Ελληνοτουρκικά... εγώ Χριστό και συ Αλλάχ...

Started by Μαρκήσιος de Karampa, 29 June, 2007, 05:17:46 AM

Previous topic - Next topic

Μαρκήσιος de Karampa

Διχάζει η απόφαση για το Πατριαρχείο
Πέμπτη, 28.06.07

Ως έμμεση, αλλά σαφής προειδοποίηση των κεμαλιστών προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των εκλογών εκλαμβάνεται από πολιτικούς αναλυτές στην Αγκυρα η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου που αμφισβητεί την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

Το τελεσίγραφο έχει σαφές περιεχόμενο να μην διανοηθεί το φιλοϊσλαμικό κυβερνών κόμμα, εφόσον επανεκλεγεί με ισχυρή πλειοψηφία, να αναθεωρήσει την τουρκική πολιτική στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών. Η Αθήνα, προκειμένου να έχει ολοκληρωμένα συμπεράσματα, αναμένει το πλήρες κείμενο της απόφασης, η οποία δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στο Φανάρι.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος με δήλωσή του από το Αρεταίειο τόνισε ότι «μακροχρόνιοι θρησκευτικοί θεσμοί, θεμελιωμένοι στην Ιστορία και την παράδοση, δεν μπορούν να αμφισβητούνται εν όψει πρόσκαιρων σκοπιμοτήτων. Σε αυτόν τον κανόνα υπάγεται και ο τίτλος του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως ως οικουμενικού». Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την οικουμενικότητα, αμφισβητείται και η νομική προσωπικότητα του Πατριαρχείου, παρόλο που δεν έγινε δεκτό το αίτημα για αποζημίωση του Βούλγαρου ιερέα, ο οποίος προσέφυγε επειδή καθαιρέθηκε από τη Σύνοδο για αντικανονική συμπεριφορά.

Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι η δημοσιοποίηση μέρους της απόφασης από τουρκικά ΜΜΕ αποτελεί επίσης έκφραση δυσφορίας του κεμαλικού κατεστημένου για την ανακοίνωση της συμφωνίας Ρωσίας- Ιταλίας- Ελλάδας- Βουλγαρίας για τη δημιουργία νέου αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος παρακάμπτει την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν» επισημαίνει πως «η απόφαση για τον Πατριάρχη είναι παράδοξη για ένα κοσμικό νομικό σύστημα» και συμπληρώνει ότι «δεν θα έχει καμία επίπτωση για τον Βαρθολομαίο εκτός Τουρκίας, όπου παραμένει ο διεθνώς αναγνωρισμένος πνευματικός ηγέτης των 300.000.000 ορθοδόξων χριστιανών». Από την άλλη πλευρά, η «Χουριέτ» αναπαράγει αποσπάσματα του σκεπτικού της δικαστικής απόφασης και παραπέμπει στη Συνθήκη της Λωζάννης βάσει της οποίας- όπως λέει- «το Πατριαρχείο είναι η εκπροσώπηση μιας μειονοτικής θρησκείας».

Απαντώντας, ουσιαστικά, σε αυτό το σκεπτικό η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας επισημαίνει με χθεσινή ανακοίνωση ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορούσε να θίξει τη δι' ιερών κανόνων καθορισμένη εκκλησιαστική τάξη και αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Νέος αγωγός
Ωστόσο, το γεγονός ότι η συμφωνία για το νέο αγωγό φυσικού αερίου ανακοινώθηκε από τους κ.κ. Καραμανλή και Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη αντιμετωπίστηκε από το «βαθύ κράτος», κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ως προσβολή της εθνικής τιμής. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο της «MILLIYET» υπό τον τίτλο «Η Ρωσία κέρδισε τον ενεργειακό πόλεμο», όπου ο συντάκτης επισημαίνει ότι η Ρωσία με τους αγωγούς Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και τον South Stream παρακάμπτει πλήρως την Τουρκία. Ο κύριος λόγος είναι ότι ο υπό σχεδιασμό αγωγός ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό τους σχεδιασμούς της Αγκυρας στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας.

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ
Ελεύθερος Τύπος                         www.e-typos.com
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Ιστορικό ραντεβού Βαρθολομαίου – Γκιουλ
Πρώτη φορά συναντιούνται ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο πρόεδρος της Τουρκίας. Στο τραπέζι όλα τα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών


Δευτέρα, 08.10.07

Διήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποιεί από σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη και την πρώτη του συνάντηση με πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κιοκσάλ Τοπτάν. Ο Πατριάρχης συνεχάρη το νέο πρόεδρο και έθεσε τα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ομογένεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο στην Αγκυρα, είναι ένας πολιτικός που έχει υποστεί τις συνέπειες του αυταρχισμού στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών. Ο ίδιος έχει υπερασπιστεί πολλές φορές δημόσια το δικαίωμα της συζύγου του να φορά μαντίλα, εξωτερικεύοντας την πίστη της στο Ισλάμ. Και ένας λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, επέμεινε στην υποψηφιότητα του κ. Γκιουλ για την προεδρία, ήταν ακριβώς για να αναγκαστεί το κεμαλικό κατεστημένο να ανεχθεί, δηλαδή να σεβαστεί, τους ισλαμιστές.

Κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο κ. Βαρθολομαίος θα εκθέσει στους Τούρκους συνομιλητές του (πιθανώς στον κ. Ερντογάν, στον ΥΠΕΞ κ. Μπαμπατζάν, στον υπουργό Πολιτισμού κ. Γκιουνάι και τον πρόεδρο της Βουλής) το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Φανάρι: Τη μη αναγνώριση της νομικής του υπόστασης και του οικουμενικού του χαρακτήρα, την καταπάτηση των μειονοτικών περιουσιών (βακούφια), την απροθυμία για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που, μεσοπρόθεσμα, θα αναδειχθεί σε θέμα επιβίωσης για το Πατριαρχείο.

Η τουρκική Δικαιοσύνη, με πρόσφατες ενέργειές της, επικέντρωσε στην προσπάθεια προσβολής της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες κατά τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει τη λειτουργία της Χάλκης ως τμήμα τουρκικού πανεπιστημίου, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από το Φανάρι. Το πρόβλημα για την Αγκυρα είναι ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στις ΗΠΑ, υπάρχει απόλυτη συναίνεση ως προς το ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Φαναρίου και ότι αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Οπως μάλιστα αναμένεται, στην προσεχή έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία θα υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη αλλαγής της τουρκικής πολιτικής απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά επίσης γιατί ο κ. Ερντογάν και οι στενοί του συνεργάτες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, ο κ. Βαρθολομαίος αναμένεται να αντιμετωπίσει θετική προδιάθεση κατά τις συνομιλίες που θα έχει στην Αγκυρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά μπορεί και όχι. Ο κ. Ερντογάν είχε αποπειραθεί αλλαγές στην τουρκική μειονοτική πολιτική και στα θέματα ιδιωτικής παιδείας, που άγγιζαν ευθέως και το ζήτημα των βακουφίων και συνολικά το Φανάρι, αλλά δεν τα κατάφερε. Σήμερα είναι περισσότερο ισχυροποιημένος πολιτικά, αλλά δεν έχει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να πάρει πάνω του τέτοιες αναθεωρήσεις.

Κόντρα για τους λαθρομετανάστες

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, μ' εκτενή ανακοίνωσή του, κατήγγειλε τις ελληνικές αρχές για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στις όχθες του Εβρου. Αναδεικνύει, μάλιστα, και την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, αναφέροντας δράματα αγνοουμένων που έχουν εγκαταλειφθεί ανοιχτά της Τουρκίας.

Είχε προηγηθεί σειρά δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο, με τα οποία εγκαλείτο η Ελλάδα είτε για «έλλειμμα ανθρωπιάς» είτε για παράβαση των διμερών συμφωνιών και πρωτοκόλλων στα θέματα λαθρομετανάστευσης. Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι πρόκειται να «αναληθείς ισχυρισμούς» και «ανυπόστατες κατηγορίες», για προσπάθεια «διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» και απόσεισης ευθυνών».

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου κ. Γ. Κουμουτσάκου επισημαίνεται ότι το πρόβλημα ξεκινά από την «ανεπαρκή και πλημμελή αστυνόμευση από πλευράς τουρκικών συνόρων», ενώ αναφέρεται ότι από το 2002 ως το 2007 σε σύνολο 24.754 αιτημάτων επανεισδοχής λαθρομεταναστών έγινε δεκτό από την Τουρκία μόνο το 6,65%.


Ελεύθερος Τύπος
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Επαφές Βαρθολομαίου στην Άγκυρα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διήμερο πολιτικών επαφών με πέντε υπουργούς της νέας πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Άγκυρα, για την προώθηση και την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν το Πατριαρχείο και την ομογένεια της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Συζητήθηκαν τα θέματα των ακινήτων περιουσιών του Πατριαρχείου και της Ομογένειας και ιδιαίτερα τα είκοσι τέσσερα στον αριθμό \"κατειλημμένα\" Ιδρύματα, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους δικαιούχους της Ομογένειας της Πόλης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε την συμβολή των πέντε Υπουργών για την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν κατά το παρελθόν σε βάρος της Ομογένειας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τους Υπουργούς Επικρατείας και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Χαγιατί Γιαζιτζί, Δικαιοσύνης κ. Μεχμέτ Αλί Σαχίν, Εσωτερικών κ. Μπεσίρ Αταλάι, Εξωτερικών κ. Αλί Μπαμπατζάν και Παιδείας κ. Χιουσεϊν Τσελίκ.

Κατά τις συνομιλίες τέθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το οποίο ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση και η καλή διάθεση για την επίλυσή του, όπως και των άλλων προβλημάτων που απασχολούν την Ομογένεια.

Την επιθυμία να εξευρεθούν λύσεις στα ζητήματα που τέθηκαν κατά τις συνομιλίες εξέφρασαν οι Τούρκοι υπουργοί και αναφέρθηκαν στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν και οι οποίες θα συνεχισθούν.

Στον ισχυρισμό των συνομιλητών του ότι η επίλυση ορισμένων προβλημάτων προσκρούει στις διατάξεις ου Συντάγματος, ο Πατριάρχης αντέταξε ότι τα Μειονοτικά Ιδρύματα προστατεύονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και δεν μπορούν να συσχετίζονται με Οθωμανικά Ιδρύματα (βακούφια).

Οι Τούρκοι υπουργοί τόνισαν ότι βλέπουν και αντιμετωπίζουν τις Μειονότητες ως ένα πλούτο και μία αξία που ζει στα χώματα αυτά από αιώνες, ως ένα τμήμα της ιστορίας στη χώρα αυτή. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη επίσης σε δεξίωση του Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ με αφορμή την εορτή της Δημοκρατίας.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Eπίθεση κατά της Αγίας Τριάδας στην Πόλη     
Γράφει ο/η Θεόφιλος Δουμάνης  


Επίθεση εναντίον του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας στη Χαλκηδόνα (Καντίκιοϊ), στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποίησαν την Παρασκευή δύο άτομα, ψάλλοντας μάλιστα τον τουρκικό εθνικό ύμνο. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας οι δράστες μπήκαν στις 5.30 το πρωί στο προαύλιο της εκκλησίας και αφού έσπασαν όλα τα τζάμια του νάρθηκα, άρχισαν να χτυπούν την πόρτα της κατοικίας όπου μένουν ο νεωκόρος και η σύζυγός του. Αυτοί ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία, η οποία έστειλε μέσα σε 15 λεπτά δύναμη 50 αντρών.

Κλήθηκαν για κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα ο νεωκόρος, η σύζυγός του και ο ομογενής επίτροπος της εκκλησίας. Με βάση τη μαρτυρία της συζύγου του νεωκόρου, η αστυνομία προσήγαγε τρία άτομα, εκ των οποίων ο ένας ταιριάζει με την περιγραφή. Είναι μάλιστα τραυματισμένος στο χέρι, πράγμα που έχει σημασία, αφού στο χώρο, μαζί με τα τζάμια, βρέθηκε και αίμα.

Από ένα απλό τεστ DNA που θα πραγματοποιήσει η σήμανση, θα αποκαλυφθεί αν πρόκειται για το δράστη, ανέφερε η αστυνομία.

Την Πέμπτη, συνεργείο της Διεύθυνσης Δασών Πριγκιποννήσων άρχισε να κατεδαφίζει τον ναό της Μεταμορφώσεως, ο οποίος ανακαινιζόταν. Μεσολάβησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και επικοινώνησε με τον έπαρχο Πριγκιποννήσων, ο οποίος ενήργησε με αποτέλεσμα να σταματήσει η κατεδάφιση. Αυτή όμως είχε προχωρήσει σε σημείο να υπάρχουν ανεπανόρθωτες ζημιές.

http://www.voiceofgreece.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Απάντηση στις δηλώσεις Μπαμπατζάν

Με προσεκτικό αλλά έντονο τρόπο απάντησε η ελληνική κυβέρνηση στα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στη Θράκη περί τουρκικής μειονότητας. \"Στην Ελλάδα υπάρχει μία μειονότητα και αυτή είναι μουσουλμανική\" τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, συμπληρώνοντας ότι η χώρας μας δεν έχει τίποτα να κρύψει. Ο κ. Αντώναρος επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα είναι περήφανη για την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας που εφαρμόζει προς όφελος όλων των Ελλήνων.


Η Ελλάδα σέβεται διεθνείς συνθήκες


\"Εμείς, όλοι οι Έλληνες, περιμένουμε ότι θα γίνουν αυτά κατανοητά από την τουρκική πλευρά, από τους ιθύνοντες της γειτονικής χώρας, που επιδιώκουν την ένταξή της στην ΕΕ\", συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις διεθνείς συνθήκες, εν προκειμένω τη συνθήκη της Λοζάννης, και εφαρμόζει για τους Έλληνες μουσουλμάνους στη Θράκη πολιτική πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε χαρακτηριστικά:

\"Οι Έλληνες Μουσουλμάνοι δεν έχουν ανάγκη συνηγόρων. Η πολιτική αυτή εμβαθύνετε διαρκώς με νέα συγκεκριμένα μέτρα. Είναι μάλιστα πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για μία χώρα που θέλει να επιτελέσει πρόοδο στην πορεία της για ένταξη στην Ε.Ε. Αυτή είναι η πραγματικότητα στη Θράκη και θα πρέπει να την κατανοήσουν όλοι στην Τουρκία.\"

Ο Αλί Μπαμπατζάν μιλώντας στο μειονοτικό γυμνάσιο Κομοτηνής αποκάλεσε τους παριστάμενους τούρκους αδερφούς

Ο Τούρκος Υπουργός επισκέφτηκε τους ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Ροδόπης καθώς και τα γραφεία της παράνομης αυτοαποκαλούμενης τουρκικής ένωσης νέων.



Επίθεση σε ομογενή δημοσιογράφο


Την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη ο ομογενής δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος δεχόταν άγρια επίθεση με ρόπαλα.

Με τον δημοσιογράφο επικοινώνησε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος στον οποίο ευχήθηκε περαστικά.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος από την πλευρά του καταδίκασε απερίφραστα το γεγονός και τόνισε ότι η Ελλάδα αναμένει τις τουρκικές αρχές τη σύλληψη και παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη και την άμεση λήψη όσων μέτρων επιβάλλονται ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια κρούσματα στο μέλλον.

Ο κ. Αντώναρος επεσήμανε επίσης ότι τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες και γίνονται βήματα για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών κάποιοι με απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες προσπαθούν να εγείρουν εμπόδια.

\"Δεν θα τα καταφέρουν\", συμπλήρωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι δύο λαοί θέλουν και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.

Τέσσερα ράμματα στο κεφάλι και κατάγματα στο χέρι ήταν το αποτέλεσμα της επίθεσης στον ομογενή δημοσιογράφο

Απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση χαρακτήρισε την επίθεση κατά του ομογενούς δημοσιογράφου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

\"Είμαι βέβαιος ότι οι δυνάμεις της Ασφαλείας θα εξιχνιάσουν τα αίτια της επιθέσεως\", τόνισε.

\"Οι κύκλοι που έχουν επενδύσει στην ελληνοτουρκική ένταση, οι κύκλοι οι οποίοι δεν θέλουν να δουν την Τουρκία στην ΕΕ, αυτοί οι κύκλοι βρίσκουν στόχους, όπως ο κ. Ρομπόπουλος για να εμποδίσουν αυτή την πορεία\", δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Αλέξης Αλεξανδρής.

Ο κ. Αλεξανδρής, που έσπευσε χθες στο Γερμανικό Νοσοκομείο μόλις πληροφορήθηκε την επίθεση, διαπίστωσε μεγάλη κινητοποίηση της τουρκικής αστυνομίας.

\"Υπήρχαν 20 αστυνομικοί εκεί\", είπε, και προσέθεσε: \"Ελπίζω ότι αυτό το θέμα θα διαλευκανθεί σύντομα και θα βρεθούν οι δράστες της άνανδρης επίθεσης\".

Εκτενής ήταν η αναφορά των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης στην επίθεση που δέχθηκε ο Έλληνας δημοσιογράφος,. Είναι χαρακτηριστικό ότι το CNN Turk προέβαλε πρώτα την επίθεση και στη συνέχεια την επίσκεψη του Αλι Μπαμπατζάν στη Θράκη.

Η επίθεση κατά του Ανδρέα Ρομπόπουλου βρισκόταν ως θέμα στις πρώτες σελίδες των περισσότερων τουρκικών εφημερίδων.

Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ



Σχόλιο: Στον έναν ρόδα,στον άλλο ρόπαλα...
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ στρατηγοί, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Γενικού Επιτελείου

Ονειρεύονται μειονοτικό θέμα στα Δωδεκάνησα

ΑΓΚΥΡΑ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ


Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι χθες, μία ημέρα μετά την αεροπορική επιδρομή στο Βόρειο Ιράκ, που προβάλλεται πλέον και ως επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, το τουρκικό γενικό επιτελείο φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του θέσεις περί στρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων, με τρόπο που, σύμφωνα με το επιτελείο, «αποτελεί ανάγκη της πολιτικής του ελληνικού μεγαλοϊδεατισμού».


Οι θέσεις αυτές φιλοξενούνται υπό μορφή σημειώματος σε τμήμα της ιστοσελίδας που σχετίζεται με ιστορικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι «η Ελλάδα, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) και της Συμφωνίας των Παρισίων (1947), στρατιωτικοποιεί τα Δωδεκάνησα».

Κάνοντας λόγο για «μεγαλοϊδεατισμό», το επιτελείο υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «με τρόπο πονηρό, επιχειρεί να πείσει την παγκόσμια κοινή γνώμη περί φανταστικών επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας επί των Δωδεκανήσων». Σημειώνεται επίσης ότι «προκειμένου να αποδώσει η πολιτική αυτή προσπαθούν να μειωθεί η τουρκική παρουσία στην περιοχή αυτή» και επισημαίνεται ότι «ως αποτέλεσμα των πιέσεων και απειλών, στις οποίες προβαίνουν οι Ελληνες, οι Τούρκοι αναγκάζονται να πωλήσουν τα κτήματά τους σε πολύ φτηνές τιμές ή να τα παρατήσουν και να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη τους» (σ.σ.: στα Δωδεκάνησα).

Εκτός από την εντύπωση περί συγχρονισμού με την επιδρομή στο Βόρειο Ιράκ, αυτό που παρατηρείται είναι ότι τίθεται μειονοτικό ζήτημα στα Δωδεκάνησα, και μάλιστα με επιχειρήματα όπως ότι «ο τουρκικός πληθυσμός των Δωδεκάνησων εξαιρέθηκε από την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας το 1923, επειδή η περιοχή θεωρήθηκε ιταλικό έδαφος». Πράγμα που προκαλεί το ερώτημα, πόθεν η κατηγορία εναντίον της Ελλάδας;




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/12/2007

Μαρκήσιος de Karampa

Επιχείρηση «άδεια δίχτυα» στα Υμια
Προσεκτικές κινήσεις εν όψει της επίσκεψης Καραμανλή στην Αγκυρα.


Το σκοινί των ελληνοτουρκικών σχέσεων τεντώνεται καθημερινά, με επίκεντρο την περιοχή των Υμίων, και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους απεμπλοκής, προκειμένου οι «γκρίζες ζώνες» να μην είναι το επίσημο φόντο της επικείμενης συνάντησης Καραμανλή-Ερντογάν στην Αγκυρα.

Το θέμα συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ το επόμενο διάστημα θα «ανάψει» το πορτοκαλί τηλέφωνο μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να μη μετατραπεί σε περιπέτεια το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Η έντονη αλιευτική δραστηριότητα των Ελλήνων ψαράδων στην περιοχή των Υμίων και η ανεξέλεγκτη -κάποιες φορές- από το υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δράση του Λιμενικού προβληματίζουν σοβαρά αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Ο περιορισμός της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αμφισβητούμενες από την Τουρκία θαλάσσιες περιοχές αποτελεί ταμπού για την ελληνική διπλωματία και γι' αυτό ποτέ δεν λέγεται και δεν θα ειπωθεί δημοσίως ότι θα γίνει προσπάθεια να «μαζευτούν» οι Ελληνες ψαράδες και το Λιμενικό να κινείται κατόπιν συνεννοήσεως όχι μόνο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα γίνουν, υπό απόλυτη εχεμύθεια, τηλεφωνήματα από γραφεία υπουργείων σε τοπικούς παράγοντες, ιδίως της Καλύμνου, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα (23-25 Ιανουαρίου).

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η ψαριά της τσιπούρας αυτή την περίοδο για κάποιους αλιείς αποτελεί το εισόδημα όλης της χρονιάς τους. Οι ίδιες πηγές, πάντως, υποστηρίζουν σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους ότι υπάρχουν «κέντρα» τα οποία ενθαρρύνουν τη συχνή έξοδο σκαφών στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή με μια λογική βεντέτας με την απέναντι πλευρά. Στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού υπήρχε και χθες ανακοίνωση με την καταγγελία παραβίασης τουρκικών χωρικών υδάτων από δύο ελληνικές ακταιωρούς στην περιοχή των Υμίων. Στη στήλη με τις εναέριες παραβιάσεις αναφέρθηκαν αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως όλα δείχνουν, θα ζητήσει εκ νέου εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά επιμένοντας στην τακτική της κατασκευής εντυπώσεων ελληνικής προκλητικότητας στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου.

Επειδή το ψάρεμα στην περιοχή των Υμίων ήταν η σπίθα που έβαλε φωτιά στην επίσκεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη στην Αγκυρα το 2005, με την κατάλληλη αξιοποίηση από το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου που προετοιμάζεται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία ύστερα από μισό αιώνα.

Είναι πολύ πιθανό ότι, όταν θα πλησιάζει η δωδεκάτη ώρα, θα ενεργοποιηθεί και ο απευθείας δίαυλος των Γενικών Επιτελείων Στρατού των δύο χωρών και θα δοκιμαστεί στην πράξη η αξιοπιστία του.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία σκηνικού έντασης όσο θα βρίσκεται στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ο κ. Καραμανλής. Εάν αυτό συμβεί, σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να ελέγξει το στράτευμα και, συνεπώς, οι πρωτοβουλίες των στρατηγών έχουν -τουλάχιστον- την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας. Θα καταρρεύσει, δηλαδή, η θεωρία του «κακού» βαθέος κράτους και της «καλής» κυβέρνησης που προσπαθεί για την εξομάλυνση των σχέσεων αλλά δεν την αφήνουν.


ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Οριστικοποιήθηκε το ταξίδι στην Άγκυρα

Ανακοινώθηκε και επισήμως η ημερομηνία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα και θα πραγματοποιηθεί στις 23 με 25 Ιανουαρίου. Με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σέσεις -ενόψει της επίσκεψης Καραμανλή- το θέμα της ονομασίας των Σοπίων και την κατάσταση στο Κόσοβο, συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί, υπό την προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Αργότερα, μέσα στην ίδια ημέρα, η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί στην Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ, στην Πάφο. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι οι εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η μετανάστευση, το Κόσοβο και η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης.


Στις 23 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός στην Άγκυρα


Ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, κατόπιν προσκλήσεως του Τούρκου ομόλογού του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφτεί την Τουρκία από 23 έως 25 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος. Ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν διμερή θέματα, καθώς και ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα θέσει και το Κυπριακό στις συζητήσεις με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει πάντα με αίσθημα ευθύνης όλα τα θέματα που άπτονται των εθνικών συμφερόντων.

\"Η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε\", απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το τι περιμένει η ελληνική πλευρά από την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία.
 

THN ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ:


Μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σημειώθηκαν σήμερα στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα οκτώ σχηματισμοί αποτελούμενοι από 36 αεροσκάφη πραγματοποίησαν οχτώ παραβάσεις του FIR Αθηνών και 22 παραβιάσεις, ενώ τα δέκα τουρκικά αεροσκάφη ήταν και οπλισμένα. Σε δυο περιπτώσεις μάλιστα, σημειώθηκαν και εικονικές αερομαχίες. Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροπλάνα.



news.ert.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν

Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σε φιλικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα. Οι δυο Πρωθυπουργοί αύτή την ώρα κάνουν δηλώσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Ο κ. Καραμανλής έφτασε στην Τουρκία το μεσημέρι πραγματοποιώντας τριήμερη επίσκεψη, την πρώτη Έλληνα Πρωθυπουργού στη γείτονα χώρα μετά από 48 χρόνια. Στις 19:30 το βράδυ οι κ.κ. Καραμανλής και Ερντογάν θα παρακαθίσουν σε επίσημο δείπνο. Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.



Αντιδράσεις κομμάτων

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη Πρωθυπουργού στην Άγκυρα αναφέρει ότι \"δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες οι λαοί των δυο χωρών ότι μπορεί να προκύψει κάτι καλό γι\' αυτούς, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή\" και υποστηρίζει \"αντίθετα πρέπει να ανησυχούν γιατί η συνάντηση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών και των κυβερνήσεων για πιο ενεργητική συμμετοχή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας\".

Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι δεν έπρεπε να γίνει και είπε ότι με τον τρόπο που επισκέπτεται την Τουρκία επηρεάζει τους ψηφοφόρους στην Κύπρο.

Τάχθηκε υπέρ του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, χαρακτήρισε \"δούρειο ίππο\" το σχέδιο Ανάν και υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός ξεκινάει το ταξίδι ηττημένος, όταν το υπουργείο Ναυτιλίας αποφασίζει την απαγόρευση αλιείας γύρω από το Ίμια.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Καραμανλή και τόνισε ότι κάθε πρωτοβουλία η οποία βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος- Τουρκίας έχει και ευεργετικές επιπτώσεις και στο Κυπριακό.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Συνέχεια συναντήσεων στην Τουρκία

Στεφάνι στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ κατέθεσε ο Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπέγραψε στο βιβλίο γράφοντας ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχαν την πολιτική βούληση, το κουράγιο και τη διορατικότητα να μην αφήσουν τις συγκρούσεις και τις τραγωδίες του παρελθόντος να γίνουν εμπόδιο στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος, ειρήνης και συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών.

Ο κ. Καραμανλής θα έχει, μέσα στην ημέρα, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ. Στη συνέχεια ο κ. Κώστας Καραμανλής θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το βράδυ το ζεύγος Ερντογάν παραθέτει ιδιωτικό δείπνο προς τιμήν του Κώστα και της Νατάσσας Καραμανλή.

Κυρίαρχος στόχος παραμένει η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για ουσιαστική πρόοδο, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έγιναν μετά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Και για να μπορέσουν να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, επισήμανε, μοναδικός γνώμονας είναι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Είναι αυτονόητο ότι για δυο χώρες που συμμετέχουν στην ίδια συμμαχία και που φιλοδοξούν να συνεργαστούν μελλοντικά, στο πλαίσιο της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ειρηνική επίλυση του όποιου ζητήματος στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

πηγή: Ant1
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ υποχωρήσεις Καραμανλή - Ερντογάν, μακράν κάθε σύγκλισης για Αιγαίο, Κύπρο

Επισήμως γκρίζες ζώνες μέσω Χηνοφώτη!

ΑΓΚΥΡΑ
Αποστολή: ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

Με ένα άτυπο τετραήμερο μορατόριουμ στη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο -που όμως επισημοποίησε το καθεστώς των γκρίζων ζωνών- ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στην Αγκυρα, με εκατέρωθεν φραστικές δημόσιες «υποχωρήσεις» των δύο πρωθυπουργών, μακράν όμως της ουσιαστικής σύγκλισης των δύο πλευρών στα ουσιαστικά θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού.

 
Η απόσταση που χωρίζει Καραμανλή και Ερντογάν ήταν πασιφανής.
Μελανό σημείο η διαφαινόμενη «αμοιβαιότητα» στο χειρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, χωρίς αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Μέχρι το Σάββατο

Αναλυτικότερα:

Ατυπο τετραήμερο μορατόριου, μέχρι το Σάββατο, συμφωνήθηκε μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας -ύστερα από αίτημα της Αθήνας την τελευταία στιγμή, επιμένουν οι πληροφορίες- ώστε να κυλήσει «χωρίς προβλήματα, στο Αιγαίο η επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στην Αγκυρα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η συμφωνία έγινε ύστερα από συνεννόηση του στρατηγού Μπουγιούκανιτ και του υφυπουργού Δ. Τάξης και πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Χηνοφώτη, την παραμονή της επίσκεψης Καραμανλή.
 
Πάνω, ο Π. Χηνοφώτης που συμφώνησε με τον μέχρι πρότινος ομόλογό του, Γ. Μπουγιούκανιτ, για το ολιγοήμερο μορατόριουμ
Ετσι, στην περιοχή των Ιμίων, «απαγορεύτηκε» η αλιεία από ελληνικής πλευράς, ώστε να πάψουν και τα τουρκικά διαβήματα διαμαρτυρίας για «παραβιάσεις τουρκικών χωρικών υδάτων».

Από την πλευρά της Τουρκίας προβάλλεται στον Τύπο η «χειρονομία καλής θέλησης» της Αγκυρας που απαγορεύει στα τουρκικά μαχητικά να πραγματοποιούν πτήσεις στις «διαφιλονικούμενες περιοχές του Αιγαίου, καθώς και στις τουρκικές ακταιωρούς, περιπολίες στην περιοχή των Ιμίων».

Το άτυπο αυτό μορατόριουμ, για τον φόβο επεισοδίων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στην ουσία επισημοποιεί και από ελληνικής πλευράς τον ισχυρισμό της Αγκυρας ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της Τουρκίας, στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν προκάλεσε την ένταση στην περιοχή των Ιμίων.

Υπό τον φόβο λοιπόν της ελληνικής πλευράς για ένα πιθανό επεισόδιο, ξεκίνησε η επίσκεψη Καραμανλή, που συνομίλησε για περίπου δύο ώρες συνολικά με τον ομόλογό του κ. Ερντογάν, μαζί με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

Οι δύο πρωθυπουργοί εμφανίστηκαν συμφωνώντας στην αναγκαιότητα προώθησης της συνεργασίας των δύο πλεύρων, στη συνέχεια όμως ξεδιπλώθηκαν όλες οι ουσιαστικές διαφορές που παραμένουν στο ακέραιο, χωρίς ο ένας να διαγκωνίζεται τον άλλον . Ο κ. Καραμανλής δεν αντέδρασε στις δηλώσεις Ερντογάν ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα των μειονοτήτων» , καθώς η Θράκη και η Κωνσταντινούπολη «είναι το γεφύρωμα της φιλίας των δύο χωρών». Η τοποθέτηση αυτή του κ. Ερντογάν δείχνει ότι το πρόβλημα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και η θρησκευτική μειονότητα στη Δυτ. Θράκη μπαίνουν στο ίδιο «καλάθι» και αντιμετωπίζονται «με αμοιβαιότητα», παρά την τεράστια νομική και πολιτική απόσταση που έχουν.

Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επί μακρόν στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους, όμως παρά την επιφανειακή συνεννόησή τους για επιθυμία επίλυσης, πολύ γρήγορα φάνηκε η απόσταση που τους χωρίζει.

«Βάση, το Κυπριακό»

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι η βάση για την επίλυση παραμένει η συμφωνία των δύο κοινοτήτων της 8ης Ιουλίου, «η οποία θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης για τη λύση». Κατ\' αυτόν τον τρόπο ο κ. Καραμανλής υποστηρίζει πλήρως την πολιτική της Λευκωσίας και του Τ. Παπαδόπουλου για τη μέθοδο επίλυσης του Κυπριακού, μακριά από το σχέδιο Ανάν, αλλά στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Αντιθέτως, ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι η λύση μπορεί να βασιστεί στον ΟΗΕ και στη βάση «του πνεύματος και της ουσίας» του σχεδίου Ανάν, που δεν υπάρχει. Κάλεσε όμως τον κ. Καραμανλή να συμβάλει ενεργώς στη λύση, από κοινού με την Τουρκία, ως «μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις». Ο κ. Ερντογάν, πάντως δεν έκανε αναφορά στα «δύο κράτη στην Κύπρο», αλλά και ο κ. Καραμανλής μόνον περιγραφικώς υπενθύμισε στην Αγκυρα την υποχρέωσή της, να αναγνωρίσει την Κύπρο, για την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε.

Αιγαίο, Πατριαρχείο

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών επαφών για τα θέματα του Αιγαίου, διότι, όπως παρατήρησε ο κ. Καραμανλής, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος. Επέμεινε σε λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας για προσφυγή στη Χάγη. Στόχος της επίλυσης είπε, είναι η καλή γειτονία, που δεν μπορεί να βασίζεται στην αβεβαιότητα, στις εντάσεις, στις προκλήσεις και στην απειλή πολέμου (σ.σ. το τελευταίο αυτό είναι η αιτία που δεν μεταβαίνει σήμερα στο τουρκικό Κοινοβούλιο ο κ. Καραμανλής).

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου «είναι πολύ μεγάλη ωφέλεια για την Τουρκία στην Ε.Ε.» και εισέπραξε την απάντηση του κ. Ερντογάν ότι η οικουμενικότητα αφορά μόνον τη χριστιανοσύνη και όχι την Τουρκία. Οσο για τη Χάλκη, η τουρκική κυβέρνηση μελετά το θέμα...

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα. «Πάντα πιστεύαμε ότι είναι πολύ σημαντικό οι δυο καλοί μας φίλοι και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι... να μπορούν να εργασθούν μαζί σε μερικές από τις διαφορές που έχουν, ιστορικές και άλλες... Βλέπουμε αυτή την επίσκεψη ως μια ευκαιρία για τις δυο καλές μας φίλες να μπορέσουν να βρεθούν και να συνεχίσουν τον διάλογο και τις συζητήσεις τους», δηλώσε ο αναπλ. εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι.

* Σύμφωνα με τον Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ από τη ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία, η οποία βελτιώνει τις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, σίγουρα έχει και ευεργετικές επιδράσεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Τουρκία.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/01/2008

Μαρκήσιος de Karampa

\"Μαραθώνιος και όχι κατοστάρι τα ελληνοτουρκικά\"

Συνάντηση σε καλό κλίμα είχε το απόγευμα της Τετάρτης στο Στρασβούργο η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με τον τούρκο ομόλογο της, Αλί Μπαμπατζάν.

Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η διαδικασία για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι «μαραθώνιος και όχι κατοστάρι» και πρόσθεσε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται πολύ καλά, μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στην Τουρκία και ήταν μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να συναντήσω και πάλι τον Αλί Μπαμπατζάν».

Ερωτηθείσα «εάν μετά από τόσες φιλικές συναντήσεις διαβλέπει κάποια αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα του Αιγαίου και στο θέμα της αναγνώρισης του Πατριαρχείου», η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έθεσε τα θέματα, όπως τα θέτει κάθε φορά.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Κυπριακό τόνισε: «Πιστεύω ότι η συμφωνία του Μαρτίου ήταν μία πολύ καλή συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση και οι δύο ηγέτες θέλουν να σημειωθεί πρόοδος. Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία, ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τις δύο πλευρές, ώστε να έχουμε σύντομα μία δίκαιη λύση του θέματος».

Ο κ. Μπαμπατζάν είπε από την πλευρά του ότι «Τουρκία και Ελλάδα στηρίζουμε τους δύο αρχηγούς στην Κύπρο να συνεχίσουν τις συζητήσεις και είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι επ' αυτού».

Τέλος ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία: «Μετά από 49 χρόνια είμαστε πολύ ευτυχείς που υποδεχθήκαμε τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή στην Τουρκία. Η επίσκεψη αυτή σηματοδότησε μια καινούργια φάση στις σχέσεις μας. Συνάντησα τον κ. Καραμανλή τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ελλάδα και μετά την επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στην Τουρκία αποφασίσαμε να συναντιόμαστε συχνά και να μιλάμε για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, διεθνή θέματα» συμπλήρωσε ο κ. Μπαμπατζιάν και κατέληξε λέγοντας «είμαστε πολύ ευτυχείς που θα υποδεχθούμε τον αρχηγό του στρατού».

//www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Μέτρα για Ίμβρο και Τένεδο ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έκθεση που αφορά παραβιάσεις της Τουρκίας εναντίον των πληθυσμών της Ίμβρου και της Τενέδου, καθώς και μέτρα που πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία.

Στην Έκθεση που παρουσίασε ο εισηγητής κ. Andreas Gross επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, όπως το σφράγισμα των σχολείων της ελληνικής κοινότητας του νησιού, οι δημεύσεις και απαλλοτριώσεις περιουσιών και εδαφών και άλλες μορφές αποψίλωσης του ελληνικού στοιχείου, οδήγησαν την πλειοψηφία των γηγενών κατοίκων των νησιών στην εγκατάλειψη των εστιών τους.

Ως αποτέλεσμα των πράξεων αυτών, σήμερα ζουν στην Ίμβρο 200 μέλη της ελληνικής κοινότητας και στην Τένεδο άλλα 25 μόνο. Ωστόσο, χιλιάδες πρώην κάτοικοι του νησιού, αλλά και τα παιδιά τους, επιθυμούν να διατηρήσουν στενούς δεσμούς με την πατρίδα τους.

Μέτρα από την Τουρκία

Η Έκθεση που τελικά υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία για σειρά παραβιάσεων και προτρέπει τις αρχές της χώρας να υιοθετήσουν τα κάτωθι μέτρα:

Απόδοση στους αρχικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν και δεν χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς.

Αναστολή της διαδικασίας καταγραφής του κτηματολογίου επί δεκαετία, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που οδήγησαν σε δημεύσεις περιουσιών.

Άμεση και αποτελεσματική αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως υπηκοότητας.

Απόδοση της τουρκικής υπηκοότητας στους γηγενείς κατοίκους των νησιών που εκδιώχθηκαν και στους απογόνους τους.

Επαναλειτουργία τουλάχιστον ενός ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο.

Συγκεκριμένα άμεσα μέτρα για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους των νησιών.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο νησιών καθώς και με ελληνικά λιμάνια.

Βελτίωση των υποδομών στα ελληνικά παραδοσιακά χωριά της Ίμβρου.

Καθιέρωση άτυπου τακτικού διαλόγου μεταξύ των τοπικών αρχών και των εκπροσώπων των κοινοτήτων των δύο νησιών.

Παρακολούθηση της εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η πρωτοβουλία για τη συζήτηση του θέματος ήταν της πρώην επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Έλσας Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής, η αλλαγή της τουρκικής στάσης θα αποτελέσει δείγμα της βούλησης της Τουρκίας για την εγκατάλειψη ολοκληρωτικών συμπεριφορών και την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών σε ζητήματα καλής γειτονίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από δέκα Τούρκους και έναν Άγγλο που καταψήφισαν το Ψήφισμα και κατήγγειλαν τον συντάκτη του κ. Gross, όλοι οι ομιλητές εξήραν την πληρότητα και αντικειμενικότητα της Έκθεσης Gross.
//www.cosmo.gr

_____________________________________

Στην προκειμένη δε μου φαίνεται να ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ....
Το μόνο όφελος που μπορούν να έχουν οι συγγενείς των εκδιωχθέντων/βασανισθέντων/δολοφονηθέντων είναι ένα καλό καλοκαιρινό κατάλυμα...
Όχι τίποτ΄άλλο, αλλά αν \"ψιλοισχύσουν\" μερικά από τα παραπάνω θα μας βγουν οι γείτονες \"μάγκες\" και απλόχερα θα τους δοθεί το συγχωροχάρτι για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν στα δύο αυστηρώς προστατευόμενα από την Συνθήκη της Λωζάννης νησιά...
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»