Αποστολέας Θέμα: Μητέρα Τερέζα και οι αμφιβολίες της...  (Αναγνώστηκε 1905 φορές)

Αποσυνδεδεμένος ρωμηός

  • Συμποσιάρχης
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1991
    • Προφίλ
    • http://www.romios.bravehost.com
Μητέρα Τερέζα και οι αμφιβολίες της...
« στις: 03 Σεπτεμβρίου, 2007, 12:55:57 μμ »
Η ΜΑΡΙΑ ΤΕΡΕΖΑ δεν ήταν σίγουρη για την πίστη της, αποδεικνύουν επιστολές της


50 χρόνια αμφιβολίας για τον Θεό


Του Θ.Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥΤο 2003 η Μητέρα Τερέζα ανακηρύχθηκε οσία. Μετά τη δημοσίευση των επιστολών της, η Καθολική Εκκλησία διστάζει να την αναγνωρίσει ως αγία (ASS. PRESS)
Βαθειές αμφιβολίες για την πίστη της και τη σχέση της με τον Θεό είχε η Μαρία Τερέζα (η καλόγρια που αφιέρωσε τη ζωή της στη φιλανθρωπία και τις ιεραποστολές και η Καθολική Εκκλησία εξετάζει αν θα την ανακηρύξει αγία) και αυτές οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει έριδες μεταξύ των άθεων και των πιστών, αλλά και συζητήσεις για επανεξέταση της γνωστότερης στον κόσμο θρησκευτικής προσωπικότητας.

Η Μητέρα Τερέζα αισθανόταν συνεχώς κλυδωνισμούς στην πίστη της και μάλιστα αμφέβαλλε και για την ίδια την ύπαρξη του Θεού, όπως αποκαλύπτεται σε νέες επιστολές της αλληλογραφίας της μοναχής. «Ο Ιησούς τρέφει μια πολύ εξειδικευμένη αγάπη για εσάς. Για μένα, η σιωπή και το κενό είναι τόσο σημαντικά που δεν κοιτάζω και δεν βλέπω, που ακούω και δεν καταλαβαίνω», έγραφε η Μητέρα Τερέζα το 1979 σ\' επιστολή της προς τον έμπιστο φίλο της ιερέα Μίχαελ Φαν ντερ Πετ. Οι επιστολές (που η ίδια θα ήθελε να είχαν καταστραφεί) παρουσιάζονται στο βιβλίο «Μητέρα Τερέζα: Ελα να γίνεις το φως μου», που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της.

Οι σταθερές αναφορές στο «σκοτάδι», στη «μοναξιά» και στη «βάσανο» διατρέχουν τις πάνω από 40 αποστολές, που συντάχθηκαν μέσα σ\' ένα διάστημα 66 χρόνων από την αλβανικής καταγωγής μοναχή, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην ιεραποστολή στις φτωχογειτονιές της Καλκούτας στην Ινδία. «Πού είναι η πίστη -μέσα στα τρίσβαθα της ψυχής μου, όπου δεν υπάρχει παρά το κενό και η σκοτεινιά- Θεέ μου, πόσο οδυνηρή είναι τούτη η άγνωστη βάσανος -δεν έχω πίστη», γράφει σε αχρονολόγητη επιστολή της που απευθύνει στον Ιησού. Η Μητέρα Τερέζα είχε οράματα, άκουγε τη φωνή του Χριστού. Σε μία από τις επιστολές της απευθύνεται στον Εσταυρωμένο πάνω στον Σταυρό Του. Ωστόσο, οι επιστολές αποδεικνύουν πως, παρά μια σύντομη μετάνοια, η Μαρία Τερέζα με τη χαρακτηριστική μορφή και το λευκό πέπλο με τη γαλάζια μπορντούρα, πέρασε περισσότερα από 50 χρόνια αμφιβάλλοντας για την ύπαρξη του Θεού, παρά την αντίθετη εικόνα που πρόβαλλε στη δημόσια ζωή της.

Ρωμαιοκαθολικοί καθηγητές και υποστηρικτές της μοναχής θεωρούν ότι αυτές οι προσωπικές της αμφιβολίες την κάνουν πολύ πιο σημαντική κυρίως τη δουλειά της. «Αυτό μπορεί μόνο να ενισχύσει τη φήμη της ως αγίας προσωπικότητας έναντι ανθρώπων που δεν εντυπωσιάζονται από ιστορίες ευλάβειας...», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μακμπράιεν, καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ, υποστηρίζοντας την κλασική άποψη της Εκκλησίας ότι άγιοι γίνονται οι άνθρωποι που πραγματικά δοκιμάζονται και μάλιστα δοκιμάζεται η ίδια τους η πίστη.

Το 2003 η Μητέρα Τερέζα ανακηρύχθηκε οσία, ένα βήμα πριν από την αναγνώρισή της ως αγία.(Πηγές: ΑΠΕ, Ασοσιέιτεντ, Γαλλικό)ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/08/2007