Συνευωχία Ιδεών

Γιὰ πολίτες - ὀπλίτες => Διεθνείς Εξελίξεις => Μήνυμα ξεκίνησε από: ρωμηός στις 25 Ιουνίου, 2007, 03:59:32 μμ

Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: ρωμηός στις 25 Ιουνίου, 2007, 03:59:32 μμ
Παράταση μέχρι το τέλος του 2007 για το καθεστώς, αλλά...

...ο Αχτισάαρι βλέπει τη Μόσχα να χρησιμοποιεί το «βέτο»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Στο τέλος του 2007 θα κριθεί τελικά η τύχη του Κοσόβου, εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στον ΟΗΕ, μετά την τετράμηνη παράταση που έδωσε στην εφαρμογή του σχεδίου ανεξαρτησίας το νέο ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τις ΗΠΑ και χώρες από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στην έδρα του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ επιμένουν στην «αυτόματη εφαρμογή καθεστώτος» και η Ρωσία αρνείται να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απειλώντας με βέτο. «Το πακέτο είναι πιο μεγάλο από το Κόσοβο και είναι θέμα κοσμοθεωρίας», εκτίμησε στην «Ε» ο ίδιος διπλωμάτης. «Η Μόσχα επιδιώκει για τα δικά της γεωστρατηγικά συμφέροντα (ενέργεια, αντιπυραυλική ασπίδα) να διεκδικεί θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά η Ουάσιγκτον δεν αποδέχεται μια τέτοια προοπτική». Οι εκτιμήσεις καταλήγουν ότι η Μόσχα δεν θα υποχωρήσει για έναν ακόμη λόγο: η ρωσική διπλωματία επιμένει πως δεν θεωρεί την περίπτωση του Κοσόβου μια sui generis υπόθεση (ειδική περίπτωση), γιατί ανησυχεί ότι η ανεξαρτητοποίηση θα αποτελέσει προηγούμενο για να εξεταστούν κι άλλες περιπτώσεις περιοχών κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Από την άλλη μεριά, οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες μετατοπίζουν το ενδιαφέρον, αναφέροντας ότι το ζητούμενο της νέας πρωτοβουλίας είναι να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στους Κοσοβάρους και τους Σέρβους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση της Ρωσίας. «Αρχίζει να διαφαίνεται ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το βέτο της», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος όμως υποστήριξε «ότι το Κόσοβο θα αποκτήσει την ανεξαρτησία του μέσα στο 2007».

Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση, εκτιμούν ξένοι διπλωμάτες στην έδρα του Οργανισμού, δεν θα γίνει για το σχέδιο ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αλλά για πιο ευρύτερα θέματα. Για τον λόγο αυτό ένα κομβικό χρονικό σημείο για τις αποφάσεις στο ζήτημα του Κοσόβου, αλλά και τις εξελίξεις στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, θα αποτελέσει η συνάντηση που θα έχουν στις 2 Ιουλίου στο Κένεμπουνκπορτ του Μέιν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/06/2007


Σέρβοι: Απόσυρση σχεδίου «ανεξαρτησίας» τώρα!

Ευκαιρία να πιέσει βρήκε η Σερβία, μετά την τακτική υποχώρηση ΗΠΑ-Ε.Ε. στο τελικό καθεστώς του Κοσόβου και ζήτησε από τους Δυτικούς να παραιτηθούν από το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ η Ε.Ε. προειδοποίησε τους Αλβανούς του Κοσόβου να δείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά την αναβολή της συζήτησης και να λάβουν υπόψη τυχόν συνέπειες, σε περίπτωση που μονομερώς ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους. Χαρακτήρισε τέτοιου είδους ενέργεια «ανεύθυνη». «Θα ήταν τεράστιο βήμα προς τα πίσω αν οι ηγέτες των Αλβανών στο Κόσοβο έπαιρναν το θέμα στα χέρια τους», δήλωσε ο απεσταλμένος της Ε.Ε. στο Κοσσυφοπέδιο, Στέφαν Λένε. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Κοστούνιτσα ζήτησε ευθέως από τους δυτικούς ηγέτες να αποσύρουν το σχέδιο απόφασης που έχουν καταθέσει και επέμεινε ότι ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι απαράδεκτη για το Βελιγράδι.

Ο πρόεδρος των Αλβανών στο Κόσοβο επέμεινε πάντως ότι πρέπει το Συμβούλιο να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία, «όπου το Κόσοβο θα αποκτήσει την ανεξαρτησία του», όπως ακριβώς αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, μετά από συνάντηση που είχε ο Σεϊντίου με τον Λένε.


Θ.Γ.Κ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/06/2007
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: ρωμηός στις 25 Ιουνίου, 2007, 04:07:29 μμ
Μπορεί να πήρε κάποια αναβολή πάντως η \"ανεξαρτησία\" είναι μάλλον μονόδρομος...αναμένεται μόνο να δούμε τα ανταλλάγματα προς τη Ρωσική πλευρά...

Κι ενώ μιλάμε συνεχώς για διεθνή αναβολή, στην εγχώρια διπλωματία μιλάμε μόνο για \"μεταβολή\" ή πιο sic για αναπροσαρμογή, ει και δεν παρατηρηθήκε σχεδόν από κανένα...


Έτσι λοιπόν, αν κανείς προσέξει τις δηλώσεις αξιωματούχων του Υπ. Εξωτερικών και της ιδίας της κας Μπακογιάννη (νοσταλγώ ακόμα τον Μολυβιάτη...) θα διαπιστώσει τις εκπτώσεις του λόγου και των θέσεων: από διατήρηση του status quo στα Βαλκάνια, στο αμετάβλητο των συνόρων, έως, σταδιακά, τη \"βιώσιμη\" λύση - ακολούθως την κοινή συναινέσει λύση ή την αμοιβαία αποδεκτή, έως τη σημερινή η οποία είναι τίποτα από τα ανωτέρω αλλά το εξής απλό: Ομοφωνία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας....

Από σταθερότητα απόψεων αυτή η χώρα άλλο τίποτα....

Υγ. Ο μπαμπάκας παρεπιπτόντως κα Ντόρα είχε πεί παλαιότερα πως τυχόν μεταλλαγή των συνόρων στο Κόσσοβο και τυχόν ανεξαρτητοποίησή των εκεί Αλβανών θα πρέπει να συμπαρασύσει και αντίστοιχη \"ανεξαρτητοποίηση\" των Ελληνικών Κοινοτήτων της Βορείου Ηπείρου...τι έχετε να πείτε;
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Βασιλείου Μάριος στις 25 Ιουνίου, 2007, 05:12:53 μμ
:thankyou:
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 29 Ιουνίου, 2007, 05:06:35 πμ
Σε κατάσταση συναγερμού το Κόσοβο
Πέμπτη, 28.06.07

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και οι σερβικές αρχές στο Κοσσυφοπέδιο ενόψει της σημερινής εθνικής εορτής των Σέρβων. Η πιθανή συμμετοχή μιας σερβικής εθνικιστικής ομάδας -της «Tsar Lazar Guards» (Φρουρά του τσάρου Λαζάρου)- στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου έχει κινητοποιήσει τις αρχές που φοβούνται συμπλοκές με τους αλβανόφωνους.
Η πρόταση του ΟΗΕ για ανεξαρτησία του Κοσόβου υπό διεθνή επιτήρηση έχει εντείνει τα πάθη στη σερβική επαρχία.

Η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πιέζουν τη Σερβία και τη Ρωσία (εξακολουθεί να αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή της στο σχέδιο) να δεχθούν τις προτάσεις που περιέχει. Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάρτι Αχτισάαρι δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα.
Σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις για αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου έχουν οξύνει τα πνεύματα και από τις δύο πλευρές. Οι αλβανόφωνοι ζητούν άμεση και πλήρη ανεξαρτησία, ενώ στη Σερβία επικρατεί απογοήτευση και οργή μεταξύ των εθνικιστών.
Η σερβική τηλεόραση έδειξε τις προηγούμενες ημέρες σκηνές από ομάδες με στολές παραλλαγής να ταξιδεύουν προς το Κόσοβο Πόλιε, την πόλη όπου έγινε η ομώνυμη μάχη και η οποία κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία της Σερβίας, ως γεγονός-αφετηρία της διαμόρφωσης της σύγχρονης εθνικής συνείδησης του σερβικού έθνους.

Η μάχη του Κόσοβο Πόλιε συμβολίζει για τους Σέρβους το τέλος του μεσαιωνικού βασιλείου τους και την αρχή του πολύχρονου οθωμανικού ζυγού. Η μάχη αποτέλεσε την τελευταία μεγάλη προσπάθεια των Σέρβων να σταματήσουν την οθωμανική προέλαση.
Στο πλευρό του επικεφαλής των Σέρβων, πρίγκιπα Λάζαρου Χρεμπελιάνοβιτς ή τσάρου Λαζάρου, είχαν ταχθεί Βόσνιοι, Κροάτες και Αλβανοί για να αντιμετωπίσουν το στρατό του σουλτάνου Μουράτ Α’ που υπερείχε αριθμητικά.

Οι ιστορικές πηγές δεν συμφωνούν μεταξύ τους ως προς τη διεξαγωγή και την έκβαση της μάχης. Το μόνο βέβαιο είναι πως αποδείχθηκε αμφίρροπη, ότι και οι δύο πλευρές υπέστησαν φρικτές απώλειες και ο σουλτάνος σκοτώθηκε από το Σέρβο ευγενή Μίλος Ομπίλιτς. Οι αποδεκατισμένοι Οθωμανοί υποχώρησαν και εξέλεξαν νέο σουλτάνο.
Η Σερβία ήταν όμως επίσης ακέφαλη και έχοντας απωλέσει την αφρόκρεμα των πολεμιστών της, κατέρρευσε στην επόμενη οθωμανική εισβολή. Στα δύσκολα χρόνια της δουλείας η μάχη του Κοσσυφοπεδίου πέρασε στο θυμικό του σερβικού λαού ως ένα έπος, μία ήττα που έγινε ηθική νίκη.
Ταυτόχρονα, μεταβλήθηκε σε μια υποθήκη για το μέλλον και δημιούργησε ένα ήθος αντίστασης απέναντι στον κατακτητή, το οποίο διαφύλαξε τη σερβική εθνική και θρησκευτική ταυτότητα.
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποίησε τον πρίγκιπα Λάζαρο και απεικόνισε τον ίδιο και τους πολεμιστές του ως μάρτυρες της Ορθοδοξίας.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χρησιμοποίησε για τους δικούς του σκοπούς το γεγονός και στην ομιλία του κατά την 600ή επέτειο της μάχης το 1989 εμφανίστηκε ως υπερασπιστής του σερβικού έθνους και διώκτης των Αλβανών, αναμοχλεύοντας τα εθνικιστικά πάθη που οδήγησαν στον πόλεμο του Κοσόβου το 1999.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΑΚΟΥ
Ελεύθερος Τύπος                  www.e-typos.com
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 09 Ιουλίου, 2007, 04:40:10 μμ
Η Σερβία προειδοποιεί για τους κινδύνους αναγνώρισης του Κοσόβου


Παρασκευή, 06.07.07

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς προειδοποίησε την Παρασκευή τις βαλκανικές χώρες για τους κινδύνους που θα εγκυμονούσε για την περιοχή η μονομερής αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Κοσόβου.

\"Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια (...) θα απέβαινε εις βάρος της σταθερότητας της περιοχής\", δήλωσε ο Γέρεμιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον μαυροβούνιο ομόλογό του Μίλαν Ρότσεν στην Ποντγκόριτσα.

\"Καλώ για μία ακόμη φορά όλες τις χώρες της περιοχής να μη λάβουν μέτρα (...) που θα είχαν μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες\", πρόσθεσε ο Γέρεμιτς, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας που επισκέπτεται το Μαυροβούνιο, αφότου αυτό ανακήρυξε την ανεξαρτησία του.

Από την πλευρά του ο Μίλαν Ρότσεν δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο δεν θα λάβει την πρωτοβουλία να αναγνωρίσει μονομερώς το Κόσοβο, καθώς, όπως είπε, μονομερείς ενέργειες \"δεν θα συνέβαλλαν στη σταθερότητα στην οποία προσβλέπουμε από κοινού\".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου επί τη βάσει του σχεδίου του μεσολαβητή Μάρτι Αχτισάαρι, το οποίο προβλέπει μία επιτηρούμενη ανεξαρτησία της νότιας αυτής σερβικής επαρχίας που διοικείται από το 1999 από τον διεθνή οργανισμό.

Το σχέδιο Αχτισάαρι υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τη σερβική θέση, αντιτίθεται σε κάθε λύση που δεν θα είχε την έγκριση του Βελιγραδίου και απειλεί να προβάλει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


ΑΠΕ - ΜΠΕ    www.e-typos.com
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 13 Ιουλίου, 2007, 05:42:28 μμ
Δεν «βλέπει» λύση ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου

Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Αγκίμ Τσέκου δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ότι δεν είναι δυνατή η εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσόβου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γι αυτό και, όπως είπε, θα πρέπει να σταματήσει η αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μόνο αυτού του σώματος.

Με τη θέση αυτή του κ. Τσέκου διαφώνησε ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος είχε συνομιλίες τόσο με τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου όσο και με τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου.

Ο κ. Τσέκου αρνήθηκε, επίσης, να λάβει μέρος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες με το Βελιγράδι για το ζήτημα, λέγοντας πως σε ό,τι αφορά τον ίδιο, το ζήτημα έχει επιλυθεί.

Οι Αλβανοί του Κοσσόβου θέλουν μια διεθνή λύση και ένα καθαρό σχέδιο για μια άμεση και βέβαιη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής, δήλωσε ο κ. Τσέκου και εκτίμησε πως δεν διαφαίνεται η προοπτική εξεύρεσης αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Σολάνα επέμεινε, ωστόσο, στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος του καθεστώτος του Κοσσόβου μέσα από το συγκεκριμένο σώμα του ΟΗΕ.

Διαφώνησε, μάλιστα, με την απαισιοδοξία, όπως χαρακτηριστικά είπε, του κ. Τσέκου σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του θέματος στα Ηνωμένα Έθνη.


news.antenna.gr
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 13 Ιουλίου, 2007, 05:44:00 μμ
Ζητά συνεργασία από τους Κοσοβάρους

Να συνεργαστούν για ένα διάστημα ακόμα με τη διεθνή κοινότητα μέχρι να καθοριστεί το τελικό καθεστώς κάλεσε τους Αλβανούς του Κοσόβου ο Μπερνάρ Κουσνέρ.

\"Πρέπει να συνεργασθούμε ακόμα για κάποιες εβδομάδες ή για κάποιους μήνες. Η ενότητα είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία και θα την ολοκληρώσουμε μαζί\", δήλωσε ο Κουσνέρ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) Γιόαχιμ Ρούκερ.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της UNMIK από το 1999 έως το 2001, πρόκειται να συναντηθεί επίσης στην Πρίστινα με την ηγεσία των Κοσοβάρων την οποία ελπίζει να πείσει να αποδεχθεί νέες διαπραγματεύσεις. Παράλληλα πάντως έσπευσε να διαβεβαιώσει τους Αλβανούς του Κοσόβου για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γενικά της Δύσης στο σχέδιο του μεσολαβητή Μάρτι Αχτισάαρι, το οποίο προτείνει μία επιτηρούμενη ανεξαρτησία για τη νότια αυτή επαρχία της Σερβίας που διοικείται από τον ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έφτασε στην Πρίστινα προερχόμενος από το Βελιγράδι, όπου δήλωσε ότι η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πραγματοποιηθεί, αφού προηγηθεί η διευθέτηση του προβλήματος του Κοσόβου.

Το Κόσοβο κατοικείται κατά 90% από Αλβανούς που επιδιώκουν την ανεξαρτησία της περιοχής τους. Η Σερβία, με την αμέριστη υποστήριξη της Ρωσίας, αντιτίθεται σε κάθε μορφή ανεξαρτησίας της επαρχίας της.
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 16 Ιουλίου, 2007, 12:16:55 πμ
Το «χάπι» της ανεξαρτησίας δεν θα γιατρέψει την εγκληματικότητα
Ο σύμβουλος της σερβικής πρεσβείας στην Ελλάδα Γκόραν Βούζιτσιτς μιλάει για τη βραδυφλεγή βόμβα των Βαλκανίων, το ΚόσοβοΣάββατο, 14.07.07
Της ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ

Η Ουάσιγκτον ελπίζει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει μέσα στις επόμενες ημέρες την απόφαση για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Για το λόγο αυτό πιέζει τη Ρωσία να αποδεχθεί ως τετελεσμένο γεγονός την ανεξαρτησία της επαρχίας, που θεωρείται η βραδυφλεγής βόμβα των Βαλκανίων.

Μιλήσαμε για το Κόσοβο με τον κ. Γκόραν Βούζιτσιτς, σύμβουλο στη σερβική πρεσβεία, ο οποίος ασχολείται ιδιαιτέρως με την περιοχή και με τα προβλήματά της.

Γιατί το Κόσοβο παραμένει βραδυφλεγής βόμβα οκτώ χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς; «Τα άλυτα προβλήματα τα οποία αφορούν τη μη ανεπτυγμένη κοινωνία, η μη εφαρμογή των κριτηρίων τα οποία έχουν ορισθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και η διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος σε όλα τα κοινωνικά στρώματα», είναι μερικοί από τους λόγους κατά το Σέρβο διπλωμάτη.

Στο Κόσοβο ανθούν το εμπόριο λευκής σαρκός, η διακίνηση όπλων και ναρκωτικών; «Δεν πιστεύω ότι η Πρίστινα στηρίζεται στη μαύρη αγορά αλλά θεωρώ ότι αυτή αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία της κοινωνίας», δηλώνει και εξηγεί: «Το πρόβλημα εντοπίζεται στις οικογενειακές συμμορίες, οι οποίες σχηματίζονται με βάση το φυλετικό κριτήριο και ασχολούνται με το οργανωμένο έγκλημα εκμεταλλευόμενοι την ανέχεια και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εκεί πληθυσμός, ανεξάρτητα εθνικότητας».

Η συζήτηση έρχεται αναπόφευκτα στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου: «Υπό τις συνθήκες που περιγράψαμε, είναι εύκολη η χειραγώγηση των συναισθημάτων ενός λαού με χαμηλή παιδεία, λες και η ανεξαρτησία αποτελεί τη λύση όλων των προβλημάτων. Η ανεξαρτησία δεν θα εξασφαλίσει τα προς το ζην για μία μέση, πολυμελή οικογένεια σε Κόσοβο και Μετόχια», τονίζει ο Σέρβος συνομιλητής μας και προσθέτει: «Σύμφωνα με κάποιες ελληνικές πηγές και εκτιμήσεις το 80% του εμπορίου ηρωίνης στην Ευρώπη το ελέγχουν Αλβανοί, ενώ η Αλβανία είναι ο κύριος παραγωγός ινδικής κάνναβης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξάγεται σε Ελλάδα και Τουρκία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις διασυνδέσεις κατά το παρελθόν του οργανωμένου εγκλήματος, των αρχηγών του και αργότερα πολιτικών αρχηγών σε Κόσοβο και Μετόχια με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.

Υπό αυτή την έννοια είναι σημαντική η έρευνα των μυστικών υπηρεσιών της Τσεχίας για τις σχέσεις του βασιλιά των ναρκωτικών Π. Ντομπρόσια, ο οποίος είναι Αλβανός από το Κόσοβο και Μετόχια, με τον Πακιστανό Αρπχάν Καντίρ Μπάντιγιε και τη συνάντησή τους στην Πρίστινα». Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου υποστηρίζει τη μαύρη αγορά; «Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν γίνεται άμεσα, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τα συμφέροντα των ομάδων του εγκλήματος, αλλά και γιατί θα προκαλούσε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας. Αλλά με μικρούς συμβιβασμούς, με την ενασχόληση για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου αυτό το πρόβλημα διευρύνεται, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη των κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής», απαντά ο κ. Βούζιτσιτς.

Το όνομα του κ. Αχτισάαρι, μεσολαβητή του ΟΗΕ, δεν ακούγεται ευχάριστα στη Σερβία. «Η Σερβία είναι δυσαρεστημένη με το σχέδιο του κ. Αχτισάαρι, διότι στο μεγαλύτερο μέρος δεν έγιναν αποδεκτά τα σοβαρά αιτήματα της σερβικής πλευράς. Ευτυχώς το σχέδιο δεν είναι πλέον επίκαιρο, αν και ορισμένοι εταίροι και φίλοι μας δυναμικά προσπαθούν να το επιβάλλουν».

Κι αν το Κόσοβο γίνει τελικά ανεξάρτητο; «Αν υπάρξει μονομερής, παράνομη, αβάσιμη αναγνώριση, η Σερβία δεν θα την αποδεχτεί. Θα απαντούσε άμεσα με σχετική διακήρυξη περί ανυπαρξίας αυτής της πράξης. Ανεξάρτητα δε από τις επιθυμίες και τις ανακηρύξεις το θέμα του Κοσόβου και Μετόχια θα αποτελέσει προηγούμενο».

 

Ελεύθερος Τύπος
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 19 Ιουλίου, 2007, 05:48:21 μμ
Πιέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε. για Κόσοβο
Πέμπτη, 19.07.07

Αποφασισμένες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της χώρας κ. Νίκολας Μπερνς στο BBC.
O κ. Μπερνς επέκρινε τη Ρωσία και τη Σερβία για τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος κι εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Κόσοβο θα καταστεί ανεξάρτητο μέσω των διαδικασιών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας ή κάποιου άλλου μηχανισμού.
Παράλληλα κατατέθηκε και επίσημα στον ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κόσοβο, χωρίς να οριστεί όμως ημερομηνία για την ψηφοφορία επί του κειμένου. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει ότι Σερβία και Αλβανοί θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για 120 ημέρες, ενώ μετά το πέρας αυτού του διαστήματος η διοίκηση της περιοχής θα περάσει από τα χέρια του ΝΑΤΟ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το σχέδιο επιχειρεί επιπλέον να ενεργοποιήσει εκ νέου την Ομάδα Επαφής, ενός ανεπίσημου συμβουλευτικού σώματος, που είχε συσταθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’90 από ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, για να επιβλέπει τη βαλκανική διπλωματία, χωρίς καμία χώρα να διαθέτει δικαίωμα βέτο.
Ούτε αυτό το ψήφισμα φαίνεται όμως να έχει τύχη, καθώς η Ρωσία που έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο το χαρακτήρισε ήδη «κρυμμένο αυτοματισμό του σχεδίου Αχτισάαρι».
Οι ΗΠΑ και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. κ. Χαβιέ Σολάνα απείλησαν ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας θα τεθεί εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας αν δεν συνεργαστεί η Ρωσία. Ο κ. Σολάνα δε, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και χωρίς την έκδοση του σχετικού ψηφίσματος, αναφερόμενος για ακόμη μια φορά στη Ομάδα Επαφής, η οποία -όπως είπε- θα μπορούσε να καθορίσει τη φόρμα των διαπραγματεύσεων. Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα τελείωσε και η συνάντηση του πρωθυπουργού της Σερβίας κ. Κοστούνιστα και της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Μέρκελ για το ίδιο θέμα. Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η χώρα της έχει ταχθεί υπέρ του σχεδίου Αχτισάαρι, ενώ ο κ. Κοστούνιτσα πρότεινε άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς την προϋπόθεση της έκδοσης σχετικού ψηφίσματος.
ΠΛΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ελεύθερος Τύπος    www.e-tipos.com
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 31 Αυγούστου, 2007, 01:38:23 μμ
Δηλώσεις υπέρ του Κοσόβου
Παρασκευή, 31.08.07

«Η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Τζον Γουίδερς μετά από την πρώτη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. «Συμφωνήσαμε ότι θεμελιώδης αρχή είναι ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη και αυτή είναι αρχή της πολιτικής των ΗΠΑ. Η λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος θα ωφελήσει όλη την περιοχή και οι καθυστερήσεις δεν βοηθούν τη διαδικασία επίλυσης\", δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα.

Ο κ. Γουίθερς υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τις φιλοδοξίες της Αλβανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Καθώς ο χρόνος κυλά, υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκπληρώσει η Αλβανία τα βασικά κριτήρια του ΝΑΤΟ που θα επιτρέψουν την ένταξή της στη Συμμαχία», τόνισε. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, τόνισε ότι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια και στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Αλβανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή ένωση και να ενισχύσει το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά κριτήρια.

«Εξέφρασα τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου για τη μεγάλη βοήθεια που παράσχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ η Αλβανία στην μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, είπε ο κ. Μπερίσα.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε ότι η Ρωσία θα δεχόταν τη διαίρεση του Κοσόβου αν συμφωνήσουν σε αυτό Πρίστινα και Βελιγράδι. Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία θα δεχόταν τη διαίρεση του Κοσόβου, ο Λαβρόφ τόνισε: \"Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τη μεσολάβηση της τρόικας, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και θα την υποστηρίξουμε οποια και αν είναι\".
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 02 Σεπτεμβρίου, 2007, 04:13:07 μμ
Εκλογές στο Κόσοβο στις 17 Νοεμβρίου

Η υπό την διοίκηση του ΟΗΕ σερβική επαρχία του Κοσόβου συμφώνησε σήμερα με τους ηγέτες της αλβανικής πλειοψηφίας (το 90% του πληθυσμού του Κόσοβου είναι Αλβανοί) για τη διενέργεια κοινοβουλευτικών και τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 17 Νοεμβρίου, έγινε γνωστό από τοπικούς αξιωματούχους.

Η ψηφοφορία ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση των εντάσεων καθώς η επαρχία προσπαθεί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της από τη Σερβία στις διεθνείς μεσολαβητικές συνομιλίες που διεξάγονται τώρα και πρόκειται να ολοκληρωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 05 Σεπτεμβρίου, 2007, 02:21:53 πμ
Έτοιμη η Ρουμανία \"να πάει πολύ μακριά\" στο ζήτημα του Κοσόβου
Τρίτη, 04.09.07


Ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς δήλωσε σήμερα από το Βουκουρέστι ότι η χώρα του είναι έτοιμη \"να πάει πολύ μακριά\" για να επιτύχει μια συναίνεση για το Κόσοβο, εμμένοντας στη θέση του σεβασμού της ακεραιότητας και εδαφικής ανεξαρτησίας της Σερβίας.

\"Είμαστε έτοιμοι να πάμε πολύ μακριά, είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε μεγάλη ευλυγισία σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ανεξαρτησίας του Κοσόβου\", δήλωσε ο κ. Γέρεμιτς σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου των ρουμάνων διπλωματών.

Όσον αφορά τη συναίνεση, η Σερβία αναμένει \"ένα συνδυασμό των νόμιμων δικαιωμάτων της να προφυλάξει την ακεραιότητά της και την εδαφική της ανεξαρτησία, όπως κάθε άλλη χώρα στον κόσμο έχει δικαίωμα να το κάνει, με τα νόμιμα αιτήματα της αλβανικής κοινότητας του Κόσοβου για τη χορήγηση μεγίστης αυτονομίας\", εξήγησε ο υπουργός.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας πάντως επανέλαβε ότι η χώρα του \"αντιτίθεται σε κάθε διαμελισμό των εδαφών της\".

\"Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τους Αλβανούς για το θέμα της αυτονομίας, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχτούμε καμία παραβίαση της ακεραιότητας και εδαφικής ανεξαρτησίας της δημοκρατικής χώρας μας , που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη\", πρόσθεσε ο κ. Γέρεμιτς.

Τέλος ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι ανάγκη η Πρίστινα και το Βελιγράδι να βρουν μια συμβιβαστική λύση γιατί \"κάθε συναίνεση είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε επιβαλλόμενη λύση\" .

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 06 Σεπτεμβρίου, 2007, 05:23:28 μμ
Ούγγρος ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης της Ε.Ε. στο Κόσοβο

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της μελλοντικής αστυνομικής δύναμης στο Κόσοβο, που θα οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι ένας από τους βασικούς επιθεωρητές του αρχηγείου της αστυνομίας της Βουδαπέστης, ο Ίμρε Παλάγκι.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή της ουγγρικής τηλεόρασης, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τις Βρυξέλλες και θα τεθεί σε ισχύ, όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υιοθετήσει νέο ψήφισμα για το Κόσοβο.

Ο κ. Παλάγκι ανέφερε ότι βασική αποστολή του θα είναι να εφαρμόσει την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητα του Κοσόβου.

Ο Ούγγρος αξιωματικός της αστυνομίας έχει υπηρετήσει επί οκτώ χρόνια σε διεθνείς αστυνομικές δυνάμεις και διατέλεσε βοηθός και στη συνέχεια επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της Ε.Ε. στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Στην τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε ότι ο αξιωματικός της ουγγρικής αστυνομίας επιλέχθηκε με διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο έλαβαν μέρος 110 υποψήφιοι.

www.kathimerini.gr
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 06 Σεπτεμβρίου, 2007, 05:24:23 μμ
Ολι Ρεν: «Η Ε.Ε. θα δεχθεί συναινετική λύση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας»

Η E.E θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση για το καθεστώς του Κοσόβου, η οποία θα αποτελεί προϊόν συναίνεσης μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς.
Ο κ. Ρεν δήλωσε, επίσης, ότι είχε συνομιλία με τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. στην τρόικα των διεθνών διαμεσολαβητών για το Κόσοβο, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, τον οποίο και διαβεβαίωσε για τη στήριξη της «ευρωπαϊκής οικογένειας» στο πρόσωπό του και στις προσπάθειες που καταβάλλει για την εξεύρεση λύσης στο Κόσοβο.

«Ο Ίσινγκερ εργάζεται σκληρά σε αυτή τη διαδικασία και η Ε.Ε. αναμένει εποικοδομητικές κινήσεις από το Βελιγράδι και την Πρίστινα και την εξεύρεση λύσης στις 10 Δεκεμβρίου» τόνισε ο Φιλανδός διπλωμάτης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.
\"Θα χρειαστούν πολύ εποικοδομητικές και δημιουργικές προσπάθειες από την πλευρά του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα στις 10 Δεκεμβρίου, όταν η τρόικα θα παρουσιάσει την τελική της έκθεση» πρόσθεσε.
«Η Ε.Ε. εμμένει στην τήρηση των αρχών της Ομάδας Επαφής, που αποκλείει τη διαίρεση του Κοσόβου. Οποιαδήποτε λύση που είναι αποδεκτή τόσο από το Βελιγράδι όσο και από την Πρίστινα- εάν βρουν μια τέτοια- θα είναι αποδεκτή και από την Ε.Ε.» επισήμανε ο κ. Ρεν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας Βουκ Γέρεμιτς συμφώνησε με τον κ. Ρεν ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των προσπαθειών της τρόικα για την εξεύρεση λύσης στο Κόσοβο.
«Η Σερβία στηρίζει το έργο της τρόικα και ελπίζει ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια τελική λύση που θα φέρει εγγύτερα ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα δυτικά Βαλκάνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γέρεμιτς.
Σημείωσε δε ότι «εάν θέλουμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε και εάν θέλουμε να συνεργαστούμε θα πρέπει να απόσχουμε από μονομερείς κινήσεις».

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, παρά το γεγονός πως μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την πλήρη εφαρμογή της είναι η ολοκλήρωση της συνεργασίας των σερβικών αρχών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), δηλαδή η σύλληψη και παράδοση στο Δικαστήριο όλων των εναπομεινάντων καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου.

«Η πλήρης συνεργασία με τη Χάγη, δηλαδή η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και των άλλων καταζητούμενων και η έκδοσή τους στη Χάγη προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη είναι ένας από τους όρους για την ολοκλήρωση των συνομιλιών σταθεροποίησης και σύνδεσης. Είμαστε σε μόνιμη επαφή με το Δικαστήριο και για ακόμη μια φορά θα ζητήσω την άποψή τους (των δικαστών) σε ό,τι αφορά αυτή τη διαδικασία. Στο μεταξύ, ελπίζω ότι σύντομα θα ολοκληρώσουμε το τεχνικό τμήμα των συνομιλιών, πριν εκτιμήσουμε τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας» σημείωσε ο κοινοτικός επίτροπος.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε από την πλευρά του ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες τις εναπομείνασες δεσμεύσεις της απέναντι στο Δικαστήριο της Χάγης.
«Η ετοιμότητα αυτή σημαίνει ότι η Σερβία θα κάνει ό,τι είναι στη δύναμή της και ότι θα κάνει χρήση όλων των πηγών που διαθέτει για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την παράδοση των εναπομεινάντων καταζητούμενων» τόνισε.

Οι κ. Ρεν και Γέρεμιτς επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι η Ε.Ε. και η Σερβία θα υπογράψουν τη συμφωνία για διευκολύνσεις στη χορήγηση βίζας σε ειδικές κατηγορίες Σέρβων πολιτών (π.χ. φοιτητές) που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε κάποιο κράτος- μέλος της Ένωσης. Η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2008.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 06 Σεπτεμβρίου, 2007, 05:26:29 μμ
Η Σερβία ετοιμάζει στρατό για το Κόσοβο
Aν ανεξαρτητοποιηθεί


Η Σερβία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία για να εμποδίσει δυτικά κράτη να αναγνωρίσουν το Κόσοβο, εάν οι Αλβανοί κηρύξουν μονομερώς ανεξαρτησία. Την απειλή αυτή εκτόξευσε χθες, κλιμακώνοντας απότομα την ένταση, ο Σέρβος υπουργός Ντούσαν Προρόκοβιτς. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Κοστούνιτσα προσέθεσε ότι το Βελιγράδι προτίθεται να λάβει σειρά σκληρών μέτρων, όπως οικονομικό εμπάργκο, κλείσιμο των συνόρων και αποστολή σερβικών στρατευμάτων στο Κόσοβο.

www.kathimerini.gr
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 09 Σεπτεμβρίου, 2007, 02:27:39 πμ
Σχέσεις ανεξαρτήτων κρατών με τη Σερβία επιθυμούν οι Κοσοβάροι
Παρασκευή, 07.09.07

Οι Αλβανοί του Κόσοβου θα παρουσιάσουν στις προσεχείς συνομιλίες τους για το τελικό καθεστώς της επαρχίας μια πρόταση με βάση την οποία να έχουν με τους Σέρβους σχέσεις ανεξάρτητων κρατών, ανέφερε σήμερα κοσοβάρος αξιωματούχος.

Πρόκειται για μια \"πλατφόρμα για νέες σχέσεις μεταξύ του Κόσοβου και της Σερβίας ως ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών\" δήλωσε ο εκπρόσωπος των κοσοβάρων διαπραγματευτών, Σκεντέρ Χισένι.

Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί την προσεχή εβδομάδα στο Λονδίνο, όπου η τρόικα που είναι επιφορτισμένη να βγάλει το πρόβλημα του Κόσοβου από το αδιέξοδο, θα έχει χωριστές συναντήσεις, Τρίτη και Τετάρτη με τους σέρβους και κοσοβάρους διαπραγματευτές, ανέφερε ο κ.Χισένι.

\"Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να επιδείξουμε ότι έχουμε την πρόθεση να υπάρξουν σχέσεις καλής γειτονίας παρά το τραγικό παρελθόν μεταξύ των δύο χωρών μας\" πρόσθεσε ο κοσοβάρος εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι το Βελιγράδι αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε μορφή ανεξαρτησίας στην επαρχία αυτή που τη θεωρεί λίκνο της ιστορίας της Σερβίας , του πολιτισμού και της θρησκείας της.

Η Σερβία υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τον παραδοσιακό της σύμμαχο, η οποία και προκάλεσε την αποτυχία της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης υπέρ της ανεξαρτησίας του Κόσοβου υπό διεθνή έλεγχο.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που θα καθοδηγούνται από την τρόικα η οποία αποτελείται από ένα εκπρόσωπο των ΗΠΑ, έναν της Ρωσίας και έναν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τρόικα θα πρέπει να παρουσιάσει στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν στις 10 Δεκεμβρίου έκθεση η οποία, όπως εύχεται η Ουάσινγκτον αλλά και οι Βρυξέλλες , θα σηματοδοτεί το τέλος των διαπραγματεύσεων.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 10 Σεπτεμβρίου, 2007, 01:16:25 πμ
Ρωσία: Υπόθεση του ΟΗΕ το Κόσοβο

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ του Κοσόβου είναι ζήτημα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην τρόικα των διεθνών μεσολαβητών, Αλεξάντερ Χαρτσένκο, κληθείς από το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Κουρτ Βόλτερ ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν μονομερώς την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εάν δεν βρεθεί λύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Μόσχα δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύσεις που υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου είναι κυρίως μια ευρωπαϊκή υπόθεση, ο Ρώσος διπλωμάτης απάντησε ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα μας αφορά όλους και είναι κοινή μας ευθύνη». Υπογράμμισε παράλληλα ότι το ζήτημα του Κοσόβου κανονίζεται από το ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σε ισχύ από τον Ιούνιο του 1999 και αποτελεί το καθοδηγητικό έγγραφο για τη λειτουργία των δομών της επαρχίας.

«Το ζήτημα παραμένει υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου Ασφαλείας και πιστεύω ότι κανείς δεν έχει αμφιβολίες επ\' αυτού, επειδή είναι προφανές και ξεκάθαρο. Το ζήτημα του Κοσόβου παραμένει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα και προτεραιότητα τόσο της Ρωσίας όσο και της Σερβίας», είπε ο κ. Χαρτσένκο.

Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, τόνισε πως η χώρα του επιθυμεί την εδραίωση της σταθερότητας της περιοχής, που είναι -όπως τόνισε- προς όφελος της ανάπτυξης όλων των χωρών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 10 Σεπτεμβρίου, 2007, 01:16:58 πμ
Αντιδράσεις Κοστούνιτσα προς ΗΠΑ για ανεξαρτησία Κοσόβου

ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ Πολιτείες είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εάν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το καθεστώς της περιοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Κουρτ Βόλκερ, σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι σε περίπτωση που το Κόσοβο ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν το ίδιο. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι και άλλες χώρες θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες, αφού αυτή, όπως είπε, είναι η μόνη λύση για τα Βαλκάνια.

    Οι δηλώσεις αυτές του κ. Βόλκερ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος επέστησε την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του από την \"άμεση απειλή των ΗΠΑ\" ότι θα αναγνωρίσουν μονομερώς την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    \"Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άμεση απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που έγκειται στο ότι η αμερικανική διοίκηση θα αναγνωρίσει με παράνομο τρόπο την ανεξαρτησία της επαρχίας του Κοσόβου\" αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δήλωση του κ. Κοστούνιτσα.

    Οι ΗΠΑ, επισημαίνει ο Σέρβος πρωθυπουργός, προβαίνουν σε ανοιχτές απειλές ότι δεν θα σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, που είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος και ένα από τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

    Με αυτόν τον τρόπο, \"οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα ανακοινώνουν ότι θα παραβιάσουν το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με τον πιο βάρβαρο τρόπο\", προστίθεται στην ανακοίνωση του κ. Κοστούνιτσα.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το καλεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό του Ψηφίσματος 1244.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: ρωμηός στις 10 Σεπτεμβρίου, 2007, 05:16:49 μμ
Καταγγέλλει τις ΗΠΑ για υπερπροθυμία υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου...


Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ ζητεί τώρα η Σερβία, καταγγέλλοντας την υπερπροθυμία τους -τουλάχιστον στα λόγια- να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του, την ώρα που η Ρωσία το βλέπει ως ζήτημα των Ηνωμένων Εθνών.


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, έδωσε χθες εντολή στον πρέσβη της χώρας του στα Ηνωμένα Εθνη, Πάβλε Γεβρέμοβιτς, να ενημερώσει άμεσα όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την «ανοιχτή απειλή των ΗΠΑ έναντι της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας». Νωρίτερα, ο Κουρτ Βόλκερ, Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, φέρεται να δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εάν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το καθεστώς της περιοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι και άλλες χώρες θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες, αφού αυτή, όπως είπε, είναι η μόνη λύση για τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση-αντίδραση από τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, «οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα ανακοινώνουν ότι θα παραβιάσουν το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Καταστατικό Χάρτη με τον πιο βάρβαρο τρόπο». Η Μόσχα δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύσεις που υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, δήλωνε την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην τρόικα των διεθνών μεσολαβητών, Αλεξάντερ Χαρτσένκο, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα που άπτεται αποκλειστικά των Ηνωμένων Εθνών. Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, τόνισε πως η χώρα του επιθυμεί την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή που είναι προς όφελος όλων των κρατών.Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: Ασ. Πρες, Γαλλικό, ΑΠΕ)
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: ρωμηός στις 14 Σεπτεμβρίου, 2007, 04:46:19 μμ
Για εκλογικό μποϊκοτάζ μιλάνε οι Σέρβοι


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ


Το Βελιγράδι δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πολεμική σύρραξη για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου αλλά ταυτόχρονα καλεί τους Σέρβους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθούν στην επαρχία στις 17 Νοεμβρίου.


«Ενας πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο θα ήταν έναν καταστροφικό σενάριο για όλους μας. Η Σερβία δεν θα κάνει πόλεμο», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντις στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario de Noticias» ερωτηθείς τι σκοπεύει να πράξει εάν το Κόσοβο κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του σε περίπτωση αποτυχίας των νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Τονίζοντας ότι η χώρα του «είναι ευρωπαϊκή δημοκρατία» ο Τάντις υπογράμμισε ότι χωρίς «σταθερή Σερβία δεν θα υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή», προειδοποιώντας για άλλη μία φορά ότι μια ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου «θα αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο». Εν τω μεταξύ υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι ασφάλειας όπως και οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσαν ότι κανείς «δεν έχει δικαίωμα» να ζητεί από τους Σέρβους να συμμετάσχουν στις εκλογές για τη Βουλή του Κοσόβου.

Οκτώ τουλάχιστον σερβικά κόμματα είχαν υποβάλει την υποψηφιότητά τους και ορισμένα ακόμη εκδήλωναν μέχρι την Τετάρτη, όμως όλα χθες δεσμεύτηκαν να σεβαστούν την απόφαση του Βελιγραδίου.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες, αν και θεωρούν ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές στο Κόσοβο, θα σεβαστούν την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης.

Πριν από τρία χρόνια στις εκλογές του Κοσόβου, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα πρότεινε στους Σέρβους να απόσχουν από τις εκλογές, αλλά ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, στήριξε τη συμμετοχή στις εκλογές.

Σε παράλληλες εξελίξεις υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου τάχθηκαν εκ νέου οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου Σαλί Μπερίσα και Αγκίμ Τσέκου απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για τον τελικό καθορισμό του καθεστώτος της επαρχίας.Ιω.Ν. (Πηγές: Ασ. Πρες, Γαλλικό, ΑΠΕ)ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/09/2007
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 19 Σεπτεμβρίου, 2007, 05:11:34 μμ
Η Σερβία δεν «ανταλλάσσει» το Κόσοβο με την ένταξη στην ΕΕ

ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς το ενδεχόμενο να «ανταλλάξει» η Σερβία το Κόσοβο με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χοσποντάρσκε Νόβινι» της Πράγας, ο Σέρβος πρόεδρος υποστήριξε επίσης πως είναι δυνατός ένας συμβιβασμός για το Κόσοβο, εφόσον η διεθνής κοινότητα θα πάψει να πιέζει για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

«Η επίτευξη συμφωνίας είναι δυνατή εάν συγκεκριμένοι πολιτικοί από ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες σταματήσουν να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες των Αλβανών του Κοσόβου να ανακηρύξουν ανεξαρτησία. Εάν οι Αλβανοί του Κοσόβου αισθανθούν ότι λαμβάνουν βοήθεια από το εξωτερικό, δεν θα θέλουν να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τάντιτς.

«Δεν θα οδεύσουν (οι Αλβανοί του Κοσόβου) σε έναν πραγματικό συμβιβασμό, αλλά θα αναμένουν την κατάρρευση των συνομιλιών ή θα ανακηρύξουν ανεξαρτησία», υποστήριξε ο κ. Τάντιτς και πρόσθεσε πως αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε πόλεμο.

«Αυτό υπήρξε ένα πολύ κοινό αποτέλεσμα τέτοιων διαδικασιών στο παρελθόν», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος και ζήτησε να υπάρξει συμβιβασμός στο ζήτημα του Κοσόβου.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Σερβίας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», αν και απέκλεισε κάθε «ανταλλαγή» της με το Κόσοβο, παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία είναι η τυχόν ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Εάν τα ευρωπαϊκά κράτη στηρίξουν ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη», υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
----------------------------------------------------------------------------

Ρωσία και Γαλλία διαφώνησαν ανοιχτά για το χρονοδιάγραμμα συνομιλιών του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ο κορυφαίος Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, εξόργισε τους Αλβανοκοσοβάρους λέγοντας στην «Ιντιπέντεντ» ότι «θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη την ταμπέλα της ανεξαρτησίας».

Ολα αυτά τη στιγμή που ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Βουκ Γέρεμιτς, προειδοποιεί για «δραματικές συνέπειες στην περιοχή» σε περίπτωση που οι Αλβανοί κηρύξουν μονομερή ανεξαρτησία και δεν διαφαίνεται καμιά προοπτική συμβιβασμού στον νέο γύρο συνομιλιών του Λονδίνου.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, έβαλε «πάγο» στον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Κουσνέρ (πρώην διοικητή του Κοσσυφοπεδίου), όταν ο τελευταίος είπε πως οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν επ αόριστον.

Ο Λαβρόφ τάχθηκε κατά των «τεχνητών προθεσμιών», προειδοποιώντας πως τυχόν μονομερής ανεξαρτησία θα αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο και θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ηταν ένα σαφές μήνυμα της Μόσχας ότι θα «απαντήσει» στον Καύκασο (Οσετία, Αμπχαζία).

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ατζίμ Τσέκου, ζήτησε εξηγήσεις από τον Γερμανό διπλωμάτη Ισινγκερ, καλώντας τον να ξεκαθαρίσει αν οι δηλώσεις του στην «Ιντιπέντεντ» παρερμηνεύτηκαν ή αν «η ΕΕ υπαναχωρεί από την επίσημη θέση της για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου».

Διχοτόμηση
Υπενθυμίζεται πως ο Ισινγκερ άναψε πρόσφατα φωτιές, όταν έθιξε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου σε σερβικό και αλβανικό τομέα, ως έσχατη λύση.

«Καλύτερα να αφήσουμε κατά μέρος τις ετικέτες περί ανεξαρτησίας και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα καθεστώς ισχυρής διεθνούς επιτήρησης για το Κοσσυφοπέδιο», είπε χθες ο εκπρόσωπος της ΕΕ στη βρετανική εφημερίδα.

Ομως, ο Ατζίμ Τσέκου παρέμεινε αδιάλλακτος στο «όραμα της ανεξαρτησίας», παρά την αμετακίνητη άρνηση της σερβικής πλευράς. Ο Σέρβος πρόεδρος Τάντιτς επανέλαβε πως η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει ποτέ ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, ούτε θα απεμπολήσει εδαφικά δικαιώματα για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Οι δύο πλευρές θα παραθέσουν χωριστά τα επιχειρήματά τους στην τρόικα ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ στο Λονδίνο. Παράλληλα το Βελιγράδι θα καταθέσει τις προτάσεις για τις απευθείας συνομιλίες με την Πρίστινα, στις 28 Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη.

Πάντως η «Ιντιπέντεντ» ερμηνεύει τις δηλώσεις Ισινγκερ ως υποχώρηση της Δύσης στις πιέσεις Μόσχας - Βελιγραδίου. Εξάλλου η ΕΕ αντιμετωπίζει το πρόβλημα μάλλον αμήχανα, αφού η πορτογαλική προεδρία και η ευρωπαϊκή επιτροπή μιλούν σταθερά για «ευρωπαϊκή λύση» στο Κοσσυφοπέδιο, καλώντας ΗΠΑ και Ρωσία να απέχουν από μονομερείς ενέργειες. Το κακό είναι πως τα ευρωπαϊκά όργανα δεν προσδιορίζουν το περιεχόμενο αυτής της λύσης.


www.ethnos.gr
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 24 Σεπτεμβρίου, 2007, 01:25:58 πμ
Κοστούνιτσα: καταστροφική η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας
Σάββατο, 22.09.07

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Κοσοβάρους ότι θα είναι υπεύθυνοι για καταστροφικές συνέπειες εάν \"αρπάξουν\" το Κόσοβο και κηρύξουν την ανεξαρτησία της σερβικής αυτής επαρχίας.

\"Πρέπει να προειδοποιήσουμε ξεκάθαρα για καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας βίας, κάτι που δεν συνέβη από τότε που ανέλαβε ο ΟΗΕ\", τόνισε ο Κοστούνιτσα σέ συνέντευξή του στην εφημερίδα Vecernje Novosti, όταν ερωτήθηκε τι σκοπεύει να πράξει η Σερβία για να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Ο Κοστούνιτσα εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα του καθεστώτος του Κοσόβου επί τη βάσει του κασταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, που εξασφαλίζει την κυριαρχία της Σερβίας στη νότια αυτή επαρχία της στην οποία πλειοψηφεί κατά 90% το αλβανικό στοιχείο.

Σε ερώτηση εάν η Σερβία θα στείλει στρατεύματα στο Κόσοβο σε περίπτωση κήρυξης μονομερούς ανεξαρτησίας, ο σέρβος πρωθυπουργός απάντησε: \"Η προσοχή μας αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στο να εξασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Και εάν συμβεί αυτό, να εξασφαλίσουμε ότι οι δεσμοί μας με το λαό μας στην επαρχία αυτή παραμένουν ακέραιοι.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 25 Σεπτεμβρίου, 2007, 01:57:43 μμ
Οι μεγάλες δυνάμεις και το Κόσοβο

Η «Διεθνής Κοινότητα», το σύγχρονο αντίστοιχο των Μεγάλων Δυνάμεων του 19ου αιώνα, που διαμέλισαν τα Βαλκάνια μ’ έναν τρόπο που οδήγησε στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, διόρισε τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Μάρτιν Αχτισάαρι ως «ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την εύρεση μίας μελλοντικής λύσης στο καθεστώς του Κοσόβου». Η αποστολή του Αχτισάαρι ήταν να βρει μία λύση που θα άρεσε στα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ και στις μη-κυβερνητικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ούτε το Διεθνές Δίκαιο αλλά ούτε και η πραγματικότητα ήταν παράγοντες που έλαβαν υπόψη τους στα σοβαρά.

Σύμφωνα με το «σχέδιο Αχτισάαρι» το Κοσσυφοπέδιο «θα καταστεί μία πολυεθνική κοινωνία, μία δημοκρατία που θα σέβεται πλήρως τον νόμο, με την πιο προωθημένη αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και η οποία θα προωθεί μια ευημερούσα και ειρηνική ζωή για όλους τους κατοίκους της». Σύμφωνα με το Σχέδιο, το Κοσσυφοπέδιο «θα καταστεί» κάτι τέτοιο. Γιατί, σήμερα είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ορίζει το Σχέδιο: ένα προτεκτοράτο που βυθίζεται στη φτώχεια και στις βίαιες εθνοτικές αντιπαραθέσεις, που διαθέτει ένα πολιτικό σύστημα που ελέγχεται πλήρως από τις ένοπλες συμμορίες, μία διεφθαρμένη δικαιοσύνη και πανικόβλητες μειονότητες (κυρίως αυτή των Σέρβων και των Ρομά) που στερούνται κάθε έννοια ελευθερίας, μην μπορώντας να βγουν έξω τις πολιορκημένες εστίες τους, για να ψωνίσουν, να πάνε στο σχολείο ή να δουλέψουν στα χωράφια τους.

Αυτή είναι η κατάσταση –για να μην αναφέρουμε τις διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες, την ολοκληρωτική εξάρτηση από την εξωτερική βοήθεια, την κυριαρχία της παρα-οικονομίας (κυρίως της σωματεμπορίας και της διακίνησης ναρκωτικών) αλλά και της μαζικής ανεργίας που μαστίζει τη νεολαία και την εξωθεί ολοένα και περισσότερο προς τη βία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο θαύμα από το να μετασχηματίσει κανείς αυτό το προτεκτοράτο σ’ ένα πρότυπο πολυεθνικού κράτους. Αυτό ακριβώς, όμως, υπόσχεται το «Σχέδιο Αχτισάαρι».

Πως θα πραγματοποιηθεί αυτό το θαύμα; Το αποσχιστικό κίνημα των Αλβανών έχει πειστεί πως η ολική ανεξαρτησία είναι αυτό που χρειάζεται ώστε το Κοσσυφοπέδιο να γίνει κάτι σαν το Λουξεμβούργο. Βέβαια, η πλήρης ανεξαρτησία δεν προτείνεται από τον Αχτισάαρι. Το Κόσοβο θα βρίθει επιφάσεων ανεξαρτησίας – θα έχει να παίζει με τη «δική του σημαία και τον δικό του εθνικό ύμνο», αλλά θα τεθεί υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας – οργανισμοί που δεν συνιστούν την καλύτερη εγγύηση ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με το «Σχέδιο», το Κόσοβο θα παραμείνει υπό στενή διεθνή επίβλεψη. Ο έλεγχος θα ασκείται από μία διεθνή γραφειοκρατία, η οποία θα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από το ΝΑΤΟ, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις.

1. Μέσω ενός «Διεθνούς ύπατου Αρμοστή» (ICR), ο οποίος ταυτόχρονα θα εκτελεί και χρέη «Ειδικού Απεσταλμένου της Ε.Ε.», θα διοριστεί από ένα «Διεθνές Καθοδηγητικό Όργανο», το οποίο θα συγκροτηθεί από τους «βασικούς εγγυητές». Θα είναι επιφορτισμένος με την «ακύρωση αποφάσεων ή νόμων που θα υιοθετούνται από τις αρχές του Κοσόβου, και την απομάκρυνση των ανώτερων υπαλλήλων, των οποίων οι ενέργειες θα αντίκεινται στο πνεύμα και το περιεχόμενο του “Σχεδίου”». Για τέτοια “ανεξαρτησία” μιλάμε…

Αυτοί οι «βασικοί εγγυητές» είναι, όλως τυχαίως, αυτοδιοριζόμενοι και δεν περιλαμβάνουν τη χώρα που συνδέεται περισσότερο με το Κόσοβο: τη Σερβία. Πολύ περισσότερο, θυμίζουν την εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων στα εσωτερικά των άλλων χωρών κατά τον 19ο αιώνα.

2. «Μια αποστολή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας που θα επιβλέπει όποια διαδικασία αφορά στην εφαρμογή των νόμων».

3. Μία «στρατιωτική αποστολή υπό την καθοδήγηση του ΝΑΤΟ θα παρέχει ασφάλεια σε όλο το Κόσοβο» μέχρι οι θεσμοί του να μπορούν να την εξασφαλίσουν από μόνοι τους – χρονικό διάστημα το οποίο θα το αποφασίσουν οι «βασικοί εγγυητές».

Με μερικές αλλαγές στους τίτλους, πρόκειται για την ίδιας μορφής διεθνή επίβλεψη που μέχρι σήμερα απέτυχε να αντιμετωπίσει το έγκλημα, να προστατέψει τις μειονότητες και να αναπτύξει την οικονομία.

Η γραφειοκρατία της Νέας Τάξης Πραγμάτων

Η Νέα Τάξη αρέσκεται να διοικεί μέσω μίας διεθνούς γραφειοκρατίας. Από τις συμφωνίες του Ντέιτον και ύστερα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρισκόταν υπό ένα παρόμοιο καθεστώς: ένα πολύπλοκο πλέγμα τοπικών αρχών που λειτουργούσαν υπό τη στενή επίβλεψη ενός «ειδικού απεσταλμένου» (που αποτελεί τη σύγχρονη εκδοχή του ανθύπατου ή του αντιβασιλέα), ο οποίος έχει το δικαίωμα να καταργεί τους νόμους ή να απολύει τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους που δεν ακολουθούν τις υποδείξεις της διεθνούς κοινότητας. Διακηρυγμένος στόχος αυτής της συγκεκαλυμμένης δικτατορίας είναι η προώθηση της «πολυπολιτισμικότητας» αλλά το πραγματικό αποτέλεσμά της είναι η ενίσχυση των ανταγωνισμών μεταξύ Μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών. Αυτή η ενδεκαετής ιστορία της αποτυχίας λειτουργεί ως πρότυπο για την «επιτυχία» στην περίπτωση του Κοσόβου. [ ]

Το «Σχέδιο» δεσμεύει το Κόσοβο σε μία σειρά μέτρων και πολιτικών, όπως την αποδοχή του Ευρωπαϊκού Ευρωσυντάγματος, το οποίο απερρίφθη από τον γαλλικό και τον ολλανδικό λαό, την προσήλωση στις αρχές της «ελεύθερης αγοράς» και τους θεσμούς της –το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα–, τη δέσμευση από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποψιλωμένες από οποιαδήποτε δυνατότητα άσκησης οικονομικής πολιτικής, οι λειτουργίες του κράτους περιορίζονται στη διαφύλαξη των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις μειονότητες. Αυτή η επιμονή στις μειονοτικές ταυτότητες ενισχύει τις διαιρέσεις και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κατοίκων. Κι έτσι αποκλείεται οποιαδήποτε προοπτική ενοποίησης σε μία πλειοψηφία που θα αμφισβητήσει τις αποφάσεις των ξένων κέντρων. [ ]

Δημιουργώντας παραβιάσεις των Δικαιωμάτων

Η μεταψυχροπολεμική καπιταλιστική Δύση αναζητούσε ένα νέο ιδεολογικό άλλοθι που να την νομιμοποιεί. Τα «ανθρώπινα δικαιώματα» το προσέφεραν. Προκειμένου να διατηρήσει και να διευρύνει την αμερικανοκίνητη ψυχροπολεμική μηχανή έπειτα από την κατάρρευση του συμφώνου της Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ διαμόρφωσε το δόγμα των «ανθρωπιστικών επεμβάσεων». Ο πόλεμος του Κοσόβου το 1999 ήταν η πρόβα τζενεράλε αυτής της νέας αποστολής.

Το ιστορικό πλαίσιο της διαμάχης του Κοσόβου απορρίφθηκε από τους Αμερικάνους ως ασύμβατο, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν «νέους Χίτλερ» στη μια πλευρά και νέα «θύματα» στην άλλη – το δίπολο που απαιτείται προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ανθρωπιστική επέμβαση. Ενθαρρυμένος από την προοπτική να παίξει τον ρόλο του «θύματος», ο αποσχιστικός αλβανικός στρατός του UCK προέβη σε μία σειρά προβοκατόρικων ενεργειών, πυροβολώντας αστυνομικούς και άλλα άτομα που συνεργάζονταν με την κυβέρνηση του Βελιγραδίου. Η βίαιη απάντηση, όπως αναμενόταν, ήλθε αμέσως. Το ΝΑΤΟ ερμήνευσε τις βιαιοπραγίες ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου «εθνοκαθάρσης» και γενοκτονίας. Χάρη στην άγνοια και την προκατάληψη των ΜΜΕ, το ΝΑΤΟ εξασφάλισε τη συναίνεση στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και στην κατοχή του Κοσσυφοπεδίου. Παρόλα αυτά, το ΝΑΤΟ έπρεπε να συντηρήσει το μανιχαϊκό του ιδεολόγημα ως άλλοθι για την επέμβασή του. Το κύριο εργαλείο που το βοήθησε ήταν το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία που στήθηκε στην Χάγη, το οποίο, παρόλο που μέχρι πρότινος ήταν ένα δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, χρηματοδοτήθηκε και λειτούργησε με τη συμβολή των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ.

Το κύριο πρόβλημα στο Κόσοβο σήμερα είναι ψυχολογικό: το μίσος μεταξύ των κοινοτήτων που τροφοδοτείται από τη μονομερή ξένη επέμβαση. Η στήριξη των Μεγάλων Δυνάμεων ενθαρρύνει τους Αλβανούς εθνικιστές να απαιτούν ολοένα και περισσότερα: περισσότερες παραχωρήσεις, περισσότερο έδαφος, μεγαλύτερη ανοχή στις επιθέσεις τους εναντίον μη-Αλβανών, για τους οποίους η επίσημη εκδοχή του ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι «παθαίνουν ό,τι τους αξίζει».

Αντ’ αυτής της μονομερούς τιμωρητικής προσέγγισης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αυτό που χρειαζόταν ήταν κάποιο είδος «Επιτροπής Αλήθειας» που θα διερευνούσε τα γεγονότα, τις μαρτυρίες και τις ευθύνες όλων των πλευρών σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφιλίωση αναμεταξύ τους. Η συμφιλίωση μπορεί να βασιστεί μόνο στην αίσθηση μίας κοινότητας αξιών, η οποία όμως υπονομεύεται διαρκώς από την αναζήτηση «εθνικών κοινοτήτων-θητών» και «εθνικών κοινοτήτων-θυμάτων».

Αλλά μία απροκατάληπτη προσέγγιση της περίπτωσης του Κοσόβου θα αποκάλυπτε τις τεράστιες ευθύνες των ξένων δυνάμεων και κυρίως των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του ΝΑΤΟ. [ ]

Σχεδιάζοντας τον Ζωολογικό Κήπο

Η βασική τοποθέτηση των κέντρων αποφάσεων της «Διεθνούς Κοινότητας» είναι ότι μόνον αυτά είναι κατάλληλα για να λαμβάνουν αποφάσεις. Πολύ καταλληλότερα, μάλιστα, από τους ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτές. Οι μικρότεροι λαοί αντιμετωπίζονται ως απείθαρχα παιδιά ή ως θορυβώδη ζώα σ’ έναν ζωολογικό κήπο, τα οποία κρατούνται σε κλουβιά που σχεδιάστηκαν από εκείνους που γνωρίζουν ποιο είναι το καλύτερο γι’ αυτά.

Αυτή η τοποθέτηση αντικατοπτρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μία άσκηση προσομοίωσης της πολιτικής κατάστασης του Κοσόβου, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ ως μέρος τις προετοιμασίας για τις τελικές διαπραγματεύσεις περί του καθεστώτος της περιοχής1. Σ’ αυτές τις ασκήσεις, οι συμμετέχοντες– κυρίως Αμερικανοί αξιωματούχοι– έπαιζαν τους Σέρβους, τους Αλβανούς και τους Αμερικανούς διαμεσολαβητές. Τα πορίσματα της άσκησης σημείωναν χαρακτηριστικά: «Τόσο οι προσομοιωμένοι Αλβανοί, όσο και οι Σέρβοι, αντιμετώπιζαν την “Αμερική” ως τον μοναδικό φορέα ισχύος, αγνοώντας τους υπόλοιπους φορείς της διεθνούς κοινότητας, όπως τον ΟΗΕ, η συμπεριφορά έναντι των οποίων χαρακτηρίστηκε από έλλειψη εμπιστοσύνης».

Τα συμπεράσματα της άσκησης καταγράφηκαν σε μία έκθεση την οποία συνέγραψαν δύο βασικοί ιθύνοντες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια: Ο Τζέημς Χούπερ, διευθυντής του Balkan Action Council και ο Πωλ Γουίλλιαμς, που ήταν σύμβουλος τόσο στη συνδιάσκεψη του Ντέιτον, το 1995, όσο και στις συνομιλίες του Ραμπουγιέ το 1999, που έθεσαν το διπλωματικό πλαίσιο για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Όλως τυχαίως, ο Γουίλλιαμς ηγείται του ιδρύματος Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής που πραγματοποίησε την άσκηση και που ήδη είχε αναλάβει να ετοιμάσει ένα προσχέδιο Συντάγματος για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου.

Το πιο αξιοσημείωτο συμπέρασμα ήταν ότι: «Όταν αφέθηκαν δίχως εξωτερικές πιέσεις, οι “Αλβανοί” και οι “Σέρβοι” συνομιλητές έτειναν να συμφωνήσουν στην διχοτόμηση του Κοσόβου, ανταλλάσσοντας περιοχές του Βορείου Κοσόβου με περιοχές της Νότιας Σερβίας, αγνοώντας τις συνέπειες για τη FYROΜ και τη Βοσνία». Και συνέχιζε υπογραμμίζοντας ότι: «Για να αποφευχθεί η ανταλλαγή περιοχών με σκοπό την επίτευξη των όρων της εθνικής ομοιογένειας, η Διεθνής Κοινότητα, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, θα πρέπει να την αποτρέψει».

Προσπερνώντας την αμφιλεγόμενη αξιοπιστία τέτοιων προσομοιώσεων, αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι η αλαζονεία των Αμερικανών αξιωματούχων, η σιγουριά ότι έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν ποιο είναι το καλύτερο για τους λαούς, η τάση τους να τους εμποδίζουν να βρουν μόνοι τους μια λύση. Αυτή η στάση αντικατοπτρίζει την ουσία της αμερικανικής πολιτικής. Έχει ξεχαστεί, επειδή ακριβώς αγνοήθηκε τότε, ότι, το 1998, το Βελιγράδι είχε ξεκινήσει μία απόπειρα διαπραγματεύσεων με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου είχαν απορρίψει την πρόταση για συνομιλίες, ποντάροντας στο ενδεχόμενο της επέμβασης του ΝΑΤΟ εάν τα πράγματα χειροτέρευαν. Για να τηρήσουν τα διπλωματικά προσχήματα, πριν εξαπολύσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την τελευταία στιγμή μία παρωδία διαπραγματεύσεων στο Ραμπουγιέ, όπου οι Αλβανοί και οι Σέρβοι αντιπρόσωποι δεν συναντήθηκαν ποτέ μεταξύ τους, παρά μόνο αναλώθηκαν σε διαπραγματεύσεις τύπου «Take it or leave it» με τους Αμερικάνους διαμεσολαβητές. Οι προτάσεις σχεδιάστηκαν ώστε να καταδείξουν τη σερβική αδιαλλαξία και να δικαιολογήσουν τους βομβαρδισμούς πάνω στην επίφαση ότι «οι Σέρβοι αρνούνταν να διαπραγματευτούν»– ενώ οι επίσημες συμβιβαστικές προτάσεις των Σέρβων είχαν αγνοηθεί παντελώς.

Επιπρόσθετα, σε μία προσβλητική κίνηση, οι Αμερικάνοι προωθούσαν ως επικεφαλής της Αλβανικής αντιπροσωπείας τον ηγέτη των ένοπλων Αλβανών, Χακίμ Θάτσι, παραμερίζοντας τους ευρύτερα γνωστούς Αλβανούς διανοούμενους που είχαν μεταβεί στο Ραμπουγιέ.

Η πρακτική αυτή είναι τυπική της αποικιακής συμπεριφοράς των ΗΠΑ: επιλέγουν να συνδιαλέγονται με τα χειρότερα δυνατά κομμάτια της κοινωνίας που επιθυμούν να επηρεάσουν.

Γιατί σε κάθε κοινωνία υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα στοιχεία. Από την μία πλευρά, υπάρχουν οι αναίσχυντοι οπορτουνιστές, οι κόλακες και οι τυχοδιώκτες εγκληματίες. Το πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Αλλά όχι για πάντα, γιατί έρχεται η στιγμή που απαιτούν να πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους. Η υπομονή των ένοπλων Αλβανών έχει εξαντληθεί, γεγονός που δημιουργεί πολλούς φόβους στους ξένους κατακτητές.

Εάν η Διεθνής Κοινότητα τους φοβάται, πράγμα που αποτελεί ένα κίνητρο για να τους δίνει διαρκώς αυτό που ζητούν προτού αρχίσουν να πυροβολούν, τότε τι αισθάνονται οι ανυπεράσπιστοι κάτοικοι; Οι εναπομείναντες μη Αλβανοί κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου, κυρίως σερβόγλωσσοι Ρομά, ζουν σ’ ένα καθεστώς τρομοκρατίας. Και οι πλειοψηφία των Αλβανών κατοίκων είναι έρμαιο στα χέρια των γκάνγκστερ και των αρχηγών των ένοπλων συμμοριών, όπως είναι ο αγαπημένος των ΗΠΑ, Ραμούς Χαραντινάι. Ο Χαραντινάι διορίστηκε στη θέση του προσωρινού Πρωθυπουργού στο Κόσοβο, παρόλο που εκκρεμούσαν εναντίον του κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο δικαστήριο της Χάγης. Μετά από τη σύλληψή του, ο Χαραντινάι έχει εξαπολύσει μία επικοινωνιακή εκστρατεία για να προβάλει τις πολιτικές του θέσεις. Επαναλαμβάνει διαρκώς πως «Όλοι οι Αλβανοί του Κοσόβου θέλουν ανεξαρτησία από τη Σερβία», αλλά, σ’ αυτές τις περιστάσεις, οποιοσδήποτε Αλβανός είχε διαφορετική άποψη δεν έχει τη δυνατότητα να την εκφράσει.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την ευημερία της χώρας και του λαού τους. Σε οποιαδήποτε κοινωνία, υπάρχει έστω και μία χούφτα ανθρώπων που θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε με το παλιομοδίτικο επίθετο «σοφούς». Αυτοί αγνοούνται συστηματικά.

Η Εναλλακτική Λύση

Ένας από αυτούς υπήρξε και ο Ντόμπρισα Τσότσις, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή Σέρβους συγγραφείς, και πρωθυπουργός της χώρας για ένα σύντομο διάστημα, κατά το 1993, όταν προσπάθησε απεγνωσμένα να αποκαταστήσει την ειρήνη, παρότι στιγματίστηκε ως «εθνικιστής». Παρόλα αυτά, συνέχισε να αναζητεί μία δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία για το Κόσοβο, η οποία θα γινόταν αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, σ’ ένα κλίμα συμφιλίωσης και ειρήνης. Οι προτάσεις του, στα πλαίσια οποιασδήποτε αυθεντικής προσπάθειας για την αμοιβαία συνεννόηση στην περιοχή, θα έπρεπε τουλάχιστον να ληφθούν υπόψη.

Τον Σεπτέμβριο του 2004, ο Τσόσιτς επανέφερε τις προτάσεις του «Για την συνύπαρξη των Αλβανών και των Σέρβων» σ’ ένα οκτασέλιδο κείμενο το οποίο απεστάλη σ’ όλες τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις. Ενώ μιλάει από το μέρος των Σέρβων, ο Τσόσιτς λαμβάνει στα σοβαρά υπόψη τις θέσεις των Αλβανών, ενώ εντοπίζει προβλήματα και στις δύο εθνικές ιδεολογίες. «Οι εθνικές ιδεολογίες των Σέρβων και των Αλβανών», υποστηρίζει, «περιλαμβάνουν αναχρονιστικές πολιτικές αντιλήψεις οι οποίες βασίζονται σε μία ιστορία εθνικών ταπεινώσεων και ηττών.

Τα προϊόντα αυτών των ιδεολογιών- η “Μεγάλη Αλβανία” από τη μια πλευρά και η «Σερβική ιερή γη» του Κοσόβου από την άλλη– είναι μύθοι που δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην αναζήτηση μίας λογικής και δίκαιης λύσης των σύγχρονων εθνικών και κρατικών προβλημάτων του σερβικού και του αλβανικού λαού, που θα αποφασιστεί σ’ ένα πλαίσιο ανεξαρτησίας των λαών της Βαλκανικής, της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου». Ο Τσόσιτς παρατηρεί ότι οι δραστικές αλλαγές στην εθνική σύνθεση του Κοσόβου υπέρ των Αλβανών πρέπει να οδηγήσουν στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού μεταξύ των σερβικών ιστορικών δικαίων και των αλβανικών δημογραφικών δικαιωμάτων. Υπ’ αυτή την έννοια, η διατήρηση του Κοσόβου στην επικράτεια της Σερβίας συνιστά «ένα δημογραφικό, οικονομικό και πολιτικό βάρος που θα υπονομεύει εσαεί την κανονική της ανάπτυξη».

Ενώ οι ίδιοι Αμερικάνοι αξιωματούχοι, που ενίσχυσαν τα πάθη μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών, επιμένουν τώρα ότι πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα «πολυεθνικό Κόσοβο», ο Τσόσιτς υποστηρίζει ότι «οι Αλβανοί δεν θέλουν να ζήσουν μαζί με τους Σέρβους και οι Σέρβοι δεν μπορούν να ζήσουν υπό τους Αλβανούς. ότι και οι δύο μπορούν να ζήσουν ελεύθερα μόνο αν διαχωριστούν μεταξύ τους». Γι’ αυτό και υποστηρίζει μία εκδοχή διχοτόμησης, η οποία θα γίνει αντικείμενο συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών και θα αποτελέσει τη βάση της συνεννόησης και της χειραφέτησης των μελλοντικών γενεών από αυτήν τη σύγκρουση που διαρκεί αιώνες. Σε αντίθεση με το «Σχέδιο Αχτισάαρι» που ενέκριναν οι Αμερικανοί, και το οποίο αποτρέπει το Κόσοβο από την ένωση με την γειτονική Αλβανία, ο Τσόσιτς αποδέχεται αυτό το ενδεχόμενο ως μέρος μίας ευρύτερης συμφωνίας.

Αμοιβαίος Σεβασμός ή Αμοιβαίο Μίσος

Η πιθανότητα να προκύψει μία τέτοια λύση μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών της περιοχής εκμηδενίστηκε από τις κινήσεις των ΗΠΑ. Πριν από μερικά χρόνια, πολύ λίγοι άνθρωποι στην Ευρώπη θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τέτοιες απόψεις. Η Ντανιέλ Μιτεράν, σύζυγος του πρώην Γάλλου πρωθυπουργού, είχε ξεκινήσει έναν γύρο συζητήσεων μεταξύ Αλβανών και Σέρβων διανοουμένων στο Παρίσι. Αυτές οι συναντήσεις ποτέ δεν έτυχαν της στήριξης των ΗΠΑ, οι οποίες προτιμούσαν να πάρουν το μέρος των αλβανικών αποσχιστικών τάσεων . […]

Οι ΗΠΑ και η «Διεθνής Κοινότητα» έκαναν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αποτρέψουν μία συμφωνία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό κι έτσι συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός κλίματος αμοιβαίας εχθρότητας.

Υποτίθεται ότι οι κατακτητές λεηλατούν τον πλούτο της περιοχής που κατακτούν, αλλά αφήνουν ανέπαφους τους θεσμούς της προκειμένου να διασφαλίζουν την τάξη. Οι κατακτητές του «ανθρωπισμού» λειτουργούν διαφορετικά: Στο Κόσοβο, όπως και στο Ιράκ, καταργούν όλους τους θεσμούς και ξεκινούν από την αρχή. Το αποτέλεσμα είναι χαοτικό.

Η περιοχή είναι από τις πλέον κακόφημες στην Ευρώπη, κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, κόμβος εμπορίου λευκής σαρκός (που ξεκινάει από τις φτωχές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με προορισμό την κεντρική Ευρώπη) και εστία άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Τα περισσότερα βενζινάδικα λειτουργούν ως πλυντήρια χρημάτων, ενώ οι κλίκες απομυζούν μέσω της ελεγχόμενης διοίκησης τη διεθνή βοήθεια για την «ανοικοδόμηση». Η αστυνομία και τα δικαστήρια είναι εστίες διαφθοράς, ενώ ούτε η δύναμη του ΝΑΤΟ, ούτε του ΟΗΕ καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για να εφαρμόσουν τον νόμο.

Μέσα σ’ αυτό το χάος, οι ΗΠΑ διατηρούν μία μεγάλη στρατιωτική βάση, το Camp Bondsteel, ένα σύμβολο της αυτιστικής πρακτικής της αυτοκρατορίας: η επανάσταση μπορεί να έγινε στην Κούβα, αλλά οι ΗΠΑ διαθέτουν τη βάση του Γκουαντάναμο. Οτιδήποτε και να γίνει στο Κόσοβο, η βάση θα παραμείνει εκεί.

Οι υπόλοιπες, λιγότερο προστατευμένες, κατοχικές δυνάμεις είναι πιο νευρικές. Ήδη, τον Μάρτιο του 2004, μερικές από αυτές συγκρούστηκαν με το αλβανικό πλήθος που πορευόταν για να λεηλατήσει τις σερβικές εκκλησίες. Ο καθένας γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ξανασυμβεί, και τότε θα είναι πολύ σοκαριστικό γι’ αυτούς να αναγκαστούν να πυροβολήσουν αυτούς που χαρακτηρίσθηκαν ως «θύματα» στη μανιχαϊκή ιδεολογία του ΝΑΤΟ. Οι απεσταλμένοι της διεθνούς κοινότητας δήλωσαν ότι η Σερβία «έχει χάσει το δικαίωμα να διοικεί το Κόσοβο» εξαιτίας της αυταρχικής διακυβέρνησης του Μιλόσεβιτς στην περιοχή. Τι είναι αυτό που έδωσε το δικαίωμα του ελέγχου της περιοχής στους Αμερικανούς και τους δορυφόρους τους; Οι 78 μέρες του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έληξαν με τον Αχτισάαρι –από τότε– να παραδίδει ένα τελεσίγραφο στον Μιλόσεβιτς, ότι, εάν δεν παραδοθεί, θα προχωρήσουν στην ισοπέδωση ολόκληρου του Βελιγραδίου;

Πολλοί Σέρβοι θα συμφωνούσαν με τον Τσόσιτς, ότι το βάρος της διατήρησης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία είναι δυσβάσταχτο. Περισσότερο από το ίδιο το Κοσσυφοπέδιο, οι Σέρβοι επιθυμούν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους. Το έθνος τους βρέθηκε στο στόχαστρο κοντά στα είκοσι χρόνια, από εχθρούς που αποσκοπούσαν στην αρπαγή εδαφών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με τη δικαιολογία ότι «καταπιέζονταν» από τους Σέρβους. Στην (επιτυχημένη) προσπάθεια μερικών Σέρβων πολιτικών και δημοσιογράφων να αποσπάσουν την εύνοια των Μεγάλων Δυνάμεων, πολλοί από αυτούς συμμετείχαν στην κατασυκοφάντηση της ίδιας τους της πατρίδας. Το μεγαλύτερο από τα ψεύδη που διακινούσαν ήταν ότι οι Αλβανοί κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου διεσώθησαν, με την επέμβαση του ΝΑΤΟ, από μιά γενοκτονία που ήταν τόσο αληθινή όσο και τα «όπλα μαζικής καταστροφής» που επικαλέστηκαν οι Αμερικάνοι για να εισβάλουν στο Ιράκ.

Το ζήτημα του Κοσόβου χρησιμοποιήθηκε για να τιμωρηθεί και να ταπεινωθεί η Σερβία σ’ έναν βαθμό που δεν θα το ανεχόταν κανένα άλλο έθνος. Η Σερβία δεν μπορεί να αντισταθεί στις βουλές των Μεγάλων Δυνάμεων, μπορεί όμως να αρνηθεί να τις υλοποιήσει. Κι αυτό δεν είναι «εθνικισμός» αλλά στοιχειώδης αξιοπρέπεια.

Οι Ρώσοι και το «Σχέδιο Β»

Το σχέδιο Αχτισάαρι έγινε αποδεκτό από τον προσωρινό πρωθυπουργό Αγκίμ Τσέκου, ο οποίος, προτού αναλάβει την ηγεσία των ένοπλων αλβανικών ομάδων στο Κόσοβο, είχε πρωτοστατήσει στην «εθνοκάθαρση» των Σέρβων της Κράινα ως ανώτερο στέλεχος του κροατικού στρατού. Αυτός ο άνθρωπος, που για τους Σέρβους είναι εγκληματίας πολέμου, ήταν η επιλογή της «Διεθνούς Κοινότητας» για να διαφυλάξει την ασφάλεια των Σέρβων σ’ ένα «πολυεθνικό Κοσσυφοπέδιο». Το Σχέδιο απερρίφθη από τη σερβική κυβέρνηση, η οποία δήλωσε πως είναι έτοιμη να δώσει πλήρη αυτονομία στο Κόσοβο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει εδάφη που είναι για τη χώρα ιστορικά. Οι Ρώσοι δήλωσαν πως δεν πρόκειται να στηρίξουν μία λύση στον ΟΗΕ η οποία βρίσκει αντίθετη τη Σερβία. Επίσης, ένα σύνολο ευρωπαϊκών χωρών, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος, αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει πίσω από την επιβράβευση της ένοπλης δραστηριότητας των αλβανικών αποσχιστικών ομάδων, με την απόδοση της ανεξαρτησίας, βρίσκεται στο μυαλό πολλών κυβερνήσεων του πλανήτη, μιας και μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες ένοπλες ομάδες στο εσωτερικό όλων των μειονοτήτων.

Μετά τον θάνατο του ήπιου Αλβανού ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος κατηγορήθηκε στο παρελθόν επειδή ήθελε να συνομιλήσει με τον Μιλόσεβιτς, το Κόσοβο έχει πέσει στα χέρια των ενόπλων ομάδων που έχουν κατηγορηθεί πολλάκις για εγκλήματα πολέμου. Η Σερβία, από την άλλη πλευρά, ηγεμονεύεται από αυτό που η «Διεθνής Κοινότητα» αποκαλεί «φιλοδυτικούς δημοκράτες». Βεβαίως, η εξέλιξη αυτή δεν έχει μεταπείσει καθόλου τις ΗΠΑ, που συνεχίζουν να εκδηλώνουν την αμέριστη υποστήριξή τους προς τους Αλβανούς.[ ]

Οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου έχουν εδώ και πολύ καιρό δηλώσει πως προτίθενται να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους, ό,τι απόφαση κι αν πάρει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον Φρέντ Άμπρααμς, μέλος του Human Right Watch, «εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν εγκρίνει το σχέδιο, τότε η Ουάσιγκτον θα βάλει σε λειτουργία το σχέδιο Β΄: τη μονομερή αναγνώριση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις υπόλοιπες χώρες-δορυφόρους»2.

Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ένοπλη σύγκρουση, ιδιαίτερα εάν μία «ανεξάρτητη» αλβανική εθνικιστική διοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο αποφασίσει να επεκτείνει την κυριαρχία της στις βόρειες περιοχές, όπου οι Σέρβοι κάτοικοι επιθυμούν την παραμονή των εδαφών τους στη Σερβία. Ακόμα και εκείνοι οι Σέρβοι που θέλουν να ξεχάσουν το Κόσοβο, δεν μπορούν να αφήσουν τους συμπατριώτες τους έρμαια στα χέρια των ένοπλων συμμοριών. Ασφαλώς, οι ΗΠΑ θα κατηγορήσουν τους Σέρβους για ό,τι κι αν συμβεί. Και στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ έχει εκπονήσει σχέδια για την εκκένωση των σερβικών περιοχών – προκειμένου να αποφευχθεί η διχοτόμηση! Κι αυτό γιατί η τελευταία αντιστρατεύεται το υποτιθέμενο πολυπολιτισμικό μοντέλο.


www.ardin.gr
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: ρωμηός στις 28 Σεπτεμβρίου, 2007, 03:13:05 μμ
ΣΕ ΚΛΙΜΑ έντασης και απειλών η συνάντηση Βελιγραδίου - Πρίστινας


«Πρώτη» για Κόσοβο


Οι προειδοποιήσεις του Βελιγραδίου για «απρόβλεπτες συνέπειες» σε περίπτωση μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και οι απειλές σερβικής παραστρατιωτικής οργάνωσης ότι θα βάλει στο στόχαστρο τα μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων στην επαρχία, συνθέτουν το κλίμα μέσα στο οποίο αναζητεί ζωτικό χώρο η πρώτη συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.Στη Μιτρόβιτσα, ο μικρός Αλβανός μαθαίνει ότι το «Ελεύθερο Κόσοβο» γράφεται όπως και η... CocaCola (φωτ. Ass Press)
Την πάγια θέση της Σερβίας, ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή από το Βελιγράδι, επανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τάντιτς, από το βήμα της 62ης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Αφού σημείωσε ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να λάβει μια νόμιμη απόφαση για το καθεστώς της περιοχής, ο κύριος Τάντιτς κάλεσε τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να συμμετάσχουν στις νέες, απευθείας συνομιλίες για τη διευθέτηση του ζητήματος, χωρίς να προδικάζουν το αποτέλεσμα.

Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στη γενική συνέλευση να αποφύγει τη δημιουργία ενός επικίνδυνου «προηγούμενου» τη μέρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της εξαμελούς ομάδας επαφής για το Κοσσυφοπέδιο συνεδρίαζαν στη Νέα Υόρκη, μια μέρα πριν από τις διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών Βελιγραδίου και Πρίστινας για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Μικρές προσδοκίες

Πάντως, χαμηλές είναι οι προσδοκίες αφού δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα από τις δυο συναντήσεις, κυρίως λόγω της μεγάλης απόστασης που χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών. Μια μέρα πριν από τις απευθείας συνομιλίες, η σερβική παραστρατιωτική οργάνωση «Φρουρά του Τσαρ Λεζάρ» -που οφείλει το όνομά της στον Σέρβο ηγέτη του Μεσαίωνα- απείλησε ότι οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσουν «πολλές εκπλήξεις» σε περίπτωση που επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν διαμαρτυρία την οποία έχει οργανώσει για τις 14 Οκτωβρίου, στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου όπου κυριαρχούν οι Σέρβοι.

Οι παραστρατιωτικοί προειδοποίησαν επίσης ότι θα «παρέμβουν εκ των υστέρων σε μια μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας».

Στην προπαρασκευαστική σύσκεψη, εκτός από τους υπουργούς εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας παρίστατο η τρόικα των διαμεσολαβητών για το καθεστώς του Κοσόβου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της Ε.Ε. και ο αρμόδιος της Ενωσης για θέματα διεύρυνσης.Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: Ασ. Πρες, Γαλλικό, Ρόιτερς, ΑΠΕ)ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/09/2007
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 01 Οκτωβρίου, 2007, 02:37:42 μμ
Κόσοβο: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες
Δευτέρα, 01.10.07

Αρκετά εποικοδομητικές χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα τις πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η συνέχεια των συνομιλιών θα είναι επιτυχής.

Από την Πορτογαλία, όπου συμμετείχε σε ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., ο κ. Σολάνα δήλωσε πως δεν επιτεύχθηκαν πολλά στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, αλλά η πρώτη αυτή φάση του απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου, στις 14 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 03 Οκτωβρίου, 2007, 01:12:16 μμ
Αδριάντα στο Μπιλ Κλίντον ετοιμάζουν οι Κοσοβάροι

ΟΡΓΑΝΩΣΗ Αλβανών του Κοσόβου που δεν διαθέτει τους επαρκείς χρηματικούς πόρους, αλλά έχει θέσει ως στόχο την αποπεράτωση ενός ανδριάντα, προς τιμήν του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε σήμερα πως δέχεται γι\' αυτόν τον σκοπό δωρεές Κοσοβάρων.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τις συμπάθειές μας, την αγάπη αλλά και τον σεβασμό μας απέναντι στον πρόεδρο Κλίντον», δήλωσε αναφερόμενος στα σχέδια ανέγερσης του ανδριάντα ο Αγκίμ Ρετζέπι, που ηγείται της οργάνωσης «Φίλοι της Αμερικής». Στόχος είναι όλη η κατασκευή, που θα περιλαμβάνει τον ανδριάντα, να φθάσει τα τρία ολόκληρα μέτρα.

Η κατασκευή έχει ξεκινήσει σε ένα ατελιέ στο Ποντούγεβο, ελλείψει χρημάτων όμως δεν προχωρά τον τελευταίο καιρό. Ο γλύπτης Ιζέιρ Μουσταφά δήλωσε ότι ο χαλκός που θα καλύψει την εξωτερική επιφάνεια του μνημείου δεν έχει τοποθετηθεί. Θα χρειαστούν έως 70 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να αποπερατωθεί όλη η κατασκευή, αναφέρθηκε.

Στην Πρίστινα υπάρχει ήδη ένας δρόμος που φέρει το όνομα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, καθώς και μια τοιχογραφία του Κλίντον ύψους 7,5 μέτρων.

www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Αυτό θυμίζει την μετονομασία κεντρικής πλατείας των Τιράνων σε Τζορτζ Μπους στην πρόσφατη επίσκεψη του πλανητάρχη στη γείτονα χώρα...
Βέβαια οι ομοεθνείς τους Κοσσοβάροι κάνουν ένα βήμα παραπέρα...
Δεν είναι αχάριστοι οι άνθρωποι....
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: ρωμηός στις 03 Οκτωβρίου, 2007, 02:43:54 μμ
ΚΟΣΟΒΟ

Κοστούνιτσα: Οχι ανεξάρτητο κράτος μέσα στο κράτος μας

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Δεν απέκλεισε στρατιωτική επέμβαση της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας αυτής της σερβικής επαρχίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, μιλώντας, χθες, ενώπιον της ολομέλειας της συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Προκληθείς, ο Σέρβος πρωθυπουργός, αφού διευκρίνισε ότι η Σερβία είναι υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος του Κοσόβου και αφού διεμήνυσε ότι η Σερβία δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να αποδεχθεί την ανακήρυξη δεύτερου, ανεξάρτητου, αλβανικού κράτους σε μία από τις επαρχίες της, δήλωσε ότι: «Αν υπάρξει επέμβαση της Σερβίας, αυτή θα είναι για την επιβολή του σεβασμού της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και της 1244 απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο Σέρβος πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου έχει, αυτό το διάστημα, την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, διευκρίνισε σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου ότι έχει ήδη ζητήσει από την Αλβανία και τον ΟΗΕ να μην υπάρξει προσφυγή στη βία ή σε μονομερείς ενέργειες.

«Ζητούμε ένα δίκαιο συμβιβασμό για μια δημοκρατική λύση και είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ένα καθεστώς της πλέον ευνοημένης, διεθνώς, μειονότητας». Ο Σέρβος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία νέου αλβανικού κράτους στη Σερβία αποτελεί νομική βία και πολιτική εφαρμογή της μονομερούς λύσης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναρωτήθηκε:

«Γιατί θα πρέπει η Σερβία, που είναι ανεξάρτητο κράτος, να δεχθεί στο εσωτερικό της ένα άλλο ανεξάρτητο κράτος;».

«Το Κοσσυφοπέδιο», είπε ο Κοστούνιτσα, «είναι ενσωματωμένο στη Σερβία εδώ και αιώνες και κανείς, μέχρι σήμερα, δεν μας είπε γιατί θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητο κράτος».


sisour@otenet.grΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/10/2007
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: ρωμηός στις 03 Οκτωβρίου, 2007, 02:57:38 μμ
\"Επιφανειακή ηρεμία στο Κόσοβο\"
Online 11:06
 
 
«Επιφανειακά ήρεμη» εκτίμησε ότι είναι κατάσταση ασφαλείας στο Κόσοβο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αν και υπάρχει ενδεχόμενο βίας, κυρίως εξ αιτίας της δυσαρέσκειας που εκφράζεται από τους Αλβανούς του Κοσόβου για την καθυστέρηση της διαδικασίας διευθέτησης του καθεστώτος της περιοχής.

«Η συνολική κατάσταση ασφαλείας παραμένει ήρεμη επιφανειακά, με σχετικά μικρές διαμαρτυρίες και μειωμένο αριθμό βίαιων επεισοδίων. Όμως υπάρχει καλυμμένη ένταση, που είναι προϊόν της απογοήτευσης του λαού του Κοσόβου για την καθυστέρηση στη διαδικασία προσδιορισμού του καθεστώτος», αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

«Αν και ο αριθμός και η σοβαρότητα των επεισοδίων μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων είναι σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, τα βίαια επεισόδια και ο βανδαλισμός με στόχο την πολιτιστική κληρονομιά συνεχίστηκαν, κυρίως στις κοινότητες με μεικτό πληθυσμό», σημειώνεται στην έκθεση.

Η νέα έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 9 και 10 Οκτωβρίου παράλληλα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του οργανισμού στο Κόσοβο (UNMIK), κ. Γιοακίμ Ρίκερ, συντάχθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι ορισμένες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών του Κοσόβου που στρατολογήθηκαν από τις κοινότητες των μειονοτήτων αποτελεί ένδειξη της υποβόσκουσας έντασης στο Κόσοβο.

Εθνος, 03 Οκτ 2007
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 08 Οκτωβρίου, 2007, 07:36:03 μμ
Η Σερβία δεν θέλει διεθνή διάσκεψη για Κόσοβο


Δευτέρα, 08.10.07

Η διαπραγματευτική ομάδα του Βελιγραδίου που μετέχει στις συνομιλίες με την Πρίστινα για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας διεθνούς διάσκεψης για την επαρχία, δήλωσε ο αρμόδιος για το Κόσοβο υπουργός της σερβικής κυβέρνησης Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς. Τόνισε μάλιστα ότι η όλη διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται αυστηρά υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

\"Η δική μας πλευρά δεν εξετάζει καθόλου το ενδεχόμενο μιας διεθνούς συνδιάσκεψης. Το ζήτημα του Κοσόβου βρίσκεται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται αυστηρά υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου Ασφαλείας και διεκπεραιώνονται από την Ομάδα Επαφής και την τρόικα των μεσολαβητών. Κι αυτό είναι το πλαίσιο και η μορφή στην οποία θα παραμείνουν (σ.σ. οι συνομιλίες) σε ό,τι αφορά εμάς, έως ότου επιλυθεί το ζήτημα του Κοσόβου\", δήλωσε ο Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς στο πρακτορείο ειδήσεων \"Τανγιούγκ\".

Υποστήριξε ότι \"αυτό είναι το πλαίσιο και η μορφή που εγγυάται ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα φροντίζουν διαρκώς για την επίλυση του ζητήματος, η οποία και θα γίνει στο πλαίσιο του Ψηφίσματος 1244\" και πρόσθεσε πως \"καμία ειδική διεθνής συνδιάσκεψη δεν μπορεί να επιλύσει το ζήτημα του Κοσόβου\". Ο Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς σημείωσε ακόμη ότι \"καθετί που είναι έξω από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών αποκλείεται\" και η σερβική πλευρά το απορρίπτει.

Επίσης, τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξουν παραλληλισμοί μεταξύ του ζητήματος του Κοσόβου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης διατύπωσε ο Σκεντέρ Χισένι, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινας. Ο κ. Χισένι προέβη σε αυτήν τη δήλωση, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τρόικα των διεθνών μεσολαβητών για το καθεστώς του Κοσόβου, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ότι δεν αποκλείεται η διοργάνωση μιας διεθνούς συνδιάσκεψης \"τύπου Ντέιτον\" για το Κόσοβο.

\"Δεν μπορεί να υπάρξουν παραλληλισμοί μεταξύ του Κοσόβου και της Βοσνίας, επειδή πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα\" τόνισε ο κ. Χισένι, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινας. Δεν θέλησε επίσης να σχολιάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής διεθνούς συνδιάσκεψης για το καθεστώς του Κοσόβου, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση επ\' αυτού.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 21 Οκτωβρίου, 2007, 09:55:55 μμ
\"Με σκοπιμότητα προωθεί το ΝΑΤΟ την ανεξαρτησία\"

Σάββατο, 20.10.07

Το ΝΑΤΟ προωθεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου κυρίως διότι σκοπεύει να εγκαταστήσει εκεί μία επιμελητειακή βάση υποστήριξης στρατιωτικών επιχειρήσεων, δηλώνει ο Ντούσαν Προρόκοβιτς, εκπρόσωπος του κόμματος του σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα σε συνέντευξή του.

\"Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να δημιουργήσει μία επιμελητειακή βάση\", δηλώνει ο σέρβος αξιωματούχος στην εφημερίδα Νοβόστι του Βελιγραδίου.\"Από το Κόσοβο μπορείς εύκολα να φτάσεις έως τον Καύκασο και το Ιράν...Αυτές είναι οι πραγματικές προθέσεις της (Ατλαντικής) Συμμαχίας\", εξηγεί.

Οι δηλώσεις αυτές απηχούν τις επανειλημμένα εκπεφρασμένες θέσεις του Βόισλαβ Κοστούνιτσα κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, την οποία διεκδικούν οι Αλβανοί κάτοικοι της σερβικής αυτής επαρχίας που τελεί υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Μεθαύριο Δευτέρα πραγματοποιείται στη Βιένη νέα συνάντηση της Τρόικας (ΗΠΑ, Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης) , σε μία ακόμα προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης, αποδεκτής από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 16 Νοεμβρίου, 2007, 10:13:57 μμ
Έτοιμοι για τις εκλογές στο Κόσοβο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με κυρίαρχο θέμα το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου, ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων, ενόψει των δημοτικών και βουλευτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου. Από τα μεσάνυχτα ισχύει καθεστώς προεκλογικής σιγής και την Κυριακή, περίπου 1.500.000 ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν 100 εκπροσώπους στην τοπική βουλή. Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 25 κόμματα, από τα οποία τα 14 προέρχονται από μειονοτικές εθνικές κοινότητες, ενώ σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι μειονότητες πριμοδοτούνται με 20 έδρες, από τις οποίες οι δέκα ανήκουν στους Σέρβους.

Με προτροπή ωστόσο του Βελιγραδίου, αποφασίστηκε να μην συμμετάσχουν στις επερχόμενες εκλογές τα πολιτικά όργανα των Σέρβων. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, θα επαναληφθεί ό,τι έγινε και πριν από τέσσερα χρόνια, όταν οι έδρες των Σέρβων καλύφθηκαν από τους αποκαλούμενους \"νομοταγείς\" Σέρβους, που δεν αναγνωρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία του σερβικού πληθυσμού. Οι δημοτικές αρχές στις πόλεις, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου η εξουσία ανήκει στους Σέρβους, ανακοίνωσαν ότι δεν θα προσφέρουν χώρους (σχολεία, δημοτικά κτίρια) για να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα. Η πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ (UNMIK) διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί ομαλά σε ολόκληρη την επικράτεια. Άμεσος στόχος όλων των κομμάτων, η ανεξαρτητοποίηση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK), του οποίου ηγείται ο πρώην πολιτικός αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), κ. Χασίμ Θάτσι, υποσχέθηκε ότι αμέσως μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, η βουλή θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 18 Νοεμβρίου, 2007, 04:32:48 μμ
Νίκησε η αποχή

Με ποσοστό που δεν ξεπέρασε το 45%, η χαμηλή συμμετοχή, ήταν αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος \"νικητής\" στις χθεσινές βουλευτικές και δημοτικές εκλογές του Κοσόβου. Όπως, ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι, κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 35% και ακολουθεί, με ποσοστό 22%, η Δημοκρατική Λίγκα. Η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές, ήταν κάτι αναμενόμενο καθώς οι πολίτες του Κοσόβου, βυθισμένοι μέσα στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας τους δυσπιστούν απέναντι σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Η απάθεια, του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οφείλεται στην καταπίεση του λαού, που βλέπει τα προβλήματα του να πληθαίνουν από τη μέρα που το Κόσοβο ετέθη υπό την προστασία του ΝΑΤΟ, το 1999.

news.ert.gr
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 30 Νοεμβρίου, 2007, 10:17:42 μμ
Οι ευθύνες στις ΗΠΑ για το Κόσσοβο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιλέξουν εάν στα Βαλκάνια θα υπάρξει σταθερότητα ή αναρχία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους Αλβανούς του Κοσσόβου.

Η Ουάσινγκτον μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει είτε την ενδεχόμενη ανεξαρτησία της επαρχίας του Κοσσόβου είτε την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιβεβαιώνει την κυριαρχία της Σερβίας, δήλωσε.

\"Η σταθερότητα και η ειρήνη ολόκληρης της περιοχής εξαρτάται τώρα από την απόφαση των ΗΠΑ εάν θα σεβαστούν την απόφαση 1244 των Ηνωμένων Εθνών η θα επιλέξουν μία κατάφωρη παραβίαση της απόφασης και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ\", τόνισε προς το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Με την απόφαση 1244,που εγκρίθηκε το 1999,τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν την διοίκηση της επαρχίας η ασφάλεια της οποίας ανατέθηκε στο ΝΑΤΟ. Με την ίδια απόφαση επιβεβαιωνόταν η κυριαρχία της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της οποίας η Σερβία υπήρξε διάδοχο κράτος.

\"Είναι σαφές ότι όλη η ευθύνη πέφτει στις ΗΠΑ και στην επιλογή τους μεταξύ σταθερότητας και νομιμότητας, από την μία πλευρά και μεταξύ αναρχίας και μακροχρόνιας αστάθειας από την άλλη πλευρά\", υπογράμμισε ενώ επεσήμανε ότι σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρξει με χρήση \"βίας\".

πηγή: Ant1
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: ρωμηός στις 19 Δεκεμβρίου, 2007, 11:04:13 πμ
ΚΚΕ, ΣΥΝ κατά Ε.Ε.

Υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου είναι οι αποφάσεις της Ε.Ε., παρά τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, υποστηρίζει το ΚΚΕ. Αυτές οι αποφάσεις, όπως αναφέρει, υιοθετούν μια σειρά από θέσεις και μέτρα που προωθούν και επιβάλλουν την ανεξαρτητοποίηση. Ανυπόστατο επίσης θεωρεί και τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η αλλαγή του status quo στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση και αλλαγή των συνόρων στην περιοχή.

* Μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου σημαίνει απαράδεκτη θέση απουσίας πολιτικής βούλησης και μη ανάληψης της ευθύνης για συνέχιση της προσπάθειας αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου, σχολίασε την απόφαση της Ε.Ε. ο Π. Τριγάζης εκ μέρους του ΣΥΝ. «Για ακόμη μια φορά -προσθέτει- η ηγεσία της Ε.Ε. αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και δέσμια του ατλαντισμού».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2007
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: ρωμηός στις 19 Δεκεμβρίου, 2007, 11:11:59 πμ
Παράθεση από: romios
ΚΚΕ, ΣΥΝ κατά Ε.Ε.
Καταρχήν δεν τσουβαλιάζονται! ΚΚΕ και ΣΥΝ απέχουν τόσο όσο και οι Ανδριανόπουλος και Μάνος με το ΠΑΣΟΚ!!! Απορώ πως ακόμη τσουβαλιάζεται ο ΣΥΝ με το αριστερό κίνημα! Κοιτάξτε πόσο ριζικά διαφοροποιημένος είναι ο λόγος του ενός και του άλλου κόμματος!

ΚΚΕ:
Παράθεση
Υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου είναι οι αποφάσεις της Ε.Ε., παρά τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού... υιοθετούν μια σειρά από θέσεις και μέτρα που προωθούν και επιβάλλουν την ανεξαρτητοποίηση...θα αποτελέσει προηγούμενο για μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση και αλλαγή των συνόρων στην περιοχή.
Και ο ΣΥΝ:
Παράθεση
Μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου σημαίνει απαράδεκτη θέση απουσίας πολιτικής βούλησης και μη ανάληψης της ευθύνης για συνέχιση της προσπάθειας αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου
Για να συμπληρώσει με μεστό Αριστερό λόγο:
Παράθεση
Για ακόμη μια φορά η ηγεσία της Ε.Ε. αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και δέσμια του ατλαντισμού».
Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του πολιτικού ερμαφροδιτισμού, τότε ποιός είναι;;;
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 09 Ιανουαρίου, 2008, 05:53:20 μμ
Συνεδριάζει η Βουλή του Κοσόβου για την εκλογή κυβέρνησης


Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Κοσόβου ανακοίνωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι μετά τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία κατέληξαν το κόμμα του, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) και η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK).

Πρόεδρος της Βουλής θα είναι ο Γιακούπ Κρασνίτσι από το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης οι Χαϊρεντίν Κούτσι από το ίδιο κόμμα και Ράμα Μανάι από τη Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου.

Ο κ. Θάτσι μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός του και διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του Κοσόβου και αρχηγό της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Πρίστινα ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η Βουλή του Κοσόβου θα συνεδριάσει σήμερα για να εκλέξει τον πρόεδρο και το προεδρείο της και θα προχωρήσει στην εκλογή κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Χασίμ Θάτσι και αντιπροέδρους τους Χαϊρεντίν Κούτσι και Ράμα Μάνάι.

Με βάση την πρόταση του κ. Θάτσι η νέα κυβέρνηση διαμορφώνεται ως εξής: υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Αχμέτ Σάλια, υπουργός Εσωτερικών, Ζενούν Παγιαζίτι, Εκπαίδευσης, Επιστημών και Τεχνολογίας Ενβέρ Χοντζάι, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιουστίνα Σίροκα Πούλια, Γεωργίας, Δασών και Αγροτικής Ανάπτυξης Ιντρίζ Βεχάπι, Δημόσιων Υπηρεσιών Αρσίμ Μπαϊράμι και Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών Φατμίρ Λιμάι.

Από τη Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου προέρχονται οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Νεκίμπε Κελιμέντι, Υγείας Αλιούς Γκάσι, Εμπορίου και Βιομηχανίας Λιούφτι Ζάρκου, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Σκεντέρ Χισένι και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σαντρί Φεράτι.

Στη νέα κυβέρνηση οι πολιτικοί εκπρόσωποι της σερβικής μειονότητας θα αναλάβουν δύο υπουργεία: το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας ο Νέναντ Ράσιτς από το Σερβικό Φιλελεύθερο Κόμμα και το υπουργείο για την Επιστροφή των προσφύγων ο Μπόμπαν Στάνκοβιτς στέλεχος του ίδιου κόμματος. Το υπουργείο Οικολογίας και Χωροταξίας θα αναλάβει ο Μαχίρ Γαγκτζιλάρ.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συγκεντρώνουν ικανή πλειοψηφία για να εκλέξουν σε ένα γύρο ψηφοφορίας την κυβέρνηση.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 10 Ιανουαρίου, 2008, 01:04:15 μμ
Ανακήρυξη ανεξαρτησίας


Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Κοσόβου, κ. Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι η Πρίστινα σε διάστημα μερικών εβδομάδων θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου αναζωπυρώνοντας τις εικασίες ότι αυτό θα συμβεί το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.

«Σας διαβεβαιώνω ότι σε διάστημα μερικών εβδομάδων θα ανακηρύξουμε την ανεξαρτησία. Είναι τελειωμένο γεγονός. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ανακήρυξη», τόνισε ο κ. Θάτσι σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου, στη διάρκεια της οποίας εξελέγη πρωθυπουργός και εγκρίθηκε η σύνθεση της κυβέρνησής του.

Ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), κ. Γιοακίμ Ρίκερ, προειδοποίησε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής στην Πρίστινα ότι «τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και ότι απαιτείται υψηλός βαθμός ευθύνης».

«Το Κόσοβο βρίσκεται σε μία ιστορική καμπή και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του πρέπει να είναι εναρμονισμένα με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο κ. Ρίκερ.

«Προετοιμαζόμαστε να κάνουμε το Κόσοβο ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος στις αρχές του έτους. Θα μετατρέψουμε το όνειρό μας και το δικαίωμά μας σε πραγματικότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 16 Ιανουαρίου, 2008, 01:43:23 μμ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Κόσσοβο


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, κ. Μπαν Κι-Μουν για την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου, κ. Χασίμ Θάτσι θα παραστούν στη συνεδρίαση μετά από αίτημά τους. Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον περασμένο χρόνο, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα αν στο Κόσσοβο, οι κάτοικοι του οποίου κατά πλειοψηφία είναι Αλβανοί, θα χορηγηθεί ανεξαρτησία. Η Σερβία με την υποστήριξη της Ρωσίας αντιτίθεται σθεναρά στην παραχώρηση ανεξαρτησίας στο Κόσοβο. Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 3 Ιανουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η στασιμότητα στη διευθέτηση του ζητήματος του καθεστώτος του Κοσσόβου μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στην επαρχία και στην ευρύτερη περιοχή και να απειλήσει τα όσα έχει πετύχει η αποστολή του ΟΗΕ (UNMIK) και την ασφάλεια του προσωπικού της. Επιπλέον κάλεσε τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και τόνισε τη σημασία ολοένα και μεγαλύτερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή.

Στην αρχή της συνεδρίασης, στο ανοικτό μέρος της, θα απευθυνθεί στους πρέσβεις των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς.

Ο κ. Τάντιτς κατά την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη ανήγγειλε ότι \"η Σερβία απορρίπτει πλήρως οποιασδήποτε μορφής ανεξαρτησία για το Κόσσοβο\" και ότι \"θα ζητήσει συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του ζητήματος του καθεστώτος του Κοσσόβου\".

Στη συνέχεια της συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών θα μιλήσουν ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επικεφαλής της UNMIK, κ. Γιοαχίμ Ρίκερ και ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου, κ. Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέσβης της Λιβύης Τζιαντάλα Ετάλχι.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας με επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε να συμμετάσχει στη συζήτηση επί της έκθεσης για την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο και να μην επιτραπεί σε εκπροσώπους του Κοσσόβου να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση ως αξιωματούχοι της περιοχής, αλλά ως μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο.

Ο κ. Θάτσι από την πλευρά του τόνισε ότι θέλει να παρουσιάσει τις θέσεις του λαού του Κοσσόβου.

\"Θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μου δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσω τις θέσεις των θεσμών του Κοσσόβου, των οποίων είμαι επικεφαλής, κυρίως μετά από τη σοβαρή ανάμειξή μας στη διαπραγματευτική διαδικασία\", ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Κοσσόβου σε επιστολή προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ζήτημα του Κοσσόβου έχει χωρίσει το Συμβούλιο σε δύο στρατόπεδα με τα ευρωπαϊκά μέλη του και τις ΗΠΑ να τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου και τη Ρωσία και την Κίνα να είναι αντίθετες. Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου το Δεκέμβριο επιχειρήθηκε άρση των διαφορών, αλλά διαπιστώθηκε ότι το χάσμα είναι αγεφύρωτο.

Οι έως τώρα προσπάθειες της τρόικα των διαμεσολαβητών της Ε.Ε. της Ρωσίας και των ΗΠΑ να άρουν το αδιέξοδο μεταξύ της Σερβίας και των ηγετών του Κοσσόβου απέβησαν άκαρπες.
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 20 Ιανουαρίου, 2008, 02:40:15 μμ
Συνάντηση για το Κόσοβο

Κυριακή, 20.01.08


Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ που είναι μέλη της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο συναντώνται στο Μπρντό κοντά στη Λιουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Η συνάντηση είχε οριστεί να αρχίσει στις έξι το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά καθυστέρησε τουλάχιστον δύο ώρες και τελικά απαγορεύτηκε η παρουσία δημοσιογράφων.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, την παραμονή των προεδρικών εκλογών στη Σερβία και λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη (23 και 24 Ιανουαρίου) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες του ηγέτη της κυβέρνησης του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA θέμα της συνάντησης είναι οι εξελίξεις στο Κόσοβο και η ενδεχόμενη αποστολή δύναμης της ΕΕ σε περίπτωση που η επαρχία αυτή της Σερβίας κηρύξει την ανεξαρτησία της. Όμως καμιά απόφαση δεν θα ληφθεί στη συγκεκριμένη συνάντηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες μαζί με τον επίτροπο Ολι Ρεν αρμόδιο για τη διεύρυνση, \"όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν παρουσία και των 27 υπουργών Εξωτερικών\".


ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 28 Ιανουαρίου, 2008, 02:32:44 μμ
Υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου


Δευτέρα, 28.01.08Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

\"Τα περισσότερα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και η Γερμανία θα τους ακολουθήσει\", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαγερ.

Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας, ο κ. Στάινμαγερ είπε χαρακτηριστικά πως κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον ρου της ιστορίας.

 


ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 05 Φεβρουαρίου, 2008, 02:52:40 μμ
Μήνυμα Θάτσι στους Σέρβους του Κοσσόβου


Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι ζήτησε την Τρίτη από τους Σέρβους του Κοσσόβου να παραμείνουν στην επαρχία όταν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επαφής με τη σερβική κοινότητα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

\"Το μήνυμα προς τους Σέρβους είναι να παραμείνουν στο Κόσσοβο. Είναι μια χώρα για όλους\", δήλωσε ο Χασίμ Θάτσι, κατά την επίσκεψή του σε μία από τις 49 σερβικές οικογένειες που κατοικούν στο χωριό Ρουμπόβσκ, 35 χλμ νότια της Πρίστινα.

\"Ζητώ από τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το Κόσσοβο και ζουν στη Σερβία και το Μαυροβούνιο να επιστρέψουν στα σπίτια τους\", είπε ο πρώην αρχηγός των αυτονομιστών ανταρτών του Κοσσόβου.

Ο Θάτσι πρόσθεσε μάλιστα πως \"η κυβέρνηση το εγγυάται: θα συμμετάσχω προσωπικά, σε συνεργασία με τις αρχές της διεθνούς κοινότητας στην οικοδόμηση ενός νέου Κοσσόβου για όλους... δεν θα ανεχθούμε επεισόδια. Δεν θα ανεχθούμε πράξεις αντεκδίκησης\", έπειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Ανέφερε δε, απευθυνόμενος στις σερβικές οικογένειες, ότι \"θα είμαι μαζί σας και κοντά σας... θα εργασθώ για το καλό όλων\".

Ο Χασίμ Θάτσι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο 2007 έπειτα από τη νίκη του κόμματος του οποίου ηγείται, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσόβου, στις εκλογές.

Περίπου 200.000 Σέρβους εγκατέλειψαν την επαρχία μετά τον πόλεμο 1998-1999 των σερβικών δυνάμεων κατά των αλβανών αυτονομιστών, από τον φόβο των αντιποίνων. Τον Μάρτιο του 2004, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κόσσοβο κατά τη διάρκεια αντισερβικών ταραχών.

Η αλβανική ηγεσία της επαρχίας έχει ανακοινώσει ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας θα πραγματοποιηθεί μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος ανέδειξε την περασμένη Κυριακή πρόεδρο τον ευρωπαϊστή Μπορίς Τάντιτς.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα \"El Mundo\", αναφέρει πως \"το κοινό μέλλον του Βελιγραδίου και της Πρίστινα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση\" και προσθέτει πως έχει φτάσει η ώρα των αποφάσεων για το Κόσσοβο.

\"Η σχέση μεταξύ των Αλβανών του Κοσόβου και της σερβικής κυβέρνησης είναι πολύ κακή. Δυστυχώς η μόνη λύση οδηγεί στην ανεξαρτησία του Κοσσόβου\", υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
   

πηγή: Ant1
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 10 Φεβρουαρίου, 2008, 10:48:28 μμ
Κοστούνιτσα: \"Το Κόσσοβο δεν έχει τιμή\"
 

\"Το Κόσσοβο δεν έχει τιμή\", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα εγκρίνει την ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας στο πλαίσιο μίας συμφωνίας με την Ε.Ε. Ο κ. Κοστούνιτσα σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug τόνισε ότι \"η απόφαση για αποστολή δύναμης της Ε.Ε. στο Κόσοβο αποτελεί \"νοθεία\" του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ που ορίζει σεβασμό της εδαφικής επικράτειας της Σερβίας. Ο Σέρβος Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι \"η Σερβία δεν θα βάλει την υπογραφή της σε μια συμφωνία με την Ε.Ε. για την ανεξαρτησία του Κοσόβου\". Ο κ. Κοστούνιτσα επισήμανε, τέλος, ότι \"το Κόσοβο δεν έχει τιμή και η Σερβία δεν δέχεται καμία προσφορά για αποζημίωση\". Να σημειωθεί εδώ ότι εφημερίδες της Πρίστινας προανήγγειλαν χτες Σάββατο πως η Βουλή του Κοσσόβου θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου.


http://news.ert.gr
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 18 Φεβρουαρίου, 2008, 12:32:43 πμ
Το Κόσοβο γιορτάζει για την ανεξαρτησία του

Μονομερής ανακήρυξη


Δεκάδες χιλιάδες Κοσοβάροι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Πρίστινα με αλβανικές σημαίες στα χέρια πανηγυρίζοντας με χορούς και πυροτεχνήματα τη μονομερή κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. \"Το Σύνταγμα είναι έτοιμο και τα σύμβολα είναι έτοιμα\", η Κυριακή είναι \"μια ιστορική ημέρα (...) για ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κόσοβο\", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι. \"Το Κόσοβο έχει ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες της διαδικασίας. Κάθε βήμα των θεσμών του Κοσόβου θα συντονιστεί με τους διεθνείς εταίρους μας\", συμπλήρωσε.
 Το Κοινοβούλιο θα πραγματοποίησε στις 16.00 ώρα Ελλάδας έκτακτη σύνοδο για να ψηφίσει για την ανεξαρτησία, το απόγευμα θα δοθεί η σχετική συνέντευξη Τύπου και το βράδυ ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα απευθυνθούν στο λαό.
ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν την κίνηση της Πρίστινα η οποία βρίσκει πλήρως αντίθετη τη Σερβία και τη Ρωσία.
 Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την εγκατάσταση αστυνομικών και δικαστικών στο Κόσοβο, μια αποστολή γνωστή ως Eulex με επικεφαλής το Γάλλο στρατηγό εν αποστρατεία Ιβ ντε Κερμαμπόν, πρώην διοικητή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και με αντικείμενο την προστασία των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αποστολή δύναμης 2000 ατόμων θα αρχίσει να αναπτύσσεται από την ερχόμενη εβδομάδα με απώτερο σκοπό να αναλάβει τις αρμοδιότητες και να αντικαταστήσει τον ΟΗΕ στην περιοχή μέχρι τον Ιούνιο.

http://news.ert.gr


(http://img261.imageshack.us/img261/1561/kossdr7.jpg)
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: βίκυ στις 18 Φεβρουαρίου, 2008, 10:43:54 μμ
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ??
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: ρωμηός στις 19 Φεβρουαρίου, 2008, 12:16:45 μμ
ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ανακήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία τους από τη Σερβία * Το ΝΑΤΟ αύξησε τη δύναμή του στη Μιτρόβιτσα, φοβούμενο επεισόδια * Μικρή έκρηξη στο σερβικό τομέα...

Κόσοβο: ανεξάρτητη η «πυριτιδαποθήκη»


Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Νέο κεφάλαιο στην ιστορία τους ελπίζουν ότι ανοίγουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι ανακήρυξαν μονομερώς χθες την ανεξαρτησία τους από το Βελιγράδι, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις Ρωσίας και Σερβίας και υποστηρίζοντας ότι θα αποτελέσουν ένα «δημοκρατικό κράτος», ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη, έκρηξη συγκλόνισε τη διαιρεμένη πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.
 
O πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι προσέρχεται στη Βουλή για την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου θα μιλήσει για το «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος» του Κοσσυφοπεδίου (φωτ.: Ass. Press)
Το ΝΑΤΟ αύξησε σημαντικά τη δύναμη που έχει στην πόλη, την οποία χωρίζει ο ποταμός Ιμπαρ στα δύο, αποτελώντας φυσικό σύνορο μεταξύ του σερβικού και του αλβανικού τομέα. Νωρίτερα, ο γ.γ του ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη της ασφάλειας στη χώρα, εκτός αν υπάρξει άλλη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην Πρίστινα, η Βουλή συνεδρίασε εκτάκτως και ψήφισε ομόφωνα τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Απείχαν μόνον 11 μειονοτικοί βουλευτές, εκ των οποίων οι 10 Σέρβοι.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεΐντίου, δήλωσε ότι η χώρα του ανοίγει «νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη και στην πρόοδο, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος». Ο ίδιος, με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιακούπ Κρασνίκι, και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι υπέγραψαν τη διακήρυξη, που είχε τυπωθεί σε περγαμηνή. «Το Κόσοβο είναι δημοκρατία, ανεξάρτητο, δημοκρατικό και κυρίαρχο κράτος», δήλωσε ο Κρασνίκι, ενώ η Βουλή χειροκροτούσε θερμά την υπερψήφιση της διακήρυξης.
 
Η Πρίστινα γέμισε αλβανικές και αμερικανικές σημαίες. Το πανηγύρι στο Κόσοβο, άρχισε... (φωτ.: Reuter)
Ατέλειωτο πανηγύρι

Σε όλη την πρωτεύουσα άνθρωποι γελούσαν, χόρευαν, έκλαιγαν και μερικοί πυροβολούσαν στον αέρα. Το βράδυ, η Φιλαρμονική Ορχήστρα εκτέλεσε την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν και ρίχτηκαν πυροτεχνήματα. Ο Κρασνίκι αποκάλυψε στη Βουλή τη νέα σημαία. Εχει χρώμα ζωηρό μπλε και ζωγραφισμένο με χρυσά χρώματα το χάρτη του Κοσόβου, με έξι αστέρια, που συμβολίζουν τις έξι εθνότητες του πιο νέου στον κόσμο κράτους. «Από σήμερα το Κόσοβο είναι περήφανο, ανεξάρτητο και ελεύθερο... Ποτέ δεν είχαμε μεγαλύτερες ελπίδες», δήλωσε ο Θάτσι στη Βουλή. Υποσχέθηκε ότι το νεοπαγές κράτος θα είναι «ένα δημοκρατικό και πολυεθνικό κράτος», αποστροφή που θεωρείται «άνοιγμα» προς τους Σέρβους μειονοτικούς. Είχε όμως και σκληρά λόγια για την κυβέρνηση της Σερβίας: «Το Κόσοβο δεν θα κυβερνηθεί ποτέ ξανά από το Βελιγράδι», είπε.

Εκρηξη στη Μιτρόβιτσα

Η έκρηξη στη Μιτρόβιτσα έγινε στο βόρειο τομέα, τον σερβικό, κοντά στο κτίριο όπου θα εγκατασταθεί η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (η οποία αναμένεται να αντικαταστήσει τη σημερινή του ΟΗΕ) και πολύ κοντά σε κτίριο όπου τώρα λειτουργεί δικαστήριο του ΟΗΕ. Ηταν μάλλον χειροβομβίδα, αλλά δεν προκάλεσε θύματα.

Ο πρόεδρος Σεϊντίου πάντως παραδέχτηκε ότι το Κόσοβο δεν θα είναι παράδεισος από την πρώτη μέρα και ζήτησε από «όλα τα κράτη του κόσμου να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία» της χώρας του.


(Πηγές: Ασοσιέιτεντ, Γαλλικό, ΑΠΕ)

========================================

«Η Μόσχα στηρίζει πλήρως τη Σερβία»

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

Λίγα μόλις λεπτά μετά τις ανακοινώσεις στην Πρίστινα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με ανακοίνωσή του σε οξείς τόνους, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακύρωση των μονομερών αποφάσεων της Πρίστινα κι εκφράζοντας πλήρη υποστήριξη στην ηγεσία της Σερβίας.

Κατά τη ρωσική άποψη, η συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ έπρεπε να προβεί σε εξέταση της κατάστασης και να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την επιστροφή στη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ», θεωρώντας ότι οι ενέργειες της Πρίστινα παραβίασαν κατά σειρά «την κυριαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το ψήφισμα 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ, τις Αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, τα συνταγματικά πλαίσια του Κοσόβου, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου στην Ομάδα Επαφής». «Η Ρωσία υποστηρίζει πλήρως την αντίδραση της ηγεσίας της Σερβίας στα γεγονότα στο Κόσοβο, τις δίκαιες απαιτήσεις της να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας και τη μάλλον... σουρεαλιστική απαίτηση, από την αποστολή του ΟΗΕ και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, να προβούν σε «άμεσες ενέργειες για την εκπλήρωση των εντολών τους, που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης των αποφάσεων των οργάνων αυτοδιοίκησης της Πρίστινα και τη λήψη ως προς αυτά αυστηρών διοικητικών μέτρων». Η ρωσική διπλωματία προειδοποιεί ότι «οι αποφάσεις των ηγετών του Κοσόβου εγκυμονούν κλιμάκωση της έντασης και της διεθνικής βίας στην επαρχία, νέα σύγκρουση στα Βαλκάνια» και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει υπεύθυνα σε αυτή την πρόκληση, προσθέτοντας ότι «όσοι διανοηθούν να υποστηρίξουν τον αυτονομισμό, πρέπει να κατανοήσουν πόσο επικίνδυνες συνέπειες απειλούν να έχουν οι ενέργειές τους στις αρχές της διεθνούς τάξης και της παγκόσμιας σταθερότητας, που διαμορφώθηκαν επί δεκαετίες, στο κύρος των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Οι ηγεσίες των αυτόνομων Δημοκρατιών Αμπχαζίας και Νοτίου Οσετίας, που έχουν ντε φάκτο αποσχισθεί από τη Γεωργία, συναντήθηκαν τις προάλλες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προκαλώντας την οργή της Τιφλίδας, και δήλωναν χθες έτοιμες να ζητήσουν τη αναγνώρισή τους από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Παρά τον άκρατο φιλοαμερικανισμό της, η κυβέρνηση της Γεωργίας αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να ταχθεί κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου, ίσως το μοναδικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής στο οποίο συμπίπτουν Τιφλίδα και Μόσχα.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αργά χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό, Βιτάλι Τσούρκιν, είπε ότι σε αυτή τη συνεδρίαση περιμένει ενημέρωση από το γ.γ. του ΟΗΕ. Ζήτησε όμως και δεύτερη «ανοιχτή συνεδρίαση», σήμερα, στην οποία θα μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα μέλη του ΟΗΕ αλλά και να κληθεί να τοποθετηθεί ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς.

=======================================

ΣΕΡΒΙΑ «Ουδέποτε θα αναγνωρίσουμε το Κόσοβο», δήλωσε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία

«Είναι ψευδοκράτος»


«Η Σερβία ουδέποτε θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου», που έγινε «μονομερώς και παρανόμως», ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τάντιτς, ενώ ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα εξαπέλυσε μύδρους κατά του προέδρου Μπους και των Ευρωπαίων «οπαδών» του.
 
«Θα μείνουμε» γράφει το πανό στο «κεφάλι» της πορείας των Σέρβων στο Βελιγράδι, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα έδειχνε ως αυτουργούς «τον Μπους και τους Ευρωπαίους οπαδούς του» (φωτ. Ass. Press)
Η προαναγγελθείσα ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου προκάλεσε την επίσης αναμενόμενη σκληρή απάντηση του Βελιγραδίου. Ο πρόεδρος Τάντιτς τη χαρακτήρισε «παράνομη» και δεσμεύτηκε ότι θα «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανατραπεί, με ειρηνικά, διπλωματικά και νομικά μέσα». Ζήτησε επίσης από τους Σέρβους του Κοσόβου «να παραμείνουν ήρεμοι». Για «ψευδοκράτος» και «πράξη βίας», της οποίας «αυτουργοί είναι ο Τζορτζ Μπους και οι Ευρωπαίοι οπαδοί του» μίλησε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, τονίζοντας ότι είναι γι\' αυτό το λόγο που όλοι αυτοί θα γραφτούν «με μαύρα γράμματα» στην Ιστορία της Σερβίας.

Οχι στην ευρωδύναμη

Στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, την πόλη του Κοσόβου που χωρίζεται στα δύο -τοπογραφικά αλλά και εθνοτικά- από μια γέφυρα, οι Σέρβοι στο βορρά αγνόησαν τους πανηγυρισμούς των Αλβανών αλλά έντονες ήταν οι συζητήσεις για το μέλλον τους. «Ισως είναι για καλό», είπε ένας. «Να χωριστούμε μια και καλή αφού εμείς ανήκουμε στη Σερβία και εκείνοι στην Αλβανία». Ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσοβο ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί ο έλεγχος του εδάφους της επαρχίας που κατοικείται από Σέρβους (το 15%). «Η Σερβία θα λειτουργεί ως κράτος για τις σερβικές κοινότητες στο Κόσοβο» είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου «δεν θα συνεργαστεί ούτε με την αποστολή της Ε.Ε. ούτε με τους παράνομους θεσμούς» του Κοσόβου. Σε πολλές ορθόδοξες εκκλησίες του Κοσσυφοπεδίου αναπέμφθηκαν προσευχές και ένας ιερέας εξήγησε ότι εφεξής «ο σερβικός λαός θα δίνει μάχες για το Κόσοβο, όχι όμως με ξίφη αλλά με κεριά και προσευχή».

Στο Βελιγράδι μερικές εκατοντάδες Σέρβοι, κατά την αστυνομία «χούλιγκαν», συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας όταν συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία.
 

«Προδότη» Σαρκοζί

Το πρακτορείο ΒΕΤΑ μετέδωσε ότι αρκετές εκατοντάδες βετεράνων του σερβικού στρατού, ντυμένοι με τις στολές τους, επιχείρησαν χθες το πρωί να μπουν στο Κόσοβο από το σταθμό Μερντάρε, προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας, όμως εμποδίστηκαν από την αστυνομία της επαρχίας.

Διαδήλωση περίπου 150 Σέρβων έγινε στην Μπάνια Λούκα, με τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και να αξιώνουν την ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Εκατοντάδες Σέρβοι διαδήλωσαν και στο Παρίσι, για να καταγγείλουν την «προδοσία» του Σαρκοζί. «Η Κορσική είναι γαλλική και πρέπει να μάθετε ότι και το Κόσοβο είναι σερβικό», φώναζαν.


ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: Γαλλικό, Ασ. Πρες, BBC)

============================================

«Το Κόσοβο δεν θα είναι μέλος του ΟΗΕ, του ΔΝΤ, του Συμβ. της Ευρώπης ή της Παγκόσμιας Τράπεζας»
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΖΗΛΑΚΗ

«Δεν έχει καμιά σημασία η διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η αναγνώρισή του, αφού δεν πρόκειται να γίνει μέλος των διεθνών οργανισμών», διατείνεται ο μετριοπαθής ηγέτης της «Λίστας Κοσόβου», του μεγαλύτερου σερβικού πολιτικού σχηματισμού στο Κοσσυφοπέδιο, Ολιβερ Ιβάνοβιτς.

Εμφανιζόμενος καθησυχαστικός ως προς τις αντιδράσεις των ομοεθνών του και ανήσυχος ως προς το ενδεχόμενο παρεκτροπών κατά τους αλβανικούς πανηγυρισμούς, υπογραμμίζει τους λόγους για τη βιασύνη της Δύσης στην αναγνώριση της νέας κοσοβάρικης οντότητας, λέγοντας, ωστόσο, ότι η μελλοντική είσοδος της Σερβίας ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. θα προσδώσει στο Βελιγράδι έναν πολύ σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο ως προς την τύχη του αυτοανακηρυχθέντος νέου κρατιδίου. Μιλώντας στην «Ε» από τη Μιτρόβιτσα, όπου σχεδιάζεται η ίδρυση ενός σερβικού Κοινοβουλίου, υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή αντιβαίνει στο ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, στο οποίο στηρίζεται η σερβική θέση περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
 
- Κύριε Ιβάνοβιτς, πολλοί Σέρβοι του βορείου Κοσόβου λένε ότι θα κινητοποιήσουν τους κατοίκους όλων των σερβικών θυλάκων ως αντίδραση στην αλβανική διακήρυξη ανεξαρτησίας. Τι να περιμένουμε;

«Είναι πιθανόν να υπάρξουν δημόσιες διαμαρτυρίες για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των κατοίκων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτές οι διαμαρτυρίες θα εμπεριέχουν και κλείσιμο δρόμων, για παράδειγμα. Και πιστεύω επίσης ότι η σύσταση σερβικού Κοινοβουλίου στη Μιτρόβιτσα είναι λάθος. Εχουμε ήδη άλλους σερβικούς θεσμούς στο Κόσοβο. Γιατί να κάνουμε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση του ψηφίσματος 1244; Αν το παραβιάσουμε, δεν θα μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό. Και δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια».

Οικονομικό αδιέξοδο

- Είναι ρεαλιστική η παραμονή του Κοσόβου ως μέρους της Σερβίας;

«Θα σας πω κάτι. Δεν έχει σημασία πόσες χώρες θα το αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητο κράτος. Το Κόσοβο δεν θα είναι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ, του ΔΝΤ, του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν θα είναι βέβαια τελείως αποκλεισμένο από αυτούς τους οργανισμούς, αλλά το κρίσιμο σημείο είναι η οικονομία. Τα πάντα είναι θέμα χρημάτων. Εάν έχεις μόνο πολιτική ανεξαρτησία και όχι οικονομική, τότε τι έχεις; Τίποτε. Αν δεν μπορείς να πάρεις αξιόπιστα δάνεια για να κινήσεις την οικονομία σου, η αναγνώριση δεν σημαίνει τίποτα».

- Δεν νομίζετε όμως ότι με τη Σερβία και τη Ρωσία να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα της κοσοβάρικης οντότητας σε αυτούς τους οργανισμούς, μεσοπρόθεσμα θα προκληθούν νέες συγκρούσεις;

«Οχι. Δεν είναι καιρός για συγκρούσεις. Νομίζω ότι ακόμη και οι Αλβανοί καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν μια θεωρητική ανεξαρτησία που δεν θα υπάρχει πρακτικά. Διακηρύσσοντας ανεξαρτησία, βλάπτουν τον εαυτό τους. Δεν θα έχουν άλλες δικαιολογίες για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως της οικονομίας. Δεν θα μπορούν πλέον να κατηγορούν στους ψηφοφόρους τους τη Σερβία για τα προβλήματά τους».

- Ποια θα είναι η θέση των Σέρβων στο Κόσοβο που περιγράφετε σε 10 χρόνια;

«Σε 10 χρόνια η Σερβία θα είναι ή πλήρες μέλος ή κοντά στο να γίνει μέλος της Ε.Ε. Και θα είναι σε θέση να επηρεάσει την υποψηφιότητα του Κοσόβου ως μέλος της Ε.Ε. Η Σερβία θα εισαχθεί πρώτη στην Ε.Ε., όπως έγινε με το παράδειγμα της Κύπρου. Ποιος μπορεί να επιβάλει στην Κύπρο να αναγνωρίσει το βόρειο τμήμα της ή να το βοηθήσει να γίνει μέλος της Ε.Ε; Δεν θα γίνει ποτέ».

Η βιασύνη των Ευρωπαίων

- Μπορεί να ειπωθεί όμως ότι, εάν η Σερβία και το Κόσοβο γίνουν μέλη της Ε.Ε., τα σύνορα δεν θα έχουν τόση σημασία όσο σήμερα, οπότε προς τι όλη αυτή η ένταση; Τι απαντάτε;

«Είναι μια σωστή προσέγγιση. Γι\' αυτό ρωτάμε τους Ευρωπαίους \"προς τι η βιασύνη για ανεξαρτησία του Κοσόβου;\". Σε 10 χρόνια θα υπάρχουν πολύ πιο μετριοπαθείς πολιτικές ελίτ στις δυο πλευρές...».

- Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η βιασύνη;

«Οι ΗΠΑ έχουν άλλες προτεραιότητες. Θέλουν να τελειώνουν με αυτή την υπόθεση και να ασχοληθούν με τη Μέση Ανατολή. Και η Ε.Ε., που δεν έχει οργανωμένη εξωτερική πολιτική, ακολουθεί τις επιταγές των ΗΠΑ. Επίσης, όλοι στην Ευρώπη έχουν κουραστεί με αυτή την υπόθεση. Οι κυβερνήσεις αυτές φοβούνται τις αντιδράσεις των λαών τους ως προς το κόστος της παρουσίας τους εδώ και για τη χρησιμότητα του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι προστάτευσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα με τους βομβαρδισμούς και θέλουν να αποδείξουν ότι έπραξαν το σωστό».

Οι ρωσικές απειλές

- Θα ρίσκαραν όμως μια σχεδόν ψυχροπολεμική διένεξη με τη Ρωσία για αυτούς τους λόγους;

«Ούτε για τη Ρωσία δεν είναι το θέμα του Κοσόβου προτεραιότητα. Είναι όμως η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο που υποστηρίζει τη σερβική θέση. Αλλά αμφιβάλλω ότι εννοούν να πάρουν αντίποινα, όπως το να αναγνωρίσουν φιλορωσικούς θύλακες της φιλοδυτικής Γεωργίας. Αυτά είναι απλώς για εσωτερική κατανάλωση. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο για το Κόσοβο».

- Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

«Φοβούμαι να μην ξεφύγουν οι αλβανικοί πανηγυρισμοί εκτός ελέγχου. Εάν υπάρχει υπέρμετρη ευφορία, μπορεί κάποιοι θερμοκέφαλοι να κάνουν κάποιες ανόητες πράξεις. Είτε πυροβολισμοί, είτε παρενόχληση μερικών ανθρώπων, είναι κάποιο βίαιο επεισόδιο. Αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι καταστροφή. Μακροπρόθεσμα με ανησυχεί το οικονομικό μέλλον του τόπου, που θα επηρεάσει τους πάντες, Αλβανούς και Σέρβους. Γι\' αυτό πρέπει όλοι να εργαστούν μαζί».


====================================================


Το λίκνο των Σέρβων

Το Κοσσυφοπέδιο καλύπτει περίπου 4.200 τ. χλμ. με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους. Το 90% είναι Αλβανοί, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, και οι υπόλοιποι καθολικοί. Το 10% είναι Σέρβοι χριστιανοί ορθόδοξοι. Το Κοσσυφοπέδιο, που αποτελεί τη θέση όπου έγινε μια επικών διαστάσεων μάχη μεταξύ Σέρβων και Τούρκων το 1389, θεωρείται ιερό έδαφος από τους Σέρβους και λίκνο της εθνικής τους ταυτότητας. Αντιστοίχως, οι Αλβανοί θεωρούν ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυρίων, που ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου.

1968: έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις από τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτητοποίηση από την τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

1991: με την έκρηξη της Γιουγκοσλαβίας, αποσχιστικές ομάδες ανακηρύσσουν τη Δημοκρατία του Κοσόβου, την οποία αναγνωρίζει η γειτονική Αλβανία.

1996: εμφανίζεται ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (ΑΣΚ), που αναλαμβάνει την ευθύνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων.

Ιούλιος -Σεπτέμβριος 1998: ο ΑΣΚ θέτει υπό τον έλεγχό του περίπου το 40% του Κοσόβου προτού ηττηθεί από τις σερβικές δυνάμεις.

Οκτώβριος 1998: οι ΝΑΤΟϊκοί αποφασίζουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον σερβικών στρατιωτικών στόχων.

Μάρτιος 1999: οι Αρχές του Βελιγραδίου απορρίπτουν την υπό διεθνή μεσολάβηση ειρηνευτική συμφωνία, ενώ οι Αλβανοί την υπογράφουν. Στις 24 Μαρτίου, το ΝΑΤΟ ξεκινά 78 μέρες αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

10 Ιουνίου: ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, συμφωνεί να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Κοσσυφοπέδιο. Περίπου 50 χιλιάδες άνδρες ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ αρχίζουν να αναπτύσσονται στο Κόσοβο, πρόσφυγες επιστρέφουν, ενώ Σέρβοι το βάζουν στα πόδια φοβούμενοι αντίποινα.

6 Οκτωβρίου 2002: ο Μιλόσεβιτς παραιτείται και τον Ιούνιο του 2001 εκδίδεται στη Χάγη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Πεθαίνει πριν από την ολοκλήρωση της δίκης.

Φεβρουάριος 2002: το Κόσοβο εκλέγει Κοινοβούλιο και κυβέρνηση.

Φεβρουάριος 2006: αρχίζουν συνομιλίες με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Τον Οκτώβριο, οι Σέρβοι ψηφίζουν σε δημοψήφισμα να ενσωματωθεί πλήρως το Κόσοβο στη Σερβία.

26 Ιανουαρίου 2007: ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, προτείνει ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση.

Ιούλιος 2007: ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δηλώνει ότι απέτυχε η υπό τον ΟΗΕ διαδικασία και ζητεί διακήρυξη της ανεξαρτησίας μέχρι το τέλος του χρόνου.


Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγή: Ασοσιέιτεντ Πρες)

==========================================


Στρατηγός Μίνι: Η ανεξαρτησία βολεύει «κλίκες»

Ο στρατηγός Μίνι, πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera», τονίζει ότι η ανεξαρτησία του Κόσοβου βολεύει μόνον εκείνους που το διοικούν. «Τον ίδιο τον Θάτσι που κάνει δουλειές με πετρέλαια, τον Πακολί που έχει ανάγκη από μια τρύπα για να διοχετεύει τα χρήματα της βρώμικης αυτοκρατορίας του, τον Ραμούς Χαραντινάι... τον Ατζίμ Τσέκου... Για το ανεξάρτητο Κόσοβο αυτούς δεν τους νοιάζει τίποτα. Οπως δεν νοιάζει και τους Σέρβους. Αυτό που εξυπηρετεί τις \"κλίκες\" από τη μια πλευρά και από την άλλη, είναι ένα σημείο στην Ευρώπη που θα τους ανοίξει καινούργιες τράπεζες. Ενα ελεύθερο \"λιμάνι\" για τα χρήματα που φθάνουν από την Ανατολή».
Κ.ΤΖ.


==========================================


Προς αναγνώριση Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Η στάση που θα τηρήσουν τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι λίγο πολύ γνωστή. Οι 4 μεγάλες χώρες θα βγουν μπροστά και θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο, παρασύροντας έτσι τους εταίρους που διστάζουν, ενώ μια μικρή ομάδα χωρών θα περιμένει ακόμη ένα χρονικό διάστημα, πριν μπει στο παιχνίδι της αναγνώρισης.

 
Γάλλος στρατιώτης της δύναμης Κοσόβου απλώνει συρματοπλέγματα στη Μιτρόβιτσα. (φωτ.: Reuter)
Σήμερα, λοιπόν, κατά την προγραμματισμένη σύνοδο των ΥΠΕΞ των 27, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και η Ιταλία αναμένεται να ανακοινώσουν στους εταίρους τους ότι θα προχωρήσουν στην αναγνώριση του Κοσόβου. Στη σκιά των 4 βρίσκεται μια μεγάλη ομάδα χωρών που είναι κι αυτές έτοιμες να προχωρήσουν στην αναγνώριση, αλλά περιμένουν την πρώτη κίνηση από τους μεγάλους: Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Συντονισμένα πράγματα... Η βελγική κυβέρνηση π.χ. έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι θα αποφασίσει με βάση την τάση που θα διαμορφωθεί στο σημερινό συμβούλιο υπουργών...

Μια μικρή ομάδα, αποτελούμενη από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα περιμένουν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, τις εξελίξεις και δεν πολυβιάζονται για την αναγνώριση. Θα το κάνουν όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η μόνη χώρα που αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση για ευνόητους λόγους, είναι η Κύπρος.

Κοινή θέση των 27 δεν πρόκειται να υπάρξει μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου. Ετσι, αποφεύγεται ο κίνδυνος να έρθουν στην επιφάνεια οι διαφορές τους, δεδομένου ότι απαιτείται ομοφωνία. Απλώς, η σλοβενική προεδρία θα προβεί σε μια ανώδυνη δήλωση, με την οποία «θα σημειώσει» την απόφαση των Αλβανόφωνων Κοσοβάρων για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Φυσικά, θα ανακοινωθεί η αποστολή στο Κόσοβο της κοινοτικής δύναμης 1.500 αστυνομικών, 250 δικαστικών και 150 διοικητικών υπαλλήλων. Η συμφωνία, με «εποικοδομητική αποχή» της Κύπρου, ολοκληρώθηκε διά της «σιωπηρής διαδικασίας» το βράδυ της Παρασκευής. Η αποστολή τής εν λόγω δύναμης θα αρχίσει περί τα τέλη του μηνός και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 120 ημέρες. Πολλά ερωτηματικά, όμως, αναμένουν απάντηση. Στο ψήφισμα 1244, το οποίο επικαλείται η Ε.Ε. για την αποστολή της κοινοτικής δύναμης, γίνεται αναφορά στη «σερβική κυριαρχία» του Κοσόβου, η οποία δεν υφίσταται πλέον. Επιπλέον, δημιουργείται ένα «μικρό» πολιτικό πρόβλημα με την αποστολή της δύναμης αυτής μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας...

=========================================

Μπους: Χαιρετώ και αναγνωρίζω

Του Θ. Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Οι ΗΠΑ, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δήλωσαν ότι «σημείωσαν» την ενέργεια και χαιρέτισαν τη δέσμευση της κυβέρνησης στην Πρίστινα να υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται για την προστασία των μειονοτήτων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν το θέμα και συζητούν τα ζητήματα με τους Ευρωπαίους εταίρους τους. Αναμένεται να εκδώσουμε σύντομα ανακοίνωση», δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εκπρόσωπος Περίνο είπε ότι δεν πρέπει να αναμένεται επίσημη ανακοίνωση πριν από σήμερα. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και κάλεσε τη Σερβία να συμπορεύεται με την Ευρώπη. «Οσον αφορά το Κόσοβο, η θέση μας είναι ότι το καθεστώς του θα πρέπει να ρυθμιστεί προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δεύτερον, εμείς υποστηρίξαμε σθεναρά το σχέδιο Αχτισάαρι. Τρίτον, μας ενθάρρυνε το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου εξέφρασε σαφώς τη βούληση και την επιθυμία της να υποστηρίξει τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κόσοβο», είπε ο Μπους. Το σχέδιο Αχτισάαρι προβλέπει ανεξάρτητο κράτος, υπό διεθνή επιτήρηση. Οι ΗΠΑ το υποστήριξαν από την αρχή, ενώ η Ρωσία το απέρριψε. «Πιστεύουμε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον των Σέρβων να συμπορεύονται με την Ευρώπη και ο σερβικός λαός μπορεί να γνωρίζει ότι έχει έναν φίλο στην Αμερική», δήλωσε ο Μπους.=====================================

Και ο Μπερίσα

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα, όχι μόνο χαιρέτισε την ανεξαρτησία αλλά έπλεξε και το εγκώμιο ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και ΝΑΤΟ.

«Σκύβουμε με σεβασμό ενώπιον όλων αυτών που συνεισέφεραν στην ανεξαρτησία», είπε, «για Βαλκάνια πιο ελεύθερα, πιο σταθερά, πιο δίκαια από ποτέ».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Μάριο Πεσκάντε δήλωσε ότι η ΔΟΕ «βεβαίως και θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου». «Μπορώ πράγματι να το προαναγγείλω», είπε, αν και άφησε τον χρόνο της αναγνώρισης ανοιχτό.


====================================

Καταδικάζουν ΚΚΕ, ΣΥΝ


ΚΚΕ: «Η ανακήρυξη σήμερα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι καθοδηγουμένη, ελεγχόμενη και επιβαλλόμενη από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κράτος-προτεκτοράτο» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

ΣΥΝ: Παράνομη πηγή κινδύνων, βαρύτατο πλήγμα για το διεθνές δίκαιο και προσβολή του Χάρτη του ΟΗΕ είναι η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, αναφέρει ο ΣΥΝ. Υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για όλα τα δυτικά Βαλκάνια.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2008
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: ρωμηός στις 20 Φεβρουαρίου, 2008, 10:41:08 πμ
Προκαλούν και πάλι oι ακραίοι Αλβανοί εθνικιστές
ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΤO ΚOΣOΒO!
Εξτρεμιστικές οργανώσεις μιλούν τώρα για… «απελευθέρωση της Τσαμουριάς» στην Ήπειρο!

Ντόμινο εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και νέες αναταράξεις φοβούνται έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Το Κόσοβο, χαρακτηρίζεται από όλους ως η πυριτιδαποθήκη της Βαλκανικής και για όσο η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο τροφοδοτείται ο Αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός.

Ήδη ακραίοι κύκλοι, μιλούν για την «απελευθέρωση της Τσαμουριάς» όπως και για την Μεγάλη Αλβανία, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό υπό τις παρούσες συνθήκες. Την ίδια στιγμή όμως Βορειοηπειρωτικές οργανώσεις κυρίως του εξωτερικού και ειδικά της Αμερικής, είναι έτοιμες να θέσουν στα διεθνή φόρα, θέμα ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου, με καθεστώς ανάλογο εκείνου του Κοσόβου. Αυτή κατά το παρελθόν ήταν και η θέση των οργανώσεων της ελληνικής μειονότητας, όπως διατυπώνονταν επισήμως από τους πολιτικούς εκπροσώπους της.

Το αίτημα για ανεξαρτησία της Βορείου Ηπείρου, όπως σημειώνουν παράγοντες της αποδημίας, δεν μπαίνει ως αντιστάθμισμα για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά αποτελεί την μοναδική λύση ώστε να επιβιώσει ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου στις πατρογονικές του εστίες.
Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, φαίνεται ότι απελευθερώνει ακραία και εθνικιστικά στοιχεία των Αλβανών, σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής αλλά και στο εξωτερικό. Μέσω των οργανώσεων που υπάρχουν αρχίζουν να εγείρουν διάφορα ζητήματα με κυρίαρχο το «Τσάμικο», το οποίο αποτελεί μόνιμο αγκάθι στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Κατά την προχθεσινή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, οι Κοσοβάροι Αλβανοί δημιούργησαν πανηγυρική ατμόσφαιρα. Ξεχύθηκαν στους δρόμους, κρατώντας αλβανικές και αμερικάνικες σημαίες και ζητωκραυγάζοντας «επιτέλους γεννήθηκε το κράτος μας».

Ενώ αυτά συμβαίνουν στο Κόσοβο, ο «Τσάμικος Στρατός», όπως αυτοαποκαλείται, που διαρρέει ότι αποτελείται από 5000 άντρες, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει δράση για την «απελευθέρωση» της Τσαμουριάς, αμέσως μετά την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία.
Οι Τσάμηδες έχουν ιδρύσει στην Αλβανία τον «Σύνδεσμο Τσαμουριάς», που πρόκειται για μια 100μελή άτυπη βουλή. Ο Σύνδεσμος αυτός είναι μέλος της «οργάνωσης υπο-αντιπροσωπευμένων»  λαών του ΟΗΕ.

Στην Αλβανία Τσάμηδες και Κοσοβάροι έχουν ιδιαίτερη δυναμική, γιατί θεωρούνται πολίτες Αλβανικών πατρίδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η 27η Ιουνίου εορτάζεται στη γειτονική χώρα ως ημέρα «γενοκτονίας των Τσάμηδων».
Ο «Τσάμικος Στρατός» διαδίδει πως οργανώνεται στα πρότυπα του «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσυφοπεδίου», είναι εξοπλισμένος με ελαφρύ οπλισμό και θα κάνει ανταρτοπόλεμο και σαμποτάζ στην Ελλάδα.

Ως Τσαμουριά αποκαλούν οι Αλβανοί τις γεωγραφικές ζώνες Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς, Φιλιατών και Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία και Πάργας στην Πρέβεζα. Σʼ αυτές τις ζώνες ζούσαν πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 25.000 Μουσουλμάνοι Αλβανοί. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής η περιοχή παραχωρήθηκε από τους Γερμανούς μαζί με το Κόσοβο, στους Αλβανούς. Οι Τσάμηδες, φορώντας γερμανικές στολές, διέπραξαν πρωτοφανείς σφαγές κατά των Ελλήνων. Μετά τον πόλεμο, για να αποφύγουν την τιμωρία, διέφυγαν στην Αλβανία.

Η ανεξαρτησία του Κοσόβου έγινε την ημέρα που οι Βορειοηπειρωτικές Οργανώσεις της Αθήνας εόρτασαν την επέτειο της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου του 1914. Τότε οι Βορειοηπειρώτες αυτονόμησαν το τόπο τους και συγκρότησαν κυβέρνηση με επί κεφαλής τον Γεώργιο Χρ. Ζωγράφο. Οι Βορειοηπειρώτες αγωνίστηκαν μόνοι τους απέναντι σε όλους. Εναντίον των Αλβανών, εναντίον των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της Ιταλίας και της Αυστρο-Ουγγαρίας και εναντίον της αδιαφορίας της Ελλάδας.

Σωματεία των Βορειοηπειρωτών τέλεσαν την Κυριακή δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, προκειμένου να τιμηθεί το γεγονός της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Τα γεγονότα του Κοσόβου θα έχουν αντίκτυπο και στη χώρα μας. Γιʼ αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση.
Η μονόπλευρη ανακήρυξη ως ανεξάρτητης την Κυριακή της Σερβικής αυτής επαρχίας, συνέπεσε με την επέτειο της ανακήρυξης της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου του 1914.

Το Κοινοβούλιο του Κοσόβου ενέκρινε την Παρασκευή και ανακήρυξε την Κυριακή την ανεξαρτησία της περιοχής. Από την πλευρά της Σερβίας διαμηνύθηκε ότι δεν γίνεται αποδεκτή η ανεξαρτησία του Κοσόβου και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά μέτρα εναντίον των Αλβανών του Κοσόβου και όσων κρατών τους αναγνωρίσουν, χωρίς όμως να χρησιμοποιηθούν βίαιες ενέργειες. Εξάλλου η Ρωσία κατέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την αποστολή 1800 περίπου αστυνομικών, δικαστικών και διοικητικών υπαλλήλων. Ο Κοσοβάρος «πρωθυπουργός» Χασίμ Θάτσι δήλωσε πως «το Κόσοβο είναι προσηλωμένο στο υποστηριζόμενο από τη Δύση σχέδιο για ανεξαρτησία υπό την επίβλεψη της Ευρώπης, ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για ένα κράτος με πολλές εθνότητες που θα τελεί υπό την κυριαρχία του νόμου».

Την ίδια στιγμή οι Σέρβοι του Κοσόβου απέρριψαν την ανεξαρτησία της περιοχής και αποφάσισαν, σε συμφωνία με το Βελιγράδι, να δημιουργήσουν το δικό τους κοινοβούλιο. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η συνέλευση των σερβικών δήμων και κοινοτήτων στο Κόσοβο θα οργανώσει στις 11 Μαΐου δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για να εκλεγεί το κοινοβούλιο του Κοσόβου». Η συνέλευση αυτή, που συνήλθε στην πόλη Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, ξεκαθάρισε πως η ανεξαρτησία που κήρυξαν οι αυτονομιστές Αλβανοί δεν δημιουργεί καμία υποχρέωση για τους Σέρβους.
Στο Κόσοβο ζουν περίπου 120.000 Σέρβοι και η δημιουργία ενός σερβικού κοινοβουλίου θα σημάνει την εγκαθίδρυση παράλληλων Σερβικών θεσμών, οι οποίοι θα αρνούνται την εξουσία της Πρίστινας. Χθες οι Σέρβοι οργάνωσαν διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές του Κοσόβου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τους Αλβανούς.

Πηγή: \"Πρωϊνός Λόγος (http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=6&pid=331)\" 19.02.08
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: ρωμηός στις 26 Φεβρουαρίου, 2008, 01:03:55 μμ
Ένα καυστικό σχόλιο του Πέτρου Μανταίου από την Ελευθεροτυπία:

Περιπτώσεις sui generis...


Μάλιστα. «Το Κόσοβο αποτελεί περίπτωση sui generis το οποίο δεν συνιστά προηγούμενο». Ετσι γνωμάτευσε το Συμβούλιο Υπουργών (οι 27 υπουργοί Εξωτερικών) των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επί του τετελεσμένου: της μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου. Με χρήση όρου («sui generis») που προσιδιάζει περισσότερο στην ψυχιατρική και λιγότερο -έως καθόλου- στη γλώσσα της διπλωματίας. Προσωπικά -μπορεί να σφάλλω αλλά- δεν θυμάμαι προηγούμενο, όπου, νεοσύστατη χώρα, που επιδιώκει τη διεθνή αναγνώριση, να χαρακτηρίζεται, σε επίσημο έγγραφο, «περίπτωση sui generis». Το είδαμε και αυτό...

Είδαμε κι άλλα, παράδοξα έως φαιδρά, σ\' αυτήν την -παραμένω στην ιατρική...- «καισαρική γέννα»: Πρώτες σε αναγνώριση έσπευσαν -πληροφορήθηκαν, φαίνεται, εγκαίρως το DNA...- ΗΠΑ, Τουρκία και Αφγανιστάν· μάθαμε έτσι -όσοι δεν γνωρίζαμε- ότι το Αφγανιστάν, εκτός όλων των άλλων, ασκεί και αδέσμευτη εξωτερική πολιτική. Ρωσία και Σερβία ζήτησαν, αυθημερόν, έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά «εκδηλώθηκαν τεχνικά προβλήματα (δεν υπήρχαν διερμηνείς) και διαφωνίες, οπότε η (πρώτη) συνεδρίαση απέβη άκαρπη». Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον προέδρου, πρωθυπουργού και προέδρου της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου για «παραβίαση συνταγματικής τάξης και ασφάλειας της Σερβίας»...

Προπαντός είδαμε -βλέπουμε- αναδυόμενη, από το χάος των Βαλκανίων και τη νομή της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας, μια χώρα, με πρωθυπουργό πρόσωπο που πληροί όλες τις made in USA προδιαγραφές του «τρομοκράτη», πλην του γεγονότος ότι επωφελώς φρόντισε να ταχθεί με τη «σωστή» πλευρά. Δεν ξέρω τι περαιτέρω σχεδιάζουν για τα Βαλκάνια οι «συνήθεις ύποπτοι». Αλλά έτσι που το τραβάνε το Ανατολικό Ζήτημα, φοβούμαι ότι θα το φτάσουν στη Δύση... sui generis...

ΥΓ. Γεώμηλον το μακεδονικόν, εισαγωγής, με καπέλο.ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/02/2008
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 03 Μαρτίου, 2008, 01:17:49 μμ
Η στάση της διεθνούς Κοινότητας ενθαρρύνει τον μεγαλοϊδεατισμό
Το Κόσοβο αφυπνίζει τη «Μεγάλη Αλβανία»
Εξτρεμιστικές οργανώσεις, σε ρόλο αποσταθεροποίησης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων


Η στάση που κρατά η διεθνής κοινότητα στο θέμα του Κοσόβου, απελευθερώνει ακραίες δυνάμεις και εκτρέφει τα σενάρια περί Μεγάλης Αλβανίας. Οι χάρτες που απεικονίζουν ακόμη και διεκδικήσεις στο ελληνικό έδαφος, όπως τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας, καθημερινά αυξάνονται και μαζί αυξάνονται και οι φωνές εξτρεμιστικών οργανώσεων που εμφανίζονται έτοιμες να αναλάβουν δράση.
Οι εξελίξεις στο Κόσοβο αλλά και στα Σκόπια, απασχολούν έντονα την Ελληνική Κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Τα σενάρια περί Μεγάλης Αλβανίας που μέχρι πριν μερικά χρόνια αντιμετωπίζονταν ως αστεία από την χώρα μας, τώρα προκαλούν σκεπτικισμό και προβληματισμό. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα σχόλια που κάνουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές της χώρας, αλλά και πολιτικοί παράγοντες.

Η στάση που κρατούν στο θέμα του Κοσόβου οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αποθρασύνει τους Αλβανούς ηγέτες.
«Δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με το ΝΑΤΟ, ώστε να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε να αγγίξει ούτε ίντσα από το έδαφος του Κοσόβου!» δήλωσε ο πρωθυπουργός του  Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.
Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στον Θάτσι.
Δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τις επιπτώσεις που θα έχει η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη χώρα αυτή. Οι Αλβανοί στα Σκόπια τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Υπάρχουν όμως και άλλες εθνικές κοινότητες με συνέπεια να απαιτούνται συγκεκριμένες προσπάθειες και λεπτοί χειρισμοί για να μην προκληθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις στη χώρα» τόνισε ο Αλί Αχμέτι μιλώντας σε διάσκεψη στα Τίρανα.
Η ουσία φυσικά είναι πως οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ θεωρούν πως σύντομα θα μπορέσουν κι αυτοί να κερδίσουν αυτό που πέτυχαν οι ομοεθνείς τους στο Κόσοβο - την απόσχιση από την ΠΓΔΜ και την ανεξαρτησία, ως πρώτο βήμα για την ένωσή τους με το Κόσοβο και την Αλβανία, τη συγκρότηση δηλαδή της «Μεγάλης Αλβανίας» που θα συμπεριλάβει όλους τους αλβανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων.

Το κακό δεν σταματάει εκεί. Γύρω στο 5%-7% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου είναι επίσης Αλβανοί. Έπαιζαν τον καθοριστικό ρόλο για την απόσχιση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία, καθώς στο σχετικό δημοψήφισμα το 2006 το «ναι» στην απόσχιση ήταν μόλις 0,4% πάνω από το όριο που είχε καθορίσει η ΕΕ για να γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα, και όλοι οι Αλβανοί ψήφισαν «ναι»!
Η ανακίνηση εκ μέρους των Τιράνων θέματος για την «Τσαμουριά» ―δηλαδή η διεκδίκηση... ελληνικών εδαφών της Ηπείρου!― και κυρίως η προβολή ανά την υφήλιο σχετικών πανό Αλβανών διαδηλωτών από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN δείχνουν ότι ο εθνικιστικός πυρετός που έχει καταλάβει τους Αλβανούς με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής και συνιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων.
Το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας» πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί πολύ πιο σοβαρά.
   
http://www.proinoslogos.gr
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 08 Μαρτίου, 2008, 10:21:48 μμ
Παραίτηση Κοστούνιτσα λόγω Κοσόβου


Σε νέα πολιτική κρίση αναμένεται να εισέλθει η Σερβία, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα ότι παραιτείται από το αξίωμά του και την έκκλησή του για διενέργεια πρόωρων εκλογών. Είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει «βαθειά κρίση».

Της απόφασης Κοστούνιτσα προηγήθηκε η αποτυχημένη προσπάθειά του να πείσει τη συμμαχική κυβέρνησή του να απορρίψει τις στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την μονομερή ανεξαρτησία του Κοσόβου, την οποία ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «παράνομη».

«Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί λόγω της διάσπασης για το ζήτημα του Κοσόβου (…) Αυτό είναι το τέλος της κυβέρνησης» δήλωσε ο ίδιος, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους του ότι δεν στηρίζουν πλέον την πολιτική περί ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, με το Κόσοβο ως τμήμα της επικράτειάς της.

«Η σερβική κυβέρνηση δεν έχει πλέον πολιτική ενότητα σε ένα σημαντικό ζήτημα που συνδέεται με το μέλλον της χώρας: το Κόσοβο ως τμήμα της Σερβίας» επεξήγησε ο ίδιος.

Η σερβική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί την περασμένη Πέμπτη στον πρωθυπουργό, απορρίπτοντας μια απόφαση που επρόκειτο να συζητηθεί προσεχώς στο κοινοβούλιο και η οποία προέβλεπε το πάγωμα κάθε προσέγγισης με την ΕΕ λόγω της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ο Κοστούνιτσα συγκάλεσε κυβερνητική σύνοδο για να αποφασίσει τη διάλυση του κοινοβουλίου και την κήρυξη βουλευτικών εκλογών, προτείνοντας ως ημερομηνία την 11η Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία, υποστηριζόμενη από τη σύμμαχο Ρωσία, έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ η σερβική κυβέρνηση φέρεται να συμφώνησε στην εκπόνηση ενός μυστικού σχεδίου δράσης τόσο εναντίον του Κοσόβου όσο και εναντίον των χωρών που θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του.
http://www.cosmo.gr
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 21 Μαρτίου, 2008, 01:20:51 μμ
Προκλήσεων συνέχεια από Η.Π.Α.


Με μία ακόμη προκλητική απόφαση, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ενέκρινε την παροχή στρατιωτική βοήθειας προς το Κοσσυφοπέδιο.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη (20/3) υπέγραψε διάταγμα, βάσει του οποίου η αποσχισθείσα σερβική επαρχία θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αμυντικό υλικό και υπηρεσίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο των διατάξεων της αμερικανικής νομοθεσίας για τη διεθνή βοήθεια και τον έλεγχο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Η δικαιολογία εκ μέρους του Λευκού Οίκου γι’ αυτήν την απόφαση ήταν ότι θα συμβάλει στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και θα ενισχύσει το Κόσοβο, όσον αφορά στην τη συμμετοχή τους σε ειρηνευτικές αποστολές, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών…

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο της Ρωσίας όσο και της Σερβίας, με τον Ρώσο πρεσβευτή στο Ν.Α.Τ.Ο., Ντμίτρι Ρογκόζιν, να ζητεί την επείγουσα σύγκληση του συμβουλίου Ρωσίας – Ν.Α.Τ.Ο., ώστε να συζητηθεί το θέμα.

Αλλά και στο Βελιγράδι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση ως «κακό βήμα της Ουάσινγκτον, μετά την αναγνώριση της μονομερούς κηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου».

Ανέφερε, επίσης, ότι «η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου προκαλεί ανησυχία και μπορεί να επιφέρει νέα επιδείνωση των προβλημάτων» και τόνισε πως «υπάρχουν ήδη υπερβολικά πολλά όπλα στο Κόσοβο και, αντί να εξοπλίσουν ακόμη περισσότερο τους Αλβανούς, οι Η.Π.Α. θα έπρεπε να επανέλθουν στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε.».

http://www.cosmo.gr
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 13 Απριλίου, 2008, 11:26:55 μμ
Καταγγελίες σοκ για ηγέτες του Κοσόβου


Καταγγελίες σοκ για ηγέτες του Κοσόβου περιλαμβάνει βιβλίο της πρώην εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε.

Η κ. ντελ Πόντε τονίζει ότι οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, ενεπλάκησαν στο παρελθόν σε υπόθεση παράνομης διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων, τα οποία αφαιρούνταν από σέρβους κρατουμένους.

Στο βιβλίο σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 1999, 300 κρατούμενοι, Σέρβοι και άλλοι πολίτες σλαβικής καταγωγής, ανάμεσά τους και γυναίκες, μεταφέρθηκαν από το Κόσοβο στην Αλβανία. Εκεί τους έκλεισαν σε φυλακή και τους υπέβαλαν σε χειρουργική αφαίρεση οργάνων.

«Τα όργανα αυτά εστάλησαν στη συνέχεια μέσω του αεροδρομίου των Τιράνων σε κλινικές του εξωτερικού, όπου μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς οι οποίοι τα είχαν αγοράσει» υπογραμμίζει η Κάρλα ντελ Πόντε.

Και προσθέτει: «Τα θύματα από τα οποία είχε αφαιρεθεί ένα νεφρό κλείνονταν εκ νέου σε ένα κέντρο κράτησης, μέχρι να θανατωθούν με την αφαίρεση κάποιου ζωτικού οργάνου».

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 1999 οι δύο ανώτατοι ηγέτες του UCK που μαχόταν κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς ήταν ο Αγκίμ Τσέκου, πρωθυπουργός του Κοσόβου από το Μάρτιο του 2006 ως τον Ιανουάριο του 2008, και ο νυν πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι.

Η Κάρλα ντελ Πόντε για τις πληροφορίες που επικαλείται στο βιβλίο της αναφέρει ως πηγές την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο, καθώς και «αξιόπιστους δημοσιογράφους», όπως λέει.

Το βιβλίο της με τίτλο «Το κυνήγι, εγώ και οι εγκληματίες πολέμου» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία.
http://www.cosmo.gr
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: mistral στις 22 Απριλίου, 2008, 11:08:43 μμ
Μου φαίνεται πως τα διεθνή τα έχετε παρατήσει εντελώς..
Δεν έχουν βέβαια και ενδιαφέρον μιας και η πορεία των στρατηγικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και των παρελκομένων τους συνεχίζεται σταθερά χωρίς να διαφαίνεται - ακόμα τουλάχιστον - κάποιος ισχυρός ανατρεπτικός παράγοντας αυτών των σχεδιασμών όσον αφορά τουλάχιστον την γειτονιά μας.
Δυστυχώς και σύμφωνα με κάποια - προ δεκαετίας και πλέον - σενάρια το επόμενο βήμα προβλέπεται να γίνει προς την Δυτική Θράκη.. Ας ελπίσουμε να βγούν ψεύτες όσοι τα έγραψαν..
Τίτλος: Κοσσυφοπέδιο
Αποστολή από: Μαρκήσιος de Karampa στις 07 Ιουνίου, 2008, 06:16:54 μμ
Πυροβολισμοί έξω από το σπίτι του Θάτσι στο Κόσοβο

Επεισόδιο με ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (6/6) έξω από την οικεία του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι. Στο σπίτι δεν βρισκόταν ο ίδιος, αλλά η σύζυγος και ο γιος του.

Άγνωστοι αποπειράθηκαν να εισέλθουν στο σπίτι του, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυρών με τους σωματοφύλακες του πρωθυπουργού. Οι άγνωστοι διέφυγαν, πιστεύεται όμως ότι ένας από τους δράστες τραυματίστηκε.

Η υπηρεσία ασφαλείας του Θάτσι είδε τους επίδοξους εισβολείς όταν είχαν φτάσει στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου.


http://www.cosmo.gr