Μακεδονία και φαλκιδευτές....

Started by ρωμηός, 21 September, 2007, 03:32:41 PM

Previous topic - Next topic

ρωμηός

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ η Οτάβα τα Σκόπια με τη συνταγματική ονομασία τους


Καναδική «Μακεδονία» με αντίδραση Αθήνας


Την ημέρα ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης Καραμανλή επέλεξε ο Καναδάς για να αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική ονομασία τους «Μακεδονία» για τις διμερείς σχέσεις.



Με τον διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη
Κατά αυτόν τον τρόπο αυξάνονται κατά μία οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που σε διμερές επίπεδο αναγνωρίζουν τη «Μακεδονία».

Η Αθήνα έδειξε τη δυσαρέσκειά της διαμαρτυρόμενη στην Καναδή πρέσβειρα, ενώ στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων την έντονη δυσαρέσκεια «εκατοντάδων χιλιάδων Καναδών πολιτών ελληνικής καταγωγής».

Η υπουργός Εξωτερικών πάντως αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή, στη Νέα Υόρκη, με τον διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς.

Η κ. Μπακογιάννη θα πάρει μέρος στην Υψηλή Συνάντηση για τις Κλιματικές Αλλαγές και αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ν. Μπερνς, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Λαβρόφ, τον πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο, πιθανότατα δε και με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Μπαμπατσάν.

Σε συνέντευξή της στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει ότι η «φρέσκια» λαϊκή εντολή στην Ελλάδα και την Τουρκία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες για επίλυση των προβλημάτων τους.

Προσθέτει όμως ότι μέχρι τώρα δεν «έχει ακόμη υπάρξει ουσία» στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας.

Εκφράζει ακόμη την ίδια αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού και επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

ΣΥΝ: Αποτυχία

«Η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα από τον Καναδά, χώρα-μέλος του G8 και του ΝΑΤΟ, έρχεται να επιβεβαιώσει την αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών -σημερινών και προηγούμενων- στο συγκεκριμένο ζήτημα και να υπενθυμίσει τις εδώ και χρόνια χαμένες ευκαιρίες για αμοιβαία αποδεκτή λύση», τονίζει εκ μέρους του ΣΥΝ ο Πάνος Τριγάζης. Υπενθυμίζει επίσης την πρόταση του κόμματός του για λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, «μακριά από ατλαντικές λογικές, προς όφελος της ειρήνης, του αμοιβαίου σεβασμού σκαι της σταθερότητας στα Βαλκάνια».




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/09/2007

ρωμηός

Νιώθω πια ότι μετά από 12 χρόνια αδράνειας (προδοτική αδράνεια) το παιχνίδι έχει πια χαθεί. Σε τέτοια θέματα ο χρόνος ευνοεί τον καπηλευτή πάντοτε... έτσι κάπως έχει εδραιωθεί και η κατοχή της μισής Κύπρου, ο εκδιωγμός της ρωμέηκης κοινότητας των Κωνσταντινοπολιτών και άλλα πολλά.

Ο ρεαλισμός των πολιτικών συσχετίσεων και συμφερόντων προδιατυπώνουν ήδη με πηχηαίους τίτλους και μελανά γράμματα άλλη μια εθνική και ιστορική τραγωδία του Νέου Ελληνισμού. Που θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος;;;

Ρεαλιστική πολιτική δεν μπορεί να είναι η αδράνεια ούτε η προβολή της πολιτικής αρνησικυρίας....

Μαρκήσιος de Karampa

Μεγάλο θέμα (και αυτό)...
Αδράττοντας την ευκαιρία,σχετικά με το ρεπορτάζ της ελευθεροτυπίας θα χαρακτήριζα τις δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΝ κροκοδείλια δάκρυα...
Όχι ότι φταίει ο ΣΥΝ για την κατάντια της εξωτερικής πολιτικής αλλά φέρει και αυτό το κόμμα τις ευθύνες του...
Ας αφήσουμε όμως τον ΣΥΝ...



QuoteΝιώθω πια ότι μετά από 12 χρόνια αδράνειας (προδοτική αδράνεια) το παιχνίδι έχει πια χαθεί. Σε τέτοια θέματα ο χρόνος ευνοεί τον καπηλευτή πάντοτε... έτσι κάπως έχει εδραιωθεί και η κατοχή της μισής Κύπρου, ο εκδιωγμός της ρωμέηκης κοινότητας των Κωνσταντινοπολιτών και άλλα πολλά.
Για να αναζητήσουμε ευθύνες (τί άλλο να κάνουμε) θα πρέπει να ανατρέξουμε μερικά χρόνια πίσω...
Όπως είναι γνωστό στις αρχές του 20ου αιώνα \"ξύπνησαν\" οι κοιμώμενοι εθνικισμοί των βαλκάνικών λαών...
Η Μακεδονία (όχι με τη σημερινή μορφή) ήταν ένα καλό φιλετάκι που γλυκοκοίταζαν οι Βούλγαροι-Σέρβοι-Ρουμάνοι...
Τα γεγονότα με τους Βαλκανικούς και Α.Π.Π είναι λίγο πολύ γνωστά...
Όταν καθιερώθηκαν τα σύνορα μετά τον Β.Π.Π. είχαμε από πάνω την πανίσχυρη ενωμένη Γιουγκοσλαβία του Τίτο ο οποίος είχε ονομάσει το γειτονικό κρατίδιο-συνονθύλευμα ως Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας...
Καπηλεύτηκε την ιστορία και το όνομα έχοντας στην κατοχή του ένα μικρό κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας περικλείοντας περιοχές με ακμάζοντα ελληνόφωνο και βλαχόφωνο Ελληνισμό...
Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε και η φυγάδευση αρκετών ανταρτών των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην περιοχή αυτή...
Η δραστηριότητά τους ελέγχεται από πατριωτικής πλευράς όχι (μόνο) για την περίοδο του εσωτερικού πολέμου αλλά και έπειτα ... μέχρι και σήμερα!
Έτσι οι Σλάβοι (ή και Γυφτοσκοπιανοί) εκμεταλεύτηκαν την ελληνική -μακεδονική καταγωγή- πολλών υπηκόων τους για να περάσουν την προπαγάνδα..
Εν ολίγοις έχουμε απέναντί μας τους Σλάβους και πολλούς γενίτσαρους ελληνικής καταγωγής...
Βέβαια η προπαγάνδα είχε αρχίσει πιο νωρίς από τη Βουλγαρία (εξαρχικοί-πατριαρχικοί κτλ)...

Μ΄αυτά και μ΄αυτά φτάσαμε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 με τη διάλυση- εξ ων συνετέθη - της κραταιάς Γιουγκοσλαβίας...

Και \"δικαιωματικά\" ή και ντε φάκτο το κρατίδιο αυτό έπρεπε να συνεχίσει να ονομάζεται όπως ονομαζόταν από το 1945...
Εμείς τότε ξυπνήσαμε....
50 χρόνια σε χειμερία νάρκη και θέλαμε από τον Μητσοτάκη να βγάλει το φύδι από την τρύπα...
Και αυτός λόγω δύσκολων συνθηκών (δεν τον δικαιολογώ αλλά έτσι είναι) πέταξε την καυτή πατάτα στον επόμενο ο οποίος τα κανε σαν τα μούτρα του...
Συμφωνήθηκε το ΠΓΔΜ (FYROM) με την ενδιάμεση συμφωνία που ουδέποτε εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις μετά τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και δώθε...
Κομβικής σημασίας είναι η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως \"Μακεδονία\" από τις Η.Π.Α. το 2004...
Με λίγα λόγια το παιχνίδι έχει χαθεί...
Απλά μία-μία χώρα σαν ντόμινο τους αναγνωρίζει με το συνταγματικό τους όνομα και μεις \"ανακαλύπτουμε κάθε μέρα την Αμερική\"...
Ο Καναδάς είναι 118oς στη σειρά... και έπονται και άλλοι....
Και για την ιστορία....

QuoteΗ Ρωσία αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία στις 5 Αυγούστου 1992...
Στις 4 Φεβρουαρίου 1994 (κυβέρνηση Παπανδρέου), η Ρωσία συνήψε με τα Σκόπια επίσημα και διπλωματικές σχέσεις...
Στις 12 Οκτωβρίου 1993 (δύο ημέρες μετά τις εκλογές) η Κίνα αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία...
Και κάτι τελευταίο που τώρα θυμήθηκα...
Ποιός μπορεί άλλωστε να ξεχάσει το πρόσφατο φιάσκο στο Ευρωκοινοβούλιο με τους εντολοδόχους-ευρωβουλευτές που λειτούργησαν άψογα ως πειθήνια όργανα-μαριονέτες-τσιράκια του Λαικού, του Σοσιαλιστικού, του Ευρωσκεπτικιστικού, του αριστερού, του πράσινου-κόκκινου-τιρκουάζ κόμματος υπερψηφίζοντας (άκουσον-άκουσον) την αποδοχή της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε με οποιαδήποτε ονομασία επιθυμεί...
Για να μην τους τσουβαλιάζω όλους έχω την εντύπωση ότι αυτή τη διάταξη καταψήφισαν οι Σαμαράς και Καρατζαφέρης...
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Xaris

Τα επιχειρήματα να μη χρησιμοποιηθούν τα ονόματα «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» είναι ουσιώδη και σε σύγκριση με τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών είναι συντριπτικά και αποφασιστικά.
Οι κατασκευασμένοι από τους Σκοπιανούς ισχυρισμοί, που προαναφέρθηκαν, προβάλλονταν και προβάλλονται συνεχώς από τους αξιωματούχους των Σκοπίων όχι μόνο τότε που ήταν ομόσπονδο κράτος αλλά ιδιαίτερα και πιο επίμονα τώρα που είναι ανεξάρτητο κράτος. Μολονότι δεν αντέχουν ακόμη και στοιχειώδη κριτική δεδομένου ότι είναι ψευδείς και αδικαιολόγητοι, τα ακόλουθα αποδεικτικά στοιχεία θα αποδείξουν ότι τα αντικρούοντα αυτούς επιχειρήματα είναι ουσιαστικά, συντριπτικά και αποφασιστικής σημασίας.
Η Μακεδονία από μόνη της, με τις χιλιετίες της παλιάς της δόξας, δεν θα επιτρέψει την αλλαγή της ιστορίας. Μόνο το άκουσμα των ονομάτων του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η συνεισφορά τους στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, του πρώτου με τη σοφία του και του δεύτερου με την πολεμική του αρετή, την ανδρεία, την εξαίρετη πολιτική και τη μεγαλοσύνη του, θα έπρεπε να είναι αρκετά για να επαναφέρουν στα λογικά τους όλους αυτούς που προσπαθούν να παραποιήσουν την ιστορία της.
Η Μακεδονία υπήρξε πάντοτε και εξακολουθεί να είναι ακόμη η πιο προχωρημένη έπαλξη και ο προμαχώνας της Ελλάδας.
Όλες οι ιστορικές πηγές συμφωνούν αναφορικά με τη γεωγραφική θέση της αρχαίας Μακεδονίας της οποίας τα όρια ήταν τα ακόλουθα :


Το Αιγαίο Πέλαγος και τα βουνά Καμβούνια, Πιέρια και Όλυμπος προς νότον.

Οι λίμνες Οχρίδα και Πρέσπα και τα βουνά Βαμβούνα, Σκόμιο και Ροδόπη προς βορράν.

Ο ποταμός Νέστος προς ανατολάς και τα βουνά Γράμμος και Πίνδος προς δυσμάς.

Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, οι Μακεδόνες, ανήκαν σε μια από τις αρχαιότερες Ελληνικές φυλές. Οι πλησιέστεροι συγγενείς τους ήταν οι Θεσσαλοί και ειδικότερα οι Μαγνήσιοι με τους οποίους μοιράζονταν την Αιολική καταγωγή.
Η γλώσσα που μιλούσαν ανήκε στους αρχαιότερους τύπους της Ελληνικής και είχε συγγένεια με τις διαλέκτους της Αιολικής, Αρκαδικής, Κυπριακής και Μηκυναϊκής.
Η θρησκεία των Μακεδόνων ήταν η ίδια με τη θρησκεία των άλλων Ελλήνων οι δε μύθοι και παραδόσεις τους ήταν τα ίδια που συναντούσες σε όλο τον Ελληνικό κόσμο.
Ο Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β΄και ο γιός του Αλέξανδρος ο Μέγας – στον οποίο οι Σκοπιανοί προσπαθούν επισταμένα να προσδώσουν «Σλαβομακεδονική» ταυτότητα – ενεργούσαν όχι απλώς σαν Έλληνες αλλά σαν Πανελλήνιοι Αρχηγοί με την έννοια ότι έκαναν πράξη την παλιά ιδέα του σχηματισμού ενός ενιαίου Ελληνικού κράτους με τη συγχώνευση των Ελληνικών πόλεων-κρατών.
Στις χρονικές περιόδους που ακολούθησαν, και ειδικότερα μετά την εμφάνιση στη Βαλκανική των Σλάβων και των Βουλγάρων (6ο και 7ο αιώνα μ. Χ.) η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας όπως προσδιορίσθηκε προηγουμένως εξακολούθησε να είναι η έπαλξη και ο προμαχώνας του Ελληνισμού όπως ακριβώς ήταν και κατά την αρχαιότητα.
Η Παλαιά Διαθήκη, οι αρχαίοι συγγραφείς, σύγχρονοι ερευνητές, αμέτρητες επιγραφές σε αγάλματα, τάφους, στήλες με Ελληνικά ονόματα και αναθήματα, χιλιάδες νομίσματα, όχι μόνο στη Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού όπως στη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Ασία, μέχρι τις Ινδίες, επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι, οι Μακεδόνες σαν Έλληνες, είχαν τους ίδιους θεούς, τις ίδιες θρησκευτικές λατρείες, και ότι ήταν αυτοί που διέδωσαν τη γλώσσα τους, που ήταν η Ελληνική, και το Ελληνικό πνεύμα σε όλο το γνωστό τότε κόσμο.
Η Παλαιά Διαθήκη περιλαμβάνει ακαταμάχητα και αδιάσειστα αυτούσια στοιχεία στα κείμενά της. Σε ένα από αυτά, ο Προφήτης Δανιήλ, 200 περίπου χρόνια πριν από τη γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προέβλεψε ότι «ο Βασιλιάς των Μήδων και των Περσών θα κατατροπωθεί από έναν Έλληνα Βασιλιά και ότι αυτόν τον πρώτο μεγάλο Βασιλιά θα τον διαδεχθούν τέσσερις Βασιλιάδες από το ίδιο Βασίλειο».
Οι Αρχαίοι συγγραφείς και ιστορικοί δίνουν επίσης αμέτρητα αποδεικτικά στοιχεία. Η πρώτη ιστορική αναφορά δίνεται από τον Όμηρο ο οποίος στην Ιλιάδα μνημονεύει τα ονόματα διαφόρων Πελασγικών και Ελληνικών φυλών που ζούσαν στη Μακεδονία.
Ο Στράβων αναφέρει: «Φυσικά η Μακεδονία είναι μέρος της Ελλάδας».
Ο Ηρόδοτος γράφει : «Οι απόγονοι του Περδίκα, του πρώτου Βασιλιά των Μακεδόνων, είναι Έλληνες, όπως οι ίδιοι το θέλουν και όπως εγώ ο ίδιος το ξέρω».
Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι : «Οι Μακεδόνες αποτελούνται από διάφορες ελληνικές φυλές κάτω από διάφορους Βασιλιάδες».
Ο Πολύβιος λέει : «Οποία και πόσο μεγάλη τιμή πρέπει να ανήκει στους Μακεδόνες οι οποίοι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους δεν έπαψαν ποτέ να μάχονται εναντίον των Βαρβάρων για την ασφάλεια των Ελλήνων».
Ο Αρριανός, στο βιβλίο του «Ανάβαση του Αλεξάνδρου» αναφέρει ότι μετά τη μάχη του Γρανικού ο Αλέξανδρος έκανε τα εξής : «Έστειλε στην Αθήνα, την πρώτη πόλη όλων των Ελλήνων, και όχι στην Πέλλα που ήταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τριακόσιες πανοπλίες και άλλα Περσικά λάφυρα, για να ανατεθούν στην πολιούχο Αθηνά με την αφιέρωση «Αλέξανδρος ο Φιλίππου και οι Έλληνες, πλην Λακεδαιμονίων, από των Βαρβάρων των την Ασίαν οικούντων». Επίσης λέει ότι 2000 Έλληνες μισθοφόρους των Περσών, που συνέλαβε αιχμαλώτους, τους έστειλε δέσμιους στη Μακεδονία για να εργασθούν εκεί σαν δούλοι «ότι παρά τα κοινά δόξαντα τοις Έλλησιν, Έλληνες όντες, εναντία τη Ελλάδι υπέρ των Βαρβάρων εμάχοντο».
Με τις ενέργειές του αυτές ο Αλέξανδρος, εκτός από την απογοήτευσή του για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στην Πανελλήνια εκστρατεία εναντίον των Περσών και για τις πολύ λίγες περιπτώσεις που Έλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Περσών, δείχνει κυρίως πόσο περήφανος αισθανόταν για την Ελληνική καταγωγή του, ότι το επίτευγμά του το θεωρούσε καθαρά Ελληνικό και ότι το ίδιο θα έπρεπε να αισθάνονταν και οι άλλοι Μακεδόνες αφού ο Αλέξανδρος δεν έκανε καμιά ξεχωριστή αναφορά σ΄αυτούς.
Ο Παυσανίας επιβεβαιώνει ότι οι Μακεδόνες ήταν μέλη των Δελφικών Αμφικτυονιών λέγοντας : «Την εποχή μου οι Αμφικτυονίες ήταν τριάντα. Οι περιοχές της Νικόπολης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας έστειλαν η κάθε μια από έξη αντιπροσώπους» δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό σε όλους, μόνο Έλληνες ήταν μέλη Αμφικτυονιών. Επίσης ο Παυσανίας επιβεβαιώνει ότι οι Μακεδόνες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου μόνο Έλληνες μπορούσαν να αγωνιστούν, με πολλές συμμετοχές και πολλούς νικητές.
Ο Γιόχαν Γουσταύος Ντρόϊζεν, διαπρεπής Γερμανός φιλόλογος και ιστορικός στην ιστορία που έγραψε για το Μέγα Αλέξανδρο τονίζει ότι : «και οι δύο, και ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος, μετέφεραν και μετέδωσαν στους λαούς της Ασίας όχι το Μακεδονικό πολιτισμό, γιατί δεν υπήρξε ποτέ ανεξάρτητος, αλλά τον Ελληνικό πολιτισμό».
...γιατί εχω μάθει να κοιτάω ψηλά τον ήλιο μες τα μάτια...

Xaris

Οι προσπάθειες των Σκοπιανών να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η αποκαλούμενη «Μακεδονική γλώσσα» είναι το ιδίωμα που ομιλείται στην περιοχή των Σκοπίων δεν μπορούν να πείσουν κανένα. Η γλώσσα τους, η οποία εμπεριέχει αυτοτελή Σλαβική γλώσσα, ήταν τελείως άγνωστη μέχρι το 1944. Και όσο πολύ και αν προσπαθήσει κάποιος δεν θα βρει τίποτε που να αποδεικνύει την ύπαρξή της. Η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι Σλαβόφωνοι κάτοικοι της νότιας Γιουγκοσλαβίας και της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας ήταν γνωστή σαν ένα γλωσσικό ιδίωμα της Βουλγαρικής.
Μετά τη δημιουργία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για προφανείς πολιτικούς λόγους, ένας πολύ μεγάλος αριθμός φιλολόγων και υποτρόφων της φιλολογίας στρατολογήθηκε προκειμένου να δημιουργήσει μια ξεχωριστή γραπτή γλώσσα.
Αφού πήραν το ήδη ομιλούμενο Βουλγαρικό γλωσσικό ιδίωμα σαν σημείο εκκίνησης και αφού δανείστηκαν ευρύτατα από την Ελληνική, τη Σερβική, τη Ρωσική και άλλες Σλαβικές γλώσσες, δημιούργησαν μια φιλολογική γλώσσα την αποκαλούμενη «Μακεδονική γλώσσα» η οποία αναγνωρίστηκε από το Γιουγκοσλαβικό Σύνταγμα σαν μια από τις τρεις επίσημες γλώσσες της χώρας. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κείμενο, ούτε μια επιγραφή σε αυτή τη γλώσσα πριν από το 1944 αποδεικνύει, χωρίς αμφιβολία, ότι δεν έχει καμιά σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και τους απογόνους τους που μιλούσαν πάντοτε Ελληνικά.
Το γεγονός ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν την ίδια γλώσσα με τους άλλους Έλληνες φαίνεται και στο έργο του Ρωμαίου Ιστορικού Livy, ο οποίος γράφει ότι τη συνέλευση των Ελλήνων στην Αιτωλία το 200 π.χ. την παρακολούθησαν «αντιπρόσωποι από τους Αιτωλούς, τους Ακαρνάνες και τους Μακεδόνες, οι οποίοι μιλούσαν όλοι την ίδια γλώσσα».
Δεν υπάρχει επίσημο κείμενο ούτε στο πρόσφατο ούτε στο απώτερο παρελθόν στο οποίο να γίνεται μνεία για «Μακεδονία» ή για «Μακεδόνες». Ούτε η συνθήκη του Βερολίνου ούτε η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου κάνουν κάποια αναφορά σ΄αυτό το ενδεχόμενο. Η επίσημη Τουρκική απογραφή του 1905 δίνει αριθμητικά στοιχεία για τους πληθυσμούς της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, η οποία ήταν διηρημένη στα Βιλαέτια της Θεσσαλονίκης και του Μοναστηρίου, δείχνει μεγάλη υπεροχή των Ελλήνων ενώ δεν κάνει καμιά αναφορά σε «Μακεδόνες» για τον απλό λόγο ότι κανένας από τους ερωτηθέντες δεν εδήλωσε τέτοια καταγωγή.
Ένα γεγονός που έχει γίνει αποδεκτό ακόμη και από Σλάβους Ιστορικούς είναι ότι η εγκατάσταση των Σλάβων στα Βαλκάνια έλαβε χώρα τον 6ο αιώνα μ.Χ. και ότι η πολιτιστική τους ιστορία αρχίζει κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα μ.Χ. Οι θεμελιωτές της πολιτιστικής ιστορίας των Σλάβων, ήταν δύο Έλληνες μοναχοί από τη Θεσσαλονίκη, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα, με σημείο εκκίνησης τη Μακεδονία, δίδαξαν τους Σλάβους τη βασισμένη στα Ελληνικά Κυριλλική γραφή και τη Χριστιανική πίστη της Ελληνο-Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έτσι οι πρώτες ουσιώδεις πηγές της πολιτιστικής ζωής και της ιστορίας τους είναι Ελληνικές του Βυζαντίου.
Αυτό και μόνο το γεγονός αποστερεί από τους Σλάβους το δικαίωμα να διεκδικήσουν οιονδήποτε ιστορικό δεσμό με τα Βαλκάνια πριν από τον 6ον αιώνα μ.Χ. και οιονδήποτε πολιτιστικό πριν από τον 10ο αιώνα. Η θεωρία των Σκοπιανών ότι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν Σλαβομακεδόνες, η οποία είναι τουλάχιστον αστεία, δέχθηκε ένα ισχυρό ράπισμα από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, ο οποίος στις 31 Δεκεμβρίου 1980 διένειμε σε όλην την καθολική εκκλησία διακήρυξη, με την οποία ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος μνημονεύονται ως «οι Έλληνες αδελφοί» και καθιερώνονται ως προστάτες της Ευρώπης.
...γιατί εχω μάθει να κοιτάω ψηλά τον ήλιο μες τα μάτια...

Μαρκήσιος de Karampa

Διπλωματική εκστρατεία Αθήνας-Σκοπίων

Τετάρτη, 03.10.07

«Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ τον Οκτώβριο και η ελληνική διπλωματία το Νοέμβριο για την εξασφάλιση συμμαχιών και για την προώθηση των εθνικών θέσεων εν όψει του Απριλίου 2008, όταν θα κριθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της χώρας κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την Παρασκευή, ο ΥΠΕΞ κ. Μιλοσόσκι θα μεταβεί στο Ρέικιαβικ, όπου θα πραγματοποιηθεί η κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ για να συζητηθεί, μεταξύ άλλων θεμάτων, και η διεύρυνση της Συμμαχίας. Η ελληνική πλευρά θα εκπροσωπηθεί σε χαμηλό επίπεδο (υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών), αλλά οπωσδήποτε θα παρακολουθήσει προσεκτικά τις επαφές που θα έχει εκεί ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ειδικά με το γενικό γραμματέα της Συμμαχίας κ. Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ. Σημείο αιχμής της διπλωματικής εκστρατείας της ΠΓΔΜ θα είναι η διαμορφωμένη πραγματικότητα των εκατοντάδων αναγνωρίσεών της ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά και η μη αναγνώριση από την ελληνική Πολιτεία «σλαβομακεδονικής μειονότητας» εδώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, όταν η υπουργός Εξωτερικών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, θα πραγματοποιήσει ευρωπαϊκή περιοδεία προκειμένου να εξηγήσει την ελληνική θέση για τη διασύνδεση της πολιτικής της ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας με την ενταξιακή της πορεία στο ΝΑΤΟ. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς στην Αθήνα και, πιθανώς, η κατάθεση νέας πρότασης για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας από τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Εν όψει αυτών των σοβαρών εξελίξεων, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να σκέπτεται ότι πλησιάζει η ώρα της προετοιμασίας της κοινής γνώμης για τις πραγματικές δυνατότητες συμβιβασμού στο ζήτημα της ονομασίας. Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι το Σκοπιανό είναι ένα θέμα σκοτεινό για την πλειοψηφία των πολιτών, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ούτε το βάρος των 123 αναγνωρίσεων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ούτε το «διαπραγματευτικό κεκτημένο» που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 15 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων απορρίφθηκαν ονομασίες όπως «Ανω Μακεδονία», που σήμερα ακούγονται σχεδόν ιδανικές. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει διάλογο και με τα κόμματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα πλαίσιο συναίνεσης, έχοντας επίγνωση ότι το πρόβλημα δεν θα είναι από την Αριστερά (εναντίον των «βυζαντινών σημαιών» ο Αλέκος Αλαβάνος, υπέρ σύνθετης ονομασίας το ΚΚΕ από παλιά), αλλά από τον ΛΑΟΣ και τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη που θα αναζητήσει στο Σκοπιανό λαμπρό πεδίο αντιπολιτευτικής δόξας.

Εντονα ενοχλημένο είναι το υπουργείο Εξωτερικών με τη συμπεριφορά του Σκοπιανού προεδρεύοντος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Σ. Κερίμ, ο οποίος πρόσφατα προσφώνησε τον κ. Τσερβένκοφσκι ως «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι και κατά την ομιλία του την 24η Μαΐου, όταν επισημοποιήθηκε η εκλογή του, αναφέρθηκε πάλι στη χώρα του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς να υπάρξει ελληνική αντίδραση. Η αλήθεια είναι, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ότι υπήρξε τότε παρασκηνιακή συμφωνία ώστε να αναφέρει μία φορά και στο τέλος της ομιλίας το συνταγματικό όνομα της χώρας του και για το λόγο αυτό δεν υπήρξαν αντιδράσεις.

 


ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

ΠΩΣ και γιατί η πρωτιά των ελληνικών επενδύσεων στα Σκόπια αποβαίνει άκαρπη


Απ\' την παλάμη του επαίτη στην παλάμη του ρυθμιστή


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Του Δ.Π. ΔΗΜΑ


Οταν η καναδική κυβέρνηση εκλήθη, από την ελληνική, να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή της να αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία, φέρεται πως ελέχθη ότι αυτό έγινε για «πρακτικούς λόγους», ήτοι για την υπογραφή διμερών συμφωνιών.


Κατά πληροφορίες, το ενδιαφέρον καναδικών οικονομικών συμφερόντων για κάνα δυο, ασήμαντα σχετικά, συμβόλαια στη γείτονα προσέκρουε στο γεγονός ότι ο επίσημος Καναδάς δεν είχε αναγνωρίσει το συνταγματικό «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και εξακολουθούσε να την αποκαλεί FYROM.

«Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν» απάντησαν οι Σκοπιανοί, όπερ και εγένετο, όπως κατέδειξαν οι εξελίξεις, και κατεγράφη ως μια στοχευμένη ενέργεια που συνδύασε και πέτυχε το μέγιστο δυνατό όφελος για τους γείτονες μέσα από έναν επιτυχή συγκερασμό οικονομικών και πολιτικών επιδιώξεων.

Πρωτιά, αλλά...


Τομ Κάντριμαν: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα καλύτερο σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια
Παρά ταύτα, το συγκεκριμένο παράδειγμα εξακολουθεί να διαφεύγει την ελληνική προσοχή μέσα σ\' ένα γενικότερο τοπίο θολούρας.

Πρόσφατα έγραφε πολύ εύστοχα ο καθηγητής Σταύρου, του Πανεπιστημίου Χάουαρντ πως την εποχή αυτή της πληροφορικής, που η εξωτερική πολιτική δεν είναι «αποκλειστικό προνόμιο» των διπλωματών, «εγωκεντρικοί Ελληνες υπουργοί εξακολουθούν να αισθάνονται απέχθεια στις συντονισμένες αμυντικές, εμπορικές, ενεργειακές και εργατικές πολιτικές για την επίτευξη κεντρικών εθνικών στόχων», με αποτέλεσμα το κάθε υπουργείο να φαίνεται πως έχει τη δική του εξωτερική πολιτική, με μια στενότερη έννοια εθνικών στόχων και μια πρακτική «συναλλαγών» που δεν παράγουν πλεονεκτήματα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Ετσι, εν μέσω ενός απόηχου χλευασμών των γειτόνων, αφελώς, διατυμπανίζονται ως πελώριο επίτευγμα οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Σκοπίων και με «υπερηφάνεια» παρατίθενται οι αριθμοί της «πρωτιάς» των ελληνικών επενδύσεων στη γείτονα, χωρίς να γίνεται αντιληπτό πως Ευρωπαίοι και Αμερικανοί «ακροατές» κατά βάθος απορούν για το πώς είναι δυνατόν η 15ετής αυτή οικονομική επιρροή, εκεί, να μην έχει αποτελέσει μοχλό για την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων.

Από την άλλη πλευρά, μάλιστα, παρά την ευρεία ελληνική οικονομική παρουσία, οι Σκοπιανοί «ταλαιπωρούν» τελευταία τις ελληνικές επενδύσεις, είτε με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση είτε με τη νόθευση πλειοδοτικών διαγωνισμών όπως έγινε στην περίπτωση του ενεργειακού έργου όπου είχε λάβει μέρος και ήλθε πρώτη η εταιρεία SENCAP -σύμπραξη της αμερικανικής CONTOUR με τη ΔΕΗ.

«Να τους αγοράσετε»

Παρά τον συνήθη πατερναλιστικό τόνο σε πολλές από τις «επικοινωνίες» του, ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Αθήνα Τομ Κάντριμαν είχε απόλυτο δίκιο όταν φέρεται να έλεγε πρόσφατα σε συνομιλητές του πως η ελληνική πλευρά «χρειάζεται ένα καλύτερο σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος (με τα Σκόπια) από την εκτόξευση απειλών».

Είναι γεγονός ότι αντί η Αθήνα να τρέχει στην Ουάσιγκτον για να της «λύσει» το πρόβλημα, παρά τις τεράστιες ευθύνες της δεύτερης για την αδιαλλαξία της γείτονος, εκτιμάται πως θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα γίνουν άμεσα αισθητές στα Σκόπια, αξιοποιώντας όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της.

Επί προεδρίας του πατρός Μπους (1988-92), κατά τις τότε πληροφορίες της «Ε», ο σύμβουλός του επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας Μπρεντ Σκόουνκροφτ, αρκετά απορημένος και αφού είχε ακούσει προσεκτικά μια μικρή ομάδα Ελληνοαμερικανών να του εκθέτουν το Σκοπιανό, γύρισε και τους ρώτησε: «Μα καλά, με τόση οικονομική δύναμη που έχετε, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μπείτε μέσα να τους αγοράσετε, και μετά τους δίνετε ό,τι όνομα θέλετε»...

Το «νέο ύφος»

Η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε, μέσω ενός «νέου ύφους» της ΥΠΕΞ Μπακογιάννη, στις συνομιλίες της στη Νέα Υόρκη πως η «άλλη πλευρά» πρέπει να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, προ της εισδοχής της στο ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα, ωστόσο, προς την «άλλη πλευρά» και μάλιστα απευθείας, θα πρέπει να \'ναι αρκούντως περιεκτικό πως το κόστος, για την ίδια, από τη μη εξεύρεση λύσης, θα \'ναι μεγαλύτερο από το κόστος της οποιασδήποτε κοινά αποδεκτής λύσης.

Ας γίνει δε ο διάλογος με... «καναδική» ορολογία. Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν...



dpdimas@hotmail.com



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/10/2007

ρωμηός

Απαισιοδοξία Παπαρήγα για τα Βαλκάνια
Online 14:30
 
 
Ανησυχία και προβληματισμό εξέφρασε η η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Την κατάσταση στα Βαλκάνια συζήτησε κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ και η κ. Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου μετέφερε τις θέσεις του κόμματος της που συνιστούν μια συνολική προσέγγιση των εξελίξεων στα Βαλκάνια υπό το πρίσμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή .

Καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις στην περιοχή των βαλκανίων είναι οι ΗΠΑ και οι εξελίξεις αυτές συνδέονται και με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς, όπως είπε η κ. Παπαρήγα, \"οι ΗΠΑ επείγονται για τις εξελίξεις με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008, όπου προωθούν τη διεύρυνηση με την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Κροατία\" και προέβλεψε ότι \"οι πιέσεις θα ενταθούν\".

Σε αυτές τις συνθήκες, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, \"ο εντοπισμός του θέματος στο ζήτημα της ονομασίας συνδέεται άμεσα και με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία. Επίσης, η παρεμπόδιση του καθορισμού των συνόρων για προφανείς λόγους μέχρι σήμερα, αναμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, όπως και η γενικότερη επιχειρούμενη αναθεώρηση συνόρων κατά παράβαση προηγούμενων ψηφισμάτων του ΟΗΕ, οδηγούν σε ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες περιοχές\".

Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε τη σταθερή θέση του ΚΚΕ ότι τάσσεται κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιάς ριζικά διαφορετικής πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις .

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι \"οι μέχρι τώρα προτάσεις του πρώην Αμερικανού διπλωματη Νίμιτς ως μεσολαβητή του ΟΗΕ, αντί να οδηγούν σε μια διευθέτηση, κρατούν το ζήτημα ουσιαστικά ανοιχτό και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Η υποκρισία των ΗΠΑ, φαίνεται και από το γεγονός, ότι ενώ αναγνώρισε μονομερώς τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα τώρα παρουσιάζονται ως πρεσβευτές καλής θελήσεως για να βρεθεί λύση στο όνομα\".

\"Το ΚΚΕ χρόνια τώρα, στη βάση αρχών και ενάντια στο κυρίαρχο ρεύμα, υποστηριξε ότι η εμμονή στην ονοματολογία, ήταν και είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη πολιτική. Οχι σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιοδήποτε τρόπο το όνομα \"Μακεδονία\" και όποια παράγωγα. Θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Να μπεί τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο κρατών\".

Τέλος, το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να επιμείνει στη διατήρηση των συνόρων και να μην αποδεχθεί καμμία ενέργεια μονομερούς αναγνώρισης από την ΕΕ.

Πηγή Έθνος

Μαρκήσιος de Karampa

Συνάντηση Σκοπίων - Κομισιόν
Τετάρτη, 03.10.07

Η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση, επίτροπο Ολι Ρεν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ολι Ρεν, αφού χαιρέτισε κατ\' αρχήν τη δέσμευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, επέμεινε στην ανάγκη να υλοποιηθούν στην πράξη με πιο γοργούς ρυθμούς και με πιο απτά αποτελέσματα οι τροποποιήσεις που απαιτούνται στο δικαστικό σύστημα, την αστυνομία, τη δημόσια διοίκηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ακόμη ότι η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΓΔΜ σχετικά με τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

O Ολι Ρεν σημείωσε ακόμη ότι η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 6 Νοεμβρίου με την ετήσια έκθεση προόδου επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά ότι η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να ληφθεί μονό υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αναγκαία κριτήρια. Ο κοινοτικός επίτροπος απέδωσε ακόμη την επιβράδυνση που σημειώθηκε φέτος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην προεκλογική περίοδο στην ΠΓΔΜ αλλά και στις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Χαρακτήρισε παράλληλα εξαιρετικά ατυχή τα επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφατα στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και υπογράμμισε την ανάγκη επιστροφής στην ομαλότητα σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ο Μπ. Τσερβενκόφσκι αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της ΠΓΔΜ για προώθηση των μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να ξεκινήσουν μέσα στο 2008 ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τον κοινοτικό επίτροπο για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην ΠΓΔΜ όπως επίσης και για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Διάβημα Ντόρας στον Σολάνα για το βέτο
Του τηλεφώνησε και διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις του υπέρ των Σκοπίων μετά τη συνάντηση με τον Τσερβένκοφσκι


Παρασκευή, 05.10.07

Με διάβημα απάντησε η Αθήνα στην κυνική στάση του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. δήλωσε ότι «δεν μας αρέσουν τα βέτο». Εντονα ενοχλημένο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την ωμή παρέμβαση του Ευρωπαίου αξιωματούχου υπέρ των θέσεων της ΠΓΔΜ, διαμαρτυρήθηκε μέσω της διπλωματικής οδού για συμπεριφορές που δεν συμβάλλουν στην άρση του αδιεξόδου.

Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επρόκειτο να του μεταφέρει και τηλεφωνικώς τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σε δημόσιες δηλώσεις της (Ρ/Σ 9.84) τόνισε ότι «σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο, ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά». Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, συμπλήρωσε ότι «επειδή σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο, πρέπει τα προβλήματα να λύνονται με τρόπο αμοιβαίως αποδεκτό και πρέπει να εγκαταλείπονται λογικές αδιαλλαξίας και εντάσεων που προδίδουν συχνά αντιπαραγωγική αλαζονεία».

Η δήλωση του επικεφαλής της κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. έγινε έπειτα από συνάντησή του με τον Σκοπιανό πρόεδρο κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα επεισόδια στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων έχουν δημιουργήσει σοβαρές επιφυλάξεις σε κοινοτικούς και ΝΑΤΟϊκούς κύκλους για την ωριμότητα της Δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ πρέσβης κ. Θρασύβουλος Σταματόπουλος είχε μία εποικοδομητική συνάντηση με τον επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπίας στην έδρα της Συμμαχίας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η συμπεριφορά του προεδρεύοντος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ Σ. Κερίμ, ο οποίος προσφώνησε επιδεικτικά ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τον κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, επικαλούμενος την εθνική και την προσωπική του αξιοπρέπεια, δεν συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις.

Η συνάντηση αυτή αξιολογήθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως «εξαιρετικά θετική» και, κατά κάποιες εκτιμήσεις, αποτελεί προετοιμασία του εδάφους για την έναρξη επαφών σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους. Τις ελληνικές θέσεις για το Σκοπιανό παρουσίασε στους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τους οποίους συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος επέμεινε ότι η συναίνεση της Αθήνας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την αλλαγή ή τη μη αλλαγή της πολιτικής των Σκοπίων έναντι της Ελλάδας.

Ψήφισμα για την ΠΓΔΜ στην εφημερίδα του Κογκρέσου

Ολοσέλιδη καταχώριση, με την οποία εκφράζεται υποστήριξη σε ψήφισμα που καλεί την ΠΓΔΜ να σταματήσει την χρήση προπαγανδιστικών μέσων \"που συνιστούν εχθρικές ενέργειες κατά της Ελλάδας\" παραβιάζοντας την ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας και να συνεργαστεί με τον OHE και την Ελλάδα για την επίτευξη των μακροχρόνιων πολιτικών στόχων του ΟΗΕ και των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτού ονόματος για την ΠΓΔΜ, δημοσιεύεται στην εφημερίδα του Κογκρέσου \"The Hill\". Το ψήφισμα κατατέθηκε απο τον Πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Βουλής, Ρόμπερτ Γουέξλερ, και το μέλος της επιτροπής βουλευτή Ελτον Γκάλεγκλι και υπογράφεται απο 77 βουλευτές.

Στην καταχώριση της Εθνικής Συντονιστικής Προσπάθειας των Ελλήνων (National Coordinated Effort of Hellenes) αναφέρεται ότι στις 25 Σεπτεμβρίου αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ αγνόησαν το ψήφισμα 817 (1993) του ΣΑ του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναφέρεται στον ΟΗΕ ως \"Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας\". Προστίθεται, δε, ότι το γεγονός αυτό δικαιολογεί τη θέση της Ελλάδας ότι είναι αδύνατη η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δεν εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

Σημειώνεται ότι στη Γερουσία αντίστοιχο ψήφισμα κατέθεσε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ το οποίο προσυπογράφεται από τον Πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Γερουσίας και προεδρικό υποψήφιο,γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα.


ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Ο Νίμιτς δεν εκτιμά
τον Μέγα Αλέξανδρο



Δευτέρα, 08.10.07

Ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, δεν προτίθεται στην παρούσα φάση να καταθέσει νέα πρόταση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. \"Στην παρούσα στιγμή δεν σκοπεύω να καταθέσω στο τραπέζι νέα πρόταση. Έχει γίνει λόγος για πολλές δυνατότητες, αλλά δεν επιθυμώ να κάνω προτάσεις όταν νομίζω ότι δεν είναι χρήσιμο για κάτι τέτοιο\", δηλώνει ο κ. Νίμιτς σε συνέντευξή του στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων \"Νντέβνικ\", η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Νίμιτς, αναφέρεται και στη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων: \"Σχετικά με την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, θα πω ότι προσωπικά δεν τρέφω ιδαίτερη εκτίμηση για τον Μέγα Αλέξανδρο, αν και γνωρίζω πως η άποψή μου αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επικρίσεων στις δύο χώρες\".

\"Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις. Δεν διέδωσε τη δημοκρατία και τις πολιτειακές αξίες και κατά την άποψη μου, άφησε πίσω του μία αυτοκρατορία, η οποία ούτε η πλέον θετική υπήρξε ούτε μακράς χρονικής διάρκειας ήταν. Για τον λόγο αυτό, μου φαίνεται περίεργο που υπάρχει τέτοια αντιπαλότητα σχετικά με το ποιος θα τον κληρονομήσει. Η αντιπαλότητα αυτή προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στον 21Ο αιώνα, χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό του.

Όμως αυτή είναι καθαρά προσωπική άποψη, η οποία πιθανόν να μην έχει μεγάλη σημασία. Εγώ περισσότερο θέλω να βλέπω μπροστά παρά πίσω. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στην περιοχή έχουν δυνατότητες να οικοδομήσουν νέες σχέσεις, ισχυρές δημοκρατίες με οικονομική προοπτική, εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, με την προϋπόθεση να δουλεύουν από κοινού και να αφήσουν πίσω τους κάποια απ΄αυτά τα ιστορικά ζητήματα\", δηλώνει ο κ. Νίμιτς.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, είπε: \"Η ιστορική συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει αναγνωριστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία έχει γραφτεί. Δεν ξαναγράφεται. Μιλάμε με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος\".

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας, ο ειδικός μεσολαβητής δηλώνει στην εφημερίδα ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι δύσκολη υπόθεση, όμως αισιοδοξεί ότι είναι εφικτό να βρεθεί μία λύση.

\"Η αισιοδοξία μου αυτή βασίζεται στην καλή διάθεση των ανθρώπων και στις δύο χώρες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν καλές σχέσεις και επιθυμούν την άρση της εκκρεμότητας. Επίσης πιστεύω ότι στις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, οι οποίοι έχουν αίσθηση του εθνικού συμφέροντος, όμως κατανοούν και το πλαίσιο στο όποιο πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή στο μέλλον.... Πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί μία δίκαιη λύση, η οποία θα εκπληρώνει τους στόχους των δύο πλευρών και θα ικανοποιεί την πλειοψηφία των ανθρώπων των δύο χωρών. Ακόμη περισσότερο, μία τέτοια εξέλιξη θα χαιρετιζόταν απ΄όλο τον κόσμο ως σημάδι ότι δύο γειτονικές χώρες, μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων και δημοκρατικών διαδικασιών, ξεπέρασαν ένα δύσκολο εμπόδιο \", αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Νίμιτς.

Σχετικά με την προσφώνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, από τον προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σίρτζαν Κέριμ, ο κ. Νίμιτς λέει: \"Το συμβάν κατά την προσφώνηση του προέδρου Τσερβένκοφσκι, κατά την άποψή μου, καταδεικνύει ότι όλη η Διεθνής Κοινότητα θα ήταν ωφελημένη από την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Ναι μεν, τα περισσότερα κράτη στον κόσμο αναγνωρίζουν το συνταγματικό όνομα της χώρας, όμως σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιείται η προσωρινή ονομασία. Κατ΄αυτό τον τρόπο, ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης, βρέθηκε σε μία δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση\".


ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Αποχώρησε η αποστολή των Σκοπίων από τους Αγώνες της ΝΑ Ευρώπης

Κυριακή, 21.10.07

Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Νεολαίας της ΠΓΔΜ, Ιβιτσα Γκεοργκίεφσκι, δήλωσε την Κυριακή ότι η αποχώρηση όλων των εθνικών ομάδων της χώρας από τους Αγώνες των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διεξάγονται από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, έγινε διότι οι διοργανωτές αρνούνταν να προσφωνήσουν τις ομάδες της ΠΓΔΜ με το πλήρες όνομα της χώρας \"πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας\" και περιορίζονταν μόνο στην προσφώνηση \"FYROM\".

Ο κ. Γκεοργκίεφσκι δήλωσε στο εθνικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ \"ΜΙΑ\" ότι τον Μάιο, στη συνάντηση που διεξήχθησε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των διοργανωτών και εκπροσώπων της ΠΓΔΜ, συμφωνήθηκε, οι αθλητές της χώρας να φέρουν στις στολές τους τον διεθνή κωδικό της χώρας \"ΜΚD\" και οι προσφωνήσεις να γίνονται με το πλήρες όνομα της ΠΓΔΜ.

\"Οι 133 αθλητές της χώρας μας, εξαιτίας της διαφωνίας τους με την μη τη τήρηση των συμφωνηθέντων, αποχώρησαν από τους Αγώνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας\", συμπλήρωσε ο κ. Γκεοργκίεφσκι.

\"Την τελευταία στιγμή μας προτάθηκε, οι αθλητές μας να φέρουν στις στολές τους την ονομασία FYROM, ή να μην αναγράφεται τίποτε σε αυτές. Εμείς δεν μπορούσαμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο\", ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Νεολαίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν μερικές ημέρες, οι ελληνικές συνοριακές αρχές κράτησαν τέσσερεις ώρες στα σύνορα τους αθλητές της ΠΓΔΜ και κατέσχεσαν δέκα στολές στις οποίες αναγραφόταν η λέξη \"Μακεδονία\".

Η ΠΓΔΜ συμμετείχε στους Αγώνες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έξι εθνικές ομάδες, στα αθλήματα του Ταε Κβο Ντο, του βόλεϊ, του μπάσκετ, του ποδοσφαίρου, της κολύμβησης και της πάλης.


ΑΠΕ - ΜΠΕ





Τί καλά που θα ήταν να τους μοιάζαμε έστω και λίγο στην πολιτική τους.....
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Λύση του Σκοπιανού ζητά η ΕΕ

Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

Νέος γύρος συνομιλιών Αθήνας-Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται σήμερα υπέρ του διπλασιασμού των προσπαθειών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, διά στόματος της εκπροσώπου του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Κριστίνα Νάγκι.

\"Το θέμα της ονομασίας εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό και η Επιτροπή ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με τη συνέχιση των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών\" δήλωσε η κ. Νάγκι.

Η εκπρόσωπος του Όλι Ρεν είπε ότι \"η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατανοεί την ευαισθησία και το συγκινησιακό χαρακτήρα που έχει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ\" και πρόσθεσε ότι \"η Επιτροπή απευθύνει έκκληση προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση\".
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Η αδιαλλαξία συνεχίζεται

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

Λίγα 24ωρα πριν από την 1η Νοεμβρίου, την ημέρα που ο Μάθιου Νιμιτς θα συναντηθεί με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων, η γειτονική χώρα συνεχίζει να κρατά αδιάλλακτη στάση, επιμένοντας στη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας της. Στο μεταξύ, την ανάγκη \"να καταβληθούν νέες προσπάθειες με εποικοδομητική προσέγγιση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών\" (για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ), επισημαίνει το προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα στις 6 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης - το οποίο η ελληνική διπλωματία θεωρεί ικανοποιητικό, αλλά με περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης μέχρι την οριστική υιοθέτησή του - η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας θα συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η αναφορά στην εκκρεμότητα της ονομασίας περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο της έκθεσης (69 σελίδων) που έχει τίτλο \"Περιφερειακά ζητήματα και διεθνείς υποχρεώσεις\".




   

Δηλώσεις Αντώναρου

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο άσκησης ελληνικού βέτο, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος ανέφερε πως η θέση της Ελλάδος είναι γνωστή και έχει επανειλημμένως διατυπωθεί \"με σαφήνεια και κρυστάλλινη διαύγεια από τον Πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών\".

Ο κ. Αντώναρος πρόσθεσε πως η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή σε συμμάχους και εταίρους, όπως και η θέση της απέναντι στην πρωτοβουλία που ξεδιπλώνεται στα Ηνωμένα Έθνη. \"Πιστεύουμε σε αυτήν την πρωτοβουλία. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση. Περιμένουμε και από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί σ εαυτή την υποχρέωση στη διεθνή κοινότητα\", συμπλήρωσε.

Η ελληνική πλευρά, τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν απευθύνει έκκληση, αλλά επισημαίνει αυτό που ισχύει για όσους μετέχουν στον πολιτικό πολιτισμό της Ευρώπης, για τη διεθνή συμπεριφορά των κρατών.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Κρίσιμος θεωρείται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας που αρχίζει αύριο Πέμπτη στη Νέα Υόρκη υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιους Νίμιτς. Έμμεση αναφορά στις διαπραγματεύσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της σε ημερίδα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι πολιτική που την κατευθύνει η λογική των συναινέσεων και του διαλόγου για την επίλυση προβλημάτων, υπογράμμισε η Υπουργός Εξωτερικών. Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ακόμη ότι η επιμονή σε στείρα αδιαλλαξία γίνεται πηγή προβλημάτων, σημειώνοντας παράλληλα πως η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται μόνο για χάρη του διαλόγου.




   Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα

Δώδεκα χρόνια μετά την ενδιάμεση συμφωνία Αθήνα και Σκόπια καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την τελική ονομασία.

Την Πέμπτη στο δικηγορικό γραφείο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς οι διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αρχίζουν εκ νέου διάλογο για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Η Ελλάδα θα αγωνιστεί για μία δίκαιη λύση, τονίζει η Αθήνα ενώ τα Σκόπια παραμένουν στην αδιάλλακτη στάση τους.

Από το βήμα του Ambassadors' Forum η υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε στα Σκόπια:

\" Κατ' ουσίαν, διάλογος είναι και η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση όμως δεν πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνον, χάριν του διαλόγου. Ο εξέχων Έλληνας διπλωμάτης, Βύρων Θεοδωρόπουλος, γράφει: Η διαπραγμάτευση είναι ένα διάλογος που όταν αρχίζει έχει συγκεκριμένο στόχο. Δηλαδή, να καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη ρύθμιση, γραπτή ή προφορική, αλλά πάντως πολιτικά και νομικά δεσμευτική\". Το πώς προσέρχεται κανείς σε μια διαπραγμάτευση έχει μεγάλη σημασία. Προσέρχεται με διακηρυγμένη την αμετακίνητη αδιαλλαξία του; ή με εποικοδομητική διάθεση και καθαρές θέσεις για ένα καλύτερο μέλλον;\".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ερωτώμενος σχετικά ανέφερε πως αυτός ο γύρος είναι ο κρισιμότερος όσων έχουν προηγηθεί απ' όταν ανέκυψε το θέμα και πρόσθεσε πως είμαστε, ως χώρα και ως λαός, σε θέση μάχης και θα δώσουμε το καλύτερο εαυτό μας για να πετύχουμε καλή λύση.

\"Αυτή την ώρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες και την ιστορία. Οι Έλληνες αξιώνουν από όλα τα κόμματα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και απαιτούν να βάζουμε στα εθνικά θέματα πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον\", τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς πως απαντά η κυβέρνηση στα όσα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης για το θέμα της ΠΓΔΜ, και την επίθεση που εξαπέλυσε προσωπικά στην Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη τόνισε:

\"Η πολιτική είναι μία και ενιαία και έχει ανακοινωθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις. Η προσπάθεια του συγκεκριμένου αρχηγού κόμματος έχει εμφανείς και αναγνωρίσιμους μικροκομματικούς στόχους και θα πέσει στο κενό. Οι χαρακτηρισμοί και οι ύβρεις που εκτοξεύει, καθώς και η αμετροεπής αλαζονεία που εκπέμπει χαρακτηρίζουν τον ίδιο\".

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ 105,8 ανέφερε πως στο θέμα της ονομασίας είναι κάθετα αντίθετος με την κυβέρνηση.

Υπέρ της σύνθετης ονομασίας τίχθηκε o επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Η κ. Μπακογιάννη μεταβαίνει την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και μεταξύ άλλων θεμάτων θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ΠΓΔΜ.

Για τον ίδιο λόγο ην Τετάρτη, η Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό της Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Την ερχόμενη Πέμπτη, η υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για το Σκοπιανό την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Μήνυμα Ντόρας
προς Σκόπια


Μία πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στη Νέα Υόρκη, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, η υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «την πολιτική του διαλόγου και της αναζήτησης κοινώς αποδεκτών λύσεων και σχέσεων καλής γειτονίας, έχει σήμερα ανάγκη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που βρίσκεται - και πάλι- αντιμέτωπη με σοβαρά ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της».

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στο «Βήμα των πρέσβεων», μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών για την ανάπτυξη επίκαιρων διεθνών ζητημάτων, με πρώτο προσκεκλημένο τον πρέσβη της προεδρεύουσας στην ΕΕ Πορτογαλία Κάρλος Νέδες Φερέιρα.

«Η Ελλάδα ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να εργάζεσαι εποικοδομητικά για εξεύρεση κοινών τόπων και συναινέσεων. Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει και να σφυρηλατηθεί η αλληλεγγύη μεταξύ εταίρων και συμμάχων,είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «αποτελεί βαθειά μας πεποίθηση ότι η εμμονή σε στείρα και αντιπαραγωγική αδιαλλαξία, διαιωνίζει βλαπτικές εκκρεμότητες και γίνεται πηγή σοβαρών προβλημάτων», ανέφερε.

Η υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στο εποικοδομητικό πνεύμα διαλόγου και προς επίρρωσιν του επιχειρήματός της επικαλέστηκε γραπτό κείμενο του διαπρεπούς έλληνα διπλωμάτη Βύρωνα Θεωδορόπουλου: «Το πώς προσέρχεται κανείς σε μια διαπραγμάτευση έχει μεγάλη σημασία. Προσέρχεται με διακηρυγμένη την αμετακίνητη αδιαλλαξία του ή με εποικοδομητική διάθεση και καθαρές θέσεις για ένα καλύτερο μέλλον;».

Ο πορτογάλος πρέσβης αναφέρθηκε στις ευρωμεσογειακές και ευρωαφρικανικές σχέσεις, λέγοντας ότι η Διακήρυξη της Λισαβόνας το Δεκέμβριο θα αποτελέσει σταθμό στις σχέσεις των δύο πλευρών της Μεσογείου. Αρνήθηκε να σχολιάσει την πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Ζαρκοζί για τη Μεσογειακή Ενωση, λέγοντας ότι μένει να δούμε το περιεχόμενό της για το οποίο δεν ξέρουμε πολλά. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να δούμε πως θα αθροίσουμε τις διάφορες πρωτοβουλίες που υπάρχουν μεταξύ του Μεσογειακού Βορρά και Νότου, όπως η Διαδικασία της Βαρκελώνης ή ο διαμεσογειακός διάλογος για την ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ,προκειμένου να υπάρξει μια συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αποτελούν η ασφάλεια, η ειρήνη, η ανάπτυξη, η λαθρομετανάστευση, η ενεργειακή συνεργασία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος στην εισηγητική του ομιλία, εξέφρασε την ευχή ότι η πρωτοβουλία αυτή, με την παρουσίαση ξένων πρέσβεων σε τακτά χρονικά διαστήματα,σε θέματα διεθνούς επικαιρότητας, θα συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος έγκυρης και νηφάλιας συζήτησης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας

Στη συνάντηση ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο ρώσος πρέσβης Αντρέι Βντόβιν και ο αμερικανός επιτετραμμένος Τόμας Κάντριμαν.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Μακεδονία ή Σκόπια


Πολλοί λένε – και έχουν δίκιο – ότι συμμετέχουμε σε ένα στημένο παιχνίδι. Οι Σκοπιανοί εδώ και 15 χρόνια παίζουν καλά το ρόλο τους για το όνομα της χώρας τους και δείχνουν να δικαιώνονται μέρα με τη μέρα.

Τη στιγμή που οι κυβερνήσεις της Ελλάδας άφηναν το θέμα για... αύριο και τον επόμενο πρωθυπουργό, οι γείτονες μας έπειθαν μία μία 117 χώρες – ανάμεσα τους και παραδοσιακοί μας σύμμαχοι - στον κόσμο να τους αναγνωρίσει ως «Μακεδονία». Τη στιγμή, λοιπόν, που τόσες χώρες έχουν δεχθεί το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων τότε πως θα γυρίσουμε το εις βάρος μας κλίμα; Με ένα βέτο;

Όταν 15 χρόνια οι εκάστοτε κυβερνώντες κοιμούνται όρθιοι ή δεν είχαν τα κότσια να λύσουν το θέμα δεν μπορείς να περιμένεις κάτι καλύτερο. Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) έπρεπε να λυθεί τότε. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, αλλά ποιος πολιτικός θα έπαιρνε την ευθύνη να το κάνει. Τότε είχαμε το πάνω χέρι και μπορούσαμε να επιβάλλουμε ένα όνομα που ίσως τότε να μην φαινόταν καλό, αλλά με τις σημερινές συνθήκες θα ήταν το κατάλληλο.

Έμπειροι διπλωμάτες λένε ότι πάντα στις πρώτες συζητήσεις έχεις τη δυνατότητα να κερδίσεις κάτι αρκετά κοντινό στις θέσεις σου. Όσο οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο και κρατάνε χρόνια τότε σίγουρα θα υποχωρείς σιγά σιγά. Μόνο που εμείς την κάναμε προς τα πίσω με ελαφριά πηδηματάκια.

Είμαστε το αφεντικό στα Βαλκάνια, τους κρατάμε – οικονομικά – στο χέρι και αντί να... προηγούμαστε στο σκορ, χάνουμε 3-0 στις καθυστερήσεις. Το θέμα δεν το λύνεις με το βέτο. Καταρχήν θα απομονωθείς και απόδειξη αυτού είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν τόλμησε κάποια χώρα να το κάνει. Θα φανεί ότι δεν έχεις άλλους τρόπους διεκδίκησης του δίκιου σου, το οποίο με τέτοια κίνηση θα το έχεις χάσει.

Η κυβερνητική αδράνεια όλων αυτών των ετών σε συνδυασμό με την κινητικότητα και αποτελεσματικότητα των Σκοπίων μας εμφανίζει στο εξωτερικό σαν αυτούς που θέλουμε να κάνουμε κακό σε μια μικρή χώρα, που υπερασπίζεται το όνομα της.

Ένα κράτος που έχει ονομάσει το αεροδρόμιο του «Alexander The Great», που όπου μπορεί έχει κάτι να θυμίζει τον Μέγα Αλέξανδρο (άγαλμα κ.λ.π.) και εμείς το μόνο που κάναμε είναι να παρακολουθούμε τους πολιτικούς να θίγονται πατριωτικά μόνο όταν χάνουμε από την Τουρκία στο ποδόσφαιρο τότε τι να περιμένεις...

Όταν 117 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια και ξαφνικά η Ελλάδα ζητάει τα ρέστα στα μάτια ενός ξένου φαντάζει σαν το μεγάλο ψάρι που πάει να καταβροχθίσει το μικρό.

Το θέμα θα μπορούσε να λυθεί ακόμα και τώρα χωρίς πολλά πολλά. Σκεφτείτε πόσες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν εκεί, πόσο στηρίζεται η – όποια – οικονομία τους στο... ελληνικό ευρώ και πόσο μπορούμε να τους βοηθήσουμε μέσω της Ε.Ε και όχι μόνο. Τόσα χρόνια έτσι έπρεπε να τους πιέσουμε και χωρίς να το πάρουν πολλοί χαμπάρι θα είχαμε φτάσει σε συμφωνία, καμιά φορά όμως και τα... γαϊδούρια χάνουν την υπομονή τους και κλωτσάνε τον αφέντη τους.

Είναι τυχαίο ότι τα Σκόπια δεν έχουν πάει στον ΟΗΕ με αίτημα να αναγνωριστούν ως «Μακεδονία»; Ή νομίζετε ότι δεν θα είχε γίνει δεκτό το αίτημα τους; Την πλειοψηφία πάντως για κάτι τέτοιο την έχουν, περιμένουν όμως να βρεθεί αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές ώστε να συνεχίσουν να κερδίζουν και οικονομικά.

Κώστας Ντάλτας

www.contra.gr




Υ.Γ Έβαλα το συγκεκριμένο άρθρο για να δούμε το θέμα από τη σκοπιά ενός αθλητικογράφου...
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Κρίσιμη σύσκεψη στα Σκόπια

Εξετάζουν το προσχέδιο Νίμιτς



Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

Από σήμερα, Δευτέρα, εξετάζουν τα Σκόπια το προσχέδιο του Μάθιου Νίμιτς, με φόντο και τις αμερικανικές πιέσεις για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Ωστόσο, η θέση της ΠΓΔΜ παραμένει μέχρι στιγμής αδιάλλακτη. Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Νικόλα Γκρούεφσκι διεμήνυσε ότι δεν αλλάζει το συνταγματικό όνομα της χώρας του, ακόμη κι αν αυτό κοστίσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ αναμένεται να απαντήσει επισήμως εντός της ημέρας στις προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Στο μεταξύ, διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο πραγματοποιεί τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα έχει συνάντηση την Τρίτη με το Βρετανό ομόλογό της. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι μεταξύ άλλων και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας και για το αν η πρόταση του κ. Νιμιτς αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης για την ελληνική Κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος ανέφερε ότι \"εμείς ως Ελλάδα σεβόμαστε την διαπραγματευτική διαδικασία και δεν προτιθέμεθα να κάνουμε κανένα σχόλιο έως ότου αυτή ολοκληρωθεί\".


Κόντρα για την επίσκεψη Αλαβάνου


Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του την Τρίτη στα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε: \"Πιστεύουμε ότι κανείς από τους δυο γείτονες δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε καταστάσεις ακροτήτων και εθνικισμού όσο δύσκολο και αν είναι το πρόβλημα. Αντίθετα μπορούμε να συναντηθούμε στη μέση της γέφυρας. Και γι αυτό νομίζω ότι ο πολιτικός διάλογος στις σημερινές δύσκολες πολιτικά συνθήκες είναι πάντα χρήσιμος\".

O Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης , ο οποίος ενημερώθηκε το πρωί της Δευτέρας από τον υπουργό εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε σχετικά με την επίσκεψη Αλαβάνου στα Σκόπια, ότι \"σε κρίσιμες καμπές καλό θα ήταν να υπάρχει ενιαία φωνή προς τα έξω\". \"Δεν έχω δει κανένα πολιτικό αρχηγό των Σκοπίων, να έρχεται εδώ μεμονωμένα και να εκφράζει μια πολιτική. Και αυτό που ζητώ με πολύ καλή διάθεση από τον κ. Αλαβάνο είναι να το σκεφτεί καλύτερα, γιατί δε γνωρίζω πώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί\", κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

\"Ουδέν σχόλιο. Ανακοινώσεις αυτού του ύφους δεν επιδέχονται πολιτικού σχολιασμού. Εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των θεατρικών επιθεωρήσεων\" είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, μετά από αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα , ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ενημερώσει την Τετάρτη τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και στο θέμα της ονομασίας.



Οι έντονες πινελιές δικές μου....
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Ψήφισμα Θεσσαλονικέων για τα Σκόπια     
Γράφει ο/η Μπάμπης Παπαδόπουλος  
05.11.07


800 πολίτες της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων ο Π. Ψωμιάδης, ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο μητροπολίτης Ανθιμος, υπέγραψαν κείμενο, με το οποίο ζητούν βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.   800 πολίτες της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο μητροπολίτης Ανθιμος, υπέγραψαν κείμενο, με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση την άσκηση βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα. «Εμείς 2,5 εκατομμύρια Έλληνες Μακεδόνες, απαιτούμε από την κυβέρνηση μας να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto) σε κάθε ενταξιακή διαδικασία της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ατλαντική Συμμαχία, καθώς επίσης να προσφύγει σε δημοψήφισμα, μέχρις ότου η FYROM συγκατατεθεί σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», αναφέρεται στο ψήφισμα. Στο ψήφισμα σημειώνεται ακόμα, ότι η ΠΓΔΜ παραβιάζει συστηματικά την Ενδιάμεση Συμφωνία, ασκεί αλυτρωτική προπαγάνδα σε βάρος της ελληνικής Μακεδονίας, προκαλεί με διάφορες ενέργειες τον ελληνικό λαό και αρνείται να αποδεχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή διεθνή ονομασία.Το κείμενο θα μεταφραστεί στα αγγλικά και θα κοινοποιηθεί σε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα.

http://www.voiceofgreece.gr/
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Συναντήσεις Αλαβάνου στα Σκόπια

Σε θερμό κλίμα   



Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

Σε καλό και φιλικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ο Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι -παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι - τον Πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ίγκορ Ιβάνοφσκι, την πρώην υπουργό τω Εξωτερικών Ίλινκα Μίτρεβα και τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιούμπισα Ιβάνοφ-Τζίνκο.

Στις συναντήσεις εξετάστηκαν η προώθηση των διμερών σχέσεων, τα θέματα της περιοχής και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μετά το πέρας των συναντήσεών του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι σκοπός αυτών των επαφών ήταν να υπογραμμισθεί η ανάγκη ενός ευρύτερου διαλόγου για να οδηγηθούμε στην επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Επίσης τόνισε ότι οι διαφωνίες και οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για να συζητούν οι δύο πλευρές.

\"Νομίζουμε ότι όλες οι επαφές μεταξύ κομμάτων, κοινωνικών οργανισμών και τοπικών κοινωνιών βοηθούν στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης ώστε να βρίσκονται λύσεις. Δε χρειάζεται να ορθώνουμε τείχη που μας χωρίζουν, αλλά να στήνονται γέφυρες στο μέσο των οποίων μπορούν να συναντηθούν οι δύο πλευρές\", δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι σημείωσε ότι πρέπει να καταλαγιάσουν τα συναισθήματα και να υπάρξει περισσότερος ρεαλισμός έτσι ώστε οι δύο χώρες να εργαστούν φιλικά και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος και άμεσος γείτονας της χώρας του, που περιμένει βοήθεια από αυτήν για να επιτύχει αυτό που η Ελλάδα πέτυχε εδώ και δεκαετίες, δηλαδή την ένταξή της στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, ενώ σχολίασε ότι συναντήσεις, όπως οι σημερινές, βοηθούν στην ανάπτυξη κλίματος αλληλοκατανόησης.

Και από την πλευρά του ο Νίκολα Γκρούεφσκι ευχαρίστησε και ανταπέδωσε προσφέροντας στον Αλέκο Αλαβάνο παραδοσιακό έδεσμα της χώρας.


Μπράβο Αλέκο!Άντε ευκαιρία για ζειμπέκικο και καμιά κουμπαριά λοιπόν!
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Ενημέρωση για το Σκοπιανό

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απεμπλοκή της κυβέρνησης από τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών του 1992 για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ζήτησε η Αλέκα Παπαρρήγα, η οποία ενημερώθηκε σήμερα, κατόπιν αιτήματός της, από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για τις εξελίξεις επί του θέματος. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έθεσε τρία βασικά ζητήματα για την επίτευξη της όποιας συμφωνίας, επισημαίνοντας και την έως τώρα αρνητική στάση που έχουν ακολουθήσει τα Σκόπια στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης.

Σημεία-κλειδιά

Η κ. Παπαρρήγα τόνισε πως η ονομασία που θα αποφασιστεί -και που μπορεί να περιέχει τον όρο \"Μακεδονία\"- θα πρέπει να είναι με γεωγραφικούς όρους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι το γειτονικό κράτος δεν θα ακολουθήσει αλυτρωτικές πολιτικές και θα σεβαστεί τα σύνορα.\" Στη χώρα μας δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να διεκδικήσει η ΠΓΔΜ\", είπε χαρακτηριστικά.

Το 2007, σημείωσε η κ. Παπαρήγα, έχει πολλές διαφορές με το 1992. Γιατί το 1992 ήταν η αρχή του δράματος για τα Βαλκάνια, ενώ σήμερα έχουν εδραιωθεί στην περιοχή η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία με τις παρεμβάσεις της για τους αγωγούς, τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου , ζήτημα το οποίο σύνδεσε ευθέως και με το μέλλον της ΠΓΔΜ.

Επίσης η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί η δημιουργία στην περιοχή ενός δεύτερου προτεκτοράτου των Αμερικανών γιατί στην περίπτωση αυτή και επειδή αρνούνται να χαράξουν τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και ΠΓΔΜ μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο αλβανικό κράτος.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σχολίασε αιχμηρά τις δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου , ο οποίος, όπως είπε η ίδια, ζήτησε να μπούμε στα Σκόπια και να πάρουμε εδάφη, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να του απαντήσει.

Επίσης κατηγόρησε το ΛΑΟΣ για σοβινιστική προπαγάνδα και το ΣΥΝ ότι ακολουθεί πολιτική βασισμένη σε κοσμοπολίτικες θεωρίες.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για προκλήσεις εκ μέρους των Σκοπίων, όπως για παράδειγμα τη μετονομασία του αεροδρομίου τους σε \"Μέγας Αλέξανδρος\", τόνισε ότι αυτά πρέπει να τα αφήσουμε στους ιστορικούς, γιατί δεν μπορεί τέτοια θέματα να υπεισέρχονται στις διπλωματικές σχέσεις των χωρών.

\"Η κ. Αλέκα Παπαρήγα προκαλεί την Ιστορία... Πριν ασχοληθεί με σωβινισμούς και Ιεράρχες η Γραμματέας του ΚΚΕ ας κάνει την αυτοκριτική της\" σχολίασε με ανακοίνωση του ο ΛΑΟΣ .
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Όσοι έχετε χρόνο ρίξτε μια ματιά εδώ:   http://www.florina.org/index.html
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

Ναι είναι γνωστή η δράση της εν λόγω οργάνωσης. Πολλοί μάλιστα πολιτικοί - πολιτειακοί παράγοντες χαριεντίζονταν με τους εν λόγω τζουτζέδες προς άγραν ψήφων...
Κοιτάξτε όμως εδώ και θαυμάστε:
ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ;;;;


ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΧΑΜΠΑΡΙ...  



Μαρκήσιος de Karampa

QuoteΠολλοί μάλιστα πολιτικοί - πολιτειακοί παράγοντες χαριεντίζονταν με τους εν λόγω τζουτζέδες προς άγραν ψήφων...
Έχω την εντύπωση αυτά τα καλόπαιδα τα καλόμαθαν κάτι Λιάνηδες στη Φλώρινα...
Επίσης είχαν - δεν ξέρω αν έχουν ακόμη - κολλητηλίκια με το ΟΑΚΚΕ και κάτι μαρξιστές...
Το σίγουρο είναι ότι συνεργάζονται με το ελληνικό παρατηρητήριο του Ελσίνκι που κόπτεται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων δήθεν \"μειονοτήτων\"...
 

QuoteΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ;;;;
Το εν λόγω χαρτονόμισμα ήταν να κυκλοφορήσει το 1992 αλλά τελικά δεν κυκλοφόρησε.. Τουλάχιστον αυτό διάβασα...
Βέβαια ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτε αλλά απλά το καταθέτω...
O σκοπός είναι να κινητοποιήσει αλλά δεν ξέρω αν και αυτό θα μας ξυπνήσει από το λήθαργο....
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

Quote from: Μαρκήσιος de KarampaΈχω την εντύπωση αυτά τα καλόπαιδα τα καλόμαθαν κάτι Λιάνηδες στη Φλώρινα...
Μέσα έπεσες.!!!!

Πάντως είδες θράσος με το χαρτονόμισμα;;;