Μακεδονία και φαλκιδευτές....

Started by ρωμηός, 21 September, 2007, 03:32:41 PM

Previous topic - Next topic

Μαρκήσιος de Karampa

Ελληνοτουρκικά-ΠΓΔΜ στο επίκεντρο

\"Η πλήρης και ειλικρινής ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι υποχρέωσή μας, την οποία τηρούμε απαρέγκλιτα. Η ανταλλαγή απόψεων σε βάθος αποτελεί τη βάση για τη χάραξη μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής\", δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Χρήσιμη και ωφέλιμη χαρακτήρισαν τη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής οι συμμετέχοντες - Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιάννης Μπανιάς και Κώστας Γκιουλέκας.

Σε δηλώσεις του ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι ετέθη ζήτημα για τη χρονική στιγμή της επίσκεψης Καραμανλή, για την οποία η υπ. Εξωτερικών εξέφρασε τα επιχειρήματά της. Όσον αφορά στο Σκοπιανό και την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι η κ. Μπακογιάννη τους διαβεβαίωσε ρητά πως δεν θα δεχθεί η χώρα μας μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε αντίβαρο στο θέμα της ονομασίας.

Ο Γ. Μπανιάς σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην προσέγγιση Ελλάδας-Σκοπίων καθώς και στις καλές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, γιατί είναι θέμα αρχών ενώ για την επίσκεψη Καραμανλή δήλωσε ότι τέτοιου είδους επισκέψεις στην επίλυση των προβλημάτων.


news.ert.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Προκαλούν εκ νέου τα Σκόπια

Συνεχίζουν το δρόμο της αδιαλλαξίας τα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι να προβαίνει σε νέες προκλητικές δηλώσεις, δύο μόλις ημέρες πριν τη συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και FYROM στην Αχρίδα, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι σε συνέντευξή του σε εφημερίδα των Σκοπίων, αναφέρει χαρακτηριστικά πως \"είναι η σειρά της Ελλάδας να συνεισφέρει στην επίλυση του ζητήματος για την ονομασία\".

\"Η διάστασή του ζητήματος αυτού είναι καθαρά διμερής, διότι το συνταγματικό μας όνομα δεν αμφισβητείται ούτε από τη Λιουμπλιάνα, ούτε από τη Ρώμη, ούτε από τη Μόσχα, ούτε από τη Βαρσοβία, ούτε από την Ουάσιγκτον, αλλά και ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, εκτός από την επίσημη Αθήνα\".

\"Κρίνουμε ότι η έγκαιρη αναγνώριση του διμερούς πλαισίου του ζητήματος από την ελληνική πλευρά θα αποτελέσει μεγάλο βήμα για την έγκαιρη υπέρβασή του\", αποσαφήνισε ο κ. Μιλόσοσκι.

news.antenna.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Κριτική Μπακογιάννη στα Σκόπια

Σκληρή κριτική στα Σκόπια για τις δηλώσεις του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών ότι η χώρα του έχει κάνει ό,τι της αναλογεί και το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνει η Ελλάδα άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «δε θα ακολουθήσουμε τα Σκόπια στο αδιέξοδο των προκλητικών δηλώσεων και στον ολισθηρό δρόμο που έχουν επιλέξει».

Την ίδια ώρα, άκαρπη απέβη η συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και Σκοπίων υπό το Μάθιου Νίμιτς στην Αχρίδα για το θέμα της ονομασίας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε, εξάλλου, τη Δευτέρα με το Σέρβο ομόλογό της, με τον οποία συζήτησαν το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. «Η Ελλάδα στηρίζει λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», τόνισε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών.

//news.antenna.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Αδιέξοδο στις συνομιλίες για την ονομασία


Σε αδιέξοδο κατέληξαν για ακόμη μία φορά οι συνομιλίες Ελλάδας και πΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, την Δευτέρα.

Κατά τη συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της χώρας μας και των Σκοπίων στην Αχρίδα, δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες.

Παράλληλα, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα προς τα Σκόπια, τόνισε ότι το θέμα της ονομασίας δεν είναι μόνον διμερές, αλλά άπτεται της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής.

//news.antenna.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

ΠΓΔΜ: Υπάρχει καλύτερη λύση από την αλλαγή του ονόματός μας

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας «ΜΙΑ», κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σλοβενίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ Ντίμιτρι Ρούπελ, ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα και πρέπει να επιλυθεί εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ανέφερε:

«Ο κ. Ρούπελ επανέλαβε αυτό που είχα πει εγώ πριν το νέο έτος, σημειώνοντας ότι διαθέτω αυτή την πληροφορία, από τις συναντήσεις μου με πρωθυπουργούς και υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών. Αυτό επαναβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη μου στις Βρυξέλλες. Αν θυμάστε, όταν ανέφερα αυτά κατά το τέλος του προηγούμενου έτους, η αντιπολίτευση μου επιτέθηκε, κατηγορώντας με ότι προσπαθώ να δημιουργήσω άλλοθι για το ενδεχόμενο να μην λάβουμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τώρα αποκαλύπτεται η αλήθεια και γίνεται σαφές ποιος έλεγε ψέματα και ποιος όχι.

Πρόσφατα στις Βρυξέλλες, εκτός των συγχαρητηρίων από τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, στο επίκεντρο βρέθηκε η σύσταση για ταχεία εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος. Τώρα και ο κ. Ρούπελ μας είπε ανοιχτά ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρήσαμε εκτιμούνται ως θετικές, όμως το μοναδικό πρόβλημα για την \"Μακεδονία\" είναι το θέμα του ονόματος. Συμπλήρωσε ότι το ζήτημα αυτό, επίσημα δεν αποτελεί κριτήριο του ΝΑΤΟ, όμως μπορεί αναδειχθεί σε μεγάλο πρόβλημα.

Έχω πλήρη επίγνωση αυτού, όμως δυστυχώς, ο γείτονας μας η Ελλάδα όταν κάνει λόγο για συμβιβασμό, εννοεί αλλαγή του συνταγματικού μας ονόματος ή ζητεί να χρησιμοποιούμε άλλο όνομα για διεθνή χρήση. Εμείς πιστεύουμε ότι η λύση μπορεί να είναι καλύτερη από την προσφορά αυτή» .

//www.kathimerini.gr  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Σαφές μήνυμα στα Σκόπια έδωσε ο Κ. Καραμανλής από τη Σλοβενία


Σαφές μήνυμα στα Σκόπια έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από την Λουμπλιάνα της Σλοβενίας. \"Η αδιαλλαξία και οι προκλητικές συμπεριφορές δεν έχουν θέση σε χώρες με ευρωπαϊκή λογική\", τόνισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος συναντήθηκε με τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιάνες Γιάνζα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι προϋπόθεση για να συνεχίσει η πορεία της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Στο επίκεντρο της συζήτησης των κ.κ. Γιάνζα και Καραμανλή βρέθηκε η πορεία της ευρωπαϊκής συνθήκης και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Την ίδια ώρα, η ηγεσία της FYROM, που εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να συναινέσουν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην ένταξή της στη συμμαχία.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ απηύθυνε έμμεση προτροπή στα Σκόπια να συμβάλουν στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός σήμερα θα μεταβεί στο Βουκουρέστι όπου αύριο θα υπογράψει με τον Ρουμάνο ομόλογό του Καλίν Ταρισεάνου συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Αύριο θα συναντηθεί επίσης, με τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου και τον πατριάρχη Δανιήλ.


//news.ert.gr
Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Προκλητικός κατά της Ελλάδας ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι


Προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας έκανε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, για να εμποδίσει την ένταξη της χώρας του στη Ευρωατλαντική Συμμαχία.

«Η θέση της Ελλάδας δεν βασίζεται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παρά μόνο βασίζεται σε ένα μόνο γεγονός: ότι ως χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει το δικαίωμα του βέτο. Αυτό είναι το μοναδικό της επιχείρημα. Η \"Δημοκρατία της Μακεδονίας\" δεν είναι απομονωμένη, παρά μόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δεδομένη κατάσταση, όπου η Ελλάδα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ή να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ για την επίλυση ενός δικού της διμερούς προβλήματος με μία χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση με την \"Δημοκρατία της Μακεδονίας\", η οποία είναι υποψήφια για ένταξη», τόνισε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε επίσης ότι «είναι απολύτως σαφές ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν πριν τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου στις 3 και 4 Απριλίου. Οι επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες είναι η κρίσιμη περίοδος κατά την οποία θα διαμορφωθούν οι αποφάσεις».

Θεωρεί δεδομένη τη στήριξη των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «αναγνώρισαν το συνταγματικό μας όνομα και στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιταλάντευση για πισωγυρίσματα», ενώ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς σημειώνει ότι η ΠΓΔΜ «την περασμένη περίοδο επέδειξε εποικοδομητική διάθεση και ευλυγισία σε πολλές περιπτώσεις, ξεκινώντας από την τροποποίηση κάποιων άρθρων του Συντάγματος μας, την αλλαγή της σημαίας του κράτους , ακόμη και για τις συνομιλίες ή διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την μεσολάβηση του κ. Νίμιτς, αποδεχόμενη την πρότασή του τον Οκτώβριο του 2005. Είμαστε έτοιμοι και στην επερχόμενη περίοδο να συμμετέχουμε σε αυτές τις συνομιλίες κατά τον ίδιο τρόπο».

Λουκάς Βελιδάκης
//[b]www.cosmo.gr[/b]


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _  


«Απάντηση» Κουμουτσάκου στην πρόκληση


Εμμονή σε αδιάλλακτη στάση καταλόγισε στα Σκόπια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την επιστολή Τσεβερκόφσκι.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά η θέση της για την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι σαφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, για να εμποδίσει την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία.

//news.antenna.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Νέα πρόκληση
Εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της η ΠΓΔΜ




Πηγή: ΝΕΤ

Εμμένουν στην αδιάλλακτη στάση τους τα Σκόπια την ώρα που το θέμα της ονομασίας έχει μπει στην τελική του ευθεία. Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έχασε την ψυχραιμία του όταν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια στην Γερμανία ο Έλληνας Πρέσβης Αναστάσιος Κριεκούκης τον ρώτησε ευθέως γιατί δεν κάνει ένα βήμα πίσω. Ο κ. Τσερβένκοφσκι ξέχασε τα αγγλικά του και άρχισε να μιλάει στην μητρική του γλώσσα. Επανέλαβε, ενώπιον δεκάδων ηγετών, πως το ζήτημα του ονόματος είναι αδιαπραγμάτευτο για τη χώρα του, ενώ συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση του τόνισε ότι κάποια χώρα (σ.σ. χωρίς να την κατονομάσει) βάζει εμπόδια για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Ακόμη, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ απέρριψε την πρόταση για σύνθετη ονομασία. Σκληρή απάντηση έλαβε από τον παρόντα στη Σύνοδο Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τα Σκόπια. \"Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε\", δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης. Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι η στάση του κ. Τσερβένκοφσκι στην Γερμανία επιβεβαιώνει την ελληνική θέση ότι η γειτονική χώρα συνεχίζει να εμμένει στις προκλήσεις και την αδιαλλαξία. \"Το προσεχές διάστημα, αναμένεται η νέα πρόταση του μεσολαβητή κ. Νίμιτς, την οποία κατόπιν θα την εξετάσουμε με τους φίλους μας και με την ελληνική πλευρά\", δήλωσε εξάλλου από το Μόναχο ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Λάζαρ Ελένοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ, στο περιθώριο της Συνόδου. Σχετικά με το ενδεχόμενο να θέσει η Ελλάδα βέτο για την επίδοση στην ΠΓΔΜ πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ελένοφσκι σχολίασε ότι \"βρισκόμαστε ενώπιον μίας σύνθετης κατάστασης και πρέπει να έχουμε συνείδηση αυτής\". Την ίδια ώρα τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά, οι αντιπαραθέσεις, οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια αναμένεται να ενταθούν τους δύο επόμενους κρίσιμους μήνες και όλα φαίνονται να είναι ανοιχτά μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου στο Βουκουρέστι. Μέχρι τότε όμως θα έχει προηγηθεί ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Επαφές Ράις-Μπακογιάννη στις ΗΠΑ


Με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις συναντάται την Πέμπτη η Ντόρα Μπακογιάννη, στην Ουάσινγκτον.

Στο επίκεντρο της συνάντησης της Ελληνίδας υπουργού με την κα Ράις θα βρεθεί το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και το θέμα της ονομασίας της FYROM.

Πάντως, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, σε ομιλία της στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, τόνισε ότι η Ελλάδα έναντι της πΓΔΜ έχει αποδείξει την καλή της θέληση, για ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα στο ζήτημα της ονομασίας.

Παρόλα αυτά, τα Σκόπια, τόνισε η κα Μπακογιάννη, δεν έχουν δείξει διάθεση για συμβιβασμό και συνεχίζουν προσπάθειες μονοπώλησης της μακεδονικής ταυτότητας. Χαρακτήρισε δε λανθασμένη ενεργεία την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη FYROM με το συνταγματικό όνομα, γεγονός που δυσαρέστησε την Ελλάδα γιατί απέστειλε το λάθος μήνυμα ότι τα Σκόπια δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα.

Την Τρίτη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Σκοπιανό ομόλογο της Αντόνιο Μιλοσόσκι, ο οποίος επιχειρεί να αποσυνδέσει το θέμα της ονομασίας από την ένταξη της FYROM στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στη συνάντηση τους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ δεν συζητήθηκαν ονόματα, αλλά η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενθάρρυνε τον κ. Μιλοσόσκι να εκμεταλλευθεί η FYROM τη διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας. Την ίδια πρόταση, η κα Ράις αναμένεται να κάνει και προς την Ντ. Μπακογιάννη.

//news.antenna.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της FYROM

\"Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας ή Δημοκρατική Πολιτεία της Μακεδονίας\" είναι η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία της FYROM, όπως γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων \"Βέτσερ\".

Η πρόταση Νίμιτς, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαμορφώθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη εβδομάδα.

Εκτός από τις παραπάνω ονομασίες, στο τραπέζι βρίσκονταν ακόμη τρία ονόματα: \"Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας\", \"Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας\" και \"Republic of
Makedonija\".


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα, τα Σκόπια και η Αθήνα πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά την πρόταση, γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να χάσουν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

//news.antenna.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ

 
Πηγή: ΝΕΤ 105.8

Στην Αθήνα αναμένεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μαθιου Νιμιτς, προκειμένου να συναντηθεί εκ νέου με τους διαπραγματευτές της Αθήνας και των Σκοπίων.

\"Παντελώς αβάσιμες\" χαρακτήρισε χθες από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας στην ΠΓΔΜ σχετικά με τις ονομασίες που φέρεται να προτείνει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με την εφημερίδα της ΠΓΔΜ \"Βέτσερ\", η πρόταση Νίμιτς, θα είναι \"Λαϊκή Δημοκρατία ή Δημοκρατική Πολιτεία της Μακεδονίας\" (Demokratska Republika Makedonija - Ντεμοκράτσκα Ρεπούμπλικα Μακεντόνια). Κατά την εφημερίδα πάντα, η πρόταση διαμορφώθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την προηγούμενη εβδομάδα.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

ΕΡΧΕΤΑΙ αύριο (καιρού επιτρέποντος) να παρουσιάσει τις προτάσεις του για το όνομα

Χιονιάς βέτο για τον Νίμιτς

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Αντιμέτωπος με το ελληνικό βέτο, αλλά και τον χιονιά θα βρεθεί ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Αθήνα.

 
Ονομασία εσωτερικού και ονομασία εξωτερικού, αναμένεται να εισηγηθεί ο Νίμιτς για τα Σκόπια
Με προβληματική την άφιξή του σήμερα στο αεροδρόμιο «Βενιζέλος», ο κ. Νίμιτς αναμένεται αύριο να παρουσιάσει στους δύο διαπραγματευτές (κ.κ. Βασιλάκη - Ντιμιτρόφ) την πρότασή του για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στην αυριανή συνάντηση (σ.σ. αν τελικώς πραγματοποιηθεί στην ώρα της), τους διαπραγματευτές θα υποδεχθεί η υπουργός Εξωτερικών, που αναμένεται να παρουσιάσει την ελληνική θέση, χωρίς όμως να προκαλέσει παρεμβάσεις των διαπραγματευτών.

Η Αθήνα προσανατολίζεται ήδη να εμμείνει στη θέση του βέτο της στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αν η πρόταση Νίμιτς δεν ικανοποιήσει την προϋπόθεση ότι η νέα κοινώς αποδεκτή ονομασία θα «είναι για όλες τις χρήσεις».

Ο κ. Νίμιτς, (σ.σ. ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε χωριστές, άτυπες συναντήσεις και με τους δύο διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη), αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του, η οποία σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν θα απέχει πολύ από τη «φόρμουλα» της διπλής ονομασίας.

Ο κ. Νίμιτς θεωρεί περίπου «ακατόρθωτη» τη συνταγματική αλλαγή που απαιτείται για μια κοινώς αποδεκτή, ενιαία και για όλες τις χρήσεις ονομασία, που εισηγείται η Αθήνα.

Τροποποιώντας τις «ιδέες» του, αναμένεται να εισηγηθεί μια «εσωτερική ονομασία» για τα Σκόπια, που θα είναι η συνταγματική ονομασία «Μακεδονία» και μια άλλη σύνθετη ονομασία «για εξωτερική χρήση», που θα χρησιμοποιείται από την Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς, του τύπου «Δημοκρατική Δημοκρατία της Μακεδονίας»!!.

Ασαφές παραμένει ακόμα αν θα υπάρχει «σύσταση» προς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με την ονομασία «Μεκεδονία», να χρησιμοποιούν τη νέα σύνθετη ονομασία.

Η Αθήνα, αναμένοντας την επίσημη κατάθεση της πρότασης Νίμιτς, επαναλαμβάνει τη θέση της ότι αναμένει «μια ονομασία για όλες τις χρήσεις», με μια μικρή «ανοχή» ως προς το όνομα που θα χρησιμοποιούν στο εσωτερικό οι ίδιοι οι Σκοπιανοί, αλλά με την πρόνοια ότι διαβατήρια, διπλωματικά έγγραφα και άλλα επίσημα έγγραφα του κράτους αυτού θα χρησιμοποιούν την επίσημη, σύνθετη ονομασία.

Η πρόσφατη συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς δεν φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον διάθεση της Ουάσιγκτον να προσεγγίσει την ελληνική θέση περι μιας ονομασίας για όλες τις χρήσεις.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2008

Μαρκήσιος de Karampa

Οι Σκοπιανοί θρασύνονται όσο εμείς αδρανούμε!

Γράφει: Βασίλειος Κόκκινος

 Ο Σοφοκλής είπε: «Δεν εκτιμώ εκείνον,  που  θεωρεί ο,τιδήποτε άλλο περισσότερο αγαπητό από την πατρίδα». Αυτό ισχύει και για όσους θέτουν την ιδεολογία τους υπεράνω της πατρίδας. Πράγματι, όποιος δεν αγαπά την πατρίδα του, δεν μπορεί να αγαπήσει τίποτε.
Ματαίως προσπαθούν να μας πείσουν οι φανατικοί Σοσιαλιστές όλων των αποχρώσεων,  ότι   έχουν   ιδανικά,   όταν   δεν   επιδεικνύουν   το   ελάχιστο ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα της Ελλάδος. Και πολύ περισσότερο, όταν ειρωνεύονται όσους υπερασπίζονται τα εθνικά δίκαια της χώρας μας. Είναι βέβαιο ότι, εάν τα κόμματα και ο λαός είχαν ενιαία γραμμή στα εθνικά θέματα, όλα τα Κράτη θα αντιμετώπιζαν με σοβαρότητα τις ελληνικές θέσεις.
Όμως όταν τα κόμματα διαφοροποιούνται και οι περισσότερες κοινωνικές ομάδες απασχολούνται μόνον με τα επαγγελματικά και οικονομικά ζητήματά τους, αδιαφορούν δε για τα εθνικά, είναι φυσικό οι άλλοι λαοί και οι ηγεσίες τους να μην μας παίρνουν στα σοβαρά.
Όλοι   οι   άλλοι   λαοί   των   Βαλκανίων   επιδεικνύουν   μία  ενότητα   στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων. Ακόμη και οι Σκοπιανοί, που είναι ένα περίεργο συνονθύλευμα  αλληλοϋποβλεπομένων εθνοτήτων  Βουλγάρων, Αλβανών, Σέρβων, Τούρκων και άλλων.
Ενώ κλείνει ο κύκλος της διαμεσολαβήσεως του κ.Νίμιτς, ως εκπροσώπου του   Ο.Η.Ε.,   οι   Σκοπιανοί   εξακολουθούν   να   επιδεικνύουν  πρωτοφανή αδιαλλαξία. Ενθαρρύνονται προφανώς από την περίεργη υποστήριξη των Αμερικανών και των Γερμανών.
Έχουν τόσο θράσος ώστε τώρα μας απειλούν, ως κοινοί εκβιαστές και ληστές   της   ιστορίας,   με   ενέργειες   αντιποίνων,   σε   περίπτωση   που αντιδράσουμε για την είσοδό τους στο Ν.Α.Τ.Ο., με προβολή δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο), αν διατηρήσουν το σημερινό τους όνομα.
Παρά την απεργία των δημοσιογράφων από το internet έγινε γνωστό, ότι τηλεοπτικός  σταθμός   των   Σκοπίων   μετέδωσε  πως  η   κυβέρνηση   του γειτονικού κρατιδίου έχει ήδη εγκρίνει κατάλογο 12 μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή εναντίον της Ελλάδος, εφόσον προβληθεί από αυτή βέτο για την είσοδο τους στο Ν.Α.Τ.Ο.
Μεταξύ των ενεργειών αυτών είναι:
- Η επαναφορά της σημαίας με τον δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας.
- Η καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας - την οποία ωστόσο κατ\'επανάληψη έχουν παραβιάσει.
- Η διακοπή των συνομιλιών υπό τον κ. Νίμιτς - που συνεχίζουν ασκόπως για να περνάει ο χρόνος.
- Η προσφυγή στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. για αναγνώριση του «συνταγματικού» τους ονόματος, αφού ουδέποτε η Ελλάδα ζήτησε να αναπτύξει σε πανηγυρική συνεδρίαση τούτου την πρωτοφανή πλαστογράφηση της ιστορίας από τον Τίτο και τους Σκοπιανούς. Και τι θα πεί «συνταγματικό όνομα»; Δηλαδή αν στο Σύνταγμά τους έλεγαν πως είναι Αμερικανοί ή Γερμανοί θα γινόταν αυτό αποδεκτό από την Διεθνή Κοινότητα;
- Η προώθηση των ζητημάτων της υποτιθεμένης «Μακεδονικής μειονότητος στην Ελλάδα», για την οποία μιλούν δολίως οι ετήσιες εκθέσεις του State Department, ενώ αποσιωπούν το γεγονός ότι όλοι οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδος έχουν ελληνική εθνική συνείδηση, όπως αποσιωπούν και τις μειονότητες των Ελλήνων στην Τουρκία, αλλά και τις απάνθρωπες γενοκτονίες κατά των Ποντίων και των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως.
- Η ενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα του ονόματος, ώστε να αποκλεισθεί πλέον με λαϊκή εντολή το ενδεχόμενο συμβιβασμού. Βέβαια αν ανεξαρτητοποιηθεί το Κόσοβο και προσαρτηθούν σ\'αυτό οι Αλβανοί των Σκοπίων θα μείνουν οι Βούλγαροι και οι Αθίγγανοι ως ψευδομακεδόνες.
- Η ενίσχυση των σχέσεων του κρατιδίου τους με το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων. Και
- Η μετονομασία κτιρίων και οδών της Π.Γ.Δ.Μ. με ονόματα της Αρχαίας Μακεδονίας! Γίνεται περισσότερο θράσος και μεγαλύτερη πρόκληση; Είναι όμως φυσική η στάση αυτή, όταν σιωπήσαμε στην πρωτοφανή αναίδεια του Υπουργού των Εξωτερικών των Σκοπιανών, κατά την Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. Ο Υπουργός αυτός, ως προεδρεύων της Γενικής Συνελεύσεως, προσεφώνησε τον Αρχηγό του Κράτους του ως «Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», με τη δήλωση, ότι αυτό είναι το όνομα της χώρας του!
Και αντί να υπάρξει μία άμεση και καυστική απάντηση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας επί τόπου, επελέγη η τακτική της σιωπής, όταν μάλιστα οι περισσότεροι ξένοι δεν είναι επιμελείς μελετητές της ελληνικής ιστορίας! Έπρεπε να τονισθούν αυτοστιγμεί ή τουλάχιστον να περιληφθούν σε γραπτή απάντηση, διανεμόμενη στους εκπροσώπους όλων των άλλων κρατών, τα εξής:
- ότι η εδαφική περιοχή, που σήμερα ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έως το 1944 ονομαζόταν «Βαρντάρσκα - Μπανοβίνα».
- Ότι η «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» των Σκοπίων ιδρύθηκε από τον Τίτο την 2α Αυγούστου 1944. Και απέβλεπε σε επεκτατικούς σκοπούς, έγινε δε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, οπότε η Ελλάδα αδυνατούσε να αντιδράσει στην παράνομη αυτή ενέργεια, εναντίον των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Ιστορικής Πραγματικότητας.
- Ο Τίτο ειδικώτερα, με σύμφωνη γνώμη του Στάλιν, επεχείρησε να φυτεύσει ψευδή εθνότητα σε ένα μείγμα ανομοιογενών πληθυσμιακών ομάδων Βουλγάρων, Σέρβων, Αλβανών, Τούρκων και άλλων, που μιλούσαν ένα παρεφθαρμένο βουλγαρικό γλωσσικό ιδίωμα, με σκοπό να διεκδικήσει την υπόλοιπη Μακεδονία. Διότι οι σλαβόφωνοι κάτοικοι της Βορείου Μακεδονίας είχαν ελληνική συνείδηση και δεν αποδέχθηκαν ποτέ την σερβική ταυτότητα.
- Ότι η πλειονότητα των κατοίκων των Σκοπίων είναι απόγονοι εποίκων της περιοχής, που εγκαταστάθηκαν τον 7° μ.Χ. αιώνα και είναι εντελώς άσχετοι με τους γηγενείς κατοίκους της Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτοί ήσαν Έλληνες, όπως κατέγραψε και ο πατέρας της Γεωγραφίας, Στράβων, λέγων: «έστι μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία». Ως τμήμα της Ελλάδος περιλαμβάνουν την Μακεδονία και πλείστοι αρχαίοι συγγραφείς, όπως ο Ησίοδος (που αποκαλεί μάλιστα τους Μαγνήτες,  ήτοι τους κατοίκους της Μαγνησίας, αδελφούς των Μακεδόνων, διότι ένα τμήμα τους κατέφυγε από την Πίνδο στην Μαγνησία). Ο Ηρόδοτος, ο Παυσανίας, ο Ισοκράτης, ο Πολύβιος και άλλοι. Ακόμη και αυτός ο Όμηρος τα έπη του οποίου ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κάτω από το μαξιλάρι του. Ονόματα ελληνικά είναι επίσης τα ονόματα πόλεων και χωρίων των Μακεδονίας και τα τοπωνύμια όπως ελληνικώτατα είναι και τα ονόματα και επώνυμα της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων της Μακεδονίας.
- Ότι οι κάτοικοι της Μακεδονίας ονομάσθηκαν Μακεδόνες στην αρχαιότητα διότι ήσαν υψηλόσωμοι, όπως προκύπτει από την Αρχαία Ελληνική λέξη «Μακεδνός», που σημαίνει υψηλός, μακρύς, δωρικός.
- Ότι δεν είναι αληθές πως η Ελλάδα επί 40 χρόνια ανέχθηκε την ονομασία των Σκοπίων ως Μακεδονία. Τον Δεκέμβριο του 1944 και τον Ιανουάριο του 1945 υπέστη τις αιματηρότατες συνέπειες του εμφυλίου πολέμου. Κατά δε τα έτη 1946 έως 1947 τις όμοιες και χειρότερες συνέπειες και καταστροφές του συμμοριτοπολέμου. Κατά τη διάρκεια μάλιστα του τελευταίου το 1/3 περίπου του λεγομένου Δημοκρατικού Στρατού των συμμοριτών ήσαν Σλάβοι.
- Ότι οι Έλληνες στη συνέχεια επιδόθηκαν στην προσπάθεια επουλώσεως των πληγών της Κατοχής, του Εμφυλίου και του Συμμοριτοπολέμου, της ανασυγκροτήσεως της χώρας, της περιθάλψεως των θυμάτων των πολέμων και της αποκαταστάσεως των προσφύγων. Επομένως ήταν φυσικό να μην κατορθώσουν να ασχοληθούν με το όνομα των Σκοπίων. Άλλωστε τότε, από το 1944 έως το 1982, οι Σκοπιανοί δεν δίδασκαν τα παιδιά τους πως είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ούτε είχαν στη σημαία τους τον Ήλιο της Βεργίνας, που δεν είχε ίσως ακόμα ανακαλυφθεί από τον αείμνηστο Καθηγητή Ανδρόνικο, ούτε είχαν ονομάσει το Αεροδρόμιο των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος», ούτε είχαν ανεγείρει το άγαλμα τούτου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Όλα αυτά καθώς και η κυκλοφορία των χαρτών των Σκοπίων με σύνορα έως τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Καβάλα,   έγιναν   από   το   1982   και   εφεξής,   κατά   τη   διάρκεια   της διακυβερνήσεως του Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Τον Δεκέμβριο του 1983 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, προεδρευόμενο από τον τότε Πρωτοδίκη κ.Δημήτριο Ρίζο δεν ανεγνώρισε ως έγκυρο το με αριθμό 10634/18-4-1981 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε μία ποινική υπόθεση. Τούτο δε έπραξε, με το σκεπτικό, ότι δεν υφίσταται μακεδόνικο έθνος, ούτε μακεδόνικη γλώσσα, διότι η γλώσσα των Σκοπιανών είναι παραφθορά της Βουλγαρικής.
Τότε αντί να ευρεθούν μιμητές της στάσεως αυτής ενός Ελληνικού Δικαστηρίου σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού, επακολούθησε μία δυσμενής μετάθεση του άνω Δικαστή, η οποία πολλές μπορεί να έχει εξηγήσεις. Όμως, αν όλες οι ενέργειες των Σκοπιανών είχαν την αυτή απάντηση, δεν θα υπήρχε το σημερινό αδιέξοδο. Ας σημειωθεί ότι οι Σκοπιανοί διατηρούν οργανωμένα κέντρα προπαγάνδας στη Βιέννη, στο Τορίνο, στη Μελβούρνη και στη Νέα Υόρκη, όπως αναπτύσσουν επικίνδυνη προπαγάνδα και δια του διαδικτύου.
Δεν είναι τυχαίο επομένως το γεγονός ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ το 1999 εξέδωσε εγχειρίδιο, στο οποίο υπήρχε χάρτης που περιελάμβανε την Ελληνική Μακεδονία και το παραχωρηθέν στη Βουλγαρία τμήμα της Μακεδονίας, ως εδάφη του κράτους των Σκοπίων υπό ξένη κατοχή! Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκε την ύπαρξη του εγχειριδίου τούτου το έτος 2004! Αυτό τα λέει όλα. Αλλά όταν ασχολούμεθα απ\'το πρωί, έως το βράδυ με τον κ. Τσίπρα, τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ και τα φαιδρά ενός video, πώς είναι δυνατόν να ασχοληθούμε με τα εθνικά θέματα. Αν η κακή διαχείριση της εξουσίας λέγεται ανεπάρκεια, η παραμέληση των εθνικών δικαίων αποκαλείται σε όλα τα λεξικά ως εθνική προδοσία.
Όλοι οι Έλληνες, οι δυνάμενοι να επηρεάσουν τις αντιπροσωπείες των άλλων χωρών-μελών του Ο.Η.Ε., οφείλουν να πράξουν το χρέος τους προς την Πατρίδα το ταχύτερο, έστω και την υστάτη ώρα.
Η Μακεδονία μπορεί να είναι το όνειρο των Σλάβων αλλά δεν έπαψε ποτέ να είναι και η λαχτάρα των Ρωμιών. Ο αισχρός σφετερισμός της ιστορίας και ο άθλιος εκβιασμός από τους γειτόνους μας δεν πρέπει να περάσει.

//www.proinoslogos.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Δυσφορία στην πΓΔΜ και νευρικότητα στην Αθήνα έχει προκαλέσει η πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για την επίλυση του προβλήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Η επίσημη απάντηση των Σκοπίων αναμένεται την Κυριακή (24/2), ενώ η ελληνική αντιπολίτευση εμφανίζεται επιφυλακτική αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι άφησε να εννοηθεί ότι τα Σκόπια δεν ικανοποιήθηκαν από την πρόταση Νίμιτς, δηλώνοντας αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με την Ελλάδα στη διένεξη για την ονομασία, με τρόπο που θα είναι ο καταλληλότερος για την προστασία των κρατικών συμφερόντων της και την υπεράσπιση και διαφύλαξη της εθνικής και πολιτισμικής της ταυτότητας».

Το μεσημέρι της Κυριακής, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας VMRO-DPMNE, SDSM, DUI και DPA, και του προέδρου της πΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, προκειμένου να καθοριστεί η θέση της χώρας σχετικά με την πρόταση Νίμιτς.

Όσον αφορά την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διεμήνυσε την Παρασκευή (22/2) από το βήμα της Βουλής ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από την εξεύρεση ή μη αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, τονίζοντας ότι «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε τη «διπλή ονομασία» που η κυβέρνηση Καραμανλή «δέχεται να διαπραγματευτεί», χαρακτηρίζοντάς την ως «τη χειρότερη εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας και την οποία το ΠαΣοΚ, και ως κυβέρνηση και σήμερα, έχει αποκλείσει ρητά».    *

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, πραγματοποίησε το Σάββατο (23/2) συλλαλητήριο μαζί με την ΚΝΕ Αττικής στα Προπύλαια με αφορμή τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα τόνισε στην ομιλία της ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ασκήσει βέτο στο όνομα της πΓΔΜ διότι παίζει τα δικά της παιχνίδια με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τέλος, σημείωσε – κατά την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του ΣΥΝ – ότι δικαιώνονται οι θέσεις του κόμματός του και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιλέξει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και να παραιτηθεί από κάθε σκέψη ανταλλαγής της ονομασίας της ΠΓΔΜ με την αναγνώριση του Κοσόβου.
//www.cosmo.gr


* μπορείτε να γελάσετε...
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

Η πρόταση Νίμιτς για το Επίσημο Διεθνές Ονομα

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης Νίμιτς όπως έχει δημοσιευθεί στο «Βήμα» την περασμένη Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου:

Σε συνέχεια των συζητήσεων οι οποίες διεξάγονται σύμφωνα με το άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 η ακόλουθη δέσμη αντιλήψεων παρουσιάζεται στα Μέρη (το Πρώτο Μέρος αντιπροσωπευόμενο από τον πρέσβη Βασιλάκη - «Πρώτο Μέρος» - και το Δεύτερο Μέρος αντιπροσωπευόμενο από τον πρέσβη Ντιμιτρόφ - το «Δεύτερο Μέρος») ως πρόταση για τη διευθέτηση του θέματος του «ονόματος» και των σχετικών.

Ι) Τα Μέρη θα εκφράσουν την προθυμία τους να λύσουν τη διαφορά σχετικά με το θέμα του «ονόματος» σε πνεύμα σχέσεων συμβιβασμού και φιλίας, έχοντας υπ\' όψιν το ύψιστο συμφέρον για ειρήνη και ασφάλεια μεταξύ τους και στην περιοχή.

ΙΙ) Θα ζητηθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα συμπεράσματα αυτών των συνομιλιών και να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει απόφαση με τον κατωτέρω σκοπό, σε σχέση με τις αποφάσεις 845 (1993) και 817 (1993).

1. Αναγνωρίζεται ότι τρεις διοικητικές περιοχές του Πρώτου Μέρους ονομάζονται Ανατολική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Μακεδονία και ότι το έδαφος του Πρώτου Μέρους περιλαμβάνει μέρος της ιστορικής Μακεδονίας.

2. Αναγνωρίζεται ότι το συνταγματικό όνομα του Δευτέρου Μέρους είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας και ότι το έδαφος του Δευτέρου Μέρους περιλαμβάνει μέρος της ιστορικής Μακεδονίας.

3. Παρά το συνταγματικό όνομα του Δευτέρου Μέρους το όνομα του Δευτέρου Μέρους το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιείται διεθνώς (το «Επίσημο Διεθνές Ονομα») ως περιγράφεται κατωτέρω θα είναι: [Βλέπε Παράρτημα Α].

4. Το Επίσημο Διεθνές Ονομα θα αντικαταστήσει το «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως επίσημο όνομα του Δευτέρου Μέρους στον ΟΗΕ ευθύς αμέσως.

5. Το Επίσημο Διεθνές Ονομα θα χρησιμοποιείται ως το όνομα του Δευτέρου Μέρους (α) σε πολυμερείς συνθήκες, συμβάσεις και συμφωνίες (β) διαβατήρια και (γ) για την ένταξη σε, και επίσημη χρήση σε, διεθνείς οργανισμούς.

6. Προτείνεται το Επίσημο Διεθνές Ονομα να συζητηθεί για χρήση σε άλλες επίσημες διεθνείς περιπτώσεις και σε επίσημη διμερή διεθνή χρήση. Το Επίσημο Διεθνές Ονομα μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται όπου κρίνεται σκόπιμο σε συντομευμένες μορφές σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη πρακτική που ισχύει σε ανάλογους διεθνείς οργανισμούς και συνεπές με την αποδεκτή πρακτική η οποία εφαρμόζεται γενικώς από τα κράτη, εκτός από όσα αναφέρονται στην παρακάτω παράγραφο 7.

7. Η λέξη «Μακεδονία» μόνη της δεν θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως επίσημο όνομα, τυπικό είτε άτυπο, του Δευτέρου Μέρους, είτε ως το επίσημο όνομα οποιουδήποτε άλλου κράτους.

8. Κανένα κράτος δεν θα έχει αποκλειστικά δικαιώματα, πολιτικά είτε εμπορικά, στα ονόματα «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός» μόνο του.

9. Τα ονόματα «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» μπορεί να χρησιμοποιούνται εμπορικά και από τα δύο Μέρη και από τους πολίτες και από οργανωμένες ομάδες νομικά αναγνωρισμένες εκάστου των δύο Μερών αλλά μόνο σύμφωνα και υποκείμενο στην υφισταμένη διεθνή νομοθεσία, σε συμβάσεις και πρακτικές οι οποίες αφορούν τη χρήση γεωγραφικών ονομάτων για εμπορικούς και παρόμοιους λόγους.

ΙΙΙ) Το κάθε Μέρος θα τηρεί αυστηρά τους όρους της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 εκτός των όσων τροποποιούνται κατωτέρω.

IV) Το κάθε Μέρος αποκηρύσσει ρητώς κάθε εδαφική διεκδίκηση επί του άλλου Μέρους και δεν θα υποστηρίξει οποιοδήποτε αλυτρωτική δήλωση με κανέναν επίσημο τρόπο και θα ενεργήσει ώστε να αποθαρρύνει κάθε παρόμοιο ισχυρισμό όσων υποτίθεται ότι ενεργούν για λογαριασμό είτε για το συμφέρον αυτού του Μέρους.

V) Τα Μέρη θα εκφράσουν την πρόθεσή τους να προσέλθουν σε συζητήσεις για μια συμφωνία είτε για κοινή διακήρυξη και θα επιβεβαιώσουν την επιθυμία τους να εντείνουν τις ειρηνικές και στενές σχέσεις τους, να εκφράσουν τον σεβασμό τους στην κυριαρχία εκάστου, στην εδαφική ακεραιότητα, την πολιτιστική κληρονομιά και να επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενά σε προβλήματα ασφαλείας, οικονομικής ανάπτυξης και σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

VI) Τα Μέρη θα εκφράσουν την πρόθεσή τους να αρχίσουν συνομιλίες με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής η οποία θα εξετάσει και θα κάνει υποδείξεις σχετικές με πολιτιστικά και εκπαιδευτικά θέματα όπως αυτά θα προτείνονται στην επιτροπή από τα Μέρη.

VII) Το Πρώτο Μέρος θα υποστηρίξει τις αιτήσεις του Δευτέρου Μέρους υπό το Επίσημο Διεθνές Ονομα για ένταξη στους κοινούς περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

VIII) Το Δεύτερο Μέρος θα υποδείξει στις αρμόδιες διοικητικές αρχές να επανεξετάσουν την ονομασία εθνικών αεροδρομίων και να λάβουν υπ\' όψιν τους τις εκφρασμένες ανησυχίες του Πρώτου Μέρους.

ΙΧ) Το Δεύτερο Μέρος θα ενεργήσει μέσω συνταγματικών διαδικασιών για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία αναφέρεται στην ως άνω παράγραφο ΙΙ για να εξασφαλιστεί η κατά τη νομοθεσία του αποδοχή του Επίσημου Διεθνούς Ονόματος προς επίσημη διεθνή χρήση, όπως προβλέπεται στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ανεπίσημη μετάφραση από τη σύνταξη του «Βήματος»


Το ΒΗΜΑ, 24/02/2008

Παράρτημα Α στην Πρόταση της 19ης Φεβρουαρίου 2008

Τα ακόλουθα ονόματα υποδεικνύονται ως δυνατότητες για το Επίσημο Διεθνές Ονομα (στα αγγλικά)

Constitutional Republic of Macedonia

Democratic Republic of Macedonia

Independent Republic of Macedonia

New Republic of Macedonia

Republic of Upper Macedonia

ρωμηός

Προσέξτε λίγο την παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη για το ζήτημα των Σκοπίων!!!

Μίκης: Περήφανη στάση κι ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά


Ο Μίκης Θεοδωράκης προτείνει να κλείσει η Ελλάδα τα σύνορά της με τα Σκόπια και να διακόψει τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με το κράτος αυτό «και ας τους αφήσουμε να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους».


Σε μακροσκελή δήλωσή του, η οποία διαβάστηκε από τον Λάκη Λαζόπουλο στην προχθεσινοβραδινή τηλεοπτική εκπομπή του, ο μουσικοσυνθέτης διαπιστώνει ότι για την Ελλάδα «η κατάσταση είναι παραπάνω από τραγική» και «το παιχνίδι είναι έτσι κι αλλιώς χαμένο», ισχυρίζεται ότι «δεν έχουμε συμμάχους» και γι\' αυτό διατυπώνει την προτροπή «ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά».

Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτηρίζει «προδοσία» την αναγνώριση του Κοσόβου χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ. Και θεωρεί «ασχημία να ανεχόμαστε να μας περιφρονούν και να μας βρίζουν -οχυρωμένοι κάτω από τα σκέλια των Αμερικανών- οι Σκοπιανοί».

 
Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Στόχος τα Βαλκάνια»

«Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος, η κολοσσιαία πολεμική μηχανή έχει ήδη μπει μπροστά, με στόχο την εξόντωση όλων όσων θεωρεί εχθρούς της. Ακόμα κι αυτών -όπως η Ελλάδα- που δεν υπακούνε τυφλά τις εντολές της. Ιράν, Κορέα, αραβικός κόσμος (μη υποτελής) και φυσικά άμεσα η Ρωσία και στο βάθος η Κίνα. Μετά θα \'ρθει η σειρά των \"άτακτων\" της Νότιας Αμερικής. Ενας νέος θανάσιμος κίνδυνος, πολυπρόσωπος, πολυπλόκαμος σαν χταπόδι, κάνει αργά, αλλά σταθερά, την εμφάνισή του στο προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας.

Σημερινός στόχος είναι τα Βαλκάνια, με κύριο σύμμαχο τη \"μεγάλη\" Αλβανία, ξεκινώντας από το Κόσοβο με συνεργάτες τούς υπεύθυνους για μαζικές δολοφονίες Ου-τσε-κα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας, μερικοί \"επιστήμονες\" επέλεξαν το αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου για να αναπτύξουν δημόσια την υποστήριξή τους σ\' ένα βασικό αίτημα της \"Μεγάλης Αλβανίας\", την κατάκτηση της Ηπείρου έως την Πρέβεζα με τη δικαιολογία ότι ανήκε στην Αλβανική Τσαμουριά, απ\' όπου τους έδιωξαν με εγκληματικές πράξεις οι Ελληνες.

Ασφαλώς πρόκειται για οργανωμένη προβοκάτσια των ΗΠΑ, ώστε να μελετηθούν οι δικές μας αντιδράσεις και να προπαρασκευασθεί ψυχολογικά η εδαφική επέκταση της Αλβανίας μετά το Κόσοβο και σε ένα μεγάλο τμήμα των Αλβανοφώνων περιοχών των Σκοπίων και ακολούθως και σε δικά μας εδάφη.

Από την άλλη μεριά, η σύμπλευση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στο Κόσοβο -που έσπευσε πρώτη αυτή να το αναγνωρίσει- προετοιμάζει το έδαφος για πονηρά σχέδια σε βάρος της χώρας μας με βάση όχι μόνο το Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, που, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κοσόβου, μπορεί να διεκδικήσει τη δική της ανεξαρτησία.

Η ηγεσία των Σκοπίων φαίνεται ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι αυτά τα σχέδια των ΗΠΑ και γι\' αυτό δείχνει αυτή την αλαζονική αδιαλλαξία. Και πράγματι σ\' αυτή τη φάση συμπορεύονται με την πολιτική που εκθέσαμε. Ομως τι θα κάνουν όταν θα ξεκινήσει η επόμενη φάση, της φιλοαλβανικής τακτικής, οπότε το κρατίδιό τους θα κοπεί στη μέση; Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν, τόσο αυτοί όσο και οι ΗΠΑ, ότι μπορούν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, όμως φυλετικά είναι Σλάβοι και ως εκ τούτου κατατάσσονται ουσιαστικά στη χορεία των εχθρών των ΗΠΑ μαζί με τη Ρωσία, τη Σερβία, αλλά και τη Βουλγαρία, που κι αυτή δεν πρέπει να έχει αυταπάτες.

Ετσι, γυρίζοντας σε μας τους Ελληνες, θα πρέπει να δούμε ότι η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, είναι παραπάνω από τραγική. Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί δεν πείθονται πια από όσες υποκλίσεις κι αν κάνουν απέναντί τους οι ποικιλόμορφες αμερικανόφιλες ηγεσίες. Κι αυτό γιατί φοβούνται και μισούν τον λαό μας, για τον οποίο είναι βέβαιοι ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία απορρίπτει τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους. Και γι\' αυτό θέλει να μας τιμωρήσει με κάθε τρόπο. Εκτός κι αν αποφασίσουμε όλοι μαζί να γονατίσουμε και να φιλήσουμε τα πόδια τους, κάνοντας όρκους ότι από δω και στο εξής θα είμαστε καλά παιδιά και πειθήνια όργανα στην όποια πολιτική τους.

Ομως, αφού το παιχνίδι είναι έτσι κι αλλιώς για μας χαμένο, τότε ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας μην περιμένουμε βοήθεια από πουθενά. Ούτε έχουμε συμμάχους. Είμαστε εμείς κι εμείς. Ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε τουλάχιστον ωραίοι, περήφανοι και -γιατί όχι- χαρούμενοι, αφού θα έχουμε πάρει τη μεγάλη απόφαση, να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά, ενωμένοι μπροστά στην προδοσία και την ασχήμια που χτυπάει την πόρτα μας.

«Προδοσία η αναγνώριση»

Γιατί είναι προδοσία η αναγνώριση του Κοσόβου χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ. Δηλαδή μιας επαρχίας που από αιώνες αποτελεί τμήμα της Σερβίας. Και τι θα νιώθαμε εμείς αν μεθαύριο μας έπαιρναν με το έτσι θέλω τη μισή Κύπρο, τη Θράκη ή την Ηπειρο;

Οπως είναι ασχημία να ανεχόμαστε να μας περιφρονούν και να μας βρίζουν -οχυρωμένοι κάτω από τα σκέλια των Αμερικανών- οι Σκοπιανοί και μεις να τους παρακαλάμε και να ζητάμε τη μεσολάβηση των Αμερικανών χάνοντας κάθε μέρα και πιο πολύ την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνειά μας. Ας κλείσουμε λοιπόν τα σύνορα κι ας σταματήσουμε τις διπλωματικές και οικονομικές μας σχέσεις κι ας τους αφήσουμε να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους.

Οφείλουμε να περάσουμε κι αυτή τη νέα δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά. Μπορεί να υποφέρουμε, όμως το ζητούμενο για μας είναι να παραμείνουμε Ελληνες. Και θα παραμείνουμε Ελληνες. Ας μην ξεχνάμε από πόσες και ποιες σκληρές δοκιμασίες περάσαμε ώς τώρα, όμως πάντοτε στο τέλος βγήκαμε νικητές. Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/02/2008

staboz

Απίστευτο κείμενο!
Αλλά ποιός θα τον ακούσει;
Δεν υπάρχει δυστυχώς ένας Ελευθέριος Βενιζέλος σήμερα.
Αυτό είναι το τραγικό κατάντημά μας.
                       Στ.
Ρωμ. ε΄6-10

staboz

Αυτό το είδατε; Μόλις το έλαβα με email:

Ρωμ. ε΄6-10

staboz

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΧΕΙ ΕΚΝΕΥΡΙΣΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ

Ορθιοι, όχι συντρίμμια
Του Νικου Γ. Ξυδακη
Η δημόσια επιστολογραφία του Μίκη Θεοδωράκη τον τελευταίο καιρό είναι αξιοσχολίαστη ποικιλοτρόπως. Κατ' αρχάς εντυπωσιάζει ο τρόπος που επιλέγει για να κοινοποιήσει τις απόψεις του σε ό,τι απασχολεί την κοινή γνώμη: τις σκέψεις του και τα διαγγέλματά του ο εκλεκτός μουσικοσυνθέτης τα απευθύνει σε τηλεοπτικές εκπομπές υψηλής τηλεθέασης. Τις προάλλες, λ.χ., στη φούντωση των «ζαχοπουλικών» απηύθυνε επιστολή του στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο («αγαπητέ Μάκη» κ.λπ.) με παράπονα για την επιχορήγηση της ορχήστρας του. Προχθές πάλι, για το κάπως σοβαρότερο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, απηύθυνε σχετική επιστολή-διάγγελμα στον Λάκη Λαζόπουλο, στο καυτό πράιμ-τάιμ μιας σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής.
Είναι προφανές ότι ο δημοφιλής συνθέτης ξέρει πού κατασκηνώνουν τα μεγάλα ακροατήρια, οι μάζες, τα πλήθη. Ξέρει επίσης πώς να αναμιγνύει το εθνικό με το ωφέλιμο, το γενικό με το ατομικό. Και είναι προφανές ότι θεωρεί καθήκον του να λέει την εκάστοτε γνώμη για τα μείζονα θέματα, εθνικά και κοινωνικά.
Θεμιτό. Και αποδεκτό ώς ένα βαθμό. Ωστόσο, από ένα ιστορικό πρόσωπο, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, θα περιμέναμε λίγο βαθύτερη κατανόηση της συγκυρίας και λίγη παραπάνω αίσθηση του ιστορικού διακυβεύματος. Οι προτροπές «ας κλείσουμε λοιπόν τα σύνορα» και «αφού το παιχνίδι είναι έτσι κι αλλιώς χαμένο, τότε ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά», «να είμαστε τουλάχιστον ωραίοι, περήφανοι και χαρούμενοι» δεν βοηθούν κανέναν, ούτε πρακτικά ούτε ψυχικά. Καμιά εθνική υπόθεση δεν κερδίζεται με ηρωικές πτώσεις, με τον αυτοχειριασμό του «μόνου κι έντιμου»• μετά την πτώση, γράφεται μόνο το τέλος, αλλά υπάρχει τέλος στην Ιστορία; Αντιθέτως, η επιμονή, το πείσμα, η σκληρή διαπραγμάτευση, το να μένεις όρθιος και να αντιστέκεσαι, κάπου οδηγούν: επιζείς και ελπίζεις, προχωράς.
Η καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του προσφιλούς Μίκη προφανώς τον οδηγεί σε μια συναισθηματική, δραματική προσέγγιση καταστάσεων, οι οποίες, ωστόσο, απαιτούν ψυχρό αίμα και ένστικτο θηρευτή, όχι στάση ηρωικού θύματος. Ας ξανασκεφτεί: δεν καλείς έναν λαό να πέσει υπερήφανος• τον καλείς να μείνει όρθιος και υπερήφανος, γιατί μετά την πτώση μένουν μόνο συντρίμμια. Και καλείς τους ηγέτες να μείνουν όρθιοι, αυτοί κυρίως να πράξουν με υπερηφάνεια και ιστορική ευθύνη.
Ρωμ. ε΄6-10

staboz

Τί είναι αυτός ο Ξυδάκης, ξέρει κανείς;

QuoteΚαμιά εθνική υπόθεση δεν κερδίζεται με ηρωικές πτώσεις, με τον αυτοχειριασμό του «μόνου κι έντιμου»• μετά την πτώση, γράφεται μόνο το τέλος
Ιστορία δεν διάβασες ποτέ, άνθρωπε;
Δεν έμαθες ποτέ για τις Θερμοπύλες;
Δεν άκουσες τίποτε για την πτώση της Πόλης το 1453;
Δεν σου είπε ποτέ κανείς κάτι για το Μεσολόγγι;

Τί ανοησίες είναι αυτές που μας σέρβιρες, κρύες και μουχλιασμένες σήμερα;

Πάνω που ακούστηκε μια πραγματικά γενναία φωνή, εσύ πας να τη σβήσεις;

Ώ αμερικανοπροσκυνημένοι, δεν θα ανοίξετε καμμιά φορά τα μάτια σας;

Ένας Φιντέλ Κάστρο τους έφτυσε κατάμουτρα μπροστά στην πόρτα τους και παρόλες τις δολοπλοκίες τους και τα οικονομικά τους ασφυκτικά μέτρα δεν λύγισε, και εσύ μας προτείνεις τώρα να σκύψουμε πάλι το κεφάλι;
 Άϊ... Ζουράρ από κεί!
Ρωμ. ε΄6-10

staboz

Έ στου Λάκη Λαζόπουλου! Πού αλλού ήθελες;
Δεν υπάρχει και άλλη σοβαρή εκπομπή στην Ελλάδα σήμερα!
Ρωμ. ε΄6-10

ρωμηός

Επικριτικό ήταν και το σχόλιο του Γ. ΚΑρέλια (με τον οποίο είχαμε ανταλλάξει κάποια ε-μαιλ πέρυσι τέτοιο καιρό για το ζήτημα του βιβλίου Ιστορίας της Στ΄ΔΗμοτικού) της Ελευθεροτυπίας εχτές!!!


Σας το μεταφέρω αυτούσιο!!!


QuoteΟ Μίκης των κλειστών συνόρων...


Πολλή τηλεόραση πρέπει να βλέπει ο Μίκης Θεοδωράκης. Γι\' αυτό και σε τηλεοπτικές εκπομπές έστειλε τις δύο τελευταίες επιστολές του. Τις προάλλες στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, παραπονούμενος για ελλιπή επιχορήγηση της ορχήστρας του από το υπουργείο Πολιτισμού. Και προχθές το βράδυ στον Λάκη Λαζόπουλο, για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.

Διαβάζοντας κάποιος την επιστολή αυτή, κανονικά θα έπρεπε να τον πιάσει ταραχή μεγάλη. Υιοθετώντας τη θεωρία τού ανάδελφου έθνους, ο Μίκης λέει ότι η χώρα βρίσκεται «σε τραγική κατάσταση», «δεν έχει συμμάχους», οι Αμερικανοί έχουν βαλθεί «να μας τιμωρήσουν με κάθε τρόπο». Και γι\' αυτό, «αφού το παιχνίδι είναι έτσι κι αλλιώς για εμάς χαμένο, ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά». Δηλαδή, τι να κάνουμε; «Να κλείσουμε τα σύνορά μας και να σταματήσουμε τις διπλωματικές και οικονομικές μας σχέσεις»!

Η επιστολή αυτή του Μίκη (δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα) είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αίσθηση. Μαζί και πολλές απορίες, για το ποιον Μίκη να πιστέψεις. Τον Απρίλιο του 1997 είχε δώσει συναυλία στα Σκόπια, γεγονός που είχε προκαλέσει τη μήνιν ορισμένων εγχώριων μακεδονομάχων, με χαρακτηριστικότερη τη δήλωση Παπαθεμελή ότι «ο Μίκης και οι συνοδοιπόροι του πήγαν στα Σκόπια κι έπαιξαν το παιχνίδι των Σκοπιανών»!

Ομως, ο Μίκης τότε ήταν σε άλλο μήκος κύματος...


Γ.ΚΑΡ.


--------------------------------------------------------------------------------

...ή του διεθνισμού;


«Θα είναι έγκλημα να σταματήσουν οι σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας αυτού του προβλήματος» (σ.σ.: εννοούσε το όνομα), είχε δηλώσει τότε ο Μίκης σε συνέντευξη που είχε δώσει στην πρωτεύουσα του γειτονικού κράτους, στο περιθώριο της συναυλίας του.

Και είχε πάει ακόμη παραπέρα. Οπως έγραφε τότε η «Ε» (11-4-1997), ο δημοφιλής συνθέτης είχε πει πως θα ήταν θετική εξέλιξη αν η Ελλάδα και τα Σκόπια προχωρούσαν σε τελωνειακή ένωση και αργότερα -«γιατί όχι;»- στη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας!

Μήπως σε τόσο ευαίσθητα θέματα, οι έχοντες ισχυρό δημόσιο λόγο θα έπρεπε να είναι πιο συνεπείς; Αλλωστε, μέτρα σαν κι αυτά που ο ίδιος προτείνει σήμερα (κλείσιμο συνόρων κ.λπ.), δοκιμάστηκαν πριν από σχεδόν 15 χρόνια (εμπάργκο) και απέτυχαν παταγωδώς. Εχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι θα αποδώσουν σήμερα, με 120 αναγνωρίσεις - μεταξύ αυτών από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.λπ.;

Ο Μίκης της Αριστεράς και του διεθνισμού ποια σχέση έχει με τον σημερινό Μίκη τού ανάδελφου έθνους;


Γ.ΚΑΡ
Το χαρτονόμισα εδώ και χρόνια κυκλοφορεί. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει εκ της αδρανείας και της αδιφορίας των πολιτικών  ηγετών μας. Στα σχολικά βιβλία τους να δείτε τι λένε!!! Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και η πράγματική και μόνη real politic αξιοπρέπειας και λεβεντιάς είναι αυτή που προτείνει ο Μίκης!!!

Επίσης τελευταία κυκλοφόρησε και το βιβλίο του Στρατηγού Γρυλλάκη για το  Σκοπιανό. Χτες το αγόρασα. Σύντομα θα μπορώ να βάλω κάποια σημαντικά στοιχεία από όσα αναφέρει.  

Προφανώς ο Ξυδάκης έμεινε ανυποψίαστος για το βάθος της σκέψης του Μίκη (μια σκέψη στην ουσία της απλή και ιστορικά τεκμηριωμένη, πλην όμως στο καιρό του διπλωματικού σαβουαρ βιβρ φαντάζει απίστευτη και ανεξήγητη)! Δεν τον έπιασε ούτε στο άκρο του δαχτύλου του. Αλλά αυτή είναι και η διαφορά άλλο Μίκης άλλο Ξυδάκης!!!

staboz

Επιθυμώ να σημειώσω κάτι για την \"ασυνέπεια\" που προσάπτει στον Μίκη Θεοδωράκη ο αρθρογράφος της Ελευθεροτυπίας.

Για μένα αυτό ακριβώς το στοιχείο της \"ασυνέπειας\" έχει βαρύνουσα σημασία. Το ότι δηλαδή αυτά δεν τα λέει κάποιος που εξαρχής ήταν αρνητικά τοποθετημένος στο Σκοπιανό ζήτημα, αλλά ένας που έτεινε χέρι φιλίας και όταν διεπίστωσε την απόλυτη άρνηση και την θρασεία περιφρόνηση (την στηριζόμενη στην αμερικάνικη στήριξη και προώθηση), άλλαξε γνώμη και προτείνει αυτή τη \"μη λύση\" τέλος πάντων, σίγουρα όμως αξιοπρεπή και συνεπή στην ιστορία του τόπου!
Αν αυτή τη λύση την πρότεινε π.χ. ο κ. Παπαθεμελής, δεν θα είχε και πολύ ιδιαίτερη σημασία. Το ότι όμως την προτείνει ο Θεοδωράκης έχει αυτή την ξεχωριστή βαρύτητα για την οποία έκανα λόγο. Και αξίζει να προσεχτεί πολύ.
                  Στ.
Ρωμ. ε΄6-10

Μαρκήσιος de Karampa

Σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια

Μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλια στη συνάντησή του με το γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ υπογραμμίζοντας ότι η θέση που πήρε ο Πρωθυπουργός την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, \"μη λύση-μη πρόσκληση\" είναι ξεκάθαρη. Ο κ. Σέφερ συναντήθηκε νωρίτερα με τον κ. Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την γείτονα για αδιαλλαξία και επανέλαβε ότι η μη λύση στο θέμα της ονομασίας σημαίνει και μη πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση τόνισε ότι \"απαράβατη προϋπόθεση για τη διεύρυνση μιας Συμμαχίας αποτελεί η απαρέγκλιτη τήρηση αξιών και κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της\". Από την πλευρά του ο Γιάπ Σέφερ επισήμανε ότι απαιτείται συναίνεση και των 26 μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση της συμμαχίας, προσθέτοντας πως η Ελλάδα, αποτελεί παλαιό και ισχυρό μέλος της Βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας.




Απόλυτα σύμφωνος με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΤ1 \"Μέσα στα πράγματα\".
Ναι στην υιοθέτηση σκληρής γραμμής μέχρι τέλους αν χρειαστεί είπε και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Γιάννης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ \"Πρώτη Γραμμή\". *

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΠΑΣΟΚ στην Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι: \"Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση αν σθεναρά υποστηρίξει στις διαπραγματεύσεις όσα είπε ο κ. Καραμανλής, θα συμβάλλουμε ώστε να αποσταλεί και το μήνυμα στην Ουάσιγκτον: πιέσεις όχι στην Αθήνα αλλά στα Σκόπια. H κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, πρέπει και αυτοί να κάνουν συμβιβασμούς ώστε αύριο να δώσουμε τα χέρια, καθώς ως λαοί είμαστε γείτονες και ζούμε στην ίδια περιοχή. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα σεβαστεί τα δικαιώματά της\" . Επίσης ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση του ΟΗΕ, της ΕΕ και των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης.**

\"Οι τοποθετήσεις τόσο της υπουργού Εξωτερικών όσο και του ΓΓ του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν ότι πίσω απ' τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της FYROM η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την ενεργητικότερη στρατιωτική συμμετοχή στους στρατούς κατοχής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που επιθυμούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί\" αναφέρει το ΚΚΕ ***, που δηλώνει αντίθετο σε κάθε μορφής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας επίσης στην εκπομπή της ΝΕΤ, \"Πρώτη Γραμμή\", τόνισε ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μεγάλες δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν, ενώ σε ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να θέσει βέτι στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επισήμανε:

\"Στη δικιά μας λογική δεν μπαίνει αυτό, διότι είμαστε ούτως ή άλλως αντίθετοι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ανησυχούμε με την παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, καθώς η περιοχή γίνεται ξανά μια περιοχή ψυχρού πολέμου, αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ με Ρωσία\".****

\"Όσο ο Πρωθυπουργός και η Ντόρα χαριεντίζονται με Αμερική και ΝΑΤΟ, η εθνική υπόθεση οδηγείται στον πάτο\" *****, ανέφερε ο Γιώργος Καρατζαφέρης με αφορμή την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στην Αθήνα. \"Ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις εθνικές συνέπειες των αποφάσεών του\", παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε ερώτησή του στη Βουλή για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο κ. Καρατζαφέρης ρώτησε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, ή υπόψη του λαού με δημοψήφισμα.

Και μερικά σχόλια γιατί έχω όρεξη:

* Αυτά να τα έλεγε στην Ευρωβουλή καλύτερα, όχι στις εκπομπές...

** Γιατί ο Γιωργάκης δεν συγκαλεί τη Σοσιαλιστική Διεθνή ως ... πρόεδρος που είναι;;;

*** KAΛΗΝΥΧΤΑ

**** ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ #2

***** Γεια σου Πρόεδρεεεεεε   :lol:
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

Quote from: stabozΑυτό το είδατε; Μόλις το έλαβα με email:

http://i192.photobucket.com/albums/z267/cleardris/281c5dbc.jpg
Περί αυτού διαβάστε και αυτό από τις επιστολές προς την Ελευθεροτυπία:

Quote«Νόμισμα» FYROM

*«Το νόμισμα της FYROM με το Λευκό Πύργο δεν βγήκε τώρα αλλά το 1992, ως \"αναμνηστικό\". Δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν κυκλοφόρησε ποτέ ως νόμισμα. Δείτε Wikipedia: White Tower of Thessaloniki».

Ντολόρες Πρωταγόρα