιξη του οδοφράγματος


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιδρώντας ο Τουρκικός στρατός στη συμφωνία Χριστόφια -Ταλάτ για διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, δεν επέτρεψε στους άνδρες των Ηνωμένων Εθνών να αρχίσουν εργασίες για εντοπισμό και απομάκρυνση εκρηκτικών υλών από τη νεκρή ζώνη. Μεθαύριο αναμένεται στα κατεχόμενα ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μπουγιούκανιτ. Το θέμα τέθηκε στην απογευματινή συνάντηση των συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργου Ιακώβου και Οζντέλ Ναμί, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ της περασμένης Παρασκευής. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Ιακώβου, είπε ότι και ο ίδιος έθεσε το θέμα της οδού Λήδρας στον κύριο Ναμί, ωστόσο, πρόσθεσε, αυτός δεν ήταν σε θέση να δώσει εξηγήσεις. Στη συνάντηση, οι κύριοι Ιακώβου και Ναμί συζήτησαν τρόπους εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Για σημαντική πρόοδο έκανε λόγο ο κ. Ιακώβου τονίζοντας πως και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές θα συζητήσουν όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Ερωτηθής ο κ. Ιακώβου για τον αριθμό των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας, καθώς επίσης και για το αν υπάρχει διαφωνία, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ο αριθμός θα είναι γύρω στις πέντε με επτά κι ότι δεν υπάρχει διαφωνία σε κάποια θέματα.




   

Δήλωση εκπροσώπου Γ. Γ ΟΗΕ για Κυπριακό

\"Ο Γενικός Γραμματέας καλωσορίζει θερμά την απόφαση των ηγετών (στην Κύπρο) να συστήσουν με ταχύ ρυθμό αριθμό ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών και να συναντηθούν ξανά σε διάστημα τριών μηνών για ανασκόπηση του έργου τους και έναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών\", ανέφερε η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μισέλ Μοντάς. Σύμφωνα με την κ. Μοντάς, ο Μπαν Κι Μουν θεωρεί \"θετικό βήμα προς τα εμπρός την απόφασή τους να ανοίξουν τη διάβαση της Οδού Λήδρας, αμέσως μόλις είναι τεχνικά δυνατό\", ενώ σημείωσε ότι \"τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν έτοιμα να προσφέρουν την πλήρη υποστήριξή τους στον Κυπριακό λαό στην προσπάθειά του να φτάσει σε διευθέτηση\". Στη συνέχεια, τόνισε ότι \"η αποστολή του βοηθού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε στην Κύπρο, αργότερα αυτό το μήνα, θα βοηθήσει τα Ηνωμένα Έθνη να προσδιορίσουν πώς μπορούν να είναι όσο το δυνατόν πιο υποβοηθητικά για να προχωρήσει προς τα μπρος αυτή η διαδικασία\".
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Προκλητικός ο τούρκος ΥΠΕΞ για το Κυπριακό


Ιδιαιτέρως προκλητικός εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι «δεν είναι λογικό η Ε.Ε. να περιμένει τη λύση του Κυπριακού μέσα από τη μονόπλευρη προσπάθεια της Τουρκίας».

Την παραπάνω δήλωση την έκανε ο κ. Μπαμπατζάν μετά τη συνάντηση με την ευρωπαϊκή τρόικα στην Άγκυρα, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το Κυπριακό. Και πρόσθεσε ότι η ΕΕ «πρέπει να πείσει την ελληνική πλευρά να προσεγγίσει το θέμα ειρηνικά και ότι η ειρήνη στο νησί θα είναι δυνατή μόνο και αν το θελήσουν και οι δύο πλευρές».

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις για την ΕΕ είναι σημαντικότερες από τις καθημερινές πολιτικές σκοτούρες. Η κυβέρνησή μας διαθέτει την απαιτούμενη δύναμη για να πραγματοποιήσει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις και κινείται για να εναρμονισθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Προηγήθηκε συνάντηση του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν.
//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Συνάντηση Χριστόφια -Ταλάτ


Συνάντηση στο Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας είχαν το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Οι δύο άνδρες συμμετείχαν σε δικοινοτική εκδήλωση, που οργάνωσε η πρεσβεία της Σλοβακίας για αρχηγούς και στελέχη Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν η πρώτη από τις 21 Μαρτίου, οπότε και είχαν συμφωνήσει στη λειτουργία ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ τους για την εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού.

Δεν έγιναν δηλώσεις και απλώς είπαν ότι η συνάντηση έχει κοινωνικό χαρακτήρα.
//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Νέα συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ

Συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα έχει 23 Μαΐου ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας προκειμένου να συνεκτιμήσουν την πορεία των συζητήσεων στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές για το Κυπριακό.

«Είναι νωρίς να μιλήσουμε για αδιέξοδο» είπε ο κ. Χριστόφιας, ενώ σημείωσε ότι «με βάση την επιστολή Γκαμπάρι, τρεις μήνες μετά την έναρξη του έργου των ομάδων και των επιτροπών, οι δύο ηγέτες μπορούν να συναντηθούν για να εκτιμήσουν την πρόοδο που θα σημειωθεί στη διάρκεια του τριμήνου».

Επεσήμανε, επίσης, ότι έκρινε σκόπιμο να ζητήσει από τον κ. Ταλάτ να συναντηθούν στις 23 Μαΐου, καθώς διαπίστωσε ότι «υπάρχουν δυσχέρειες και σημαντικές διαφορές απόψεων, ανεξαρτήτως του φιλικού κλίματος, στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές».

//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

\"Επιδιώκουμε λύση\"


Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για δεύτερη φορά συναντώνται σήμερα, Παρασκευή, ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα κρίνουν, αν έχει παραχθεί \"ικανοποιητικό έργο\" στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές, το οποίο να δικαιολογεί την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων.

\"Είμαι πολύ ανοικτός να συνομιλήσω φιλικά με τον κ. Ταλάτ σε μια κοινή προσπάθεια να προχωρήσουμε παραπέρα\", δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση.

Ο κ. Χριστόφιας υπέδειξε πως στόχος δεν είναι να διακοπεί η προσπάθεια, που γίνεται με τις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας, αλλά να γίνει όσο γίνεται πιο αποτελεσματική, να δώσει αποτέλεσμα και να αρχίσει απευθείας διάλογος μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων. \"Επιδιώκουμε λύση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό το συντομότερο δυνατό\", τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι

Την έντονη αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς συνάντησε η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου, από τους κ.κ. Μπράουν και Χριστόφια, την Πέμπτη (5/6) στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον Χασάν Ερτσακιτζά, εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το μνημόνιο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στην Κύπρο και παρέχει τη δυνατότητα σε προσεγγίσεις, που θα επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Ερτσακιτζά ανέφερε ότι το μνημόνιο εμπεριέχει σημεία τα οποία αντίκεινται προς τις συμφωνίες των κυρίων Χριστόφια - Ταλάτ της 21ης Μαρτίου και της 23ης Μαΐου και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ενήργησε αντίθετα στα όσα ο ίδιος και ο κ. Ταλάτ είχαν συμφωνήσει, κάτι που θα οδηγήσει σε πρόβλημα εμπιστοσύνης, και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις επί της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Τέλος, ο κ. Ερτσακιτζά επέκρινε τη Βρετανία, λέγοντας ότι προκαλεί υποψίες η θέση της ότι υποστηρίζει τη νέα διαδικασία στο Κυπριακό και φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι το μνημόνιο δεν έχει δεσμευτική ισχύ για τους Τουρκοκυπρίους και το ψευδοκράτος.


//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Ταλάτ: "Mία κυριαρχία και μια ιθαγένεια"

Για «μία κυριαρχία και μια ιθαγένεια» έκανε λόγο την Πέμπτη ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ως προϋπόθεση για να «να υπάρξει μια ενιαία Κύπρος».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα κράτος στον κόσμο με δυο κυριαρχίες και δυο ιθαγένειες», τονίζοντας ότι «οι λεπτομέρειες εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού, θα συζητηθούν σε συνολικές διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Ταλάτ πρόσθεσε ότι «οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν τη μια κυριαρχία, ως δυο πολιτικά ισότιμοι εταίροι, και πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αποτελούν μειονότητα».
//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Ταλάτ: "Έτοιμος για συμφωνία"


«Αν θα υπάρξει νέο κράτος, θα προκύψει και από τις δύο πλευρές και ουδείς θα μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι το κράτος ανήκει στη μια από τις δύο πλευρές. Θα είναι ένας καινούργιος συνεταιρισμός» δήλωσε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αλήθεια» τόνισε ότι «Η ομοσπονδία στην Κύπρο θα σχηματιστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και την "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου"».

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Αλήθεια, ο κ Ταλάτ εκφράζει την ετοιμότητα του για συμφωνία, με την οποία «αυτό το νέο κράτος να είναι αδιαίρετο, να μην υπάρχει τρόπος να διαλυθεί».

Προσθέτει ότι «με την προετοιμασία που έχει γίνει στις ομάδες εργασίας, μπορούν να αρχίσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς για το αν οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου, απάντησε ότι με τον Δ. Χριστόφια δεν κατέληξαν σε ημερομηνία, αλλά ότι έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε χρονοδιάγραμμα.

//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

Δεν μας είπες Μαρκήσιε... πως τον βλέπεις τον νέο πρόεδρο? (Χριστόφια) Τι προοπτικές έχει;;;

Μαρκήσιος de Karampa

Χμ...

Σε σχέση με την εσωτερική πολιτική,πρόγραμμα για την οικονομία κτλ,  δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτε...
Σε χαλαρή συζήτηση που είχα με Κύπριο μου είπε ότι ήδη αύξησε τα πάγια της αντίστοιχης ΔΕΗ κατά 50%..
Ελέγχεται βέβαια κατά πόσο αυτό ευσταθεί...
Σε μια πρόχειρη δημοσκόπηση που είχα κάνει σε \"απολιτίκ\" συμφοιτητές, το αποτέλεσμα έδειχνε ότι υπήρχαν πολλά παράπονα για την εσωτερική γενικώς πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου και υπήρχε μια τάση προς κάτι \"διαφορετικό\"...

Σε ότι αφορά τα εξωτερικά, η αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο προκατειλημμένος με τον σημερινό Πρόεδρο...
Και πώς να μην είμαι αφού στο παρελθόν κάποιες δηλώσεις/κινήσεις και αυτού προσωπικά αλλά και του ΑΚΕΛ γενικότερα χαρακτηρίζονται ως επιεικώς \"τολμηρές\"...  
Πιστεύω, χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι η νεκρανάσταση του Σχεδίου Ανάν, με άλλο μανδύα βέβαια ως περιτύλιγμα... (άσχετα αν το απέρριψαν το 2004)
Ας περιμένουμε να δούμε κάποιες πιο ουσιώδεις κινήσεις του Χριστόφια και τις εξελίξεις που θα έχουμε για να κρίνουμε πιο ξεκάθαρρα...
Απλά μετά την εκλογή του, είδα πιο αισιόδοξα το θέμα από την οπτική γωνία του ότι: \"εμείς βγάλαμε έναν αριστερό, μετριοπαθή, μη φανατικό... κάντε και σεις λίγο πίσω να τελειώνουμε\"...
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό

Σε οριακό σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε σύνοδο της ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Μάριος Καρόγιαν.

«Παρά την καλή θέληση της δικής μας πλευράς, παρ' όλες τις ευέλικτες προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια, η τουρκική πλευρά εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της», ανέφερε ο Κύπριος πολιτικός.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις 25 Ιουλίου οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ θα συναντηθούν εκ νέου, με στόχο να προβούν σε μια τελική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μέχρι τώρα διαδικασίας, και εξέφρασε την ευχή να υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος, που να επιτρέπει την έναρξη απ' ευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.


//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Διερευνητικές επαφές για Κυπριακό σε Ελλάδα και Τουρκία

Συναντήσεις με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ , είχαν τη Δευτέρα (8/9) ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών.


Σκοπός των επαφών του κ. Ντάουνερ, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα, είναι η καταγραφή των θέσεων και των παρατηρήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία, σχετικά με το νέο γύρο συνομιλιών που εγκαινιάστηκε μεταξύ του κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του τουρκοκύπριου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κ. Ντάουνερ ήταν παρών και στην πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών στη Λευκωσία.

Δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη

Μετά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε το γνωστό σε όλους μήνυμα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, υποστήριξης αυτής της νέας και πολύ σημαντικής προσπάθειας, η οποία θα γίνει για την επίλυση του Κυπριακού».

Εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι, η κ. Μπακογιάννη, περιέγραψε στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, τα χαρακτηριστικά που συνιστούν μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση και ότι τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση που θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν της αυτή η λύση, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ,.

«Η ελληνική πλευρά τόνισε στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι στηρίζει τη νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος έχει αποδείξει την εποικοδομητική του διάθεση για αίσια έκβαση της διαδικασίας», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

Δηλώσεις Αλεξάντερ Ντάουνερ

Ο κ. Ντάουνερ μετά τις συναντήσεις δήλωσε ότι σκοπός του είναι να καταγράψει τις θέσεις και την εμπειρία της ελληνικής πλευράς. Ενημέρωσε επίσης, ότι αργότερα τη Δευτέρα, θα μεταβεί στην Άγκυρα για να «καταγράψει τις απόψεις και τα θέματα που εγείρει η Τουρκία».

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τον αν ανησυχεί για τη διαφορετική ερμηνεία που δίνουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, στη διατύπωση «διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία», ο κ. Ντάουνερ δήλωσε: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι διαπραγματεύσεις μόλις ξεκίνησαν. Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος. Οι διαφορές στην αρχή είναι αναμενόμενες. Γι\' αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις». «Ελπίζουμε να φτάσουμε σε σημείο συμφωνίας» επεσήμανε.

Από τον κ. Ντάουνερ ζητήθηκε να πάρει θέση έναντι της κυπριακής θέσης για απόσυρση των εγγυητριών δυνάμεων.

«Είναι η θέση του κ. Χριστόφια. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει άλλη θέση και αυτό είναι μεταξύ των θεμάτων της διαπραγμάτευσης» απάντησε.

//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

"Διάλυση" της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε ο Ταλάτ


Υπέρ της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αντικατάστασής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ένα «νέο συναιτεριστικό κράτος» τάχθηκε μιλώντας στην εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος» ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


    * Ξεκίνησαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Η δήλωση αυτή αποτελεί άλλον έναν κρίκο σε μια αλυσίδα αναλόγων τοποθετήσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα της νέας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, η οποία διεξάγεται στη Λευκωσία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία με βάζει σε κατάσταση πολιορκίας εδώ και πολλά χρόνια, καταπατά όλα μου τα δικαιώματα, εφαρμόζει πολλά μέτρα απομόνωσης, αμφισβητεί όλες τις πτυχές της ζωής μου, οργανώνοντας από το 1963 μέχρι το 1974 πολλές επιθέσεις κατά των Τουρκοκυπρίων για να αποκτήσει τον έλεγχο όλου του νησιού και με καλείτε να χαιρετίσω την Κυπριακή Δημοκρατία; Δεν μπορώ λυπάμαι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων στην εφημερίδα.

Ο κ. Ταλάτ ισχυρίζεται ότι και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας «αποδέχθηκε ότι το συνεταιριστικό κράτος θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κρατίδια ισότιμου καθεστώτος. Ένα ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο» αλλά όπως είπε για πολιτικούς λόγους ξέχασε τη συμφωνία του επί του θέματος αυτού.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος ενόψει των προσκομμάτων τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία. Διευκρινίζεται ότι γίνεται από τον ΟΗΕ επεξεργασία ιδεών για τη δημιουργία παράλληλου μηχανισμού συνομιλιών μεταξύ των ομάδων εργασίας και των συμβούλων κ. Ιακώβου από την Κύπρο και κ. Ναμί από τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίες θα επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ επιδιώκει αναβάθμιση του ρόλου του με στόχο να παρεμβαίνει υποβοηθητικά στη διαδικασία, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου αναφέρει ακόμη ότι αν και επισήμως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ατύπως θα ήταν επιθυμητό να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, ώστε να συμμετέχουν και οι τουρκοκύπριοι, είτε το φθινόπωρο του 2009.
//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»