News:

Η Συνευωχία ξανά στο Διαδίκτυο

Main Menu

Ο δασκαλός μου.

Started by Ἰωάννης, 18 October, 2010, 03:43:25 PM

Previous topic - Next topic

Ἰωάννης

[font face=Times New Romanl][font size=4]
              Ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος Της Μεγάλης Του Χριστού Εκκλησίας Χάρης Νταραβάνογλου




 [/fonts]
[font size=3]                                                                                 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Χουρμούζιος (Χάρης) Νταραβάνογλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τους ενάρετους γονείς Αλέξανδρο και  Τζουζεπίνα. Τις εγκύκλιες σπουδές του έλαβε από την Μεγάλη του Γένους Σχολή, η οποία υπήρξε πνευματικός φάρος όχι μόνον για την Ορθοδοξία, αλλά και για τον Ελληνισμό. Η κλίσις του παιδιόθεν προς την  Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική οφείλεται στον αείμνηστο πατέρα του, ο οποίος ήτο και ερασιτέχνης ψάλτης, ενώ πρώτος του δάσκαλος στην Ψαλμωδική Τέχνη υπήρξε ο μουσικολογιώτατος αείμνηστος ιερέας Αλεξιάδης Αθανάσιος.

Διακριθείς για την έφεσή του στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική  κλήθηκε να υπηρετήσει ως πρωτοψάλτης εις τους Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας  Βαφειοχωρίου (Μπογιατζίκιοϊ) και Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων. Η εξαιρετική καλλιφωνία του συνετέλεσε, ώστε να εξαπλωθεί πολύ σύντομα η φήμη του. Βεβαίως τούτο είχε ως αποτέλεσμα να επιλεγεί από τον τότε πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Ταταούλων και νυν Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ.κ. Αστέρη Λεωνίδα ως Λαμπαδάριός του.

Είχε ως βασικούς δασκάλους τους  Ελ. Γεωργιάδη τ. Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ.Χ.Ε. και τους αείμνηστους πλέον Κωνσταντινουπολίτες Γκαρτζόγλου Αχιλλέα πρωτοψάλτη  του Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή και επίσης τον Α.Π. Μ.τ.Χ.Ε. Νικολαΐδη Βασίλειο. Θα ήτο παράλειψις, εάν δεν ανεφέρετο ότι μετείχε ως μέλος στη μεγάλη Βυζαντινή Χορωδία Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως και μάλιστα υπό την διδασκαλία και διεύθυνση του αοιδήμου Νικολαϊδη Βασιλείου.

Το έτος 1980 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και εντάχθηκε επί τρία συναπτά έτη στον χορό του εκ Κωνσταντινουπόλεως Πρωτοψάλτου μακαρίτου Μαγούρη Δημητρίου από τον οποίο εδιδάσκετο και ιδιαιτέρως, μαθήματα.

Έκτοτε διορίζεται ως πρωτοψάλτης στους Ι. Ναούς της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Ηρακλείου, της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας Περισσού, Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου κατόπιν εντολής  του μακαριστού  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης  Ελλάδος Σεραφείμ και τώρα ψάλλει στον Ι. Ν. Αγίου  Σπυρίδωνος πολιούχου Πειραιώς.
 
Στις θέσεις όπου έψαλε διηύθυνε  πάντα άρτιους Βυζαντινούς χορούς. Και στην Αθήνα συνέχισε να είναι μέλος  της χορωδίας του εν Ελλάδι Συλλόγου Moυσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, ως  Δάσκαλος και Διευθυντής, αφού διαδέχθηκε τον αείμνηστο Γ. Τσαούση.

Με την ευκαιρία της πεντηκονταετίας από την  ίδρυση της Ελληνικής Παιδείας, του ανατίθεται από την  Διεύθυνσή της να παρουσιάσει Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς Ύμνους με μαθητές των Σχολών της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο του έτους 2008.

Διδάσκει αόκνως έως σήμερον στη Σχολή Β.Ε.Μ. της Ι. Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Ασχολείται ενεργά με το Δημοτικό Τραγούδι μάλιστα και με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Ο μουσικοσυνθέτης  Χριστόδουλος Χάλαρης τον κάλεσε να τραγουδήσει σε συναυλίες τόσο στην  Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αγαπήθηκε ιδιαίτερα ως ψάλτης με ιδιαίτερη προσωπικότητα και για τον λόγο αυτό καλείται να ψάλλει σε πανηγύρεις ναών ανά την Ελλάδα.  Επίσης κλήθηκε και έψαλλε στη Ν. Υόρκη και Αστόρια.

Εξέδωσε κασέτες, ψηφιακούς δίσκους και διετέλεσε μουσικός παραγωγός στον 89,4 FM ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος που επί πολλά έτη παρουσίαζε την Εθνική Μουσική.

Το ενδιαφέρον του για τον ψαλτικό κλάδο εκδηλώνεται με την ανάμειξή του στο συνδικαλισμό, εκλεγόμενος ως Γραμματέας του Συλλόγου Ψαλτών Αττικής «Θρασύβουλος Στανίτσας».

Πολλές προσωπικότητες τον ετίμησαν με την φιλία τους και την συνεργασία τους, όπως ο αείμνηστος Τσατσαρώνης Γεώργιος και ο κ. Ηλιάδης Κωνσταντίνος, Άρχοντες Μουσικοδιδάσκαλοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και ο μουσικολογιώτατος Πρωτοψάλτης και ερευνητής του μουσικού Ελληνισμού κ. Βασιλείου Θεόδωρος.

Επίσης έλαβε τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο της Ομηρικής  Ακαδημίας με την μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο «Μεγάλου Αλεξάνδρου» του Ιδρύματος Τσάκου, τον Φεβρουάριο 2008 και Τιμητικό έπαινο και μετάλλιο της UNESCO για την τελετή που πραγματοποιήθηκε προς τιμή του το έτος 2004, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

Για την εν γένει προσφορά του στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική τιμήθηκε με διακρίσεις εκ των οποίων οι σπουδαιότερες είναι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με ειδικό σταυρό και σχετικό πιττάκιο, του εν Ελλάδι Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, του Συλλόγου Φίλων Β.Ε.Μ, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανώτατος τιμητικός έπαινος, της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας το οφφίκιο του Άρχοντος Μουσικοδιδάσκαλου. Αποφανθείς ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ επιβράβευσε αυτόν για την αφοσίωσή του, την προσήλωσή του και την φιλοτιμία του.

Η προχείρισίς του εις το οφφίκιο αυτό  έγινε εξ ονόματος του προκαθήμενου του Οικουμενικού Θρόνου υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Κωνσταντίνου, ενώπιον πολυπληθούς εκκλησιάσματος και μουσικοτάτων ψαλτών και μουσικοφίλων. Ο Παναγιότατος κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ αποφαίνεται ότι εις το εξής « ο εξονομασθείς Μουσικολογιώτατος κ. Χουρμούζιος Νταραβάνογλου υπάρχει από του νυν και λέγηται Μουσικολογιώτατος Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και να απολαμβάνει την προσήκουσα προς το οφφίκιο αυτό τιμήν πάντοτε και παρά πάντων».

[/fonts][/fontf]

Ἰωάννης



                       [font face=Times New Romanl][font size=3]Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΟΥ ΧΑΡΗΣ ΝΤΑΡΑΒΑΝΟΓΛΟΥ ΨΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΓ\' ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  21-26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010
[/fonts][/fontf]
                                 
                                                         
[font face=Times New Romanl][font size=3]
Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα, ἦλθεν Ἰησοῦς εἰς Βηθανίαν, καὶ προσῆλθον αὐτῷ οἱ Μαθηταὶ αὐτοῦ, λέγοντες αὐτῷ· Κύριε, ποῦ θέλεις, ἑτοιμάσωμέν σοι φαγεῖν τὸ Πάσχα; ὁ δὲ ἀπέστειλεν αὐτούς· Ἀπέλθετε εἰς τὴν ἀπέναντι κώμην, καὶ εὑρήσετε ἄνθρωπον, κεράμιον ὕδατος βαστάζοντα· ἀκολουθήσατε αὐτῷ, καὶ τῷ οἰκοδεσπότῃ εἴπατε· ὁ Διδάσκαλος λέγει· Πρὸς σὲ ποιῶ τὸ Πάσχα, μετὰ τῶν Μαθητῶν μου.

[/fonts][/fontf]

Ἰωάννης

[font face=Times New Romanl][font size=4]ΧΑΡΗΣ ΝΤΑΡΑΒΑΝΟΓΛΟΥ - ΜΟΥΣΙΚΟ-ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ [/fonts][/fontf]

[font face=Times New Romanl][font size=3]Ο δάσκαλος μου κ.Χάρης Νταραβάνογλου ψέλνει ήχο \"Άγια\" προς τιμήν του Άρχοντος Πρωτοψάλτου του Πατριαρχείου Κων/πόλεως κ. Λυκούργου Αγγελόπουλου.

(Πίσω ακριβώς από τον δάσκαλο βρίσκομαι εγώ, ο ψηλός νεαρός με τα γυαλιά.)

[/fonts][/fontf]


Σωτήριος

Ήθελα να ξέρεις ότι, ψάλλω και εγώ χωρίς παιδεία μουσικής, όμως σε με και σε ένα φίλο μου λειτουργούν δυο εκκλησίες μικρές σε χώρο και εκκλησίασμα αλλά ακούγεται λόγος Θεού.Υπάρχει ένα μπλοκ που έχει πολλά ακούσματα, είναι το vocal music, πιστεύω να το γράφω σωστά. Χαίρεται εν Κυρίω.


Ἰωάννης

Quote from: υιος+ασωτοςΉθελα να ξέρεις ότι, ψάλλω και εγώ χωρίς παιδεία μουσικής, όμως σε με και σε ένα φίλο μου λειτουργούν δυο εκκλησίες μικρές σε χώρο και εκκλησίασμα αλλά ακούγεται λόγος Θεού.Υπάρχει ένα μπλοκ που έχει πολλά ακούσματα, είναι το vocal music, πιστεύω να το γράφω σωστά. Χαίρεται εν Κυρίω.
[font face=Times New Romanl][font size=3]Αγαπητέ μου εν Χριστώ αδελφέ δεν χρειάζεται μουσική παιδεία στο ψάλσιμο αλλά πνευματική.
Άν με εννοείς.[/fonts][/fontf]


Ιωάννα

Μικρέ μας, Γιάννη :D - ἔχουμε καὶ πιὸ μεγάλους (τὸ μέγεθος λᾶβε ἡλικιακά :P) -
τόσο ὡραῖο ψαλτικὸ! ὅ,τι καλύτερο γιὰ νὰ ἀφιερῶσω
...χρόνια πολλὰ καὶ εὐλογημένα ...καὶ στὴν Παναγιῶτα!

Quote from: ΙΩΑΝΝΗΣ

Ἰωάννης

[font face=Times New Romanl][font size=3]Ευχαριστώ πολύ καλή μου Ιωάννα για την αγάπη σου και για τις ευχές σου!
Η ευγένειά σου και η καλοσύνη σου σπανίζουν στις μέρες μας! Να είσαι πάντα καλά![/fonts][/fontf]

Ἰωάννης

[font face=Times New Romanl][font size=3]Να σε \"κεράσω\" κι εγώ κάτι:
Ο δάσκαλός μου στο Μέγαρο Μουσικής ερμηνεύει το εκπληκτικό ψαλτοτράγουδο \"Στου Βοσπόρου τ\'αγιονέρια.\" σύνθεση του αείμνηστου Πρωτοψάλτη και Μουσικοδιδασκάλου Γεράσιμου Πρεβεζιάνου.

Στου Βοσπόρου τ\' αγιονέρια
Παραδοσιακό (Σμυρνέικο)

 Στου Βοσπόρου τ\' αγιονέρια, κάτω απ\' την Αγιά Σοφιά

μια γερόντισα στενάζει μπρος στην Παναγιά

σώπα μάνα μ\' πες μας για τη συμφορά

 

 Στου Βοσπόρου τ\' αγιονέρια, κάτω απ\' την Αγιά Σοφιά

ήρθε ένα Σμυρνιό καράβι μαύρα τα πανιά

σώπα μάνα μ\' πες μας για τη συμφορά

 

Κάψανε τη Σμύρνη, πήραν τ\' Αϊβαλί    ] 2x

κλαίει όλη η Μικρά Ασία την καταστροφή

σώπα μάνα μ\' κάνε λίγη υπομονή, σώπα τζάνεμ κάνε λίγη υπομονή

 

Αχ Ανατολή, γη της Ιωνίας, γη Ελληνική

θα \'ρθουν πάλι στους αιώνες του Αλεξάνδρου οι Μακεδόνες

σώπα μάνα μ\' κάνε λίγη υπομονή, σώπα τζάνεμ κάνε λίγη υπομονή.
[/fonts][/fontf]



Ιωάννα

Quote from: ΙΩΑΝΝΗΣΝα σε \"κεράσω\" κι εγώ κάτι:
νόστιμο ἦταν! εὐχαριστῶ!
ὁ δάσκαλος, Γιάννη, περισσότερο ἐκφράζεται-θρηνεῖ παρὰ τραγουδάει! ε;
Τὸ ἴδιο καταλάβαινα καὶ γιὰ τὸν πρῶτο μου δάσκαλο στὴν βυζαντινή, ὅτι τραγουδάει ἡ ψυχή του καὶ ὄχι ἡ φωνή του.

Ἰωάννης

Quote from: Ιωάνναὁ δάσκαλος, Γιάννη, περισσότερο ἐκφράζεται-θρηνεῖ παρὰ τραγουδάει! ε;
[font face=Times New Romanl][font size=3]Έτσι είναι! Και μπορώ να στο αιτιολογήσω.
Ο Χάρης είναι Κων/πολίτης και έζησε τον ξεριζωμό που τους έκαναν οι Τούρκοι γι\'αυτό και στο συγκεκριμένο τραγούδι μιλούν οι αναμνήσεις του!

Άκουσε το κι εδώ σε ακόμα πιο ωραία εκτέλεση από τον ίδιο.
Στην ενότητα:
Ψαλτοτράγουδα
σε εκτέλεση Χάρη Νταραβάνογλου.

Την αγάπη μου...


[/fonts][/fontf]

Ἰωάννης

[font size=3]Στο \'πα καί στο ξαναλέω - Χάρης Νταραβάνογλου.

[/fonts]