Αποστολέας Θέμα: \'\'Η θεραπευτική των πνευματικών νοσημάτων.\'\'  (Αναγνώστηκε 2454 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Ἰωάννης

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 485
    • Προφίλ
\'\'Η θεραπευτική των πνευματικών νοσημάτων.\'\'
« στις: 21 Ιουνίου, 2010, 01:16:07 μμ »
[font size=4]<<Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ>>[/fonts]
 
[font size=3]Σύνοψη: Από την ίδρυσή του ο Χριστιανισμός και μέσα από τη γραμματεία των πατέρων, παρουσιάζεται ως ένα θεραπευτήριο, όπου ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας είναι ο Ιησούς Χριστός. Αυτή η έννοια της θεραπευτικής μεθόδου βρίσκει στέρεες βάσεις μέσα σε όλη την Αγιογραφική γραμματεία, τα κείμενα των Πατέρων και την αρχαία λατρευτική πράξη και έχει αναμφίβολα ταυτιστεί με την ασκητική παράδοση της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στο παρόν έργο, ο συγγραφέας αντιδιαστέλλει την θεολογική σκέψη της Δύσεως, η οποία ερμηνεύει το απολυτρωτικό έργο του Χριστού με στενούς δικανικούς όρους, με την ευρύτερη πατερική παράδοση της Ορθοδοξίας που μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό αποτελεί τη γνήσια διαγνωστική θεραπευτική μέθοδο των πνευματικών ασθενειών. Η μέθοδος αυτή έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της χριστιανικής ασκητικής διδασκαλίας των πατέρων σε όλες τις εποχές και αποτελεί τη βάση της χριστιανικής ανθρωπολογίας. Γι αυτό οι πατέρες εξερευνώντας σε βάθος την ανθρώπινη φύση γνώρισαν μέσα από το νηπτικό ιδεώδες και την εν Αγίω Πνεύματι βιωματική εμπειρία, πως η άσκηση είναι το μέσο θεραπείας και επιστροφής της νοσούσας ανθρώπινης φύσης στην προπτωτική μακαριότητα. Αυτή μάλιστα η μέθοδος απέκτησε βαθμιαία συνέπεια, με αξιοπρόσεκτη ακρίβεια και βάθος. Έτσι, σε αυτή τη μελέτη, γίνεται εμφανής σε κάθε αναγνώστη, μέσα από την προσεκτική ματιά του συγγραφέα και την ευρεία σύνθεση της πνευματικής διδασκαλίας των πατέρων 18 αιώνων, η γνησιότητα της Ορθοδόξου θεραπευτικής μεθόδου και συνάμα η πρακτική διάσταση της πνευματικής θεραπείας των ψυχών.

                                                       

Ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Αποστολική Διακονία με τίτλο «Η θεραπευτική των πνευματικών νοσημάτων - Εισαγωγή στην ασκητική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Το βιβλίο αποτελεί καρπό βαθιάς θεολογικής μελέτης και ορθόδοξης βιοτής ενός ανθρώπου με πολλές σπουδές και πατερικό φρόνημα. Ο Jean-Claude Larchet είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας και διδάκτωρ Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου· επιπλέον, έχει σπουδές στην ψυχοπαθολογία και κλινική εμπειρία στον ψυχιατρικό χώρο. Συγγραφέας πολλών βιβλίων και πολυάριθμων άρθρων, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Ορθόδοξους πατρολόγους που συμβάλλουν στην μετάγγιση της Ορθοδόξου πνευματικότητας στην Ευρώπη.


Το εν λόγω βιβλίο του αποτελεί το δεύτερο βιβλίο του που μεταφράζεται στην ελληνική γλώσσα, έπειτα από το προηγούμενο -επίσης αξιόλογο βιβλίο- με τίτλο «Στάρετς Σέργιος», εκδόσεις Ακρίτα, 2006.


Με ύφος που αποπνέει παιδεία αλλά και πνευματικότητα, ο συγγραφέας παρουσιάζει βήμα-βήμα την ασκητική θεραπευτική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως διασώζεται από τα σκεύη της θείας χάριτος, τους θεοφόρους Πατέρες, τους πραγματικούς γνώστες και θεραπευτές των ψυχών. Με τρόπο σαφή και εύληπτο, δίδονται απαντήσεις σε ουσιώδη ερωτήματα όπως : ποια ήταν η υγεία του ανθρώπου πριν την πτώση, ποιες οι διάφορες μορφές παθολογίας, ποιες οι αιτίες των ασθενειών, πώς διαγιγνώσκονται τα διάφορα πνευματικά νοσήματα, πώς μεταδίδονται και πώς θεραπεύονται, ποιες είναι οι υποκειμενικές προϋποθέσεις, τα φάρμακα και η διαδικασία της θεραπείας.

Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο πνευματικής ιατρικής, ιδιαιτέρως ωφέλιμο για κάθε ποιμένα, για κάθε πιστό χριστιανό, αλλά και για κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει το θησαυρό του μυστηρίου της υγείας που οδηγεί στην αληθινή χαρά και ταυτίζεται με τη σωτηρία.[/fonts]