News:

Η Συνευωχία ξανά στο Διαδίκτυο

Main Menu

Κοσσυφοπέδιο

Started by ρωμηός, 25 June, 2007, 03:59:32 PM

Previous topic - Next topic

Μαρκήσιος de Karampa

Αδριάντα στο Μπιλ Κλίντον ετοιμάζουν οι Κοσοβάροι

ΟΡΓΑΝΩΣΗ Αλβανών του Κοσόβου που δεν διαθέτει τους επαρκείς χρηματικούς πόρους, αλλά έχει θέσει ως στόχο την αποπεράτωση ενός ανδριάντα, προς τιμήν του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε σήμερα πως δέχεται γι\' αυτόν τον σκοπό δωρεές Κοσοβάρων.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τις συμπάθειές μας, την αγάπη αλλά και τον σεβασμό μας απέναντι στον πρόεδρο Κλίντον», δήλωσε αναφερόμενος στα σχέδια ανέγερσης του ανδριάντα ο Αγκίμ Ρετζέπι, που ηγείται της οργάνωσης «Φίλοι της Αμερικής». Στόχος είναι όλη η κατασκευή, που θα περιλαμβάνει τον ανδριάντα, να φθάσει τα τρία ολόκληρα μέτρα.

Η κατασκευή έχει ξεκινήσει σε ένα ατελιέ στο Ποντούγεβο, ελλείψει χρημάτων όμως δεν προχωρά τον τελευταίο καιρό. Ο γλύπτης Ιζέιρ Μουσταφά δήλωσε ότι ο χαλκός που θα καλύψει την εξωτερική επιφάνεια του μνημείου δεν έχει τοποθετηθεί. Θα χρειαστούν έως 70 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να αποπερατωθεί όλη η κατασκευή, αναφέρθηκε.

Στην Πρίστινα υπάρχει ήδη ένας δρόμος που φέρει το όνομα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, καθώς και μια τοιχογραφία του Κλίντον ύψους 7,5 μέτρων.

www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Αυτό θυμίζει την μετονομασία κεντρικής πλατείας των Τιράνων σε Τζορτζ Μπους στην πρόσφατη επίσκεψη του πλανητάρχη στη γείτονα χώρα...
Βέβαια οι ομοεθνείς τους Κοσσοβάροι κάνουν ένα βήμα παραπέρα...
Δεν είναι αχάριστοι οι άνθρωποι....
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

ΚΟΣΟΒΟ

Κοστούνιτσα: Οχι ανεξάρτητο κράτος μέσα στο κράτος μας

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Δεν απέκλεισε στρατιωτική επέμβαση της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας αυτής της σερβικής επαρχίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, μιλώντας, χθες, ενώπιον της ολομέλειας της συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Προκληθείς, ο Σέρβος πρωθυπουργός, αφού διευκρίνισε ότι η Σερβία είναι υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος του Κοσόβου και αφού διεμήνυσε ότι η Σερβία δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να αποδεχθεί την ανακήρυξη δεύτερου, ανεξάρτητου, αλβανικού κράτους σε μία από τις επαρχίες της, δήλωσε ότι: «Αν υπάρξει επέμβαση της Σερβίας, αυτή θα είναι για την επιβολή του σεβασμού της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και της 1244 απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο Σέρβος πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου έχει, αυτό το διάστημα, την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, διευκρίνισε σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου ότι έχει ήδη ζητήσει από την Αλβανία και τον ΟΗΕ να μην υπάρξει προσφυγή στη βία ή σε μονομερείς ενέργειες.

«Ζητούμε ένα δίκαιο συμβιβασμό για μια δημοκρατική λύση και είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ένα καθεστώς της πλέον ευνοημένης, διεθνώς, μειονότητας». Ο Σέρβος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία νέου αλβανικού κράτους στη Σερβία αποτελεί νομική βία και πολιτική εφαρμογή της μονομερούς λύσης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναρωτήθηκε:

«Γιατί θα πρέπει η Σερβία, που είναι ανεξάρτητο κράτος, να δεχθεί στο εσωτερικό της ένα άλλο ανεξάρτητο κράτος;».

«Το Κοσσυφοπέδιο», είπε ο Κοστούνιτσα, «είναι ενσωματωμένο στη Σερβία εδώ και αιώνες και κανείς, μέχρι σήμερα, δεν μας είπε γιατί θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητο κράτος».


sisour@otenet.gr



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/10/2007

ρωμηός

\"Επιφανειακή ηρεμία στο Κόσοβο\"
Online 11:06
 
 
«Επιφανειακά ήρεμη» εκτίμησε ότι είναι κατάσταση ασφαλείας στο Κόσοβο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αν και υπάρχει ενδεχόμενο βίας, κυρίως εξ αιτίας της δυσαρέσκειας που εκφράζεται από τους Αλβανούς του Κοσόβου για την καθυστέρηση της διαδικασίας διευθέτησης του καθεστώτος της περιοχής.

«Η συνολική κατάσταση ασφαλείας παραμένει ήρεμη επιφανειακά, με σχετικά μικρές διαμαρτυρίες και μειωμένο αριθμό βίαιων επεισοδίων. Όμως υπάρχει καλυμμένη ένταση, που είναι προϊόν της απογοήτευσης του λαού του Κοσόβου για την καθυστέρηση στη διαδικασία προσδιορισμού του καθεστώτος», αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

«Αν και ο αριθμός και η σοβαρότητα των επεισοδίων μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων είναι σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, τα βίαια επεισόδια και ο βανδαλισμός με στόχο την πολιτιστική κληρονομιά συνεχίστηκαν, κυρίως στις κοινότητες με μεικτό πληθυσμό», σημειώνεται στην έκθεση.

Η νέα έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 9 και 10 Οκτωβρίου παράλληλα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του οργανισμού στο Κόσοβο (UNMIK), κ. Γιοακίμ Ρίκερ, συντάχθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι ορισμένες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών του Κοσόβου που στρατολογήθηκαν από τις κοινότητες των μειονοτήτων αποτελεί ένδειξη της υποβόσκουσας έντασης στο Κόσοβο.

Εθνος, 03 Οκτ 2007

Μαρκήσιος de Karampa

Η Σερβία δεν θέλει διεθνή διάσκεψη για Κόσοβο


Δευτέρα, 08.10.07

Η διαπραγματευτική ομάδα του Βελιγραδίου που μετέχει στις συνομιλίες με την Πρίστινα για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας διεθνούς διάσκεψης για την επαρχία, δήλωσε ο αρμόδιος για το Κόσοβο υπουργός της σερβικής κυβέρνησης Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς. Τόνισε μάλιστα ότι η όλη διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται αυστηρά υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

\"Η δική μας πλευρά δεν εξετάζει καθόλου το ενδεχόμενο μιας διεθνούς συνδιάσκεψης. Το ζήτημα του Κοσόβου βρίσκεται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται αυστηρά υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου Ασφαλείας και διεκπεραιώνονται από την Ομάδα Επαφής και την τρόικα των μεσολαβητών. Κι αυτό είναι το πλαίσιο και η μορφή στην οποία θα παραμείνουν (σ.σ. οι συνομιλίες) σε ό,τι αφορά εμάς, έως ότου επιλυθεί το ζήτημα του Κοσόβου\", δήλωσε ο Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς στο πρακτορείο ειδήσεων \"Τανγιούγκ\".

Υποστήριξε ότι \"αυτό είναι το πλαίσιο και η μορφή που εγγυάται ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα φροντίζουν διαρκώς για την επίλυση του ζητήματος, η οποία και θα γίνει στο πλαίσιο του Ψηφίσματος 1244\" και πρόσθεσε πως \"καμία ειδική διεθνής συνδιάσκεψη δεν μπορεί να επιλύσει το ζήτημα του Κοσόβου\". Ο Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς σημείωσε ακόμη ότι \"καθετί που είναι έξω από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών αποκλείεται\" και η σερβική πλευρά το απορρίπτει.

Επίσης, τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξουν παραλληλισμοί μεταξύ του ζητήματος του Κοσόβου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης διατύπωσε ο Σκεντέρ Χισένι, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινας. Ο κ. Χισένι προέβη σε αυτήν τη δήλωση, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τρόικα των διεθνών μεσολαβητών για το καθεστώς του Κοσόβου, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ότι δεν αποκλείεται η διοργάνωση μιας διεθνούς συνδιάσκεψης \"τύπου Ντέιτον\" για το Κόσοβο.

\"Δεν μπορεί να υπάρξουν παραλληλισμοί μεταξύ του Κοσόβου και της Βοσνίας, επειδή πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα\" τόνισε ο κ. Χισένι, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινας. Δεν θέλησε επίσης να σχολιάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής διεθνούς συνδιάσκεψης για το καθεστώς του Κοσόβου, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση επ\' αυτού.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

\"Με σκοπιμότητα προωθεί το ΝΑΤΟ την ανεξαρτησία\"

Σάββατο, 20.10.07

Το ΝΑΤΟ προωθεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου κυρίως διότι σκοπεύει να εγκαταστήσει εκεί μία επιμελητειακή βάση υποστήριξης στρατιωτικών επιχειρήσεων, δηλώνει ο Ντούσαν Προρόκοβιτς, εκπρόσωπος του κόμματος του σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα σε συνέντευξή του.

\"Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να δημιουργήσει μία επιμελητειακή βάση\", δηλώνει ο σέρβος αξιωματούχος στην εφημερίδα Νοβόστι του Βελιγραδίου.\"Από το Κόσοβο μπορείς εύκολα να φτάσεις έως τον Καύκασο και το Ιράν...Αυτές είναι οι πραγματικές προθέσεις της (Ατλαντικής) Συμμαχίας\", εξηγεί.

Οι δηλώσεις αυτές απηχούν τις επανειλημμένα εκπεφρασμένες θέσεις του Βόισλαβ Κοστούνιτσα κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, την οποία διεκδικούν οι Αλβανοί κάτοικοι της σερβικής αυτής επαρχίας που τελεί υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Μεθαύριο Δευτέρα πραγματοποιείται στη Βιένη νέα συνάντηση της Τρόικας (ΗΠΑ, Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης) , σε μία ακόμα προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης, αποδεκτής από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Έτοιμοι για τις εκλογές στο Κόσοβο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με κυρίαρχο θέμα το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου, ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων, ενόψει των δημοτικών και βουλευτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου. Από τα μεσάνυχτα ισχύει καθεστώς προεκλογικής σιγής και την Κυριακή, περίπου 1.500.000 ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν 100 εκπροσώπους στην τοπική βουλή. Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 25 κόμματα, από τα οποία τα 14 προέρχονται από μειονοτικές εθνικές κοινότητες, ενώ σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι μειονότητες πριμοδοτούνται με 20 έδρες, από τις οποίες οι δέκα ανήκουν στους Σέρβους.

Με προτροπή ωστόσο του Βελιγραδίου, αποφασίστηκε να μην συμμετάσχουν στις επερχόμενες εκλογές τα πολιτικά όργανα των Σέρβων. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, θα επαναληφθεί ό,τι έγινε και πριν από τέσσερα χρόνια, όταν οι έδρες των Σέρβων καλύφθηκαν από τους αποκαλούμενους \"νομοταγείς\" Σέρβους, που δεν αναγνωρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία του σερβικού πληθυσμού. Οι δημοτικές αρχές στις πόλεις, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου η εξουσία ανήκει στους Σέρβους, ανακοίνωσαν ότι δεν θα προσφέρουν χώρους (σχολεία, δημοτικά κτίρια) για να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα. Η πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ (UNMIK) διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί ομαλά σε ολόκληρη την επικράτεια. Άμεσος στόχος όλων των κομμάτων, η ανεξαρτητοποίηση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK), του οποίου ηγείται ο πρώην πολιτικός αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), κ. Χασίμ Θάτσι, υποσχέθηκε ότι αμέσως μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, η βουλή θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Νίκησε η αποχή

Με ποσοστό που δεν ξεπέρασε το 45%, η χαμηλή συμμετοχή, ήταν αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος \"νικητής\" στις χθεσινές βουλευτικές και δημοτικές εκλογές του Κοσόβου. Όπως, ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι, κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 35% και ακολουθεί, με ποσοστό 22%, η Δημοκρατική Λίγκα. Η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές, ήταν κάτι αναμενόμενο καθώς οι πολίτες του Κοσόβου, βυθισμένοι μέσα στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας τους δυσπιστούν απέναντι σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Η απάθεια, του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οφείλεται στην καταπίεση του λαού, που βλέπει τα προβλήματα του να πληθαίνουν από τη μέρα που το Κόσοβο ετέθη υπό την προστασία του ΝΑΤΟ, το 1999.

news.ert.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Οι ευθύνες στις ΗΠΑ για το Κόσσοβο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιλέξουν εάν στα Βαλκάνια θα υπάρξει σταθερότητα ή αναρχία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους Αλβανούς του Κοσσόβου.

Η Ουάσινγκτον μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει είτε την ενδεχόμενη ανεξαρτησία της επαρχίας του Κοσσόβου είτε την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιβεβαιώνει την κυριαρχία της Σερβίας, δήλωσε.

\"Η σταθερότητα και η ειρήνη ολόκληρης της περιοχής εξαρτάται τώρα από την απόφαση των ΗΠΑ εάν θα σεβαστούν την απόφαση 1244 των Ηνωμένων Εθνών η θα επιλέξουν μία κατάφωρη παραβίαση της απόφασης και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ\", τόνισε προς το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Με την απόφαση 1244,που εγκρίθηκε το 1999,τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν την διοίκηση της επαρχίας η ασφάλεια της οποίας ανατέθηκε στο ΝΑΤΟ. Με την ίδια απόφαση επιβεβαιωνόταν η κυριαρχία της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της οποίας η Σερβία υπήρξε διάδοχο κράτος.

\"Είναι σαφές ότι όλη η ευθύνη πέφτει στις ΗΠΑ και στην επιλογή τους μεταξύ σταθερότητας και νομιμότητας, από την μία πλευρά και μεταξύ αναρχίας και μακροχρόνιας αστάθειας από την άλλη πλευρά\", υπογράμμισε ενώ επεσήμανε ότι σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρξει με χρήση \"βίας\".

πηγή: Ant1
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

ΚΚΕ, ΣΥΝ κατά Ε.Ε.

Υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου είναι οι αποφάσεις της Ε.Ε., παρά τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, υποστηρίζει το ΚΚΕ. Αυτές οι αποφάσεις, όπως αναφέρει, υιοθετούν μια σειρά από θέσεις και μέτρα που προωθούν και επιβάλλουν την ανεξαρτητοποίηση. Ανυπόστατο επίσης θεωρεί και τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η αλλαγή του status quo στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση και αλλαγή των συνόρων στην περιοχή.

* Μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου σημαίνει απαράδεκτη θέση απουσίας πολιτικής βούλησης και μη ανάληψης της ευθύνης για συνέχιση της προσπάθειας αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου, σχολίασε την απόφαση της Ε.Ε. ο Π. Τριγάζης εκ μέρους του ΣΥΝ. «Για ακόμη μια φορά -προσθέτει- η ηγεσία της Ε.Ε. αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και δέσμια του ατλαντισμού».




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2007

ρωμηός

Quote from: romiosΚΚΕ, ΣΥΝ κατά Ε.Ε.
Καταρχήν δεν τσουβαλιάζονται! ΚΚΕ και ΣΥΝ απέχουν τόσο όσο και οι Ανδριανόπουλος και Μάνος με το ΠΑΣΟΚ!!! Απορώ πως ακόμη τσουβαλιάζεται ο ΣΥΝ με το αριστερό κίνημα! Κοιτάξτε πόσο ριζικά διαφοροποιημένος είναι ο λόγος του ενός και του άλλου κόμματος!

ΚΚΕ:
QuoteΥπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου είναι οι αποφάσεις της Ε.Ε., παρά τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού... υιοθετούν μια σειρά από θέσεις και μέτρα που προωθούν και επιβάλλουν την ανεξαρτητοποίηση...θα αποτελέσει προηγούμενο για μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση και αλλαγή των συνόρων στην περιοχή.
Και ο ΣΥΝ:
QuoteΜονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου σημαίνει απαράδεκτη θέση απουσίας πολιτικής βούλησης και μη ανάληψης της ευθύνης για συνέχιση της προσπάθειας αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου
Για να συμπληρώσει με μεστό Αριστερό λόγο:
QuoteΓια ακόμη μια φορά η ηγεσία της Ε.Ε. αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και δέσμια του ατλαντισμού».
Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του πολιτικού ερμαφροδιτισμού, τότε ποιός είναι;;;

Μαρκήσιος de Karampa

Συνεδριάζει η Βουλή του Κοσόβου για την εκλογή κυβέρνησης


Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Κοσόβου ανακοίνωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι μετά τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία κατέληξαν το κόμμα του, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) και η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK).

Πρόεδρος της Βουλής θα είναι ο Γιακούπ Κρασνίτσι από το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης οι Χαϊρεντίν Κούτσι από το ίδιο κόμμα και Ράμα Μανάι από τη Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου.

Ο κ. Θάτσι μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός του και διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του Κοσόβου και αρχηγό της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Πρίστινα ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η Βουλή του Κοσόβου θα συνεδριάσει σήμερα για να εκλέξει τον πρόεδρο και το προεδρείο της και θα προχωρήσει στην εκλογή κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Χασίμ Θάτσι και αντιπροέδρους τους Χαϊρεντίν Κούτσι και Ράμα Μάνάι.

Με βάση την πρόταση του κ. Θάτσι η νέα κυβέρνηση διαμορφώνεται ως εξής: υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Αχμέτ Σάλια, υπουργός Εσωτερικών, Ζενούν Παγιαζίτι, Εκπαίδευσης, Επιστημών και Τεχνολογίας Ενβέρ Χοντζάι, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιουστίνα Σίροκα Πούλια, Γεωργίας, Δασών και Αγροτικής Ανάπτυξης Ιντρίζ Βεχάπι, Δημόσιων Υπηρεσιών Αρσίμ Μπαϊράμι και Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών Φατμίρ Λιμάι.

Από τη Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου προέρχονται οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Νεκίμπε Κελιμέντι, Υγείας Αλιούς Γκάσι, Εμπορίου και Βιομηχανίας Λιούφτι Ζάρκου, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Σκεντέρ Χισένι και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σαντρί Φεράτι.

Στη νέα κυβέρνηση οι πολιτικοί εκπρόσωποι της σερβικής μειονότητας θα αναλάβουν δύο υπουργεία: το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας ο Νέναντ Ράσιτς από το Σερβικό Φιλελεύθερο Κόμμα και το υπουργείο για την Επιστροφή των προσφύγων ο Μπόμπαν Στάνκοβιτς στέλεχος του ίδιου κόμματος. Το υπουργείο Οικολογίας και Χωροταξίας θα αναλάβει ο Μαχίρ Γαγκτζιλάρ.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συγκεντρώνουν ικανή πλειοψηφία για να εκλέξουν σε ένα γύρο ψηφοφορίας την κυβέρνηση.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Ανακήρυξη ανεξαρτησίας


Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Κοσόβου, κ. Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι η Πρίστινα σε διάστημα μερικών εβδομάδων θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου αναζωπυρώνοντας τις εικασίες ότι αυτό θα συμβεί το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.

«Σας διαβεβαιώνω ότι σε διάστημα μερικών εβδομάδων θα ανακηρύξουμε την ανεξαρτησία. Είναι τελειωμένο γεγονός. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ανακήρυξη», τόνισε ο κ. Θάτσι σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου, στη διάρκεια της οποίας εξελέγη πρωθυπουργός και εγκρίθηκε η σύνθεση της κυβέρνησής του.

Ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), κ. Γιοακίμ Ρίκερ, προειδοποίησε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής στην Πρίστινα ότι «τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και ότι απαιτείται υψηλός βαθμός ευθύνης».

«Το Κόσοβο βρίσκεται σε μία ιστορική καμπή και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του πρέπει να είναι εναρμονισμένα με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο κ. Ρίκερ.

«Προετοιμαζόμαστε να κάνουμε το Κόσοβο ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος στις αρχές του έτους. Θα μετατρέψουμε το όνειρό μας και το δικαίωμά μας σε πραγματικότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Κόσσοβο


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, κ. Μπαν Κι-Μουν για την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου, κ. Χασίμ Θάτσι θα παραστούν στη συνεδρίαση μετά από αίτημά τους. Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον περασμένο χρόνο, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα αν στο Κόσσοβο, οι κάτοικοι του οποίου κατά πλειοψηφία είναι Αλβανοί, θα χορηγηθεί ανεξαρτησία. Η Σερβία με την υποστήριξη της Ρωσίας αντιτίθεται σθεναρά στην παραχώρηση ανεξαρτησίας στο Κόσοβο. Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 3 Ιανουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η στασιμότητα στη διευθέτηση του ζητήματος του καθεστώτος του Κοσσόβου μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στην επαρχία και στην ευρύτερη περιοχή και να απειλήσει τα όσα έχει πετύχει η αποστολή του ΟΗΕ (UNMIK) και την ασφάλεια του προσωπικού της. Επιπλέον κάλεσε τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και τόνισε τη σημασία ολοένα και μεγαλύτερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή.

Στην αρχή της συνεδρίασης, στο ανοικτό μέρος της, θα απευθυνθεί στους πρέσβεις των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς.

Ο κ. Τάντιτς κατά την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη ανήγγειλε ότι \"η Σερβία απορρίπτει πλήρως οποιασδήποτε μορφής ανεξαρτησία για το Κόσσοβο\" και ότι \"θα ζητήσει συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του ζητήματος του καθεστώτος του Κοσσόβου\".

Στη συνέχεια της συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών θα μιλήσουν ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επικεφαλής της UNMIK, κ. Γιοαχίμ Ρίκερ και ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου, κ. Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέσβης της Λιβύης Τζιαντάλα Ετάλχι.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας με επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε να συμμετάσχει στη συζήτηση επί της έκθεσης για την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο και να μην επιτραπεί σε εκπροσώπους του Κοσσόβου να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση ως αξιωματούχοι της περιοχής, αλλά ως μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο.

Ο κ. Θάτσι από την πλευρά του τόνισε ότι θέλει να παρουσιάσει τις θέσεις του λαού του Κοσσόβου.

\"Θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μου δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσω τις θέσεις των θεσμών του Κοσσόβου, των οποίων είμαι επικεφαλής, κυρίως μετά από τη σοβαρή ανάμειξή μας στη διαπραγματευτική διαδικασία\", ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Κοσσόβου σε επιστολή προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ζήτημα του Κοσσόβου έχει χωρίσει το Συμβούλιο σε δύο στρατόπεδα με τα ευρωπαϊκά μέλη του και τις ΗΠΑ να τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου και τη Ρωσία και την Κίνα να είναι αντίθετες. Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου το Δεκέμβριο επιχειρήθηκε άρση των διαφορών, αλλά διαπιστώθηκε ότι το χάσμα είναι αγεφύρωτο.

Οι έως τώρα προσπάθειες της τρόικα των διαμεσολαβητών της Ε.Ε. της Ρωσίας και των ΗΠΑ να άρουν το αδιέξοδο μεταξύ της Σερβίας και των ηγετών του Κοσσόβου απέβησαν άκαρπες.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Συνάντηση για το Κόσοβο

Κυριακή, 20.01.08


Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ που είναι μέλη της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο συναντώνται στο Μπρντό κοντά στη Λιουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Η συνάντηση είχε οριστεί να αρχίσει στις έξι το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά καθυστέρησε τουλάχιστον δύο ώρες και τελικά απαγορεύτηκε η παρουσία δημοσιογράφων.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, την παραμονή των προεδρικών εκλογών στη Σερβία και λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη (23 και 24 Ιανουαρίου) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες του ηγέτη της κυβέρνησης του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA θέμα της συνάντησης είναι οι εξελίξεις στο Κόσοβο και η ενδεχόμενη αποστολή δύναμης της ΕΕ σε περίπτωση που η επαρχία αυτή της Σερβίας κηρύξει την ανεξαρτησία της. Όμως καμιά απόφαση δεν θα ληφθεί στη συγκεκριμένη συνάντηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες μαζί με τον επίτροπο Ολι Ρεν αρμόδιο για τη διεύρυνση, \"όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν παρουσία και των 27 υπουργών Εξωτερικών\".


ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου


Δευτέρα, 28.01.08



Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

\"Τα περισσότερα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και η Γερμανία θα τους ακολουθήσει\", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαγερ.

Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας, ο κ. Στάινμαγερ είπε χαρακτηριστικά πως κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον ρου της ιστορίας.

 


ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Μήνυμα Θάτσι στους Σέρβους του Κοσσόβου


Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι ζήτησε την Τρίτη από τους Σέρβους του Κοσσόβου να παραμείνουν στην επαρχία όταν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επαφής με τη σερβική κοινότητα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

\"Το μήνυμα προς τους Σέρβους είναι να παραμείνουν στο Κόσσοβο. Είναι μια χώρα για όλους\", δήλωσε ο Χασίμ Θάτσι, κατά την επίσκεψή του σε μία από τις 49 σερβικές οικογένειες που κατοικούν στο χωριό Ρουμπόβσκ, 35 χλμ νότια της Πρίστινα.

\"Ζητώ από τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το Κόσσοβο και ζουν στη Σερβία και το Μαυροβούνιο να επιστρέψουν στα σπίτια τους\", είπε ο πρώην αρχηγός των αυτονομιστών ανταρτών του Κοσσόβου.

Ο Θάτσι πρόσθεσε μάλιστα πως \"η κυβέρνηση το εγγυάται: θα συμμετάσχω προσωπικά, σε συνεργασία με τις αρχές της διεθνούς κοινότητας στην οικοδόμηση ενός νέου Κοσσόβου για όλους... δεν θα ανεχθούμε επεισόδια. Δεν θα ανεχθούμε πράξεις αντεκδίκησης\", έπειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Ανέφερε δε, απευθυνόμενος στις σερβικές οικογένειες, ότι \"θα είμαι μαζί σας και κοντά σας... θα εργασθώ για το καλό όλων\".

Ο Χασίμ Θάτσι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο 2007 έπειτα από τη νίκη του κόμματος του οποίου ηγείται, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσόβου, στις εκλογές.

Περίπου 200.000 Σέρβους εγκατέλειψαν την επαρχία μετά τον πόλεμο 1998-1999 των σερβικών δυνάμεων κατά των αλβανών αυτονομιστών, από τον φόβο των αντιποίνων. Τον Μάρτιο του 2004, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κόσσοβο κατά τη διάρκεια αντισερβικών ταραχών.

Η αλβανική ηγεσία της επαρχίας έχει ανακοινώσει ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας θα πραγματοποιηθεί μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος ανέδειξε την περασμένη Κυριακή πρόεδρο τον ευρωπαϊστή Μπορίς Τάντιτς.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα \"El Mundo\", αναφέρει πως \"το κοινό μέλλον του Βελιγραδίου και της Πρίστινα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση\" και προσθέτει πως έχει φτάσει η ώρα των αποφάσεων για το Κόσσοβο.

\"Η σχέση μεταξύ των Αλβανών του Κοσόβου και της σερβικής κυβέρνησης είναι πολύ κακή. Δυστυχώς η μόνη λύση οδηγεί στην ανεξαρτησία του Κοσσόβου\", υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
   

πηγή: Ant1
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Κοστούνιτσα: \"Το Κόσσοβο δεν έχει τιμή\"
 

\"Το Κόσσοβο δεν έχει τιμή\", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα εγκρίνει την ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας στο πλαίσιο μίας συμφωνίας με την Ε.Ε. Ο κ. Κοστούνιτσα σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug τόνισε ότι \"η απόφαση για αποστολή δύναμης της Ε.Ε. στο Κόσοβο αποτελεί \"νοθεία\" του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ που ορίζει σεβασμό της εδαφικής επικράτειας της Σερβίας. Ο Σέρβος Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι \"η Σερβία δεν θα βάλει την υπογραφή της σε μια συμφωνία με την Ε.Ε. για την ανεξαρτησία του Κοσόβου\". Ο κ. Κοστούνιτσα επισήμανε, τέλος, ότι \"το Κόσοβο δεν έχει τιμή και η Σερβία δεν δέχεται καμία προσφορά για αποζημίωση\". Να σημειωθεί εδώ ότι εφημερίδες της Πρίστινας προανήγγειλαν χτες Σάββατο πως η Βουλή του Κοσσόβου θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου.


//news.ert.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Το Κόσοβο γιορτάζει για την ανεξαρτησία του

Μονομερής ανακήρυξη


Δεκάδες χιλιάδες Κοσοβάροι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Πρίστινα με αλβανικές σημαίες στα χέρια πανηγυρίζοντας με χορούς και πυροτεχνήματα τη μονομερή κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. \"Το Σύνταγμα είναι έτοιμο και τα σύμβολα είναι έτοιμα\", η Κυριακή είναι \"μια ιστορική ημέρα (...) για ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κόσοβο\", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι. \"Το Κόσοβο έχει ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες της διαδικασίας. Κάθε βήμα των θεσμών του Κοσόβου θα συντονιστεί με τους διεθνείς εταίρους μας\", συμπλήρωσε.
 Το Κοινοβούλιο θα πραγματοποίησε στις 16.00 ώρα Ελλάδας έκτακτη σύνοδο για να ψηφίσει για την ανεξαρτησία, το απόγευμα θα δοθεί η σχετική συνέντευξη Τύπου και το βράδυ ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα απευθυνθούν στο λαό.
ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν την κίνηση της Πρίστινα η οποία βρίσκει πλήρως αντίθετη τη Σερβία και τη Ρωσία.
 Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την εγκατάσταση αστυνομικών και δικαστικών στο Κόσοβο, μια αποστολή γνωστή ως Eulex με επικεφαλής το Γάλλο στρατηγό εν αποστρατεία Ιβ ντε Κερμαμπόν, πρώην διοικητή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και με αντικείμενο την προστασία των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αποστολή δύναμης 2000 ατόμων θα αρχίσει να αναπτύσσεται από την ερχόμενη εβδομάδα με απώτερο σκοπό να αναλάβει τις αρμοδιότητες και να αντικαταστήσει τον ΟΗΕ στην περιοχή μέχρι τον Ιούνιο.

//news.ert.gr


«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

βίκυ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ??

ρωμηός

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ανακήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία τους από τη Σερβία * Το ΝΑΤΟ αύξησε τη δύναμή του στη Μιτρόβιτσα, φοβούμενο επεισόδια * Μικρή έκρηξη στο σερβικό τομέα...

Κόσοβο: ανεξάρτητη η «πυριτιδαποθήκη»


Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Νέο κεφάλαιο στην ιστορία τους ελπίζουν ότι ανοίγουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι ανακήρυξαν μονομερώς χθες την ανεξαρτησία τους από το Βελιγράδι, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις Ρωσίας και Σερβίας και υποστηρίζοντας ότι θα αποτελέσουν ένα «δημοκρατικό κράτος», ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη, έκρηξη συγκλόνισε τη διαιρεμένη πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.
 
O πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι προσέρχεται στη Βουλή για την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου θα μιλήσει για το «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος» του Κοσσυφοπεδίου (φωτ.: Ass. Press)
Το ΝΑΤΟ αύξησε σημαντικά τη δύναμη που έχει στην πόλη, την οποία χωρίζει ο ποταμός Ιμπαρ στα δύο, αποτελώντας φυσικό σύνορο μεταξύ του σερβικού και του αλβανικού τομέα. Νωρίτερα, ο γ.γ του ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη της ασφάλειας στη χώρα, εκτός αν υπάρξει άλλη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην Πρίστινα, η Βουλή συνεδρίασε εκτάκτως και ψήφισε ομόφωνα τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Απείχαν μόνον 11 μειονοτικοί βουλευτές, εκ των οποίων οι 10 Σέρβοι.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεΐντίου, δήλωσε ότι η χώρα του ανοίγει «νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη και στην πρόοδο, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος». Ο ίδιος, με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιακούπ Κρασνίκι, και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι υπέγραψαν τη διακήρυξη, που είχε τυπωθεί σε περγαμηνή. «Το Κόσοβο είναι δημοκρατία, ανεξάρτητο, δημοκρατικό και κυρίαρχο κράτος», δήλωσε ο Κρασνίκι, ενώ η Βουλή χειροκροτούσε θερμά την υπερψήφιση της διακήρυξης.
 
Η Πρίστινα γέμισε αλβανικές και αμερικανικές σημαίες. Το πανηγύρι στο Κόσοβο, άρχισε... (φωτ.: Reuter)
Ατέλειωτο πανηγύρι

Σε όλη την πρωτεύουσα άνθρωποι γελούσαν, χόρευαν, έκλαιγαν και μερικοί πυροβολούσαν στον αέρα. Το βράδυ, η Φιλαρμονική Ορχήστρα εκτέλεσε την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν και ρίχτηκαν πυροτεχνήματα. Ο Κρασνίκι αποκάλυψε στη Βουλή τη νέα σημαία. Εχει χρώμα ζωηρό μπλε και ζωγραφισμένο με χρυσά χρώματα το χάρτη του Κοσόβου, με έξι αστέρια, που συμβολίζουν τις έξι εθνότητες του πιο νέου στον κόσμο κράτους. «Από σήμερα το Κόσοβο είναι περήφανο, ανεξάρτητο και ελεύθερο... Ποτέ δεν είχαμε μεγαλύτερες ελπίδες», δήλωσε ο Θάτσι στη Βουλή. Υποσχέθηκε ότι το νεοπαγές κράτος θα είναι «ένα δημοκρατικό και πολυεθνικό κράτος», αποστροφή που θεωρείται «άνοιγμα» προς τους Σέρβους μειονοτικούς. Είχε όμως και σκληρά λόγια για την κυβέρνηση της Σερβίας: «Το Κόσοβο δεν θα κυβερνηθεί ποτέ ξανά από το Βελιγράδι», είπε.

Εκρηξη στη Μιτρόβιτσα

Η έκρηξη στη Μιτρόβιτσα έγινε στο βόρειο τομέα, τον σερβικό, κοντά στο κτίριο όπου θα εγκατασταθεί η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (η οποία αναμένεται να αντικαταστήσει τη σημερινή του ΟΗΕ) και πολύ κοντά σε κτίριο όπου τώρα λειτουργεί δικαστήριο του ΟΗΕ. Ηταν μάλλον χειροβομβίδα, αλλά δεν προκάλεσε θύματα.

Ο πρόεδρος Σεϊντίου πάντως παραδέχτηκε ότι το Κόσοβο δεν θα είναι παράδεισος από την πρώτη μέρα και ζήτησε από «όλα τα κράτη του κόσμου να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία» της χώρας του.


(Πηγές: Ασοσιέιτεντ, Γαλλικό, ΑΠΕ)

========================================

«Η Μόσχα στηρίζει πλήρως τη Σερβία»

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

Λίγα μόλις λεπτά μετά τις ανακοινώσεις στην Πρίστινα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με ανακοίνωσή του σε οξείς τόνους, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακύρωση των μονομερών αποφάσεων της Πρίστινα κι εκφράζοντας πλήρη υποστήριξη στην ηγεσία της Σερβίας.

Κατά τη ρωσική άποψη, η συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ έπρεπε να προβεί σε εξέταση της κατάστασης και να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την επιστροφή στη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ», θεωρώντας ότι οι ενέργειες της Πρίστινα παραβίασαν κατά σειρά «την κυριαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το ψήφισμα 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ, τις Αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, τα συνταγματικά πλαίσια του Κοσόβου, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου στην Ομάδα Επαφής». «Η Ρωσία υποστηρίζει πλήρως την αντίδραση της ηγεσίας της Σερβίας στα γεγονότα στο Κόσοβο, τις δίκαιες απαιτήσεις της να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας και τη μάλλον... σουρεαλιστική απαίτηση, από την αποστολή του ΟΗΕ και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, να προβούν σε «άμεσες ενέργειες για την εκπλήρωση των εντολών τους, που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης των αποφάσεων των οργάνων αυτοδιοίκησης της Πρίστινα και τη λήψη ως προς αυτά αυστηρών διοικητικών μέτρων». Η ρωσική διπλωματία προειδοποιεί ότι «οι αποφάσεις των ηγετών του Κοσόβου εγκυμονούν κλιμάκωση της έντασης και της διεθνικής βίας στην επαρχία, νέα σύγκρουση στα Βαλκάνια» και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει υπεύθυνα σε αυτή την πρόκληση, προσθέτοντας ότι «όσοι διανοηθούν να υποστηρίξουν τον αυτονομισμό, πρέπει να κατανοήσουν πόσο επικίνδυνες συνέπειες απειλούν να έχουν οι ενέργειές τους στις αρχές της διεθνούς τάξης και της παγκόσμιας σταθερότητας, που διαμορφώθηκαν επί δεκαετίες, στο κύρος των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Οι ηγεσίες των αυτόνομων Δημοκρατιών Αμπχαζίας και Νοτίου Οσετίας, που έχουν ντε φάκτο αποσχισθεί από τη Γεωργία, συναντήθηκαν τις προάλλες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προκαλώντας την οργή της Τιφλίδας, και δήλωναν χθες έτοιμες να ζητήσουν τη αναγνώρισή τους από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Παρά τον άκρατο φιλοαμερικανισμό της, η κυβέρνηση της Γεωργίας αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να ταχθεί κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου, ίσως το μοναδικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής στο οποίο συμπίπτουν Τιφλίδα και Μόσχα.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αργά χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό, Βιτάλι Τσούρκιν, είπε ότι σε αυτή τη συνεδρίαση περιμένει ενημέρωση από το γ.γ. του ΟΗΕ. Ζήτησε όμως και δεύτερη «ανοιχτή συνεδρίαση», σήμερα, στην οποία θα μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα μέλη του ΟΗΕ αλλά και να κληθεί να τοποθετηθεί ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς.

=======================================

ΣΕΡΒΙΑ «Ουδέποτε θα αναγνωρίσουμε το Κόσοβο», δήλωσε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία

«Είναι ψευδοκράτος»


«Η Σερβία ουδέποτε θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου», που έγινε «μονομερώς και παρανόμως», ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τάντιτς, ενώ ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα εξαπέλυσε μύδρους κατά του προέδρου Μπους και των Ευρωπαίων «οπαδών» του.
 
«Θα μείνουμε» γράφει το πανό στο «κεφάλι» της πορείας των Σέρβων στο Βελιγράδι, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα έδειχνε ως αυτουργούς «τον Μπους και τους Ευρωπαίους οπαδούς του» (φωτ. Ass. Press)
Η προαναγγελθείσα ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου προκάλεσε την επίσης αναμενόμενη σκληρή απάντηση του Βελιγραδίου. Ο πρόεδρος Τάντιτς τη χαρακτήρισε «παράνομη» και δεσμεύτηκε ότι θα «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανατραπεί, με ειρηνικά, διπλωματικά και νομικά μέσα». Ζήτησε επίσης από τους Σέρβους του Κοσόβου «να παραμείνουν ήρεμοι». Για «ψευδοκράτος» και «πράξη βίας», της οποίας «αυτουργοί είναι ο Τζορτζ Μπους και οι Ευρωπαίοι οπαδοί του» μίλησε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, τονίζοντας ότι είναι γι\' αυτό το λόγο που όλοι αυτοί θα γραφτούν «με μαύρα γράμματα» στην Ιστορία της Σερβίας.

Οχι στην ευρωδύναμη

Στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, την πόλη του Κοσόβου που χωρίζεται στα δύο -τοπογραφικά αλλά και εθνοτικά- από μια γέφυρα, οι Σέρβοι στο βορρά αγνόησαν τους πανηγυρισμούς των Αλβανών αλλά έντονες ήταν οι συζητήσεις για το μέλλον τους. «Ισως είναι για καλό», είπε ένας. «Να χωριστούμε μια και καλή αφού εμείς ανήκουμε στη Σερβία και εκείνοι στην Αλβανία». Ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσοβο ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί ο έλεγχος του εδάφους της επαρχίας που κατοικείται από Σέρβους (το 15%). «Η Σερβία θα λειτουργεί ως κράτος για τις σερβικές κοινότητες στο Κόσοβο» είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου «δεν θα συνεργαστεί ούτε με την αποστολή της Ε.Ε. ούτε με τους παράνομους θεσμούς» του Κοσόβου. Σε πολλές ορθόδοξες εκκλησίες του Κοσσυφοπεδίου αναπέμφθηκαν προσευχές και ένας ιερέας εξήγησε ότι εφεξής «ο σερβικός λαός θα δίνει μάχες για το Κόσοβο, όχι όμως με ξίφη αλλά με κεριά και προσευχή».

Στο Βελιγράδι μερικές εκατοντάδες Σέρβοι, κατά την αστυνομία «χούλιγκαν», συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας όταν συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία.
 

«Προδότη» Σαρκοζί

Το πρακτορείο ΒΕΤΑ μετέδωσε ότι αρκετές εκατοντάδες βετεράνων του σερβικού στρατού, ντυμένοι με τις στολές τους, επιχείρησαν χθες το πρωί να μπουν στο Κόσοβο από το σταθμό Μερντάρε, προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας, όμως εμποδίστηκαν από την αστυνομία της επαρχίας.

Διαδήλωση περίπου 150 Σέρβων έγινε στην Μπάνια Λούκα, με τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και να αξιώνουν την ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Εκατοντάδες Σέρβοι διαδήλωσαν και στο Παρίσι, για να καταγγείλουν την «προδοσία» του Σαρκοζί. «Η Κορσική είναι γαλλική και πρέπει να μάθετε ότι και το Κόσοβο είναι σερβικό», φώναζαν.


ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: Γαλλικό, Ασ. Πρες, BBC)

============================================

«Το Κόσοβο δεν θα είναι μέλος του ΟΗΕ, του ΔΝΤ, του Συμβ. της Ευρώπης ή της Παγκόσμιας Τράπεζας»
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΖΗΛΑΚΗ

«Δεν έχει καμιά σημασία η διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η αναγνώρισή του, αφού δεν πρόκειται να γίνει μέλος των διεθνών οργανισμών», διατείνεται ο μετριοπαθής ηγέτης της «Λίστας Κοσόβου», του μεγαλύτερου σερβικού πολιτικού σχηματισμού στο Κοσσυφοπέδιο, Ολιβερ Ιβάνοβιτς.

Εμφανιζόμενος καθησυχαστικός ως προς τις αντιδράσεις των ομοεθνών του και ανήσυχος ως προς το ενδεχόμενο παρεκτροπών κατά τους αλβανικούς πανηγυρισμούς, υπογραμμίζει τους λόγους για τη βιασύνη της Δύσης στην αναγνώριση της νέας κοσοβάρικης οντότητας, λέγοντας, ωστόσο, ότι η μελλοντική είσοδος της Σερβίας ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. θα προσδώσει στο Βελιγράδι έναν πολύ σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο ως προς την τύχη του αυτοανακηρυχθέντος νέου κρατιδίου. Μιλώντας στην «Ε» από τη Μιτρόβιτσα, όπου σχεδιάζεται η ίδρυση ενός σερβικού Κοινοβουλίου, υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή αντιβαίνει στο ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, στο οποίο στηρίζεται η σερβική θέση περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
 
- Κύριε Ιβάνοβιτς, πολλοί Σέρβοι του βορείου Κοσόβου λένε ότι θα κινητοποιήσουν τους κατοίκους όλων των σερβικών θυλάκων ως αντίδραση στην αλβανική διακήρυξη ανεξαρτησίας. Τι να περιμένουμε;

«Είναι πιθανόν να υπάρξουν δημόσιες διαμαρτυρίες για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των κατοίκων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτές οι διαμαρτυρίες θα εμπεριέχουν και κλείσιμο δρόμων, για παράδειγμα. Και πιστεύω επίσης ότι η σύσταση σερβικού Κοινοβουλίου στη Μιτρόβιτσα είναι λάθος. Εχουμε ήδη άλλους σερβικούς θεσμούς στο Κόσοβο. Γιατί να κάνουμε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση του ψηφίσματος 1244; Αν το παραβιάσουμε, δεν θα μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό. Και δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια».

Οικονομικό αδιέξοδο

- Είναι ρεαλιστική η παραμονή του Κοσόβου ως μέρους της Σερβίας;

«Θα σας πω κάτι. Δεν έχει σημασία πόσες χώρες θα το αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητο κράτος. Το Κόσοβο δεν θα είναι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ, του ΔΝΤ, του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν θα είναι βέβαια τελείως αποκλεισμένο από αυτούς τους οργανισμούς, αλλά το κρίσιμο σημείο είναι η οικονομία. Τα πάντα είναι θέμα χρημάτων. Εάν έχεις μόνο πολιτική ανεξαρτησία και όχι οικονομική, τότε τι έχεις; Τίποτε. Αν δεν μπορείς να πάρεις αξιόπιστα δάνεια για να κινήσεις την οικονομία σου, η αναγνώριση δεν σημαίνει τίποτα».

- Δεν νομίζετε όμως ότι με τη Σερβία και τη Ρωσία να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα της κοσοβάρικης οντότητας σε αυτούς τους οργανισμούς, μεσοπρόθεσμα θα προκληθούν νέες συγκρούσεις;

«Οχι. Δεν είναι καιρός για συγκρούσεις. Νομίζω ότι ακόμη και οι Αλβανοί καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν μια θεωρητική ανεξαρτησία που δεν θα υπάρχει πρακτικά. Διακηρύσσοντας ανεξαρτησία, βλάπτουν τον εαυτό τους. Δεν θα έχουν άλλες δικαιολογίες για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως της οικονομίας. Δεν θα μπορούν πλέον να κατηγορούν στους ψηφοφόρους τους τη Σερβία για τα προβλήματά τους».

- Ποια θα είναι η θέση των Σέρβων στο Κόσοβο που περιγράφετε σε 10 χρόνια;

«Σε 10 χρόνια η Σερβία θα είναι ή πλήρες μέλος ή κοντά στο να γίνει μέλος της Ε.Ε. Και θα είναι σε θέση να επηρεάσει την υποψηφιότητα του Κοσόβου ως μέλος της Ε.Ε. Η Σερβία θα εισαχθεί πρώτη στην Ε.Ε., όπως έγινε με το παράδειγμα της Κύπρου. Ποιος μπορεί να επιβάλει στην Κύπρο να αναγνωρίσει το βόρειο τμήμα της ή να το βοηθήσει να γίνει μέλος της Ε.Ε; Δεν θα γίνει ποτέ».

Η βιασύνη των Ευρωπαίων

- Μπορεί να ειπωθεί όμως ότι, εάν η Σερβία και το Κόσοβο γίνουν μέλη της Ε.Ε., τα σύνορα δεν θα έχουν τόση σημασία όσο σήμερα, οπότε προς τι όλη αυτή η ένταση; Τι απαντάτε;

«Είναι μια σωστή προσέγγιση. Γι\' αυτό ρωτάμε τους Ευρωπαίους \"προς τι η βιασύνη για ανεξαρτησία του Κοσόβου;\". Σε 10 χρόνια θα υπάρχουν πολύ πιο μετριοπαθείς πολιτικές ελίτ στις δυο πλευρές...».

- Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η βιασύνη;

«Οι ΗΠΑ έχουν άλλες προτεραιότητες. Θέλουν να τελειώνουν με αυτή την υπόθεση και να ασχοληθούν με τη Μέση Ανατολή. Και η Ε.Ε., που δεν έχει οργανωμένη εξωτερική πολιτική, ακολουθεί τις επιταγές των ΗΠΑ. Επίσης, όλοι στην Ευρώπη έχουν κουραστεί με αυτή την υπόθεση. Οι κυβερνήσεις αυτές φοβούνται τις αντιδράσεις των λαών τους ως προς το κόστος της παρουσίας τους εδώ και για τη χρησιμότητα του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι προστάτευσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα με τους βομβαρδισμούς και θέλουν να αποδείξουν ότι έπραξαν το σωστό».

Οι ρωσικές απειλές

- Θα ρίσκαραν όμως μια σχεδόν ψυχροπολεμική διένεξη με τη Ρωσία για αυτούς τους λόγους;

«Ούτε για τη Ρωσία δεν είναι το θέμα του Κοσόβου προτεραιότητα. Είναι όμως η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο που υποστηρίζει τη σερβική θέση. Αλλά αμφιβάλλω ότι εννοούν να πάρουν αντίποινα, όπως το να αναγνωρίσουν φιλορωσικούς θύλακες της φιλοδυτικής Γεωργίας. Αυτά είναι απλώς για εσωτερική κατανάλωση. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο για το Κόσοβο».

- Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

«Φοβούμαι να μην ξεφύγουν οι αλβανικοί πανηγυρισμοί εκτός ελέγχου. Εάν υπάρχει υπέρμετρη ευφορία, μπορεί κάποιοι θερμοκέφαλοι να κάνουν κάποιες ανόητες πράξεις. Είτε πυροβολισμοί, είτε παρενόχληση μερικών ανθρώπων, είναι κάποιο βίαιο επεισόδιο. Αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι καταστροφή. Μακροπρόθεσμα με ανησυχεί το οικονομικό μέλλον του τόπου, που θα επηρεάσει τους πάντες, Αλβανούς και Σέρβους. Γι\' αυτό πρέπει όλοι να εργαστούν μαζί».


====================================================


Το λίκνο των Σέρβων

Το Κοσσυφοπέδιο καλύπτει περίπου 4.200 τ. χλμ. με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους. Το 90% είναι Αλβανοί, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, και οι υπόλοιποι καθολικοί. Το 10% είναι Σέρβοι χριστιανοί ορθόδοξοι. Το Κοσσυφοπέδιο, που αποτελεί τη θέση όπου έγινε μια επικών διαστάσεων μάχη μεταξύ Σέρβων και Τούρκων το 1389, θεωρείται ιερό έδαφος από τους Σέρβους και λίκνο της εθνικής τους ταυτότητας. Αντιστοίχως, οι Αλβανοί θεωρούν ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυρίων, που ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου.

1968: έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις από τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτητοποίηση από την τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

1991: με την έκρηξη της Γιουγκοσλαβίας, αποσχιστικές ομάδες ανακηρύσσουν τη Δημοκρατία του Κοσόβου, την οποία αναγνωρίζει η γειτονική Αλβανία.

1996: εμφανίζεται ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (ΑΣΚ), που αναλαμβάνει την ευθύνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων.

Ιούλιος -Σεπτέμβριος 1998: ο ΑΣΚ θέτει υπό τον έλεγχό του περίπου το 40% του Κοσόβου προτού ηττηθεί από τις σερβικές δυνάμεις.

Οκτώβριος 1998: οι ΝΑΤΟϊκοί αποφασίζουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον σερβικών στρατιωτικών στόχων.

Μάρτιος 1999: οι Αρχές του Βελιγραδίου απορρίπτουν την υπό διεθνή μεσολάβηση ειρηνευτική συμφωνία, ενώ οι Αλβανοί την υπογράφουν. Στις 24 Μαρτίου, το ΝΑΤΟ ξεκινά 78 μέρες αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

10 Ιουνίου: ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, συμφωνεί να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Κοσσυφοπέδιο. Περίπου 50 χιλιάδες άνδρες ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ αρχίζουν να αναπτύσσονται στο Κόσοβο, πρόσφυγες επιστρέφουν, ενώ Σέρβοι το βάζουν στα πόδια φοβούμενοι αντίποινα.

6 Οκτωβρίου 2002: ο Μιλόσεβιτς παραιτείται και τον Ιούνιο του 2001 εκδίδεται στη Χάγη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Πεθαίνει πριν από την ολοκλήρωση της δίκης.

Φεβρουάριος 2002: το Κόσοβο εκλέγει Κοινοβούλιο και κυβέρνηση.

Φεβρουάριος 2006: αρχίζουν συνομιλίες με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Τον Οκτώβριο, οι Σέρβοι ψηφίζουν σε δημοψήφισμα να ενσωματωθεί πλήρως το Κόσοβο στη Σερβία.

26 Ιανουαρίου 2007: ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, προτείνει ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση.

Ιούλιος 2007: ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δηλώνει ότι απέτυχε η υπό τον ΟΗΕ διαδικασία και ζητεί διακήρυξη της ανεξαρτησίας μέχρι το τέλος του χρόνου.


Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγή: Ασοσιέιτεντ Πρες)

==========================================


Στρατηγός Μίνι: Η ανεξαρτησία βολεύει «κλίκες»

Ο στρατηγός Μίνι, πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera», τονίζει ότι η ανεξαρτησία του Κόσοβου βολεύει μόνον εκείνους που το διοικούν. «Τον ίδιο τον Θάτσι που κάνει δουλειές με πετρέλαια, τον Πακολί που έχει ανάγκη από μια τρύπα για να διοχετεύει τα χρήματα της βρώμικης αυτοκρατορίας του, τον Ραμούς Χαραντινάι... τον Ατζίμ Τσέκου... Για το ανεξάρτητο Κόσοβο αυτούς δεν τους νοιάζει τίποτα. Οπως δεν νοιάζει και τους Σέρβους. Αυτό που εξυπηρετεί τις \"κλίκες\" από τη μια πλευρά και από την άλλη, είναι ένα σημείο στην Ευρώπη που θα τους ανοίξει καινούργιες τράπεζες. Ενα ελεύθερο \"λιμάνι\" για τα χρήματα που φθάνουν από την Ανατολή».
Κ.ΤΖ.


==========================================


Προς αναγνώριση Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Η στάση που θα τηρήσουν τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι λίγο πολύ γνωστή. Οι 4 μεγάλες χώρες θα βγουν μπροστά και θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο, παρασύροντας έτσι τους εταίρους που διστάζουν, ενώ μια μικρή ομάδα χωρών θα περιμένει ακόμη ένα χρονικό διάστημα, πριν μπει στο παιχνίδι της αναγνώρισης.

 
Γάλλος στρατιώτης της δύναμης Κοσόβου απλώνει συρματοπλέγματα στη Μιτρόβιτσα. (φωτ.: Reuter)
Σήμερα, λοιπόν, κατά την προγραμματισμένη σύνοδο των ΥΠΕΞ των 27, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και η Ιταλία αναμένεται να ανακοινώσουν στους εταίρους τους ότι θα προχωρήσουν στην αναγνώριση του Κοσόβου. Στη σκιά των 4 βρίσκεται μια μεγάλη ομάδα χωρών που είναι κι αυτές έτοιμες να προχωρήσουν στην αναγνώριση, αλλά περιμένουν την πρώτη κίνηση από τους μεγάλους: Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Συντονισμένα πράγματα... Η βελγική κυβέρνηση π.χ. έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι θα αποφασίσει με βάση την τάση που θα διαμορφωθεί στο σημερινό συμβούλιο υπουργών...

Μια μικρή ομάδα, αποτελούμενη από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα περιμένουν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, τις εξελίξεις και δεν πολυβιάζονται για την αναγνώριση. Θα το κάνουν όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η μόνη χώρα που αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση για ευνόητους λόγους, είναι η Κύπρος.

Κοινή θέση των 27 δεν πρόκειται να υπάρξει μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου. Ετσι, αποφεύγεται ο κίνδυνος να έρθουν στην επιφάνεια οι διαφορές τους, δεδομένου ότι απαιτείται ομοφωνία. Απλώς, η σλοβενική προεδρία θα προβεί σε μια ανώδυνη δήλωση, με την οποία «θα σημειώσει» την απόφαση των Αλβανόφωνων Κοσοβάρων για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Φυσικά, θα ανακοινωθεί η αποστολή στο Κόσοβο της κοινοτικής δύναμης 1.500 αστυνομικών, 250 δικαστικών και 150 διοικητικών υπαλλήλων. Η συμφωνία, με «εποικοδομητική αποχή» της Κύπρου, ολοκληρώθηκε διά της «σιωπηρής διαδικασίας» το βράδυ της Παρασκευής. Η αποστολή τής εν λόγω δύναμης θα αρχίσει περί τα τέλη του μηνός και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 120 ημέρες. Πολλά ερωτηματικά, όμως, αναμένουν απάντηση. Στο ψήφισμα 1244, το οποίο επικαλείται η Ε.Ε. για την αποστολή της κοινοτικής δύναμης, γίνεται αναφορά στη «σερβική κυριαρχία» του Κοσόβου, η οποία δεν υφίσταται πλέον. Επιπλέον, δημιουργείται ένα «μικρό» πολιτικό πρόβλημα με την αποστολή της δύναμης αυτής μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας...

=========================================

Μπους: Χαιρετώ και αναγνωρίζω

Του Θ. Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Οι ΗΠΑ, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δήλωσαν ότι «σημείωσαν» την ενέργεια και χαιρέτισαν τη δέσμευση της κυβέρνησης στην Πρίστινα να υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται για την προστασία των μειονοτήτων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν το θέμα και συζητούν τα ζητήματα με τους Ευρωπαίους εταίρους τους. Αναμένεται να εκδώσουμε σύντομα ανακοίνωση», δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εκπρόσωπος Περίνο είπε ότι δεν πρέπει να αναμένεται επίσημη ανακοίνωση πριν από σήμερα. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και κάλεσε τη Σερβία να συμπορεύεται με την Ευρώπη. «Οσον αφορά το Κόσοβο, η θέση μας είναι ότι το καθεστώς του θα πρέπει να ρυθμιστεί προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δεύτερον, εμείς υποστηρίξαμε σθεναρά το σχέδιο Αχτισάαρι. Τρίτον, μας ενθάρρυνε το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου εξέφρασε σαφώς τη βούληση και την επιθυμία της να υποστηρίξει τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κόσοβο», είπε ο Μπους. Το σχέδιο Αχτισάαρι προβλέπει ανεξάρτητο κράτος, υπό διεθνή επιτήρηση. Οι ΗΠΑ το υποστήριξαν από την αρχή, ενώ η Ρωσία το απέρριψε. «Πιστεύουμε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον των Σέρβων να συμπορεύονται με την Ευρώπη και ο σερβικός λαός μπορεί να γνωρίζει ότι έχει έναν φίλο στην Αμερική», δήλωσε ο Μπους.



=====================================

Και ο Μπερίσα

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα, όχι μόνο χαιρέτισε την ανεξαρτησία αλλά έπλεξε και το εγκώμιο ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και ΝΑΤΟ.

«Σκύβουμε με σεβασμό ενώπιον όλων αυτών που συνεισέφεραν στην ανεξαρτησία», είπε, «για Βαλκάνια πιο ελεύθερα, πιο σταθερά, πιο δίκαια από ποτέ».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Μάριο Πεσκάντε δήλωσε ότι η ΔΟΕ «βεβαίως και θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου». «Μπορώ πράγματι να το προαναγγείλω», είπε, αν και άφησε τον χρόνο της αναγνώρισης ανοιχτό.


====================================

Καταδικάζουν ΚΚΕ, ΣΥΝ


ΚΚΕ: «Η ανακήρυξη σήμερα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι καθοδηγουμένη, ελεγχόμενη και επιβαλλόμενη από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κράτος-προτεκτοράτο» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

ΣΥΝ: Παράνομη πηγή κινδύνων, βαρύτατο πλήγμα για το διεθνές δίκαιο και προσβολή του Χάρτη του ΟΗΕ είναι η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, αναφέρει ο ΣΥΝ. Υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για όλα τα δυτικά Βαλκάνια.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2008

ρωμηός

Προκαλούν και πάλι oι ακραίοι Αλβανοί εθνικιστές
ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΤO ΚOΣOΒO!
Εξτρεμιστικές οργανώσεις μιλούν τώρα για... «απελευθέρωση της Τσαμουριάς» στην Ήπειρο!

Ντόμινο εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και νέες αναταράξεις φοβούνται έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Το Κόσοβο, χαρακτηρίζεται από όλους ως η πυριτιδαποθήκη της Βαλκανικής και για όσο η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο τροφοδοτείται ο Αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός.

Ήδη ακραίοι κύκλοι, μιλούν για την «απελευθέρωση της Τσαμουριάς» όπως και για την Μεγάλη Αλβανία, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό υπό τις παρούσες συνθήκες. Την ίδια στιγμή όμως Βορειοηπειρωτικές οργανώσεις κυρίως του εξωτερικού και ειδικά της Αμερικής, είναι έτοιμες να θέσουν στα διεθνή φόρα, θέμα ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου, με καθεστώς ανάλογο εκείνου του Κοσόβου. Αυτή κατά το παρελθόν ήταν και η θέση των οργανώσεων της ελληνικής μειονότητας, όπως διατυπώνονταν επισήμως από τους πολιτικούς εκπροσώπους της.

Το αίτημα για ανεξαρτησία της Βορείου Ηπείρου, όπως σημειώνουν παράγοντες της αποδημίας, δεν μπαίνει ως αντιστάθμισμα για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά αποτελεί την μοναδική λύση ώστε να επιβιώσει ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου στις πατρογονικές του εστίες.
Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, φαίνεται ότι απελευθερώνει ακραία και εθνικιστικά στοιχεία των Αλβανών, σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής αλλά και στο εξωτερικό. Μέσω των οργανώσεων που υπάρχουν αρχίζουν να εγείρουν διάφορα ζητήματα με κυρίαρχο το «Τσάμικο», το οποίο αποτελεί μόνιμο αγκάθι στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Κατά την προχθεσινή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, οι Κοσοβάροι Αλβανοί δημιούργησαν πανηγυρική ατμόσφαιρα. Ξεχύθηκαν στους δρόμους, κρατώντας αλβανικές και αμερικάνικες σημαίες και ζητωκραυγάζοντας «επιτέλους γεννήθηκε το κράτος μας».

Ενώ αυτά συμβαίνουν στο Κόσοβο, ο «Τσάμικος Στρατός», όπως αυτοαποκαλείται, που διαρρέει ότι αποτελείται από 5000 άντρες, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει δράση για την «απελευθέρωση» της Τσαμουριάς, αμέσως μετά την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία.
Οι Τσάμηδες έχουν ιδρύσει στην Αλβανία τον «Σύνδεσμο Τσαμουριάς», που πρόκειται για μια 100μελή άτυπη βουλή. Ο Σύνδεσμος αυτός είναι μέλος της «οργάνωσης υπο-αντιπροσωπευμένων»  λαών του ΟΗΕ.

Στην Αλβανία Τσάμηδες και Κοσοβάροι έχουν ιδιαίτερη δυναμική, γιατί θεωρούνται πολίτες Αλβανικών πατρίδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η 27η Ιουνίου εορτάζεται στη γειτονική χώρα ως ημέρα «γενοκτονίας των Τσάμηδων».
Ο «Τσάμικος Στρατός» διαδίδει πως οργανώνεται στα πρότυπα του «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσυφοπεδίου», είναι εξοπλισμένος με ελαφρύ οπλισμό και θα κάνει ανταρτοπόλεμο και σαμποτάζ στην Ελλάδα.

Ως Τσαμουριά αποκαλούν οι Αλβανοί τις γεωγραφικές ζώνες Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς, Φιλιατών και Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία και Πάργας στην Πρέβεζα. Σʼ αυτές τις ζώνες ζούσαν πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 25.000 Μουσουλμάνοι Αλβανοί. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής η περιοχή παραχωρήθηκε από τους Γερμανούς μαζί με το Κόσοβο, στους Αλβανούς. Οι Τσάμηδες, φορώντας γερμανικές στολές, διέπραξαν πρωτοφανείς σφαγές κατά των Ελλήνων. Μετά τον πόλεμο, για να αποφύγουν την τιμωρία, διέφυγαν στην Αλβανία.

Η ανεξαρτησία του Κοσόβου έγινε την ημέρα που οι Βορειοηπειρωτικές Οργανώσεις της Αθήνας εόρτασαν την επέτειο της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου του 1914. Τότε οι Βορειοηπειρώτες αυτονόμησαν το τόπο τους και συγκρότησαν κυβέρνηση με επί κεφαλής τον Γεώργιο Χρ. Ζωγράφο. Οι Βορειοηπειρώτες αγωνίστηκαν μόνοι τους απέναντι σε όλους. Εναντίον των Αλβανών, εναντίον των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της Ιταλίας και της Αυστρο-Ουγγαρίας και εναντίον της αδιαφορίας της Ελλάδας.

Σωματεία των Βορειοηπειρωτών τέλεσαν την Κυριακή δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, προκειμένου να τιμηθεί το γεγονός της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Τα γεγονότα του Κοσόβου θα έχουν αντίκτυπο και στη χώρα μας. Γιʼ αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση.
Η μονόπλευρη ανακήρυξη ως ανεξάρτητης την Κυριακή της Σερβικής αυτής επαρχίας, συνέπεσε με την επέτειο της ανακήρυξης της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου του 1914.

Το Κοινοβούλιο του Κοσόβου ενέκρινε την Παρασκευή και ανακήρυξε την Κυριακή την ανεξαρτησία της περιοχής. Από την πλευρά της Σερβίας διαμηνύθηκε ότι δεν γίνεται αποδεκτή η ανεξαρτησία του Κοσόβου και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά μέτρα εναντίον των Αλβανών του Κοσόβου και όσων κρατών τους αναγνωρίσουν, χωρίς όμως να χρησιμοποιηθούν βίαιες ενέργειες. Εξάλλου η Ρωσία κατέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την αποστολή 1800 περίπου αστυνομικών, δικαστικών και διοικητικών υπαλλήλων. Ο Κοσοβάρος «πρωθυπουργός» Χασίμ Θάτσι δήλωσε πως «το Κόσοβο είναι προσηλωμένο στο υποστηριζόμενο από τη Δύση σχέδιο για ανεξαρτησία υπό την επίβλεψη της Ευρώπης, ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για ένα κράτος με πολλές εθνότητες που θα τελεί υπό την κυριαρχία του νόμου».

Την ίδια στιγμή οι Σέρβοι του Κοσόβου απέρριψαν την ανεξαρτησία της περιοχής και αποφάσισαν, σε συμφωνία με το Βελιγράδι, να δημιουργήσουν το δικό τους κοινοβούλιο. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η συνέλευση των σερβικών δήμων και κοινοτήτων στο Κόσοβο θα οργανώσει στις 11 Μαΐου δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για να εκλεγεί το κοινοβούλιο του Κοσόβου». Η συνέλευση αυτή, που συνήλθε στην πόλη Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, ξεκαθάρισε πως η ανεξαρτησία που κήρυξαν οι αυτονομιστές Αλβανοί δεν δημιουργεί καμία υποχρέωση για τους Σέρβους.
Στο Κόσοβο ζουν περίπου 120.000 Σέρβοι και η δημιουργία ενός σερβικού κοινοβουλίου θα σημάνει την εγκαθίδρυση παράλληλων Σερβικών θεσμών, οι οποίοι θα αρνούνται την εξουσία της Πρίστινας. Χθες οι Σέρβοι οργάνωσαν διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές του Κοσόβου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τους Αλβανούς.

Πηγή: \"Πρωϊνός Λόγος\" 19.02.08

ρωμηός

Ένα καυστικό σχόλιο του Πέτρου Μανταίου από την Ελευθεροτυπία:

Περιπτώσεις sui generis...


Μάλιστα. «Το Κόσοβο αποτελεί περίπτωση sui generis το οποίο δεν συνιστά προηγούμενο». Ετσι γνωμάτευσε το Συμβούλιο Υπουργών (οι 27 υπουργοί Εξωτερικών) των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επί του τετελεσμένου: της μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου. Με χρήση όρου («sui generis») που προσιδιάζει περισσότερο στην ψυχιατρική και λιγότερο -έως καθόλου- στη γλώσσα της διπλωματίας. Προσωπικά -μπορεί να σφάλλω αλλά- δεν θυμάμαι προηγούμενο, όπου, νεοσύστατη χώρα, που επιδιώκει τη διεθνή αναγνώριση, να χαρακτηρίζεται, σε επίσημο έγγραφο, «περίπτωση sui generis». Το είδαμε και αυτό...

Είδαμε κι άλλα, παράδοξα έως φαιδρά, σ\' αυτήν την -παραμένω στην ιατρική...- «καισαρική γέννα»: Πρώτες σε αναγνώριση έσπευσαν -πληροφορήθηκαν, φαίνεται, εγκαίρως το DNA...- ΗΠΑ, Τουρκία και Αφγανιστάν· μάθαμε έτσι -όσοι δεν γνωρίζαμε- ότι το Αφγανιστάν, εκτός όλων των άλλων, ασκεί και αδέσμευτη εξωτερική πολιτική. Ρωσία και Σερβία ζήτησαν, αυθημερόν, έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά «εκδηλώθηκαν τεχνικά προβλήματα (δεν υπήρχαν διερμηνείς) και διαφωνίες, οπότε η (πρώτη) συνεδρίαση απέβη άκαρπη». Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον προέδρου, πρωθυπουργού και προέδρου της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου για «παραβίαση συνταγματικής τάξης και ασφάλειας της Σερβίας»...

Προπαντός είδαμε -βλέπουμε- αναδυόμενη, από το χάος των Βαλκανίων και τη νομή της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας, μια χώρα, με πρωθυπουργό πρόσωπο που πληροί όλες τις made in USA προδιαγραφές του «τρομοκράτη», πλην του γεγονότος ότι επωφελώς φρόντισε να ταχθεί με τη «σωστή» πλευρά. Δεν ξέρω τι περαιτέρω σχεδιάζουν για τα Βαλκάνια οι «συνήθεις ύποπτοι». Αλλά έτσι που το τραβάνε το Ανατολικό Ζήτημα, φοβούμαι ότι θα το φτάσουν στη Δύση... sui generis...

ΥΓ. Γεώμηλον το μακεδονικόν, εισαγωγής, με καπέλο.



ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/02/2008

Μαρκήσιος de Karampa

Η στάση της διεθνούς Κοινότητας ενθαρρύνει τον μεγαλοϊδεατισμό
Το Κόσοβο αφυπνίζει τη «Μεγάλη Αλβανία»
Εξτρεμιστικές οργανώσεις, σε ρόλο αποσταθεροποίησης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων


Η στάση που κρατά η διεθνής κοινότητα στο θέμα του Κοσόβου, απελευθερώνει ακραίες δυνάμεις και εκτρέφει τα σενάρια περί Μεγάλης Αλβανίας. Οι χάρτες που απεικονίζουν ακόμη και διεκδικήσεις στο ελληνικό έδαφος, όπως τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας, καθημερινά αυξάνονται και μαζί αυξάνονται και οι φωνές εξτρεμιστικών οργανώσεων που εμφανίζονται έτοιμες να αναλάβουν δράση.
Οι εξελίξεις στο Κόσοβο αλλά και στα Σκόπια, απασχολούν έντονα την Ελληνική Κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Τα σενάρια περί Μεγάλης Αλβανίας που μέχρι πριν μερικά χρόνια αντιμετωπίζονταν ως αστεία από την χώρα μας, τώρα προκαλούν σκεπτικισμό και προβληματισμό. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα σχόλια που κάνουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές της χώρας, αλλά και πολιτικοί παράγοντες.

Η στάση που κρατούν στο θέμα του Κοσόβου οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αποθρασύνει τους Αλβανούς ηγέτες.
«Δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με το ΝΑΤΟ, ώστε να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε να αγγίξει ούτε ίντσα από το έδαφος του Κοσόβου!» δήλωσε ο πρωθυπουργός του  Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.
Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στον Θάτσι.
Δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τις επιπτώσεις που θα έχει η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη χώρα αυτή. Οι Αλβανοί στα Σκόπια τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Υπάρχουν όμως και άλλες εθνικές κοινότητες με συνέπεια να απαιτούνται συγκεκριμένες προσπάθειες και λεπτοί χειρισμοί για να μην προκληθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις στη χώρα» τόνισε ο Αλί Αχμέτι μιλώντας σε διάσκεψη στα Τίρανα.
Η ουσία φυσικά είναι πως οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ θεωρούν πως σύντομα θα μπορέσουν κι αυτοί να κερδίσουν αυτό που πέτυχαν οι ομοεθνείς τους στο Κόσοβο - την απόσχιση από την ΠΓΔΜ και την ανεξαρτησία, ως πρώτο βήμα για την ένωσή τους με το Κόσοβο και την Αλβανία, τη συγκρότηση δηλαδή της «Μεγάλης Αλβανίας» που θα συμπεριλάβει όλους τους αλβανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων.

Το κακό δεν σταματάει εκεί. Γύρω στο 5%-7% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου είναι επίσης Αλβανοί. Έπαιζαν τον καθοριστικό ρόλο για την απόσχιση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία, καθώς στο σχετικό δημοψήφισμα το 2006 το «ναι» στην απόσχιση ήταν μόλις 0,4% πάνω από το όριο που είχε καθορίσει η ΕΕ για να γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα, και όλοι οι Αλβανοί ψήφισαν «ναι»!
Η ανακίνηση εκ μέρους των Τιράνων θέματος για την «Τσαμουριά» ―δηλαδή η διεκδίκηση... ελληνικών εδαφών της Ηπείρου!― και κυρίως η προβολή ανά την υφήλιο σχετικών πανό Αλβανών διαδηλωτών από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN δείχνουν ότι ο εθνικιστικός πυρετός που έχει καταλάβει τους Αλβανούς με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής και συνιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων.
Το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας» πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί πολύ πιο σοβαρά.
   
//www.proinoslogos.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Παραίτηση Κοστούνιτσα λόγω Κοσόβου


Σε νέα πολιτική κρίση αναμένεται να εισέλθει η Σερβία, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα ότι παραιτείται από το αξίωμά του και την έκκλησή του για διενέργεια πρόωρων εκλογών. Είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει «βαθειά κρίση».

Της απόφασης Κοστούνιτσα προηγήθηκε η αποτυχημένη προσπάθειά του να πείσει τη συμμαχική κυβέρνησή του να απορρίψει τις στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την μονομερή ανεξαρτησία του Κοσόβου, την οποία ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «παράνομη».

«Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί λόγω της διάσπασης για το ζήτημα του Κοσόβου (...) Αυτό είναι το τέλος της κυβέρνησης» δήλωσε ο ίδιος, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους του ότι δεν στηρίζουν πλέον την πολιτική περί ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, με το Κόσοβο ως τμήμα της επικράτειάς της.

«Η σερβική κυβέρνηση δεν έχει πλέον πολιτική ενότητα σε ένα σημαντικό ζήτημα που συνδέεται με το μέλλον της χώρας: το Κόσοβο ως τμήμα της Σερβίας» επεξήγησε ο ίδιος.

Η σερβική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί την περασμένη Πέμπτη στον πρωθυπουργό, απορρίπτοντας μια απόφαση που επρόκειτο να συζητηθεί προσεχώς στο κοινοβούλιο και η οποία προέβλεπε το πάγωμα κάθε προσέγγισης με την ΕΕ λόγω της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ο Κοστούνιτσα συγκάλεσε κυβερνητική σύνοδο για να αποφασίσει τη διάλυση του κοινοβουλίου και την κήρυξη βουλευτικών εκλογών, προτείνοντας ως ημερομηνία την 11η Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία, υποστηριζόμενη από τη σύμμαχο Ρωσία, έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ η σερβική κυβέρνηση φέρεται να συμφώνησε στην εκπόνηση ενός μυστικού σχεδίου δράσης τόσο εναντίον του Κοσόβου όσο και εναντίον των χωρών που θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του.
//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Προκλήσεων συνέχεια από Η.Π.Α.


Με μία ακόμη προκλητική απόφαση, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ενέκρινε την παροχή στρατιωτική βοήθειας προς το Κοσσυφοπέδιο.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη (20/3) υπέγραψε διάταγμα, βάσει του οποίου η αποσχισθείσα σερβική επαρχία θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αμυντικό υλικό και υπηρεσίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο των διατάξεων της αμερικανικής νομοθεσίας για τη διεθνή βοήθεια και τον έλεγχο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Η δικαιολογία εκ μέρους του Λευκού Οίκου γι' αυτήν την απόφαση ήταν ότι θα συμβάλει στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και θα ενισχύσει το Κόσοβο, όσον αφορά στην τη συμμετοχή τους σε ειρηνευτικές αποστολές, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών...

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο της Ρωσίας όσο και της Σερβίας, με τον Ρώσο πρεσβευτή στο Ν.Α.Τ.Ο., Ντμίτρι Ρογκόζιν, να ζητεί την επείγουσα σύγκληση του συμβουλίου Ρωσίας – Ν.Α.Τ.Ο., ώστε να συζητηθεί το θέμα.

Αλλά και στο Βελιγράδι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση ως «κακό βήμα της Ουάσινγκτον, μετά την αναγνώριση της μονομερούς κηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου».

Ανέφερε, επίσης, ότι «η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου προκαλεί ανησυχία και μπορεί να επιφέρει νέα επιδείνωση των προβλημάτων» και τόνισε πως «υπάρχουν ήδη υπερβολικά πολλά όπλα στο Κόσοβο και, αντί να εξοπλίσουν ακόμη περισσότερο τους Αλβανούς, οι Η.Π.Α. θα έπρεπε να επανέλθουν στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε.».

//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»