Συνέντευξη Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Γουέαρ

Started by ρωμηός, 14 December, 2007, 01:42:56 PM

Previous topic - Next topic

ρωμηός

Συνέντευξη Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Γουέαρ

Ο σεβασμός της ελευθερίας της συνείδησης είναι «το ευαίσθητο στοιχείο στην ευρωπαϊκή κληρονομιά», τόνισε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος (Γουέαρ).
Μιλώντας μάλιστα για την τουρκική ένταξη στην Ε.Ε. είπε ότι:

«αυτό πρέπει να γίνει στη βάση του σεβασμού της ελευθερίας της συνείδησης» και του σεβασμού στις θρησκευτικές μειονότητες. Ευρισκόμενος στην Αθήνα με την ευκαιρία της αναγόρευσής του, χθες Πέμπτη 13/12/2007, σε επίτιμο διδάκτορα Φιλοσοφίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πανιερώτατος μίλησε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην εκπομπή «Ραδιοπορτραίτα».

Συγκεκριμένα, ο π. Κάλλιστος, ο οποίος υπηρέτησε επί 40 περίπου έτη στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Οξφόρδης, στη Βρετανία, μεταφραστής ορθόδοξων λειτουργικών βιβλίων αλλά και της «Φιλοκαλίας των ιερών νηπτικών» στην αγγλική, αφού αναφέρθηκε στην αποδοχή των δύσκολων, όπως είπε, αυτών κειμένων από τους Βρετανούς, υπογράμμισε ότι «η φωνή της 'Φιλοκαλίας' ακούγεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη».

Απαντώντας δε σε ερώτηση του Κωνσταντίνου Μπλάθρα, σχετικά με τη συζήτηση για την αναφορά του Χριστιανισμού στο Ευρωσύνταγμα και για το εάν συζητήθηκε το θέμα αυτό στη Βρετανία, είπε τα εξής:

«Λυπούμαι πάρα πολύ γιατί στις διάφορες προπαρασκευαστικές εκδοχές του Συντάγματος της  Ευρωπαϊκής Κοινότητας δεν υπάρχει αναφορά στη χριστιανική πίστη.

Πρόκειται για μια ιστορική αδικία.

Γιατί, αν δεν σκεφτούμε την Ευρώπη απλά ως γεωγραφική περιοχή αλλά ως μια πνευματική πραγματικότητα, τότε πρέπει να πούμε ότι η χριστιανική πίστη έχει διαμορφώσει την Ευρώπη, όπως τη γνωρίζουμε.

Ενδεχομένως σήμερα η Ευρώπη έχει περάσει σε μια μετά-χριστιανική εποχή, ωστόσο δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ιστορική πραγματικότητα του χθες, ότι δηλαδή ο Χριστιανισμός είχε αποφασιστική επιρροή και έπρεπε να μνημονεύεται στα επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Πράγματι δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τόσο πολύ το θέμα αυτό τους Βρετανούς, δεν συζητιέται. Αν και εγώ το θεωρώ σημαντικό.

Παρ' όλα αυτά, εάν δεν είναι επιλογή τους να αναφέρουν τον Χριστιανισμό, έχει καλώς. Η Ευρώπη όπως την ξέρουμε σήμερα, αν και έχει χριστιανική θεμελίωση, έχει πράγματι μετατοπιστεί στη μετά-χριστιανική εποχή.

 Το ευαίσθητο, για μένα, στοιχείο στην ευρωπαϊκή κληρονομιά είναι ο σεβασμός της ελευθερίας της συνείδησης. Κι αυτό πηγαίνει χέρι-χέρι με το σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου.

 Χωρίς σεβασμό για την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου και εκτός της ελευθερίας της συνείδησης, πιστεύω, ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό υποστηρίζουμε.

 Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση τελευταία για το αν η Τουρκία θα έπρεπε να γίνει μέλος στην Ε.Ε. Προσωπικά, συμφωνώ με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει αποδεκτή στην Ε.Ε. Αυτό θα έχει θετικό αντίκρισμα στην ίδια τη ζωή των Τούρκων πολιτών.

 Αλλά, αν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε. αυτό πρέπει να γίνει στη βάση του σεβασμού της ελευθερίας της συνείδησης του ατόμου.

Και στην Τουρκία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις θρησκευτικές μειονότητες.»

Πηγή: \"Ρομφαία\"