Αποστολέας Θέμα: Συνέντευξη Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. κ. Ιγνατίου  (Αναγνώστηκε 2051 φορές)

Αποσυνδεδεμένος thanos

  • Moderator
  • Sr. Member
  • ***
  • Μηνύματα: 365
    • Προφίλ
O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος Δ΄, μας έκανε την τιμή και παρέθεσε συνέντευξη στην ηλεκτρονική, ενημερωτική

μας σελίδα arta-news.

Αναφέρθηκε σε όλα όσα μας προβηματίζουν και σ\' αυτά που θα θέλαμε να μάθουμε για το έργο και τις δράσεις της Μητρόπολης Άρτας.


Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Σεβασμιώτατε,

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προθυμία σας για την διενέργεια αυτής της συνέντευξης. Για  εμάς είναι μεγάλη τιμή.

Ερώτηση: Σεβασμιότατε κ. Ιγνάτιε,

Σε όλους μας είναι γνωστή η μεγάλη και συνεχή σας προσφορά στον τόπο μας. Επίσης γνωρίζουμε ότι έχετε συμβάλει τα μέγιστα στη δημιουργία του Γηροκομείου. Θα θέλαμε να μάθουμε πόσους ηλικιωμένους φιλοξενεί αυτή την περίοδο το γηροκομείο και ποιες οι ανάγκες τους.

Άρτης Ιγνάτιος: Το Γηροκομείο είναι δημιούργημα του Μακαριστού Μητροπολίτου Άρτης Σεραφείμ (μετέπειτα Μητροπολίτου Ιωαννίνων και Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος) και των καλών μας συμπατριωτών Γεωργίου και Σοφίας Μάτσου, με την παραχώρηση του οικοπέδου από την Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς, κατά το έτος 1952.

Στη συνέχεια -και κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία- αρκετοί Αρτινοί ανταποκρίθηκαν με αγάπη στην πρόσκλησή μου και με την ευγενική τους προσφορά βοήθησαν στη ριζική ανακαίνιση του κτηρίου και την προέκτασή του, με την προσθήκη δευτέρου ορόφου.

 

Στο σημείο αυτό καθηκόντως πρέπει να αναφέρω, ότι βασικός και καθοριστικός υπήρξε, αλλά και εξακολουθεί να είναι, ο ρόλος της Διευθύντριας του Γηροκομείου, η οποία διαθέτει πολλά προσόντα και ανεξάντλητη αγάπη.

 

Οι τρόφιμοι, κατά την περίοδο αυτή, κυμαίνονται από 30 έως 35. Μεγάλοι στην ηλικία, πολλοί κατάκοιτοι, πολλά τα προβλήματά τους, άνθρωποι βασανισμένοι και ταλαιπωρημένοι. Χρέος όλων μας να τους συμπαραστεκόμαστε ηθικά και υλικά. Να τους δείχνουμε πλουσιοπάροχα την φροντίδα και αγάπη μας.

Ερώτηση: Είναι στις άμεσες προτεραιότητες σας η ανάληψη δράσης για την δημιουργία ενός Κοινωφελούς Ιδρύματος  στην πόλη μας, με την συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και των φορέων;

Άρτης Ιγνάτιος: Οπωσδήποτε ναι. Θα ήταν ευχής έργον να υπάρξουν οι ανάλογες δυνατότητες και προϋποθέσεις για την υλοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων, που προσφέρουν στην κοινωνία μας.

Ερώτηση: Ποιες οι ενέργειες και τα σχέδια της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας για τους νέους και τις νέες της πόλης μας.

Άρτης Ιγνάτιος: Η Μητρόπολή μας, όπως και όλες οι Μητροπόλεις, συνεχώς αγωνίζεται και προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά και τη νεολαία μας να εφοδιασθούν με αρχές, αξίες και ιδανικά, πίστη και αγωνιστικότητα, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις του κακού και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο της ζωής τους.

Προς το σκοπό αυτό, λειτουργούν στις μεγάλες ενορίες Πνευματικά Κέντρα, όπου τα παιδιά αποκτούν εκκλησιαστική συνείδηση, δημιουργούν καλές φιλίες και συνεργασίες, αγνές και αυθόρμητες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ωφέλιμες και σωτήριες γνώσεις για τη ζωή τους.

 

Λειτουργούμε επίσης Κατηχητικά Σχολεία, καθώς και Κατασκηνώσεις, των οποίων η προσφορά είναι μεγάλη. Επισκεπτόμαστε ακόμη τα Σχολεία και έχουμε μια οικοδομητική επικοινωνία με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

 

Ερώτηση: Ένα λυπηρό κοινωνικό φαινόμενο, η μάστιγα των ναρκωτικών, ολοένα και μας απασχολεί περισσότερο. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους και τους γονείς και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η Εκκλησία;

Άρτης Ιγνάτιος: Είναι όντως μεγάλη η μάστιγα των ναρκωτικών. Συνταράσσει την κοινωνία μας. Φοβίζει και πονάει όλους μας. Είναι τραγική και συγκλονιστική η εμπειρία μου. Δεν αντέχει άλλο η ψυχή μου, την οδύνη και το δάκρυ αυτών των νέων και νεανίδων, που στέγνωσαν από κάθε ελπίδα και παραδόθηκαν απελπισμένοι στην βασανιστική τυραννία του πάθους και στη λυτρωτική προσμονή του θανάτου.

Η συμβουλή μου επιγραμματική: Αγαπητοί γονείς, δώστε στα παιδιά σας την αληθινή αγάπη και το καλό παράδειγμα. Φίλοι νέοι και νέες, αντισταθείτε με λεβεντιά και δύναμη, στην ολέθρια πρόκληση των ναρκωτικών. Αντιμετωπίστε με πίστη και ελπίδα το δύσκολο, αλλά όμορφο αγώνα της ζωής.

Ερώτηση: Πολλές Μητροπόλεις της Ελλάδας συνηθίζουν να εκδίδουν έντυπο υλικό (εφημερίδα ή περιοδικό) με τις δράσεις, τις απόψεις και τις ανακοινώσεις τους. Είναι στα σχέδιά σας μια παρόμοια ενέργεια;

Άρτης Ιγνάτιος: Προς το παρόν όχι. Δεν το θεωρώ και τόσο απαραίτητο σε μια μικρή κοινωνία σαν τη δική μας. Άλλωστε η πληθώρα των περιοδικών και εντύπων έχει κουράσει τους αναγνώστες, οι οποίοι πλέον προχωρούν, με γρήγορο ρυθμό, σε άλλους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Ωστόσο το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό για το μέλλον και αποτελεί μια πρόκληση ενδιαφέρουσα.

 

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τα τελευταία γεγονότα σχετικά με την Μονή Βατοπεδίου; Ποια είναι η επίσημη άποψη της Εκκλησίας της Ελλάδος;

Άρτης Ιγνάτιος: Ο σχολαστικός και επίμονος σχολιασμός των καθημερινών σχολαστικών σχολιασμών των Μ.Μ.Ε. δεν αφήνουν πολλά περιθώρια δικού μας σχολιασμού.

Πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσει η υπόθεση, για να υπάρξει κάποια αντικειμενική τοποθέτηση, με σωστή εκτίμηση του γεγονότος και προσδιορισμό των επί μέρους ευθυνών και παραλήψεων.

 

Ερώτηση: Δεν βλέπουμε να εκφέρετε συχνά άποψη για τα πολιτικά πράγματα της πόλης και κατ’ επέκταση του Νομού. Πιστεύετε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να μένει μακριά απ’ την πολιτική;

Άρτης Ιγνάτιος: Η σχέση μας προς όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς πρέπει να είναι η ίδια. Σχέση ευγένειας, σεβασμού και αγάπης. Άλλωστε οι πολιτικοί μας είναι μέλη της Εκκλησίας.

Υπάρχει επομένως ανθρώπινη επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς μας, με λεπτότητα πάντοτε και διάκριση, χωρίς να κομματιζόμαστε. Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία δεν έχει θέση και άποψη πάνω σε θέματα που αφορούν το λαό της (ηθικά, οικονομικά, εθνικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά) και τόσα άλλα ακόμη μείζονος σημασίας.

 
Αρκεί βεβαίως η έκφραση των θέσεων και απόψεών της να γίνεται με ανωτερότητα και εκκλησιαστικό ύφος.


 Arta-news.gr
 Φώτου Δώρα.