[font face=Garamond][font size=4]
(Το παρακάτω δημοσίευμα αποτελεί το προσωπικό μνμ πού έστειλα στον κ.Δημήτρη μέ ορισμένες προσθήκες και διορθώσεις)
Φυσικά και θέλω παράθεση απόψεων και διάλογο.
Άν ήθελα αντιπαράθεση θα πήγαινα στο γήπεδο ή σε κανένα καφενείο. Δεν θα ήμουν εδώ.
Επιτέλους για μία φορά πότε θα επικεντρωθείτε σε αυτά πού γράφω;
Ο κ.Μποζοβίτης είπε κάτι πάρα πολύ σοβαρό και πέρα για πέρα απαράδεκτο θεολογικά κί εγώ του έγραψα ανάλογα.
Χωρίς όμως να παραβώ κανένα κανόνα. Ούτε έβρισα, ούτε προσέβαλα! Αναφέρθηκα καθαρά στα γραφόμενά του.
Γιατί θέλετε να βλέπετε συνέχεια \'\'φαντάσματα\'\' στα δικά μου γραπτά;
Όταν όμως στο παρελθόν με προσέβαλαν ανοικτά και ξεκάθαρα δεν κάνατε κανένα κόπο να γράψετε κί εκεί τo
«Πρόσεχε σεαυτῷ».
Μόνον εγώ έπρεπε να προσέχω κατά τ\'άλλα!
Δεν μπορούσα να κάνω μία καλόπιστη κριτική έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον κί ένας διάλογος, τσούπ
\"εκεί είναι πού εμφωλεύει η υπερηφάνεια και επεξεργάζεται την απάτη...\" εκεί παρατηρείται
\"έκπτωση από την αγάπη\" εκεί συναντάται
\"η έπαρση\" η οποία
\"δεν συσχετίζεται με κανέναν τρόπο, και για κανέναν λόγο με την αλήθεια του Κυρίου\". Ο κ.Μποζοβίτης ορθώς είχε επισημάνει στο παρελθόν:
\"το να υπάρχει θεολογική αντιπαράθεση είναι πάντοτε ευκαιρία για σωστότερη προσέγγιση των διαφόρων ζητημάτων. Κανένας μας δεν διεκδικεί το αλάθητο, και σίγουρα οι παρατηρήσεις των άλλων μάς βοηθούν να δούμε και άλλες πλευρές των θεμάτων.
...Αλλοίμονο αν συμφωνούσαμε όλοι σε όλα και αλλοίμονο αν μιλούσαμε με το Σαβουάρ βίβρ στο Φόρουμ.
Μπορώ να πω σε κάποιον: \"Αυτό που λες είναι πολύ μεγάλη βλακεία\". Δεν μπορώ να του πω όμως: \"Είσαι πολύ μεγάλος βλάκας\". Το πρώτο είναι νόμιμη κρίση, το δεύτερο είναι ύβρις.\"
Πιστεύω πως αν ο κ.Σταύρος είναι συνεπής στίς απόψεις του, οι οποίες με βρίσκουν σύμφωνο κατά πάντα και δια πάντα, δεν θα ενοχληθεί από το αυστηρόν της παραθεσής μου.
\"Αυστηρά μεν, νόμιμα δέ\", όπως και ο ίδιος έχει πεί.
Στο παρελθόν βέβαια δεν αποδείχτηκε καθόλου συνεπής διότι με προσέβαλλε και με ύβρισε ούκ ολίγες φορές.
Όταν έγραψα: Πιστεύω πως δεν θεωρείται και την θεολογία του αειμνήστου Τρεμπέλα \"αρρωστημένη\" παρ\'όλο που στο Μυστικισμός-Αποφατισμός βλασφημεί τους νηπτικούς Αγίους Συμεών τον Θεολόγο, Γρηγόριο τον Παλαμά, Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, Μακάριο τον Αιγύπτιο κ.τ.λ. Παρ\'όλο που δεχόταν την ρωμαιοκαθολική διδασκαλία περί ικανοποιήσεως της Θείας δικαιοσύνης, δεχόταν το προσιτό της θείας ουσίας, το actus purus και ένα σορό άλλα πλήρως αντικρουόμενα με τα ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙ της πίστεως μας!!! Αυτό που θέλω να πω είναι πως εκπλήσομαι με την πολεμική που κάνετε στον ρωμανίδη που αν έκανε λάθη δεν τα έκανε σε τόσο σοβαρά ζητήματα και ακολουθούσε τους πατέρες όσο μπορούσε και δεν κάνετε έστω μια μικρη κριτική στα εξωφρενικά αυτά λάθη του Τρεμπέλα!!! Και είναι ακόμη πολλά και σοβαρά! Τέλος πάντων...Μου απάντησε: Μιλάς για τα ιερότερα της θεολογίας με βέβηλο τρόπο. Δεν σε συγκλονίζει αυτό; Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την αρρωστημένη ρωμανιδικη νοοτροπία από τον τρόπο που εκφράζεσαι*; Oρθόδοξη Θεολογία, αγαπητέ μου, συνδυασμένη με υπερηφάνεια και καυχησιολογία δεν υπάρχει! Δεν το γνωρίζεις αυτό; Ποιός νομίζεις ότι είσαι τέλος πάντων;
Θλίβομαι για το κατάντημά σου... Θλίβομαι πολύ!Kί όταν ρώτησα για το πού εντοπίζονται όλα αυτά μου γράφει:
Και δεν καταλαβαίνεις πού ήσουν αναιδής;
Οταν γράφεις ότι ο Τρεμπέλας βλασφημεί και κάνει εξωφρενικὰ λάθη, δεν καταλαβαίνεις τί κάνεις;
Είσαι πολύ μικρός νάνος, αγαπητέ μου, για να κρίνεις έναν τόσο μεγάλο γίγαντα.
Δέν το καταλαβαίνεις; Τόσο πολύ ξεμωραμένος είσαι; Oταν εμείς γράφουμε νομίμως ότι ο Τρεμπέλας έκανε βαριά θεολογικά λάθη τα οποία δύνανται να χαρακτηρισθούν με πολλή μεγάλη επιείκια βλασφημίες τότε ήμαστε νάνοι, ξεμωραμένοι, ύπερόπτες, προσωπολάτρες και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο γράφτηκε!
Όταν όμως ο κ.Μποζοβίτης γράφει για τον π.Ιωάννη ότι είναι γκουρού, αδίστακτος απατεώνας, μάγος, λαοπλάνος κ.τ.λ. όλα είναι εντάξει!! Ε αυτό εγώ
ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΕΧΟΜΑΙ.Δεν βλασφημεί ο μακαρίτης Τρεμπέλας όταν γράφει για τον Συμεών τον Νέο Θεολόγο ότι τὰ δάκρυα πού είχε κατά τίς καταστάσεις θεοπτίας (άρα καί η ίδια η θεοπτία) δεν αποκλείει να οφείλονται
\"εἰς ὑπερέντασιν τῶν νεύρων...δὲν ἀποκλείομεν, ὅταν μάλιστα πρόκειται περὶ ἰδιοσυγκρασιῶν εὐαισθήτων ἐξ ὑπερεντάσεως τῶν νεύρων καὶ ὑπερκοπώσεως καὶ ἐξ ἀφετηρίας προϋπαρχούσης προκαταλήψεως νὰ λάβωσι χώραν καὶ τοιαῦται ἐκδηλώσεις.\";Ναί καλά διαβάσατε ο Συμεών ο Νέος Θεολόγος ήταν για το Ψυχιατρείο!! Δέν ήταν στα καλά του ο άνθρωπος!! Έπασχε από τα νεύρα του!! Δεν ήταν το άκτιστο φώς της Τρισηλίου θεότητος αυτό πού έβλεπε να γεμίζει την κτίση αλλά φαντάσματα της διαταραγμένης φαντασίας του (λέει επί λέξη ο Τρεμπέλας:\"Θα εχαρακτηρίζομεν τας οπτασίας ταύτας ως όλως υποκειμενικά φαντασματα.\") λόγω των επίσης διαταραγμένων νεύρων του. Δεν ήταν δάκρυα μετανοίας αυτά που εκχέωντο αφθόνως εκ των οφθαλμών του λόγω της αισθήσεως της μιδαμινοτητός του έμπροσθεν του παρουσιαζομένου Θεού ἐν τῷ ἀκτίστῳ φωτί αὐτοῦ, αλλά διότι ήτο ευαισθητούλης ο καϋμένος μωρέ και επειδή είχε προετοιμάσει τον εαυτό του τόσο πολύ έχοντας κάνει αυθυποβολή ότι θα βιώσει όσα \"βίωνε\"!
Ε! Μετά απ\'αυτά πως και ο κ.Μποζοβίτης να μην λέει για τον Συμεών ότι ήτο μονομερής!
Αφού σε άλλο σημείο ο ιδρυτής της αδελφότητός του αναφέρει ξεκάθαρα για τον Νέο Θεολόγο ότι:
\"αί διδασκαλίαι τού αγίου Συμεών τού Νέου θεολόγου είναι καινοφανείς και παράδοξοι εάν μη αιρετικαί.\"!!Θέλετε να διαβάσετε κι άλλα τρομερά;
Το ξέρατε ότι ο
Άγιος Μακάριος ο Μέγας ο Αιγύπτιος είχε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και είχε πέσει στήν υπερηφάνια;Δέν το ξέρατε; Θα το μάθετε τώρα!
Αναφέρει ο Τρεμπέλας γιά τίς \"Πνευματικές Ομιλίες\" τού αγίου:
\"μας παρουσιάζουν εικόνα ανθρώπου εξ ενθουσιασμού παραφόρου μεγάλα περί εαυτού λογιζομένου... είς κατάστασιν περισσότερον παθητικήν\" που δεν μας επιτρέπει \" να αποφανθώμεν ότι διατελεί ούτος κατησφαλισμένος από πάσης πλάνης και δεν υπόκειται δι\'απειρίαν είς τον πειρασμόν της υπερηφανείας\".
Καταλάβατέ; Μήν διαβάζεται τα φιλοκαλικά-νηπτικά κείμενα του αγίου διότι ήταν πλανεμένος!! Δέν είχε αυτός ο μέγας ασκητής πείρα στόν αόρατο πόλεμο, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του πέφτοντας έτσι στο πάθος της υπερηφανίας!! Aυτοί ήταν οι \"αφελοίς, απλοϊκοί ησυχασταί\" όπως αναφέρει σε άλλο σημείο του βιβλίου o Tρεμπέλας!
Ας διαβάζουμε για να φωτισθούμε αγιοπνευματικώς τίς Φαβιόλες και τίς κόρες του γαλακτοπώλου, τά όνειρα του βίου, τίς αφυπνισθείσες συνειδήσεις τα οποία -για όσους δεν το γνωρίζουν- αποτελούν την προτεσταντική διηγηματογραφία που πρωτοφέρανε στην Ελλάδα οι προτεσταντικές ιεραποστολές του Pliny Fisk και του Levi Parsons τον 19ο αιώνα και μεταφράστηκαν από τον Τρεμπέλα σε ελαφρά διασκευή και πωλούνται μέχρι και σήμερα από τις αδελφότητες!Ο Τρεμπέλας αναφέρεται και στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά! Δεν τον λέει βέβαια αιρετικό όπως ο Μπαλάνος αλλά
\"ως εν τίνι μέτρω είς την αυτήν (με τον Βαρλαάμ) παρασυρθέντα σύγχυσιν κατά διεύθυνσιν αντίθετον.\"
Αιρετικός ο Βαρλαάμ, αιρετικός και ο Παλαμάς ο Πατήρ της Θ\' Οικουμενικής Συνόδου, αφού πήρε το άλλο άκρο!(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)
*Δείγματα \"χριστιανικών\" εκφράσεων που μπορούν να συνδυαστούν άνετα μέ την ορθόδοξη θεολογία:\"Άει στο καλό πια με τους Ρωμανίδηδές σας και όλους τους φωστήρες σας της ψευτορωμαίϊκης, νεορθόδοξης, χαζοπαραδοσιακής θεολογίας σας! Νούν δεν έχεις, άνθρωπέ μου; Τί φωτισμούς και δοξασμούς και αξονικές τομογραφίες και συμπυκνωμένες σαχλαμάρες μου κουβαλάς εδώ πέρα; Τόσο πολύ δεν μπορείς να διακρίνεις αυτό το απλό πράγμα; Και όλος αυτός ο τσιγγάνικος αχταρμάς των στροφαλισμένων στροφαλισμών είναι Ορθόδοξη δογματική και συμβολική θεολογία!\"
\"Ο Ρωμανίδης υπήρξε πράγματι μέγας λαοπλάνος Είναι ουσιαστικά ένας μάγος·\"
\"ὁ γκουρού, εἶναι ἕνας ἀδίστακτος ἀπατεώνας, μὴν μιμεῖσαι τόσο πολὺ τὸν ὑπερόπτη καὶ ἐγωπαθὴ Ρωμανίδη, ὁ μέγας προφήτης τῆς Ρωμηοσύνης, ἐμφανίζεσαι ὡς παντογνώστης, ὡς ξερόλας, ὡς μέγας ὑπερασπιστὴς τῆς Ὀρθοδοξίας καὶ κεραυνοβολεῖς.
Δὲν μπορεῖς νὰ φανταστεῖς πόσο μὲ ἀηδιάζουν αὐτοὶ οἱ τῦποι\"
\" Καλὰ σοῦ λέει, Ἀρτέμη!
Ἀφοῦ, χριστιανέ μου, εἶσαι ἄσχετος, ἄψητο τοῦβλο, μισοφαγωμένη πεπονόφλουδα, πῶς τολμᾶς καὶ μιλᾶς;
Διάβασες ἅγιο Ρωμανίδη; Ὄχι! Ἅγιο Συμεών; Ὄχι! Φιλοκαλία; Ὄχι! Ἀββᾶ Ἰσαάκ; Ὄχι!
Ἔ! Τότε τί μιλᾶς;
Δὲν λὲς ἕνα δόξα σοι ὁ Θεός, ποὺ ζεῖς μετὰ τὸ 1960 καὶ δὲν ἔζησες σὲ προηγούμενες ἐποχές, τότε ποὺ ἡ Ὀρθοδοξία ἦταν αἱρετικὴ καὶ δὲν εἶχε ἐμφανιστεῖ ἀκόμα ὁ μεγάλος Ἀμερικάνος Σωτήρας της!
Αὐτὸ νὰ λές! Ὄχι νὰ βγάζεις γλώσσα, ἄσχετε, καὶ νὰ μᾶς λὲς ὅτι ἔχουμε καὶ κόμπλεξ κιόλας...
Ἄντε κάνε κανένα ἅλμα μὲ τὸ ἀλεξίπτωτο, στραβοκομμένε λουκουμά, καὶ ἄσε μας ἐμᾶς ποὺ ξέρουμε ἀπὸ μυστικὴ καὶ ὑπερβατικὴ ρωμέικη θεολογία νὰ ἀποφαινόμαστε ex cathedra γιὰ τὰ ἀπόρρητα τῆς νέας ἀληθινῆς καὶ γνήσιας ρωμανιδικῆς μας Ὀρθοδοξίας!
Ἄσχετε!\"
[/fonts][/fontf]