Τεχνικές και κόλπα στην κουζίνα

Started by Βασιλείου Μάριος, 19 June, 2007, 02:24:49 PM

Previous topic - Next topic

Βασιλείου Μάριος

Εξοικονόμηση χρόνου!

Καθαρίστε καθώς προχωράτε

Γλυτώστε χρόνο και μπέρδεμα με το να καθαρίζετε και να απομακρύνετε τα σκεύη με τα οποία έχετε τελειώσει τη δουλειά σας. Ένας συμμαζεμένος χώρος εργασίας σας επιτρέπει να δουλεύεται πιο αποδοτικά και να αποφεύγετε τα λάθη.

Τεμαχισμός μανιταριών

Για να τεμαχίσετε γρήγορα τα μανιτάρια, χρησιμοποιείστε τον κόφτη για τα βραστά αυγά.

Φρέσκα μυρωδικά

Για να έχετε πάντα φρέσκα μυρωδικά στο πιάτο σας (π.χ. άνηθο, μαϊντανό, σέλινο, καρότα, δυόσμο, θυμάρι,κλπ.), μπορείτε αφού τα αγοράσετε, να τα πλύνετε, να τα καθαρίσετε, και αφού τα αφήσετε να στραγγίσουν να τα βάλετε στην κατάψυξη!
[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]

Βασιλείου Μάριος

Desimo Saltson

Roux
To Roux einai enas efkolos tropos gia na denete tis saltses sas (na tis kanete pio paxyrefstes) xoris idietero kopo
Roux einai isi posotita amylou (alevri) kai isi posotita lipous (boutiro i ladi). Prosopika xrisimopio voutiro giati dini kalyteri gefsi.
Gia tin paraskevi tou tha xriastite mia mikri katsarola i ena mikro tiganaki. Afiste prota to boutiro na liosi kai prostheste siga siga to alevri sto boutiro anakatevontas kala. Afiste to na psithi gia 2-3 lepta. Otan psithi prostheste ligo ligo stin saltsa sas kai anakatevete mexri na sas ikanopiisi i pyknotita tis.
p.x gia 4 litra saltsas tha xriastite peripou 200gr alevri kai 200gr boutiro.
[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]

Βασιλείου Μάριος

Αβγά
--------------------------------------------------------------------------------

Διάφορες συμβουλές σχετικές με τα αβγά:

* Αν έχετε πολλά περισσευούμενα ασπράδια, μπορείτε να φτιάξετε Σορμπέ Φράουλας, μαρέγκες, διάφορα σουφλέ, ή κάποια κέικ που χρειάζονται μόνο ασπράδια. Επίσης τα ασπράδια χρειάζονται και για το γλασάρισμα του ψωμιού.
* Τα περισσευούμενα ασπράδια μπορείτε να τα καταψύξετε, χωρίς προηγουμένως όμως να τα έχετε χτυπήσει.
* Εάν σας περισσεύουν κρόκοι, τότε μπορείτε να φτιάξετε μαγιονέζα ή παγωτό. Επίσης μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για να πήξουν κάποιες σάλτσες.
* Τους περισσευούμενους κρόκους μπορείτε να τους καταψύξετε εάν προσθέσετε 1 κ.γ. ζάχαρη ή 1 κ.γ. αλάτι για κάθε 6 κρόκους. Θα χρησιμοποιήσετε τους κρόκους με τη ζάχαρη για γλυκά και αυτούς με το αλάτι για σάλτσες και πιάτα με αβγά.
* Για πιο αφράτες ομελέτες, χτυπήστε πρώτα τα ασπράδια να φουσκώσουν και μετά προσθέστε τους κρόκους
* Για να μη σπάνε τα αβγά όταν τα βράζουμε, μπορούμε να κάνουμε το εξής: Προσθέτουμε στο νερό αλάτι και ξύδι. Το αλάτι κάνει το νερό να βράσει πιο αργά και το ξύδι μαλακώνει το τσόφλι του αβγού. Έτσι τα αβγά δεν σπάνε εύκολα. Επίσης μπορούμε να τυλίξουμε το κάθε αβγό μέσα σε αλουμινόχαρτο.

Φρεσκάδα
Η παλιά καλή μέθοδος για να δούμε εάν ένα αβγό είναι μπαγιάτικο ή φρέσκο είναι να δούμε αν επιπλέει σε ένα μπολ με νερό. Εάν επιπλέει ή αν το δείτε πως πάει καθαρά προς τα πάνω, αυτό σημαίνει πως ένας σάκος αέρα έχει σχηματιστεί μέσα στο αβγό καθώς το εσωτερικό του έχει μαζέψει και απομακρυνθεί από το κέλυφος, άρα είναι πραγματικά μπαγιάτικο. Πρέπει όμως το αβγό να έχει μείνει τουλάχιστον 3 εβδομάδες εκτός ψυγείου για να φτάσει σε αυτή την κατάσταση.
Εάν το αβγό είναι φρέσκο, το ασπράδι και ο κρόκος του θα μείνουν σφιχτά ενωμένοι όταν το σπάσετε. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο επίπεδος γίνεται ο κρόκος και το ασπράδι γίνεται πιο νερουλό. Δεν χρειάζεται να πετάξετε τα αβγά σας εάν έχουν φτάσει σε τέτοια κατάσταση. Μπορεί να μην έχουν την τέλεια φρέσκια γεύση, αλλά διατηρούν όλες τις ιδιότητές τους.
Το χρώμα του κέλυφους των αβγών δεν σημαίνει καμία διαφορά στην ποιότητα ή τη γεύση. Επίσης το χρώμα του κρόκου μπορεί να διαφέρει και να είναι από ανοιχτό κίτρινο μέχρι σκούρο πορτοκαλί. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διατροφής των κοτόπουλων και δεν επιφέρει διαφορά στη γεύση. Επίσης να ξέρετε πως μια κιλίδα αίματος μέσα στον κρόκο δεν είναι ασυνήθιστη ούτε επιβλαβής.

Συντήρηση
Μόλις αγοράσετε τα αβγά σας, να τα βάλετε αμέσως μέσα στο ψυγείο. Τα αβγά χαλάνε τόσο έξω από το ψυγείο σε μια μέρα, όσο θα χαλούσαν μετά από μια εβδομάδα μέσα στο ψυγείο.
Εάν έχετε κάποιο ραγισμένο αβγό, χρησιμοποιήστε το μόνο για να φτιάξετε μαγειρεμένο φαγητό.
Εάν χρησιμοποιήσετε πολλά ασπράδια και σας μείνουν κρόκοι, μπορείτε να τους κρατήσετε για 2-3 ημέρες μέσα στο ψυγείο, καλυμμένους με ένα λεπτό φιλμ κρύου νερού και διαφανή μεμβράνη, για να μην κάνει πέτσα.
Έάν έχετε παραπανίσια ασπράδια, κρατήστε τα και αυτά για μερικές μέρες στο ψυγείο μέσα σε σκεπασμένο δοχείο.

Μέτρηση
Τα αβγά κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη. Υπάρχουν σε small, medium, large και extra large. Οι περισσότερες συνταγές θεωρούν πως τα αβγά θα είναι μεγέθους large.
Για να έχετε ένα φλυτζάνι αβγά, χρειάζεστε 7 small ή 6 medium ή 5 large ή 4 extra large.
Σε ένα αβγό το 1/3 είναι κρόκος και τα 2/3 ασπράδι. Ένα φλυτζάνι ασπράδια περιέχει 10 small ή 8 medium ή 7 large ή 6 extra large, ενώ ένα φλυτζάνι κρόκοι είναι 18 small ή 16 medium ή 14 large ή 12 extra large αβγά.
Εάν σε μια συνταγή που διπλασιάσατε ή που κάνατε μόνο τη μισή δόση, χρειαστείτε μισό αβγό, σπάστε το, χτυπήστε το και πάρτε το μισό.

Χώρισμα κρόκου από ασπράδι
Σπάστε το αβγό χτύπώντας το με ένα μαχαίρι ή στην άκρη ενός μπολ και χωρίστε το τσόφλι σε δύο κομμάτια.
Ο συνηθισμένος τρόπος είναι να περνάμε τον κρόκο από το ένα κομμάτι τσόφλι στο άλλο μέχρι να πέσει το ασπράδι στο μπολ που έχουμε από κάτω. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το αβγό να πέσει στο χέρι σας και να περάσει το ασπράδι μέσα από τα ανοιχτά σας δάχτυλα.
Το καλύτερο είναι να έχετε δύο μπολ: ένα μικρό στο οποίο να βάζετε το ασπράδι από το κάθε ένα αβγό και ένα μεγάλο στο οποίο να προσθέτε το κάθε ασπράδι. Έτσι ακόμα και εάν σε ένα ασπράδι σας πέσει λίγος κρόκος, δεν θα χαλάσετε όλα τα ασπράδια που έχετε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Χτύπημα ασπραδιών
Τα καλυτερα μπολ για να χτυπήσετε τα ασπράδια σας είναι τα χάλκινα, γυάλινα, ανοξείδωτα και πήλινα σκεύη. Τα αλουμινένια και τα πλαστικά δεν θα σας δώσουν τόσο καλά αποτελέσματα.

Πάντα να χρησιμοποιείτε αμέσως τα χτυπημένα ασπράδια.
Εάν πρέπει να ανακατέψετε τα ασπράδια μέσα στη ζύμη σας κάντε το εξής: Με μια ξύλινη ή λαστιχένια σπάτουλα βάλτε τα ασπράδια πάνω στην ζύμη. Με μια κυκλική κίνηση περάστε τη σπάτουλα από τον πάτο του μπολ προς τα πάνω και ξανά το ίδιο, γυρνώντας το μπολ. Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να ενσωματώσετε, να \"διπλώσετε\", τον αέρα που έχουν τα χτυπημένα ασπράδια μέσα στη ζύμη σας. Πρέπει να γίνει με αργές κινήσεις και προσεχτικά. Και επίσης δεν πρέπει να το παρακάνετε με το \"δίπλωμα\" αυτό, γιατί ο αέρας θα φύγει.

Μέσα σε ζεστό μείγμα
Εάν θέλετε να προσθέσετε κρόκους μέσα σε ένα ζεστό μείγμα, όπως ας πούμε στο αυγολέμονο ή σε σάλτσες, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Εάν τους προσθέσετε αμέσως, θα ψηθούν και θα έχετε κομμάτια αβγού ολόκληρα μέσα στη σάλτσα σας.
Πρώτα πρέπει να χτυπήσετε τους κρόκους σε ένα μπολ και μετά να ρίχνετε σιγά σιγά τη σάλτσα σας μέσα, χτυπώντας τα αβγά ταυτοχρόνως. Όταν φτάσει αυτό το μείγμα να είναι ζεστό και παχύ, τότε μπορείτε να το προσθέσετε στη σάλτσα σας. Μην το αφήσετε να βράσει, εκτός και αν η σάλτσα έχει μέσα και αλεύρι.


http://www.sintagespareas.gr
[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]

Βασιλείου Μάριος

Odigies gia sosto sotarisma
--------------------------------------------------------------------------------

1) \"Σωτάρω\" σημαίνει να μαγειρέψω κάτι γρήγορα σε μικρή ποσότητα λίπους και σχετικά υψηλή θερμοκρασία. Βάλτε το τηγάνι σας σε μέτρια φωτιά και μετά από λίγο προσθέστε το λίπος.

2) Μόλις το λίπος (λάδι ή βούτυρο) αρχίσει να κάνει κυματισμούς, προσθέστε αυτό που θέλετε να σωτάρετε. Μη βάλετε μεγάλη ποσότητα στο τηγάνι, γιατί το υγρό που θα βγει από το φαγητό θα το κάνει να γίνει στον ατμό και όχι σωταριστό.

3) Οποιοδήποτε φαγητό γίνει σωτέ, θα πρέπει να είναι τρυφερό εξ\'αρχής. Το μαγείρεμα γίνεται τόσο γρήγορα, που το φαγητό δεν προλαβαίνει να μαλακώσει.
[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]

Βασιλείου Μάριος

Πως να διατηρήσετε τα τρόφιμα καλύτερα
--------------------------------------------------------------------------------

Φρέσκα προϊόντα που βρίσκουμε στην αγορά αλλά και λιχουδιές που έχουμε φτιάξει με τα χέρια μας, τα οποία όμως δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Πώς θα τα συντηρήσουμε σωστά; Το ψυγείο είναι μία συσκευή που πραγματικά μας λύνει τα χέρια. Πρέπει όμως να ξέρουμε να εκμεταλλευόμαστε το κάθε ράφι του για να διατηρούμε όσο το δυνατόν καλύτερα και περισσότερο τα τρόφιμά μας. Θυμηθείτε ότι ανάλογα με το μοντέλο, η πιο ψυχρή ζώνη του ψυγείου βρίσκεται συνήθως πάνω ή κάτω από την κατάψυξη. Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε τη θερμοκρασία σε κάθε ράφι είναι να βάλετε ένα θερμόμετρο σε ένα ποτήρι νρό και να το μετακινείτε από ζώνη σε ζώνη. Ας δούμε λοιπόν τι μας συμβουλεύει για τη συντήρηση των τροφίμων ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας.



6-8C στην πόρτα του ψυγείου

*Φρέσκο παστεριωμένο γάλα 3 ημέρες

*Φρέσκο βούτυρο 7 ημέρες

*Χυμοί φρούτων 5 ημέρες



6C στο συρτάρι των λαχανικών

*φρέσκα λαχανικά και φρούτα 2-7 ημέρες

*στρείδια 2 ημέρες



Στην πιο ψυχρή ζώνη

*Φρέσκο ωμό κρέας σε ολόκληρο κομμάτι 2 ημέρες

*Φρέσκο ωμό κρέας σε κομμάτια 12-24 ώρες

*Κρέας ψητό 2 ημέρες

*Ψάρι ωμό ή ψητό 1-2 ημέρες

*Θαλασσινά ψητά 24 ώρες

*Κρέας ή ψάρι μαγειρεμένο 3 ημέρες

**Χοιρινό κρέας σε κομμάτια, 24 ώρες



4-6C στη μεσαία ζώνη

*λαχανικά ψητά ή μαγειρευτά 2 ημέρες

*αγκινάρες ψητές ή μαγειρευτές 2 ημέρες

*κομπόστες 3 ημέρες

*σούπες 1-2 ημέρες

*ζωμοί 24 ώρες

*γλυκά με βάση την κρέμα και το αβγό 24 ώρες



0-4C

*προϊόντα από κονσέρβα

*ωμά προϊόντα, όπως ταμπουλέ 12 ώρες

*κρέμα γάλακτος (ανοιχτή) 24 ώρες

*αβγό βρασμένο 4 ημέρες

*μαγιονέζα σπιτική 12-24 ώρες




e-go
[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]

Βασιλείου Μάριος

Μικρά μυστικά μαγειρικής

Για να μη λασπώνουν τα ζυμαρικά, πρέπει να τα ρίχνετε στην κατσαρόλα όλα μαζί και αφού έχει βράσει το νερό, στο οποίο έχετε ρίξει προηγουμένως λίγες σταγόνες λάδι. Ανακατέψτε τα μόλις το νερό ξαναπάρει βράση.

Τα ξύλινα καλαμάκια που χρησιμοποιείτε στα σουβλάκια, δεν θα καούν και δεν θα ξεφλουδίσουν, αν τα βουτήξετε προηγουμένως σε παγωμένο νερό

Το κοτόπουλο είναι πράγματι ένα υγιεινό κρέας με λίγα λιπαρά, αρκεί να αφαιρέσετε την πέτσα του, όπου συγκεντρώνεται αρκετή ποσότητα λίπους.

Εάν τσιγαρίσετε για λίγα λεπτά το κρέας πριν το μαγειρέψετε, θα σχηματίσει μια κρούστα. Έτσι θα κρατήσει τους χυμούς του και θα γίνει πιο ζουμερό και εύγευστο. (για να αποφύγετε τις λιπαρές ουσίες του τσιγαρίσματος, μπορείτε να ζεματίσετε το κρέας σε βραστό νερό).

Για να μην στεγνώνει το κρέας που ψήνετε στο φούρνο, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο, το οποίο θα αφαιρέσετε κατά τα τελευταία λεπτά του ψησίματος, για να πάρει το κρέας χρώμα.

Αν είστε οπαδοί της ελαφριάς κουζίνας, δεν είναι απαραίτητο να καταργήσετε εντελώς την κρέμα γάλακτος από το μαγείρεμα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα κρέμας γάλακτος που υποδεικνύει η συνταγή, με ίση ποσότητα πλήρους γάλακτος.

Να κόβετε τα λαχανικά και τα φρούτα λίγη ώρα πριν τα καταναλώσετε, για να διατηρούν τις βιταμίνες τους και τα άλλα θρεπτικά συστατικά τους.

Για να διατηρήσουν τα πράσινα λαχανικά το έντονο πράσινο χρώμα τους αφού τα βράσετε, βουτήξτε τα για ένα λεπτό σε παγωμένο νερό.

Για να πετύχει η μαρέγκα, πρέπει να χωρίσετε καλά τα ασπράδια των αυγών από τους κρόκους. Για να γίνει πιο σφιχτή η μαρέγκα, ρίξτε λίγες σταγόνες λεμονιού.

Τα ψάρια, το κρέας αλλά και τα λαχανικά γίνονται πολύ νοστιμότερα, αν πριν το μαγείρεμα, τα μαρινάρετε για λίγες ώρες.

Τα μπιφτέκια σας θα γίνουν πιο αφράτα, αν προσθέσετε στη ζύμη τους λίγη μπίρα ή κάποιο ανθρακούχο αναψυκτικό τύπου Sprite.

Οι ντομάτες ξεφλουδίζονται εύκολα, αν τις ζεματίσετε σε βραστό νερό.

Να βράζετε πάντα τις πατάτες με το φλούδι τους, αφού βέβαια τις πλύνετε καλά, για να μη χάσουν τη βιταμίνη C που περιέχουν.

Για να μη μαυρίζουν οι καθαρισμένες πατάτες μέχρι να τις μαγειρέψετε, φυλάξτε τις σε αλατισμένο νερό.

Όταν έχετε καλεσμένους για φαγητό, ετοιμάστε τη σάλτσα για τη σαλάτα (dressing) 1 τουλάχιστον ώρα πριν την σερβίρετε, και φυλάξτε τη σε ένα κλεισμένο βαζάκι στο ψυγείο. Έτσι, όχι μόνο εξοικονομείτε χρόνο, αλλά δίνεται και η δυνατότητα να ελευθερωθεί το άρωμα των διαφόρων μυρωδικών ή μπαχαρικών που χρησιμοποιήσατε, οπότε και σάλτσα θα είναι νοστιμότερη,

Αν θέλετε να διατηρηθεί η σούπα που σερβίρετε ζεστή για περισσότερη ώρα στο τραπέζι, φροντίστε να τη βάλετε καυτή σε μια σουπιέρα που θα έχετε προηγουμένως θερμάνει.

Για να πετύχει το σουφλέ σας, μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου πριν φουσκώσει αρκετά.

Το σπανάκι, όταν μαγειρεύεται, βγάζει πολλά υγρά. Γι' αυτό προσθέστε λίγο ρύζι ή τριμμένη φρυγανιά για να τα απορροφήσουν.

Όταν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε σταφίδες σε κάποιο φαγητό, μπορείτε να τις μουσκέψετε σε λίγο νερό για μια περίπου ώρα. Θα γίνουν πιο ζουμερές. Αν πρόκειται για συνταγή ενός γλυκού, μουσκέψτε τις σταφίδες σε κονιάκ ή ρούμι, οπότε αποκτούν επιπλέον και ένα ιδιαίτερο άρωμα.

Για να μην ξεραίνεται το φύλλο κρούστας, ενώ φτιάχνετε μια πίττα, να το κρατάτε σκεπασμένο με μια υγρή πετσέτα ή τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη.

Όταν βράζετε ψάρια ή θαλασσινά, κρατήστε το ζωμό τους, για να τον χρησιμοποιήσετε στη σούπα, τη σάλτσα ή το βράσιμο του ρυζιού που θα φτιάξετε για να τα συνοδέψουν.
[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]

Βασιλείου Μάριος

Μυστικά της νοικοκυράς
--------------------------------------------------------------------------------

- Αν κόψετε κρεμμύδια και μυρίζουν τα χέρια σας, τρίψτε καλά τα χέρια σας με λίγο ελληνικό καφέ. Ακόμα μπορείτε να βάλετε λίγη σκόνη ελληνικού καφέ στο ζεστό μάτι της κουζίνας για να φύγουν οι δυσάρεστες μυρωδιές από την κουζίνα σας.
- Καθαρίσατε σκόρδο και μύρισαν τα χέρια σας; Κόψτε μια ντομάτα και τρίψετε τα χέρια σας με αυτήν. Αμέσως μετά πλύντε τα.
- Για να μην μυρίζει το κουνουπίδι την ώρα που το βράζουμε, βάζουμε μια φέτα ψωμιού μέσα στην κατσαρόλα.
- Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα, τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή αραιωμένου με νερό χυμό λεμονιού.
- Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τις ντομάτες, τις βάζουμε για λίγο σε βραστό ή πολύ ζεστό νερό και μόλις τις βγάλουμε, τις ρίχνουμε σε κρύο τρεχάμενο νερό. Με τον τρόπο αυτό αποφλοιώνονται εύκολα.
- Για να αποφύγουμε το δάκρυσμα μόλις βγάλουμε το πρώτο φλούδι από το κρεμμύδι, το ραντίζουμε με ξύδι.
- Για να φύγει η μυρωδιά από το σπίτι όταν τηγανίζουμε : ανοίγουμε μεν τα παράθυρα, αλλά εκτός αυτού, μπορούμε να κάψουμε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού.
- Αν μας πέσει πολύ αλάτι κατά λάθος, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μία ξεφλουδισμένη πατάτα. Θα τραβήξει αρκετή από την αλμύρα.
- Αν θέλουμε οι πατάτες φούρνου να γίνουν τραγανές, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά προσθέτουμε από πάνω και λίγη φρυγανιά τριμμένη.
- Τα αυγά σπάνε με το βράσιμο όταν τα έχουμε βγάλει μόλις από το ψυγείο. Για αυτό, πρέπει να τα βγάλουμε περίπου 20 λεπτά πιο πριν για να πάρουν τη θερμοκρασία δωματίου. Επίσης κατά το βράσιμο, ρίχνουμε στο νερό λίγο αλάτι.
- Οι πατάτες διατηρούνται καλύτερα και δεν φυτρώνουν αν βάλεις ανάμεσά τους 1 με 2 μήλα.
- Το ψωμί διατηρείται περισσότερο καιρό φρέσκο αν προσθέσεις στην ψωμιέρα ένα κλωνάρι σέλινο, όπως επίσης και μια πατάτα καλά πλυμένη και στεγνή.
- Το τυρί δεν θα μουχλιάσει αν μέσα στην πλαστική σακούλα βάλεις ένα-δύο κύβους ζάχαρης και κλείσεις καλά τη σακούλα
- Έχετε μυρμήγκια στο σπίτι σας; Ψεκάστε με χυμό λεμονιού όπου δείτε μυρμήγκια να μπαίνουν. Τα μυρμήγκια και οι κατσαρίδες δεν μπορούν να ανεχθούν τη μυρωδιά του χυμού λεμονιού.
[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]

Βασιλείου Μάριος

Ιδέες για την κουζίνα σας
--------------------------------------------------------------------------------

Αλάτι

Η χρονική στιγμή που πρέπει να προσθέσουμε το αλάτι στο φαγητό, είναι το μικρό μυστικό που δίνει μεγαλύτερες γευστικές απολαύσεις:

- Στο βράσιμο των λαχανικών προσθέτουμε το αλάτι από την αρχή
- Στα κρέατα, το προσθέτουμε στο τέλος
- Στις σούπες και σάλτσες, το προσθέτουμε σχεδόν από την αρχή
- Στο τηγάνισμα των ψαριών, το προσθέτουμε στο τηγάνι
- Αν ξεφύγει το αλάτι και πέσει περισσότερο, μια ξεφλουδισμένη πατάτα μέσα στην κατσαρόλα, θα σώσει το φαγητό. Η πατάτα απορροφά όλο το επιπλέον αλάτι.

Αυγά

- Για να ξεφλουδίσουμε με μεγαλύτερη ευκολία ένα αυγό , μετά το βράσιμο το ρίχνουμε για λίγο σε κρύο νερό.
- Αν θέλουμε εύκολα να χωρίσουμε τον κρόκο από το ασπράδι, πρέπει το αυγό να είναι κρύο
- Λίγο ξίδι σε βρασμένο νερό, κλείνει το ράγισμα του αυγού.

Ψάρι

- Βρεγμένα κομμάτια ξύλου από κερασιά, ροδακινιά ή μηλιά δίνουν ωραία γεύση και άρωμα στα ψάρια ή θαλασσινά, όταν τα ψήνουμε.

Κρέατα

- Για να κόψουμε τη μπριζόλα ή το ψητό πιο εύκολα, τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για λίγα λεπτά.
- Η καλύτερη διατήρηση του άπαχου κρέατος γίνεται στην κατάψυξη.
- Καλό είναι να χρησιμοποιούμε λαβίδα και όχι πιρούνι για να γυρίσουμε το κρέας, έτσι ώστε να μη χάσει την υγρασία του στο ψήσιμο.

Πουλερικά

- Το καλύτερο ξεπάγωμα των πουλερικών γίνεται είτε στην συντήρηση του ψυγείου (2-5οC) σε ειδικούς περιέκτες που αποτρέπουν την επιμόλυνση, είτε στο φούρνο μικροκυμάτων (θα πρέπει να ακολουθήσει απευθείας μαγείρεμα), είτε σε τρεχούμενο πόσιμο νερό (μέχρι 21οC). Ακόμα, επιτρέπεται το μαγείρεμα απευθείας από κατάψυξη, μόνο εάν το τρόφιμο δεν έχει μεγάλο όγκο και εάν υπάρχει σχετική προδιαγραφή στην επισήμανσή του .
- Δεν ενδείκνυται το ξεπάγωμα σε θερμοκρασία δωματίου.

Λαχανικά

- Μία σωστή διατροφική μέθοδος για το σοτάρισμα των λαχανικών (σκόρδο, σέλινο, κρεμμύδι), είναι να γίνεται σε ζωμό ή σε λίγο νερό. Καλό είναι να αποφεύγει κανείς το λάδι.
- Οι τηγανιτές πατάτες νοστιμίζουν θεαματικά αν στο λάδι ρίξουμε ένα κλωνάρι δενδρολίβανο.
- Τα μανιτάρια καθαρίζονται με βούρτσα (μαλακιά) ή βρεγμένο πανί. Δεν τα αφήνουμε πολύ μέσα στο νερό διότι το απορροφούν.

Σκόρδο

- Μία σκελίδα σκόρδου = ½ κουταλάκι ψιλοκομμένο σκόρδο
- Επειδή ο πράσινος πυρήνας σε σκελίδα έχει πολύ έντονη γεύση, καλό είναι να αφαιρείται.
- Το σκόρδο θα πρέπει να σοτάρεται ελαφρώς γιατί πικρίζει.
[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]