Μακεδονία και φαλκιδευτές....

Started by ρωμηός, 21 September, 2007, 03:32:41 PM

Previous topic - Next topic

Μαρκήσιος de Karampa

Μου φαίνεται ρωμηέ ούτε και συ με διαβάζεις... :P

QuoteΤο εν λόγω χαρτονόμισμα ήταν να κυκλοφορήσει το 1992 αλλά τελικά δεν κυκλοφόρησε.. Τουλάχιστον αυτό διάβασα...
Βέβαια ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτε αλλά απλά το καταθέτω...
O σκοπός είναι να κινητοποιήσει αλλά δεν ξέρω αν και αυτό θα μας ξυπνήσει από το λήθαργο....
08-11-2007
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Επαφές για το Σκοπιανό
Πιέσεις στα Σκόπια για κάμψη της αδιαλλαξίας


Πηγή: ΝΕΤ 105,8 -ΑΠΕ-ΜΠΕ


Την ευκαιρία να αναπτύξει τις Ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα έχει η υπουργός των Εξωτερικών, στις επαφές που πραγματοποιεί Παρασκευή και Σάββατο στην Τουρκία. Η κ. Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλαχ Γκιούλ. Η υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει επίσης στην 4η Διεθνή Σύνοδο για τις Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.



Το Σκοπιανό και το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος δέχθηκε διαδοχικά σήμερα τους πρέσβεις της Ιταλίας Τζιανπάολο Σκαράντε και των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ κατόπιν αιτημάτων τους.

Κατά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρέσβη εξετάστηκε το θέμα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της. Ο Ιταλός πρέσβης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας διεξοδικής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο δυνατό, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της Ιταλίας είναι πολύ κοντά στις θέσεις της Ελλάδας.

Στη συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό πρέσβη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των κρατών -μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως τις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν. Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρεσβευτής εξήρε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και την προσφορά της προς τη Συμμαχία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Σπέκχαρντ, αφού ανέφερε ότι είναι σεβαστή η θέση της Ελλάδας όσον αφορά το ελληνικό βέτο με αφορμή το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα που να ικανοποιεί την Ελλάδα.




   

Στα Σκόπια ο Ντάνιελ Φριντ

Εντείνονται οι πιέσεις προς τα Σκόπια για να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία που επιδεικνύουν. Εσπευσμένα αναμένεται στα Σκόπια το βράδυ της Παρασκευής ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντάνιελ Φριντ.


Ο  κ. Φριντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι. Στις συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, θα εξετασθούν οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας και οι δυνατότητες εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, με απώτερο χρονικό ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Απριλίου στο Βουκουρέστι.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Κυβερνητική κρίση στην ΠΓΔΜ
Αποχωρούν οι Αλβανοί


Συντάκτης: Aννα Κούρτη
   

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

Αποχωρεί οριστικά από τον κυβερνητικό συνασπισμό της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της \"Μακεδονίας\", το κόμμα του, δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών Μεντούχ Θάτσι. Εν τω μεταξύ, στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με τον Τύπο των Σκοπίων, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ θα ορίσουν ως απεσταλμένη τους στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, τη μόνιμη αντιπρόσωπό τους στο ΝΑΤΟ, πρέσβη Βικτόρια Νούλαντ. Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι η εντολή του Μάθιου Νίμιτς, η οποία προκύπτει από σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ και από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, παραμένει ως έχει.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Μήνυμα στα Σκόπια από Καραμανλή

Νέο μήνυμα προς τη γειτονική χώρα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Καραμανλής προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι \"η Ελλάδα, ως χώρα της περιοχής, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και υπογράμμισε ότι η σταθερότητα πρωτίστως εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αποφυγή προκλήσεων\".

Συμπλήρωσε ότι \"αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος συμπεριφοράς, ο οποίος απαιτείται από όλες τις χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη, να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή οικογένεια\".

Ο Κώστας Καραμανλής γνωστοποίησε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, εκτός από τα θέματα των Βαλκανίων, είναι το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και της ενέργειας.

Επιπλέον, στο επίκεντρο των ευρωπαίων ηγετών θα τεθεί και η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας και η πρόταση για τη δημιουργία Ενωσης για τη Μεσόγειο.

Στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ συμμετέχει και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος δεν απάντησε σε ερωτήσεις για την κυβερνητική κρίση στη γειτονική χώρα.

//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Για \"εθνικισμό\" κατηγορεί η ΠΓΔΜ την Ελλάδα


Υψηλούς τόνους κατά της Ελλάδας υιοθέτησε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, λίγες ώρες αφότου η εύθραυστη κυβέρνηση Γκρούεφσκι κατάφερε να επιβιώσει έως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με την στήριξη των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

«Πιστεύω ότι η πάγια και μάλλον εθνικιστική θέση της Αθήνας σχετικά με αυτό το διμερές ζήτημα αποτελεί όχι μόνο μέρος του προβλήματος, αλλά αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον πρόβλημα για την εξεύρεση μίας διμερούς λύσης» δήλωσε ο Μιλόσοσκι, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπο που να μην επιτρέπει σε κανέναν να βλάψει τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ ή τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πλέον θα λειτουργεί ως κυβέρνηση μειοψηψίας, ασκώντας πλήρως τα καθήκοντά της μέχρι τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. Πιστεύουμε ότι αυτό θα καταδειχθεί και στο Κοινοβούλιο, με την παροχή της απαραίτητης στήριξης για την πλήρη λειτουργία της».

//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Προκλητικός ο Γκρούεφσκι μιλάει για εκβιασμό


Στην προαναγγελία ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ «θα περιέλθουν σε βαθιά κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα διακοπούν» στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο από τη χώρα μας προχώρησε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι.

«Δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξος, όσο είμαι ρεαλιστής σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας. Η κατάσταση είναι τέτοια που η Ελλάδα έχει πρόθεση να θέσει βέτο εφόσον δεν αποδεχτούμε τον εκβιασμό της. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε εκβιασμό, με τον τρόπο που θέλει η Αθήνα. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει βέτο για την ένταξη της \"Μακεδονίας\" στο ΝΑΤΟ, τότε οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας θα περιέλθουν σε βαθιά κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα διακοπούν» είπε ο κ. Γκρούεφσκι.

Και πρόσθεσε: «Το βέτο της Ελλάδας θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες της \"Μακεδονίας\" και θα υπάρξουν μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε μία τέτοια περίπτωση, η χώρα μας θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει με την εφαρμογή των μέτρων για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της. Πιθανόν θα περιμένει κάποια άλλη ευκαιρία, τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες, για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά θα ξεπεράσει αυτή την περίοδο. Όμως η Ελλάδα θα προκαλέσει ζημιά, τόσο σε εμάς, όσο και στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ, καθώς και στον ίδιο της τον εαυτό».

Ο κ. Γκρούεφσκι είπε ακόμα ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις τρεις χώρες είναι προς το συμφέρον της Συμμαχίας. Η απόφαση της Ελλάδας για βέτο στρέφεται κατά του ίδιου του ΝΑΤΟ. Ωστόσο αυτό δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε την πορεία μας για τη δημιουργία μίας σύγχρονης και ισχυρής χώρας».

Ντόρα Μπακογιάννη

«Οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι λίγες μόνον ώρες πριν από την έναρξη της σημερινής κρίσιμης συνάντησης στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν βοηθούν την όλη προσπάθεια με το να προδικάζουν ουσιαστικά ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Εμείς που πιστεύουμε σε αυτήν τη διαδικασία δεν θα ακολουθήσουμε αυτήν τη λογική» απάντησε η υπουργός Εξωτερικών.

«Το χρονικό διάστημα έως το Βουκουρέστι είναι οριακά επαρκές για μία συνεκτική, πρακτική και εφαρμόσιμη λύση. Η Ελλάδα με τις γνωστές θέσεις της, με μετριοπάθεια και ειλικρίνεια, έχει προτείνει εδώ και καιρό διέξοδο στο δεκαεπτάχρονο αδιέξοδο με μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η σταθερή αυτή μας θέση θα καταγραφεί και στη σημερινή συνάντηση της Νέας Υόρκης. Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι συμμαχικές σχέσεις, σχέσεις αλληλεγγύης και η σταθερότητα δεν χτίζονται πάνω σε σοβαρές εκκρεμότητες» πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη.


//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Συνεχίζεται η Σύνοδος

Ελληνικό βέτο


Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναβάλλεται μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, το φθινόπωρο, η πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μετά το καθαρό βέτο που έβαλε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μιλώντας στο δείπνο των ηγετών, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε τις ελληνικές θέσεις και επισήμανε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων, εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. Οι συζητήσεις για τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συνεχιστούν σήμερα, ενώ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διατύπωση για την αναβολή της ένταξης που θα χρησιμοποιήσει η Συμμαχία στο τελικό ανακοινωθέν της.




Απαραίτητη προϋπόθεση η λύση στο θέμα της ονομασίας

Ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε τις ελληνικές θέσεις, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ, εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς, επίσης, του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας. Με κατανόηση είδαν την ελληνική τοποθέτηση οι ηγέτες της Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας. Αντίθετοι στις ελληνικές θέσεις και υπέρ της άνευ όρων ένταξης των Σκοπίων τάχθηκαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, Τουρκίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Εσθονίας και Λιθουανίας. Λιγότερο θερμοί, αλλά στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι ηγέτες της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας, ενώ απέφυγαν να πάρουν θέση ο Καναδάς, η Βρετανία και η Πορτογαλία.

Ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι \"είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Εχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως\".

Του δείπνου των ηγετών προηγήθηκε μικρή δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος.

\"Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και η ίδια να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας\", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι και πρόσθεσε ότι ομοφωνία υπάρχει μόνο για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας.

Αντίθετα, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για να προσκληθούν και οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Ουκρανία και Γεωργία.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι μετά την ελληνική τοποθέτηση θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του θέματος της ονομασίας και να βρεθεί συμβιβαστική λύση το ταχύτερο δυνατό, χωρίς ωστόσο να έχουν τεθεί και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν κατήγγειλε ως τρομερό δείγμα υποκίνησης αισθημάτων μίσους έναντι γειτονικού κράτους το πρόσφατο επεισόδιο με την παραποίηση της ελληνικής σημαίας στη ΠΓΔΜ.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Τσερβένκοφσκι: "Εμπόδιο τα απωθημένα της Ελλάδας"


Για κατάχρηση του δικαιώματος του βέτο και απωθημένα κατηγορεί την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τον αμερικανό ομόλογο του, Τζορτζ Μπους.

«Το μοναδικό εμπόδιο που σταμάτησε τη Μακεδονία από το να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι τα απωθημένα του νότιου γείτονά μας, της Ελλάδας, που έφτασε την παράλογη θέση της σε τέτοιο σημείο ώστε να κάνει κατάχρηση του δικαιώματός της για βέτο, ως μέλος της Συμμαχίας» τόνισε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Πρόσθεσε ότι «δεδομένου αυτού, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αλλά και στους γείτονές μας στην Ελλάδα, ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα επιβιώσει, ο λαός μας θα το υπομείνει και αυτό. Θα ακολουθήσουμε την οδό που έχουμε καθορίσει και όποιος νομίζει πως αυτός είναι ο τρόπος για να μας αποτρέψει ως λαό ή ως κράτος από το να πετύχουμε το μέλλον που επιθυμούμε, κάνει τεράστιο λάθος. Ορισμένοι θα το κατανοήσουν αυτό νωρίτερα, άλλοι αργότερα, αλλά εμείς το ξέρουμε ήδη».

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας επεσήμανε ότι για την ΠΓΔΜ έγινε πραγματικότητα το χειρότερο δυνατό σενάριο. «Αυτό αποτελεί μεγάλη απογοήτευση και μεγάλη αδικία για τους πολίτες της Μακεδονίας. Ωστόσο, το αίσθημα της απογοήτευσης και της αδικίας δεν πρέπει να μας απομακρύνει από τη βασική μας πορεία και από την εκπλήρωση των στρατηγικών μας στόχων και να μας παραλύσει αυτή την περίοδο» είπε.

Σημειώνεται ότι οι αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, με επικεφαλής τους κυρίους Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι, συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι, με τον Τζορτζ Μπους και την Κοντολίζα Ράις.

Παρών ήταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νταν Φριντ, στον οποίο πολλοί πολιτικοί αναλυτές χρεώνουν την αποτυχία της τακτικής που ακολούθησε στο θέμα ο Μπους.

//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

ΠΓΔΜ: Πρόταση για πρόωρες εκλογές

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόταση για την διάλυση της Βουλής και για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ καταθέτει σήμερα το κόμμα της αντιπολίτευσης του Αλί Αχμέτι \"Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη\" (DUI). \"Θεωρούμε ότι η παρούσα Βουλή και η κυβέρνηση δεν έχουν τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα. Αναμένουμε η πρότασή μας να υποστηριχθεί και από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα\", είπε ο αντιπρόεδρος κ. Αλίτι.

Η εφημερίδα των Σκοπίων \"Βεστ\", έγραψε χθες ότι το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο και προς την κατεύθυνση αυτή εικάζεται ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DUI.

Σύμφωνα με τις πηγές της εν λόγω εφημερίδας, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, διότι θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει η κυβέρνηση με την εύθραυστη πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, καθώς υφίσταται κίνδυνος το αλβανικό κόμμα DPA του Μέντουχ Θάτσι να αποχωρήσει εκ νέου από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ένα ακόμη του κυβερνητικού συνασπισμού, το \"Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα\" (NSDP) του Τίτο Πέτκοφσκι, αμφισβητεί ανοιχτά τις επιλογές του κ. Γκρούεφσκι.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

βίκυ

\" η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα επιβιώσει, ο λαός μας θα το υπομείνει και αυτό.\"  
ΕΛΕΟΣ !!!!

Μαρκήσιος de Karampa

Στη Βουλή το Σκοπιανό

Στη Βουλή μεταφέρθηκε την Πέμπτη (10/4), το \"Σκοπιανό\". Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στην ΠΓΔΜ: «Το μέλλον της γειτονιάς μας δεν περνά μέσα από το βαλκανικό παρελθόν» τόνισε ο Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Δεν υπερτιμούμε αλλά και δε υποτιμούμε το αποτέλεσμα».

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός καταδίκασε τις υπεραπλουστεύσεις, την προσχώρηση το λαϊκισμό, τη ρητορεία και τις κορώνες. Άφησε επίσης αιχμές, λέγοντας ότι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων θα έπρεπε να διευκολύνουν και όχι να δυσχεραίνουν τη διαπραγμάτευση. «Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα Σκόπια θα έρθουν σε διαπραγμάτευση, δεν ξέρω εάν θα το κάνουν» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σκληρή απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου: «Η δική μας στάση συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας εθνικής κόκκινης γραμμής και επέτρεψε να απεγκλωβιστεί η ελληνική διπλωματία από τις πιέσεις».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε, επίσης, λόγο για «προπατορικό αμάρτημα που διαπράχθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», κατηγορώντας την ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για επίλυση. Ο κ.Παπανδρέου τάχθηκε κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου και της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

«Το ΚΚΕ δεν ξινίζει τα μούτρα του αν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας ως γεωγραφικός όρος αλλά δεν συμμεριζόμαστε ότι το όλο πρόβλημα είναι αυτό» είπε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος της για την κατάσταση στα Βαλκάνια.

«Είμαστε αντίθετοι στο παιχνίδι πλειοδοσίας με το θέμα του ονόματος» είπε ο Αλέκος Αλαβάνος. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ανήσυχος για τα «ασύμμετρα ανταλλάγματα που δόθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ από την ελληνική κυβέρνηση» και ζήτησε να σταματήσει «η σκοπιανοποίηση της πολιτικής ζωής».

«Εσείς κάνατε υποχωρήσεις στην πολιτική Μπους, αλλά είστε όμηρος αυτών των υποχωρήσεων» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Βάλατε βέτο, αλλά το όνομα Μακεδονία το έχετε εκχωρήσει, η κουβέντα γίνεται για το πρόθεμα».

Το διπλωματικό μέτωπο

Παράλληλα, σε Αθήνα και Σκόπια, περιοδεύουν ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι. Στα Σκόπια βρέθηκε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, πρέσβυς Βικτόρια Νιούλαντ, η οποία ζήτησε από την ΠΓΔΜ να επιλυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατό. Κάτι που ωστόσο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η γειτονική χώρα βαδίζει προς πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.

Στην Αθήνα η Ντόρα Μπακογιάννη συναντάται με τον αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα.



//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια

Εβδομάδα διπλωματικής κινητικότητας ξεκινά αναφορικά με το Σκοπιανό. Ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται Σκόπια και Αθήνα, ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής διεμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει στο διάλογο και κάλεσε την ηγεσία της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία.

Ο κ. Νίμιτς πραγματοποιεί επίσκεψη την Πέμπτη στα Σκόπια και την Παρασκευή στην Αθήνα και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες οι διαπραγματευτές των δύο χωρών Βασιλάκης και Διμιτρόφ δεν αποκλείεται να συναντηθούν υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη στο διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σε πρώτη φάση ο ειδικός μεσολαβητής θα εξετάσει τις πιθανότητες για άμεση επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ δεν αποκλείεται να καταθέσει και νέα πρόταση σε ενδεχόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Νίμιτς, καθώς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχει αναλάβει εξαιρετικά ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι στην ΠΓΔΜ προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές για την 1η Ιουνίου, συνεπώς η διαπραγμάτευση εκ των πραγμάτων θα συναντά φραγμούς από τις εξελίξεις στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της χώρας, εξέφρασε την αντίθεση του αναφορικά με τη διενέργεια πρόωρων εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πρόωρες εκλογές και η προεκλογική εκστρατεία αυτή την περίοδο, μετά το Βουκουρέστι, όταν ο λαός είναι πολύ ενοχλημένος και απογοητευμένος, απλώς θα συμβάλουν στην αύξηση των πολιτικών εντάσεων και αυτό, στην παρούσα φάση είναι κάτι που δεν χρειαζόμαστε».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της χώρας, και επικρατέστερος για νικητής στις εκλογές, Νίκολα Γκρούεφσκι, παραμένει πιστός στη σκληρή γραμμή.

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ τόνισε ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων» και κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων «να μην μείνει αιχμάλωτη στο χθες».

Δημοσκοπήσεις

Σε αυτή τη φάση πάντως η ελληνική κοινή γνώμη δεν φαίνεται να στρέφει ευήκοον ους σε όνομα που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», παρά την εκπεφρασμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής υπέρ της ονομασίας «Άνω Μακεδονία» τάσσεται ένας στους τρεις ψηφοφόρους και μόνο ένας στους δέκα συμφωνεί με το «Νέα Μακεδονία». Συγκεκριμένα το 10,1% αποδέχεται την ονομασία «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το 30,7% το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας».

Παράλληλα σε δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα το 67,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα δεχόταν ούτε το «Νέα» ούτε το «Άνω Μακεδονία» για το γειτονικό κράτος. Το 18,7% θα αποδέχονταν το «Άνω Μακεδονία», ενώ μόλις το 9,2% το «Νέα Μακεδονία».

//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Επίσκεψη Νίμιτς με ερωτηματικά
 
Ενα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις προθέσεις του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, ΜάθιουΝίμιτς, ο οποίος επανενεργοποιεί τη διαπραγματευτική διαδικασία επισκεπτόμενος Σκόπια και Αθήνα, ωστόσο χωρίς- κατά τα φαινόμενα- να κομίζει νέα πρόταση στις αποσκευές του...
Την Πέμπτη (17/4) ο κ. Νίμιτς συναντάται με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, καθώς και του ρήγματος στις σχέσεις Τσερβένκοφσκι-Γκρούεφσκι που διευρύνθηκε από το μετα-τραυματικό σοκ του Βουκουρεστίου για τη γειτονική χώρα.

Την Τετάρτη από το γραφείο της σκοπιανής προεδρία εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία η πλευρά Τσερβένκοφσκι καθιστούσε σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ανεξαρτήτως της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο στον απόηχο της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, άφησε αιχμές εναντίον του διαπραγματευτή της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανήκει στο κλίμα Τσερβένκφσκι, και δύο 24ωρα πριν είχε κάνει λόγο για έλλειψη κοινής γραμμής στα Σκόπια, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μάθιου Νίμιτς δεν αναμένεται να πετύχει κάτι εντυπωσιακό στη γειτονική χώρα, ενώ και η Αθήνα αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διαδικασία λόγω των εσωτερικών προβλημάτων στην ΠΓΔΜ. Πάντως η ελληνική πλευρά σε όλους τους τόνους διαβεβαιώνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει ελληνική εμπλοκή στα εσωτερικά ζητήματα της γειτονικής χώρας.

Κατά τα λοιπά, την Πέμπτη συνεδρίασε στην Αθήνα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την Ντόρα Μπακογιάννη, όπου άπαντες συμφώνησαν για μη εμπλοκή στα εσωτερικά των Σκοπίων, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, διαπίστωσε συναίνεση στις στρατηγικές επιλογές για Σκοπιανό, Κόσοβο και Κυπριακό.

Την Παρασκευή φθάνει στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα έχει συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλη.


//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Απάντηση σε αξιωματούχους της γειτονικής χώρας

Δηλώσεις Γ. Κουμουτσάκου για ΠΓΔΜ

   


Πηγή: ΝΕΤ 105,8

\"Τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα που εκπέμπονται από τα Σκόπια με ωθούν να σκέφτομαι γενικότερα ότι η γειτονική χώρα είναι η μόνη χώρα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη που εμφανίζεται να υιοθετεί μια ακραία εθνικιστική πολιτική ως επίσημη πολιτική\", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, κατά της Ελλάδας. Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο χθεσινό συμβάν στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι υπάρχει απόκλιση της ελληνικής θέσης από εκείνη της αμερικανικής διοίκησης στο ζήτημα αυτό και πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών χθες, ενημέρωσε τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα για τις ελληνικές θέσεις. Συνεχίζοντας ο κ. Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι: \"Η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή όπως και η διεθνής κοινότητα και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί την πορεία και την εξέλιξη της προεκλογικής διαδικασίας στα Σκόπια και μάλιστα υπάρχουν και σχετικές εκθέσεις όπως εκείνη του ΟΑΣΕ. Η Ελλάδα θα τοποθετηθεί σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα αφού λάβει υπ΄όψιν και τα συμπεράσματα των διεθνών παρατηρητών που παρακολουθούν τις εκλογές ,δεδομένου ότι και αυτές εκλογές όπως και οι προηγούμενες γίνονται υπό διεθνή επιτήρηση\".
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Μεγάλη νίκη Γκρούεφσκι

Μεγάλη νίκη, που του εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, πέτυχε στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (1/6) στην πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της \"Μακεδονίας\" ο συνασπισμός «Για μια καλύτερη Μακεδονία», του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 57,45% και τα άκυρα - λευκά 3%. Τα ποσοστά των κομμάτων είχαν ως εξής: «Για μια καλύτερη Μακεδονία» (VMRO και σύμμαχοι) 48,33% , «Συνασπισμός του ήλιου» (Σοσιαλδημοκράτες και σύμμαχοι) 23,39%, Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (Αλβανοί) 11,09%, Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών 10,20%, Κόμμα για το Ευρωπαϊκό Μέλλον 1,46%, Κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας (Αλβανοί) 1,07%, Δημοκρατική Ένωση Αλβανών 0,71%, Λοιποί 3,75%. Από τα αποτελέσματα απουσιάζουν κάποια εκλογικά τμήματα σε αλβανικές περιοχές, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, και η ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε 2 εβδομάδες. Η κατανομή των εδρών θα ανακοινωθεί αργότερα τη Δευτέρα (2/6), αλλά η αυτοδυναμία του κυβερνητικού συνασπισμού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Παρά ταύτα, ο κ. Γκρούεφσκι είναι υποχρεωμένος να συγκυβερνήσει με ένα από τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα, βάσει της συμφωνίας της Οχρίδας. Μετά τις εκλογές του 2006 ως κυβερνητικός εταίρος είχε επιλεγεί το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, παρ' ότι είχε λάβει σημαντικά μικρότερο αριθμό ψήφων από τη Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση, κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του αλβανικού στοιχείου και οδήγησε στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στις αλβανικές περιοχές.
//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Άνοιγμα με διαλλακτικότητα από τον Τσερβένκοφσκι


Με σαφή διάθεση διαλλακτικότητας εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές εναντίον του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι και χαρακτηρίζει τις πρόσφατες εκλογές ως τις χειρότερες που έχουν διεξαχθεί στη χώρα.

Σε συνέντευξη του στο «Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο» ο κ. Τσερβένκοφσκι κάνει λόγο για ανάγκη μετατόπισης της πάγιας θέσης της ΠΓΔΜ αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

«Η νέα πραγματικότητα σημαίνει ότι η \"Μακεδονία\" θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της περί διπλής ονομασίας και να προβεί σε κάποια παραχώρηση στις διαπραγματεύσεις, εάν επιθυμεί να συνεχίσει τη διαδικασία της ευρω-ατλαντικής της ολοκλήρωσης. Ωστόσο, μόνον νόμιμοι εκπρόσωποι και των δύο χωρών μπορούν να αποφασίσουν επί της έκτασης και ουσίας των παραχωρήσεων αυτών» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ότι με τις εκλογές δαπανήθηκε πολύτιμος χρόνος για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, «ιδιαίτερα αναφορικά με τη δυνατότητα για αποτελεσματική εκμετάλλευση της ετοιμότητας των ΗΠΑ να εμπλακεί στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας».

Καθιστά, πάντως, σαφές ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για τα θέματα της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας, τα οποία είναι η βαθιά κόκκινη γραμμή μας».

«Η εθνική καταγωγή και η γλωσσική μοναδικότητα είναι οι δύο θεμελιώδεις πυλώνες ενός έθνους και ο συμβιβασμός στα δύο αυτά σημεία είναι απλώς αδύνατος, καθώς κανείς δεν είναι ούτε εξουσιοδοτημένος, αλλά ούτε και δύναται, να διαπραγματευθεί το ποιοι είμαστε και ποια γλώσσα θα χρησιμοποιούμε στην ομιλία μας» συμπληρώνει.

Ερωτηθείς για το αν η νίκη του κ. Γκρούεφσκι αποδίδεται στη σκληρή στάση που τηρεί, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ απαντά: «Εάν αναλύσουμε τη ρητορική του και τα κύρια επιχειρήματά του στην προεκλογική εκστρατεία δεν νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί ως σκληρή θέση, αλλά ως υπεκφυγή προσδιορισμού της πολιτικής του θέσης. Ποιο ήταν το κύριο μήνυμα; Ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα. Αλλά ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του δεν πρόκειται να πουν τι σκέφτονται για το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, γύρω από την πρόταση. Ο Γκρούεφσκι θέλει να αποφύγει την ανάληψη ευθύνης και να την μεταβιβάσει στους πολίτες. Αυτό δεν σημαίνει σκληρή θέση. Η έννοια σκληρή θέση σημαίνει ότι δηλώνεται κάτι και στηρίζεται αυτό το κάτι».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσερβένκοφσκι χαρακτηρίζει τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ως τις χειρότερες που διεξήχθησαν ποτέ στην ΠΓΔΜ.

www.cosmo.gr//
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Άνοιγμα με διαλλακτικότητα από τον Τσερβένκοφσκι


Με σαφή διάθεση διαλλακτικότητας εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές εναντίον του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι και χαρακτηρίζει τις πρόσφατες εκλογές ως τις χειρότερες που έχουν διεξαχθεί στη χώρα.

Σε συνέντευξη του στο «Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο» ο κ. Τσερβένκοφσκι κάνει λόγο για ανάγκη μετατόπισης της πάγιας θέσης της ΠΓΔΜ αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

«Η νέα πραγματικότητα σημαίνει ότι η \"Μακεδονία\" θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της περί διπλής ονομασίας και να προβεί σε κάποια παραχώρηση στις διαπραγματεύσεις, εάν επιθυμεί να συνεχίσει τη διαδικασία της ευρω-ατλαντικής της ολοκλήρωσης. Ωστόσο, μόνον νόμιμοι εκπρόσωποι και των δύο χωρών μπορούν να αποφασίσουν επί της έκτασης και ουσίας των παραχωρήσεων αυτών» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ότι με τις εκλογές δαπανήθηκε πολύτιμος χρόνος για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, «ιδιαίτερα αναφορικά με τη δυνατότητα για αποτελεσματική εκμετάλλευση της ετοιμότητας των ΗΠΑ να εμπλακεί στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας».

Καθιστά, πάντως, σαφές ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για τα θέματα της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας, τα οποία είναι η βαθιά κόκκινη γραμμή μας».

«Η εθνική καταγωγή και η γλωσσική μοναδικότητα είναι οι δύο θεμελιώδεις πυλώνες ενός έθνους και ο συμβιβασμός στα δύο αυτά σημεία είναι απλώς αδύνατος, καθώς κανείς δεν είναι ούτε εξουσιοδοτημένος, αλλά ούτε και δύναται, να διαπραγματευθεί το ποιοι είμαστε και ποια γλώσσα θα χρησιμοποιούμε στην ομιλία μας» συμπληρώνει.

Ερωτηθείς για το αν η νίκη του κ. Γκρούεφσκι αποδίδεται στη σκληρή στάση που τηρεί, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ απαντά: «Εάν αναλύσουμε τη ρητορική του και τα κύρια επιχειρήματά του στην προεκλογική εκστρατεία δεν νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί ως σκληρή θέση, αλλά ως υπεκφυγή προσδιορισμού της πολιτικής του θέσης. Ποιο ήταν το κύριο μήνυμα; Ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα. Αλλά ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του δεν πρόκειται να πουν τι σκέφτονται για το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, γύρω από την πρόταση. Ο Γκρούεφσκι θέλει να αποφύγει την ανάληψη ευθύνης και να την μεταβιβάσει στους πολίτες. Αυτό δεν σημαίνει σκληρή θέση. Η έννοια σκληρή θέση σημαίνει ότι δηλώνεται κάτι και στηρίζεται αυτό το κάτι».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσερβένκοφσκι χαρακτηρίζει τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ως τις χειρότερες που διεξήχθησαν ποτέ στην ΠΓΔΜ.

www.cosmo.gr//
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Ικανοποίηση για την απόφαση της ΕΕ για την ΠΓΔΜ


Την ικανοποίηση της Αθήνας προκαλεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ. Στο κείμενο συμπερασμάτων υπογραμμίζεται ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, παραμένει ουσιώδης για οποιαδήποτε πρόοδο της χώρας προς την ΕΕ.

Βραχυπρόθεσμα και στοχευμένα μέτρα σε εθνικό επίπεδο αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής

Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου τόνισε ότι «με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ΠΓΔΜ γίνεται σαφές ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι απαραίτητες για την περαιτέρω προώθηση της υποψηφιότητάς της και διευκρινίζεται ρητά ότι οι σχέσεις αυτές συνεπάγονται την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα του ονόματος, κάτι που ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ως «σημαντικό», για να συμπληρώσει ότι η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα προς τη γειτονική μας χώρα.
Καραμανλής: "Η ΕΕ να παίξει ηγετικό ρόλο για την ακρίβεια"

«Ο ευρωπαϊκός δρόμος για τη γειτονική χώρα ανοίγει μόνο εφόσον αυτή αποδεχτεί και σεβαστεί στην πράξη το ευρωπαϊκό κεκτημένο που υπαγορεύει δημοκρατικές συμπεριφορές στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και ευρωπαϊκές συμπεριφορές στις σχέσεις της με τους γείτονές της» είπε ο κ. Καραμανλής.

Παρέμβαση Καραμανλή για την υπόθεση της Siemens

«Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, είναι δεδομένες και είναι γνωστές σε όλους» πρόσθεσε ο Κ. Καραμανλής και επεσήμανε: «Εφόσον η γειτονική χώρα αποδείξει με τις πράξεις της ότι πράγματι επιθυμεί να βαδίσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης».

Κείμενο Συμπερασμάτων

Στη συγκεκριμένη παράγραφο του κειμένου των συμπερασμάτων, όπου γίνεται η αναφορά στην ΠΓΔΜ, τονίζεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει πως περαιτέρω βήματα από την ΠΓΔΜ στην πρόοδό της προς την ΕΕ είναι πιθανά μέχρι το τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι όροι που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2005, στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και στις βασικές προτεραιότητες της Εταιρικής Σχέσης του Φεβρουαρίου του 2008».

«Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 16ης Ιουνίου» προστίθεται.

Ενίσχυση από Σαρκοζί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε ότι η χώρα του «βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ». Ο κ. Σαρκοζί είπε ότι «η Γαλλία αγαπά την Ελλάδα και θέλει να συμβουλεύσει την κυβέρνηση των Σκοπίων προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας. Είναι γνωστό ότι η Γαλλία βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα».


//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Παρέμβαση Παπούλια για Σκόπια από την Αυστρία


Επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και την Πέμπτη (03/07) είχε συνάντηση με τον καγκελάριο Άλφρεντ Γκουζενμπάουερ. «Αδιάλλακτη, σχεδόν εχθρική», χαρακτήρισε τη στάση της ΠΓΔΜ απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στη Βιέννη, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον καγκελάριο της Αυστρίας μετά τη συνάντησή τους, εξέφρασε τη λύπη του για την αδιάλλακτη, σχεδόν εχθρική στάση και θέση που έχει η ΠΓΔΜ απέναντι στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς η Ελλάδα δεν εισπράττει μέχρι σήμερα παρά έναν κενό αλυτρωτισμό, έναν εχθρικό αλυτρωτισμό», δήλωσε ο κ. Παπούλιας, «παρά το γεγονός ότι στην Ενδιάμεση Συμφωνία που είχε υπογραφεί (από τον ίδιο, ως υπουργό Εξωτερικών), είχε συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει ένα όνομα κοινά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές».

Πρόσθεσε επίσης, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ελληνική θέση, όπως έχει διατυπωθεί από τον Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, δεν μπορεί να αλλάξει.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στο θέμα του Κοσόβου, λέγοντας πως η Ελλάδα παρακολουθεί την κατάσταση με εξαιρετική προσοχή, καθώς θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο πρόβλημα ενώ για τη μη αναγνώριση του Κοσόβου έως τώρα, ανέφερε ότι αυτό γίνεται καθώς η Ελλάδα εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν μικρά και προσεκτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσο αφορά τα δυτικά Βαλκάνια και την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «τους το υποσχεθήκαμε και πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, μη αναιρώντας αυτά που υποσχεθήκαμε».

Από την πλευρά του ο κ. Γκουζενμπάουερ, επεσήμανε ότι Ελλάδα και Αυστρία έχουν κοινή ευθύνη για την περαιτέρω εξέλιξη των Βαλκανίων, καθώς είναι οι πιο κοντινές προς την περιοχή, χώρες της ΕΕ και έχουν τις πλέον προηγμένες οικονομίες ενώ τόνισε ότι συζήτησε με τον κ. Παπούλια θέματα που φορούν της εξελίξεις στην περιοχή.

Αργότερα, ο κ. Παπούλιας, είχε συνάντηση με τον αυστριακό ομόλογό του, Χάιντς Φίσερ, στο προεδρικό μέγαρο της Βιέννης.

//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

mistral

Mαρκήσιε έχεις μονοπωλήσει το θέμα και πολύ καλά κάνεις μιας και φαίνεται είναι του αμέσου ενδιαφέροντός σου
Όχι ότι εγώ δεν το παρακολουθώ αλλά... Αυτή η εμμονή των Σκοπιανών πολύ με προβληματίζει
Έχω την εντύπωση πως η δημιουργία αυτού του κρατιδίου όπως και του Κοσόβου είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που έχει στόχο και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος αν δεν είναι αυτός ο μόνος στόχος αυτού του σχεδίου. Νέα τάξη με αυτόνομη ή και ανεξάρτητη δυτική Θράκη και τα παρόμοια. Aς ελπίσουμε να φερθούμε έξυπνα σαν χώρα στο θέμα αυτό γιατί μέχρι πρόσφατα καθόλου σωστά δεν το χειριστήκαμε.
[b]«Θεέ μου, δώσε μου αγνότητα και εγκράτεια, αλλά όχι ακόμα.» [/b]  [i]Άγιος Αυγουστίνος[/i]
[i]Τα προσωπικά μηνύματα διαγράφονται [b]χωρίς να διαβαστούν.[/b]
Διαβάζω [b]μόνον[/b] παραθέσεις που επιλέγω και αγνοώ τις υπόλοιπες.[/i]

Μαρκήσιος de Karampa

Όντως αυτή η \" πέραν του Ατλαντικού\" εμμονή των Σκοπίων δείχνει και το στόχο...
Ο οποίος δεν είναι άλλος από την αποσταθεροποίηση στην περιοχή με ένα \"κλικ\" ...
Σειρά έχει μάλλον η δυτική Θράκη με την \"Avrupa Bati Trakya Türk Federasyonu\"  (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δ.Θράκης) σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

QuoteAς ελπίσουμε να φερθούμε έξυπνα σαν χώρα στο θέμα αυτό γιατί μέχρι πρόσφατα καθόλου σωστά δεν το χειριστήκαμε.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Συμφωνία για κυβέρνηση Γκρούεφσκι-Αχμέτι



Με τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος έχει προθεσμία μέχρι τις 12 Ιουλίου να υποβάλει στη Βουλή τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το πρόγραμμά της.

Όπως ανέφεραν πηγές και από τα δύο κόμματα, το DUI θα λάβει στη νέα κυβέρνηση πέντε υπουργεία (Οικονομίας, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος), καθώς και έναν αντιπρόεδρο κυβέρνησης, αρμόδιο για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.

Το κόμμα του Γκρούεφσκι διαθέτει 63 έδρες στη νέα Βουλή (σε σύνολο 120), ωστόσο αποφάσισε να συνεργαστεί με το DUI, το οποίο έχει 18 έδρες.

Εάν επικυρωθεί η συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ VMRO-DPMNE και DUI, τότε η κυβέρνηση θα έχει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή και μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε τροποποίηση του Συντάγματος για μία σειρά άρθρων τα οποία ο κ. Γκρούεφσκι φέρεται διατεθειμένος να αλλάξει.

Ο πρόεδρος της Βουλής, το αργότερο σε διάστημα 15 ημερών, πρέπει να συγκαλέσει την ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Προκλητική επιστολή Γκρούεφσκι στον έλληνα Πρωθυπουργό  
 
Επιστολή με τις «γνωστές απαράδεκτες δηλώσεις περί ανύπαρκτων μειονοτήτων» απέστειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στον Κ. Καραμανλή. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Γκρούεφσκι «επιχειρεί να ορθώσει νέα εμπόδια στην εξελισσόμενη στο πλαίσιο του ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία για το ζήτημα της ονομασίας».
Ο Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «η επιστολή αυτή προστίθεται σε σειρά απαράδεκτων ως προς το ύφος και το περιεχόμενό τους δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων των Σκοπίων». Προσθέτει ότι «η παρελκυστική τακτική κωλυσιεργίας που ακολουθούν οι κυβερνώντες της ΠΓΔΜ αποκαλύπτεται κάθε μέρα και περισσότερο».

«Τα Σκόπια, αντί να επιδίδονται σε τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες και τακτικισμούς που σπρώχνουν σε αδιέξοδο την διαπραγματευτική προσπάθεια πολλών ετών, θα πρέπει να πείσουν με έργα ότι επιθυμούν την επίλυση του προβλήματος και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Μια γειτονική τους χώρα που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θεσμών στους οποίους φιλοδοξεί να ενταχθεί η ΠΓΔΜ» συμπλήρωσε.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί και δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόπειρα εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το αντικείμενό της, που είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο όνομα».

Γνωστοποίησε επίσης ότι ο Κ. Καραμανλής θα στείλει την απαντητική του επιστολή εντός της εβδομάδος.

ΠΑΣΟΚ: «Ανάξια σχολιασμού η επιστολή»

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει το προεκλογικό της παραλήρημα» παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ χαρακτήρισε την επιστολή Γκρούεφσκι «ανάξια σχολιασμού».

«Κρίμα, γιατί η ελληνική πλευρά και το ΠΑΣΟΚ ήλπιζαν σε μια εποικοδομητική στάση της γειτονικής χώρας προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση για το μόνο ζήτημα που υπάρχει ως πρόβλημα και είναι αυό της ονομασίας» δήλωσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην κόκκινη γραμμή την οποία -όπως σημείωσε- πρώτο το Κίνημα είχε χαράξει, της μίας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

mistral

Έχουμε μέλλον ακόμα.. Σε λίγο θα μας πουν ότι έχουν πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη!
Με τις πλάτες των (πρώην; ) εκ δυσμών \"συμμάχων\" μας να δούμε τι άλλο θα μας ζητήσουν ακόμα
[b]«Θεέ μου, δώσε μου αγνότητα και εγκράτεια, αλλά όχι ακόμα.» [/b]  [i]Άγιος Αυγουστίνος[/i]
[i]Τα προσωπικά μηνύματα διαγράφονται [b]χωρίς να διαβαστούν.[/b]
Διαβάζω [b]μόνον[/b] παραθέσεις που επιλέγω και αγνοώ τις υπόλοιπες.[/i]

Μαρκήσιος de Karampa

Αργεί η πρόσκληση για Ε.Ε., παραδέχεται ο Γκρούεφσκι

Πεπεισμένος ότι η πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πρόκειται να προσκληθεί σύντομα σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο κ. Γκρούεφσκι παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος στο θέμα της ονομασίας και ότι εφ' όσον αυτό δεν αλλάξει αποκλείεται η χώρα του να λάβει εντός του 2008 ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

«Το εάν αυτό θα αιτιολογηθεί με αναφορά στην ίδια τη διένεξη για την ονομασία ή θα προβληθεί κάποιος άλλος λόγος, ότι για παράδειγμα οι εκλογές δεν πήγαν και τόσο καλά, ότι κάτι λείπει, ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, αυτό θα εξαρτηθεί από τον διακανονισμό που θα κάνει η Ελλάδα με τις Βρυξέλλες, αν δηλαδή θα καταφέρει να προβληθεί μια άλλη εκδοχή ή θα δηλωθεί απλώς ότι πρέπει πρώτα να λυθεί η διένεξη για την ονομασία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της γείτονος.

Προχώρησε, μάλιστα και σε μία αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία κατά το προηγούμενο εξάμηνο, όταν την προεδρία της Ε.Ε. ασκούσε η Σλοβενία, η Ένωση ήταν έτοιμη να ορίσει από τον Ιούνιο ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη, όμως, όπως ανέφερε: «Η ημερομηνία δεν ορίστηκε εξ αιτίας της διένεξης με την Ελλάδα και μόνο».

//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»