«Ένας Μπρέζνιεφ της Εκκλησίας»

Started by Μαρκήσιος de Karampa, 03 October, 2007, 04:56:16 PM

Previous topic - Next topic

Μαρκήσιος de Karampa

Αλέξιος Β΄. Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών μίλησε χθες στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Του Γιώργου Αγγελόπουλου gangel@dolnet.gr


Για πρώτη φορά, ένας πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας,  ο Αλέξιος Β΄, μίλησε χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής  Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών από το 1990, ο Αλέξιος Β΄ είναι ένα ζωντανό μνημείο των περιπετειών της ρωσικής Ιστορίας. Διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο- παρόλο που διαβεβαιώνει στη «Λε Μοντ» ότι «το Κράτος δεν ανακατεύεται στην εσωτερική ζωή της Εκκλησίας και η Εκκλησία δεν ανακατεύεται στην πολιτική ζωή του Κράτους». Και συμμερίζεται τη θέση της ρωσικής ηγεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα- ότι τα δικαιώματα των ομάδων (κοινωνία, πατρίδα, Εκκλησία) πρέπει να προκρίνονται σε σχέση με τα δικαιώματα των ατόμων.
 Ο Αλέξιος Β΄ γεννήθηκε το 1929 στο Τάλιν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας, με το όνομα Αλέξις Ρίντιγκερ. Είναι γόνος γερμανικής καταγωγής ευγενών που υπηρετούσαν επί γενιές τους τσάρους. Ο πατέρας του διέφυγε από την Αγία Πετρούπολη μετά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων, κατέφυγε στην τότε ανεξάρτητη Εσθονία και χειροτονήθηκε ιερέας. Ο μικρός Αλέξιος πέρασε την παιδική ηλικία του στην εκκλησία: «Η αγαπημένη μου δραστηριότητα ήταν να απαγγέλλω τη θεία λειτουργία, την είχα αποστηθίσει ήδη από τα επτά μου», έχει πει ο ίδιος.
Το 1941, οι ναζί κατέλαβαν την Εσθονία.
Ο Αλέξιος συνόδευε τον πατέρα του, ο οποίος λειτουργούσε στα στρατόπεδα Σοβιετικών κρατουμένων, γεγονός που του κόστισε την κατηγορία της συνεργασίας με τον Γερμανό κατακτητή. Το 1944 η ΕΣΣΔ κατέλαβε την Εσθονία. Ο Αλέξιος δεν ήταν ακόμη σίγουρος για τον δρόμο που θα ακολουθούσε. Το 1949 παντρεύτηκε, αλλά στη συνέχεια διέλυσε τον γάμο του και έγινε μοναχός. Το 1950 χειροτονήθηκε ιερέας και ξεκίνησε μια λαμπρή σταδιοδρομία στην υπό σοβιετικό έλεγχο Ορθόδοξη Εκκλησία. «Στα 32 του ήταν επίσκοπος και στα 36 τρίτος στην ιεραρχία της σοβιετικής Εκκλησίας, πράγμα που θα ήταν αδύνατο αν δεν συνεργαζόταν με το καθεστώς», υπενθυμίζει στη «Λιμπερασιόν» ο ιστορικός Νικολάι Μιτρόχιν. Ο ιερέας Γκλεμπ Γιακούνιν υποστήριξε το 1992- και στη συνέχεια αφορίστηκε- πως ο Αλέξιος ήταν ο «πράκτορας Ντρόζντοφ» της ΚGΒ. Σήμερα πάντως ουδείς αναφέρεται στο παρελθόν του πατριάρχη στην ΚGΒ, κυρίως αφότου ένας βετεράνος της ΚGΒ εξελέγη στη ρωσική προεδρία...
Επί των ημερών του Αλέξιου, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αναβιώσει, καθώς έχουν επαναλειτουργήσει 700 μοναστήρια και 27.000 εκκλησίες. «Όμως δεν κατάφερε να ξανακάνει τη ρωσική Εκκλησία μια ηθική αρχή ανεξάρτητη από το κράτος», παρατηρεί ο Μιτρόχιν. Ο πατριάρχης δεν λέει τίποτε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία και δεν έχει τίποτε κακό να πει για τον πρόεδρο Πούτιν. Σύμφωνα με τον Γκλεμπ Γιακούνιν, «ο Αλέξιος είναι ένας Μπρέζνιεφ της Εκκλησίας».


www.tanea.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

βίκυ

\" Ο πατριάρχης δεν λέει τίποτε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία\" ΚΑΙ ΔΗΛ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ??
\"«ο Αλέξιος είναι ένας Μπρέζνιεφ της Εκκλησίας».\" ΔΗΛΑΔΗ?