ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ έβγαλαν οι κάλπες του α\' γύρου στις κυπριακές προεδρικές εκλογές. Τρίτος και εκτός μάχης ο Τάσσος, 1ος ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, 2ος (με 880 ψήφους διαφορά) ο Χριστόφιας του ΑΚΕΛ
Τα πάνω-κάτω με θριαμβευτή Κασουλίδη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Του ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
Θρίαμβος του Ιωάννη Κασουλίδη και του Δημήτρη Χριστόφια θεωρούνται τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, τα οποία φέρουν τους δύο να περνούν στο δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή.
Τα αποτελέσματα διέψευσαν όλα τα προγνωστικά που έφεραν πρώτο τον Τάσσο Παπαδόπουλο, δεύτερο τον Δημήτρη Χριστόφια και τρίτο τον Ιωάννη Κασουλίδη.
Ο κ. Παπαδόπουλος καταποντίστηκε στις χθεσινές εκλογές, ενώ όλοι υπογραμμίζουν την πρωτιά του υποψήφιου του ΔΗΣΥ κ. Κασουλίδη, του οποίου οι ψηφοφόροι συνασπίστηκαν τις τελευταίες μέρες, ενώ σημαντικό ρόλο στη νίκη Κασουλίδη διαδραμάτισαν και οι φοιτητές που ήρθαν από την Ελλάδα και τη Βρετανία.
Στα τελικά αποτελέσματα πρώτευσε ο Ι. Κασουλίδης με 33,51%, δεύτερος ο Δ. Χριστόφιας με 33,29%, τρίτος ο Τ. Παπαδόπουλος με 31,79%.
Αλλοι υποψήφιοι πήραν 1,42%. Η αποχή ήταν 10%, τα Λευκά 1%.
Ο εκπρόσωπος του επιτελείου Τ. Παπαδόπουλου, ο Αγγελος Βότσης, παραδέχτηκε την ήττα και έδωσε συγχαρητήρια στους κ. Κασουλίδη και Χριστόφια.
Χιλιάδες οπαδοί των νικητών ξεχύθηκαν το βράδυ στους δρόμους της Λευκωσίας και των άλλων πόλεων και πανηγύρισαν με ποικίλες εκδηλώσεις τη μεγάλη νίκη.
Οι επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου ανέδειξαν πρώτο τον κ. Κασουλίδη, οι επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού τον κ. Χριστόφια και η Πάφος τον κ. Παπαδόπουλο.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε χθες το βράδυ σύσκεψη με το επιτελείο του, άλλους στενούς συνεργάτες του και τους προέδρους του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ κ. Ομήρου και Συλλούρη και τον γ.γ. των Οικολόγων Γ. Περδίκη.
Στο επιτελείο του πάντως επικρατούσε μεγάλη απογοήτευση και αναζητούνταν τα αίτια της ήττας.
Από σήμερα αρχίζουν επαφές μεταξύ των κ. Κασούλιδη και Χριστόφια και συνεργατών τους με τον κ. Παπαδόπουλο και το επιτελείο του όσον αφορά τυχόν συνεργασία για την ερχόμενη Κυριακή.
Με τον εφιάλτη
Οι εκλογές διεξήχθησαν με απόλυτη τάξη αλλά και με τον εφιάλτη της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, και τις πιθανές επιπτώσεις της στο Κυπριακό.
Δικαίωμα ψήφου είχαν 515.994 πολίτες. Μεταξύ αυτών και 390 Τουρκοκύπριοι που διαμένουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές.
Στους καταλόγους είναι επίσης εγγεγραμμένοι 361 εγκλωβισμένοι της Καρπασίας, πολλοί από τους οποίους ήρθαν στη Λευκωσία και ψήφισαν σε ειδικό εκλογικό κέντρο.
Σε ειδικό κέντρο ψήφισαν και περίπου εκατό φυλακισμένοι στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας.
Παρά το φανατισμό και την ένταση των τελευταίων ημερών, οι εκλογές διεξήχθησαν σε ατμόσφαιρα απόλυτης ηρεμίας.
Για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ήρθαν στην Κύπρο πάνω από 20.000 φοιτητές και άλλοι Κύπριοι ψηφοφόροι κυρίως από την Ελλάδα και τη Βρετανία. Ηρθαν όμως ψηφοφόροι και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, τις αραβικές χώρες, την Αφρική και την Αυστραλία.
Τις σχετικές δαπάνες ανέλαβαν τα εκλογικά επιτελεία των Παπαδόπουλου, Χριστόφια και Κασουλίδη.
Υπολογίζεται ότι τα επιτελεία δαπάνησαν μερικά εκατομμύρια ευρώ για διαφημίσεις, μεταφορά ψηφοφόρων από το εξωτερκό, για συναυλίες, συνεστιάσεις κ.λπ.
Η κυβέρνηση θα δαπανήσει για τους δύο γύρους των εκλογών 7 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια από τις προεδρικές εκλογές του 2003, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος από τον πρώτο γύρο με 51,51% με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.
Η εγκατάσταση του νέου προέδρου θα γίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 28 Φεβρουαρίου. Η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας, των βουλευτών και δημάρχων είναι πεναετής.
Τον πρώτο γύρο των εκλογών -το ίδιο θα γίνει βέβαια και στο δεύτερο- παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Κίνας, Ρωσίας και βεβαίως της Ελλάδας και γειτονικών χωρών, καθώς και η διπλωματική αποστολή της Ε.Ε. και η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών υπό τον Μάικλ Μόλερ.
Για τη διεξαγωγή των εκλογών εργάστηκαν 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 3.000 αστυνομικοί.
Οι συσπειρώσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών Χρ. Πατσαλίδης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τον άψογο τρόπο με τον οποίο έγιναν οι εκλογές χωρίς οποιοδήποτε επεισόδιο. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο γενικός έφορος εκλογών Λ. Σαββίδης. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την αθρόα προσέλευση ψηφοφόρων.
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων ήταν:
ΑΚΕΛ: 90% υπέρ Χριστόφια, ΔΗΣΥ: 87% υπέρ Κασουλίδη, ΔΗΚΟ 84% υπέρ Παπαδόπουλου, ΕΔΕΚ: 70% υπέρ Παπαδόπουλου, ΕΥΡΩΚΟ: 68% Παπαδόπουλος, 24% Κασουλίδης και 6% Χριστόφιας.
Από τους ψηφοφόρους του δημοψηφίσματος το 2004 ο κ. Παπαδόπουλος πήρε το 40% του όχι και το 5% του ναι.
Ο κ. Χριστόφιας πήρε το 35% του όχι και το 32% του ναι.
Ο κ. Κασουλίδης πήρε το 24% του όχι και το 62% του ναι.
Δεν έγιναν χθες βράδυ γνωστές οι αντιδράσεις από μέρους της Αγκυρας και των Τουρκοκυπρίων ούτε από μέρους δυτικών κυβερνήσεων. Πιστεύεται όμως ότι κάποιες δυτικές χώρες θα αισθάνθηκαν ικανοποίηση για τη νίκη Κασουλίδη .
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι από τις 56 δημοσκοπήσεις που έγιναν μόνο μία έβγαλε πρώτο τον κ. Κασουλίδη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2008
Με προειδοποίηση για επαγρύπνηση απέρχεται ο Τάσσος
Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ
Με μια προειδοποίηση για επερχόμενες δυσμενείς εξελίξεις στο Κυπριακό δέχτηκε το τελικό αποτέλεσμα ο μεγάλος χαμένος της εκλογικής αναμέτρησης Τάσσος Παπαδόπουλος. «Στο Κυπριακό διαφαίνονται εξελίξεις. Καλώ τον λαό σε επαγρύπνηση. Προσωπικά θα είμαι πάντα παρών, δίπλα και μαζί με τον λαό. Για την Κύπρο μας», είπε, αποδεχόμενος το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Θα είμαι πάντα παρών, δίπλα και μαζί με το λαό» δήλωσε ο Τ. Παπαδόπουλος μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος
Διαβάζοντας από γραπτό κείμενο και αρνούμενος να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις είπε ότι στη διάρκεια της θητείας του μίλησε πάντα με ειλικρίνεια στους πολίτες. «Οι σκέψεις, οι αποφάσεις και οι ενέργειές μου καθοδηγήθηκαν πάντοτε από την αγάπη μου για τον τόπο και από την έγνοια μου για τον λαό».
Οι δύο αντίπαλοί του, Κασουλίδης και Χριστόφιας, εμφανίστηκαν ενωτικοί, αφού προσδοκούν στις ψήφους του συνασπισμού που στήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο.
«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ήρθε η ώρα να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας. Οσοι πιστεύουν πως ο μόνος δρόμος για το εθνικό μας θέμα είναι ο δρόμος της διπλωματικής επίθεσης να συμπαραταχθούν μαζί μας», είπε ο Ι. Κασουλίδης. Αναφερόμενος στον απερχόμενο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, είπε πως «είναι ένας πολιτικός με ιστορία που υπηρέτησε τον τόπο του με τον τρόπο που ο ίδιος πίστευε καλύτερα. Αυτό πρέπει ο κάθε Κύπριος πολίτης να το αναγνωρίσει και να το αντιμετωπίζει με σεβασμό».
Ο Κασουλίδης ανέδειξε στις πρώτες του δηλώσεις την ιδεολογική του ταύτιση με το ΔΗΚΟ, από το οποίο ζήτησε ήδη συνεργασία. «Με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τους πολίτες που τον στήριξαν μας ενώνουν κοινές θεμελιώδεις αντιλήψεις, η πίστη στην Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες, η προσήλωση στην ελεύθερη οικονομία, ο σεβασμός στις εθνικές και ιστορικές μας καταβολές. Η αγάπη για την πατρίδα, η πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον, όλα αυτά μας ενώνουν με τη διακυβέρνηση Παπαδόπουλου».
Τα δίχτυα του προς το ΔΗΚΟ έριξε και ο άλλος νικητής των εκλογών Δημήτρης Χριστόφιας και έκανε εύφημη αναφορά στον Τάσσο Παπαδόπουλο: «Είναι δεδομένο πως ανεξαρτήτως κάποιων επιλογών με τις οποίες διαφωνήσαμε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπηρέτησε το συμφέρον της πατρίδας μας». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χριστόφιας είπε ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Με βάση την πραγματικότητα αυτή την επόμενη Κυριακή οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε ένα κεντρικό δίλημμα που αφορά την κατεύθυνση και στο περιεχόμενο μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2008
ΑΝΑΛΥΣΗ
Διότι ο λαός φοβάται εδραίωση της διχοτόμησης
ΑΝΑΛΥΣΗ Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ
Το χθεσινό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, από φαβορί για την πρώτη θέση και σχεδόν βέβαιος για το ένα από τα δύο εισιτήρια του δευτέρου γύρου, βρέθηκε στην τρίτη θέση και είναι ο μεγάλος χαμένος της πιο συναρπαστικής εκλογικής αναμέτρησης στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Κασουλίδης οφείλει την επιτυχία του στις επιδόσεις που είχε στην περιφέρεια της Λευκωσίας, όπου ψηφίζει το 40% του εκλογικού σώματος. Επίσης, κέρδισε τις νέες ηλικίες. Ο Χριστόφιας πήγε πολύ καλά στη Λεμεσό, που ήταν προπύργιο του Τάσσου Παπαδόπουλου, καθώς και στους πρόσφυγες, που επείγονται για εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Τ. Παπαδόπουλος σάρωσε στην Πάφο, που είναι όμως η μικρότερη περιφέρεια. Τον ψήφισαν επίσης οι μεγάλες ηλικίες και η επαρχία.
ΟΤάσσος Παπαδόπουλος οργάνωσε την εκστρατεία του με υπόβαθρο τις πολιτικές εξελίξεις του 2004, και ειδικά το «όχι» στο δημοψήφισμα. Ο απερχόμενος πρόεδρος είχε διακηρύξει πως οι χθεσινές εκλογές ήταν ένα νέο δημοψήφισμα, κατά το οποίο ο λαός θα επιβεβαίωνε τις αποφάσεις που πήρε το 2004.
Η εμμονή του στο 2004 τού στοίχισε την επανεκλογή, διότι πήρε μόλις το 1% από το 25% που ψήφισε «ναι» στο δημοψήφισμα, ενώ οι αντίπαλοί του «λεηλάτησαν» το 76% τού «όχι», με το 35% από αυτούς να ψηφίζει Χριστόφια και το 25% Κασουλίδη.
Ο Τ. Παπαδόπουλος συνένωσε σε έναν συνασπισμό όλα τα κόμματα που ακολουθούσαν «σκληρή γραμμή» στο Κυπριακό και προσπάθησε να δημιουργήσει έναν ισχυρό τρίτο πόλο, εις βάρος των δύο μεγάλων κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Μάλιστα, δήλωσε δημόσια πως σκοπός του ήταν να καταργήσει τον ρυθμιστικό ρόλο που τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν για δεκαετίες στο Κυπριακό.
Σε αντιδιαστολή με τον Τ. Παπαδόπουλο, οι δύο αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν σφόδρα ότι δίχασε τον λαό και ότι επαναπαύθηκε στο «όχι». Τόσο ο Ι. Κασουλίδης όσο και ο Δ. Χριστόφιας υποσχέθηκαν άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και αναζήτηση γρήγορης λύσης, προτού εδραιωθεί η διχοτόμηση.
Οι χθεσινές εκλογές έδωσαν κάποια πολύ ισχυρά μηνύματα:
* Τα δύο μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην κυπριακή κοινωνία και δεν είναι εύκολο εγχείρημα η υπονόμευση της επικυριαρχίας τους στο πολιτικό στερέωμα.
* Ο κόσμος ψήφισε στην πλειονότητά του «όχι» στο δημοψήφισμα, αλλά δεν εγκρίνει τη στασιμότητα και δεν θεωρεί ασφάλεια το στάτους κβο.
Πάντως, και οι δύο νικητές των χθεσινών εκλογών «δόξασαν» χθες βράδυ τον Τάσσο Παπαδόπουλο και έριξαν τα «δίχτυα» τους στους ψηφοφόρους του και ειδικά στο ΔΗΚΟ, που είναι πια ο ρυθμιστής. Οποιον υποψήφιο κι αν προτιμήσουν, θα θέσουν όρους και προϋποθέσεις. Ηδη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν δήλωσε πως το κόμμα του θα παραμείνει ο εγγυητής τού «όχι» στο δημοψήφισμα του 2004.
Τόσο ο Κασουλίδης όσο και ο Χριστόφιας θα δώσουν τις δεσμεύσεις που θα ζητήσει το ΔΗΚΟ, όμως, από τη στιγμή που θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, έχει την ευχέρεια να ακολουθήσει τη δική του πολιτική. Για παράδειγμα, ο Τ. Παπαδόπουλος εξελέγη πρόεδρος με τη δημόσια δέσμευση για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Οταν εξελέγη, αναθεώρησε την πολιτική του, χωρίς να μπορεί το ΑΚΕΛ να αντιδράσει, έστω κι αν είχε διαφορετικές απόψεις.
Ηαλλαγή στην ηγεσία της Κύπρου θα δημιουργήσει αφ\' εαυτής μια νέα δυναμική, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί αμέσως μετά τις εκλογές, όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος. Τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν μια περιοδεία, θα καταγράψουν τις προθέσεις των δύο μερών και αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις.
Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος είχε χαράξει μια μακροπρόθεσμη πολιτική για λύση σε βάθος χρόνου, στην πρώτη του δήλωση μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων είπε πως «διαφαίνονται εξελίξεις» στο Κυπριακό και κάλεσε τον λαό σε επαγρύπνηση. «Προσωπικά, θα είμαι πάντα παρών, δίπλα και μαζί με τον λαό», είπε.
Σε ότι αφορά τα σενάρια της ερχόμενης Κυριακής, είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, παρά ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ. Είναι και τα δύο κόμματα της Δεξιάς, έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, ενώ ο Κασουλίδης δεν είναι «κόκκινο πανί» για τους οπαδούς του ΔΗΚΟ, όπως ο Χριστόφιας, ο οποίος «ξήλωσε» τη συνεργασία με τον Παπαδόπουλο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2008