Αποστολέας Θέμα: Οι αποφάσεις της Δ.Ι.Σ. (Δεκέμβριος 2007)  (Αναγνώστηκε 1654 φορές)

Αποσυνδεδεμένος ρωμηός

 • Συμποσιάρχης
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1991
  • Προφίλ
  • http://www.romios.bravehost.com
Οι αποφάσεις της Δ.Ι.Σ. (Δεκέμβριος 2007)
« στις: 14 Δεκεμβρίου, 2007, 01:50:10 μμ »
Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου      

10.12.07  


Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 10.12.2007, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής
Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Ἡ Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Β. Γε­νο­μέ­νης συζητήσεως για την παρατηρούμενη βραδύτητα σχετικά με την έκδοση αδειών για την ανέγερση Ιερών Ναών, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο προς την Ναοδομία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και να συστήσει να επιδιωχθεί κατά το δυνατόν η ταχύτερη διεκπεραίωση χορηγήσεως αδειών και βεβαίως πάντοτε βάσει της κειμένης επί του θέματος αυτού νομοθεσίας.

Γ. Ἐξ αφορμής σχετικής αναφοράς σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με Αρχιερέα της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Δ.Ι.Σ. καθιστά γνωστό ότι οι καταγγέλοντες οφείλουν να καταθέσουν τις τυχόν καταγγελίες τους στην Ιερά Σύνοδο επωνύμως, κανονικώς και νομοτύπως.

Δ. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε ἀ­πό έγγραφο της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως για τις πορισματικές εκθέσεις των υπ\' αυτής διενεργηθέντων οικονομικών ελέγχων στις Ιερές Μητροπόλεις: α) Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων,  β) Μηθύμνης και γ) Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.

Ε. Ἀ­νε­γνώ­σθη έγγραφο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου ως Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, σχετικά με υποβληθέν αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος για την συμμετοχή του στην Θεία Λατρεία και απεφασίσθη ομοφώνως, η συζήτηση του θέματος αυτού να διεξαχθεί στην πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. μετά τις γιορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου.

ΣΤ. Τέ­λος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Πηγή: \"Ρομφαία\"Αποσυνδεδεμένος ρωμηός

 • Συμποσιάρχης
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1991
  • Προφίλ
  • http://www.romios.bravehost.com
Οι αποφάσεις της Δ.Ι.Σ. (Δεκέμβριος 2007)
« Απάντηση #1 στις: 14 Δεκεμβρίου, 2007, 01:53:21 μμ »
Αποφάσεις 2ης Συνεδρίας Της Δ.Ι.Σ.      

11.12.07


Συνήλθε σήμερα Τρίτη 11.12.2007, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής Ιερά
Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α.  Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Β.  Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε ἀ­πό έγγραφο της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως για τις πορισματικές εκθέσεις των υπ\' αυτής διενεργηθέντων οικονομικών ελέγχων στις Ιερές Μητροπόλεις: α) Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, β) Μηθύμνης και γ) Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.

Οι ως άνω έλεγχοι έδειξαν ότι οι οικονομικές διαχειρίσεις στις προαναφερθείσες Ιερές Μητροπόλεις διεξήχθησαν κανονικά και σύννομα υπό την ευθύνη των οικείων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.

Γ.  Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2007.

Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 889 και το ποσό ανέρχεται στα 197.928,00 ₠.

Δ. Η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε:- Νά αποσταλεί Εγκύκλιο Σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το οποίο να γνωρίζεται σε αυτές, ότι στα πλαίσια της αναπτύξεως του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας μας, μπορούν να συνεργαστούν με τη Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, για την εξεύρεση των νομικών πλαισίων, του σχεδιασμού, της ανεγέρσεως, της χρηματοδοτήσεως και της λειτουργίας, όπου είναι δυνατόν, τριών τύπων ιδρυμάτων: α) για παιδιά με νοητική στέρηση, β) για κατάκοιτους γέροντες και γ) για την απεξάρτηση ατόμων από εξαρτησιογόνες ουσίες.
- Νά επιχορηγηθούν οι πυρόπληκτες Ιερές Μητροπόλεις με το ποσό των 550.000,00 ₠, κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής Διαχειρίσεως του Ειδικού Λογαριασμού της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέρ των Πυροπλήκτων.

- Κα­τό­πιν σχετικών εγγράφων η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ησχολήθη με τα ζητήματα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και απεφάσισε ομοφώνως ότι εμμένει εις τις προγενέστερες αποφάσεις Αυτής.

- Κα­τό­πιν σχετικού αιτήματος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως υποστηρίξει το αίτημα του Μ.Κ.Ο. «Προσβάσιμες Περιηγήσεις» προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση προσβασιμότητας σε όλους τους πολιτιστικούς και τουριστικούς χώρους, για να εξυπηρετούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.).

- H Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε πρόταση του Ειδικού Κέντρου Βιβλίου να αποστέλλονται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Αποστολική Διακονία όλες οι νέες εκδόσεις, για την ενημέρωση του κοινού.

- H αυριανή Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα αρχίσει την 10.30 λόγω της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Πηγή: \"Ρομφαία\"Αποσυνδεδεμένος ρωμηός

 • Συμποσιάρχης
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1991
  • Προφίλ
  • http://www.romios.bravehost.com
Οι αποφάσεις της Δ.Ι.Σ. (Δεκέμβριος 2007)
« Απάντηση #2 στις: 14 Δεκεμβρίου, 2007, 02:18:06 μμ »
Αποφάσεις τρίτης Συνεδρίας Της Δ.Ι.Σ.      
   
12.12.07Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 12.12.2007, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής
Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Δ.Ι.Σ.:

Α. Ε­πι­κύ­ρω­σε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Β. Ε­νη­με­ρώ­θη­κε από έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών για την πορισματική έκθεση του υπ\' αυτού διενεργηθέντος οικονομικού ελέγχου στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου.

Ο ως άνω έλεγχος έδειξε ότι η οικονομική διαχείριση στην προαναφερθείσα Ιερά Μητρόπολη διεξήχθη κανονικά και σύννομα υπό την ευθύνη των οικείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου.

Γ. Ε­νέ­κρι­νε:

- Τήν έκδοση από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Βιβλίων και CD που προβάλλουν την Βυζαντινή Μουσική Παράδοση και Πολιτιστική μας Ταυτότητα.- Τήν σύσταση και τον Κανονισμό Λειτουργίας Ιδρύματος με την επωνυμία: «Ταμείον Ιεραποστολής και Ευποιίας της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας».

Δ. Η Δ.Ι.Σ. κατόπιν σχετικών Γνωμοδοτήσεων των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και επί των Αιρέσεων, σχετικά με το εκδοθέν βιβλίο του φερομένου ως μοναχού κ. Μαξίμου Βαρβαρή, με τον τίτλο: «Ο Αντίχριστος ήλθεν 1983-2013 », ενημερώνει ότι το εν λόγω βιβλίο γέμει κακοδοξιών, δεν εκφράζει την Ορθόδοξη Θεολογία και Πίστη και συνιστά στους πιστούς να είναι προσεκτικοί σε κείμενα και λόγους που δεν στηρίζονται στην Αγία Γραφή και την Παράδοση της Εκκλησίας μας.

Επί των κανονικών προβλημάτων σχετικά με την αποπομπή του ανωτέρω από την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, η Δ.Ι.Σ. απεφάνθη ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ορθώς έπραξε.


Ε. Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Πυλαρινό, Γενικό Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) για την πορεία της Διαχειρίσεως της ανωτέρω Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2002 - 2007, διεπίστωσε ότι λειτουργεί με έντιμο και διαφανή τρόπο και το έργο το οποίο παρήχθη αποβλέπει κυρίως στην εξυπηρέτηση του πνευματικού, φιλανθρωπικού, κοινωνικού και πολιτιστικού έργου της Εκκλησίας, και εξέφρασε παραλλήλως την ευαρέσκειά Της προς όλους τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους της Ε.Κ.Υ.Ο.

ΣΤ. Τέ­λος  η  Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Πηγή: \"Ρομφαία\"