Θεολογικό Συνέδριο

Started by βίκυ, 08 September, 2007, 11:07:45 PM

Previous topic - Next topic

βίκυ

Καλησπέρα!
  Μήπως είναι κανείς από το φόρουμ στο Θεολογικό  Συνέδριο στην Αθήνα στο Caravel?  Να μας πει νεα/απόψεις/τοποθετησεις....

staboz

Το παρακολουθώ και ούτως ή άλλως σκόπευα κάτι να μεταφέρω εδώ.
Το θέμα του Συνεδρίου είναι \'\'Η Παγκοσμιοποίηση και η Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας\'\'.
Από την πρώτη εισήγηση, που την έκανε ο π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Πρεβέζης, μεταφέρω τον ορισμό της Παγκοσμιοποίησης, όπως είπε ότι τον βρήκε κάπου στο Διαδίκτυο ο εισηγητής:
Παγκοσμιοποίηση είναι να σκοτώνεται μια Πριγκήπισσα της Αγγλίας, η Νταϊάνα, συνοδευόμενη από τον Αιγύπτιο φίλο της, μέσα σε Γερμανικό αυτοκίνητο Μερσεντές, που έχει όμως Ολλανδική μηχανή, με Βέλγο οδηγό, ο οποίος πίνει Σκωτσέζικο ουΐσκι και καπνίζει πούρα Αβάνας, σε Γαλλικό τούνελ, καταδιωκόμενη από Ιταλούς παπαράτσι!...

Το έγραψα όπως το θυμόμουνα, αλλά το βρήκα σε μια Ιστοσελίδα και το παραθέτω σε βελτιωμένη έκδοση:

EΡΩΤΗΣΗ: Ποιά είναι η πραγματική έννοια της παγκοσμιοποίησης?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ο θάνατος της πριγκίπισσας Dianna.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Γιατί?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Μια αγγλίδα πριγκίπισσα με έναν αιγύπτιο φίλο τράκαραν σε ενα γαλλικό τούνελ με ενα γερμανικό αυτοκίνητο που είχε ολλανδική μηχανή, το οποίο οδηγούσε μεθυσμένος βέλγος που είχε πιεί σκωτσέζικο ουίσκι.Τους ακολουθούσε ιταλός παπαράτσι, με ιαπωνική μηχανή.Την πριγκίπισσα εξέτασε αμερικανός γιατρός, που χρησιμοποιούσε βραζιλιάνικα φάρμακα!

Το e-mail αυτό στο στέλνει ένας έλληνας, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία του Bill Gates, και που μάλλον το διαβάζεις σε έναν κλώνο της IBM, με τσιπάκια από Taiwan, και κορεάτικο monitor που έχουν συναρμολογήσει εργάτες από το Μπαγκλαντές σε εργοστάσιο της Σινγκαπούρης, που έχουν μεταφέρει φορτηγά που οδηγούσαν ινδοί, και αφού τους έκλεψαν ινδονήσιοι, αρχικά φορτώθηκαν σε σικελιανά πλοία, που ξεφόρτωσαν λαθρομετανάστες μεξικανοί και που τελικά πουλήθηκε σε εσένα απο εβραίους.....
Ρωμ. ε΄6-10

staboz

Συνεχίζω με λίγα για το Συνέδριο. Έγιναν 5 συνεδρίες με 20 επί μέρους εισηγήσεις.
Θα μου έπαιρνε πολύ χρόνο ακόμη και μόνο τους τίτλους τους να σημειώσω.
Τονίστηκαν κυρίως οι αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στην οικονομία, τον πολιτισμό και περισσότερο στην εκκλησιαστική ζωή από τον κίνδυνο του συγκρητισμού. Στο τελευταίο αυτό ήσαν πολύ ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις του π. Γεωργίου Μεταλληνού (Ορθόδοξη οικουμενικότητα και παγκοσμιοποίηση), και του κ. Νικ. Βασιλειάδη (Η Ορθόδοξη θεολογία και ζωή σ\' ένα πλουραλιστικό κόσμο: Η ακρίβεια της πίστεως και της ζωής, η θεολογία της αγάπης και το ζήτημα της \'\'διακοινωνίας\'\').
Αρκετό ενδιαφέρον και συζήτηση προκάλεσε η εισήγηση του π. Κυριακού Τσουρού (Ο κίνδυνος από τα σύγχρονα συγκρητιστικά και αποκρυφιστικά ρεύματα και η αντιμετώπισή τους), όπως επίσης και αυτή του καθηγητού Χειρουργικής Εμμ. Παναγόπουλου (Η Ορθόδοξη Εκκλησία έναντι των προβλημάτων της βιοϊατρικής και βιοτεχνολογίας).
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε και η εισήγηση του θεφ. επισκόπου Ζήλων κ. Αμβροσίου (Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή μπροστά στις νέες προκλήσεις). Ο Θεοφιλέστατος τόνισε με πολλή δύναμη το επείγον της ιεραποστολής κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ασίας που συγκεντρώνουν τον μισό πληθυσμό της γης και όπου η Ορθοδοξία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, την ώρα που όπως είπε υπολογίζεται ότι σήμερα γίνονται Χριστιανοί άλλων δογμάτων περίπου 40.000 Κινέζοι κάθε μέρα! Μου φαίνεται σχεδόν απίστευτος αυτός ο αριθμός και πιστεύω να μην παράκουσα.

Ως θετική πλευρά της παγκοσμιοποίησης υπογραμμίστηκε η διευκόλυνση του κηρύγματος του Ευαγγελίου, διότι κάνει την εποχή μας να μοιάζει με την κατάσταση του κόσμου την εποχή της εμφανίσεως του Κυρίου. Και επομένως αποτελεί μια πρόκληση για μας να αναλάβουμε την ευθύνη του κηρύγματος στους λαούς που δεν έχουν ακούσει ακόμη περί Χριστού.

Από τα παράπλευρα θέματα που τέθηκαν σημειώνω αυτό για τις μεταμοσχεύσεις που αφορούσε τον Αρχιεπίσκοπο και που έφερε σε δύσκολη κάπως θέση τους υπευθύνους. Ήταν μία (φαινόταν παλαιοημερολογίτισσα) που ούρλιαζε ότι πρόκειται για άγρια δολοφονία και τα όμοια.

Ένα ακόμη θέμα υπήρξε αυτό του θεολόγου κ. Παναγιώτη Σιμάτη που τον έχει αφορίσει ο επίσκοπος της περιοχής του. Το έθεσα εγώ και συμφωνήθηκε να αναλάβει η ΠΕΘ πρωτοβουλία για την τακτοποίησή του.

Στην έναρξη του συνεδρίου ήσαν και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων μεταξύ των οποίων και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Καλός, που έκανε και εκτενή αναφορά στις προσπάθειές του για την το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄δημοτικού. Την Ι. Σύνοδο εκπροσώπησε στην αρχή ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και στο τέλος του Συνεδρίου ο Μητρ. Ζακύνθου, ο οποίος και έκλεισε με σύντομη ομιλία τις εργασίες του.
                               Στ.
Ρωμ. ε΄6-10

ρωμηός

Έχουμε εισηγήσεις (έστω και σε πρίληψη);  Όταν είχα παρακολουθήσει ως φοιτητής ένα συνέδριο της ΠΕΘ στη Αθήνα, έδιναν και τις περιλήψεις των εισηγήσεων.

Φαντάζομαι τουλάχιστον την περίληψη ή όλη την εισήγηση του κ. Βασιλειάδη να την έχετε, οπότε αν μπορέσετε να την ανεβάσετε για τη διαβάσουμε.

staboz

Έχω περιλήψεις των εισηγήσεων, αλλά η διαδικασία για σκανάρισμα και αποστολή θα μου πάρει χρόνο. Θα προσπαθήσω πάντως, μολονότι από τις περιλήψεις δεν βγαίνει τίποτε σχεδόν.
                           Στ.
Ρωμ. ε΄6-10

ρωμηός

Το ξέρω ότι είναι πολύτιμος χρόνος. Φαντάζομαι, όμως, του κ. Βασιλειάδη να την έχετε ήδη σε ηλεκτρονική μορφή. Μπορείτε, αν θέλετε, τουλάχιστον να ανεβάσετε αυτή...