News:

Η Συνευωχία ξανά στο Διαδίκτυο

Main Menu

Παναγία ἡ Παντοχαρὰ τοῦ Ἐλύτη!

Started by staboz, 03 August, 2011, 07:34:26 PM

Previous topic - Next topic

staboz[font size=4]Στο όμορφο νησί της Σικίνου το Σάββατο 6 Aυγούστου θα πραγματοποιηθεί το τάμα του μεγάλου μας ποιητή Oδυσσέα Eλύτη. Eπιθυμία του βραβευμένου με Nόμπελ Έλληνα ποιητή ήταν η κατασκευή μιας μικρής εκκλησίας σε ένα ήσυχο και φυσικό σημείο.

Σε ένα σημείο από όπου η απέραντη θέα του Aιγαίου Πελάγους, που τόσο τον ενέπνευσε και τον καθήλωσε, θα είναι ορατή και θα αποπνέει ψυχική ανάταση και αγαλλίαση. O Oδυσσέας Eλύτης επέλεξε την όμορφη Σίκινο για την ηρεμία και τη φυσική της ομορφιά να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία του.

Η εκκλησία της Παναγίας της Παντοχαράς, που δεσπόζει στο νησί και ατενίζει τη μοναδική θέα του πελάγους, είναι ένα προσωπικό αφιέρωμα του σπουδαίου μας ποιητή στην Παναγία· ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη ζωή και το έργο του, που «φώτισε» τη χώρα μας στο εξωτερικό και έδωσε παγκόσμια εμβέλεια στην ελληνική ποίηση.

Την υλοποίηση του εν λόγω έργου, του τάματος του Eλύτη, όπως είναι γνωστό σε πολλούς, ανέλαβε η κ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, με συνεργάτες τον αρχιτέκτονα κ. Αλέξανδρο Σαμαρά και πολιτικό μηχανικό τον κ. Λάμπρο Κωστάκη. Το χώρο ανέγερσης του ναού, που βρίσκεται ανάμεσα στη Χώρα (Κάστρο) και στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, παραχώρησε με μεγάλη ευχαρίστηση ο Δήμος Σίκινου.

Τα Θυρανοίξια, η πρώτη λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας της Παντοχαράς, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Αυγούστου το πρωί από τους ιερείς του νησιού. Θα προσφερθεί επίσης σε όσους θα δώσουν το «παρών» και το παραδοσιακό παστέλι με σικινιώτικο μέλι, ενώ το βράδυ στην πλατεία της Παντάνασσας θα λάβει χώρα ένα αφιέρωμα στον Oδυσσέα Ελύτη, με τη συμμετοχή των μουσικών Σπύρου Σακκά και Γιώργου Κουρουπού, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μαζί με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου ένα πρόγραμμα με τίτλο: «Με το Λύχνο του Άστρου». Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό, σε όλους τους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες του καλοκαιριού.

Πεποίθηση όλων των μόνιμων κατοίκων της Σικίνου είναι οι εκδηλώσεις αυτές να μην έχουν κοσμικό χαρακτήρα αλλά να αποτελέσουν σύμβολο μνήμης για το σπουδαίο Οδυσσέα Ελύτη.[/fonts]

Ρωμ. ε΄6-10

staboz

[font size=4]Η Παναγία η Παντοχαρά του Ελύτη[/fonts]
Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr

[font size=3] «Στις Κυκλάδες, οι μικρές εκκλησιές αφθονούν και λάμπουν όπως τα βότσαλα». Η επιθυμία του ποιητή, το τάμα του για ένα ξωκλήσι-προσκύνημα στη Σίκινο, λουσμένο στο φως, γίνεται στις 6 Αυγούστου, ώρα 10.30 π.μ., πραγματικότητα.

«Φωνές και χρώματα ηχερά στο μακρινό ξωκλήσι του πουνέντε...» Οδ. Ελύτης
  Εκείνο το Σάββατο θα τελεστούν τα θυρανοίξια της Παναγίας της Παντοχαράς. Το βράδυ στις 9.00 στην αυλή του σχολείου θα ακουστεί ο λόγος του ποιητή, τραγούδια και ποιήματα από τον Σπύρο Σακκά, τον Γιώργο Κουρουπό και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

 Η Παντοχαρά, αφιέρωμα του Ελύτη στην Παναγία, βρίσκεται σε σημείο που έχει ανατολικά το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής και δυτικά τη χώρα της Σικίνου. Αγναντεύει το Βορρά και το Αιγαίο πέλαγος, ενώ στο βάθος φαίνεται η νήσος Σίφνος.

 Το εκκλησάκι αποτελούσε επιθυμία του νομπελίστα ποιητή μας, την οποία είχε εκφράσει στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Εκείνη, δέκα χρόνια τώρα -θεμελιώθηκε το 2001- και ύστερα από πολλές δυσχέρειες, φρόντισε ευλαβικά, παρ\' ότι δεν θα είναι μια εκκλησία ιδιωτική αλλά ανοιχτή για τους κατοίκους του νησιού, να εκπληρώσει το τάμα.

 Επί προεδρίας Γιώργου Μάναλη στην τότε κοινότητα Σικίνου παραχωρήθηκε μια μικρή έκταση και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου ανέλαβε την οργάνωση, τα έξοδα, την όλη υλοποίηση της επιθυμίας του Ελύτη. Ο μηχανικός Λ. Κωστάκης, ο αγιογράφος Α. Σκαλιώτης και τεχνίτες του νησιού, ο Μιχάλης Κιμουλιάτης με το γιο του, εργάστηκαν για να υλοποιηθεί το έργο που αρχιτεκτονικά επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Σαμαράς.

 Ενας χώρος απλός, λιτός, αιγαιοπελαγίτικος, επάνω στον «αέρα» που βλέπει ανεμπόδιστα τη θάλασσα. Καταφύγιο της ψυχής, αναμμένο αγιοκάντηλο για εωθινές ψαλμωδίες. Τρισάγιο στην απεραντοσύνη του Αρχιπελάγους.[/fonts]

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=294216
Ρωμ. ε΄6-10

staboz

Ρωμ. ε΄6-10

staboz

[font size=4]Με το Λύχνο του Άστρου [/fonts]

[font size=4]Τότε είπε και γεννήθηκεν η θάλασσα
 και είδα και θαύμασα
 Και στη μέση της έσπειρε κόσμους μικρούς κατ'εικόνα και ομοίωσή μου.
 Ίπποι πέτρινοι με τη χαίτη ορθή
 και γαλήνιοι αμφορείς
 και λοξές δελφινιών ράχες
 η Ίος η Σίκινος η Σέριφος η Μήλος
 "Κάθε λέξη κι από'να χελιδόνι
 για να σου φέρνει την άνοιξη μέσα στο θέρος", είπε...[/fonts]


Ρωμ. ε΄6-10

staboz

[font size=4]Η Παναγιά το πέλαγο
κρατούσε στην ποδιά της
Τη Σίκινο, την Αμοργό
και τ' άλλα τα παιδιά της.[/fonts]

Ρωμ. ε΄6-10