Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής : 21 Ιουνίου

Started by Βασιλείου Μάριος, 21 June, 2007, 02:32:16 AM

Previous topic - Next topic

Βασιλείου Μάριος

\"Η 21η Ιουνίου, έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής από το 1982, μετά την πρόταση του τότε Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού, Jacques Lang.
Η μουσική, που αναφέρεται και ως Απολλώνια τέχνη, αποτελεί μια από τις αρχαιότερες και πιο πολυποίκιλες μορφές έκφρασης του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι τόσο παλιά όσο και η γλώσσα. Ουσιαστικά εξελίχθηκε παράλληλα με τον άνθρωπο. Όμως, επειδή ο έναρθρος λόγος δεν μπορούσε ν\' αποδώσει όλες τις αποχρώσεις των υποκειμενικών ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων, ο άνθρωπος ανέπτυξε ένα άλλο ηχητικό μέσο, για να εκδηλώνεται και να εκφράζεται το μουσικό λόγο.
Η μουσική είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ των τεχνών, γιατί δεν ανήκει στους ειδικούς αλλά είναι πανανθρώπινη, διαχρονική πολιτισμική αξία, που επηρεάζει τον ανθρώπινο ψυχισμό, δημιουργώντας του συναισθήματα. Η τέχνη της μουσικής είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ύπαρξη και την ιστορική πορεία κάθε λαού, με όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής, συνοδεύοντας τις χαρές και τις λύπες.
Η σημερινή ημέρα υπενθυμίζει σ\' εμάς, τους Έλληνες, ότι από το αρχαίο μέλος ως τη βυζαντινή υμνογραφία κι από το δημοτικό τραγούδι ως την έντεχνη λαϊκή μουσική μας, ο λαός μας δεν έπαψε ποτέ να κεντά με μελωδικούς ήχους τις ένδοξες και τραγικές στιγμές του και να ομορφαίνει την απλή καθημερινότητά του.
Γι\' αυτό η πολιτεία έχει καθήκον να ενισχύσει τη μουσική και γενικότερα την καλλιτεχνική παιδεία των νέων, καθώς αυτή αποτελεί μια από τις πιο \"υγιείς\" και δημιουργικές μορφές πνευματικής καλλιέργειας. Το σχολείο, ως εκπαιδευτικός φορέας δίνει το απαραίτητο ενδιαφέρον για τη μουσική μέσα από τη διδασκαλία της ως μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και μέσω της λειτουργίας, εδώ και αρκετά χρόνια, μουσικών σχολείων σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας.
Η μουσική αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, ιδίως στη νηπιακή και παιδική ηλικία όπου το παιδί διαμορφώνει την εικόνα του κόσμου\".
[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]