ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ υποχωρήσεις Καραμανλή - Ερντογάν, μακράν κάθε σύγκλισης για Αιγαίο, Κύπρο
Επισήμως γκρίζες ζώνες μέσω Χηνοφώτη!
ΑΓΚΥΡΑ
Αποστολή: ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Με ένα άτυπο τετραήμερο μορατόριουμ στη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο -που όμως επισημοποίησε το καθεστώς των γκρίζων ζωνών- ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στην Αγκυρα, με εκατέρωθεν φραστικές δημόσιες «υποχωρήσεις» των δύο πρωθυπουργών, μακράν όμως της ουσιαστικής σύγκλισης των δύο πλευρών στα ουσιαστικά θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού.
Η απόσταση που χωρίζει Καραμανλή και Ερντογάν ήταν πασιφανής.
Μελανό σημείο η διαφαινόμενη «αμοιβαιότητα» στο χειρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, χωρίς αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Μέχρι το Σάββατο
Αναλυτικότερα:
Ατυπο τετραήμερο μορατόριου, μέχρι το Σάββατο, συμφωνήθηκε μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας -ύστερα από αίτημα της Αθήνας την τελευταία στιγμή, επιμένουν οι πληροφορίες- ώστε να κυλήσει «χωρίς προβλήματα, στο Αιγαίο η επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στην Αγκυρα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η συμφωνία έγινε ύστερα από συνεννόηση του στρατηγού Μπουγιούκανιτ και του υφυπουργού Δ. Τάξης και πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Χηνοφώτη, την παραμονή της επίσκεψης Καραμανλή.
Πάνω, ο Π. Χηνοφώτης που συμφώνησε με τον μέχρι πρότινος ομόλογό του, Γ. Μπουγιούκανιτ, για το ολιγοήμερο μορατόριουμ
Ετσι, στην περιοχή των Ιμίων, «απαγορεύτηκε» η αλιεία από ελληνικής πλευράς, ώστε να πάψουν και τα τουρκικά διαβήματα διαμαρτυρίας για «παραβιάσεις τουρκικών χωρικών υδάτων».
Από την πλευρά της Τουρκίας προβάλλεται στον Τύπο η «χειρονομία καλής θέλησης» της Αγκυρας που απαγορεύει στα τουρκικά μαχητικά να πραγματοποιούν πτήσεις στις «διαφιλονικούμενες περιοχές του Αιγαίου, καθώς και στις τουρκικές ακταιωρούς, περιπολίες στην περιοχή των Ιμίων».
Το άτυπο αυτό μορατόριουμ, για τον φόβο επεισοδίων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στην ουσία επισημοποιεί και από ελληνικής πλευράς τον ισχυρισμό της Αγκυρας ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της Τουρκίας, στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν προκάλεσε την ένταση στην περιοχή των Ιμίων.
Υπό τον φόβο λοιπόν της ελληνικής πλευράς για ένα πιθανό επεισόδιο, ξεκίνησε η επίσκεψη Καραμανλή, που συνομίλησε για περίπου δύο ώρες συνολικά με τον ομόλογό του κ. Ερντογάν, μαζί με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών.
Οι δύο πρωθυπουργοί εμφανίστηκαν συμφωνώντας στην αναγκαιότητα προώθησης της συνεργασίας των δύο πλεύρων, στη συνέχεια όμως ξεδιπλώθηκαν όλες οι ουσιαστικές διαφορές που παραμένουν στο ακέραιο, χωρίς ο ένας να διαγκωνίζεται τον άλλον . Ο κ. Καραμανλής δεν αντέδρασε στις δηλώσεις Ερντογάν ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα των μειονοτήτων» , καθώς η Θράκη και η Κωνσταντινούπολη «είναι το γεφύρωμα της φιλίας των δύο χωρών». Η τοποθέτηση αυτή του κ. Ερντογάν δείχνει ότι το πρόβλημα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και η θρησκευτική μειονότητα στη Δυτ. Θράκη μπαίνουν στο ίδιο «καλάθι» και αντιμετωπίζονται «με αμοιβαιότητα», παρά την τεράστια νομική και πολιτική απόσταση που έχουν.
Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επί μακρόν στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους, όμως παρά την επιφανειακή συνεννόησή τους για επιθυμία επίλυσης, πολύ γρήγορα φάνηκε η απόσταση που τους χωρίζει.
«Βάση, το Κυπριακό»
Ο Ελληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι η βάση για την επίλυση παραμένει η συμφωνία των δύο κοινοτήτων της 8ης Ιουλίου, «η οποία θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης για τη λύση». Κατ\' αυτόν τον τρόπο ο κ. Καραμανλής υποστηρίζει πλήρως την πολιτική της Λευκωσίας και του Τ. Παπαδόπουλου για τη μέθοδο επίλυσης του Κυπριακού, μακριά από το σχέδιο Ανάν, αλλά στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ε.Ε.
Αντιθέτως, ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι η λύση μπορεί να βασιστεί στον ΟΗΕ και στη βάση «του πνεύματος και της ουσίας» του σχεδίου Ανάν, που δεν υπάρχει. Κάλεσε όμως τον κ. Καραμανλή να συμβάλει ενεργώς στη λύση, από κοινού με την Τουρκία, ως «μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις». Ο κ. Ερντογάν, πάντως δεν έκανε αναφορά στα «δύο κράτη στην Κύπρο», αλλά και ο κ. Καραμανλής μόνον περιγραφικώς υπενθύμισε στην Αγκυρα την υποχρέωσή της, να αναγνωρίσει την Κύπρο, για την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε.
Αιγαίο, Πατριαρχείο
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών επαφών για τα θέματα του Αιγαίου, διότι, όπως παρατήρησε ο κ. Καραμανλής, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος. Επέμεινε σε λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας για προσφυγή στη Χάγη. Στόχος της επίλυσης είπε, είναι η καλή γειτονία, που δεν μπορεί να βασίζεται στην αβεβαιότητα, στις εντάσεις, στις προκλήσεις και στην απειλή πολέμου (σ.σ. το τελευταίο αυτό είναι η αιτία που δεν μεταβαίνει σήμερα στο τουρκικό Κοινοβούλιο ο κ. Καραμανλής).
Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου «είναι πολύ μεγάλη ωφέλεια για την Τουρκία στην Ε.Ε.» και εισέπραξε την απάντηση του κ. Ερντογάν ότι η οικουμενικότητα αφορά μόνον τη χριστιανοσύνη και όχι την Τουρκία. Οσο για τη Χάλκη, η τουρκική κυβέρνηση μελετά το θέμα...
Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα. «Πάντα πιστεύαμε ότι είναι πολύ σημαντικό οι δυο καλοί μας φίλοι και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι... να μπορούν να εργασθούν μαζί σε μερικές από τις διαφορές που έχουν, ιστορικές και άλλες... Βλέπουμε αυτή την επίσκεψη ως μια ευκαιρία για τις δυο καλές μας φίλες να μπορέσουν να βρεθούν και να συνεχίσουν τον διάλογο και τις συζητήσεις τους», δηλώσε ο αναπλ. εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι.
* Σύμφωνα με τον Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ από τη ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία, η οποία βελτιώνει τις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, σίγουρα έχει και ευεργετικές επιδράσεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Τουρκία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/01/2008