Χοχλιοί κοκκινιστοί με... χόντρο (Νηστίσιμο)

Started by Ιωάννα, 31 March, 2010, 02:00:30 AM

Previous topic - Next topic

Ιωάννα

Οἱ χοχλιοὶ (σαλιγκάρια) εἶναι ἀγαπητὸς* μεζὲς στὴν Κρήτη καὶ μαγειρεύονται μὲ διαφορετικοὺς τρόπους.
ἕνας ἀπ\' αὐτούς;

Χοχλιοὶ μὲ χόντρο (ἀλεσμένο σιτάρι)


Ὑλικά:
½ κιλὸ \"χοντροὶ\" χοχλιοί (τὸ εἶδος τῶν χοχλιῶν ποὺ ὁνομάζουμε \"χοντροὺς\" ἔχουν σκοῦρο καφέ χρώμα ὅπως καὶ στὴ φωτογραφία)
1 ½ φλυτζανάκι σιτάρι ἀλεσμένο (χόντρος)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλυτζανάκι λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιοῦ τοματοχυμός
ἀρκετὸ ἀλάτι

Ἐκτέλεση:
1.    Σὲ μιὰ λεκανίτσα μὲ λίγο νερὸ ρίχνουμε τὸ στάρι νὰ μουσκέψει.  
 2.    Πλύσιμο: Ρίχνουμε τοὺς χοχλιούς σὲ μία λεκάνη μὲ νερὸ καὶ τοὺς ἀφήνουμε σκεπασμένους \"νὰ συρθοῦν\". (Πετᾶμε ὅσους δὲν ἔβγαλαν το κεφάλι). Τοὺς καθαρίζουμε καλὰ τρίβοντας  τὰ κελύφη μεταξύ τους μέσα σὲ λεκάνη μὲ νερό.
Τοὺς ἀφήνουμε νὰ πάρουν μερικὲς βράσεις σὲ κατσαρολίτσα μὲ ἀλατισμένο νερὸ ἴσα νὰ τοὺς σκεπάζει. Τους σουρώνουμε, τοὺς ξεπλένουμε καὶ συνεχίζουμε μὲ
2.    Τσιγάρισμα: Βάζουμε τὸ λάδι στὴν κατσαρόλα, ρίχνουμε τοὺς χοχλιοὺ, τὸ κρεμμύδι ψιλοκομμένο ὅσο νὰ μαραθεῖ.
3.    Στὴ συνέχεια, προσθέτουμε τοματοχυμό, 1 φλιτζάνι ζεστὸ νερὸ καὶ ἀρκετὸ ἀλάτι. Χαμηλώνουμε τὴ φωτιὰ καὶ ἀφήνουμε νὰ ψηθοῦν για ½ ώρα .
4.    Σουρώνουμε τὸ φαγητό γιὰ νὰ μετρήσουμε τὸ ὑγρὸ ποὺ ἔχει μείνει. Σουρώνουμε καὶ τό μουσκεμένο σιτάρι καὶ τὸ προσθέτουμε κι αὐτό. Συμπληρώνουμε τὸσο ζεστὸ νερὸ ὥστε ἡ ἀναλογία χόντρου καὶ ὑγροῦ νὰ εἶναι 1 πρὸς 2 ½.
Ἀφήνουμε νὰ ψηθεῖ γιὰ 15 λεπτὰ ἀκόμα σὲ χαμηλὴ φωτιά, νὰ πιεῖ τὰ ὑγρά του καὶ νὰ φουσκώσει. Φροντίζουμε νὰ ἀνακατεύουμε γιὰ νὰ μὴν «πιάσει» στὸν πάτο.


* : Νὰ ἔρθεις στὴν Κρήτη καὶ νὰ μὴν φᾶς χοχλιοῦς (\"μπουμπουριστοῦς\" ἔστω) εἶναι σὰν νὰ ἐπισκέφθηκες τὴν Ἑλλάδα καὶ νὰ μὴν δοκίμασες σουβλάκι. Μὲ τὴν διαφορὰ τὸ σουβλάκι θὰ τὸ λατρέψεις, τοὺς χοχλιοῦς ἤ θὰ τοὺς λατρέψεις ἤ θὰ τοὺς μισήσεις. Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ, τὸ συνηθισμένο στὸ τέλος τῶν συνταγῶν, \"καλὴ ὄρεξη\", παραλείπεται :)