Κάνω copy paste αυτό το κείμενο μόνο και μόνο επειδή συγχίστηκα- νευρίασα.
Η οικονομική στενότητα αποτυπώνεται και στα «μυστήρια» της Εκκλησίας. Η δισκοφορία στους ναούς, που γίνεται για ειδικούς σκοπούς, αποφέρει ελάχιστα, τα λεγόμενα «τυχερά» έχουν συρρικνωθεί, ενώ οι προσφορές των πιστών για την τέλεση μυστηρίων ή για εκκλησιαστικά έργα έχουν περιοριστεί δραματικά. Τη μεταπασχαλινή περίοδο οι ιερείς των περισσότερων ναών της χώρας ήρθαν αντιμέτωποι με «άδεια» παγκάρια. «Το ΔΝΤ χτύπησε και την πόρτα της Εκκλησίας», σχολιάζει στην «Κ» κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που είδε τα πραγματικά έσοδα του ναού στον οποίο υπηρετεί, ενός από τους πλέον περιζήτητους για την τέλεση γάμων και βαπτίσεων, να κατρακυλούν περίπου 50% σε σχέση με πέρυσι. «Ολα τα έσοδα, χωρίς τα τυχερά, τον ίδιο μήνα, το 2009 άγγιζαν τα 8.000 ευρώ. Φέτος μόλις τις 4.000 ευρώ!».
Τις τελευταίες ημέρες τα μηνύματα που φτάνουν στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη από τις κατά τόπους μητροπόλεις είναι απογοητευτικά. Στις μητροπόλεις της Πελοποννήσου παρατηρείται μείωση των εσόδων των ναών κατά 30%, στη Μακεδονία κυμαίνεται από 25% μέχρι και 35%, ενώ αντίστοιχη πτώση σημειώνεται, σύμφωνα με κληρικούς, και στην Κεντρική Ελλάδα και τη Θράκη. Στους ναούς της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης και των Δωδεκανήσων -που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο- τα έσοδά τους εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009. «Σε ό, τι αφορά το παγκάρι, που πολύ το μνημονεύουν οι υποστηρικτές της φορολόγησης της Εκκλησίας, αλλά αυτό δεν έχει όσα νομίζουν, πρέπει να σας πω ότι από την αρχή αυτής της κρίσεως και κυρίως το τελευταίο εξάμηνο έχει πτώση που έφτασε το 25%, ίσως και περισσότερο» δηλώνει στην «Κ» ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και συνεχίζει: «Στην αρχή με την αλλαγή του νομίσματος σε ευρώ και μέχρι ο κόσμος να καταλάβει την αξία του, τα έσοδα αυξήθηκαν. Σύντομα όμως ισορρόπησε σε ένα καλό επίπεδο. Τώρα όμως με αυτή την κρίση μειώθηκαν αρκετά, και τα νομίσματα που πέφτουν είναι αυτά τα κιτρινωπά, τα τενεκεδένια ή του ενός ευρώ και σπάνια χαρτονόμισμα των 5 ευρώ. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τους ναούς, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη συντήρηση και την πληρωμή του προσωπικού, αλλά και να κάνουν τη φιλανθρωπία τους».
«Είναι φανερή η δυσκολία και η ανησυχία των πιστών. Οχι απλώς είναι μετρημένοι στις προσφορές αλλά πολλαπλασιάστηκαν εκείνοι που διακριτικά ζητούν μια βοήθεια ή μια δουλειά», σημειώνει στην «Κ» στέλεχος της Ιεράς Συνόδου και προσθέτει: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος! Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από παντού».
Χαρακτηριστικά, σε ναό κοντά στην Ακρόπολη, τον μήνα Φεβρουάριο τα έσοδα από το παγκάρι μειώθηκαν κατά 25% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς. Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν περίπου 2.200 ευρώ έναντι 3.000 ευρώ το 2009. «Περιμέναμε το Πάσχα, μήπως η κατάσταση βελτιωθεί, όμως τα πράγματα πήγαν χειρότερα», δηλώνει στην «Κ» ένας εκ των κληρικών του ναού και εξηγεί: «Τη Μεγάλη Πέμπτη περιφέρεται δίσκος υπέρ του Παναγίου Τάφου. Αλλες χρονιές συγκεντρώναμε 800 με 900 ευρώ. Φέτος, ο δίσκος γέμισε με κίτρινα νομίσματα που όλα μαζί δεν συμπλήρωσαν τα 320 ευρώ». Σε έναν από τους μεγαλύτερους ναούς τής πρωτεύουσας οι ιερείς και οι επίτροποί του τον περασμένο μήνα μέτρησαν 1.200 ευρώ λιγότερα συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2009, ενώ σε ναό των Αμπελοκήπων τα πραγματικά έσοδα μειώθηκαν κατά 3.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, σε ναό των Χανίων τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στο παγκάρι κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν 3.400 ευρώ, περίπου 1.700 ευρώ λιγότερα από πέρυσι το Πάσχα, δηλώνει απελπισμένος ο ιερέας ναού. Μαζί με τα έσοδα του παγκαριού μειώθηκαν και τα «τυχερά», δηλαδή τα φιλοδωρήματα που δίνουν οι πιστοί για την τέλεση μυστηρίων, μνημοσύνων και τρισαγίων.
Τα τρισάγια
«Οταν χειροτονήθηκα, πριν από λίγα χρόνια, για κάθε ετήσιο ή τριετές μνημόσυνο προσέφεραν στους ιερείς από 150 έως 250 ευρώ. Τώρα με το ζόρι να δώσουν 100 ευρώ, και αυτό επειδή είμαστε τρεις παπάδες. Το κουτί των ιερέων πέρυσι μετά το πανηγύρι του ναού συγκέντρωσε 600 ευρώ, ενώ φέτος 350 ευρώ. Ολα μειώθηκαν», δηλώνει νεαρός κληρικός που υπηρετεί σε ναό του κέντρου.
«Μέχρι πέρυσι για ένα γάμο έδιναν 150 με 200 ευρώ, τα οποία μοιράζονταν οι κληρικοί, ο νεωκόρος, η καθαρίστρια. Τώρα αν δώσουν 50 ευρώ θα ζητήσουν και απόδειξη». «Για το ευχέλαιο πέρυσι έδιναν 50 ευρώ και φέτος μόλις 20 ευρώ. Για ένα τρισάγιο στο νεκροταφείο έδιναν 5 ευρώ, ενώ σήμερα το πολύ να δώσουν ένα νόμισμα των 2 ευρώ», υποστηρίζει ιερέας της Θεσσαλονίκης.http://amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2271Μολονότι φαντάζομαι το άρθρο είχε σκοπό να πει κρίμα η Εκκλησία. Εγώ νευρίασα με αυτά που έκανα έντονα. Να γίνεται κάτι τέτοιο φαντάζομαι λίγο πολύ όλοι το περιμέναμε. Να θεωρείται αυτονόητο δικαίωμα και μάλιστα να θεωρούνται ορισμένοι ιερείς αδικημένοι τώρα που η ταρίφα έχει πέσει και να ομολογείται δημόσια με περισσο θράσος αυτό το αίτημα... Τι να πώ... Στενοχωριέμαι.
Σας παρακαλώ πείτε μου είμαι πολύ ιδεαλιστής; Δε βαζω το δεξιό λογισμό; Πείτε μου τι;;;