Τα πλεονεκτήματα της νηστείας

Started by Μαρκήσιος de Karampa, 07 March, 2008, 11:50:55 PM

Previous topic - Next topic

Μαρκήσιος de Karampa

Kαι μιας που μπαίνουμε και στην περίοδο της Σαρακοστής η άλλη όψη της νηστείας... :


Τα πλεονεκτήματα της νηστείας


H νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής κρατάει έξι εβδομάδες, από τον εσπερινό της Κυριακής της Τυροφάγου έως την Κυριακή των Βαΐων και συνεχίζεται με τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, η οποία είναι ακόμα πιο αυστηρή.

Εκτός από μια καθαρά θρησκευτική αξία, για πολλούς η νηστεία της Σαρακοστής θεωρείται η πιο υγιεινή δίαιτα, αφού η διατροφή διαφοροποιείται σημαντικά από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, με την κατανάλωση αποκλειστικά φυτικών τροφών.

Απαγορεύονται το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά και το βούτυρο, ενώ επιτρέπονται τα θαλασσινά και τα ψάρια, (που παρέχουν ω3 και ω6 λιπαρά οξέα), τα λαδερά, το ρύζι, οι πατάτες και τα ζυμαρικά, ώστε να επιτευχθεί ενεργειακό ισοζύγιο. Αυτομάτως, συμπεραίνει κανείς ότι ο ανθρώπινος οργανισμός λαμβάνει περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερες πρωτεΐνες.

Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η πρόσληψη των λεγόμενων υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνών. Τα τρόφιμα που αποτελούν τη σωστότερη επιλογή για τις πρωτεΐνες αυτές είναι τα όσπρια, το σουσάμι και τα προϊόντα του, δηλαδή ο χαλβάς και το ταχίνι.

Η πρόσληψη λίπους διαφοροποιείται όχι μόνον ποσοτικά, αλλά κυρίως ποιοτικά, αφού ελαττώνονται τα κορεσμένα και λιπαρά οξέα και αυξάνονται τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Επιπλέον, τις ημέρες που δεν καταναλώνονται θαλασσινά, η πρόσληψη χοληστερόλης είναι μηδενική. Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοθρεπτικά διατηρούνται στα συνιστώμενα πλαίσια ή αυξάνονται ελαφρώς, με εξαίρεση ίσως την πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και των βιταμινών Β12 και D.

Τα πλεονεκτήματα της νηστείας, την οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι και ιδίως νέοι, είναι πολλά.

Πιο συγκεκριμένα η νηστεία:

Αποτοξινώνει τον οργανισμό
Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου
Περιορίζει την πρόσληψη επιβλαβών ουσιών
«Ξεκουράζει» το πεπτικό σύστημα και το ήπαρ
Ελαττώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
Βοηθάει στον «καθαρισμό» των αρτηριών
«Ρίχνει» την ενδεχομένως αυξημένη αρτηριακή πίεση
Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Η νηστεία, ιδίως εφόσον εφαρμοστεί σωστά, σπανίως δημιουργεί προβλήματα σε υγιή άτομα. Εάν, όμως, γίνουν υπερβολές κατά τη διάρκειά της, μπορεί να προκαλέσει έλλειψη απαραίτητων συστατικών, κυρίως σιδήρου και ασβεστίου, τα οποία μπορεί να έχουν ως επακόλουθα ζαλάδες, αδυναμία, αναιμία και προβλήματα στο έντερο. Από την υποχρέωση κατά κάποιο τρόπο της νηστείας εξαιρούνται συνήθως έγκυοι, θηλάζουσες και παιδιά.
//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

staboz

Στη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν καταλύεται το ψάρι αλλά μόνο τα λεγόμενα θαλασσινά: Σουπιές, χταπόδια, γαρίδες κ.τ.λ.

Η νηστεία όμως για την Εκκλησία έχει αποκλειστικά και μόνο πνευματικό νόημα.
Είναι η συμμετοχή του σώματος στὴν προσευχή και τον αγιασμό του ανθρώπου.
Είναι άσκηση για να βοηθήσει την ψυχή να ξεκολλήσει από τη γη και να στραφεί ελεύθερη και θερμότερη στον ουρανό.
                               Στ.
Ρωμ. ε΄6-10

Μαρκήσιος de Karampa

Και μιας που απαντήσατε κ. staboz... να θέσω και μερικές ερωτήσεις...:

α) Πότε \"καθιερώθηκε\" η νηστεία;

β) Είναι υποχρεωτική;

γ) Η \"ομοιότητά\" της με την νηστεία των μουσουλμάνων, είναι όντως ομοιότητα ή προϊόν κακής αντιγραφής του Μωάμεθ;

Και για να σας προλάβω, σε συζήτηση που είχα περί νηστείας με φίλο Τούρκο, όταν τον ρώτησα τον ουσιαστικό ρόλο-στόχο της νηστείας τους, μου απάντησε εν πολλοίς το :
QuoteΕίναι η συμμετοχή του σώματος στὴν προσευχή και τον αγιασμό του ανθρώπου.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

staboz

1. Η νηστεία καθιερώθηκε ήδη από τον ίδιο τον Κύριο ο Οποίος νήστεψε \"ημέρας τεσσαράκοντα\" πριν αρχίσει τη δημόσια δράση Του. Και στη ζωή της Εκκλησίας από την πρώτη στιγμή η νηστεία είχε σημαντική θέση, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων.
Στη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν υπήρξαν πολλές μεταβολές ως προς τον αριθμό των νηστειών και τη διάρκειά τους.
Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έλαβε τη σημερινή μορφή της ήδη από τον 4ο αιώνα.

2. Η νηστεία είναι πράγματι υποχρεωτική για τους πιστούς, εκτός αν λόγοι υγείας επιβάλλουν την κατάλυσή της. Υπάρχουν κανόνες που καθορίζουν να επιβάλλονται επιτίμια σ᾿ αυτούς που καταλύουν τη νηστεία χωρίς λόγο.

 «Πρέπει καί ἡμεῖς, ἀδελφοί μου, οἱ εὐσεβεῖς χριστιανοί, νά νηστεύωμεν πάντοτε, μά περισσότερον τήν Τετράδη, διατί ἐπουλήθηκε ὁ Κύριος καί τήν Παρασκευή διατί ἐσταυρώθη. Ὁμοίως ἔχομε χρέος νά νηστεύωμεν καί τές ἄλλες Τεσσαρακοστές, καθώς ἐφώτισε τό Ἅγιον Πνεῦμα τούς ἁγίους Πατέρας τῆς Ἐκκλησίας μας καί μᾶς ἔγραψαν διά νά νηστεύωμεν, νά νεκρώνωμεν τά πάθη, νά ταπεινώνωμεν τή σάρκα, τό σῶμα, ὁπού εἶναι ἕνας λύκος, ἕνα γουρούνι, ἕνα θηρίον, ἕνα λιοντάρι. Καί μάλιστα μέ τά ὀλίγα ζοῦμεν μέ εὐκολία καί ὅταν τρώγομεν πολλά, θέλομεν καί ἔξοδα πολλά. Ἐγώ τώρα ἠμπορῶ νά ζήσω μέ ἑκατό δράμια ψωμί. Ἐκεῖνα τά εὐλογεῖ ὁ Θεός διατί εἶναι ἀναγκαῖα καί ὄχι νά τρώγομεν ἑκατόν δέκα. Ἐκεῖνα τά δέκα τά καταρᾶται, διατί εἶναι χαράμι, εἶναι ἐκεινοῦ τοῦ πεινασμένου. Φυλάγετε αὐτές τίς τέσσερες Τεσσαρακοστές, χριστιανοί μου; Ἐδῶ πῶς πηγαίνετε; Ἄν εἶσθε χριστιανοί, πρέπει νά τές φυλάγετε, μάλιστα τήν Μεγάλην Τεσσαρακοστή». (ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ)

3. Η Μουσουλμανική νηστεία έχει σκοπό τη συγχώρηση των αμαρτιών, όπως λένε. Δεν υπάρχει η έννοια του πνευματικού αγώνα και του αγιασμού στους Μουσουλμάνους. Άλλωστε η νηστεία των Μουσουλμάνων είναι άλλης μορφής. Πλήρης ασιτία κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατάλυση των πάντων κατά τη νύχτα.
Ρωμ. ε΄6-10

Μαρκήσιος de Karampa

Ευχαριστώ! (και σε συνδυασμό με το άλλο που προσθέσατε υπερκαλύπτομαι)
Πάντως σε σχέση με το τελευταίο (επειδή το είχαμε συζητήσει ένα καλοκαιρινό βράδυ στο Γρεβενίτι):
Ακόμη και μετά τη δύση του ηλίου το διαιτολόγιο της νηστείας περιλαμβάνει τροφές όμοιες με τις δικές μας... Δηλαδή ψωμί, ελιά (όχι Κώτσο βασιλιά), χαλβά κτλ...
Επίσης ένα ακόμη που μου έκανε εντύπωση.. Τις ημέρες του ραμαζανιού συνήθως στρώνεται οικογενειακό τραπέζι (στις 4 το πρωί) και το καλύτερο απ΄όλα είναι ότι οι έχοντες φροντίζουν και τη διατροφή των μη εχόντων!
\"Επιβάλλεται\" δηλαδή ένα είδος ελεημοσύνης που σε μας έτσι κι αλλιώς είναι \"επιβεβλημένο\" 365 μέρες το χρόνο...
Ακόμα απαγορεύονται όλες οι σεξουαλικές σχέσεις και περιορίζονται οι συναναστροφές μεταξύ ανθρώπων αντιθέτου φύλου...
Αυτά έμαθα περί μουσουλμανικής νηστείας...
Ενημερωτικά και μόνο...
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»