Παντοκράτορας Δαφνίου

Started by staboz, 21 December, 2008, 01:17:03 AM

Previous topic - Next topic

staboz

Ἡ ψηφιδωτὴ εἰκόνα τοῦ Παντοκράτορα στὸν τροῦλλο τοῦ Καθολικοῦ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Δαφνίου εἶναι ἕνα ἀπὸ τὰ κορυφαῖα ἔργα, ἀληθινὸ ἀριστούργημα, τῆς Βυζαντινῆς ἁγιογραφίας.

Μ᾿ αὐτὴν ὁ καλλιτέχνης μᾶς ἔδωσε μιὰ μοναδικὴ αἴσθηση τῆς παντοκρατορικῆς ἐξουσίας τοῦ Χριστοῦ καὶ τῆς Ἔσχατης Κρίσης. Ὁ Κύριος εἶναι ὁ Κυβερνήτης τοῦ Σύμπαντος ἀλλὰ καὶ ὁ δίκαιος Κριτὴς τοῦ κόσμου! Τὸ βλέμμα Του διαπεραστικὸ διαβάζει τὰ πάντα καὶ τὰ πιὸ ἀπόκρυφα, στὶς καρδιὲς τῶν ἀνθρώπων. Νιώθεις νὰ σὲ ξεγυμνώνει ἀπὸ ὅλα τὰ ψεύτικα προσωπεῖα ποὺ κατὰ περίσταση φορᾶς.Ὁ σπουδαῖος ζωγράφος καὶ καθηγητὴς τοῦ Πολυτεχνείου Σπῦρος Παπαλουκᾶς (1892-1957), ὅταν εἶδε γιὰ πρώτη φορὰ τὸν Παντοκράτορα τοῦ Δαφνίου, ἀναφώνησε: «Ἐδῶ εἶναι λυμένα ὅλα τὰ προβλήματα»!

Εἶναι πραγματικὰ λυμένα ὅλα!

Ἀρκεῖ νὰ Τὸν δεῖς μιὰ μόνη φορά, γιὰ νὰ μην Τὸν ξεχάσεις ποτὲ στὴ ζωή σου καὶ νὰ λύσεις καὶ ὅλα σου τὰ προβλήματα!

Ἂς εἶναι εὐλογημένο τὸ χέρι ποὺ ψηφίδα-ψηφίδα Τὸν δημιούργησε!
Ρωμ. ε΄6-10

Αρτέμης

Πως θα λύσεις τα προβλήματα σου?Αντιλαμβανόμενος την παντοδυναμία ή παίρνοντας από φόβο το Κύριο?Κατά την γνώμη μου,η εικόνα της Ανάστασης του Κυρίου που σηκώνει τον Αδάμ και την Εύα από τον Άδη βοηθάει περισσότερο,δίνοντας ελπίδες στους πλέον αδύναμους(σε όλους μας δηλαδή) να μην απελπιστούμε και να κατανοήσουμε ότι όλους θα μας σηκώσει από την πτώση μας!
Ακόμα και τα χαλασμένα ρολόγια,2 φορές την μέρα δείχνουν την σωστή ώρα..

Αρτέμης

Δεν θέλω βέβαια να υποβαθμίσω το ψηφιδωτό,το οποίο όπως σωστά είπε ο κ.Σταύρος σε κάνει να καταλάβεις πόσο γυμνός και κενός είσαι και αντιλαμβάνεσαι την αμαρτωλότητα σου.Απλά πιστεύω πως η ταλαιπωρημένη ψυχή του καθενός προσεγγίζεται και ανακουφίζεται από κάτι πιο συγκαταβατικό και φιλεύσπλαχνο όπως η εικόνα της Αναστάσεως..
Ακόμα και τα χαλασμένα ρολόγια,2 φορές την μέρα δείχνουν την σωστή ώρα..

staboz

Αρτέμη, όλες οι εικόνες έχουν κάποιο δυνατό νόημα.
Η κάθε μιά εκφράζει μια θεολογική αλήθεια.
Παρουσιάζοντας μία, δεν ακυρώνουμε ούτε υποτιμούμε τις άλλες.
Στην περίπτωσή μας η εικόνα του Παντοκράτορα της Μονής Δαφνίου εκφράζει την αλήθεια ότι ο Κύριος είναι ο εξουσιαστής και κριτής των πάντων. Εκείνος ο Οποίος \"ετάζει νεφρούς και καρδίας\", γνωρίζει και εξετάζει λεπτομερώς τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Και την εκφράζει την αλήθεια αυτή με τέλειο τρόπο.
Δεν μπορούμε να αγνοούμε ή να παραθεωρούμε την συγκεκριμένη αλήθεια, όσο κι αν δεν μας είναι ευχάριστη, διότι τότε θα ζούμε σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας, ψεύτικο και απατηλό.
Παραβλέποντας την αλήθεια περι του Θεού ως Κριτού των πάντων και τονίζοντας μόνο την ευσπλαχνία Του, κινδυνεύουμε από αγνωσία Θεού. Γνωρίζουμε μόνο τον μισό Θεό. Κάτιτέτοιο όμως θα ήταν πραγματικά καταστροφικό.
Ρωμ. ε΄6-10