Οι Τούρκοι φακέλωναν τις μειονότητες τη δεκαετία του \'40

Started by ρωμηός, 31 August, 2007, 02:24:37 PM

Previous topic - Next topic

ρωμηός

Οι Τούρκοι φακέλωναν τις μειονότητες τη δεκαετία του \'40


Του ΣΥΜΕΩΝ ΣΟΛΤΑΡΙΔΗ


Τελειωμό δεν έχουν αποκαλύψεις για το πρόσφατο παρελθόν της Τουρκίας, που φέρνει στο φως ο Τύπος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επίσημα θεσμικά όργανα, όπως το Τουρκικό Ιδρυμα Ιστορίας, «φακέλωναν» τους πολίτες και τους κατέτασσαν σε διάφορες κατηγορίες.

Μετά την αποκάλυψη, πριν από περίπου ένα χρόνο, Τούρκων πανεπιστημιακών δασκάλων ότι το κράτος, δημιουργώντας τις θεωρίες των ανώτερων πολιτών, που κατείχαν την τουρκική εθνική καταγωγή, και των κατώτερων, όπου ανήκαν οι μειονοτικοί, ανάλογα ασκούσε και εφάρμοζε πολιτική σε βάρος τους, τώρα προστίθεται μία νέα, την οποία αποκάλυψε ο πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας Γιουσούφ Χαλάτσογλου -φορέα ο οποίος συνδέεται άμεσα με την πρωθυπουργία- ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει σχετική ιστορική έρευνα και ονομαστικός κατάλογος που αποκαλύπτουν ότι «αρκετοί Αλεβίτες και Κούρδοι είναι αλλαξοπισθέντες Αρμένιοι, οι οποίοι όχι μόνο δεν είναι φιλικοί, αλλά είναι γνωστό ότι προσπαθούν να ιδρύουν εκκλησίες».

Η τοποθέτηση αυτή, που έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίου, ξεσήκωσε σάλο αντιδράσεων και επανέφερε στο προσκήνιο την κρατική πολιτική του φακελώματος και των ερευνών που γίνονταν με σκοπό να ανακοινωθούν και να εφαρμοσθούν πολιτικές σε βάρος Τούρκων πολιτών και ιδιαίτερα κατά μελών μειονοτήτων.

Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης Ουφούκ Ουράς, σε επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητά να πληροφορηθεί ποιοι επέβαλαν στο Τουρκικό Ιδρυμα Ιστορίας -και με ποιο σκοπό- τη συγγραφή μιας παρόμοιας με το θέμα μελέτης. Επίσης, στην επερώτησή του ο Τούρκος βουλευτής σημειώνει ότι η τοποθέτηση του προέδρου του Ιδρύματος Ιστορίας έγινε με γλώσσα όχι επιστημονική αλλά φυλετική και εθνικιστική και με σκοπό να υποκινήσει και να δημιουργήσει διακρίσεις σε βάρος των πολιτών. Αλλη διάσταση δίνει ο βουλευτής Καχραμάν Μαράς του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντουρντού Οζμπολάτ, ο οποίος, στην επερώτηση που κατέθεσε, όχι μόνο διερωτάται εάν υπάρχει σχέση της Διεύθυνσης Μειονοτήτων και του Ιδρύματος, αλλά συνεχίζοντας σημειώνει ότι «παρόμοια τοποθέτηση υποκινεί τον φυλετισμό, το μίσος και την εχθρότητα μεταξύ των λαών και των θρησκειών» και διερωτάται με ποιου εντολή, για ποιον σκοπό πραγματοποιήθηκε και πότε ολοκληρώθηκε η εργασία».

Φαίνεται λοιπόν ότι παρόμοιες έρευνες και εργασίες έχουν γίνει κατά κόρον στο παρελθόν από επίσημους φορείς στην Τουρκία, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την εφαρμογή πολιτικής και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων σε βάρος των μειονοτήτων. Αυτές, όταν γίνονται γνωστές, όπως σήμερα, αποτελούν σημεία συζητήσεων, αναλύσεων και συγκρούσεων μεταξύ επιστημόνων και επιστημονικών ιδρυμάτων. Πάντως, η μελέτη παραπέμπει στη δεκαετία του 1940, μετά τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, όταν στην Τουρκία άρχισε να εφαρμόζεται η πολιτική της «τουρκοποίησης της Τουρκίας», που ήταν επινόηση του δεύτερου προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ισμέτ Ινονού.



soltaridis@enet.gr



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/08/2007

mistral

Καλά τώρα αυτό ρωμηέ νέο είναι;
Για να λέμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη..
και εντελώς μεταξύ μας τώρα ..
εμείς δεν φακελώναμε (φακελώνουμε) τις μειονότητες;
Άσχετα αν δεν το λέμε.. είπαμε.. μεταξύ μας αυτά.
Δεν λέμε βέβαια για ανώτερους ή κατώτερους πολίτες..
Τηρούμε τουλάχιστον τα προσχήματα και αναφερόμαστε σε εθνικότητες
Είμαστε λίγο πιο .. διακριτικοί σ\' αυτά τα κόλπα
[b]«Θεέ μου, δώσε μου αγνότητα και εγκράτεια, αλλά όχι ακόμα.» [/b]  [i]Άγιος Αυγουστίνος[/i]
[i]Τα προσωπικά μηνύματα διαγράφονται [b]χωρίς να διαβαστούν.[/b]
Διαβάζω [b]μόνον[/b] παραθέσεις που επιλέγω και αγνοώ τις υπόλοιπες.[/i]

Ξένια

Quote from: mistralΚαλά τώρα αυτό ρωμηέ νέο είναι;
Ναι ναι... Νέο του 2007...
Οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρείς τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ. (Καντ Ι.)

mistral

Quote from: Xenia
Quote from: mistralΚαλά τώρα αυτό ρωμηέ νέο είναι;
Ναι ναι... Νέο του 2007...
Καλά .. αναφερόμουν στην υπόθεση όχι στην ημερομηνία του πόστ
[b]«Θεέ μου, δώσε μου αγνότητα και εγκράτεια, αλλά όχι ακόμα.» [/b]  [i]Άγιος Αυγουστίνος[/i]
[i]Τα προσωπικά μηνύματα διαγράφονται [b]χωρίς να διαβαστούν.[/b]
Διαβάζω [b]μόνον[/b] παραθέσεις που επιλέγω και αγνοώ τις υπόλοιπες.[/i]