ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ανακήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία τους από τη Σερβία * Το ΝΑΤΟ αύξησε τη δύναμή του στη Μιτρόβιτσα, φοβούμενο επεισόδια * Μικρή έκρηξη στο σερβικό τομέα...
Κόσοβο: ανεξάρτητη η «πυριτιδαποθήκη»
Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Νέο κεφάλαιο στην ιστορία τους ελπίζουν ότι ανοίγουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι ανακήρυξαν μονομερώς χθες την ανεξαρτησία τους από το Βελιγράδι, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις Ρωσίας και Σερβίας και υποστηρίζοντας ότι θα αποτελέσουν ένα «δημοκρατικό κράτος», ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη, έκρηξη συγκλόνισε τη διαιρεμένη πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.
O πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι προσέρχεται στη Βουλή για την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου θα μιλήσει για το «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος» του Κοσσυφοπεδίου (φωτ.: Ass. Press)
Το ΝΑΤΟ αύξησε σημαντικά τη δύναμη που έχει στην πόλη, την οποία χωρίζει ο ποταμός Ιμπαρ στα δύο, αποτελώντας φυσικό σύνορο μεταξύ του σερβικού και του αλβανικού τομέα. Νωρίτερα, ο γ.γ του ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη της ασφάλειας στη χώρα, εκτός αν υπάρξει άλλη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην Πρίστινα, η Βουλή συνεδρίασε εκτάκτως και ψήφισε ομόφωνα τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Απείχαν μόνον 11 μειονοτικοί βουλευτές, εκ των οποίων οι 10 Σέρβοι.
Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεΐντίου, δήλωσε ότι η χώρα του ανοίγει «νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη και στην πρόοδο, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος». Ο ίδιος, με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιακούπ Κρασνίκι, και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι υπέγραψαν τη διακήρυξη, που είχε τυπωθεί σε περγαμηνή. «Το Κόσοβο είναι δημοκρατία, ανεξάρτητο, δημοκρατικό και κυρίαρχο κράτος», δήλωσε ο Κρασνίκι, ενώ η Βουλή χειροκροτούσε θερμά την υπερψήφιση της διακήρυξης.
Η Πρίστινα γέμισε αλβανικές και αμερικανικές σημαίες. Το πανηγύρι στο Κόσοβο, άρχισε... (φωτ.: Reuter)
Ατέλειωτο πανηγύρι
Σε όλη την πρωτεύουσα άνθρωποι γελούσαν, χόρευαν, έκλαιγαν και μερικοί πυροβολούσαν στον αέρα. Το βράδυ, η Φιλαρμονική Ορχήστρα εκτέλεσε την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν και ρίχτηκαν πυροτεχνήματα. Ο Κρασνίκι αποκάλυψε στη Βουλή τη νέα σημαία. Εχει χρώμα ζωηρό μπλε και ζωγραφισμένο με χρυσά χρώματα το χάρτη του Κοσόβου, με έξι αστέρια, που συμβολίζουν τις έξι εθνότητες του πιο νέου στον κόσμο κράτους. «Από σήμερα το Κόσοβο είναι περήφανο, ανεξάρτητο και ελεύθερο... Ποτέ δεν είχαμε μεγαλύτερες ελπίδες», δήλωσε ο Θάτσι στη Βουλή. Υποσχέθηκε ότι το νεοπαγές κράτος θα είναι «ένα δημοκρατικό και πολυεθνικό κράτος», αποστροφή που θεωρείται «άνοιγμα» προς τους Σέρβους μειονοτικούς. Είχε όμως και σκληρά λόγια για την κυβέρνηση της Σερβίας: «Το Κόσοβο δεν θα κυβερνηθεί ποτέ ξανά από το Βελιγράδι», είπε.
Εκρηξη στη Μιτρόβιτσα
Η έκρηξη στη Μιτρόβιτσα έγινε στο βόρειο τομέα, τον σερβικό, κοντά στο κτίριο όπου θα εγκατασταθεί η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (η οποία αναμένεται να αντικαταστήσει τη σημερινή του ΟΗΕ) και πολύ κοντά σε κτίριο όπου τώρα λειτουργεί δικαστήριο του ΟΗΕ. Ηταν μάλλον χειροβομβίδα, αλλά δεν προκάλεσε θύματα.
Ο πρόεδρος Σεϊντίου πάντως παραδέχτηκε ότι το Κόσοβο δεν θα είναι παράδεισος από την πρώτη μέρα και ζήτησε από «όλα τα κράτη του κόσμου να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία» της χώρας του.
(Πηγές: Ασοσιέιτεντ, Γαλλικό, ΑΠΕ)
========================================
«Η Μόσχα στηρίζει πλήρως τη Σερβία»
Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Λίγα μόλις λεπτά μετά τις ανακοινώσεις στην Πρίστινα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με ανακοίνωσή του σε οξείς τόνους, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακύρωση των μονομερών αποφάσεων της Πρίστινα κι εκφράζοντας πλήρη υποστήριξη στην ηγεσία της Σερβίας.
Κατά τη ρωσική άποψη, η συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ έπρεπε να προβεί σε εξέταση της κατάστασης και να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την επιστροφή στη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ», θεωρώντας ότι οι ενέργειες της Πρίστινα παραβίασαν κατά σειρά «την κυριαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το ψήφισμα 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ, τις Αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, τα συνταγματικά πλαίσια του Κοσόβου, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου στην Ομάδα Επαφής». «Η Ρωσία υποστηρίζει πλήρως την αντίδραση της ηγεσίας της Σερβίας στα γεγονότα στο Κόσοβο, τις δίκαιες απαιτήσεις της να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας και τη μάλλον... σουρεαλιστική απαίτηση, από την αποστολή του ΟΗΕ και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, να προβούν σε «άμεσες ενέργειες για την εκπλήρωση των εντολών τους, που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης των αποφάσεων των οργάνων αυτοδιοίκησης της Πρίστινα και τη λήψη ως προς αυτά αυστηρών διοικητικών μέτρων». Η ρωσική διπλωματία προειδοποιεί ότι «οι αποφάσεις των ηγετών του Κοσόβου εγκυμονούν κλιμάκωση της έντασης και της διεθνικής βίας στην επαρχία, νέα σύγκρουση στα Βαλκάνια» και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει υπεύθυνα σε αυτή την πρόκληση, προσθέτοντας ότι «όσοι διανοηθούν να υποστηρίξουν τον αυτονομισμό, πρέπει να κατανοήσουν πόσο επικίνδυνες συνέπειες απειλούν να έχουν οι ενέργειές τους στις αρχές της διεθνούς τάξης και της παγκόσμιας σταθερότητας, που διαμορφώθηκαν επί δεκαετίες, στο κύρος των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Οι ηγεσίες των αυτόνομων Δημοκρατιών Αμπχαζίας και Νοτίου Οσετίας, που έχουν ντε φάκτο αποσχισθεί από τη Γεωργία, συναντήθηκαν τις προάλλες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προκαλώντας την οργή της Τιφλίδας, και δήλωναν χθες έτοιμες να ζητήσουν τη αναγνώρισή τους από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Παρά τον άκρατο φιλοαμερικανισμό της, η κυβέρνηση της Γεωργίας αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να ταχθεί κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου, ίσως το μοναδικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής στο οποίο συμπίπτουν Τιφλίδα και Μόσχα.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Αργά χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό, Βιτάλι Τσούρκιν, είπε ότι σε αυτή τη συνεδρίαση περιμένει ενημέρωση από το γ.γ. του ΟΗΕ. Ζήτησε όμως και δεύτερη «ανοιχτή συνεδρίαση», σήμερα, στην οποία θα μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα μέλη του ΟΗΕ αλλά και να κληθεί να τοποθετηθεί ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς.
=======================================
ΣΕΡΒΙΑ «Ουδέποτε θα αναγνωρίσουμε το Κόσοβο», δήλωσε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία
«Είναι ψευδοκράτος»
«Η Σερβία ουδέποτε θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου», που έγινε «μονομερώς και παρανόμως», ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τάντιτς, ενώ ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα εξαπέλυσε μύδρους κατά του προέδρου Μπους και των Ευρωπαίων «οπαδών» του.
«Θα μείνουμε» γράφει το πανό στο «κεφάλι» της πορείας των Σέρβων στο Βελιγράδι, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα έδειχνε ως αυτουργούς «τον Μπους και τους Ευρωπαίους οπαδούς του» (φωτ. Ass. Press)
Η προαναγγελθείσα ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου προκάλεσε την επίσης αναμενόμενη σκληρή απάντηση του Βελιγραδίου. Ο πρόεδρος Τάντιτς τη χαρακτήρισε «παράνομη» και δεσμεύτηκε ότι θα «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανατραπεί, με ειρηνικά, διπλωματικά και νομικά μέσα». Ζήτησε επίσης από τους Σέρβους του Κοσόβου «να παραμείνουν ήρεμοι». Για «ψευδοκράτος» και «πράξη βίας», της οποίας «αυτουργοί είναι ο Τζορτζ Μπους και οι Ευρωπαίοι οπαδοί του» μίλησε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, τονίζοντας ότι είναι γι\' αυτό το λόγο που όλοι αυτοί θα γραφτούν «με μαύρα γράμματα» στην Ιστορία της Σερβίας.
Οχι στην ευρωδύναμη
Στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, την πόλη του Κοσόβου που χωρίζεται στα δύο -τοπογραφικά αλλά και εθνοτικά- από μια γέφυρα, οι Σέρβοι στο βορρά αγνόησαν τους πανηγυρισμούς των Αλβανών αλλά έντονες ήταν οι συζητήσεις για το μέλλον τους. «Ισως είναι για καλό», είπε ένας. «Να χωριστούμε μια και καλή αφού εμείς ανήκουμε στη Σερβία και εκείνοι στην Αλβανία». Ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσοβο ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί ο έλεγχος του εδάφους της επαρχίας που κατοικείται από Σέρβους (το 15%). «Η Σερβία θα λειτουργεί ως κράτος για τις σερβικές κοινότητες στο Κόσοβο» είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου «δεν θα συνεργαστεί ούτε με την αποστολή της Ε.Ε. ούτε με τους παράνομους θεσμούς» του Κοσόβου. Σε πολλές ορθόδοξες εκκλησίες του Κοσσυφοπεδίου αναπέμφθηκαν προσευχές και ένας ιερέας εξήγησε ότι εφεξής «ο σερβικός λαός θα δίνει μάχες για το Κόσοβο, όχι όμως με ξίφη αλλά με κεριά και προσευχή».
Στο Βελιγράδι μερικές εκατοντάδες Σέρβοι, κατά την αστυνομία «χούλιγκαν», συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας όταν συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία.
«Προδότη» Σαρκοζί
Το πρακτορείο ΒΕΤΑ μετέδωσε ότι αρκετές εκατοντάδες βετεράνων του σερβικού στρατού, ντυμένοι με τις στολές τους, επιχείρησαν χθες το πρωί να μπουν στο Κόσοβο από το σταθμό Μερντάρε, προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας, όμως εμποδίστηκαν από την αστυνομία της επαρχίας.
Διαδήλωση περίπου 150 Σέρβων έγινε στην Μπάνια Λούκα, με τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και να αξιώνουν την ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Εκατοντάδες Σέρβοι διαδήλωσαν και στο Παρίσι, για να καταγγείλουν την «προδοσία» του Σαρκοζί. «Η Κορσική είναι γαλλική και πρέπει να μάθετε ότι και το Κόσοβο είναι σερβικό», φώναζαν.
ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: Γαλλικό, Ασ. Πρες, BBC)
============================================
«Το Κόσοβο δεν θα είναι μέλος του ΟΗΕ, του ΔΝΤ, του Συμβ. της Ευρώπης ή της Παγκόσμιας Τράπεζας»
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΖΗΛΑΚΗ
«Δεν έχει καμιά σημασία η διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η αναγνώρισή του, αφού δεν πρόκειται να γίνει μέλος των διεθνών οργανισμών», διατείνεται ο μετριοπαθής ηγέτης της «Λίστας Κοσόβου», του μεγαλύτερου σερβικού πολιτικού σχηματισμού στο Κοσσυφοπέδιο, Ολιβερ Ιβάνοβιτς.
Εμφανιζόμενος καθησυχαστικός ως προς τις αντιδράσεις των ομοεθνών του και ανήσυχος ως προς το ενδεχόμενο παρεκτροπών κατά τους αλβανικούς πανηγυρισμούς, υπογραμμίζει τους λόγους για τη βιασύνη της Δύσης στην αναγνώριση της νέας κοσοβάρικης οντότητας, λέγοντας, ωστόσο, ότι η μελλοντική είσοδος της Σερβίας ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. θα προσδώσει στο Βελιγράδι έναν πολύ σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο ως προς την τύχη του αυτοανακηρυχθέντος νέου κρατιδίου. Μιλώντας στην «Ε» από τη Μιτρόβιτσα, όπου σχεδιάζεται η ίδρυση ενός σερβικού Κοινοβουλίου, υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή αντιβαίνει στο ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, στο οποίο στηρίζεται η σερβική θέση περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
- Κύριε Ιβάνοβιτς, πολλοί Σέρβοι του βορείου Κοσόβου λένε ότι θα κινητοποιήσουν τους κατοίκους όλων των σερβικών θυλάκων ως αντίδραση στην αλβανική διακήρυξη ανεξαρτησίας. Τι να περιμένουμε;
«Είναι πιθανόν να υπάρξουν δημόσιες διαμαρτυρίες για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των κατοίκων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτές οι διαμαρτυρίες θα εμπεριέχουν και κλείσιμο δρόμων, για παράδειγμα. Και πιστεύω επίσης ότι η σύσταση σερβικού Κοινοβουλίου στη Μιτρόβιτσα είναι λάθος. Εχουμε ήδη άλλους σερβικούς θεσμούς στο Κόσοβο. Γιατί να κάνουμε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση του ψηφίσματος 1244; Αν το παραβιάσουμε, δεν θα μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό. Και δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια».
Οικονομικό αδιέξοδο
- Είναι ρεαλιστική η παραμονή του Κοσόβου ως μέρους της Σερβίας;
«Θα σας πω κάτι. Δεν έχει σημασία πόσες χώρες θα το αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητο κράτος. Το Κόσοβο δεν θα είναι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ, του ΔΝΤ, του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν θα είναι βέβαια τελείως αποκλεισμένο από αυτούς τους οργανισμούς, αλλά το κρίσιμο σημείο είναι η οικονομία. Τα πάντα είναι θέμα χρημάτων. Εάν έχεις μόνο πολιτική ανεξαρτησία και όχι οικονομική, τότε τι έχεις; Τίποτε. Αν δεν μπορείς να πάρεις αξιόπιστα δάνεια για να κινήσεις την οικονομία σου, η αναγνώριση δεν σημαίνει τίποτα».
- Δεν νομίζετε όμως ότι με τη Σερβία και τη Ρωσία να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα της κοσοβάρικης οντότητας σε αυτούς τους οργανισμούς, μεσοπρόθεσμα θα προκληθούν νέες συγκρούσεις;
«Οχι. Δεν είναι καιρός για συγκρούσεις. Νομίζω ότι ακόμη και οι Αλβανοί καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν μια θεωρητική ανεξαρτησία που δεν θα υπάρχει πρακτικά. Διακηρύσσοντας ανεξαρτησία, βλάπτουν τον εαυτό τους. Δεν θα έχουν άλλες δικαιολογίες για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως της οικονομίας. Δεν θα μπορούν πλέον να κατηγορούν στους ψηφοφόρους τους τη Σερβία για τα προβλήματά τους».
- Ποια θα είναι η θέση των Σέρβων στο Κόσοβο που περιγράφετε σε 10 χρόνια;
«Σε 10 χρόνια η Σερβία θα είναι ή πλήρες μέλος ή κοντά στο να γίνει μέλος της Ε.Ε. Και θα είναι σε θέση να επηρεάσει την υποψηφιότητα του Κοσόβου ως μέλος της Ε.Ε. Η Σερβία θα εισαχθεί πρώτη στην Ε.Ε., όπως έγινε με το παράδειγμα της Κύπρου. Ποιος μπορεί να επιβάλει στην Κύπρο να αναγνωρίσει το βόρειο τμήμα της ή να το βοηθήσει να γίνει μέλος της Ε.Ε; Δεν θα γίνει ποτέ».
Η βιασύνη των Ευρωπαίων
- Μπορεί να ειπωθεί όμως ότι, εάν η Σερβία και το Κόσοβο γίνουν μέλη της Ε.Ε., τα σύνορα δεν θα έχουν τόση σημασία όσο σήμερα, οπότε προς τι όλη αυτή η ένταση; Τι απαντάτε;
«Είναι μια σωστή προσέγγιση. Γι\' αυτό ρωτάμε τους Ευρωπαίους \"προς τι η βιασύνη για ανεξαρτησία του Κοσόβου;\". Σε 10 χρόνια θα υπάρχουν πολύ πιο μετριοπαθείς πολιτικές ελίτ στις δυο πλευρές...».
- Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η βιασύνη;
«Οι ΗΠΑ έχουν άλλες προτεραιότητες. Θέλουν να τελειώνουν με αυτή την υπόθεση και να ασχοληθούν με τη Μέση Ανατολή. Και η Ε.Ε., που δεν έχει οργανωμένη εξωτερική πολιτική, ακολουθεί τις επιταγές των ΗΠΑ. Επίσης, όλοι στην Ευρώπη έχουν κουραστεί με αυτή την υπόθεση. Οι κυβερνήσεις αυτές φοβούνται τις αντιδράσεις των λαών τους ως προς το κόστος της παρουσίας τους εδώ και για τη χρησιμότητα του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι προστάτευσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα με τους βομβαρδισμούς και θέλουν να αποδείξουν ότι έπραξαν το σωστό».
Οι ρωσικές απειλές
- Θα ρίσκαραν όμως μια σχεδόν ψυχροπολεμική διένεξη με τη Ρωσία για αυτούς τους λόγους;
«Ούτε για τη Ρωσία δεν είναι το θέμα του Κοσόβου προτεραιότητα. Είναι όμως η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο που υποστηρίζει τη σερβική θέση. Αλλά αμφιβάλλω ότι εννοούν να πάρουν αντίποινα, όπως το να αναγνωρίσουν φιλορωσικούς θύλακες της φιλοδυτικής Γεωργίας. Αυτά είναι απλώς για εσωτερική κατανάλωση. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο για το Κόσοβο».
- Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
«Φοβούμαι να μην ξεφύγουν οι αλβανικοί πανηγυρισμοί εκτός ελέγχου. Εάν υπάρχει υπέρμετρη ευφορία, μπορεί κάποιοι θερμοκέφαλοι να κάνουν κάποιες ανόητες πράξεις. Είτε πυροβολισμοί, είτε παρενόχληση μερικών ανθρώπων, είναι κάποιο βίαιο επεισόδιο. Αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι καταστροφή. Μακροπρόθεσμα με ανησυχεί το οικονομικό μέλλον του τόπου, που θα επηρεάσει τους πάντες, Αλβανούς και Σέρβους. Γι\' αυτό πρέπει όλοι να εργαστούν μαζί».
====================================================
Το λίκνο των Σέρβων
Το Κοσσυφοπέδιο καλύπτει περίπου 4.200 τ. χλμ. με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους. Το 90% είναι Αλβανοί, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, και οι υπόλοιποι καθολικοί. Το 10% είναι Σέρβοι χριστιανοί ορθόδοξοι. Το Κοσσυφοπέδιο, που αποτελεί τη θέση όπου έγινε μια επικών διαστάσεων μάχη μεταξύ Σέρβων και Τούρκων το 1389, θεωρείται ιερό έδαφος από τους Σέρβους και λίκνο της εθνικής τους ταυτότητας. Αντιστοίχως, οι Αλβανοί θεωρούν ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυρίων, που ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου.
1968: έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις από τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτητοποίηση από την τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία.
1991: με την έκρηξη της Γιουγκοσλαβίας, αποσχιστικές ομάδες ανακηρύσσουν τη Δημοκρατία του Κοσόβου, την οποία αναγνωρίζει η γειτονική Αλβανία.
1996: εμφανίζεται ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (ΑΣΚ), που αναλαμβάνει την ευθύνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων.
Ιούλιος -Σεπτέμβριος 1998: ο ΑΣΚ θέτει υπό τον έλεγχό του περίπου το 40% του Κοσόβου προτού ηττηθεί από τις σερβικές δυνάμεις.
Οκτώβριος 1998: οι ΝΑΤΟϊκοί αποφασίζουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον σερβικών στρατιωτικών στόχων.
Μάρτιος 1999: οι Αρχές του Βελιγραδίου απορρίπτουν την υπό διεθνή μεσολάβηση ειρηνευτική συμφωνία, ενώ οι Αλβανοί την υπογράφουν. Στις 24 Μαρτίου, το ΝΑΤΟ ξεκινά 78 μέρες αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.
10 Ιουνίου: ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, συμφωνεί να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Κοσσυφοπέδιο. Περίπου 50 χιλιάδες άνδρες ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ αρχίζουν να αναπτύσσονται στο Κόσοβο, πρόσφυγες επιστρέφουν, ενώ Σέρβοι το βάζουν στα πόδια φοβούμενοι αντίποινα.
6 Οκτωβρίου 2002: ο Μιλόσεβιτς παραιτείται και τον Ιούνιο του 2001 εκδίδεται στη Χάγη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Πεθαίνει πριν από την ολοκλήρωση της δίκης.
Φεβρουάριος 2002: το Κόσοβο εκλέγει Κοινοβούλιο και κυβέρνηση.
Φεβρουάριος 2006: αρχίζουν συνομιλίες με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Τον Οκτώβριο, οι Σέρβοι ψηφίζουν σε δημοψήφισμα να ενσωματωθεί πλήρως το Κόσοβο στη Σερβία.
26 Ιανουαρίου 2007: ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, προτείνει ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση.
Ιούλιος 2007: ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δηλώνει ότι απέτυχε η υπό τον ΟΗΕ διαδικασία και ζητεί διακήρυξη της ανεξαρτησίας μέχρι το τέλος του χρόνου.
Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγή: Ασοσιέιτεντ Πρες)
==========================================
Στρατηγός Μίνι: Η ανεξαρτησία βολεύει «κλίκες»
Ο στρατηγός Μίνι, πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera», τονίζει ότι η ανεξαρτησία του Κόσοβου βολεύει μόνον εκείνους που το διοικούν. «Τον ίδιο τον Θάτσι που κάνει δουλειές με πετρέλαια, τον Πακολί που έχει ανάγκη από μια τρύπα για να διοχετεύει τα χρήματα της βρώμικης αυτοκρατορίας του, τον Ραμούς Χαραντινάι... τον Ατζίμ Τσέκου... Για το ανεξάρτητο Κόσοβο αυτούς δεν τους νοιάζει τίποτα. Οπως δεν νοιάζει και τους Σέρβους. Αυτό που εξυπηρετεί τις \"κλίκες\" από τη μια πλευρά και από την άλλη, είναι ένα σημείο στην Ευρώπη που θα τους ανοίξει καινούργιες τράπεζες. Ενα ελεύθερο \"λιμάνι\" για τα χρήματα που φθάνουν από την Ανατολή».
Κ.ΤΖ.
==========================================
Προς αναγνώριση Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Η στάση που θα τηρήσουν τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι λίγο πολύ γνωστή. Οι 4 μεγάλες χώρες θα βγουν μπροστά και θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο, παρασύροντας έτσι τους εταίρους που διστάζουν, ενώ μια μικρή ομάδα χωρών θα περιμένει ακόμη ένα χρονικό διάστημα, πριν μπει στο παιχνίδι της αναγνώρισης.
Γάλλος στρατιώτης της δύναμης Κοσόβου απλώνει συρματοπλέγματα στη Μιτρόβιτσα. (φωτ.: Reuter)
Σήμερα, λοιπόν, κατά την προγραμματισμένη σύνοδο των ΥΠΕΞ των 27, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και η Ιταλία αναμένεται να ανακοινώσουν στους εταίρους τους ότι θα προχωρήσουν στην αναγνώριση του Κοσόβου. Στη σκιά των 4 βρίσκεται μια μεγάλη ομάδα χωρών που είναι κι αυτές έτοιμες να προχωρήσουν στην αναγνώριση, αλλά περιμένουν την πρώτη κίνηση από τους μεγάλους: Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Συντονισμένα πράγματα... Η βελγική κυβέρνηση π.χ. έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι θα αποφασίσει με βάση την τάση που θα διαμορφωθεί στο σημερινό συμβούλιο υπουργών...
Μια μικρή ομάδα, αποτελούμενη από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα περιμένουν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, τις εξελίξεις και δεν πολυβιάζονται για την αναγνώριση. Θα το κάνουν όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η μόνη χώρα που αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση για ευνόητους λόγους, είναι η Κύπρος.
Κοινή θέση των 27 δεν πρόκειται να υπάρξει μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου. Ετσι, αποφεύγεται ο κίνδυνος να έρθουν στην επιφάνεια οι διαφορές τους, δεδομένου ότι απαιτείται ομοφωνία. Απλώς, η σλοβενική προεδρία θα προβεί σε μια ανώδυνη δήλωση, με την οποία «θα σημειώσει» την απόφαση των Αλβανόφωνων Κοσοβάρων για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.
Φυσικά, θα ανακοινωθεί η αποστολή στο Κόσοβο της κοινοτικής δύναμης 1.500 αστυνομικών, 250 δικαστικών και 150 διοικητικών υπαλλήλων. Η συμφωνία, με «εποικοδομητική αποχή» της Κύπρου, ολοκληρώθηκε διά της «σιωπηρής διαδικασίας» το βράδυ της Παρασκευής. Η αποστολή τής εν λόγω δύναμης θα αρχίσει περί τα τέλη του μηνός και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 120 ημέρες. Πολλά ερωτηματικά, όμως, αναμένουν απάντηση. Στο ψήφισμα 1244, το οποίο επικαλείται η Ε.Ε. για την αποστολή της κοινοτικής δύναμης, γίνεται αναφορά στη «σερβική κυριαρχία» του Κοσόβου, η οποία δεν υφίσταται πλέον. Επιπλέον, δημιουργείται ένα «μικρό» πολιτικό πρόβλημα με την αποστολή της δύναμης αυτής μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας...
=========================================
Μπους: Χαιρετώ και αναγνωρίζω
Του Θ. Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Οι ΗΠΑ, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δήλωσαν ότι «σημείωσαν» την ενέργεια και χαιρέτισαν τη δέσμευση της κυβέρνησης στην Πρίστινα να υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται για την προστασία των μειονοτήτων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν το θέμα και συζητούν τα ζητήματα με τους Ευρωπαίους εταίρους τους. Αναμένεται να εκδώσουμε σύντομα ανακοίνωση», δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εκπρόσωπος Περίνο είπε ότι δεν πρέπει να αναμένεται επίσημη ανακοίνωση πριν από σήμερα. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και κάλεσε τη Σερβία να συμπορεύεται με την Ευρώπη. «Οσον αφορά το Κόσοβο, η θέση μας είναι ότι το καθεστώς του θα πρέπει να ρυθμιστεί προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δεύτερον, εμείς υποστηρίξαμε σθεναρά το σχέδιο Αχτισάαρι. Τρίτον, μας ενθάρρυνε το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου εξέφρασε σαφώς τη βούληση και την επιθυμία της να υποστηρίξει τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κόσοβο», είπε ο Μπους. Το σχέδιο Αχτισάαρι προβλέπει ανεξάρτητο κράτος, υπό διεθνή επιτήρηση. Οι ΗΠΑ το υποστήριξαν από την αρχή, ενώ η Ρωσία το απέρριψε. «Πιστεύουμε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον των Σέρβων να συμπορεύονται με την Ευρώπη και ο σερβικός λαός μπορεί να γνωρίζει ότι έχει έναν φίλο στην Αμερική», δήλωσε ο Μπους.
=====================================
Και ο Μπερίσα
Ο πρόεδρος της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα, όχι μόνο χαιρέτισε την ανεξαρτησία αλλά έπλεξε και το εγκώμιο ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και ΝΑΤΟ.
«Σκύβουμε με σεβασμό ενώπιον όλων αυτών που συνεισέφεραν στην ανεξαρτησία», είπε, «για Βαλκάνια πιο ελεύθερα, πιο σταθερά, πιο δίκαια από ποτέ».
Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Μάριο Πεσκάντε δήλωσε ότι η ΔΟΕ «βεβαίως και θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου». «Μπορώ πράγματι να το προαναγγείλω», είπε, αν και άφησε τον χρόνο της αναγνώρισης ανοιχτό.
====================================
Καταδικάζουν ΚΚΕ, ΣΥΝ
ΚΚΕ: «Η ανακήρυξη σήμερα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι καθοδηγουμένη, ελεγχόμενη και επιβαλλόμενη από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κράτος-προτεκτοράτο» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
ΣΥΝ: Παράνομη πηγή κινδύνων, βαρύτατο πλήγμα για το διεθνές δίκαιο και προσβολή του Χάρτη του ΟΗΕ είναι η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, αναφέρει ο ΣΥΝ. Υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για όλα τα δυτικά Βαλκάνια.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2008