Συνευωχία Ιδεών

Γιὰ πολίτες - ὀπλίτες => Εθνικά Θέματα => Topic started by: ρωμηός on 21 September, 2007, 03:32:41 PM

Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 21 September, 2007, 03:32:41 PM
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ η Οτάβα τα Σκόπια με τη συνταγματική ονομασία τους


Καναδική «Μακεδονία» με αντίδραση Αθήνας


Την ημέρα ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης Καραμανλή επέλεξε ο Καναδάς για να αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική ονομασία τους «Μακεδονία» για τις διμερείς σχέσεις.



Με τον διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη
Κατά αυτόν τον τρόπο αυξάνονται κατά μία οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που σε διμερές επίπεδο αναγνωρίζουν τη «Μακεδονία».

Η Αθήνα έδειξε τη δυσαρέσκειά της διαμαρτυρόμενη στην Καναδή πρέσβειρα, ενώ στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων την έντονη δυσαρέσκεια «εκατοντάδων χιλιάδων Καναδών πολιτών ελληνικής καταγωγής».

Η υπουργός Εξωτερικών πάντως αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή, στη Νέα Υόρκη, με τον διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς.

Η κ. Μπακογιάννη θα πάρει μέρος στην Υψηλή Συνάντηση για τις Κλιματικές Αλλαγές και αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ν. Μπερνς, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Λαβρόφ, τον πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο, πιθανότατα δε και με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Μπαμπατσάν.

Σε συνέντευξή της στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει ότι η «φρέσκια» λαϊκή εντολή στην Ελλάδα και την Τουρκία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες για επίλυση των προβλημάτων τους.

Προσθέτει όμως ότι μέχρι τώρα δεν «έχει ακόμη υπάρξει ουσία» στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας.

Εκφράζει ακόμη την ίδια αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού και επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

ΣΥΝ: Αποτυχία

«Η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα από τον Καναδά, χώρα-μέλος του G8 και του ΝΑΤΟ, έρχεται να επιβεβαιώσει την αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών -σημερινών και προηγούμενων- στο συγκεκριμένο ζήτημα και να υπενθυμίσει τις εδώ και χρόνια χαμένες ευκαιρίες για αμοιβαία αποδεκτή λύση», τονίζει εκ μέρους του ΣΥΝ ο Πάνος Τριγάζης. Υπενθυμίζει επίσης την πρόταση του κόμματός του για λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, «μακριά από ατλαντικές λογικές, προς όφελος της ειρήνης, του αμοιβαίου σεβασμού σκαι της σταθερότητας στα Βαλκάνια».




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/09/2007
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 21 September, 2007, 03:49:06 PM
Νιώθω πια ότι μετά από 12 χρόνια αδράνειας (προδοτική αδράνεια) το παιχνίδι έχει πια χαθεί. Σε τέτοια θέματα ο χρόνος ευνοεί τον καπηλευτή πάντοτε... έτσι κάπως έχει εδραιωθεί και η κατοχή της μισής Κύπρου, ο εκδιωγμός της ρωμέηκης κοινότητας των Κωνσταντινοπολιτών και άλλα πολλά.

Ο ρεαλισμός των πολιτικών συσχετίσεων και συμφερόντων προδιατυπώνουν ήδη με πηχηαίους τίτλους και μελανά γράμματα άλλη μια εθνική και ιστορική τραγωδία του Νέου Ελληνισμού. Που θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος;;;

Ρεαλιστική πολιτική δεν μπορεί να είναι η αδράνεια ούτε η προβολή της πολιτικής αρνησικυρίας....
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 21 September, 2007, 04:55:49 PM
Μεγάλο θέμα (και αυτό)...
Αδράττοντας την ευκαιρία,σχετικά με το ρεπορτάζ της ελευθεροτυπίας θα χαρακτήριζα τις δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΝ κροκοδείλια δάκρυα...
Όχι ότι φταίει ο ΣΥΝ για την κατάντια της εξωτερικής πολιτικής αλλά φέρει και αυτό το κόμμα τις ευθύνες του...
Ας αφήσουμε όμως τον ΣΥΝ...



QuoteΝιώθω πια ότι μετά από 12 χρόνια αδράνειας (προδοτική αδράνεια) το παιχνίδι έχει πια χαθεί. Σε τέτοια θέματα ο χρόνος ευνοεί τον καπηλευτή πάντοτε... έτσι κάπως έχει εδραιωθεί και η κατοχή της μισής Κύπρου, ο εκδιωγμός της ρωμέηκης κοινότητας των Κωνσταντινοπολιτών και άλλα πολλά.
Για να αναζητήσουμε ευθύνες (τί άλλο να κάνουμε) θα πρέπει να ανατρέξουμε μερικά χρόνια πίσω...
Όπως είναι γνωστό στις αρχές του 20ου αιώνα \"ξύπνησαν\" οι κοιμώμενοι εθνικισμοί των βαλκάνικών λαών...
Η Μακεδονία (όχι με τη σημερινή μορφή) ήταν ένα καλό φιλετάκι που γλυκοκοίταζαν οι Βούλγαροι-Σέρβοι-Ρουμάνοι...
Τα γεγονότα με τους Βαλκανικούς και Α.Π.Π είναι λίγο πολύ γνωστά...
Όταν καθιερώθηκαν τα σύνορα μετά τον Β.Π.Π. είχαμε από πάνω την πανίσχυρη ενωμένη Γιουγκοσλαβία του Τίτο ο οποίος είχε ονομάσει το γειτονικό κρατίδιο-συνονθύλευμα ως Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας...
Καπηλεύτηκε την ιστορία και το όνομα έχοντας στην κατοχή του ένα μικρό κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας περικλείοντας περιοχές με ακμάζοντα ελληνόφωνο και βλαχόφωνο Ελληνισμό...
Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε και η φυγάδευση αρκετών ανταρτών των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην περιοχή αυτή...
Η δραστηριότητά τους ελέγχεται από πατριωτικής πλευράς όχι (μόνο) για την περίοδο του εσωτερικού πολέμου αλλά και έπειτα ... μέχρι και σήμερα!
Έτσι οι Σλάβοι (ή και Γυφτοσκοπιανοί) εκμεταλεύτηκαν την ελληνική -μακεδονική καταγωγή- πολλών υπηκόων τους για να περάσουν την προπαγάνδα..
Εν ολίγοις έχουμε απέναντί μας τους Σλάβους και πολλούς γενίτσαρους ελληνικής καταγωγής...
Βέβαια η προπαγάνδα είχε αρχίσει πιο νωρίς από τη Βουλγαρία (εξαρχικοί-πατριαρχικοί κτλ)...

Μ΄αυτά και μ΄αυτά φτάσαμε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 με τη διάλυση- εξ ων συνετέθη - της κραταιάς Γιουγκοσλαβίας...

Και \"δικαιωματικά\" ή και ντε φάκτο το κρατίδιο αυτό έπρεπε να συνεχίσει να ονομάζεται όπως ονομαζόταν από το 1945...
Εμείς τότε ξυπνήσαμε....
50 χρόνια σε χειμερία νάρκη και θέλαμε από τον Μητσοτάκη να βγάλει το φύδι από την τρύπα...
Και αυτός λόγω δύσκολων συνθηκών (δεν τον δικαιολογώ αλλά έτσι είναι) πέταξε την καυτή πατάτα στον επόμενο ο οποίος τα κανε σαν τα μούτρα του...
Συμφωνήθηκε το ΠΓΔΜ (FYROM) με την ενδιάμεση συμφωνία που ουδέποτε εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις μετά τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και δώθε...
Κομβικής σημασίας είναι η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως \"Μακεδονία\" από τις Η.Π.Α. το 2004...
Με λίγα λόγια το παιχνίδι έχει χαθεί...
Απλά μία-μία χώρα σαν ντόμινο τους αναγνωρίζει με το συνταγματικό τους όνομα και μεις \"ανακαλύπτουμε κάθε μέρα την Αμερική\"...
Ο Καναδάς είναι 118oς στη σειρά... και έπονται και άλλοι....
Και για την ιστορία....

QuoteΗ Ρωσία αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία στις 5 Αυγούστου 1992...
Στις 4 Φεβρουαρίου 1994 (κυβέρνηση Παπανδρέου), η Ρωσία συνήψε με τα Σκόπια επίσημα και διπλωματικές σχέσεις...
Στις 12 Οκτωβρίου 1993 (δύο ημέρες μετά τις εκλογές) η Κίνα αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία...
Και κάτι τελευταίο που τώρα θυμήθηκα...
Ποιός μπορεί άλλωστε να ξεχάσει το πρόσφατο φιάσκο στο Ευρωκοινοβούλιο με τους εντολοδόχους-ευρωβουλευτές που λειτούργησαν άψογα ως πειθήνια όργανα-μαριονέτες-τσιράκια του Λαικού, του Σοσιαλιστικού, του Ευρωσκεπτικιστικού, του αριστερού, του πράσινου-κόκκινου-τιρκουάζ κόμματος υπερψηφίζοντας (άκουσον-άκουσον) την αποδοχή της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε με οποιαδήποτε ονομασία επιθυμεί...
Για να μην τους τσουβαλιάζω όλους έχω την εντύπωση ότι αυτή τη διάταξη καταψήφισαν οι Σαμαράς και Καρατζαφέρης...
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Xaris on 23 September, 2007, 11:25:39 PM
Τα επιχειρήματα να μη χρησιμοποιηθούν τα ονόματα «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» είναι ουσιώδη και σε σύγκριση με τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών είναι συντριπτικά και αποφασιστικά.
Οι κατασκευασμένοι από τους Σκοπιανούς ισχυρισμοί, που προαναφέρθηκαν, προβάλλονταν και προβάλλονται συνεχώς από τους αξιωματούχους των Σκοπίων όχι μόνο τότε που ήταν ομόσπονδο κράτος αλλά ιδιαίτερα και πιο επίμονα τώρα που είναι ανεξάρτητο κράτος. Μολονότι δεν αντέχουν ακόμη και στοιχειώδη κριτική δεδομένου ότι είναι ψευδείς και αδικαιολόγητοι, τα ακόλουθα αποδεικτικά στοιχεία θα αποδείξουν ότι τα αντικρούοντα αυτούς επιχειρήματα είναι ουσιαστικά, συντριπτικά και αποφασιστικής σημασίας.
Η Μακεδονία από μόνη της, με τις χιλιετίες της παλιάς της δόξας, δεν θα επιτρέψει την αλλαγή της ιστορίας. Μόνο το άκουσμα των ονομάτων του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η συνεισφορά τους στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, του πρώτου με τη σοφία του και του δεύτερου με την πολεμική του αρετή, την ανδρεία, την εξαίρετη πολιτική και τη μεγαλοσύνη του, θα έπρεπε να είναι αρκετά για να επαναφέρουν στα λογικά τους όλους αυτούς που προσπαθούν να παραποιήσουν την ιστορία της.
Η Μακεδονία υπήρξε πάντοτε και εξακολουθεί να είναι ακόμη η πιο προχωρημένη έπαλξη και ο προμαχώνας της Ελλάδας.
Όλες οι ιστορικές πηγές συμφωνούν αναφορικά με τη γεωγραφική θέση της αρχαίας Μακεδονίας της οποίας τα όρια ήταν τα ακόλουθα :


Το Αιγαίο Πέλαγος και τα βουνά Καμβούνια, Πιέρια και Όλυμπος προς νότον.

Οι λίμνες Οχρίδα και Πρέσπα και τα βουνά Βαμβούνα, Σκόμιο και Ροδόπη προς βορράν.

Ο ποταμός Νέστος προς ανατολάς και τα βουνά Γράμμος και Πίνδος προς δυσμάς.

Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, οι Μακεδόνες, ανήκαν σε μια από τις αρχαιότερες Ελληνικές φυλές. Οι πλησιέστεροι συγγενείς τους ήταν οι Θεσσαλοί και ειδικότερα οι Μαγνήσιοι με τους οποίους μοιράζονταν την Αιολική καταγωγή.
Η γλώσσα που μιλούσαν ανήκε στους αρχαιότερους τύπους της Ελληνικής και είχε συγγένεια με τις διαλέκτους της Αιολικής, Αρκαδικής, Κυπριακής και Μηκυναϊκής.
Η θρησκεία των Μακεδόνων ήταν η ίδια με τη θρησκεία των άλλων Ελλήνων οι δε μύθοι και παραδόσεις τους ήταν τα ίδια που συναντούσες σε όλο τον Ελληνικό κόσμο.
Ο Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β΄και ο γιός του Αλέξανδρος ο Μέγας – στον οποίο οι Σκοπιανοί προσπαθούν επισταμένα να προσδώσουν «Σλαβομακεδονική» ταυτότητα – ενεργούσαν όχι απλώς σαν Έλληνες αλλά σαν Πανελλήνιοι Αρχηγοί με την έννοια ότι έκαναν πράξη την παλιά ιδέα του σχηματισμού ενός ενιαίου Ελληνικού κράτους με τη συγχώνευση των Ελληνικών πόλεων-κρατών.
Στις χρονικές περιόδους που ακολούθησαν, και ειδικότερα μετά την εμφάνιση στη Βαλκανική των Σλάβων και των Βουλγάρων (6ο και 7ο αιώνα μ. Χ.) η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας όπως προσδιορίσθηκε προηγουμένως εξακολούθησε να είναι η έπαλξη και ο προμαχώνας του Ελληνισμού όπως ακριβώς ήταν και κατά την αρχαιότητα.
Η Παλαιά Διαθήκη, οι αρχαίοι συγγραφείς, σύγχρονοι ερευνητές, αμέτρητες επιγραφές σε αγάλματα, τάφους, στήλες με Ελληνικά ονόματα και αναθήματα, χιλιάδες νομίσματα, όχι μόνο στη Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού όπως στη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Ασία, μέχρι τις Ινδίες, επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι, οι Μακεδόνες σαν Έλληνες, είχαν τους ίδιους θεούς, τις ίδιες θρησκευτικές λατρείες, και ότι ήταν αυτοί που διέδωσαν τη γλώσσα τους, που ήταν η Ελληνική, και το Ελληνικό πνεύμα σε όλο το γνωστό τότε κόσμο.
Η Παλαιά Διαθήκη περιλαμβάνει ακαταμάχητα και αδιάσειστα αυτούσια στοιχεία στα κείμενά της. Σε ένα από αυτά, ο Προφήτης Δανιήλ, 200 περίπου χρόνια πριν από τη γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προέβλεψε ότι «ο Βασιλιάς των Μήδων και των Περσών θα κατατροπωθεί από έναν Έλληνα Βασιλιά και ότι αυτόν τον πρώτο μεγάλο Βασιλιά θα τον διαδεχθούν τέσσερις Βασιλιάδες από το ίδιο Βασίλειο».
Οι Αρχαίοι συγγραφείς και ιστορικοί δίνουν επίσης αμέτρητα αποδεικτικά στοιχεία. Η πρώτη ιστορική αναφορά δίνεται από τον Όμηρο ο οποίος στην Ιλιάδα μνημονεύει τα ονόματα διαφόρων Πελασγικών και Ελληνικών φυλών που ζούσαν στη Μακεδονία.
Ο Στράβων αναφέρει: «Φυσικά η Μακεδονία είναι μέρος της Ελλάδας».
Ο Ηρόδοτος γράφει : «Οι απόγονοι του Περδίκα, του πρώτου Βασιλιά των Μακεδόνων, είναι Έλληνες, όπως οι ίδιοι το θέλουν και όπως εγώ ο ίδιος το ξέρω».
Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι : «Οι Μακεδόνες αποτελούνται από διάφορες ελληνικές φυλές κάτω από διάφορους Βασιλιάδες».
Ο Πολύβιος λέει : «Οποία και πόσο μεγάλη τιμή πρέπει να ανήκει στους Μακεδόνες οι οποίοι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους δεν έπαψαν ποτέ να μάχονται εναντίον των Βαρβάρων για την ασφάλεια των Ελλήνων».
Ο Αρριανός, στο βιβλίο του «Ανάβαση του Αλεξάνδρου» αναφέρει ότι μετά τη μάχη του Γρανικού ο Αλέξανδρος έκανε τα εξής : «Έστειλε στην Αθήνα, την πρώτη πόλη όλων των Ελλήνων, και όχι στην Πέλλα που ήταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τριακόσιες πανοπλίες και άλλα Περσικά λάφυρα, για να ανατεθούν στην πολιούχο Αθηνά με την αφιέρωση «Αλέξανδρος ο Φιλίππου και οι Έλληνες, πλην Λακεδαιμονίων, από των Βαρβάρων των την Ασίαν οικούντων». Επίσης λέει ότι 2000 Έλληνες μισθοφόρους των Περσών, που συνέλαβε αιχμαλώτους, τους έστειλε δέσμιους στη Μακεδονία για να εργασθούν εκεί σαν δούλοι «ότι παρά τα κοινά δόξαντα τοις Έλλησιν, Έλληνες όντες, εναντία τη Ελλάδι υπέρ των Βαρβάρων εμάχοντο».
Με τις ενέργειές του αυτές ο Αλέξανδρος, εκτός από την απογοήτευσή του για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στην Πανελλήνια εκστρατεία εναντίον των Περσών και για τις πολύ λίγες περιπτώσεις που Έλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Περσών, δείχνει κυρίως πόσο περήφανος αισθανόταν για την Ελληνική καταγωγή του, ότι το επίτευγμά του το θεωρούσε καθαρά Ελληνικό και ότι το ίδιο θα έπρεπε να αισθάνονταν και οι άλλοι Μακεδόνες αφού ο Αλέξανδρος δεν έκανε καμιά ξεχωριστή αναφορά σ΄αυτούς.
Ο Παυσανίας επιβεβαιώνει ότι οι Μακεδόνες ήταν μέλη των Δελφικών Αμφικτυονιών λέγοντας : «Την εποχή μου οι Αμφικτυονίες ήταν τριάντα. Οι περιοχές της Νικόπολης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας έστειλαν η κάθε μια από έξη αντιπροσώπους» δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό σε όλους, μόνο Έλληνες ήταν μέλη Αμφικτυονιών. Επίσης ο Παυσανίας επιβεβαιώνει ότι οι Μακεδόνες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου μόνο Έλληνες μπορούσαν να αγωνιστούν, με πολλές συμμετοχές και πολλούς νικητές.
Ο Γιόχαν Γουσταύος Ντρόϊζεν, διαπρεπής Γερμανός φιλόλογος και ιστορικός στην ιστορία που έγραψε για το Μέγα Αλέξανδρο τονίζει ότι : «και οι δύο, και ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος, μετέφεραν και μετέδωσαν στους λαούς της Ασίας όχι το Μακεδονικό πολιτισμό, γιατί δεν υπήρξε ποτέ ανεξάρτητος, αλλά τον Ελληνικό πολιτισμό».
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Xaris on 23 September, 2007, 11:27:52 PM
Οι προσπάθειες των Σκοπιανών να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η αποκαλούμενη «Μακεδονική γλώσσα» είναι το ιδίωμα που ομιλείται στην περιοχή των Σκοπίων δεν μπορούν να πείσουν κανένα. Η γλώσσα τους, η οποία εμπεριέχει αυτοτελή Σλαβική γλώσσα, ήταν τελείως άγνωστη μέχρι το 1944. Και όσο πολύ και αν προσπαθήσει κάποιος δεν θα βρει τίποτε που να αποδεικνύει την ύπαρξή της. Η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι Σλαβόφωνοι κάτοικοι της νότιας Γιουγκοσλαβίας και της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας ήταν γνωστή σαν ένα γλωσσικό ιδίωμα της Βουλγαρικής.
Μετά τη δημιουργία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για προφανείς πολιτικούς λόγους, ένας πολύ μεγάλος αριθμός φιλολόγων και υποτρόφων της φιλολογίας στρατολογήθηκε προκειμένου να δημιουργήσει μια ξεχωριστή γραπτή γλώσσα.
Αφού πήραν το ήδη ομιλούμενο Βουλγαρικό γλωσσικό ιδίωμα σαν σημείο εκκίνησης και αφού δανείστηκαν ευρύτατα από την Ελληνική, τη Σερβική, τη Ρωσική και άλλες Σλαβικές γλώσσες, δημιούργησαν μια φιλολογική γλώσσα την αποκαλούμενη «Μακεδονική γλώσσα» η οποία αναγνωρίστηκε από το Γιουγκοσλαβικό Σύνταγμα σαν μια από τις τρεις επίσημες γλώσσες της χώρας. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κείμενο, ούτε μια επιγραφή σε αυτή τη γλώσσα πριν από το 1944 αποδεικνύει, χωρίς αμφιβολία, ότι δεν έχει καμιά σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και τους απογόνους τους που μιλούσαν πάντοτε Ελληνικά.
Το γεγονός ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν την ίδια γλώσσα με τους άλλους Έλληνες φαίνεται και στο έργο του Ρωμαίου Ιστορικού Livy, ο οποίος γράφει ότι τη συνέλευση των Ελλήνων στην Αιτωλία το 200 π.χ. την παρακολούθησαν «αντιπρόσωποι από τους Αιτωλούς, τους Ακαρνάνες και τους Μακεδόνες, οι οποίοι μιλούσαν όλοι την ίδια γλώσσα».
Δεν υπάρχει επίσημο κείμενο ούτε στο πρόσφατο ούτε στο απώτερο παρελθόν στο οποίο να γίνεται μνεία για «Μακεδονία» ή για «Μακεδόνες». Ούτε η συνθήκη του Βερολίνου ούτε η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου κάνουν κάποια αναφορά σ΄αυτό το ενδεχόμενο. Η επίσημη Τουρκική απογραφή του 1905 δίνει αριθμητικά στοιχεία για τους πληθυσμούς της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, η οποία ήταν διηρημένη στα Βιλαέτια της Θεσσαλονίκης και του Μοναστηρίου, δείχνει μεγάλη υπεροχή των Ελλήνων ενώ δεν κάνει καμιά αναφορά σε «Μακεδόνες» για τον απλό λόγο ότι κανένας από τους ερωτηθέντες δεν εδήλωσε τέτοια καταγωγή.
Ένα γεγονός που έχει γίνει αποδεκτό ακόμη και από Σλάβους Ιστορικούς είναι ότι η εγκατάσταση των Σλάβων στα Βαλκάνια έλαβε χώρα τον 6ο αιώνα μ.Χ. και ότι η πολιτιστική τους ιστορία αρχίζει κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα μ.Χ. Οι θεμελιωτές της πολιτιστικής ιστορίας των Σλάβων, ήταν δύο Έλληνες μοναχοί από τη Θεσσαλονίκη, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα, με σημείο εκκίνησης τη Μακεδονία, δίδαξαν τους Σλάβους τη βασισμένη στα Ελληνικά Κυριλλική γραφή και τη Χριστιανική πίστη της Ελληνο-Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έτσι οι πρώτες ουσιώδεις πηγές της πολιτιστικής ζωής και της ιστορίας τους είναι Ελληνικές του Βυζαντίου.
Αυτό και μόνο το γεγονός αποστερεί από τους Σλάβους το δικαίωμα να διεκδικήσουν οιονδήποτε ιστορικό δεσμό με τα Βαλκάνια πριν από τον 6ον αιώνα μ.Χ. και οιονδήποτε πολιτιστικό πριν από τον 10ο αιώνα. Η θεωρία των Σκοπιανών ότι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν Σλαβομακεδόνες, η οποία είναι τουλάχιστον αστεία, δέχθηκε ένα ισχυρό ράπισμα από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, ο οποίος στις 31 Δεκεμβρίου 1980 διένειμε σε όλην την καθολική εκκλησία διακήρυξη, με την οποία ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος μνημονεύονται ως «οι Έλληνες αδελφοί» και καθιερώνονται ως προστάτες της Ευρώπης.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 03 October, 2007, 12:06:38 PM
Διπλωματική εκστρατεία Αθήνας-Σκοπίων

Τετάρτη, 03.10.07

«Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ τον Οκτώβριο και η ελληνική διπλωματία το Νοέμβριο για την εξασφάλιση συμμαχιών και για την προώθηση των εθνικών θέσεων εν όψει του Απριλίου 2008, όταν θα κριθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της χώρας κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την Παρασκευή, ο ΥΠΕΞ κ. Μιλοσόσκι θα μεταβεί στο Ρέικιαβικ, όπου θα πραγματοποιηθεί η κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ για να συζητηθεί, μεταξύ άλλων θεμάτων, και η διεύρυνση της Συμμαχίας. Η ελληνική πλευρά θα εκπροσωπηθεί σε χαμηλό επίπεδο (υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών), αλλά οπωσδήποτε θα παρακολουθήσει προσεκτικά τις επαφές που θα έχει εκεί ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ειδικά με το γενικό γραμματέα της Συμμαχίας κ. Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ. Σημείο αιχμής της διπλωματικής εκστρατείας της ΠΓΔΜ θα είναι η διαμορφωμένη πραγματικότητα των εκατοντάδων αναγνωρίσεών της ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά και η μη αναγνώριση από την ελληνική Πολιτεία «σλαβομακεδονικής μειονότητας» εδώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, όταν η υπουργός Εξωτερικών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, θα πραγματοποιήσει ευρωπαϊκή περιοδεία προκειμένου να εξηγήσει την ελληνική θέση για τη διασύνδεση της πολιτικής της ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας με την ενταξιακή της πορεία στο ΝΑΤΟ. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς στην Αθήνα και, πιθανώς, η κατάθεση νέας πρότασης για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας από τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Εν όψει αυτών των σοβαρών εξελίξεων, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να σκέπτεται ότι πλησιάζει η ώρα της προετοιμασίας της κοινής γνώμης για τις πραγματικές δυνατότητες συμβιβασμού στο ζήτημα της ονομασίας. Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι το Σκοπιανό είναι ένα θέμα σκοτεινό για την πλειοψηφία των πολιτών, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ούτε το βάρος των 123 αναγνωρίσεων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ούτε το «διαπραγματευτικό κεκτημένο» που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 15 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων απορρίφθηκαν ονομασίες όπως «Ανω Μακεδονία», που σήμερα ακούγονται σχεδόν ιδανικές. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει διάλογο και με τα κόμματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα πλαίσιο συναίνεσης, έχοντας επίγνωση ότι το πρόβλημα δεν θα είναι από την Αριστερά (εναντίον των «βυζαντινών σημαιών» ο Αλέκος Αλαβάνος, υπέρ σύνθετης ονομασίας το ΚΚΕ από παλιά), αλλά από τον ΛΑΟΣ και τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη που θα αναζητήσει στο Σκοπιανό λαμπρό πεδίο αντιπολιτευτικής δόξας.

Εντονα ενοχλημένο είναι το υπουργείο Εξωτερικών με τη συμπεριφορά του Σκοπιανού προεδρεύοντος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Σ. Κερίμ, ο οποίος πρόσφατα προσφώνησε τον κ. Τσερβένκοφσκι ως «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι και κατά την ομιλία του την 24η Μαΐου, όταν επισημοποιήθηκε η εκλογή του, αναφέρθηκε πάλι στη χώρα του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς να υπάρξει ελληνική αντίδραση. Η αλήθεια είναι, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ότι υπήρξε τότε παρασκηνιακή συμφωνία ώστε να αναφέρει μία φορά και στο τέλος της ομιλίας το συνταγματικό όνομα της χώρας του και για το λόγο αυτό δεν υπήρξαν αντιδράσεις.

 


ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 03 October, 2007, 02:17:32 PM
ΠΩΣ και γιατί η πρωτιά των ελληνικών επενδύσεων στα Σκόπια αποβαίνει άκαρπη


Απ\' την παλάμη του επαίτη στην παλάμη του ρυθμιστή


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Του Δ.Π. ΔΗΜΑ


Οταν η καναδική κυβέρνηση εκλήθη, από την ελληνική, να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή της να αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία, φέρεται πως ελέχθη ότι αυτό έγινε για «πρακτικούς λόγους», ήτοι για την υπογραφή διμερών συμφωνιών.


Κατά πληροφορίες, το ενδιαφέρον καναδικών οικονομικών συμφερόντων για κάνα δυο, ασήμαντα σχετικά, συμβόλαια στη γείτονα προσέκρουε στο γεγονός ότι ο επίσημος Καναδάς δεν είχε αναγνωρίσει το συνταγματικό «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και εξακολουθούσε να την αποκαλεί FYROM.

«Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν» απάντησαν οι Σκοπιανοί, όπερ και εγένετο, όπως κατέδειξαν οι εξελίξεις, και κατεγράφη ως μια στοχευμένη ενέργεια που συνδύασε και πέτυχε το μέγιστο δυνατό όφελος για τους γείτονες μέσα από έναν επιτυχή συγκερασμό οικονομικών και πολιτικών επιδιώξεων.

Πρωτιά, αλλά...


Τομ Κάντριμαν: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα καλύτερο σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια
Παρά ταύτα, το συγκεκριμένο παράδειγμα εξακολουθεί να διαφεύγει την ελληνική προσοχή μέσα σ\' ένα γενικότερο τοπίο θολούρας.

Πρόσφατα έγραφε πολύ εύστοχα ο καθηγητής Σταύρου, του Πανεπιστημίου Χάουαρντ πως την εποχή αυτή της πληροφορικής, που η εξωτερική πολιτική δεν είναι «αποκλειστικό προνόμιο» των διπλωματών, «εγωκεντρικοί Ελληνες υπουργοί εξακολουθούν να αισθάνονται απέχθεια στις συντονισμένες αμυντικές, εμπορικές, ενεργειακές και εργατικές πολιτικές για την επίτευξη κεντρικών εθνικών στόχων», με αποτέλεσμα το κάθε υπουργείο να φαίνεται πως έχει τη δική του εξωτερική πολιτική, με μια στενότερη έννοια εθνικών στόχων και μια πρακτική «συναλλαγών» που δεν παράγουν πλεονεκτήματα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Ετσι, εν μέσω ενός απόηχου χλευασμών των γειτόνων, αφελώς, διατυμπανίζονται ως πελώριο επίτευγμα οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Σκοπίων και με «υπερηφάνεια» παρατίθενται οι αριθμοί της «πρωτιάς» των ελληνικών επενδύσεων στη γείτονα, χωρίς να γίνεται αντιληπτό πως Ευρωπαίοι και Αμερικανοί «ακροατές» κατά βάθος απορούν για το πώς είναι δυνατόν η 15ετής αυτή οικονομική επιρροή, εκεί, να μην έχει αποτελέσει μοχλό για την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων.

Από την άλλη πλευρά, μάλιστα, παρά την ευρεία ελληνική οικονομική παρουσία, οι Σκοπιανοί «ταλαιπωρούν» τελευταία τις ελληνικές επενδύσεις, είτε με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση είτε με τη νόθευση πλειοδοτικών διαγωνισμών όπως έγινε στην περίπτωση του ενεργειακού έργου όπου είχε λάβει μέρος και ήλθε πρώτη η εταιρεία SENCAP -σύμπραξη της αμερικανικής CONTOUR με τη ΔΕΗ.

«Να τους αγοράσετε»

Παρά τον συνήθη πατερναλιστικό τόνο σε πολλές από τις «επικοινωνίες» του, ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Αθήνα Τομ Κάντριμαν είχε απόλυτο δίκιο όταν φέρεται να έλεγε πρόσφατα σε συνομιλητές του πως η ελληνική πλευρά «χρειάζεται ένα καλύτερο σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος (με τα Σκόπια) από την εκτόξευση απειλών».

Είναι γεγονός ότι αντί η Αθήνα να τρέχει στην Ουάσιγκτον για να της «λύσει» το πρόβλημα, παρά τις τεράστιες ευθύνες της δεύτερης για την αδιαλλαξία της γείτονος, εκτιμάται πως θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα γίνουν άμεσα αισθητές στα Σκόπια, αξιοποιώντας όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της.

Επί προεδρίας του πατρός Μπους (1988-92), κατά τις τότε πληροφορίες της «Ε», ο σύμβουλός του επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας Μπρεντ Σκόουνκροφτ, αρκετά απορημένος και αφού είχε ακούσει προσεκτικά μια μικρή ομάδα Ελληνοαμερικανών να του εκθέτουν το Σκοπιανό, γύρισε και τους ρώτησε: «Μα καλά, με τόση οικονομική δύναμη που έχετε, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μπείτε μέσα να τους αγοράσετε, και μετά τους δίνετε ό,τι όνομα θέλετε»...

Το «νέο ύφος»

Η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε, μέσω ενός «νέου ύφους» της ΥΠΕΞ Μπακογιάννη, στις συνομιλίες της στη Νέα Υόρκη πως η «άλλη πλευρά» πρέπει να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, προ της εισδοχής της στο ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα, ωστόσο, προς την «άλλη πλευρά» και μάλιστα απευθείας, θα πρέπει να \'ναι αρκούντως περιεκτικό πως το κόστος, για την ίδια, από τη μη εξεύρεση λύσης, θα \'ναι μεγαλύτερο από το κόστος της οποιασδήποτε κοινά αποδεκτής λύσης.

Ας γίνει δε ο διάλογος με... «καναδική» ορολογία. Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν...



dpdimas@hotmail.com



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/10/2007
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 03 October, 2007, 02:52:33 PM
Απαισιοδοξία Παπαρήγα για τα Βαλκάνια
Online 14:30
 
 
Ανησυχία και προβληματισμό εξέφρασε η η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Την κατάσταση στα Βαλκάνια συζήτησε κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ και η κ. Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου μετέφερε τις θέσεις του κόμματος της που συνιστούν μια συνολική προσέγγιση των εξελίξεων στα Βαλκάνια υπό το πρίσμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή .

Καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις στην περιοχή των βαλκανίων είναι οι ΗΠΑ και οι εξελίξεις αυτές συνδέονται και με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς, όπως είπε η κ. Παπαρήγα, \"οι ΗΠΑ επείγονται για τις εξελίξεις με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008, όπου προωθούν τη διεύρυνηση με την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Κροατία\" και προέβλεψε ότι \"οι πιέσεις θα ενταθούν\".

Σε αυτές τις συνθήκες, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, \"ο εντοπισμός του θέματος στο ζήτημα της ονομασίας συνδέεται άμεσα και με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία. Επίσης, η παρεμπόδιση του καθορισμού των συνόρων για προφανείς λόγους μέχρι σήμερα, αναμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, όπως και η γενικότερη επιχειρούμενη αναθεώρηση συνόρων κατά παράβαση προηγούμενων ψηφισμάτων του ΟΗΕ, οδηγούν σε ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες περιοχές\".

Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε τη σταθερή θέση του ΚΚΕ ότι τάσσεται κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιάς ριζικά διαφορετικής πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις .

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι \"οι μέχρι τώρα προτάσεις του πρώην Αμερικανού διπλωματη Νίμιτς ως μεσολαβητή του ΟΗΕ, αντί να οδηγούν σε μια διευθέτηση, κρατούν το ζήτημα ουσιαστικά ανοιχτό και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Η υποκρισία των ΗΠΑ, φαίνεται και από το γεγονός, ότι ενώ αναγνώρισε μονομερώς τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα τώρα παρουσιάζονται ως πρεσβευτές καλής θελήσεως για να βρεθεί λύση στο όνομα\".

\"Το ΚΚΕ χρόνια τώρα, στη βάση αρχών και ενάντια στο κυρίαρχο ρεύμα, υποστηριξε ότι η εμμονή στην ονοματολογία, ήταν και είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη πολιτική. Οχι σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιοδήποτε τρόπο το όνομα \"Μακεδονία\" και όποια παράγωγα. Θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Να μπεί τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο κρατών\".

Τέλος, το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να επιμείνει στη διατήρηση των συνόρων και να μην αποδεχθεί καμμία ενέργεια μονομερούς αναγνώρισης από την ΕΕ.

Πηγή Έθνος
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 04 October, 2007, 02:58:58 PM
Συνάντηση Σκοπίων - Κομισιόν
Τετάρτη, 03.10.07

Η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση, επίτροπο Ολι Ρεν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ολι Ρεν, αφού χαιρέτισε κατ\' αρχήν τη δέσμευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, επέμεινε στην ανάγκη να υλοποιηθούν στην πράξη με πιο γοργούς ρυθμούς και με πιο απτά αποτελέσματα οι τροποποιήσεις που απαιτούνται στο δικαστικό σύστημα, την αστυνομία, τη δημόσια διοίκηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ακόμη ότι η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΓΔΜ σχετικά με τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

O Ολι Ρεν σημείωσε ακόμη ότι η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 6 Νοεμβρίου με την ετήσια έκθεση προόδου επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά ότι η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να ληφθεί μονό υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αναγκαία κριτήρια. Ο κοινοτικός επίτροπος απέδωσε ακόμη την επιβράδυνση που σημειώθηκε φέτος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην προεκλογική περίοδο στην ΠΓΔΜ αλλά και στις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Χαρακτήρισε παράλληλα εξαιρετικά ατυχή τα επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφατα στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και υπογράμμισε την ανάγκη επιστροφής στην ομαλότητα σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ο Μπ. Τσερβενκόφσκι αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της ΠΓΔΜ για προώθηση των μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να ξεκινήσουν μέσα στο 2008 ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τον κοινοτικό επίτροπο για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην ΠΓΔΜ όπως επίσης και για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 05 October, 2007, 01:33:57 PM
Διάβημα Ντόρας στον Σολάνα για το βέτο
Του τηλεφώνησε και διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις του υπέρ των Σκοπίων μετά τη συνάντηση με τον Τσερβένκοφσκι


Παρασκευή, 05.10.07

Με διάβημα απάντησε η Αθήνα στην κυνική στάση του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. δήλωσε ότι «δεν μας αρέσουν τα βέτο». Εντονα ενοχλημένο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την ωμή παρέμβαση του Ευρωπαίου αξιωματούχου υπέρ των θέσεων της ΠΓΔΜ, διαμαρτυρήθηκε μέσω της διπλωματικής οδού για συμπεριφορές που δεν συμβάλλουν στην άρση του αδιεξόδου.

Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επρόκειτο να του μεταφέρει και τηλεφωνικώς τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σε δημόσιες δηλώσεις της (Ρ/Σ 9.84) τόνισε ότι «σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο, ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά». Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, συμπλήρωσε ότι «επειδή σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο, πρέπει τα προβλήματα να λύνονται με τρόπο αμοιβαίως αποδεκτό και πρέπει να εγκαταλείπονται λογικές αδιαλλαξίας και εντάσεων που προδίδουν συχνά αντιπαραγωγική αλαζονεία».

Η δήλωση του επικεφαλής της κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. έγινε έπειτα από συνάντησή του με τον Σκοπιανό πρόεδρο κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα επεισόδια στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων έχουν δημιουργήσει σοβαρές επιφυλάξεις σε κοινοτικούς και ΝΑΤΟϊκούς κύκλους για την ωριμότητα της Δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ πρέσβης κ. Θρασύβουλος Σταματόπουλος είχε μία εποικοδομητική συνάντηση με τον επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπίας στην έδρα της Συμμαχίας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η συμπεριφορά του προεδρεύοντος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ Σ. Κερίμ, ο οποίος προσφώνησε επιδεικτικά ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τον κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, επικαλούμενος την εθνική και την προσωπική του αξιοπρέπεια, δεν συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις.

Η συνάντηση αυτή αξιολογήθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως «εξαιρετικά θετική» και, κατά κάποιες εκτιμήσεις, αποτελεί προετοιμασία του εδάφους για την έναρξη επαφών σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους. Τις ελληνικές θέσεις για το Σκοπιανό παρουσίασε στους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τους οποίους συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος επέμεινε ότι η συναίνεση της Αθήνας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την αλλαγή ή τη μη αλλαγή της πολιτικής των Σκοπίων έναντι της Ελλάδας.

Ψήφισμα για την ΠΓΔΜ στην εφημερίδα του Κογκρέσου

Ολοσέλιδη καταχώριση, με την οποία εκφράζεται υποστήριξη σε ψήφισμα που καλεί την ΠΓΔΜ να σταματήσει την χρήση προπαγανδιστικών μέσων \"που συνιστούν εχθρικές ενέργειες κατά της Ελλάδας\" παραβιάζοντας την ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας και να συνεργαστεί με τον OHE και την Ελλάδα για την επίτευξη των μακροχρόνιων πολιτικών στόχων του ΟΗΕ και των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτού ονόματος για την ΠΓΔΜ, δημοσιεύεται στην εφημερίδα του Κογκρέσου \"The Hill\". Το ψήφισμα κατατέθηκε απο τον Πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Βουλής, Ρόμπερτ Γουέξλερ, και το μέλος της επιτροπής βουλευτή Ελτον Γκάλεγκλι και υπογράφεται απο 77 βουλευτές.

Στην καταχώριση της Εθνικής Συντονιστικής Προσπάθειας των Ελλήνων (National Coordinated Effort of Hellenes) αναφέρεται ότι στις 25 Σεπτεμβρίου αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ αγνόησαν το ψήφισμα 817 (1993) του ΣΑ του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναφέρεται στον ΟΗΕ ως \"Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας\". Προστίθεται, δε, ότι το γεγονός αυτό δικαιολογεί τη θέση της Ελλάδας ότι είναι αδύνατη η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δεν εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

Σημειώνεται ότι στη Γερουσία αντίστοιχο ψήφισμα κατέθεσε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ το οποίο προσυπογράφεται από τον Πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Γερουσίας και προεδρικό υποψήφιο,γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα.


ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 08 October, 2007, 07:34:07 PM
Ο Νίμιτς δεν εκτιμά
τον Μέγα Αλέξανδρο



Δευτέρα, 08.10.07

Ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, δεν προτίθεται στην παρούσα φάση να καταθέσει νέα πρόταση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. \"Στην παρούσα στιγμή δεν σκοπεύω να καταθέσω στο τραπέζι νέα πρόταση. Έχει γίνει λόγος για πολλές δυνατότητες, αλλά δεν επιθυμώ να κάνω προτάσεις όταν νομίζω ότι δεν είναι χρήσιμο για κάτι τέτοιο\", δηλώνει ο κ. Νίμιτς σε συνέντευξή του στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων \"Νντέβνικ\", η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Νίμιτς, αναφέρεται και στη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων: \"Σχετικά με την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, θα πω ότι προσωπικά δεν τρέφω ιδαίτερη εκτίμηση για τον Μέγα Αλέξανδρο, αν και γνωρίζω πως η άποψή μου αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επικρίσεων στις δύο χώρες\".

\"Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις. Δεν διέδωσε τη δημοκρατία και τις πολιτειακές αξίες και κατά την άποψη μου, άφησε πίσω του μία αυτοκρατορία, η οποία ούτε η πλέον θετική υπήρξε ούτε μακράς χρονικής διάρκειας ήταν. Για τον λόγο αυτό, μου φαίνεται περίεργο που υπάρχει τέτοια αντιπαλότητα σχετικά με το ποιος θα τον κληρονομήσει. Η αντιπαλότητα αυτή προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στον 21Ο αιώνα, χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό του.

Όμως αυτή είναι καθαρά προσωπική άποψη, η οποία πιθανόν να μην έχει μεγάλη σημασία. Εγώ περισσότερο θέλω να βλέπω μπροστά παρά πίσω. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στην περιοχή έχουν δυνατότητες να οικοδομήσουν νέες σχέσεις, ισχυρές δημοκρατίες με οικονομική προοπτική, εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, με την προϋπόθεση να δουλεύουν από κοινού και να αφήσουν πίσω τους κάποια απ΄αυτά τα ιστορικά ζητήματα\", δηλώνει ο κ. Νίμιτς.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, είπε: \"Η ιστορική συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει αναγνωριστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία έχει γραφτεί. Δεν ξαναγράφεται. Μιλάμε με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος\".

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας, ο ειδικός μεσολαβητής δηλώνει στην εφημερίδα ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι δύσκολη υπόθεση, όμως αισιοδοξεί ότι είναι εφικτό να βρεθεί μία λύση.

\"Η αισιοδοξία μου αυτή βασίζεται στην καλή διάθεση των ανθρώπων και στις δύο χώρες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν καλές σχέσεις και επιθυμούν την άρση της εκκρεμότητας. Επίσης πιστεύω ότι στις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, οι οποίοι έχουν αίσθηση του εθνικού συμφέροντος, όμως κατανοούν και το πλαίσιο στο όποιο πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή στο μέλλον.... Πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί μία δίκαιη λύση, η οποία θα εκπληρώνει τους στόχους των δύο πλευρών και θα ικανοποιεί την πλειοψηφία των ανθρώπων των δύο χωρών. Ακόμη περισσότερο, μία τέτοια εξέλιξη θα χαιρετιζόταν απ΄όλο τον κόσμο ως σημάδι ότι δύο γειτονικές χώρες, μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων και δημοκρατικών διαδικασιών, ξεπέρασαν ένα δύσκολο εμπόδιο \", αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Νίμιτς.

Σχετικά με την προσφώνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, από τον προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σίρτζαν Κέριμ, ο κ. Νίμιτς λέει: \"Το συμβάν κατά την προσφώνηση του προέδρου Τσερβένκοφσκι, κατά την άποψή μου, καταδεικνύει ότι όλη η Διεθνής Κοινότητα θα ήταν ωφελημένη από την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Ναι μεν, τα περισσότερα κράτη στον κόσμο αναγνωρίζουν το συνταγματικό όνομα της χώρας, όμως σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιείται η προσωρινή ονομασία. Κατ΄αυτό τον τρόπο, ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης, βρέθηκε σε μία δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση\".


ΑΠΕ - ΜΠΕ
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 21 October, 2007, 09:52:33 PM
Αποχώρησε η αποστολή των Σκοπίων από τους Αγώνες της ΝΑ Ευρώπης

Κυριακή, 21.10.07

Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Νεολαίας της ΠΓΔΜ, Ιβιτσα Γκεοργκίεφσκι, δήλωσε την Κυριακή ότι η αποχώρηση όλων των εθνικών ομάδων της χώρας από τους Αγώνες των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διεξάγονται από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, έγινε διότι οι διοργανωτές αρνούνταν να προσφωνήσουν τις ομάδες της ΠΓΔΜ με το πλήρες όνομα της χώρας \"πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας\" και περιορίζονταν μόνο στην προσφώνηση \"FYROM\".

Ο κ. Γκεοργκίεφσκι δήλωσε στο εθνικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ \"ΜΙΑ\" ότι τον Μάιο, στη συνάντηση που διεξήχθησε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των διοργανωτών και εκπροσώπων της ΠΓΔΜ, συμφωνήθηκε, οι αθλητές της χώρας να φέρουν στις στολές τους τον διεθνή κωδικό της χώρας \"ΜΚD\" και οι προσφωνήσεις να γίνονται με το πλήρες όνομα της ΠΓΔΜ.

\"Οι 133 αθλητές της χώρας μας, εξαιτίας της διαφωνίας τους με την μη τη τήρηση των συμφωνηθέντων, αποχώρησαν από τους Αγώνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας\", συμπλήρωσε ο κ. Γκεοργκίεφσκι.

\"Την τελευταία στιγμή μας προτάθηκε, οι αθλητές μας να φέρουν στις στολές τους την ονομασία FYROM, ή να μην αναγράφεται τίποτε σε αυτές. Εμείς δεν μπορούσαμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο\", ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Νεολαίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν μερικές ημέρες, οι ελληνικές συνοριακές αρχές κράτησαν τέσσερεις ώρες στα σύνορα τους αθλητές της ΠΓΔΜ και κατέσχεσαν δέκα στολές στις οποίες αναγραφόταν η λέξη \"Μακεδονία\".

Η ΠΓΔΜ συμμετείχε στους Αγώνες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έξι εθνικές ομάδες, στα αθλήματα του Ταε Κβο Ντο, του βόλεϊ, του μπάσκετ, του ποδοσφαίρου, της κολύμβησης και της πάλης.


ΑΠΕ - ΜΠΕ





Τί καλά που θα ήταν να τους μοιάζαμε έστω και λίγο στην πολιτική τους.....
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 23 October, 2007, 06:57:58 PM
Λύση του Σκοπιανού ζητά η ΕΕ

Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

Νέος γύρος συνομιλιών Αθήνας-Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται σήμερα υπέρ του διπλασιασμού των προσπαθειών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, διά στόματος της εκπροσώπου του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Κριστίνα Νάγκι.

\"Το θέμα της ονομασίας εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό και η Επιτροπή ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με τη συνέχιση των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών\" δήλωσε η κ. Νάγκι.

Η εκπρόσωπος του Όλι Ρεν είπε ότι \"η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατανοεί την ευαισθησία και το συγκινησιακό χαρακτήρα που έχει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ\" και πρόσθεσε ότι \"η Επιτροπή απευθύνει έκκληση προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση\".
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 26 October, 2007, 10:04:52 PM
Η αδιαλλαξία συνεχίζεται

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

Λίγα 24ωρα πριν από την 1η Νοεμβρίου, την ημέρα που ο Μάθιου Νιμιτς θα συναντηθεί με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων, η γειτονική χώρα συνεχίζει να κρατά αδιάλλακτη στάση, επιμένοντας στη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας της. Στο μεταξύ, την ανάγκη \"να καταβληθούν νέες προσπάθειες με εποικοδομητική προσέγγιση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών\" (για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ), επισημαίνει το προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα στις 6 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης - το οποίο η ελληνική διπλωματία θεωρεί ικανοποιητικό, αλλά με περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης μέχρι την οριστική υιοθέτησή του - η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας θα συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η αναφορά στην εκκρεμότητα της ονομασίας περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο της έκθεσης (69 σελίδων) που έχει τίτλο \"Περιφερειακά ζητήματα και διεθνείς υποχρεώσεις\".




   

Δηλώσεις Αντώναρου

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο άσκησης ελληνικού βέτο, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος ανέφερε πως η θέση της Ελλάδος είναι γνωστή και έχει επανειλημμένως διατυπωθεί \"με σαφήνεια και κρυστάλλινη διαύγεια από τον Πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών\".

Ο κ. Αντώναρος πρόσθεσε πως η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή σε συμμάχους και εταίρους, όπως και η θέση της απέναντι στην πρωτοβουλία που ξεδιπλώνεται στα Ηνωμένα Έθνη. \"Πιστεύουμε σε αυτήν την πρωτοβουλία. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση. Περιμένουμε και από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί σ εαυτή την υποχρέωση στη διεθνή κοινότητα\", συμπλήρωσε.

Η ελληνική πλευρά, τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν απευθύνει έκκληση, αλλά επισημαίνει αυτό που ισχύει για όσους μετέχουν στον πολιτικό πολιτισμό της Ευρώπης, για τη διεθνή συμπεριφορά των κρατών.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 31 October, 2007, 10:59:23 PM
Για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Κρίσιμος θεωρείται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας που αρχίζει αύριο Πέμπτη στη Νέα Υόρκη υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιους Νίμιτς. Έμμεση αναφορά στις διαπραγματεύσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της σε ημερίδα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι πολιτική που την κατευθύνει η λογική των συναινέσεων και του διαλόγου για την επίλυση προβλημάτων, υπογράμμισε η Υπουργός Εξωτερικών. Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ακόμη ότι η επιμονή σε στείρα αδιαλλαξία γίνεται πηγή προβλημάτων, σημειώνοντας παράλληλα πως η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται μόνο για χάρη του διαλόγου.




   Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα

Δώδεκα χρόνια μετά την ενδιάμεση συμφωνία Αθήνα και Σκόπια καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την τελική ονομασία.

Την Πέμπτη στο δικηγορικό γραφείο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς οι διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αρχίζουν εκ νέου διάλογο για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Η Ελλάδα θα αγωνιστεί για μία δίκαιη λύση, τονίζει η Αθήνα ενώ τα Σκόπια παραμένουν στην αδιάλλακτη στάση τους.

Από το βήμα του Ambassadors' Forum η υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε στα Σκόπια:

\" Κατ' ουσίαν, διάλογος είναι και η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση όμως δεν πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνον, χάριν του διαλόγου. Ο εξέχων Έλληνας διπλωμάτης, Βύρων Θεοδωρόπουλος, γράφει: Η διαπραγμάτευση είναι ένα διάλογος που όταν αρχίζει έχει συγκεκριμένο στόχο. Δηλαδή, να καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη ρύθμιση, γραπτή ή προφορική, αλλά πάντως πολιτικά και νομικά δεσμευτική\". Το πώς προσέρχεται κανείς σε μια διαπραγμάτευση έχει μεγάλη σημασία. Προσέρχεται με διακηρυγμένη την αμετακίνητη αδιαλλαξία του; ή με εποικοδομητική διάθεση και καθαρές θέσεις για ένα καλύτερο μέλλον;\".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ερωτώμενος σχετικά ανέφερε πως αυτός ο γύρος είναι ο κρισιμότερος όσων έχουν προηγηθεί απ' όταν ανέκυψε το θέμα και πρόσθεσε πως είμαστε, ως χώρα και ως λαός, σε θέση μάχης και θα δώσουμε το καλύτερο εαυτό μας για να πετύχουμε καλή λύση.

\"Αυτή την ώρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες και την ιστορία. Οι Έλληνες αξιώνουν από όλα τα κόμματα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και απαιτούν να βάζουμε στα εθνικά θέματα πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον\", τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς πως απαντά η κυβέρνηση στα όσα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης για το θέμα της ΠΓΔΜ, και την επίθεση που εξαπέλυσε προσωπικά στην Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη τόνισε:

\"Η πολιτική είναι μία και ενιαία και έχει ανακοινωθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις. Η προσπάθεια του συγκεκριμένου αρχηγού κόμματος έχει εμφανείς και αναγνωρίσιμους μικροκομματικούς στόχους και θα πέσει στο κενό. Οι χαρακτηρισμοί και οι ύβρεις που εκτοξεύει, καθώς και η αμετροεπής αλαζονεία που εκπέμπει χαρακτηρίζουν τον ίδιο\".

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ 105,8 ανέφερε πως στο θέμα της ονομασίας είναι κάθετα αντίθετος με την κυβέρνηση.

Υπέρ της σύνθετης ονομασίας τίχθηκε o επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Η κ. Μπακογιάννη μεταβαίνει την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και μεταξύ άλλων θεμάτων θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ΠΓΔΜ.

Για τον ίδιο λόγο ην Τετάρτη, η Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό της Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Την ερχόμενη Πέμπτη, η υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για το Σκοπιανό την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 31 October, 2007, 11:03:29 PM
Μήνυμα Ντόρας
προς Σκόπια


Μία πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στη Νέα Υόρκη, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, η υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «την πολιτική του διαλόγου και της αναζήτησης κοινώς αποδεκτών λύσεων και σχέσεων καλής γειτονίας, έχει σήμερα ανάγκη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που βρίσκεται - και πάλι- αντιμέτωπη με σοβαρά ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της».

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στο «Βήμα των πρέσβεων», μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών για την ανάπτυξη επίκαιρων διεθνών ζητημάτων, με πρώτο προσκεκλημένο τον πρέσβη της προεδρεύουσας στην ΕΕ Πορτογαλία Κάρλος Νέδες Φερέιρα.

«Η Ελλάδα ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να εργάζεσαι εποικοδομητικά για εξεύρεση κοινών τόπων και συναινέσεων. Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει και να σφυρηλατηθεί η αλληλεγγύη μεταξύ εταίρων και συμμάχων,είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «αποτελεί βαθειά μας πεποίθηση ότι η εμμονή σε στείρα και αντιπαραγωγική αδιαλλαξία, διαιωνίζει βλαπτικές εκκρεμότητες και γίνεται πηγή σοβαρών προβλημάτων», ανέφερε.

Η υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στο εποικοδομητικό πνεύμα διαλόγου και προς επίρρωσιν του επιχειρήματός της επικαλέστηκε γραπτό κείμενο του διαπρεπούς έλληνα διπλωμάτη Βύρωνα Θεωδορόπουλου: «Το πώς προσέρχεται κανείς σε μια διαπραγμάτευση έχει μεγάλη σημασία. Προσέρχεται με διακηρυγμένη την αμετακίνητη αδιαλλαξία του ή με εποικοδομητική διάθεση και καθαρές θέσεις για ένα καλύτερο μέλλον;».

Ο πορτογάλος πρέσβης αναφέρθηκε στις ευρωμεσογειακές και ευρωαφρικανικές σχέσεις, λέγοντας ότι η Διακήρυξη της Λισαβόνας το Δεκέμβριο θα αποτελέσει σταθμό στις σχέσεις των δύο πλευρών της Μεσογείου. Αρνήθηκε να σχολιάσει την πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Ζαρκοζί για τη Μεσογειακή Ενωση, λέγοντας ότι μένει να δούμε το περιεχόμενό της για το οποίο δεν ξέρουμε πολλά. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να δούμε πως θα αθροίσουμε τις διάφορες πρωτοβουλίες που υπάρχουν μεταξύ του Μεσογειακού Βορρά και Νότου, όπως η Διαδικασία της Βαρκελώνης ή ο διαμεσογειακός διάλογος για την ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ,προκειμένου να υπάρξει μια συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αποτελούν η ασφάλεια, η ειρήνη, η ανάπτυξη, η λαθρομετανάστευση, η ενεργειακή συνεργασία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος στην εισηγητική του ομιλία, εξέφρασε την ευχή ότι η πρωτοβουλία αυτή, με την παρουσίαση ξένων πρέσβεων σε τακτά χρονικά διαστήματα,σε θέματα διεθνούς επικαιρότητας, θα συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος έγκυρης και νηφάλιας συζήτησης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας

Στη συνάντηση ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο ρώσος πρέσβης Αντρέι Βντόβιν και ο αμερικανός επιτετραμμένος Τόμας Κάντριμαν.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 03 November, 2007, 01:39:03 PM
Μακεδονία ή Σκόπια


Πολλοί λένε – και έχουν δίκιο – ότι συμμετέχουμε σε ένα στημένο παιχνίδι. Οι Σκοπιανοί εδώ και 15 χρόνια παίζουν καλά το ρόλο τους για το όνομα της χώρας τους και δείχνουν να δικαιώνονται μέρα με τη μέρα.

Τη στιγμή που οι κυβερνήσεις της Ελλάδας άφηναν το θέμα για... αύριο και τον επόμενο πρωθυπουργό, οι γείτονες μας έπειθαν μία μία 117 χώρες – ανάμεσα τους και παραδοσιακοί μας σύμμαχοι - στον κόσμο να τους αναγνωρίσει ως «Μακεδονία». Τη στιγμή, λοιπόν, που τόσες χώρες έχουν δεχθεί το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων τότε πως θα γυρίσουμε το εις βάρος μας κλίμα; Με ένα βέτο;

Όταν 15 χρόνια οι εκάστοτε κυβερνώντες κοιμούνται όρθιοι ή δεν είχαν τα κότσια να λύσουν το θέμα δεν μπορείς να περιμένεις κάτι καλύτερο. Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) έπρεπε να λυθεί τότε. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, αλλά ποιος πολιτικός θα έπαιρνε την ευθύνη να το κάνει. Τότε είχαμε το πάνω χέρι και μπορούσαμε να επιβάλλουμε ένα όνομα που ίσως τότε να μην φαινόταν καλό, αλλά με τις σημερινές συνθήκες θα ήταν το κατάλληλο.

Έμπειροι διπλωμάτες λένε ότι πάντα στις πρώτες συζητήσεις έχεις τη δυνατότητα να κερδίσεις κάτι αρκετά κοντινό στις θέσεις σου. Όσο οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο και κρατάνε χρόνια τότε σίγουρα θα υποχωρείς σιγά σιγά. Μόνο που εμείς την κάναμε προς τα πίσω με ελαφριά πηδηματάκια.

Είμαστε το αφεντικό στα Βαλκάνια, τους κρατάμε – οικονομικά – στο χέρι και αντί να... προηγούμαστε στο σκορ, χάνουμε 3-0 στις καθυστερήσεις. Το θέμα δεν το λύνεις με το βέτο. Καταρχήν θα απομονωθείς και απόδειξη αυτού είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν τόλμησε κάποια χώρα να το κάνει. Θα φανεί ότι δεν έχεις άλλους τρόπους διεκδίκησης του δίκιου σου, το οποίο με τέτοια κίνηση θα το έχεις χάσει.

Η κυβερνητική αδράνεια όλων αυτών των ετών σε συνδυασμό με την κινητικότητα και αποτελεσματικότητα των Σκοπίων μας εμφανίζει στο εξωτερικό σαν αυτούς που θέλουμε να κάνουμε κακό σε μια μικρή χώρα, που υπερασπίζεται το όνομα της.

Ένα κράτος που έχει ονομάσει το αεροδρόμιο του «Alexander The Great», που όπου μπορεί έχει κάτι να θυμίζει τον Μέγα Αλέξανδρο (άγαλμα κ.λ.π.) και εμείς το μόνο που κάναμε είναι να παρακολουθούμε τους πολιτικούς να θίγονται πατριωτικά μόνο όταν χάνουμε από την Τουρκία στο ποδόσφαιρο τότε τι να περιμένεις...

Όταν 117 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια και ξαφνικά η Ελλάδα ζητάει τα ρέστα στα μάτια ενός ξένου φαντάζει σαν το μεγάλο ψάρι που πάει να καταβροχθίσει το μικρό.

Το θέμα θα μπορούσε να λυθεί ακόμα και τώρα χωρίς πολλά πολλά. Σκεφτείτε πόσες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν εκεί, πόσο στηρίζεται η – όποια – οικονομία τους στο... ελληνικό ευρώ και πόσο μπορούμε να τους βοηθήσουμε μέσω της Ε.Ε και όχι μόνο. Τόσα χρόνια έτσι έπρεπε να τους πιέσουμε και χωρίς να το πάρουν πολλοί χαμπάρι θα είχαμε φτάσει σε συμφωνία, καμιά φορά όμως και τα... γαϊδούρια χάνουν την υπομονή τους και κλωτσάνε τον αφέντη τους.

Είναι τυχαίο ότι τα Σκόπια δεν έχουν πάει στον ΟΗΕ με αίτημα να αναγνωριστούν ως «Μακεδονία»; Ή νομίζετε ότι δεν θα είχε γίνει δεκτό το αίτημα τους; Την πλειοψηφία πάντως για κάτι τέτοιο την έχουν, περιμένουν όμως να βρεθεί αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές ώστε να συνεχίσουν να κερδίζουν και οικονομικά.

Κώστας Ντάλτας

www.contra.gr




Υ.Γ Έβαλα το συγκεκριμένο άρθρο για να δούμε το θέμα από τη σκοπιά ενός αθλητικογράφου...
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 05 November, 2007, 06:09:35 PM
Κρίσιμη σύσκεψη στα Σκόπια

Εξετάζουν το προσχέδιο Νίμιτς



Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

Από σήμερα, Δευτέρα, εξετάζουν τα Σκόπια το προσχέδιο του Μάθιου Νίμιτς, με φόντο και τις αμερικανικές πιέσεις για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Ωστόσο, η θέση της ΠΓΔΜ παραμένει μέχρι στιγμής αδιάλλακτη. Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Νικόλα Γκρούεφσκι διεμήνυσε ότι δεν αλλάζει το συνταγματικό όνομα της χώρας του, ακόμη κι αν αυτό κοστίσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ αναμένεται να απαντήσει επισήμως εντός της ημέρας στις προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Στο μεταξύ, διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο πραγματοποιεί τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα έχει συνάντηση την Τρίτη με το Βρετανό ομόλογό της. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι μεταξύ άλλων και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας και για το αν η πρόταση του κ. Νιμιτς αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης για την ελληνική Κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος ανέφερε ότι \"εμείς ως Ελλάδα σεβόμαστε την διαπραγματευτική διαδικασία και δεν προτιθέμεθα να κάνουμε κανένα σχόλιο έως ότου αυτή ολοκληρωθεί\".


Κόντρα για την επίσκεψη Αλαβάνου


Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του την Τρίτη στα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε: \"Πιστεύουμε ότι κανείς από τους δυο γείτονες δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε καταστάσεις ακροτήτων και εθνικισμού όσο δύσκολο και αν είναι το πρόβλημα. Αντίθετα μπορούμε να συναντηθούμε στη μέση της γέφυρας. Και γι αυτό νομίζω ότι ο πολιτικός διάλογος στις σημερινές δύσκολες πολιτικά συνθήκες είναι πάντα χρήσιμος\".

O Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης , ο οποίος ενημερώθηκε το πρωί της Δευτέρας από τον υπουργό εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε σχετικά με την επίσκεψη Αλαβάνου στα Σκόπια, ότι \"σε κρίσιμες καμπές καλό θα ήταν να υπάρχει ενιαία φωνή προς τα έξω\". \"Δεν έχω δει κανένα πολιτικό αρχηγό των Σκοπίων, να έρχεται εδώ μεμονωμένα και να εκφράζει μια πολιτική. Και αυτό που ζητώ με πολύ καλή διάθεση από τον κ. Αλαβάνο είναι να το σκεφτεί καλύτερα, γιατί δε γνωρίζω πώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί\", κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

\"Ουδέν σχόλιο. Ανακοινώσεις αυτού του ύφους δεν επιδέχονται πολιτικού σχολιασμού. Εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των θεατρικών επιθεωρήσεων\" είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, μετά από αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα , ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ενημερώσει την Τετάρτη τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και στο θέμα της ονομασίας.



Οι έντονες πινελιές δικές μου....
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 05 November, 2007, 06:13:19 PM
Ψήφισμα Θεσσαλονικέων για τα Σκόπια     
Γράφει ο/η Μπάμπης Παπαδόπουλος  
05.11.07


800 πολίτες της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων ο Π. Ψωμιάδης, ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο μητροπολίτης Ανθιμος, υπέγραψαν κείμενο, με το οποίο ζητούν βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.   800 πολίτες της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο μητροπολίτης Ανθιμος, υπέγραψαν κείμενο, με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση την άσκηση βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα. «Εμείς 2,5 εκατομμύρια Έλληνες Μακεδόνες, απαιτούμε από την κυβέρνηση μας να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto) σε κάθε ενταξιακή διαδικασία της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ατλαντική Συμμαχία, καθώς επίσης να προσφύγει σε δημοψήφισμα, μέχρις ότου η FYROM συγκατατεθεί σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», αναφέρεται στο ψήφισμα. Στο ψήφισμα σημειώνεται ακόμα, ότι η ΠΓΔΜ παραβιάζει συστηματικά την Ενδιάμεση Συμφωνία, ασκεί αλυτρωτική προπαγάνδα σε βάρος της ελληνικής Μακεδονίας, προκαλεί με διάφορες ενέργειες τον ελληνικό λαό και αρνείται να αποδεχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή διεθνή ονομασία.Το κείμενο θα μεταφραστεί στα αγγλικά και θα κοινοποιηθεί σε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα.

http://www.voiceofgreece.gr/
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 07 November, 2007, 06:10:47 PM
Συναντήσεις Αλαβάνου στα Σκόπια

Σε θερμό κλίμα   



Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

Σε καλό και φιλικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ο Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι -παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι - τον Πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ίγκορ Ιβάνοφσκι, την πρώην υπουργό τω Εξωτερικών Ίλινκα Μίτρεβα και τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιούμπισα Ιβάνοφ-Τζίνκο.

Στις συναντήσεις εξετάστηκαν η προώθηση των διμερών σχέσεων, τα θέματα της περιοχής και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μετά το πέρας των συναντήσεών του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι σκοπός αυτών των επαφών ήταν να υπογραμμισθεί η ανάγκη ενός ευρύτερου διαλόγου για να οδηγηθούμε στην επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Επίσης τόνισε ότι οι διαφωνίες και οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για να συζητούν οι δύο πλευρές.

\"Νομίζουμε ότι όλες οι επαφές μεταξύ κομμάτων, κοινωνικών οργανισμών και τοπικών κοινωνιών βοηθούν στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης ώστε να βρίσκονται λύσεις. Δε χρειάζεται να ορθώνουμε τείχη που μας χωρίζουν, αλλά να στήνονται γέφυρες στο μέσο των οποίων μπορούν να συναντηθούν οι δύο πλευρές\", δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι σημείωσε ότι πρέπει να καταλαγιάσουν τα συναισθήματα και να υπάρξει περισσότερος ρεαλισμός έτσι ώστε οι δύο χώρες να εργαστούν φιλικά και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος και άμεσος γείτονας της χώρας του, που περιμένει βοήθεια από αυτήν για να επιτύχει αυτό που η Ελλάδα πέτυχε εδώ και δεκαετίες, δηλαδή την ένταξή της στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, ενώ σχολίασε ότι συναντήσεις, όπως οι σημερινές, βοηθούν στην ανάπτυξη κλίματος αλληλοκατανόησης.

Και από την πλευρά του ο Νίκολα Γκρούεφσκι ευχαρίστησε και ανταπέδωσε προσφέροντας στον Αλέκο Αλαβάνο παραδοσιακό έδεσμα της χώρας.


Μπράβο Αλέκο!Άντε ευκαιρία για ζειμπέκικο και καμιά κουμπαριά λοιπόν!
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 07 November, 2007, 06:12:36 PM
Ενημέρωση για το Σκοπιανό

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απεμπλοκή της κυβέρνησης από τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών του 1992 για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ζήτησε η Αλέκα Παπαρρήγα, η οποία ενημερώθηκε σήμερα, κατόπιν αιτήματός της, από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για τις εξελίξεις επί του θέματος. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έθεσε τρία βασικά ζητήματα για την επίτευξη της όποιας συμφωνίας, επισημαίνοντας και την έως τώρα αρνητική στάση που έχουν ακολουθήσει τα Σκόπια στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης.

Σημεία-κλειδιά

Η κ. Παπαρρήγα τόνισε πως η ονομασία που θα αποφασιστεί -και που μπορεί να περιέχει τον όρο \"Μακεδονία\"- θα πρέπει να είναι με γεωγραφικούς όρους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι το γειτονικό κράτος δεν θα ακολουθήσει αλυτρωτικές πολιτικές και θα σεβαστεί τα σύνορα.\" Στη χώρα μας δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να διεκδικήσει η ΠΓΔΜ\", είπε χαρακτηριστικά.

Το 2007, σημείωσε η κ. Παπαρήγα, έχει πολλές διαφορές με το 1992. Γιατί το 1992 ήταν η αρχή του δράματος για τα Βαλκάνια, ενώ σήμερα έχουν εδραιωθεί στην περιοχή η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία με τις παρεμβάσεις της για τους αγωγούς, τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου , ζήτημα το οποίο σύνδεσε ευθέως και με το μέλλον της ΠΓΔΜ.

Επίσης η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί η δημιουργία στην περιοχή ενός δεύτερου προτεκτοράτου των Αμερικανών γιατί στην περίπτωση αυτή και επειδή αρνούνται να χαράξουν τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και ΠΓΔΜ μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο αλβανικό κράτος.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σχολίασε αιχμηρά τις δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου , ο οποίος, όπως είπε η ίδια, ζήτησε να μπούμε στα Σκόπια και να πάρουμε εδάφη, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να του απαντήσει.

Επίσης κατηγόρησε το ΛΑΟΣ για σοβινιστική προπαγάνδα και το ΣΥΝ ότι ακολουθεί πολιτική βασισμένη σε κοσμοπολίτικες θεωρίες.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για προκλήσεις εκ μέρους των Σκοπίων, όπως για παράδειγμα τη μετονομασία του αεροδρομίου τους σε \"Μέγας Αλέξανδρος\", τόνισε ότι αυτά πρέπει να τα αφήσουμε στους ιστορικούς, γιατί δεν μπορεί τέτοια θέματα να υπεισέρχονται στις διπλωματικές σχέσεις των χωρών.

\"Η κ. Αλέκα Παπαρήγα προκαλεί την Ιστορία... Πριν ασχοληθεί με σωβινισμούς και Ιεράρχες η Γραμματέας του ΚΚΕ ας κάνει την αυτοκριτική της\" σχολίασε με ανακοίνωση του ο ΛΑΟΣ .
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 08 November, 2007, 02:58:02 PM
Όσοι έχετε χρόνο ρίξτε μια ματιά εδώ:   http://www.florina.org/index.html
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 08 November, 2007, 06:11:24 PM
Ναι είναι γνωστή η δράση της εν λόγω οργάνωσης. Πολλοί μάλιστα πολιτικοί - πολιτειακοί παράγοντες χαριεντίζονταν με τους εν λόγω τζουτζέδες προς άγραν ψήφων...
Κοιτάξτε όμως εδώ και θαυμάστε:
ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ;;;;


ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΧΑΜΠΑΡΙ...  


(http://img408.imageshack.us/img408/9093/banknoteyg5.jpg)
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 08 November, 2007, 07:29:30 PM
QuoteΠολλοί μάλιστα πολιτικοί - πολιτειακοί παράγοντες χαριεντίζονταν με τους εν λόγω τζουτζέδες προς άγραν ψήφων...
Έχω την εντύπωση αυτά τα καλόπαιδα τα καλόμαθαν κάτι Λιάνηδες στη Φλώρινα...
Επίσης είχαν - δεν ξέρω αν έχουν ακόμη - κολλητηλίκια με το ΟΑΚΚΕ και κάτι μαρξιστές...
Το σίγουρο είναι ότι συνεργάζονται με το ελληνικό παρατηρητήριο του Ελσίνκι που κόπτεται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων δήθεν \"μειονοτήτων\"...
 

QuoteΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ;;;;
Το εν λόγω χαρτονόμισμα ήταν να κυκλοφορήσει το 1992 αλλά τελικά δεν κυκλοφόρησε.. Τουλάχιστον αυτό διάβασα...
Βέβαια ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτε αλλά απλά το καταθέτω...
O σκοπός είναι να κινητοποιήσει αλλά δεν ξέρω αν και αυτό θα μας ξυπνήσει από το λήθαργο....
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 09 November, 2007, 10:11:53 AM
Quote from: Μαρκήσιος de KarampaΈχω την εντύπωση αυτά τα καλόπαιδα τα καλόμαθαν κάτι Λιάνηδες στη Φλώρινα...
Μέσα έπεσες.!!!!

Πάντως είδες θράσος με το χαρτονόμισμα;;;
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: thanos on 09 November, 2007, 10:24:58 AM
Εγώ θα ήθελα να παραθέσω την ανακοίνωση της \"ΠΓΔΜ\" για τις δηλώσεις του Θεσσαλονίκης Ανθίμου.

Μόλις τρεις ημέρες πέρασαν από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, για το θέμα του Σκοπιανού
και για τις κατακτήσεις στο Μοναστήρι.

   
Μετά από τις δηλώσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα της Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη χθες στη Βουλή ότι «η δήλωση του κ. Άνθιμου βεβαίως δεν εκφράζει την κυβέρνηση, το λαό και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας» έρχεται τώρα και η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

   
Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ τονίζει στην ανακοίνωση του πως «προκαλεί ανησυχία το μέρος της ακραίας ομιλίας του Μητροπολίτη κ. Άνθιμου, στο οποίο καλεί σε κατακτητικές εκστρατείες στο Μοναστήρι. Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα αυτού του είδους τις δηλώσεις».

 

 

Στην συνέχεια της ανακοίνωσης το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ζητά από τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Εξωτερικών να καταδικάσουν αυτές τις δηλώσεις του Μητροπολίτη τονίζοντας:  

«Το ΥΠΕΞ αναμένει και από τους δύο (Πρωθυπουργό - Υπ. Εξωτερικών), οι οποίοι στις δηλώσεις τους εμφανίζονται ως υπέρμαχοι των σχέσεων καλής γειτονίας στα Βαλκάνια και καταδικάζουν ηχηρά κάθε κίνηση αλυτρωτισμού, να καταδικάσουν άμεσα και απερίφραστα αυτές τις δηλώσεις του κ. Άνθιμου, οι οποίες αποτελούν έμμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».  

 

Τέλος στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρετε πως η ΠΓΔΜ, θα ενημερώσει για το συγκεκριμένο επεισόδιο όλους τους αρμόδιους Διεθνείς παράγοντες, διότι αυτό τραυματίζει όπως λένε σοβαρότατα το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.


 Πηγή: www.romfea.gr


Πάντως δεν θα ήθελα να το σχολιάσω. Ε η νηστεία των Χριστουγέννων αρχίζει...δεν κάνει.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 09 November, 2007, 09:46:42 PM
QuoteΠάντως είδες θράσος με το χαρτονόμισμα;;;
Οι γυφτοσκοπιανοί καλά κάνουν... Έχουν και τους συμμάχους μας υπέρ τους αλλά και πάλι έτσι θα έπρατταν...
Εγώ από τη άλλη τους ζηλεύουν γιατί πάνε να κερδίσουν ένα όνομα (σε πρώτη φάση) με περισσό θάρρος ή και θράσος από τοι πουθενά...
Μόνο με την καλομελετημένη προπαγάνδα και τη ραθυμία των Ελλήνων...
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος πολίτης του κατωτάτου μορφωτικού επιπέδου του γειτονικού μορφώματος είναι γνώστης της \"ιστορικής αλήθειας\" που διδάχθηκε.
Σε αντίθεση με μας που ... αγρόν ηγοράζαμεν.

Φρέσκο παραδειγμα:
Σε μια διάλεξη γλωσσολογίας σήμερα εδώ στο πανεπιστήμιο ο Γερμανός (φιλέλλην κατά άλλα) καθηγητής κάνοντας αναφορά σε διάφορες γλώσσες ανέφερε και μία \"μακεδονική\"!!!!
Τον διέκοψα αμέσως λέγοντάς του ότι δεν υπάρχει κάποια τέτοια γλώσσα!
Απάντησε ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής...
Μετά το τέλος της διάλεξης που τον ξαναέπιασα και του εξήγησα τί εννούσα μου απάντησε ότι είναι γνώστης της ιστορίας, ότι κάπως πρέπει και αυτοί να ονομαστούν και ότι όλος ο κόσμος έτσι τους ονομάζει...
Αργότερα σε πηγαδάκι με Ελληνίδες φοιτήτριες άκουσα την παρατήρηση ...πώς μπορώ και μιλάω για την πολιτική συνέχεια...
Απαντώντας της εξήγησα ότι η Ελλάδα και η Ιστορία δεν είναι πολιτική.
Σε αντερώτηση για το αν θέλει η Ελλάδα να εκτείνεται μέχρι τη Λαμία εισέπραξα την απάντηση \"Δε μ\'ενδιαφέρει\".
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 14 November, 2007, 04:09:00 AM
Κοινή διακήρυξη των θρησκευτικών ηγετών της ΠΓΔΜ για την ονομασία


Οι επικεφαλής των θρησκευτικών δογμάτων στην ΠΓΔΜ, σε από κοινού διακήρυξή τους, σήμερα, τάσσονται υπέρ της διαφύλαξης του συνταγματικού ονόματος της χώρας.

\"Κανείς δεν έχει τα δικαίωμα να αλλάξει ή να μετατρέψει το όνομα της πατρίδας μας \"Δημοκρατία της Μακεδονίας\", αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στη διακήρυξη, την οποία υπογράφουν οι επικεφαλής της αποκαλούμενης \"Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας\", της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας, της Καθολικής Εκκλησίας, της Ευαγγελικής-Μεθοδικής Εκκλησίας και της Εβραϊκής Κοινότητας.

\"Δεν υπάρχει κανένας νόμος, ούτε κανόνας βάσει του οποίου να ζητείται και να εκβιάζεται η απάρνηση της ταυτότητας του καθενός\", αναφέρεται, επίσης, στη διακήρυξη.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: staboz on 14 November, 2007, 07:50:57 AM
Μαρκήσιε, ξεπέρασες κάθε όριο. Το έβαλες στις 4.00 το πρωί!
Για διάβασε λίγο αυτό (http://www.punbb-hosting.com/forums/romios/viewtopic.php?id=160), σε παρακαλώ.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 16 November, 2007, 12:58:29 AM
Βολές Μητσοτάκη για Σκοπιανό



Έντονη κριτική στις δηλώσεις του Νίκολας Μπερνς, ότι η ονομασία δεν αποτελεί επαρκή λόγο ώστε να παρεμποδιστεί η ένταξη της ΠΓΔΜ σε περιφερειακούς διεθνείς οργανισμούς και ειδικότερα στο ΝΑΤΟ, άσκησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εμείς είμαστε οι πωλώντες τοις μετρητοίς. Το πρόβλημα το έχει ο κ. Μπερνς. Δεν το έχουμε εμείς. Αντί να δίνει συμβουλές ο Μπερνς να φροντίσει εκεί που πρέπει. Εμείς κάναμε το δικό μας χρέος, κάναμε το μισό δρόμο. Να κάνουν και άλλοι το μισό και να συναντηθούμε στη μέση. Αν δεν θέλουν, η καρδιά μας καλή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσουμε, δεν πρόκειται να έχει κόστος πλέον η Ελλάδα λόγω Σκοπίων. Δεν θα μας απασχολήσει καθόλου. Θα συνεχίσουμε ομαλά τη σχέση μας με αυτό το κρατίδιο. Απλούστατα δεν θα μπουν ούτε στην Ευρώπη, ούτε στο ΝΑΤΟ. To πρόβλημα είναι δικό τους», πρόσθεσε.

http://www.cosmo.gr/
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 16 November, 2007, 01:02:28 AM
Μπερνς: «Η ονομασία δεν εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ»

«Δεν πρέπει να αρνηθούμε στην \"Μακεδονία\" πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ για οποιοδήποτε λόγο, εκτός από τη μη ανταπόκρισή της στα ουσιαστικά κριτήρια ένταξης» ανέφερε Μπερνς, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Και πρόσθεσε: «Ορισμένοι στην Ελλάδα εγείρουν την πιθανότητα του βέτο σε ότι αφορά την πρόσκληση προς τη \"Μακεδονία\" εάν δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος. Αν και οι ΗΠΑ συμφωνούν για τη σπουδαιότητα της επίλυσης του θέματος της ονομασίας, δεν νομίζουν ότι μόνο η διαφορά γύρω από το όνομα αποτελεί λόγο για να παρεμποδιστεί η ένταξη της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς».

Ο Μπερνς υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αν και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «την ένταξη της Μακεδονίας σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς με το όνομα ΠΓΔΜ (...) η Μακεδονία δεν έχει εξασφαλίσει την πρόσκληση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τα Σκόπια για μεγαλύτερη διαλλακτικότητα και ευελιξία.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: βίκυ on 16 November, 2007, 01:11:03 AM
\"Απλούστατα δεν θα μπουν ούτε στην Ευρώπη, ούτε στο ΝΑΤΟ. To πρόβλημα είναι δικό τους\"
\"Αν και οι ΗΠΑ συμφωνούν για τη σπουδαιότητα της επίλυσης του θέματος της ονομασίας, δεν νομίζουν ότι μόνο η διαφορά γύρω από το όνομα αποτελεί λόγο για να παρεμποδιστεί η ένταξη της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς»
ΔΥΣΤΥΧΩς ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ \"ΧΑΜΕΝΗ\" ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΑΛΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Κ ΠΩΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ....ΓΙΑΤΙ, ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ,ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ?
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 16 November, 2007, 01:19:37 AM
Ελπίζω να μη περιμένεις από μένα (ξανά) απάντηση...
Την άποψή μου την έχω γράψει...
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: βίκυ on 16 November, 2007, 01:38:00 AM
Νομιζω οτι στα μηνύματα #3 και #27 ησουν σαφής! Το ερώτημά μου μάλλον είναι ρητορικό....
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 16 November, 2007, 01:59:03 PM
Quote from: βίκυΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ \"ΧΑΜΕΝΗ\" ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΑΛΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Κ ΠΩΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Μα το \"τέλος\" δεν είναι πολύ μακρυά, είναι ήδη συντελεσμένο!!! Οι σκοπιανοί έχουν κρατήσει το όνομα, το πρόβλημα διεθνώς έχει μετατραπεί σε διμερές ζήτημα (αφορά μόνο σχέσεις Ελλάδος και Σκοπίων)  και το ακόμα χειρότερο έχει υποβαθμισθεί το ζήτημα σε μια απλή αναζήτηση κατάλληλης \"λεκτικής απόδοσης\" της ονομασίας της γείτονος, παραθεωρουμένων όλων των αλυτρωτικών θεωριών με τις οποίες συνοδεύεται η σύσταση αυτού του κρατιδίου...

Για να πω την αλήθεια, είμαι τόσο απογοητεύμενος με το ζήτημα αυτό, που στην προκειμένη περίπτωση, στη φάση που είμαστε, θα προτιμούσα να παρατείνουμε την όποια λύση, έχοντας ως έσχατη ελπίδα την διάσπαση του κρατιδίου, λόγω εσωτερικών αντιθέσεων και πληθυσμιακών-πολιτιστικών διαφορών.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 16 November, 2007, 10:09:01 PM
QuoteΓια να πω την αλήθεια, είμαι τόσο απογοητεύμενος με το ζήτημα αυτό, που στην προκειμένη περίπτωση, στη φάση που είμαστε, θα προτιμούσα να παρατείνουμε την όποια λύση, έχοντας ως έσχατη ελπίδα την διάσπαση του κρατιδίου, λόγω εσωτερικών αντιθέσεων και πληθυσμιακών-πολιτιστικών διαφορών.
Σωστή η άποψη αλλά για πριν μερικά χρόνια....
Αφού ξέρεις και βλέπεις ότι οι πέραν του Ατλαντικού σύμμαχοι θέλουν και παραθέλουν την ύπαρξή του...
Γι\' αυτό και το 2004 έσπευσαν εν μια νυκτί και τους αναγνώρισαν με το συνταγματικό τους όνομα...

Για να δούμε και τί δήλωσε ο Πρωθυπουργός:

\"Ξεκάθαρη γραμμή στα εθνικά ζητήματα\"

Ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι το γειτονικό κράτος ξεκίνησε την πορεία του με σύνθετη προσωρινή ονομασία. Στη συνέχεια, τόσο με την αποδοχή προσωρινής ονομασίας, όσο και με την Ενδιάμεση Συμφωνία, αποδέχθηκε την ύπαρξη εκκρεμότητας σε ό,τι αφορά την ονομασία του και έτσι συμφώνησε να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα, προκειμένου να αναζητηθεί οριστική ονομασία, που να είναι κοινά αποδεκτή.

Στην ομιλία του, επανέλαβε τη βούληση της Κυβέρνησης να συμβάλλει στην προσπάθεια εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης με στόχο να αρθούν οι εκκρεμότητες που τραυματίζουν τις σχέσεις της καλής γειτονίας και τόνισε πως η ΠΓΔΜ οφείλει να κάνει τώρα τα βήματα που της αναλογούν ώστε να αποδείξει ότι πληροί όλα τα προαπαιτούμενα για την ένταξη της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.

Υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και τόνισε ότι η όποια απόφαση πρέπει να κυρωθεί από τον ελληνικό λαό και τη Βουλή. Επίσης, επέκρινε την υπουργό Εξωτερικών ότι έσπευσε να μιλήσει για σύνθετη ονομασία.

Στη δευτερολογία του, ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε ότι, όπως προκύπτει από δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων σχεδόν όλου του πολιτικού φάσματος, έχουν διαμορφωθεί σήμερα ισχυρές προϋποθέσεις ευρείας πολιτικής σύμπλευσης στο ζήτημα αυτό.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Κυβέρνηση ενημερώνει τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς εφόσον το ζητήσουν, ενώ η ΥΠΕΞ θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής μόλις τα κόμματα ορίσουν του εκπροσώπους τους.

Όσον αφορά την επικύρωση τυχόν συμφωνίας με τα Σκόπια, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Βουλή, απαντώντας έτσι σε αιτήματα για δημοψήφισμα.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, \"στα εθνικά ζητήματα ορίσαμε μια καθαρή, μια ξεκάθαρη γραμμή. Τη γραμμή αυτή την ακολουθούμε, με συνέπεια και συνέχεια. Και από τη γραμμή αυτή δεν κάνουμε πίσω. Το είπαμε και το λέμε, σε κάθε κατεύθυνση\" και πρόσθεσε ότι δεν ωφελεί ο λαϊκισμός.

\"Έχουμε κάνει τα βήματα εκείνα τα οποία δείχνουν ότι είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα\" δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στο θέμα των Σκοπίων και σημείωσε ότι έχουμε πει μια πολύ απλή αλήθεια που γίνεται ευρέως κατανοητή ότι οι σχέσεις καλή συμμαχίας προϋποθέτουν σχέσεις καλής γειτνίασης.


Εκκλήσεις για εξεύρεση λύσης

\"Το θέμα της ονομασίας δεν είναι αξεπέραστο\", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις που διετύπωσε ο Νίκολας Μπέρνς. \"Εκκρεμούν κάποια ζητήματα σε ότι αφορά την Ελλάδα, είπε. Ενθαρρύνουμε την Ελλαδα, ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, να εργασθεί για να λυθούν όποια θέματα εξακολουθούν να υφίστανται με την ΠΓΔΜ.

Η Αθήνα πάντως διαμηνύει σε φίλους και συμμάχους ότι στόχος είναι η αμοιβαία αποδεκτή λύση και η υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει ομολόγους της χωρών μελών του ΝΑΤΟ για την προθέσεις της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα αν τα Σκόπια δεν εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία. Το θέμα των Σκοπίων θα είναι στο επίκεντρο της επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη την ερχόμενη εβδομάδα στο Βουκουρέστι, όπου τον Απρίλιο θα γίνει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τα Σκόπια πάντως την ίδια ώρα εμμένουν στις θέσεις τους. Ο Πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε πως η χώρα θέλει να βρεθεί λύση, ώστε να μην αποκαλείται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. \"Η χώρα μας δεν θα δεχθεί στις συνομιλίες, εκβιασμούς, χρονοδιαγράμματα και λύσεις που θα επιβληθούν\", είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ιδιωτικής φύσεως χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την επίσκεψή του στα κατεχόμενα της Κύπρου, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Κλιούσεφ, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις για την επέτειο ανακήρυξης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.


news.ert.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 21 November, 2007, 10:09:19 PM
Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο ειδικός μεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Σκόπια τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου.

Ο λόγος της επίσκεψης του θα έχει να κάνει με τις τρέχουσες συζητήσεις όσον αφορά το θέμα του ονόματος.

πηγή: Α.Π.Ε   news.ert.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 21 November, 2007, 10:09:36 PM
Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο ειδικός μεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Σκόπια τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου.

Ο λόγος της επίσκεψης του θα έχει να κάνει με τις τρέχουσες συζητήσεις όσον αφορά το θέμα του ονόματος.

πηγή: Α.Π.Ε   news.antenna.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 30 November, 2007, 10:14:24 PM
Νέα πρόκληση των Σκοπίων

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για την αλλαγή των πινακίδων των οχημάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι νέες πινακίδες θα χρησιμοποιούνται μετά το νέο έτος και σε αυτές επανέρχεται ο κωδικός ΜΚ, ενώ επιπλέον, σε κάθετη λωρίδα αμέσως μετά τον κωδικό, θα αναγράφεται στα αγγλικά \"Macedonia\".

Στο υπόλοιπο μέρος της πινακίδας θα αναγράφονται τα αρχικά της πόλης στην οποία είναι δηλωμένο το κάθε όχημα και ο αριθμός κυκλοφορίας.

Το θέμα της αλλαγής των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων της ΠΓΔΜ απασχολεί την πλειοψηφία των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, τα οποία εστιάζουν στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση αυτή της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, να προχωρήσει στην αλλαγή των πινακίδων των οχημάτων, επαναφέροντας τον κωδικό ΜΚ, και προσθέτοντας σε αυτές τη λέξη \"Macedonia\".
     
πηγή: Α.Π.Ε.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 01 December, 2007, 09:31:07 PM
Υπέρ της σύνθετης ονομασίας ο Μπερνς

Υπέρ της σύνθετης ονομασίας στο θέμα των Σκοπίων τάχθηκε τώρα, εμμέσως πλην σαφώς, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς.

Μετά τη συνάντησή του με τη Ντόρα Μπακογιάννη, την Πέμπτη, στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων οφείλει να συναντηθεί με την Ελλάδα \"στα μισά της διαδρομής\" και να δείξει ευαισθησία στις ελληνικές ανησυχίες.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε σε εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγμάτευση, με αυτό το πνεύμα αναμένουμε τις προσεχείς ημέρες στην Αθήνα τον κ. Νίμιτς, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

πηγή: Ant1
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 02 December, 2007, 05:02:49 PM
Νέες συνομιλίες Νίμιτς

Για λύση στο Σκοπιανό



Αρχίζει τη Δευτέρα η νέα πρωτοβουλία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο Σκοπιανό. Αύριο ο κ. Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ και την Τετάρτη την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, ζητούν από την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να ενθαρρύνει τα Σκόπια να συμφωνήσουν με την Ελλάδα σε μία κοινά αποδεκτή ονομασία.


Ανάγκη για \"καθαρές λύσεις\"

\"Η στιγμή είναι τώρα\" για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα των Σκοπίων \"Ουτρίνσκι Βέσνικ\", που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου.

Η κ. Μπακογιάννη τονίζει την ανάγκη για \"καθαρές λύσεις\" στο ζήτημα της ονομασίας, \"εύκολα κατανοητές απ' όλους τους λαούς της περιοχής και του κόσμου\" και χαρακτηρίζει λανθασμένη τη λογική που λέει ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στο θέμα αυτό.

Σημειώνει πως η Ελλάδα δεν αρνείται τη συμπερίληψη του όρου \"Μακεδονία\" στο όνομα του βόρειου γείτονά της και επιζητεί μια σύνθετη ονομασία που θα είναι διακριτή.

Όπως χαρακτηριστικά λέει η υπουργός, \"η Ελλάδα δεν έχει περιχαρακωμένες θέσεις\" και αναζητά μια κοινά αποδεκτή λύση, αποδεχομένη ότι αυτή θα είναι στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας.

Καλεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ύστερα από αυτό το πολύ σημαντικό για την Ελλάδα βήμα, να κάνει το δικό της αντίστοιχο βήμα για την εξεύρεση λύσης.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, η κ. Μπακογιάννη επαναλαμβάνει τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να στηρίζει την πορεία αυτή των γειτονικών της χωρών, υπογραμμίζοντας πως αυτή η πολιτική ακολουθείται χωρίς εξαιρέσεις.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι η ελληνική πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι θα πεισθούν, όπως λέει, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτής της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΓΔΜ, δεν αφαιρεί αλλά προσθέτει.


Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 07 December, 2007, 12:42:15 AM
Νέα πρόκληση από τα Σκόπια

Στο δρόμο της αδιαλλαξίας και των προκλήσεων συνεχίζουν να βαδίζουν τα Σκόπια που το βράδυ της Πέμπτης προχώρησαν σε νέα προκλητική συμπεριφορά.

Οι αρχές της χώρας δεν επέτρεψαν με αστείες προφάσεις στην Εθνική μας ομάδα σκοποβολής αεροβόλου όπλου να περάσει στη Σερβία, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή συνάντηση. Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, η ελληνική ομάδα αναγκάστηκε να αλλάξει δρομολόγιο και να πάει μέσω Βουλγαρίας.

\"Τα Σκόπια συνεχίζουν να ακολουθούν την αδιάλλακτη στάση τους\", σχολιάζουν από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.
δημιουργία:


πηγή: Ant1
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 09 December, 2007, 02:17:56 PM
Κουμουτσάκος για Τουρκία και Σκόπια

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στην Κομοτηνή κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως γεγονότα όπως αυτά της Θράκης, βεβαίως λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό ενός ταξιδίου όπως εκείνο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, όμως δεν θα ακυρώσει την προσπάθεια επικοινωνίας και διάλογου.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σοβαρά και ουδείς περιμένει ότι θα λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται βάθος χρόνου.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, και πως ότι κάνει για τη μειονότητα το κάνει γιατί είναι σωστό και πρέπει, και αυτό δεν έχει να κάνει με την Τουρκία.

Όσον αφορά το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα καταλήξουν, τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και δεν γίνονται απλά για τη συζήτηση, γίνονται για να βρεθεί λύση.

Υπογράμμισε δε χαρακτηριστικά πως αν δεν βρεθεί λύση, η Ελλάδα θα βάλει βέτο, και το εννοεί.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 10 December, 2007, 09:40:17 PM
Άνοιγμα διαλόγου από ΠΓΔΜ

Άνοιγμα για διάλογο έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφερόμενος στη συνέχεια των διαβουλεύσεων ανάμεσα στη χώρα του και την Ελλάδα, υπό την παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
«Μόνο με το διάλογο μπορούμε να πάμε μπροστά και να ξεπεραστούν τα προβλήματα» τόνισε ο Νίκολα Γκρούεφσκι και πρόσθεσε: «Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Ναι μεν έχουμε το μεγάλο πρόβλημα με την ονομασία, όμως είναι καλό να καθόμαστε και να συζητάμε, να ακούσουν κι εμάς, τη δική μας θέση, τις δικές μας ιδιαιτερότητες, τη δική μας οπτική για το θέμα αυτό. Δεν είναι καλό να γίνεται αυτό μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των θεσμικών οργάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Γκρούεφσκι.

Σημειώνεται ότι το επόμενο βήμα της διαπραγμάτευσης θα λάβει χώρα τον προσεχή Ιανουάριο στα Σκόπια με οικοδεσπότη τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι. Στη συνέχεια θα επαναληφθεί στην Αθήνα, με οικοδέσποινα την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

Αντόνιο Μιλόσοσκι

«Οι νέες ιδέες που καταθέσαμε στον κ. Νίμιτς κατά την τελευταία μας συνάντηση στα Σκόπια, κινούνται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, διότι είναι φανερό ότι λείπει κάτι τέτοιο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Α. Μιλόσοσκι σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Free Europe.

Ο κ. Μιλόσοσκι επεσήμανε ότι «είναι μεν γνωστές οι θέσεις των δύο πλευρών για το ζήτημα της ονομασίας, όμως απουσιάζουν τακτικότερες επαφές, οι οποίες μπορούν να εμπεδώσουν κλίμα εμπιστοσύνης σε πολιτικό επίπεδο».

Πρότεινε, επίσης, να πραγματοποιούνται συναντήσει σε επίπεδο ηγεσίας των δύο χωρών τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο «ανεξαρτήτως αν τα ανοιχτά προβλήματα ξεπεραστούν ή όχι».

Αδαμάντιος Βασιλάκης

Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, τέως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη και εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το όνομα, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 50 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει και θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Εάν θα είναι σύντομα, αύριο ή μεθαύριο, δεν μπορώ να το πω» είπε ο κ. Βασιλάκης.

Λουκάς Βελιδάκης

www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 19 December, 2007, 10:46:56 AM
Ντρίμπλα Σκοπίων για Βόρεια Μακεδονία, περιορισμένης χρήσης...


«Προτάσεις» προς εξέταση από την ελληνική πλευρά, με επίκεντρο τη μεταφορά της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Μιλόσοσκι.


Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, ο κ. Μιλόσοσκι παρουσίασε στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς αλλά και σε εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δύο προτάσεις που αφορούν την άμεση διαπραγμάτευση των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με αυτές:

* Θα διεξάγονται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο. Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα συναντιούνται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια.

* Θα σχηματιστεί μια μικτή επιτροπή των δύο χωρών για την εξέταση εκπαιδευτικών και ιστορικών ζητημάτων. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Οι προτάσεις αυτές κινούνται στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου για τον καθορισμό της ονομασίας, με την οποία θα αποκαλεί η Ελλάδα την ΠΓΔΜ, χωρίς να επηρεάζεται η συνταγματική ονομασία που, κατά την ΠΓΔΜ, θα είναι η επίσημη διεθνής ονομασία.

Εν τω μεταξύ έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν δημοσιεύματα των ΜΜΕ των Σκοπίων, σύμφωνα με τα οποία οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες πρότειναν στον πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι να συμβιβαστεί με την ονομασία «Νέα Μακεδονία».

Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι διευκρίνισε ότι έγινε αναφορά στο πώς θα λυθεί το πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέμειναν ότι τα Σκόπια πρέπει να καταλήξουν σ\' έναν συμβιβασμό για το θέμα του ονόματος και πρότειναν μια σειρά σύνθετων ονομασιών, όπως Νέα Μακεδονία, Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια, Ανω Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Γκεοργκίεφσκι, πάντως υποστήριξε την κατάληξη στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας: «Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες πως οι Ελληνες είναι έτοιμοι να αποδεχτούν την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, που σημαίνει πως η Μακεδονία θα διατηρήσει τη συνταγματική ονομασία της στις διμερείς συμφωνίες, ενώ η αλλαγή της ονομασίας θα αφορά τις σχέσεις της με τους διεθνείς οργανισμούς, αυτή η ονομασία θα πρέπει να είναι Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε, σημειώνοντας επίσης ότι αυτή είναι η ιδανικότερη ευκαιρία που έχει δοθεί στην ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια και δεν θα πρέπει να χαθεί.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/12/2007
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 25 December, 2007, 09:23:28 PM
«ΌΧΙ» του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

Συνοδος ΝΑΤΟ - ΒρυξελλεςΑρνητική είναι η έκθεση της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας για την προοπτική της εισόδου των Σκοπίων στον διεθνή οργανισμό.

Στην έκθεση του NATO γίνεται αναφορά στο θέμα της ονομασίας της, και επισημαίνεται πως η διαιώνιση της εκκρεμότητας για το όνομα δεν συμβάλλει στη δημιουργία καλών σχέσεων γειτονίας, και κατ επέκταση στην υποψηφιότητα ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Επίσης αναφέρεται στην έκθεση πως διαπιστώνονται και αδυναμίες στην εσωτερική πολιτική κατάσταση και τη λειτουργία της FYROM.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 25 December, 2007, 09:25:24 PM
Εσωτερικές διαφοροποιήσεις στα Σκόπια

Να αποδεχτούν τις προτάσεις του κ. Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας κάλεσε τα Σκόπια ο πρώην πρωθυπουργός και ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

Σε άρθρο του πρώην πρωθυπουργού σε εφημερίδα των Σκοπίων, κατηγορεί την κυβέρνηση της χώρας για αδυναμία αναφορικά με την προώθηση της ευρωατλαντικής ατζέντας της χώρας.

Μάλιστα, στο άρθρο του χαρακτηρίζει \"ηλίθια\" την απόφαση της χώρας του να μετονομαστεί το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε \"Μέγας Αλέξανδρος\".
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 11 January, 2008, 11:24:52 AM
Ντρίμπλα ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ υπέρ Σκοπίων


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ


Με την Ουάσιγκτον να κινεί τα νήματα, εντείνεται η διπλωματική δραστηριότητα στο παρασκήνιο, με στόχο την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., παρακάμπτοντας τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας.


Η πρωτοβουλία των Αμερικανών βρίσκεται σε εξέλιξη, η σλοβενική προεδρία στην Ε.Ε. ετοιμάζει το έδαφος για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Σκοπίων και στην έδρα του ΝΑΤΟ άρχισε η συζήτηση για την τελική διαμόρφωση της έκθεσης προόδου της ΠΓΔΜ...

Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει να εξετάζει την τελευταία πρόταση των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει την πρόσκληση των Σκοπίων να ενταχθούν στη Συμμαχία με την ονομασία ΠΓΔΜ και τη συναίνεση των Αθηνών, αλλά με προϋπόθεση την οριστικοποίηση της ένταξης ύστερα από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η πρόταση αυτή αποτελεί καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία και δεν εντάσσεται σε κανένα ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό, ούτε έχει γίνει σχετική συζήτηση στην έδρα της Συμμαχίας. Βέβαια, όλες οι αντιπροσωπείες είναι ενήμερες για την πρωτοβουλία αυτή και απλώς περιμένουν την απάντηση των Σκοπίων στην Ουάσιγκτον, από την οποία εξαρτάται αν θα δοθεί συνέχεια σε ΝΑΤΟϊκό πλέον επίπεδο.

Αναμονή Αθήνας

Η Αθήνα βρίσκεται και αυτή σε στάση αναμονής, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά της αμερικανικής πρότασης. Πάντως, επιθυμεί να αποφύγει την άσκηση βέτο, το οποίο θα δημιουργήσει βαρύ κλίμα εναντίον της στη Συμμαχία, έχοντας να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ δεν είναι Ε.Ε...

Τα Σκόπια από την πλευρά τους, τα οποία επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με το όνομα ΠΓΔΜ, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος εργάζεται υπέρ τους και στη συνέχεια δεν θα έχουν παρά να μετρούν τις αναγνωρίσεις με τη συνταγματική τους ονομασία, έχουν ένα κέρδος εάν αποδεχθούν την αμερικανική πρόταση. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνησή τους θα μπορέσει να πει ότι πέρασε το κατώφλι της Συμμαχίας και πήρε την πρόσκληση για ένταξη χωρίς καμία υποχώρηση στο θέμα του ονόματος. Στη συνέχεια, όμως, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Βέβαια, στηρίζονται στη βοήθεια της Ουάσιγκτον...

Στο μεταξύ, άρχισαν προχθές στη Συμμαχία οι συζητήσεις στην πολιτική επιτροπή επί των σχεδίων εκθέσεων προόδου των υποψήφιων χωρών (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κροατία). Οι εκθέσεις θα πρέπει να διαμορφωθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα βρεθούν για έγκριση στο τραπέζι των ΥΠΕΞ που θα συνέλθουν στις αρχές Μαρτίου.

Το σχέδιο έκθεσης για την ΠΓΔΜ περιλαμβάνει αναφορά για την ανάγκη επίλυσης του θέματος της ονομασίας και την αποφυγή προκλήσεων και επισημαίνει τις πολλαπλές ελλείψεις της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Γενικά θεωρείται ευνοϊκό για τις ελληνικές θέσεις, αλλά η απόφαση για την ένταξη των Σκοπίων θα είναι καθαρά πολιτική και εξαρτάται και από τη βούληση των ΗΠΑ.

Στην κοινοτική σκακιέρα, η σλοβενική προεδρία άρχισε τις βολιδοσκοπήσεις στους εταίρους, με σκοπό να προτείνει αρχές Φεβρουαρίου τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Η Αθήνα είναι ενήμερη των κινήσεων της Λιουμπλιάνας και αναμένεται να αντιδράσει, θέτοντας βέτο. Βρισκόμαστε, όμως, στην αρχή του παιχνιδιού...




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/01/2008
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 13 January, 2008, 02:16:23 AM
Ισορροπιστές ΝΑΤΟ και ΕΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ


Με διπλωματικούς σχοινοβάτες μοιάζουν ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι δεν έχει ρόλο στην εξεύρεση λύσης και η ΕΕ εύχεται να καταλήξουν σε αμοιβαία λύση οι δύο πλευρές.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα των Σκοπίων, Ουτρίνσκι Βέσνικ, τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει εδώ ρόλος για το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Οπωσδήποτε, το ζήτημα της ονομασίας είναι σημαντικό και σε κάποια φάση, θα έλεγα όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα, πρέπει να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα αυτό. Γνωρίζετε, ωστόσο, ότι γι\' αυτό υπεύθυνος είναι ο κ. Νίμιτς και όχι εγώ».

Εκ μέρους της ΕΕ ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, σημειώνει σε συνέντευξη του σε περιοδικό της γειτονικής χώρας ότι «μία λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας θα διευκόλυνε την διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ».

Ο κ. Σολάνα σημειώνει: «Οπωσδήποτε το ζήτημα αυτό είναι σημαντικό και για την Ελλάδα, αλλά και για την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, οι συνομιλίες εισέρχονται στη φάση των εντατικότερων προσπαθειών και συναντήσεων και πράγματι ευελπιστώ ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Οι νέες προσπάθειες οι οποίες αυτή τη στιγμή διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δίνουν την εντύπωση πως μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε αμοιβαία λύση».

Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μία συμφωνηθείσα λύση θα έχει τη στήριξη της ΕΕ, καθώς και της ευρύτερης Διεθνούς Κοινότητας και ότι αυτή θα διευκολύνει τη διαδικασία της ένταξης στην Ένωση».

Λουκάς Βελιδάκης

www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 15 January, 2008, 01:51:06 PM
Απευθείας συνομιλίες για την ονομασία

Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ των δυο μερών, στις 21 Ιανουαρίου, στην Οχρίδα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Νίμιτς, οι συνομιλίες, στις οποίες θα δοθεί έμφαση στο \"θέμα της ονομασίας\" και στα σχετικά ζητήματα, θα ανοίξει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μιας σειράς συναντήσεων που είχε ανακοινώσει ο κ. Νίμιτς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή τον περασμένο μήνα.

\"Εάν πραγματοποιηθεί πρόοδος, ο επόμενος γύρος θα διεξαχθεί στην Ελλάδα\", τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν \"απευθείας διαπραγματεύσεις\" στην περιοχή, καθώς συνήθως διεξάγονται στη Νέα Υόρκη.

www.antenna.gr   πηγή: Α.Π.Ε.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 18 January, 2008, 02:39:52 AM
Ελληνοτουρκικά-ΠΓΔΜ στο επίκεντρο

\"Η πλήρης και ειλικρινής ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι υποχρέωσή μας, την οποία τηρούμε απαρέγκλιτα. Η ανταλλαγή απόψεων σε βάθος αποτελεί τη βάση για τη χάραξη μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής\", δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Χρήσιμη και ωφέλιμη χαρακτήρισαν τη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής οι συμμετέχοντες - Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιάννης Μπανιάς και Κώστας Γκιουλέκας.

Σε δηλώσεις του ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι ετέθη ζήτημα για τη χρονική στιγμή της επίσκεψης Καραμανλή, για την οποία η υπ. Εξωτερικών εξέφρασε τα επιχειρήματά της. Όσον αφορά στο Σκοπιανό και την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι η κ. Μπακογιάννη τους διαβεβαίωσε ρητά πως δεν θα δεχθεί η χώρα μας μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε αντίβαρο στο θέμα της ονομασίας.

Ο Γ. Μπανιάς σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην προσέγγιση Ελλάδας-Σκοπίων καθώς και στις καλές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, γιατί είναι θέμα αρχών ενώ για την επίσκεψη Καραμανλή δήλωσε ότι τέτοιου είδους επισκέψεις στην επίλυση των προβλημάτων.


news.ert.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 20 January, 2008, 02:34:47 PM
Προκαλούν εκ νέου τα Σκόπια

Συνεχίζουν το δρόμο της αδιαλλαξίας τα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι να προβαίνει σε νέες προκλητικές δηλώσεις, δύο μόλις ημέρες πριν τη συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και FYROM στην Αχρίδα, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι σε συνέντευξή του σε εφημερίδα των Σκοπίων, αναφέρει χαρακτηριστικά πως \"είναι η σειρά της Ελλάδας να συνεισφέρει στην επίλυση του ζητήματος για την ονομασία\".

\"Η διάστασή του ζητήματος αυτού είναι καθαρά διμερής, διότι το συνταγματικό μας όνομα δεν αμφισβητείται ούτε από τη Λιουμπλιάνα, ούτε από τη Ρώμη, ούτε από τη Μόσχα, ούτε από τη Βαρσοβία, ούτε από την Ουάσιγκτον, αλλά και ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, εκτός από την επίσημη Αθήνα\".

\"Κρίνουμε ότι η έγκαιρη αναγνώριση του διμερούς πλαισίου του ζητήματος από την ελληνική πλευρά θα αποτελέσει μεγάλο βήμα για την έγκαιρη υπέρβασή του\", αποσαφήνισε ο κ. Μιλόσοσκι.

news.antenna.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 21 January, 2008, 08:39:45 PM
Κριτική Μπακογιάννη στα Σκόπια

Σκληρή κριτική στα Σκόπια για τις δηλώσεις του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών ότι η χώρα του έχει κάνει ό,τι της αναλογεί και το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνει η Ελλάδα άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «δε θα ακολουθήσουμε τα Σκόπια στο αδιέξοδο των προκλητικών δηλώσεων και στον ολισθηρό δρόμο που έχουν επιλέξει».

Την ίδια ώρα, άκαρπη απέβη η συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και Σκοπίων υπό το Μάθιου Νίμιτς στην Αχρίδα για το θέμα της ονομασίας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε, εξάλλου, τη Δευτέρα με το Σέρβο ομόλογό της, με τον οποία συζήτησαν το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. «Η Ελλάδα στηρίζει λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», τόνισε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών.

//news.antenna.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 22 January, 2008, 03:00:43 PM
Αδιέξοδο στις συνομιλίες για την ονομασία


Σε αδιέξοδο κατέληξαν για ακόμη μία φορά οι συνομιλίες Ελλάδας και πΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, την Δευτέρα.

Κατά τη συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της χώρας μας και των Σκοπίων στην Αχρίδα, δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες.

Παράλληλα, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα προς τα Σκόπια, τόνισε ότι το θέμα της ονομασίας δεν είναι μόνον διμερές, αλλά άπτεται της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής.

//news.antenna.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 04 February, 2008, 02:28:28 PM
ΠΓΔΜ: Υπάρχει καλύτερη λύση από την αλλαγή του ονόματός μας

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας «ΜΙΑ», κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σλοβενίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ Ντίμιτρι Ρούπελ, ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα και πρέπει να επιλυθεί εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ανέφερε:

«Ο κ. Ρούπελ επανέλαβε αυτό που είχα πει εγώ πριν το νέο έτος, σημειώνοντας ότι διαθέτω αυτή την πληροφορία, από τις συναντήσεις μου με πρωθυπουργούς και υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών. Αυτό επαναβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη μου στις Βρυξέλλες. Αν θυμάστε, όταν ανέφερα αυτά κατά το τέλος του προηγούμενου έτους, η αντιπολίτευση μου επιτέθηκε, κατηγορώντας με ότι προσπαθώ να δημιουργήσω άλλοθι για το ενδεχόμενο να μην λάβουμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τώρα αποκαλύπτεται η αλήθεια και γίνεται σαφές ποιος έλεγε ψέματα και ποιος όχι.

Πρόσφατα στις Βρυξέλλες, εκτός των συγχαρητηρίων από τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, στο επίκεντρο βρέθηκε η σύσταση για ταχεία εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος. Τώρα και ο κ. Ρούπελ μας είπε ανοιχτά ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρήσαμε εκτιμούνται ως θετικές, όμως το μοναδικό πρόβλημα για την \"Μακεδονία\" είναι το θέμα του ονόματος. Συμπλήρωσε ότι το ζήτημα αυτό, επίσημα δεν αποτελεί κριτήριο του ΝΑΤΟ, όμως μπορεί αναδειχθεί σε μεγάλο πρόβλημα.

Έχω πλήρη επίγνωση αυτού, όμως δυστυχώς, ο γείτονας μας η Ελλάδα όταν κάνει λόγο για συμβιβασμό, εννοεί αλλαγή του συνταγματικού μας ονόματος ή ζητεί να χρησιμοποιούμε άλλο όνομα για διεθνή χρήση. Εμείς πιστεύουμε ότι η λύση μπορεί να είναι καλύτερη από την προσφορά αυτή» .

//www.kathimerini.gr  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 06 February, 2008, 04:37:36 PM
Σαφές μήνυμα στα Σκόπια έδωσε ο Κ. Καραμανλής από τη Σλοβενία


Σαφές μήνυμα στα Σκόπια έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από την Λουμπλιάνα της Σλοβενίας. \"Η αδιαλλαξία και οι προκλητικές συμπεριφορές δεν έχουν θέση σε χώρες με ευρωπαϊκή λογική\", τόνισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος συναντήθηκε με τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιάνες Γιάνζα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι προϋπόθεση για να συνεχίσει η πορεία της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Στο επίκεντρο της συζήτησης των κ.κ. Γιάνζα και Καραμανλή βρέθηκε η πορεία της ευρωπαϊκής συνθήκης και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Την ίδια ώρα, η ηγεσία της FYROM, που εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να συναινέσουν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην ένταξή της στη συμμαχία.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ απηύθυνε έμμεση προτροπή στα Σκόπια να συμβάλουν στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός σήμερα θα μεταβεί στο Βουκουρέστι όπου αύριο θα υπογράψει με τον Ρουμάνο ομόλογό του Καλίν Ταρισεάνου συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Αύριο θα συναντηθεί επίσης, με τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου και τον πατριάρχη Δανιήλ.


//news.ert.gr
Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 08 February, 2008, 03:16:10 PM
Προκλητικός κατά της Ελλάδας ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι


Προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας έκανε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, για να εμποδίσει την ένταξη της χώρας του στη Ευρωατλαντική Συμμαχία.

«Η θέση της Ελλάδας δεν βασίζεται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παρά μόνο βασίζεται σε ένα μόνο γεγονός: ότι ως χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει το δικαίωμα του βέτο. Αυτό είναι το μοναδικό της επιχείρημα. Η \"Δημοκρατία της Μακεδονίας\" δεν είναι απομονωμένη, παρά μόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δεδομένη κατάσταση, όπου η Ελλάδα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ή να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ για την επίλυση ενός δικού της διμερούς προβλήματος με μία χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση με την \"Δημοκρατία της Μακεδονίας\", η οποία είναι υποψήφια για ένταξη», τόνισε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε επίσης ότι «είναι απολύτως σαφές ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν πριν τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου στις 3 και 4 Απριλίου. Οι επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες είναι η κρίσιμη περίοδος κατά την οποία θα διαμορφωθούν οι αποφάσεις».

Θεωρεί δεδομένη τη στήριξη των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «αναγνώρισαν το συνταγματικό μας όνομα και στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιταλάντευση για πισωγυρίσματα», ενώ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς σημειώνει ότι η ΠΓΔΜ «την περασμένη περίοδο επέδειξε εποικοδομητική διάθεση και ευλυγισία σε πολλές περιπτώσεις, ξεκινώντας από την τροποποίηση κάποιων άρθρων του Συντάγματος μας, την αλλαγή της σημαίας του κράτους , ακόμη και για τις συνομιλίες ή διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την μεσολάβηση του κ. Νίμιτς, αποδεχόμενη την πρότασή του τον Οκτώβριο του 2005. Είμαστε έτοιμοι και στην επερχόμενη περίοδο να συμμετέχουμε σε αυτές τις συνομιλίες κατά τον ίδιο τρόπο».

Λουκάς Βελιδάκης
//[b]www.cosmo.gr[/b]


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _  


«Απάντηση» Κουμουτσάκου στην πρόκληση


Εμμονή σε αδιάλλακτη στάση καταλόγισε στα Σκόπια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την επιστολή Τσεβερκόφσκι.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά η θέση της για την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι σαφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, για να εμποδίσει την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία.

//news.antenna.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 10 February, 2008, 10:46:06 PM
Νέα πρόκληση
Εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της η ΠΓΔΜ




Πηγή: ΝΕΤ

Εμμένουν στην αδιάλλακτη στάση τους τα Σκόπια την ώρα που το θέμα της ονομασίας έχει μπει στην τελική του ευθεία. Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έχασε την ψυχραιμία του όταν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια στην Γερμανία ο Έλληνας Πρέσβης Αναστάσιος Κριεκούκης τον ρώτησε ευθέως γιατί δεν κάνει ένα βήμα πίσω. Ο κ. Τσερβένκοφσκι ξέχασε τα αγγλικά του και άρχισε να μιλάει στην μητρική του γλώσσα. Επανέλαβε, ενώπιον δεκάδων ηγετών, πως το ζήτημα του ονόματος είναι αδιαπραγμάτευτο για τη χώρα του, ενώ συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση του τόνισε ότι κάποια χώρα (σ.σ. χωρίς να την κατονομάσει) βάζει εμπόδια για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Ακόμη, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ απέρριψε την πρόταση για σύνθετη ονομασία. Σκληρή απάντηση έλαβε από τον παρόντα στη Σύνοδο Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τα Σκόπια. \"Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε\", δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης. Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι η στάση του κ. Τσερβένκοφσκι στην Γερμανία επιβεβαιώνει την ελληνική θέση ότι η γειτονική χώρα συνεχίζει να εμμένει στις προκλήσεις και την αδιαλλαξία. \"Το προσεχές διάστημα, αναμένεται η νέα πρόταση του μεσολαβητή κ. Νίμιτς, την οποία κατόπιν θα την εξετάσουμε με τους φίλους μας και με την ελληνική πλευρά\", δήλωσε εξάλλου από το Μόναχο ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Λάζαρ Ελένοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ, στο περιθώριο της Συνόδου. Σχετικά με το ενδεχόμενο να θέσει η Ελλάδα βέτο για την επίδοση στην ΠΓΔΜ πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ελένοφσκι σχολίασε ότι \"βρισκόμαστε ενώπιον μίας σύνθετης κατάστασης και πρέπει να έχουμε συνείδηση αυτής\". Την ίδια ώρα τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά, οι αντιπαραθέσεις, οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια αναμένεται να ενταθούν τους δύο επόμενους κρίσιμους μήνες και όλα φαίνονται να είναι ανοιχτά μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου στο Βουκουρέστι. Μέχρι τότε όμως θα έχει προηγηθεί ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 14 February, 2008, 01:00:32 PM
Επαφές Ράις-Μπακογιάννη στις ΗΠΑ


Με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις συναντάται την Πέμπτη η Ντόρα Μπακογιάννη, στην Ουάσινγκτον.

Στο επίκεντρο της συνάντησης της Ελληνίδας υπουργού με την κα Ράις θα βρεθεί το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και το θέμα της ονομασίας της FYROM.

Πάντως, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, σε ομιλία της στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, τόνισε ότι η Ελλάδα έναντι της πΓΔΜ έχει αποδείξει την καλή της θέληση, για ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα στο ζήτημα της ονομασίας.

Παρόλα αυτά, τα Σκόπια, τόνισε η κα Μπακογιάννη, δεν έχουν δείξει διάθεση για συμβιβασμό και συνεχίζουν προσπάθειες μονοπώλησης της μακεδονικής ταυτότητας. Χαρακτήρισε δε λανθασμένη ενεργεία την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη FYROM με το συνταγματικό όνομα, γεγονός που δυσαρέστησε την Ελλάδα γιατί απέστειλε το λάθος μήνυμα ότι τα Σκόπια δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα.

Την Τρίτη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Σκοπιανό ομόλογο της Αντόνιο Μιλοσόσκι, ο οποίος επιχειρεί να αποσυνδέσει το θέμα της ονομασίας από την ένταξη της FYROM στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στη συνάντηση τους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ δεν συζητήθηκαν ονόματα, αλλά η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενθάρρυνε τον κ. Μιλοσόσκι να εκμεταλλευθεί η FYROM τη διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας. Την ίδια πρόταση, η κα Ράις αναμένεται να κάνει και προς την Ντ. Μπακογιάννη.

//news.antenna.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 16 February, 2008, 12:02:36 PM
Πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της FYROM

\"Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας ή Δημοκρατική Πολιτεία της Μακεδονίας\" είναι η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία της FYROM, όπως γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων \"Βέτσερ\".

Η πρόταση Νίμιτς, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαμορφώθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη εβδομάδα.

Εκτός από τις παραπάνω ονομασίες, στο τραπέζι βρίσκονταν ακόμη τρία ονόματα: \"Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας\", \"Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας\" και \"Republic of
Makedonija\".


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα, τα Σκόπια και η Αθήνα πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά την πρόταση, γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να χάσουν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

//news.antenna.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 18 February, 2008, 12:37:34 AM
Νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ

 
Πηγή: ΝΕΤ 105.8

Στην Αθήνα αναμένεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μαθιου Νιμιτς, προκειμένου να συναντηθεί εκ νέου με τους διαπραγματευτές της Αθήνας και των Σκοπίων.

\"Παντελώς αβάσιμες\" χαρακτήρισε χθες από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας στην ΠΓΔΜ σχετικά με τις ονομασίες που φέρεται να προτείνει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με την εφημερίδα της ΠΓΔΜ \"Βέτσερ\", η πρόταση Νίμιτς, θα είναι \"Λαϊκή Δημοκρατία ή Δημοκρατική Πολιτεία της Μακεδονίας\" (Demokratska Republika Makedonija - Ντεμοκράτσκα Ρεπούμπλικα Μακεντόνια). Κατά την εφημερίδα πάντα, η πρόταση διαμορφώθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την προηγούμενη εβδομάδα.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 19 February, 2008, 12:15:05 PM
ΕΡΧΕΤΑΙ αύριο (καιρού επιτρέποντος) να παρουσιάσει τις προτάσεις του για το όνομα

Χιονιάς βέτο για τον Νίμιτς

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Αντιμέτωπος με το ελληνικό βέτο, αλλά και τον χιονιά θα βρεθεί ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Αθήνα.

 
Ονομασία εσωτερικού και ονομασία εξωτερικού, αναμένεται να εισηγηθεί ο Νίμιτς για τα Σκόπια
Με προβληματική την άφιξή του σήμερα στο αεροδρόμιο «Βενιζέλος», ο κ. Νίμιτς αναμένεται αύριο να παρουσιάσει στους δύο διαπραγματευτές (κ.κ. Βασιλάκη - Ντιμιτρόφ) την πρότασή του για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στην αυριανή συνάντηση (σ.σ. αν τελικώς πραγματοποιηθεί στην ώρα της), τους διαπραγματευτές θα υποδεχθεί η υπουργός Εξωτερικών, που αναμένεται να παρουσιάσει την ελληνική θέση, χωρίς όμως να προκαλέσει παρεμβάσεις των διαπραγματευτών.

Η Αθήνα προσανατολίζεται ήδη να εμμείνει στη θέση του βέτο της στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αν η πρόταση Νίμιτς δεν ικανοποιήσει την προϋπόθεση ότι η νέα κοινώς αποδεκτή ονομασία θα «είναι για όλες τις χρήσεις».

Ο κ. Νίμιτς, (σ.σ. ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε χωριστές, άτυπες συναντήσεις και με τους δύο διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη), αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του, η οποία σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν θα απέχει πολύ από τη «φόρμουλα» της διπλής ονομασίας.

Ο κ. Νίμιτς θεωρεί περίπου «ακατόρθωτη» τη συνταγματική αλλαγή που απαιτείται για μια κοινώς αποδεκτή, ενιαία και για όλες τις χρήσεις ονομασία, που εισηγείται η Αθήνα.

Τροποποιώντας τις «ιδέες» του, αναμένεται να εισηγηθεί μια «εσωτερική ονομασία» για τα Σκόπια, που θα είναι η συνταγματική ονομασία «Μακεδονία» και μια άλλη σύνθετη ονομασία «για εξωτερική χρήση», που θα χρησιμοποιείται από την Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς, του τύπου «Δημοκρατική Δημοκρατία της Μακεδονίας»!!.

Ασαφές παραμένει ακόμα αν θα υπάρχει «σύσταση» προς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με την ονομασία «Μεκεδονία», να χρησιμοποιούν τη νέα σύνθετη ονομασία.

Η Αθήνα, αναμένοντας την επίσημη κατάθεση της πρότασης Νίμιτς, επαναλαμβάνει τη θέση της ότι αναμένει «μια ονομασία για όλες τις χρήσεις», με μια μικρή «ανοχή» ως προς το όνομα που θα χρησιμοποιούν στο εσωτερικό οι ίδιοι οι Σκοπιανοί, αλλά με την πρόνοια ότι διαβατήρια, διπλωματικά έγγραφα και άλλα επίσημα έγγραφα του κράτους αυτού θα χρησιμοποιούν την επίσημη, σύνθετη ονομασία.

Η πρόσφατη συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς δεν φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον διάθεση της Ουάσιγκτον να προσεγγίσει την ελληνική θέση περι μιας ονομασίας για όλες τις χρήσεις.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2008
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 22 February, 2008, 04:33:47 PM
Οι Σκοπιανοί θρασύνονται όσο εμείς αδρανούμε!

Γράφει: Βασίλειος Κόκκινος

 Ο Σοφοκλής είπε: «Δεν εκτιμώ εκείνον,  που  θεωρεί ο,τιδήποτε άλλο περισσότερο αγαπητό από την πατρίδα». Αυτό ισχύει και για όσους θέτουν την ιδεολογία τους υπεράνω της πατρίδας. Πράγματι, όποιος δεν αγαπά την πατρίδα του, δεν μπορεί να αγαπήσει τίποτε.
Ματαίως προσπαθούν να μας πείσουν οι φανατικοί Σοσιαλιστές όλων των αποχρώσεων,  ότι   έχουν   ιδανικά,   όταν   δεν   επιδεικνύουν   το   ελάχιστο ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα της Ελλάδος. Και πολύ περισσότερο, όταν ειρωνεύονται όσους υπερασπίζονται τα εθνικά δίκαια της χώρας μας. Είναι βέβαιο ότι, εάν τα κόμματα και ο λαός είχαν ενιαία γραμμή στα εθνικά θέματα, όλα τα Κράτη θα αντιμετώπιζαν με σοβαρότητα τις ελληνικές θέσεις.
Όμως όταν τα κόμματα διαφοροποιούνται και οι περισσότερες κοινωνικές ομάδες απασχολούνται μόνον με τα επαγγελματικά και οικονομικά ζητήματά τους, αδιαφορούν δε για τα εθνικά, είναι φυσικό οι άλλοι λαοί και οι ηγεσίες τους να μην μας παίρνουν στα σοβαρά.
Όλοι   οι   άλλοι   λαοί   των   Βαλκανίων   επιδεικνύουν   μία  ενότητα   στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων. Ακόμη και οι Σκοπιανοί, που είναι ένα περίεργο συνονθύλευμα  αλληλοϋποβλεπομένων εθνοτήτων  Βουλγάρων, Αλβανών, Σέρβων, Τούρκων και άλλων.
Ενώ κλείνει ο κύκλος της διαμεσολαβήσεως του κ.Νίμιτς, ως εκπροσώπου του   Ο.Η.Ε.,   οι   Σκοπιανοί   εξακολουθούν   να   επιδεικνύουν  πρωτοφανή αδιαλλαξία. Ενθαρρύνονται προφανώς από την περίεργη υποστήριξη των Αμερικανών και των Γερμανών.
Έχουν τόσο θράσος ώστε τώρα μας απειλούν, ως κοινοί εκβιαστές και ληστές   της   ιστορίας,   με   ενέργειες   αντιποίνων,   σε   περίπτωση   που αντιδράσουμε για την είσοδό τους στο Ν.Α.Τ.Ο., με προβολή δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο), αν διατηρήσουν το σημερινό τους όνομα.
Παρά την απεργία των δημοσιογράφων από το internet έγινε γνωστό, ότι τηλεοπτικός  σταθμός   των   Σκοπίων   μετέδωσε  πως  η   κυβέρνηση   του γειτονικού κρατιδίου έχει ήδη εγκρίνει κατάλογο 12 μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή εναντίον της Ελλάδος, εφόσον προβληθεί από αυτή βέτο για την είσοδο τους στο Ν.Α.Τ.Ο.
Μεταξύ των ενεργειών αυτών είναι:
- Η επαναφορά της σημαίας με τον δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας.
- Η καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας - την οποία ωστόσο κατ\'επανάληψη έχουν παραβιάσει.
- Η διακοπή των συνομιλιών υπό τον κ. Νίμιτς - που συνεχίζουν ασκόπως για να περνάει ο χρόνος.
- Η προσφυγή στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. για αναγνώριση του «συνταγματικού» τους ονόματος, αφού ουδέποτε η Ελλάδα ζήτησε να αναπτύξει σε πανηγυρική συνεδρίαση τούτου την πρωτοφανή πλαστογράφηση της ιστορίας από τον Τίτο και τους Σκοπιανούς. Και τι θα πεί «συνταγματικό όνομα»; Δηλαδή αν στο Σύνταγμά τους έλεγαν πως είναι Αμερικανοί ή Γερμανοί θα γινόταν αυτό αποδεκτό από την Διεθνή Κοινότητα;
- Η προώθηση των ζητημάτων της υποτιθεμένης «Μακεδονικής μειονότητος στην Ελλάδα», για την οποία μιλούν δολίως οι ετήσιες εκθέσεις του State Department, ενώ αποσιωπούν το γεγονός ότι όλοι οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδος έχουν ελληνική εθνική συνείδηση, όπως αποσιωπούν και τις μειονότητες των Ελλήνων στην Τουρκία, αλλά και τις απάνθρωπες γενοκτονίες κατά των Ποντίων και των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως.
- Η ενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα του ονόματος, ώστε να αποκλεισθεί πλέον με λαϊκή εντολή το ενδεχόμενο συμβιβασμού. Βέβαια αν ανεξαρτητοποιηθεί το Κόσοβο και προσαρτηθούν σ\'αυτό οι Αλβανοί των Σκοπίων θα μείνουν οι Βούλγαροι και οι Αθίγγανοι ως ψευδομακεδόνες.
- Η ενίσχυση των σχέσεων του κρατιδίου τους με το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων. Και
- Η μετονομασία κτιρίων και οδών της Π.Γ.Δ.Μ. με ονόματα της Αρχαίας Μακεδονίας! Γίνεται περισσότερο θράσος και μεγαλύτερη πρόκληση; Είναι όμως φυσική η στάση αυτή, όταν σιωπήσαμε στην πρωτοφανή αναίδεια του Υπουργού των Εξωτερικών των Σκοπιανών, κατά την Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. Ο Υπουργός αυτός, ως προεδρεύων της Γενικής Συνελεύσεως, προσεφώνησε τον Αρχηγό του Κράτους του ως «Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», με τη δήλωση, ότι αυτό είναι το όνομα της χώρας του!
Και αντί να υπάρξει μία άμεση και καυστική απάντηση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας επί τόπου, επελέγη η τακτική της σιωπής, όταν μάλιστα οι περισσότεροι ξένοι δεν είναι επιμελείς μελετητές της ελληνικής ιστορίας! Έπρεπε να τονισθούν αυτοστιγμεί ή τουλάχιστον να περιληφθούν σε γραπτή απάντηση, διανεμόμενη στους εκπροσώπους όλων των άλλων κρατών, τα εξής:
- ότι η εδαφική περιοχή, που σήμερα ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έως το 1944 ονομαζόταν «Βαρντάρσκα - Μπανοβίνα».
- Ότι η «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» των Σκοπίων ιδρύθηκε από τον Τίτο την 2α Αυγούστου 1944. Και απέβλεπε σε επεκτατικούς σκοπούς, έγινε δε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, οπότε η Ελλάδα αδυνατούσε να αντιδράσει στην παράνομη αυτή ενέργεια, εναντίον των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Ιστορικής Πραγματικότητας.
- Ο Τίτο ειδικώτερα, με σύμφωνη γνώμη του Στάλιν, επεχείρησε να φυτεύσει ψευδή εθνότητα σε ένα μείγμα ανομοιογενών πληθυσμιακών ομάδων Βουλγάρων, Σέρβων, Αλβανών, Τούρκων και άλλων, που μιλούσαν ένα παρεφθαρμένο βουλγαρικό γλωσσικό ιδίωμα, με σκοπό να διεκδικήσει την υπόλοιπη Μακεδονία. Διότι οι σλαβόφωνοι κάτοικοι της Βορείου Μακεδονίας είχαν ελληνική συνείδηση και δεν αποδέχθηκαν ποτέ την σερβική ταυτότητα.
- Ότι η πλειονότητα των κατοίκων των Σκοπίων είναι απόγονοι εποίκων της περιοχής, που εγκαταστάθηκαν τον 7° μ.Χ. αιώνα και είναι εντελώς άσχετοι με τους γηγενείς κατοίκους της Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτοί ήσαν Έλληνες, όπως κατέγραψε και ο πατέρας της Γεωγραφίας, Στράβων, λέγων: «έστι μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία». Ως τμήμα της Ελλάδος περιλαμβάνουν την Μακεδονία και πλείστοι αρχαίοι συγγραφείς, όπως ο Ησίοδος (που αποκαλεί μάλιστα τους Μαγνήτες,  ήτοι τους κατοίκους της Μαγνησίας, αδελφούς των Μακεδόνων, διότι ένα τμήμα τους κατέφυγε από την Πίνδο στην Μαγνησία). Ο Ηρόδοτος, ο Παυσανίας, ο Ισοκράτης, ο Πολύβιος και άλλοι. Ακόμη και αυτός ο Όμηρος τα έπη του οποίου ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κάτω από το μαξιλάρι του. Ονόματα ελληνικά είναι επίσης τα ονόματα πόλεων και χωρίων των Μακεδονίας και τα τοπωνύμια όπως ελληνικώτατα είναι και τα ονόματα και επώνυμα της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων της Μακεδονίας.
- Ότι οι κάτοικοι της Μακεδονίας ονομάσθηκαν Μακεδόνες στην αρχαιότητα διότι ήσαν υψηλόσωμοι, όπως προκύπτει από την Αρχαία Ελληνική λέξη «Μακεδνός», που σημαίνει υψηλός, μακρύς, δωρικός.
- Ότι δεν είναι αληθές πως η Ελλάδα επί 40 χρόνια ανέχθηκε την ονομασία των Σκοπίων ως Μακεδονία. Τον Δεκέμβριο του 1944 και τον Ιανουάριο του 1945 υπέστη τις αιματηρότατες συνέπειες του εμφυλίου πολέμου. Κατά δε τα έτη 1946 έως 1947 τις όμοιες και χειρότερες συνέπειες και καταστροφές του συμμοριτοπολέμου. Κατά τη διάρκεια μάλιστα του τελευταίου το 1/3 περίπου του λεγομένου Δημοκρατικού Στρατού των συμμοριτών ήσαν Σλάβοι.
- Ότι οι Έλληνες στη συνέχεια επιδόθηκαν στην προσπάθεια επουλώσεως των πληγών της Κατοχής, του Εμφυλίου και του Συμμοριτοπολέμου, της ανασυγκροτήσεως της χώρας, της περιθάλψεως των θυμάτων των πολέμων και της αποκαταστάσεως των προσφύγων. Επομένως ήταν φυσικό να μην κατορθώσουν να ασχοληθούν με το όνομα των Σκοπίων. Άλλωστε τότε, από το 1944 έως το 1982, οι Σκοπιανοί δεν δίδασκαν τα παιδιά τους πως είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ούτε είχαν στη σημαία τους τον Ήλιο της Βεργίνας, που δεν είχε ίσως ακόμα ανακαλυφθεί από τον αείμνηστο Καθηγητή Ανδρόνικο, ούτε είχαν ονομάσει το Αεροδρόμιο των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος», ούτε είχαν ανεγείρει το άγαλμα τούτου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Όλα αυτά καθώς και η κυκλοφορία των χαρτών των Σκοπίων με σύνορα έως τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Καβάλα,   έγιναν   από   το   1982   και   εφεξής,   κατά   τη   διάρκεια   της διακυβερνήσεως του Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Τον Δεκέμβριο του 1983 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, προεδρευόμενο από τον τότε Πρωτοδίκη κ.Δημήτριο Ρίζο δεν ανεγνώρισε ως έγκυρο το με αριθμό 10634/18-4-1981 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε μία ποινική υπόθεση. Τούτο δε έπραξε, με το σκεπτικό, ότι δεν υφίσταται μακεδόνικο έθνος, ούτε μακεδόνικη γλώσσα, διότι η γλώσσα των Σκοπιανών είναι παραφθορά της Βουλγαρικής.
Τότε αντί να ευρεθούν μιμητές της στάσεως αυτής ενός Ελληνικού Δικαστηρίου σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού, επακολούθησε μία δυσμενής μετάθεση του άνω Δικαστή, η οποία πολλές μπορεί να έχει εξηγήσεις. Όμως, αν όλες οι ενέργειες των Σκοπιανών είχαν την αυτή απάντηση, δεν θα υπήρχε το σημερινό αδιέξοδο. Ας σημειωθεί ότι οι Σκοπιανοί διατηρούν οργανωμένα κέντρα προπαγάνδας στη Βιέννη, στο Τορίνο, στη Μελβούρνη και στη Νέα Υόρκη, όπως αναπτύσσουν επικίνδυνη προπαγάνδα και δια του διαδικτύου.
Δεν είναι τυχαίο επομένως το γεγονός ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ το 1999 εξέδωσε εγχειρίδιο, στο οποίο υπήρχε χάρτης που περιελάμβανε την Ελληνική Μακεδονία και το παραχωρηθέν στη Βουλγαρία τμήμα της Μακεδονίας, ως εδάφη του κράτους των Σκοπίων υπό ξένη κατοχή! Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκε την ύπαρξη του εγχειριδίου τούτου το έτος 2004! Αυτό τα λέει όλα. Αλλά όταν ασχολούμεθα απ\'το πρωί, έως το βράδυ με τον κ. Τσίπρα, τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ και τα φαιδρά ενός video, πώς είναι δυνατόν να ασχοληθούμε με τα εθνικά θέματα. Αν η κακή διαχείριση της εξουσίας λέγεται ανεπάρκεια, η παραμέληση των εθνικών δικαίων αποκαλείται σε όλα τα λεξικά ως εθνική προδοσία.
Όλοι οι Έλληνες, οι δυνάμενοι να επηρεάσουν τις αντιπροσωπείες των άλλων χωρών-μελών του Ο.Η.Ε., οφείλουν να πράξουν το χρέος τους προς την Πατρίδα το ταχύτερο, έστω και την υστάτη ώρα.
Η Μακεδονία μπορεί να είναι το όνειρο των Σλάβων αλλά δεν έπαψε ποτέ να είναι και η λαχτάρα των Ρωμιών. Ο αισχρός σφετερισμός της ιστορίας και ο άθλιος εκβιασμός από τους γειτόνους μας δεν πρέπει να περάσει.

//www.proinoslogos.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 23 February, 2008, 06:22:52 PM
Δυσφορία στην πΓΔΜ και νευρικότητα στην Αθήνα έχει προκαλέσει η πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για την επίλυση του προβλήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Η επίσημη απάντηση των Σκοπίων αναμένεται την Κυριακή (24/2), ενώ η ελληνική αντιπολίτευση εμφανίζεται επιφυλακτική αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι άφησε να εννοηθεί ότι τα Σκόπια δεν ικανοποιήθηκαν από την πρόταση Νίμιτς, δηλώνοντας αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με την Ελλάδα στη διένεξη για την ονομασία, με τρόπο που θα είναι ο καταλληλότερος για την προστασία των κρατικών συμφερόντων της και την υπεράσπιση και διαφύλαξη της εθνικής και πολιτισμικής της ταυτότητας».

Το μεσημέρι της Κυριακής, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας VMRO-DPMNE, SDSM, DUI και DPA, και του προέδρου της πΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, προκειμένου να καθοριστεί η θέση της χώρας σχετικά με την πρόταση Νίμιτς.

Όσον αφορά την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διεμήνυσε την Παρασκευή (22/2) από το βήμα της Βουλής ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από την εξεύρεση ή μη αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, τονίζοντας ότι «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε τη «διπλή ονομασία» που η κυβέρνηση Καραμανλή «δέχεται να διαπραγματευτεί», χαρακτηρίζοντάς την ως «τη χειρότερη εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας και την οποία το ΠαΣοΚ, και ως κυβέρνηση και σήμερα, έχει αποκλείσει ρητά».    *

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, πραγματοποίησε το Σάββατο (23/2) συλλαλητήριο μαζί με την ΚΝΕ Αττικής στα Προπύλαια με αφορμή τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα τόνισε στην ομιλία της ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ασκήσει βέτο στο όνομα της πΓΔΜ διότι παίζει τα δικά της παιχνίδια με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τέλος, σημείωσε – κατά την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του ΣΥΝ – ότι δικαιώνονται οι θέσεις του κόμματός του και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιλέξει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και να παραιτηθεί από κάθε σκέψη ανταλλαγής της ονομασίας της ΠΓΔΜ με την αναγνώριση του Κοσόβου.
//www.cosmo.gr


* μπορείτε να γελάσετε...
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 26 February, 2008, 01:26:19 PM
Η πρόταση Νίμιτς για το Επίσημο Διεθνές Ονομα

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης Νίμιτς όπως έχει δημοσιευθεί στο «Βήμα» την περασμένη Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου:

Σε συνέχεια των συζητήσεων οι οποίες διεξάγονται σύμφωνα με το άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 η ακόλουθη δέσμη αντιλήψεων παρουσιάζεται στα Μέρη (το Πρώτο Μέρος αντιπροσωπευόμενο από τον πρέσβη Βασιλάκη - «Πρώτο Μέρος» - και το Δεύτερο Μέρος αντιπροσωπευόμενο από τον πρέσβη Ντιμιτρόφ - το «Δεύτερο Μέρος») ως πρόταση για τη διευθέτηση του θέματος του «ονόματος» και των σχετικών.

Ι) Τα Μέρη θα εκφράσουν την προθυμία τους να λύσουν τη διαφορά σχετικά με το θέμα του «ονόματος» σε πνεύμα σχέσεων συμβιβασμού και φιλίας, έχοντας υπ\' όψιν το ύψιστο συμφέρον για ειρήνη και ασφάλεια μεταξύ τους και στην περιοχή.

ΙΙ) Θα ζητηθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα συμπεράσματα αυτών των συνομιλιών και να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει απόφαση με τον κατωτέρω σκοπό, σε σχέση με τις αποφάσεις 845 (1993) και 817 (1993).

1. Αναγνωρίζεται ότι τρεις διοικητικές περιοχές του Πρώτου Μέρους ονομάζονται Ανατολική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Μακεδονία και ότι το έδαφος του Πρώτου Μέρους περιλαμβάνει μέρος της ιστορικής Μακεδονίας.

2. Αναγνωρίζεται ότι το συνταγματικό όνομα του Δευτέρου Μέρους είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας και ότι το έδαφος του Δευτέρου Μέρους περιλαμβάνει μέρος της ιστορικής Μακεδονίας.

3. Παρά το συνταγματικό όνομα του Δευτέρου Μέρους το όνομα του Δευτέρου Μέρους το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιείται διεθνώς (το «Επίσημο Διεθνές Ονομα») ως περιγράφεται κατωτέρω θα είναι: [Βλέπε Παράρτημα Α].

4. Το Επίσημο Διεθνές Ονομα θα αντικαταστήσει το «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως επίσημο όνομα του Δευτέρου Μέρους στον ΟΗΕ ευθύς αμέσως.

5. Το Επίσημο Διεθνές Ονομα θα χρησιμοποιείται ως το όνομα του Δευτέρου Μέρους (α) σε πολυμερείς συνθήκες, συμβάσεις και συμφωνίες (β) διαβατήρια και (γ) για την ένταξη σε, και επίσημη χρήση σε, διεθνείς οργανισμούς.

6. Προτείνεται το Επίσημο Διεθνές Ονομα να συζητηθεί για χρήση σε άλλες επίσημες διεθνείς περιπτώσεις και σε επίσημη διμερή διεθνή χρήση. Το Επίσημο Διεθνές Ονομα μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται όπου κρίνεται σκόπιμο σε συντομευμένες μορφές σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη πρακτική που ισχύει σε ανάλογους διεθνείς οργανισμούς και συνεπές με την αποδεκτή πρακτική η οποία εφαρμόζεται γενικώς από τα κράτη, εκτός από όσα αναφέρονται στην παρακάτω παράγραφο 7.

7. Η λέξη «Μακεδονία» μόνη της δεν θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως επίσημο όνομα, τυπικό είτε άτυπο, του Δευτέρου Μέρους, είτε ως το επίσημο όνομα οποιουδήποτε άλλου κράτους.

8. Κανένα κράτος δεν θα έχει αποκλειστικά δικαιώματα, πολιτικά είτε εμπορικά, στα ονόματα «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός» μόνο του.

9. Τα ονόματα «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» μπορεί να χρησιμοποιούνται εμπορικά και από τα δύο Μέρη και από τους πολίτες και από οργανωμένες ομάδες νομικά αναγνωρισμένες εκάστου των δύο Μερών αλλά μόνο σύμφωνα και υποκείμενο στην υφισταμένη διεθνή νομοθεσία, σε συμβάσεις και πρακτικές οι οποίες αφορούν τη χρήση γεωγραφικών ονομάτων για εμπορικούς και παρόμοιους λόγους.

ΙΙΙ) Το κάθε Μέρος θα τηρεί αυστηρά τους όρους της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 εκτός των όσων τροποποιούνται κατωτέρω.

IV) Το κάθε Μέρος αποκηρύσσει ρητώς κάθε εδαφική διεκδίκηση επί του άλλου Μέρους και δεν θα υποστηρίξει οποιοδήποτε αλυτρωτική δήλωση με κανέναν επίσημο τρόπο και θα ενεργήσει ώστε να αποθαρρύνει κάθε παρόμοιο ισχυρισμό όσων υποτίθεται ότι ενεργούν για λογαριασμό είτε για το συμφέρον αυτού του Μέρους.

V) Τα Μέρη θα εκφράσουν την πρόθεσή τους να προσέλθουν σε συζητήσεις για μια συμφωνία είτε για κοινή διακήρυξη και θα επιβεβαιώσουν την επιθυμία τους να εντείνουν τις ειρηνικές και στενές σχέσεις τους, να εκφράσουν τον σεβασμό τους στην κυριαρχία εκάστου, στην εδαφική ακεραιότητα, την πολιτιστική κληρονομιά και να επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενά σε προβλήματα ασφαλείας, οικονομικής ανάπτυξης και σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

VI) Τα Μέρη θα εκφράσουν την πρόθεσή τους να αρχίσουν συνομιλίες με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής η οποία θα εξετάσει και θα κάνει υποδείξεις σχετικές με πολιτιστικά και εκπαιδευτικά θέματα όπως αυτά θα προτείνονται στην επιτροπή από τα Μέρη.

VII) Το Πρώτο Μέρος θα υποστηρίξει τις αιτήσεις του Δευτέρου Μέρους υπό το Επίσημο Διεθνές Ονομα για ένταξη στους κοινούς περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

VIII) Το Δεύτερο Μέρος θα υποδείξει στις αρμόδιες διοικητικές αρχές να επανεξετάσουν την ονομασία εθνικών αεροδρομίων και να λάβουν υπ\' όψιν τους τις εκφρασμένες ανησυχίες του Πρώτου Μέρους.

ΙΧ) Το Δεύτερο Μέρος θα ενεργήσει μέσω συνταγματικών διαδικασιών για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία αναφέρεται στην ως άνω παράγραφο ΙΙ για να εξασφαλιστεί η κατά τη νομοθεσία του αποδοχή του Επίσημου Διεθνούς Ονόματος προς επίσημη διεθνή χρήση, όπως προβλέπεται στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ανεπίσημη μετάφραση από τη σύνταξη του «Βήματος»


Το ΒΗΜΑ, 24/02/2008

Παράρτημα Α στην Πρόταση της 19ης Φεβρουαρίου 2008

Τα ακόλουθα ονόματα υποδεικνύονται ως δυνατότητες για το Επίσημο Διεθνές Ονομα (στα αγγλικά)

Constitutional Republic of Macedonia

Democratic Republic of Macedonia

Independent Republic of Macedonia

New Republic of Macedonia

Republic of Upper Macedonia
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 29 February, 2008, 12:00:48 PM
Προσέξτε λίγο την παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη για το ζήτημα των Σκοπίων!!!

Μίκης: Περήφανη στάση κι ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά


Ο Μίκης Θεοδωράκης προτείνει να κλείσει η Ελλάδα τα σύνορά της με τα Σκόπια και να διακόψει τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με το κράτος αυτό «και ας τους αφήσουμε να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους».


Σε μακροσκελή δήλωσή του, η οποία διαβάστηκε από τον Λάκη Λαζόπουλο στην προχθεσινοβραδινή τηλεοπτική εκπομπή του, ο μουσικοσυνθέτης διαπιστώνει ότι για την Ελλάδα «η κατάσταση είναι παραπάνω από τραγική» και «το παιχνίδι είναι έτσι κι αλλιώς χαμένο», ισχυρίζεται ότι «δεν έχουμε συμμάχους» και γι\' αυτό διατυπώνει την προτροπή «ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά».

Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτηρίζει «προδοσία» την αναγνώριση του Κοσόβου χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ. Και θεωρεί «ασχημία να ανεχόμαστε να μας περιφρονούν και να μας βρίζουν -οχυρωμένοι κάτω από τα σκέλια των Αμερικανών- οι Σκοπιανοί».

 
Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Στόχος τα Βαλκάνια»

«Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος, η κολοσσιαία πολεμική μηχανή έχει ήδη μπει μπροστά, με στόχο την εξόντωση όλων όσων θεωρεί εχθρούς της. Ακόμα κι αυτών -όπως η Ελλάδα- που δεν υπακούνε τυφλά τις εντολές της. Ιράν, Κορέα, αραβικός κόσμος (μη υποτελής) και φυσικά άμεσα η Ρωσία και στο βάθος η Κίνα. Μετά θα \'ρθει η σειρά των \"άτακτων\" της Νότιας Αμερικής. Ενας νέος θανάσιμος κίνδυνος, πολυπρόσωπος, πολυπλόκαμος σαν χταπόδι, κάνει αργά, αλλά σταθερά, την εμφάνισή του στο προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας.

Σημερινός στόχος είναι τα Βαλκάνια, με κύριο σύμμαχο τη \"μεγάλη\" Αλβανία, ξεκινώντας από το Κόσοβο με συνεργάτες τούς υπεύθυνους για μαζικές δολοφονίες Ου-τσε-κα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας, μερικοί \"επιστήμονες\" επέλεξαν το αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου για να αναπτύξουν δημόσια την υποστήριξή τους σ\' ένα βασικό αίτημα της \"Μεγάλης Αλβανίας\", την κατάκτηση της Ηπείρου έως την Πρέβεζα με τη δικαιολογία ότι ανήκε στην Αλβανική Τσαμουριά, απ\' όπου τους έδιωξαν με εγκληματικές πράξεις οι Ελληνες.

Ασφαλώς πρόκειται για οργανωμένη προβοκάτσια των ΗΠΑ, ώστε να μελετηθούν οι δικές μας αντιδράσεις και να προπαρασκευασθεί ψυχολογικά η εδαφική επέκταση της Αλβανίας μετά το Κόσοβο και σε ένα μεγάλο τμήμα των Αλβανοφώνων περιοχών των Σκοπίων και ακολούθως και σε δικά μας εδάφη.

Από την άλλη μεριά, η σύμπλευση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στο Κόσοβο -που έσπευσε πρώτη αυτή να το αναγνωρίσει- προετοιμάζει το έδαφος για πονηρά σχέδια σε βάρος της χώρας μας με βάση όχι μόνο το Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, που, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κοσόβου, μπορεί να διεκδικήσει τη δική της ανεξαρτησία.

Η ηγεσία των Σκοπίων φαίνεται ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι αυτά τα σχέδια των ΗΠΑ και γι\' αυτό δείχνει αυτή την αλαζονική αδιαλλαξία. Και πράγματι σ\' αυτή τη φάση συμπορεύονται με την πολιτική που εκθέσαμε. Ομως τι θα κάνουν όταν θα ξεκινήσει η επόμενη φάση, της φιλοαλβανικής τακτικής, οπότε το κρατίδιό τους θα κοπεί στη μέση; Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν, τόσο αυτοί όσο και οι ΗΠΑ, ότι μπορούν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, όμως φυλετικά είναι Σλάβοι και ως εκ τούτου κατατάσσονται ουσιαστικά στη χορεία των εχθρών των ΗΠΑ μαζί με τη Ρωσία, τη Σερβία, αλλά και τη Βουλγαρία, που κι αυτή δεν πρέπει να έχει αυταπάτες.

Ετσι, γυρίζοντας σε μας τους Ελληνες, θα πρέπει να δούμε ότι η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, είναι παραπάνω από τραγική. Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί δεν πείθονται πια από όσες υποκλίσεις κι αν κάνουν απέναντί τους οι ποικιλόμορφες αμερικανόφιλες ηγεσίες. Κι αυτό γιατί φοβούνται και μισούν τον λαό μας, για τον οποίο είναι βέβαιοι ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία απορρίπτει τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους. Και γι\' αυτό θέλει να μας τιμωρήσει με κάθε τρόπο. Εκτός κι αν αποφασίσουμε όλοι μαζί να γονατίσουμε και να φιλήσουμε τα πόδια τους, κάνοντας όρκους ότι από δω και στο εξής θα είμαστε καλά παιδιά και πειθήνια όργανα στην όποια πολιτική τους.

Ομως, αφού το παιχνίδι είναι έτσι κι αλλιώς για μας χαμένο, τότε ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας μην περιμένουμε βοήθεια από πουθενά. Ούτε έχουμε συμμάχους. Είμαστε εμείς κι εμείς. Ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε τουλάχιστον ωραίοι, περήφανοι και -γιατί όχι- χαρούμενοι, αφού θα έχουμε πάρει τη μεγάλη απόφαση, να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά, ενωμένοι μπροστά στην προδοσία και την ασχήμια που χτυπάει την πόρτα μας.

«Προδοσία η αναγνώριση»

Γιατί είναι προδοσία η αναγνώριση του Κοσόβου χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ. Δηλαδή μιας επαρχίας που από αιώνες αποτελεί τμήμα της Σερβίας. Και τι θα νιώθαμε εμείς αν μεθαύριο μας έπαιρναν με το έτσι θέλω τη μισή Κύπρο, τη Θράκη ή την Ηπειρο;

Οπως είναι ασχημία να ανεχόμαστε να μας περιφρονούν και να μας βρίζουν -οχυρωμένοι κάτω από τα σκέλια των Αμερικανών- οι Σκοπιανοί και μεις να τους παρακαλάμε και να ζητάμε τη μεσολάβηση των Αμερικανών χάνοντας κάθε μέρα και πιο πολύ την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνειά μας. Ας κλείσουμε λοιπόν τα σύνορα κι ας σταματήσουμε τις διπλωματικές και οικονομικές μας σχέσεις κι ας τους αφήσουμε να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους.

Οφείλουμε να περάσουμε κι αυτή τη νέα δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά. Μπορεί να υποφέρουμε, όμως το ζητούμενο για μας είναι να παραμείνουμε Ελληνες. Και θα παραμείνουμε Ελληνες. Ας μην ξεχνάμε από πόσες και ποιες σκληρές δοκιμασίες περάσαμε ώς τώρα, όμως πάντοτε στο τέλος βγήκαμε νικητές. Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/02/2008
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: staboz on 29 February, 2008, 02:15:29 PM
Απίστευτο κείμενο!
Αλλά ποιός θα τον ακούσει;
Δεν υπάρχει δυστυχώς ένας Ελευθέριος Βενιζέλος σήμερα.
Αυτό είναι το τραγικό κατάντημά μας.
                       Στ.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: staboz on 29 February, 2008, 03:35:35 PM
Αυτό το είδατε; Μόλις το έλαβα με email:

(http://i192.photobucket.com/albums/z267/cleardris/281c5dbc.jpg)
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: staboz on 29 February, 2008, 03:37:37 PM
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΧΕΙ ΕΚΝΕΥΡΙΣΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ

Ορθιοι, όχι συντρίμμια
Του Νικου Γ. Ξυδακη
Η δημόσια επιστολογραφία του Μίκη Θεοδωράκη τον τελευταίο καιρό είναι αξιοσχολίαστη ποικιλοτρόπως. Κατ' αρχάς εντυπωσιάζει ο τρόπος που επιλέγει για να κοινοποιήσει τις απόψεις του σε ό,τι απασχολεί την κοινή γνώμη: τις σκέψεις του και τα διαγγέλματά του ο εκλεκτός μουσικοσυνθέτης τα απευθύνει σε τηλεοπτικές εκπομπές υψηλής τηλεθέασης. Τις προάλλες, λ.χ., στη φούντωση των «ζαχοπουλικών» απηύθυνε επιστολή του στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο («αγαπητέ Μάκη» κ.λπ.) με παράπονα για την επιχορήγηση της ορχήστρας του. Προχθές πάλι, για το κάπως σοβαρότερο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, απηύθυνε σχετική επιστολή-διάγγελμα στον Λάκη Λαζόπουλο, στο καυτό πράιμ-τάιμ μιας σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής.
Είναι προφανές ότι ο δημοφιλής συνθέτης ξέρει πού κατασκηνώνουν τα μεγάλα ακροατήρια, οι μάζες, τα πλήθη. Ξέρει επίσης πώς να αναμιγνύει το εθνικό με το ωφέλιμο, το γενικό με το ατομικό. Και είναι προφανές ότι θεωρεί καθήκον του να λέει την εκάστοτε γνώμη για τα μείζονα θέματα, εθνικά και κοινωνικά.
Θεμιτό. Και αποδεκτό ώς ένα βαθμό. Ωστόσο, από ένα ιστορικό πρόσωπο, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, θα περιμέναμε λίγο βαθύτερη κατανόηση της συγκυρίας και λίγη παραπάνω αίσθηση του ιστορικού διακυβεύματος. Οι προτροπές «ας κλείσουμε λοιπόν τα σύνορα» και «αφού το παιχνίδι είναι έτσι κι αλλιώς χαμένο, τότε ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά», «να είμαστε τουλάχιστον ωραίοι, περήφανοι και χαρούμενοι» δεν βοηθούν κανέναν, ούτε πρακτικά ούτε ψυχικά. Καμιά εθνική υπόθεση δεν κερδίζεται με ηρωικές πτώσεις, με τον αυτοχειριασμό του «μόνου κι έντιμου»• μετά την πτώση, γράφεται μόνο το τέλος, αλλά υπάρχει τέλος στην Ιστορία; Αντιθέτως, η επιμονή, το πείσμα, η σκληρή διαπραγμάτευση, το να μένεις όρθιος και να αντιστέκεσαι, κάπου οδηγούν: επιζείς και ελπίζεις, προχωράς.
Η καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του προσφιλούς Μίκη προφανώς τον οδηγεί σε μια συναισθηματική, δραματική προσέγγιση καταστάσεων, οι οποίες, ωστόσο, απαιτούν ψυχρό αίμα και ένστικτο θηρευτή, όχι στάση ηρωικού θύματος. Ας ξανασκεφτεί: δεν καλείς έναν λαό να πέσει υπερήφανος• τον καλείς να μείνει όρθιος και υπερήφανος, γιατί μετά την πτώση μένουν μόνο συντρίμμια. Και καλείς τους ηγέτες να μείνουν όρθιοι, αυτοί κυρίως να πράξουν με υπερηφάνεια και ιστορική ευθύνη.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: staboz on 29 February, 2008, 03:48:36 PM
Τί είναι αυτός ο Ξυδάκης, ξέρει κανείς;

QuoteΚαμιά εθνική υπόθεση δεν κερδίζεται με ηρωικές πτώσεις, με τον αυτοχειριασμό του «μόνου κι έντιμου»• μετά την πτώση, γράφεται μόνο το τέλος
Ιστορία δεν διάβασες ποτέ, άνθρωπε;
Δεν έμαθες ποτέ για τις Θερμοπύλες;
Δεν άκουσες τίποτε για την πτώση της Πόλης το 1453;
Δεν σου είπε ποτέ κανείς κάτι για το Μεσολόγγι;

Τί ανοησίες είναι αυτές που μας σέρβιρες, κρύες και μουχλιασμένες σήμερα;

Πάνω που ακούστηκε μια πραγματικά γενναία φωνή, εσύ πας να τη σβήσεις;

Ώ αμερικανοπροσκυνημένοι, δεν θα ανοίξετε καμμιά φορά τα μάτια σας;

Ένας Φιντέλ Κάστρο τους έφτυσε κατάμουτρα μπροστά στην πόρτα τους και παρόλες τις δολοπλοκίες τους και τα οικονομικά τους ασφυκτικά μέτρα δεν λύγισε, και εσύ μας προτείνεις τώρα να σκύψουμε πάλι το κεφάλι;
 Άϊ... Ζουράρ από κεί!
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: staboz on 29 February, 2008, 03:51:13 PM
Έ στου Λάκη Λαζόπουλου! Πού αλλού ήθελες;
Δεν υπάρχει και άλλη σοβαρή εκπομπή στην Ελλάδα σήμερα!
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 29 February, 2008, 04:55:33 PM
Επικριτικό ήταν και το σχόλιο του Γ. ΚΑρέλια (με τον οποίο είχαμε ανταλλάξει κάποια ε-μαιλ πέρυσι τέτοιο καιρό για το ζήτημα του βιβλίου Ιστορίας της Στ΄ΔΗμοτικού) της Ελευθεροτυπίας εχτές!!!


Σας το μεταφέρω αυτούσιο!!!


QuoteΟ Μίκης των κλειστών συνόρων...


Πολλή τηλεόραση πρέπει να βλέπει ο Μίκης Θεοδωράκης. Γι\' αυτό και σε τηλεοπτικές εκπομπές έστειλε τις δύο τελευταίες επιστολές του. Τις προάλλες στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, παραπονούμενος για ελλιπή επιχορήγηση της ορχήστρας του από το υπουργείο Πολιτισμού. Και προχθές το βράδυ στον Λάκη Λαζόπουλο, για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.

Διαβάζοντας κάποιος την επιστολή αυτή, κανονικά θα έπρεπε να τον πιάσει ταραχή μεγάλη. Υιοθετώντας τη θεωρία τού ανάδελφου έθνους, ο Μίκης λέει ότι η χώρα βρίσκεται «σε τραγική κατάσταση», «δεν έχει συμμάχους», οι Αμερικανοί έχουν βαλθεί «να μας τιμωρήσουν με κάθε τρόπο». Και γι\' αυτό, «αφού το παιχνίδι είναι έτσι κι αλλιώς για εμάς χαμένο, ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά». Δηλαδή, τι να κάνουμε; «Να κλείσουμε τα σύνορά μας και να σταματήσουμε τις διπλωματικές και οικονομικές μας σχέσεις»!

Η επιστολή αυτή του Μίκη (δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα) είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αίσθηση. Μαζί και πολλές απορίες, για το ποιον Μίκη να πιστέψεις. Τον Απρίλιο του 1997 είχε δώσει συναυλία στα Σκόπια, γεγονός που είχε προκαλέσει τη μήνιν ορισμένων εγχώριων μακεδονομάχων, με χαρακτηριστικότερη τη δήλωση Παπαθεμελή ότι «ο Μίκης και οι συνοδοιπόροι του πήγαν στα Σκόπια κι έπαιξαν το παιχνίδι των Σκοπιανών»!

Ομως, ο Μίκης τότε ήταν σε άλλο μήκος κύματος...


Γ.ΚΑΡ.


--------------------------------------------------------------------------------

...ή του διεθνισμού;


«Θα είναι έγκλημα να σταματήσουν οι σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας αυτού του προβλήματος» (σ.σ.: εννοούσε το όνομα), είχε δηλώσει τότε ο Μίκης σε συνέντευξη που είχε δώσει στην πρωτεύουσα του γειτονικού κράτους, στο περιθώριο της συναυλίας του.

Και είχε πάει ακόμη παραπέρα. Οπως έγραφε τότε η «Ε» (11-4-1997), ο δημοφιλής συνθέτης είχε πει πως θα ήταν θετική εξέλιξη αν η Ελλάδα και τα Σκόπια προχωρούσαν σε τελωνειακή ένωση και αργότερα -«γιατί όχι;»- στη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας!

Μήπως σε τόσο ευαίσθητα θέματα, οι έχοντες ισχυρό δημόσιο λόγο θα έπρεπε να είναι πιο συνεπείς; Αλλωστε, μέτρα σαν κι αυτά που ο ίδιος προτείνει σήμερα (κλείσιμο συνόρων κ.λπ.), δοκιμάστηκαν πριν από σχεδόν 15 χρόνια (εμπάργκο) και απέτυχαν παταγωδώς. Εχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι θα αποδώσουν σήμερα, με 120 αναγνωρίσεις - μεταξύ αυτών από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.λπ.;

Ο Μίκης της Αριστεράς και του διεθνισμού ποια σχέση έχει με τον σημερινό Μίκη τού ανάδελφου έθνους;


Γ.ΚΑΡ
Το χαρτονόμισα εδώ και χρόνια κυκλοφορεί. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει εκ της αδρανείας και της αδιφορίας των πολιτικών  ηγετών μας. Στα σχολικά βιβλία τους να δείτε τι λένε!!! Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και η πράγματική και μόνη real politic αξιοπρέπειας και λεβεντιάς είναι αυτή που προτείνει ο Μίκης!!!

Επίσης τελευταία κυκλοφόρησε και το βιβλίο του Στρατηγού Γρυλλάκη για το  Σκοπιανό. Χτες το αγόρασα. Σύντομα θα μπορώ να βάλω κάποια σημαντικά στοιχεία από όσα αναφέρει.  

Προφανώς ο Ξυδάκης έμεινε ανυποψίαστος για το βάθος της σκέψης του Μίκη (μια σκέψη στην ουσία της απλή και ιστορικά τεκμηριωμένη, πλην όμως στο καιρό του διπλωματικού σαβουαρ βιβρ φαντάζει απίστευτη και ανεξήγητη)! Δεν τον έπιασε ούτε στο άκρο του δαχτύλου του. Αλλά αυτή είναι και η διαφορά άλλο Μίκης άλλο Ξυδάκης!!!
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: staboz on 29 February, 2008, 06:50:12 PM
Επιθυμώ να σημειώσω κάτι για την \"ασυνέπεια\" που προσάπτει στον Μίκη Θεοδωράκη ο αρθρογράφος της Ελευθεροτυπίας.

Για μένα αυτό ακριβώς το στοιχείο της \"ασυνέπειας\" έχει βαρύνουσα σημασία. Το ότι δηλαδή αυτά δεν τα λέει κάποιος που εξαρχής ήταν αρνητικά τοποθετημένος στο Σκοπιανό ζήτημα, αλλά ένας που έτεινε χέρι φιλίας και όταν διεπίστωσε την απόλυτη άρνηση και την θρασεία περιφρόνηση (την στηριζόμενη στην αμερικάνικη στήριξη και προώθηση), άλλαξε γνώμη και προτείνει αυτή τη \"μη λύση\" τέλος πάντων, σίγουρα όμως αξιοπρεπή και συνεπή στην ιστορία του τόπου!
Αν αυτή τη λύση την πρότεινε π.χ. ο κ. Παπαθεμελής, δεν θα είχε και πολύ ιδιαίτερη σημασία. Το ότι όμως την προτείνει ο Θεοδωράκης έχει αυτή την ξεχωριστή βαρύτητα για την οποία έκανα λόγο. Και αξίζει να προσεχτεί πολύ.
                  Στ.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 04 March, 2008, 12:19:46 AM
Σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια

Μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλια στη συνάντησή του με το γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ υπογραμμίζοντας ότι η θέση που πήρε ο Πρωθυπουργός την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, \"μη λύση-μη πρόσκληση\" είναι ξεκάθαρη. Ο κ. Σέφερ συναντήθηκε νωρίτερα με τον κ. Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την γείτονα για αδιαλλαξία και επανέλαβε ότι η μη λύση στο θέμα της ονομασίας σημαίνει και μη πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση τόνισε ότι \"απαράβατη προϋπόθεση για τη διεύρυνση μιας Συμμαχίας αποτελεί η απαρέγκλιτη τήρηση αξιών και κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της\". Από την πλευρά του ο Γιάπ Σέφερ επισήμανε ότι απαιτείται συναίνεση και των 26 μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση της συμμαχίας, προσθέτοντας πως η Ελλάδα, αποτελεί παλαιό και ισχυρό μέλος της Βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας.




Απόλυτα σύμφωνος με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΤ1 \"Μέσα στα πράγματα\".
Ναι στην υιοθέτηση σκληρής γραμμής μέχρι τέλους αν χρειαστεί είπε και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Γιάννης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ \"Πρώτη Γραμμή\". *

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΠΑΣΟΚ στην Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι: \"Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση αν σθεναρά υποστηρίξει στις διαπραγματεύσεις όσα είπε ο κ. Καραμανλής, θα συμβάλλουμε ώστε να αποσταλεί και το μήνυμα στην Ουάσιγκτον: πιέσεις όχι στην Αθήνα αλλά στα Σκόπια. H κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, πρέπει και αυτοί να κάνουν συμβιβασμούς ώστε αύριο να δώσουμε τα χέρια, καθώς ως λαοί είμαστε γείτονες και ζούμε στην ίδια περιοχή. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα σεβαστεί τα δικαιώματά της\" . Επίσης ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση του ΟΗΕ, της ΕΕ και των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης.**

\"Οι τοποθετήσεις τόσο της υπουργού Εξωτερικών όσο και του ΓΓ του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν ότι πίσω απ' τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της FYROM η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την ενεργητικότερη στρατιωτική συμμετοχή στους στρατούς κατοχής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που επιθυμούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί\" αναφέρει το ΚΚΕ ***, που δηλώνει αντίθετο σε κάθε μορφής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας επίσης στην εκπομπή της ΝΕΤ, \"Πρώτη Γραμμή\", τόνισε ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μεγάλες δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν, ενώ σε ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να θέσει βέτι στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επισήμανε:

\"Στη δικιά μας λογική δεν μπαίνει αυτό, διότι είμαστε ούτως ή άλλως αντίθετοι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ανησυχούμε με την παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, καθώς η περιοχή γίνεται ξανά μια περιοχή ψυχρού πολέμου, αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ με Ρωσία\".****

\"Όσο ο Πρωθυπουργός και η Ντόρα χαριεντίζονται με Αμερική και ΝΑΤΟ, η εθνική υπόθεση οδηγείται στον πάτο\" *****, ανέφερε ο Γιώργος Καρατζαφέρης με αφορμή την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στην Αθήνα. \"Ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις εθνικές συνέπειες των αποφάσεών του\", παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε ερώτησή του στη Βουλή για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο κ. Καρατζαφέρης ρώτησε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, ή υπόψη του λαού με δημοψήφισμα.

Και μερικά σχόλια γιατί έχω όρεξη:

* Αυτά να τα έλεγε στην Ευρωβουλή καλύτερα, όχι στις εκπομπές...

** Γιατί ο Γιωργάκης δεν συγκαλεί τη Σοσιαλιστική Διεθνή ως ... πρόεδρος που είναι;;;

*** KAΛΗΝΥΧΤΑ

**** ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ #2

***** Γεια σου Πρόεδρεεεεεε   :lol:
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 06 March, 2008, 10:09:29 AM
Quote from: stabozΑυτό το είδατε; Μόλις το έλαβα με email:

http://i192.photobucket.com/albums/z267/cleardris/281c5dbc.jpg
Περί αυτού διαβάστε και αυτό από τις επιστολές προς την Ελευθεροτυπία:

Quote«Νόμισμα» FYROM

*«Το νόμισμα της FYROM με το Λευκό Πύργο δεν βγήκε τώρα αλλά το 1992, ως \"αναμνηστικό\". Δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν κυκλοφόρησε ποτέ ως νόμισμα. Δείτε Wikipedia: White Tower of Thessaloniki».

Ντολόρες Πρωταγόρα
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 06 March, 2008, 02:10:49 PM
Μου φαίνεται ρωμηέ ούτε και συ με διαβάζεις... :P

QuoteΤο εν λόγω χαρτονόμισμα ήταν να κυκλοφορήσει το 1992 αλλά τελικά δεν κυκλοφόρησε.. Τουλάχιστον αυτό διάβασα...
Βέβαια ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτε αλλά απλά το καταθέτω...
O σκοπός είναι να κινητοποιήσει αλλά δεν ξέρω αν και αυτό θα μας ξυπνήσει από το λήθαργο....
08-11-2007
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 07 March, 2008, 11:44:05 PM
Επαφές για το Σκοπιανό
Πιέσεις στα Σκόπια για κάμψη της αδιαλλαξίας


Πηγή: ΝΕΤ 105,8 -ΑΠΕ-ΜΠΕ


Την ευκαιρία να αναπτύξει τις Ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα έχει η υπουργός των Εξωτερικών, στις επαφές που πραγματοποιεί Παρασκευή και Σάββατο στην Τουρκία. Η κ. Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλαχ Γκιούλ. Η υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει επίσης στην 4η Διεθνή Σύνοδο για τις Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.



Το Σκοπιανό και το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος δέχθηκε διαδοχικά σήμερα τους πρέσβεις της Ιταλίας Τζιανπάολο Σκαράντε και των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ κατόπιν αιτημάτων τους.

Κατά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρέσβη εξετάστηκε το θέμα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της. Ο Ιταλός πρέσβης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας διεξοδικής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο δυνατό, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της Ιταλίας είναι πολύ κοντά στις θέσεις της Ελλάδας.

Στη συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό πρέσβη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των κρατών -μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως τις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν. Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρεσβευτής εξήρε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και την προσφορά της προς τη Συμμαχία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Σπέκχαρντ, αφού ανέφερε ότι είναι σεβαστή η θέση της Ελλάδας όσον αφορά το ελληνικό βέτο με αφορμή το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα που να ικανοποιεί την Ελλάδα.




   

Στα Σκόπια ο Ντάνιελ Φριντ

Εντείνονται οι πιέσεις προς τα Σκόπια για να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία που επιδεικνύουν. Εσπευσμένα αναμένεται στα Σκόπια το βράδυ της Παρασκευής ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντάνιελ Φριντ.


Ο  κ. Φριντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι. Στις συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, θα εξετασθούν οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας και οι δυνατότητες εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, με απώτερο χρονικό ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Απριλίου στο Βουκουρέστι.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 12 March, 2008, 07:16:19 PM
Κυβερνητική κρίση στην ΠΓΔΜ
Αποχωρούν οι Αλβανοί


Συντάκτης: Aννα Κούρτη
   

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

Αποχωρεί οριστικά από τον κυβερνητικό συνασπισμό της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της \"Μακεδονίας\", το κόμμα του, δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών Μεντούχ Θάτσι. Εν τω μεταξύ, στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με τον Τύπο των Σκοπίων, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ θα ορίσουν ως απεσταλμένη τους στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, τη μόνιμη αντιπρόσωπό τους στο ΝΑΤΟ, πρέσβη Βικτόρια Νούλαντ. Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι η εντολή του Μάθιου Νίμιτς, η οποία προκύπτει από σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ και από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, παραμένει ως έχει.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 13 March, 2008, 04:07:08 PM
Μήνυμα στα Σκόπια από Καραμανλή

Νέο μήνυμα προς τη γειτονική χώρα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Καραμανλής προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι \"η Ελλάδα, ως χώρα της περιοχής, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και υπογράμμισε ότι η σταθερότητα πρωτίστως εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αποφυγή προκλήσεων\".

Συμπλήρωσε ότι \"αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος συμπεριφοράς, ο οποίος απαιτείται από όλες τις χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη, να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή οικογένεια\".

Ο Κώστας Καραμανλής γνωστοποίησε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, εκτός από τα θέματα των Βαλκανίων, είναι το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και της ενέργειας.

Επιπλέον, στο επίκεντρο των ευρωπαίων ηγετών θα τεθεί και η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας και η πρόταση για τη δημιουργία Ενωσης για τη Μεσόγειο.

Στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ συμμετέχει και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος δεν απάντησε σε ερωτήσεις για την κυβερνητική κρίση στη γειτονική χώρα.

//www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 15 March, 2008, 05:11:30 PM
Για \"εθνικισμό\" κατηγορεί η ΠΓΔΜ την Ελλάδα


Υψηλούς τόνους κατά της Ελλάδας υιοθέτησε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, λίγες ώρες αφότου η εύθραυστη κυβέρνηση Γκρούεφσκι κατάφερε να επιβιώσει έως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με την στήριξη των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

«Πιστεύω ότι η πάγια και μάλλον εθνικιστική θέση της Αθήνας σχετικά με αυτό το διμερές ζήτημα αποτελεί όχι μόνο μέρος του προβλήματος, αλλά αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον πρόβλημα για την εξεύρεση μίας διμερούς λύσης» δήλωσε ο Μιλόσοσκι, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπο που να μην επιτρέπει σε κανέναν να βλάψει τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ ή τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πλέον θα λειτουργεί ως κυβέρνηση μειοψηψίας, ασκώντας πλήρως τα καθήκοντά της μέχρι τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. Πιστεύουμε ότι αυτό θα καταδειχθεί και στο Κοινοβούλιο, με την παροχή της απαραίτητης στήριξης για την πλήρη λειτουργία της».

//www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 25 March, 2008, 10:07:05 PM
Προκλητικός ο Γκρούεφσκι μιλάει για εκβιασμό


Στην προαναγγελία ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ «θα περιέλθουν σε βαθιά κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα διακοπούν» στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο από τη χώρα μας προχώρησε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι.

«Δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξος, όσο είμαι ρεαλιστής σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας. Η κατάσταση είναι τέτοια που η Ελλάδα έχει πρόθεση να θέσει βέτο εφόσον δεν αποδεχτούμε τον εκβιασμό της. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε εκβιασμό, με τον τρόπο που θέλει η Αθήνα. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει βέτο για την ένταξη της \"Μακεδονίας\" στο ΝΑΤΟ, τότε οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας θα περιέλθουν σε βαθιά κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα διακοπούν» είπε ο κ. Γκρούεφσκι.

Και πρόσθεσε: «Το βέτο της Ελλάδας θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες της \"Μακεδονίας\" και θα υπάρξουν μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε μία τέτοια περίπτωση, η χώρα μας θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει με την εφαρμογή των μέτρων για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της. Πιθανόν θα περιμένει κάποια άλλη ευκαιρία, τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες, για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά θα ξεπεράσει αυτή την περίοδο. Όμως η Ελλάδα θα προκαλέσει ζημιά, τόσο σε εμάς, όσο και στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ, καθώς και στον ίδιο της τον εαυτό».

Ο κ. Γκρούεφσκι είπε ακόμα ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις τρεις χώρες είναι προς το συμφέρον της Συμμαχίας. Η απόφαση της Ελλάδας για βέτο στρέφεται κατά του ίδιου του ΝΑΤΟ. Ωστόσο αυτό δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε την πορεία μας για τη δημιουργία μίας σύγχρονης και ισχυρής χώρας».

Ντόρα Μπακογιάννη

«Οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι λίγες μόνον ώρες πριν από την έναρξη της σημερινής κρίσιμης συνάντησης στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν βοηθούν την όλη προσπάθεια με το να προδικάζουν ουσιαστικά ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Εμείς που πιστεύουμε σε αυτήν τη διαδικασία δεν θα ακολουθήσουμε αυτήν τη λογική» απάντησε η υπουργός Εξωτερικών.

«Το χρονικό διάστημα έως το Βουκουρέστι είναι οριακά επαρκές για μία συνεκτική, πρακτική και εφαρμόσιμη λύση. Η Ελλάδα με τις γνωστές θέσεις της, με μετριοπάθεια και ειλικρίνεια, έχει προτείνει εδώ και καιρό διέξοδο στο δεκαεπτάχρονο αδιέξοδο με μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η σταθερή αυτή μας θέση θα καταγραφεί και στη σημερινή συνάντηση της Νέας Υόρκης. Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι συμμαχικές σχέσεις, σχέσεις αλληλεγγύης και η σταθερότητα δεν χτίζονται πάνω σε σοβαρές εκκρεμότητες» πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη.


//www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 03 April, 2008, 09:56:37 AM
Συνεχίζεται η Σύνοδος

Ελληνικό βέτο


Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναβάλλεται μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, το φθινόπωρο, η πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μετά το καθαρό βέτο που έβαλε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μιλώντας στο δείπνο των ηγετών, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε τις ελληνικές θέσεις και επισήμανε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων, εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. Οι συζητήσεις για τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συνεχιστούν σήμερα, ενώ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διατύπωση για την αναβολή της ένταξης που θα χρησιμοποιήσει η Συμμαχία στο τελικό ανακοινωθέν της.




Απαραίτητη προϋπόθεση η λύση στο θέμα της ονομασίας

Ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε τις ελληνικές θέσεις, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ, εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς, επίσης, του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας. Με κατανόηση είδαν την ελληνική τοποθέτηση οι ηγέτες της Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας. Αντίθετοι στις ελληνικές θέσεις και υπέρ της άνευ όρων ένταξης των Σκοπίων τάχθηκαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, Τουρκίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Εσθονίας και Λιθουανίας. Λιγότερο θερμοί, αλλά στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι ηγέτες της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας, ενώ απέφυγαν να πάρουν θέση ο Καναδάς, η Βρετανία και η Πορτογαλία.

Ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι \"είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Εχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως\".

Του δείπνου των ηγετών προηγήθηκε μικρή δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος.

\"Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και η ίδια να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας\", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι και πρόσθεσε ότι ομοφωνία υπάρχει μόνο για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας.

Αντίθετα, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για να προσκληθούν και οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Ουκρανία και Γεωργία.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι μετά την ελληνική τοποθέτηση θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του θέματος της ονομασίας και να βρεθεί συμβιβαστική λύση το ταχύτερο δυνατό, χωρίς ωστόσο να έχουν τεθεί και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν κατήγγειλε ως τρομερό δείγμα υποκίνησης αισθημάτων μίσους έναντι γειτονικού κράτους το πρόσφατο επεισόδιο με την παραποίηση της ελληνικής σημαίας στη ΠΓΔΜ.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 03 April, 2008, 09:16:42 PM
Τσερβένκοφσκι: "Εμπόδιο τα απωθημένα της Ελλάδας"


Για κατάχρηση του δικαιώματος του βέτο και απωθημένα κατηγορεί την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τον αμερικανό ομόλογο του, Τζορτζ Μπους.

«Το μοναδικό εμπόδιο που σταμάτησε τη Μακεδονία από το να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι τα απωθημένα του νότιου γείτονά μας, της Ελλάδας, που έφτασε την παράλογη θέση της σε τέτοιο σημείο ώστε να κάνει κατάχρηση του δικαιώματός της για βέτο, ως μέλος της Συμμαχίας» τόνισε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Πρόσθεσε ότι «δεδομένου αυτού, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αλλά και στους γείτονές μας στην Ελλάδα, ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα επιβιώσει, ο λαός μας θα το υπομείνει και αυτό. Θα ακολουθήσουμε την οδό που έχουμε καθορίσει και όποιος νομίζει πως αυτός είναι ο τρόπος για να μας αποτρέψει ως λαό ή ως κράτος από το να πετύχουμε το μέλλον που επιθυμούμε, κάνει τεράστιο λάθος. Ορισμένοι θα το κατανοήσουν αυτό νωρίτερα, άλλοι αργότερα, αλλά εμείς το ξέρουμε ήδη».

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας επεσήμανε ότι για την ΠΓΔΜ έγινε πραγματικότητα το χειρότερο δυνατό σενάριο. «Αυτό αποτελεί μεγάλη απογοήτευση και μεγάλη αδικία για τους πολίτες της Μακεδονίας. Ωστόσο, το αίσθημα της απογοήτευσης και της αδικίας δεν πρέπει να μας απομακρύνει από τη βασική μας πορεία και από την εκπλήρωση των στρατηγικών μας στόχων και να μας παραλύσει αυτή την περίοδο» είπε.

Σημειώνεται ότι οι αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, με επικεφαλής τους κυρίους Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι, συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι, με τον Τζορτζ Μπους και την Κοντολίζα Ράις.

Παρών ήταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νταν Φριντ, στον οποίο πολλοί πολιτικοί αναλυτές χρεώνουν την αποτυχία της τακτικής που ακολούθησε στο θέμα ο Μπους.

//www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 08 April, 2008, 12:00:25 PM
ΠΓΔΜ: Πρόταση για πρόωρες εκλογές

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόταση για την διάλυση της Βουλής και για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ καταθέτει σήμερα το κόμμα της αντιπολίτευσης του Αλί Αχμέτι \"Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη\" (DUI). \"Θεωρούμε ότι η παρούσα Βουλή και η κυβέρνηση δεν έχουν τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα. Αναμένουμε η πρότασή μας να υποστηριχθεί και από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα\", είπε ο αντιπρόεδρος κ. Αλίτι.

Η εφημερίδα των Σκοπίων \"Βεστ\", έγραψε χθες ότι το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο και προς την κατεύθυνση αυτή εικάζεται ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DUI.

Σύμφωνα με τις πηγές της εν λόγω εφημερίδας, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, διότι θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει η κυβέρνηση με την εύθραυστη πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, καθώς υφίσταται κίνδυνος το αλβανικό κόμμα DPA του Μέντουχ Θάτσι να αποχωρήσει εκ νέου από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ένα ακόμη του κυβερνητικού συνασπισμού, το \"Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα\" (NSDP) του Τίτο Πέτκοφσκι, αμφισβητεί ανοιχτά τις επιλογές του κ. Γκρούεφσκι.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: βίκυ on 08 April, 2008, 12:45:17 PM
\" η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα επιβιώσει, ο λαός μας θα το υπομείνει και αυτό.\"  
ΕΛΕΟΣ !!!!
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 10 April, 2008, 05:29:38 PM
Στη Βουλή το Σκοπιανό

Στη Βουλή μεταφέρθηκε την Πέμπτη (10/4), το \"Σκοπιανό\". Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στην ΠΓΔΜ: «Το μέλλον της γειτονιάς μας δεν περνά μέσα από το βαλκανικό παρελθόν» τόνισε ο Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Δεν υπερτιμούμε αλλά και δε υποτιμούμε το αποτέλεσμα».

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός καταδίκασε τις υπεραπλουστεύσεις, την προσχώρηση το λαϊκισμό, τη ρητορεία και τις κορώνες. Άφησε επίσης αιχμές, λέγοντας ότι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων θα έπρεπε να διευκολύνουν και όχι να δυσχεραίνουν τη διαπραγμάτευση. «Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα Σκόπια θα έρθουν σε διαπραγμάτευση, δεν ξέρω εάν θα το κάνουν» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σκληρή απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου: «Η δική μας στάση συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας εθνικής κόκκινης γραμμής και επέτρεψε να απεγκλωβιστεί η ελληνική διπλωματία από τις πιέσεις».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε, επίσης, λόγο για «προπατορικό αμάρτημα που διαπράχθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», κατηγορώντας την ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για επίλυση. Ο κ.Παπανδρέου τάχθηκε κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου και της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

«Το ΚΚΕ δεν ξινίζει τα μούτρα του αν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας ως γεωγραφικός όρος αλλά δεν συμμεριζόμαστε ότι το όλο πρόβλημα είναι αυτό» είπε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος της για την κατάσταση στα Βαλκάνια.

«Είμαστε αντίθετοι στο παιχνίδι πλειοδοσίας με το θέμα του ονόματος» είπε ο Αλέκος Αλαβάνος. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ανήσυχος για τα «ασύμμετρα ανταλλάγματα που δόθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ από την ελληνική κυβέρνηση» και ζήτησε να σταματήσει «η σκοπιανοποίηση της πολιτικής ζωής».

«Εσείς κάνατε υποχωρήσεις στην πολιτική Μπους, αλλά είστε όμηρος αυτών των υποχωρήσεων» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Βάλατε βέτο, αλλά το όνομα Μακεδονία το έχετε εκχωρήσει, η κουβέντα γίνεται για το πρόθεμα».

Το διπλωματικό μέτωπο

Παράλληλα, σε Αθήνα και Σκόπια, περιοδεύουν ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι. Στα Σκόπια βρέθηκε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, πρέσβυς Βικτόρια Νιούλαντ, η οποία ζήτησε από την ΠΓΔΜ να επιλυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατό. Κάτι που ωστόσο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η γειτονική χώρα βαδίζει προς πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.

Στην Αθήνα η Ντόρα Μπακογιάννη συναντάται με τον αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα.



//www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 13 April, 2008, 07:16:28 PM
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια

Εβδομάδα διπλωματικής κινητικότητας ξεκινά αναφορικά με το Σκοπιανό. Ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται Σκόπια και Αθήνα, ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής διεμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει στο διάλογο και κάλεσε την ηγεσία της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία.

Ο κ. Νίμιτς πραγματοποιεί επίσκεψη την Πέμπτη στα Σκόπια και την Παρασκευή στην Αθήνα και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες οι διαπραγματευτές των δύο χωρών Βασιλάκης και Διμιτρόφ δεν αποκλείεται να συναντηθούν υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη στο διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σε πρώτη φάση ο ειδικός μεσολαβητής θα εξετάσει τις πιθανότητες για άμεση επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ δεν αποκλείεται να καταθέσει και νέα πρόταση σε ενδεχόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Νίμιτς, καθώς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχει αναλάβει εξαιρετικά ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι στην ΠΓΔΜ προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές για την 1η Ιουνίου, συνεπώς η διαπραγμάτευση εκ των πραγμάτων θα συναντά φραγμούς από τις εξελίξεις στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της χώρας, εξέφρασε την αντίθεση του αναφορικά με τη διενέργεια πρόωρων εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πρόωρες εκλογές και η προεκλογική εκστρατεία αυτή την περίοδο, μετά το Βουκουρέστι, όταν ο λαός είναι πολύ ενοχλημένος και απογοητευμένος, απλώς θα συμβάλουν στην αύξηση των πολιτικών εντάσεων και αυτό, στην παρούσα φάση είναι κάτι που δεν χρειαζόμαστε».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της χώρας, και επικρατέστερος για νικητής στις εκλογές, Νίκολα Γκρούεφσκι, παραμένει πιστός στη σκληρή γραμμή.

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ τόνισε ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων» και κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων «να μην μείνει αιχμάλωτη στο χθες».

Δημοσκοπήσεις

Σε αυτή τη φάση πάντως η ελληνική κοινή γνώμη δεν φαίνεται να στρέφει ευήκοον ους σε όνομα που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», παρά την εκπεφρασμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής υπέρ της ονομασίας «Άνω Μακεδονία» τάσσεται ένας στους τρεις ψηφοφόρους και μόνο ένας στους δέκα συμφωνεί με το «Νέα Μακεδονία». Συγκεκριμένα το 10,1% αποδέχεται την ονομασία «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το 30,7% το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας».

Παράλληλα σε δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα το 67,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα δεχόταν ούτε το «Νέα» ούτε το «Άνω Μακεδονία» για το γειτονικό κράτος. Το 18,7% θα αποδέχονταν το «Άνω Μακεδονία», ενώ μόλις το 9,2% το «Νέα Μακεδονία».

//www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 17 April, 2008, 04:25:09 PM
Επίσκεψη Νίμιτς με ερωτηματικά
 
Ενα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις προθέσεις του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, ΜάθιουΝίμιτς, ο οποίος επανενεργοποιεί τη διαπραγματευτική διαδικασία επισκεπτόμενος Σκόπια και Αθήνα, ωστόσο χωρίς- κατά τα φαινόμενα- να κομίζει νέα πρόταση στις αποσκευές του...
Την Πέμπτη (17/4) ο κ. Νίμιτς συναντάται με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, καθώς και του ρήγματος στις σχέσεις Τσερβένκοφσκι-Γκρούεφσκι που διευρύνθηκε από το μετα-τραυματικό σοκ του Βουκουρεστίου για τη γειτονική χώρα.

Την Τετάρτη από το γραφείο της σκοπιανής προεδρία εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία η πλευρά Τσερβένκοφσκι καθιστούσε σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ανεξαρτήτως της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο στον απόηχο της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, άφησε αιχμές εναντίον του διαπραγματευτή της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανήκει στο κλίμα Τσερβένκφσκι, και δύο 24ωρα πριν είχε κάνει λόγο για έλλειψη κοινής γραμμής στα Σκόπια, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μάθιου Νίμιτς δεν αναμένεται να πετύχει κάτι εντυπωσιακό στη γειτονική χώρα, ενώ και η Αθήνα αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διαδικασία λόγω των εσωτερικών προβλημάτων στην ΠΓΔΜ. Πάντως η ελληνική πλευρά σε όλους τους τόνους διαβεβαιώνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει ελληνική εμπλοκή στα εσωτερικά ζητήματα της γειτονικής χώρας.

Κατά τα λοιπά, την Πέμπτη συνεδρίασε στην Αθήνα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την Ντόρα Μπακογιάννη, όπου άπαντες συμφώνησαν για μη εμπλοκή στα εσωτερικά των Σκοπίων, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, διαπίστωσε συναίνεση στις στρατηγικές επιλογές για Σκοπιανό, Κόσοβο και Κυπριακό.

Την Παρασκευή φθάνει στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα έχει συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλη.


//www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 29 May, 2008, 06:43:26 PM
Απάντηση σε αξιωματούχους της γειτονικής χώρας

Δηλώσεις Γ. Κουμουτσάκου για ΠΓΔΜ

   


Πηγή: ΝΕΤ 105,8

\"Τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα που εκπέμπονται από τα Σκόπια με ωθούν να σκέφτομαι γενικότερα ότι η γειτονική χώρα είναι η μόνη χώρα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη που εμφανίζεται να υιοθετεί μια ακραία εθνικιστική πολιτική ως επίσημη πολιτική\", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, κατά της Ελλάδας. Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο χθεσινό συμβάν στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι υπάρχει απόκλιση της ελληνικής θέσης από εκείνη της αμερικανικής διοίκησης στο ζήτημα αυτό και πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών χθες, ενημέρωσε τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα για τις ελληνικές θέσεις. Συνεχίζοντας ο κ. Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι: \"Η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή όπως και η διεθνής κοινότητα και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί την πορεία και την εξέλιξη της προεκλογικής διαδικασίας στα Σκόπια και μάλιστα υπάρχουν και σχετικές εκθέσεις όπως εκείνη του ΟΑΣΕ. Η Ελλάδα θα τοποθετηθεί σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα αφού λάβει υπ΄όψιν και τα συμπεράσματα των διεθνών παρατηρητών που παρακολουθούν τις εκλογές ,δεδομένου ότι και αυτές εκλογές όπως και οι προηγούμενες γίνονται υπό διεθνή επιτήρηση\".
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 02 June, 2008, 02:23:46 PM
Μεγάλη νίκη Γκρούεφσκι

Μεγάλη νίκη, που του εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, πέτυχε στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (1/6) στην πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της \"Μακεδονίας\" ο συνασπισμός «Για μια καλύτερη Μακεδονία», του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 57,45% και τα άκυρα - λευκά 3%. Τα ποσοστά των κομμάτων είχαν ως εξής: «Για μια καλύτερη Μακεδονία» (VMRO και σύμμαχοι) 48,33% , «Συνασπισμός του ήλιου» (Σοσιαλδημοκράτες και σύμμαχοι) 23,39%, Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (Αλβανοί) 11,09%, Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών 10,20%, Κόμμα για το Ευρωπαϊκό Μέλλον 1,46%, Κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας (Αλβανοί) 1,07%, Δημοκρατική Ένωση Αλβανών 0,71%, Λοιποί 3,75%. Από τα αποτελέσματα απουσιάζουν κάποια εκλογικά τμήματα σε αλβανικές περιοχές, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, και η ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε 2 εβδομάδες. Η κατανομή των εδρών θα ανακοινωθεί αργότερα τη Δευτέρα (2/6), αλλά η αυτοδυναμία του κυβερνητικού συνασπισμού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Παρά ταύτα, ο κ. Γκρούεφσκι είναι υποχρεωμένος να συγκυβερνήσει με ένα από τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα, βάσει της συμφωνίας της Οχρίδας. Μετά τις εκλογές του 2006 ως κυβερνητικός εταίρος είχε επιλεγεί το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, παρ' ότι είχε λάβει σημαντικά μικρότερο αριθμό ψήφων από τη Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση, κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του αλβανικού στοιχείου και οδήγησε στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στις αλβανικές περιοχές.
//www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 18 June, 2008, 12:51:41 AM
Άνοιγμα με διαλλακτικότητα από τον Τσερβένκοφσκι


Με σαφή διάθεση διαλλακτικότητας εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές εναντίον του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι και χαρακτηρίζει τις πρόσφατες εκλογές ως τις χειρότερες που έχουν διεξαχθεί στη χώρα.

Σε συνέντευξη του στο «Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο» ο κ. Τσερβένκοφσκι κάνει λόγο για ανάγκη μετατόπισης της πάγιας θέσης της ΠΓΔΜ αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

«Η νέα πραγματικότητα σημαίνει ότι η \"Μακεδονία\" θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της περί διπλής ονομασίας και να προβεί σε κάποια παραχώρηση στις διαπραγματεύσεις, εάν επιθυμεί να συνεχίσει τη διαδικασία της ευρω-ατλαντικής της ολοκλήρωσης. Ωστόσο, μόνον νόμιμοι εκπρόσωποι και των δύο χωρών μπορούν να αποφασίσουν επί της έκτασης και ουσίας των παραχωρήσεων αυτών» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ότι με τις εκλογές δαπανήθηκε πολύτιμος χρόνος για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, «ιδιαίτερα αναφορικά με τη δυνατότητα για αποτελεσματική εκμετάλλευση της ετοιμότητας των ΗΠΑ να εμπλακεί στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας».

Καθιστά, πάντως, σαφές ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για τα θέματα της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας, τα οποία είναι η βαθιά κόκκινη γραμμή μας».

«Η εθνική καταγωγή και η γλωσσική μοναδικότητα είναι οι δύο θεμελιώδεις πυλώνες ενός έθνους και ο συμβιβασμός στα δύο αυτά σημεία είναι απλώς αδύνατος, καθώς κανείς δεν είναι ούτε εξουσιοδοτημένος, αλλά ούτε και δύναται, να διαπραγματευθεί το ποιοι είμαστε και ποια γλώσσα θα χρησιμοποιούμε στην ομιλία μας» συμπληρώνει.

Ερωτηθείς για το αν η νίκη του κ. Γκρούεφσκι αποδίδεται στη σκληρή στάση που τηρεί, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ απαντά: «Εάν αναλύσουμε τη ρητορική του και τα κύρια επιχειρήματά του στην προεκλογική εκστρατεία δεν νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί ως σκληρή θέση, αλλά ως υπεκφυγή προσδιορισμού της πολιτικής του θέσης. Ποιο ήταν το κύριο μήνυμα; Ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα. Αλλά ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του δεν πρόκειται να πουν τι σκέφτονται για το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, γύρω από την πρόταση. Ο Γκρούεφσκι θέλει να αποφύγει την ανάληψη ευθύνης και να την μεταβιβάσει στους πολίτες. Αυτό δεν σημαίνει σκληρή θέση. Η έννοια σκληρή θέση σημαίνει ότι δηλώνεται κάτι και στηρίζεται αυτό το κάτι».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσερβένκοφσκι χαρακτηρίζει τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ως τις χειρότερες που διεξήχθησαν ποτέ στην ΠΓΔΜ.

www.cosmo.gr//
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 18 June, 2008, 12:54:17 AM
Άνοιγμα με διαλλακτικότητα από τον Τσερβένκοφσκι


Με σαφή διάθεση διαλλακτικότητας εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές εναντίον του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι και χαρακτηρίζει τις πρόσφατες εκλογές ως τις χειρότερες που έχουν διεξαχθεί στη χώρα.

Σε συνέντευξη του στο «Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο» ο κ. Τσερβένκοφσκι κάνει λόγο για ανάγκη μετατόπισης της πάγιας θέσης της ΠΓΔΜ αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

«Η νέα πραγματικότητα σημαίνει ότι η \"Μακεδονία\" θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της περί διπλής ονομασίας και να προβεί σε κάποια παραχώρηση στις διαπραγματεύσεις, εάν επιθυμεί να συνεχίσει τη διαδικασία της ευρω-ατλαντικής της ολοκλήρωσης. Ωστόσο, μόνον νόμιμοι εκπρόσωποι και των δύο χωρών μπορούν να αποφασίσουν επί της έκτασης και ουσίας των παραχωρήσεων αυτών» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ότι με τις εκλογές δαπανήθηκε πολύτιμος χρόνος για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, «ιδιαίτερα αναφορικά με τη δυνατότητα για αποτελεσματική εκμετάλλευση της ετοιμότητας των ΗΠΑ να εμπλακεί στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας».

Καθιστά, πάντως, σαφές ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για τα θέματα της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας, τα οποία είναι η βαθιά κόκκινη γραμμή μας».

«Η εθνική καταγωγή και η γλωσσική μοναδικότητα είναι οι δύο θεμελιώδεις πυλώνες ενός έθνους και ο συμβιβασμός στα δύο αυτά σημεία είναι απλώς αδύνατος, καθώς κανείς δεν είναι ούτε εξουσιοδοτημένος, αλλά ούτε και δύναται, να διαπραγματευθεί το ποιοι είμαστε και ποια γλώσσα θα χρησιμοποιούμε στην ομιλία μας» συμπληρώνει.

Ερωτηθείς για το αν η νίκη του κ. Γκρούεφσκι αποδίδεται στη σκληρή στάση που τηρεί, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ απαντά: «Εάν αναλύσουμε τη ρητορική του και τα κύρια επιχειρήματά του στην προεκλογική εκστρατεία δεν νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί ως σκληρή θέση, αλλά ως υπεκφυγή προσδιορισμού της πολιτικής του θέσης. Ποιο ήταν το κύριο μήνυμα; Ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα. Αλλά ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του δεν πρόκειται να πουν τι σκέφτονται για το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, γύρω από την πρόταση. Ο Γκρούεφσκι θέλει να αποφύγει την ανάληψη ευθύνης και να την μεταβιβάσει στους πολίτες. Αυτό δεν σημαίνει σκληρή θέση. Η έννοια σκληρή θέση σημαίνει ότι δηλώνεται κάτι και στηρίζεται αυτό το κάτι».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσερβένκοφσκι χαρακτηρίζει τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ως τις χειρότερες που διεξήχθησαν ποτέ στην ΠΓΔΜ.

www.cosmo.gr//
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 20 June, 2008, 08:47:09 PM
Ικανοποίηση για την απόφαση της ΕΕ για την ΠΓΔΜ


Την ικανοποίηση της Αθήνας προκαλεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ. Στο κείμενο συμπερασμάτων υπογραμμίζεται ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, παραμένει ουσιώδης για οποιαδήποτε πρόοδο της χώρας προς την ΕΕ.

Βραχυπρόθεσμα και στοχευμένα μέτρα σε εθνικό επίπεδο αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής

Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου τόνισε ότι «με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ΠΓΔΜ γίνεται σαφές ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι απαραίτητες για την περαιτέρω προώθηση της υποψηφιότητάς της και διευκρινίζεται ρητά ότι οι σχέσεις αυτές συνεπάγονται την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα του ονόματος, κάτι που ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ως «σημαντικό», για να συμπληρώσει ότι η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα προς τη γειτονική μας χώρα.
Καραμανλής: "Η ΕΕ να παίξει ηγετικό ρόλο για την ακρίβεια"

«Ο ευρωπαϊκός δρόμος για τη γειτονική χώρα ανοίγει μόνο εφόσον αυτή αποδεχτεί και σεβαστεί στην πράξη το ευρωπαϊκό κεκτημένο που υπαγορεύει δημοκρατικές συμπεριφορές στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και ευρωπαϊκές συμπεριφορές στις σχέσεις της με τους γείτονές της» είπε ο κ. Καραμανλής.

Παρέμβαση Καραμανλή για την υπόθεση της Siemens

«Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, είναι δεδομένες και είναι γνωστές σε όλους» πρόσθεσε ο Κ. Καραμανλής και επεσήμανε: «Εφόσον η γειτονική χώρα αποδείξει με τις πράξεις της ότι πράγματι επιθυμεί να βαδίσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης».

Κείμενο Συμπερασμάτων

Στη συγκεκριμένη παράγραφο του κειμένου των συμπερασμάτων, όπου γίνεται η αναφορά στην ΠΓΔΜ, τονίζεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει πως περαιτέρω βήματα από την ΠΓΔΜ στην πρόοδό της προς την ΕΕ είναι πιθανά μέχρι το τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι όροι που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2005, στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και στις βασικές προτεραιότητες της Εταιρικής Σχέσης του Φεβρουαρίου του 2008».

«Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 16ης Ιουνίου» προστίθεται.

Ενίσχυση από Σαρκοζί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε ότι η χώρα του «βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ». Ο κ. Σαρκοζί είπε ότι «η Γαλλία αγαπά την Ελλάδα και θέλει να συμβουλεύσει την κυβέρνηση των Σκοπίων προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας. Είναι γνωστό ότι η Γαλλία βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα».


//www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 03 July, 2008, 11:26:57 PM
Παρέμβαση Παπούλια για Σκόπια από την Αυστρία


Επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και την Πέμπτη (03/07) είχε συνάντηση με τον καγκελάριο Άλφρεντ Γκουζενμπάουερ. «Αδιάλλακτη, σχεδόν εχθρική», χαρακτήρισε τη στάση της ΠΓΔΜ απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στη Βιέννη, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον καγκελάριο της Αυστρίας μετά τη συνάντησή τους, εξέφρασε τη λύπη του για την αδιάλλακτη, σχεδόν εχθρική στάση και θέση που έχει η ΠΓΔΜ απέναντι στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς η Ελλάδα δεν εισπράττει μέχρι σήμερα παρά έναν κενό αλυτρωτισμό, έναν εχθρικό αλυτρωτισμό», δήλωσε ο κ. Παπούλιας, «παρά το γεγονός ότι στην Ενδιάμεση Συμφωνία που είχε υπογραφεί (από τον ίδιο, ως υπουργό Εξωτερικών), είχε συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει ένα όνομα κοινά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές».

Πρόσθεσε επίσης, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ελληνική θέση, όπως έχει διατυπωθεί από τον Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, δεν μπορεί να αλλάξει.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στο θέμα του Κοσόβου, λέγοντας πως η Ελλάδα παρακολουθεί την κατάσταση με εξαιρετική προσοχή, καθώς θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο πρόβλημα ενώ για τη μη αναγνώριση του Κοσόβου έως τώρα, ανέφερε ότι αυτό γίνεται καθώς η Ελλάδα εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν μικρά και προσεκτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσο αφορά τα δυτικά Βαλκάνια και την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «τους το υποσχεθήκαμε και πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, μη αναιρώντας αυτά που υποσχεθήκαμε».

Από την πλευρά του ο κ. Γκουζενμπάουερ, επεσήμανε ότι Ελλάδα και Αυστρία έχουν κοινή ευθύνη για την περαιτέρω εξέλιξη των Βαλκανίων, καθώς είναι οι πιο κοντινές προς την περιοχή, χώρες της ΕΕ και έχουν τις πλέον προηγμένες οικονομίες ενώ τόνισε ότι συζήτησε με τον κ. Παπούλια θέματα που φορούν της εξελίξεις στην περιοχή.

Αργότερα, ο κ. Παπούλιας, είχε συνάντηση με τον αυστριακό ομόλογό του, Χάιντς Φίσερ, στο προεδρικό μέγαρο της Βιέννης.

//www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: mistral on 04 July, 2008, 12:12:17 AM
Mαρκήσιε έχεις μονοπωλήσει το θέμα και πολύ καλά κάνεις μιας και φαίνεται είναι του αμέσου ενδιαφέροντός σου
Όχι ότι εγώ δεν το παρακολουθώ αλλά... Αυτή η εμμονή των Σκοπιανών πολύ με προβληματίζει
Έχω την εντύπωση πως η δημιουργία αυτού του κρατιδίου όπως και του Κοσόβου είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που έχει στόχο και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος αν δεν είναι αυτός ο μόνος στόχος αυτού του σχεδίου. Νέα τάξη με αυτόνομη ή και ανεξάρτητη δυτική Θράκη και τα παρόμοια. Aς ελπίσουμε να φερθούμε έξυπνα σαν χώρα στο θέμα αυτό γιατί μέχρι πρόσφατα καθόλου σωστά δεν το χειριστήκαμε.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 04 July, 2008, 12:41:03 PM
Όντως αυτή η \" πέραν του Ατλαντικού\" εμμονή των Σκοπίων δείχνει και το στόχο...
Ο οποίος δεν είναι άλλος από την αποσταθεροποίηση στην περιοχή με ένα \"κλικ\" ...
Σειρά έχει μάλλον η δυτική Θράκη με την \"Avrupa Bati Trakya Türk Federasyonu\"  (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δ.Θράκης) σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

QuoteAς ελπίσουμε να φερθούμε έξυπνα σαν χώρα στο θέμα αυτό γιατί μέχρι πρόσφατα καθόλου σωστά δεν το χειριστήκαμε.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 06 July, 2008, 10:10:16 PM
Συμφωνία για κυβέρνηση Γκρούεφσκι-Αχμέτι



Με τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος έχει προθεσμία μέχρι τις 12 Ιουλίου να υποβάλει στη Βουλή τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το πρόγραμμά της.

Όπως ανέφεραν πηγές και από τα δύο κόμματα, το DUI θα λάβει στη νέα κυβέρνηση πέντε υπουργεία (Οικονομίας, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος), καθώς και έναν αντιπρόεδρο κυβέρνησης, αρμόδιο για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.

Το κόμμα του Γκρούεφσκι διαθέτει 63 έδρες στη νέα Βουλή (σε σύνολο 120), ωστόσο αποφάσισε να συνεργαστεί με το DUI, το οποίο έχει 18 έδρες.

Εάν επικυρωθεί η συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ VMRO-DPMNE και DUI, τότε η κυβέρνηση θα έχει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή και μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε τροποποίηση του Συντάγματος για μία σειρά άρθρων τα οποία ο κ. Γκρούεφσκι φέρεται διατεθειμένος να αλλάξει.

Ο πρόεδρος της Βουλής, το αργότερο σε διάστημα 15 ημερών, πρέπει να συγκαλέσει την ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

//www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 14 July, 2008, 08:46:38 PM
Προκλητική επιστολή Γκρούεφσκι στον έλληνα Πρωθυπουργό  
 
Επιστολή με τις «γνωστές απαράδεκτες δηλώσεις περί ανύπαρκτων μειονοτήτων» απέστειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στον Κ. Καραμανλή. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Γκρούεφσκι «επιχειρεί να ορθώσει νέα εμπόδια στην εξελισσόμενη στο πλαίσιο του ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία για το ζήτημα της ονομασίας».
Ο Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «η επιστολή αυτή προστίθεται σε σειρά απαράδεκτων ως προς το ύφος και το περιεχόμενό τους δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων των Σκοπίων». Προσθέτει ότι «η παρελκυστική τακτική κωλυσιεργίας που ακολουθούν οι κυβερνώντες της ΠΓΔΜ αποκαλύπτεται κάθε μέρα και περισσότερο».

«Τα Σκόπια, αντί να επιδίδονται σε τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες και τακτικισμούς που σπρώχνουν σε αδιέξοδο την διαπραγματευτική προσπάθεια πολλών ετών, θα πρέπει να πείσουν με έργα ότι επιθυμούν την επίλυση του προβλήματος και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Μια γειτονική τους χώρα που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θεσμών στους οποίους φιλοδοξεί να ενταχθεί η ΠΓΔΜ» συμπλήρωσε.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί και δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόπειρα εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το αντικείμενό της, που είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο όνομα».

Γνωστοποίησε επίσης ότι ο Κ. Καραμανλής θα στείλει την απαντητική του επιστολή εντός της εβδομάδος.

ΠΑΣΟΚ: «Ανάξια σχολιασμού η επιστολή»

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει το προεκλογικό της παραλήρημα» παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ χαρακτήρισε την επιστολή Γκρούεφσκι «ανάξια σχολιασμού».

«Κρίμα, γιατί η ελληνική πλευρά και το ΠΑΣΟΚ ήλπιζαν σε μια εποικοδομητική στάση της γειτονικής χώρας προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση για το μόνο ζήτημα που υπάρχει ως πρόβλημα και είναι αυό της ονομασίας» δήλωσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην κόκκινη γραμμή την οποία -όπως σημείωσε- πρώτο το Κίνημα είχε χαράξει, της μίας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
//www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: mistral on 15 July, 2008, 08:54:27 PM
Έχουμε μέλλον ακόμα.. Σε λίγο θα μας πουν ότι έχουν πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη!
Με τις πλάτες των (πρώην; ) εκ δυσμών \"συμμάχων\" μας να δούμε τι άλλο θα μας ζητήσουν ακόμα
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 08 September, 2008, 02:10:36 PM
Αργεί η πρόσκληση για Ε.Ε., παραδέχεται ο Γκρούεφσκι

Πεπεισμένος ότι η πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πρόκειται να προσκληθεί σύντομα σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο κ. Γκρούεφσκι παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος στο θέμα της ονομασίας και ότι εφ' όσον αυτό δεν αλλάξει αποκλείεται η χώρα του να λάβει εντός του 2008 ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

«Το εάν αυτό θα αιτιολογηθεί με αναφορά στην ίδια τη διένεξη για την ονομασία ή θα προβληθεί κάποιος άλλος λόγος, ότι για παράδειγμα οι εκλογές δεν πήγαν και τόσο καλά, ότι κάτι λείπει, ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, αυτό θα εξαρτηθεί από τον διακανονισμό που θα κάνει η Ελλάδα με τις Βρυξέλλες, αν δηλαδή θα καταφέρει να προβληθεί μια άλλη εκδοχή ή θα δηλωθεί απλώς ότι πρέπει πρώτα να λυθεί η διένεξη για την ονομασία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της γείτονος.

Προχώρησε, μάλιστα και σε μία αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία κατά το προηγούμενο εξάμηνο, όταν την προεδρία της Ε.Ε. ασκούσε η Σλοβενία, η Ένωση ήταν έτοιμη να ορίσει από τον Ιούνιο ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη, όμως, όπως ανέφερε: «Η ημερομηνία δεν ορίστηκε εξ αιτίας της διένεξης με την Ελλάδα και μόνο».

//www.cosmo.gr
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: βίκυ on 23 September, 2008, 06:54:14 PM
ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΛΑΒΑ ΜΕ ΜΑΙΛ:
\"Για άλλη μια φορά είμαστε στην δυσάρεστη θέση να παρακολουθούμε τους γείτονες κατά τα άλλα Σκοπιανούς να αποκτούν συνεχώς συμμάχους στην ανιστόριτη προπαγάνδα που διενεργούν ενάντια στην πατρίδα μας και την ιστορία μας!
Στην διεύθυνση την οποία σας παραθέτουμε (youtube.com/watch?v=GKyTS0cqX3A&feature=related) θα παρακολουθήσετε ένα βίντεο από ένα τηλεπαιχνίδι στην Αγγλία στο οποίο σε ερώτηση για την χώρα προέλευσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρουσιάζεται σαν σωστή απάντηση ,όχι η Ελλάδα, αλλά τα Σκόπια!
Μάλιστα ο \"φιλλέληνας\" και \"γνώστης\" της ιστορίας Άγγλος παρουσιαστής πληροφορεί το ζευγάρι το οποίο διαγωνίζεται, και το οποίο είχε δώσει ως απάντηση στην ερώτηση την Ελλάδα ως γενέτειρα του Αλεξάνδρου, πως ακόμα πιο συγκεκριμένα η πόλη γέννησης του ήταν η Πέλλα! Αφήνοντας να εννοηθεί προφανώς πως και η Πέλλα ανήκει στα Σκόπια ή τουλάχιστον διεκδικείται από αυτά! Ίσως!...
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ!\"
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: Μαρκήσιος de Karampa on 25 September, 2008, 01:29:47 PM
Πήρε πίσω τα περί "μακεδονικής εθνότητας" ο Νίμιτς

Κινητικότητα στο πεδίο του Σκοπιανού με βάδισμα προς τα ελληνικά συμφέρονται και επίκεντρο τη Νέα Υόρκη. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά από συνάντηση που είχε με την Ντ. Μπακογιάννη, ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση αφορά μόνο στη διαφορά των δύο χωρών αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ.


    * Καταχωρήσεις στον αμερικανικό Τύπο για το Σκοπιανό

Κατά τη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Μ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ειδικός μεσολαβητής εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση αφορά μόνο στο όνομα, παίρνοντας επί της ουσίας πίσω τα όσα είχε αναφέρει περί «μακεδονικής εθνότητας», στην προηγούμενη συνάντηση του με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών.

Ο κ. Νίμιτς διευκρίνισε ότι η εντολή που έχει είναι για λύση που να αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν ασχολούνται με εθνικές ταυτότητες». Η κ. Μπακογιάννη είπε: «Η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής».

Ερωτηθείσα «τι εννοεί ο κ. Νίμιτς με τη μακεδονική εθνότητα που κάνει αναφορά στις ιδέες που είχε δώσει στις δυο πλευρές», η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είπε: «Ίσα, ίσα, αυτό το οποίο είπε και είναι απολύτως σαφές είναι ότι η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής. Μιλάμε για το όνομα και αυτή είναι η διαπραγμάτευση η οποία γίνεται».

Πρόσθεσε  ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την Αθήνα για την επίλυση του θέματος, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους».

Σημειώνεται ότι αργότερα την Τετάρτη η κ. Μπακογιάννη αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ενώ την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με την αμερικανίδα ομόλογο της, Κοντολίζα Ράις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς.

Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φριντ και αμέσως μετά σημείωσε ότι «η Ελλάδα παρεμποδίζει τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, επειδή αρνείται να αναγνωρίσει μακεδονικό έθνος και γλώσσα».

Οι υπό τον Μ. Νίμιτς διαπραγματεύσεις συνεχίζονται το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, με τη συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, πρέσβεις Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ.

Εσωτερικές εντάσεις στα Σκόπια

Οι επαφές Τσερβένκοφσκι με την κ. Μπακογιάννη προκάλεσαν εσωτερική αντιπαράθεση στα Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ν. Γκρούεφσκι είπε- με δόση ειρωνείας- ότι χαιρετίζει την είδηση για τη συνάντηση Τσερβένκοφσκι- Μπακογιάννη. «Θεωρούμε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η παρουσία σε αυτήν για μία ολόκληρη εβδομάδα όλων των σημαντικότερων προσωπικοτήτων, που συμμετέχουν στην επίλυση του προβλήματος με το όνομα, αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την επίλυση αυτού του πολυετούς προβλήματος και συνεπώς και ιστορική ευκαιρία για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του Γκρούεφσκι.

//www.cosmo.gr

«Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο επικεφαλής της μακεδονικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση στη Νέα Υόρκη, κ. Τσερβένκοφσκι, εκτιμώντας τη μεγάλη του επιθυμία για εξεύρεση λύσης, αλλά και την πολυετή πείρα του - αρχής γενομένης από το 1992 - συμπεριλαμβανομένης και της στιγμής της αποδοχής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε αυτές τις ιστορικές στιγμές θα βρει τρόπο για την επίτευξη δίκαιου συμβιβασμού επ\' αυτού του προβλήματος, για τον οποίο υπάρχει ετοιμότητα άμεσα να τεθεί σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφανθούν οι πολίτες. Ο καλός και δίκαιος συμβιβασμός θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στη Μακεδονία για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» προστίθεται.
Title: Μακεδονία και φαλκιδευτές....
Post by: ρωμηός on 23 October, 2008, 11:00:48 AM
Διαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα της Ζούγκλας για τον Έλληνα παππού του Νίκολα Γρούεφσκι!

http://www.zougla.gr/news.php?id=4828
 
http://www.zougla.gr/news.php?id=4906
 
http://www.zougla.gr/news.php?id=5574