Αυτή ήταν, αγαπητοί Φορουμαδελφοί και φίλοι η προσκυνηματική μου επίσκεψη στο πολυαγαπημένο μου Μοναστήρι. Ελπίζω να σας έδωσα μια μικρή γεύση των βιωμάτων μου. Λησμόνησα μόνο να σας πώ ότι συνδυάστηκε και υλικότερα με το τερπνό το ωφέλιμο αυτής της επίσκεψης. Επειδή είχε 5-6 μαστόρους ο π. Κοσμάς αυτό το διάστημα στο Μοναστήρι, κράτησε κάποιες μέρες πρίν μια προβατίνα και ένα αρνάκι από κάποιον βοσκό που κατέβασε εκείνες τις μέρες τα πρόβατά του από το βουνό στον κάμπο. Έτσι η προβατίνα πήρε πρώτη το δρόμο της σφαγής. Εγώ δεν πρόλαβα το ψήσιμό της. Πρόλαβα όμως τον πατσά! Και τί να σας περιγράψω! Ήταν από τα ωραιότερα φαγητά της ζωής μου. Οψοποιών μαγγανείαι (μάγια των μαγείρων) ήγουν καλογηρική μαγειρική.
Πάνω βέβαια από όλα, τη φυσική ομορφιά, την υλική παρηγοριά και τα όμοια, είναι η χάρη που δίδεται πλούσια στον αγιασμένο αυτό τόπο, τον οποίο ο π. Παΐσιος τον ονόμαζε το μικρό περιβολάκι, σε αντιστοιχία με το μεγάλο περιβόλι της Παναγίας, το Άγιο Όρος.
Τελειώνοντας να σημειώσω ότι άν κάποιος θέλει κάποια από τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερη ανάλυση, ας μη διστάσει να το ζητήσει από εδώ. Μου είναι πολύ εύκολο να το κάνω.