Άνθρωπος μεθόριος, του Μητρ. Μεσογαίας Νικολάου Χατζηνικολάου

Started by ρωμηός, 31 August, 2007, 12:05:17 PM

Previous topic - Next topic

ρωμηός

Άνθρωπος μεθόριος

Από τα αναπάντητα διλήμματα στα περάσματα της άλλης λογικής

Σελ. 168

Πρόκειται για τέσσερις ομιλίες του Μητροπολίτου Μεσογαίας κ.κ. Νικολάου για τον πόνο, τα αναπάντητα ερωτήματα, τις θεϊκές συναντήσεις και αυθεντικό βίωμα...

Ο αυθεντικό χριστιανός είναι πολύ ανθρώπινος. Αναδεικνύει και τιμά την ανθρώπινη φύση του. Δεν την περιφρονεί. Δεν ντρέπεται γι\' αυτήν. Δεν την αδικεί. Γι\' αυτό και κατανοεί τις αδυναμίες των άλλων και τις δυνατότητες τις δικές του. Είναι μυστήριο ανεξιχνίαστο ο ίδιος αλλά και χωρητικός όλων. Η ζωή του έχει αλήθεια και αγάπη. Έχει την ελευθερία τού να δέχεται και την ελευθερία τού να προσφέρεται. Γι\' αυτό και είναι πολύ φιλάνθρωπος και κοινωνικός. Μπορεί να κενώνεται από τον εγωισμό του, γι\' αυτό και να ενώνεται με τον Θεό και τους αδελφούς του.

Η αυθεντικότητα βοηθεί τον χριστιανό να λειτουργεί διαρκώς στο μεθόριο Θεού και ανθρώπου, της λογικής και του μυστηρίου, της θεϊκής αγάπης και του ανθρωπίνου πόνου, της ελευθερίας και της υπακοής. Αυτό τον εμπνέει να κινείται και στο επέκεινα του προσωπικού χώρου, του ανθρώπινου μέτρου, του κοσμικού χρόνου, του εγώ. Σ\' αυτά τα μεθόρια είναι που κρύβεται ο Θεός. Σ\' αυτά τα επέκεινα είναι που συναντά κανείς τον αδελφό, την αιωνιότητα, τη χάρι, την αλήθεια, τον ίδιο τον Θεό.

Εκδόσεις Εν Πλω

Κολοκοτρώνη 49, Αθήνα 10560, τηλ. 2103226343, fax.: 2103221238