Αποστολέας Θέμα: Η άνοδος των θρησκειών  (Αναγνώστηκε 1644 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Βασιλείου Μάριος

  • Συμποσιάρχης
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4799
    • Προφίλ
    • http://www.mariosv.gr/
Η άνοδος των θρησκειών
« στις: 19 Ιουνίου, 2007, 01:53:02 μμ »
Θρησκείες με την πιο γρήγορη ανάπτυξη στον κόσμο

1. Ισλάμ
Ποσοστό ανάπτυξης: 1.84%
Πιστοί: 1.3 δισεκατομμύρια
Που οφείλεται η ανάπτυξη: Στα υψηλά ποσοστά γεννήσεων στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη Που θα την βρούμε: Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι βρίσκονται στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι η Ινδονησία, το Πακιστάν, η Ινδία, η Αίγυπτος και το Ιράν. Το Ισλάμ συμβαίνει επίσης να είναι η θρησκεία με την πιο γρήγορη εξάπλωση στην Ευρώπη, όπου η εισροή των μουσουλμάνων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, την Τουρκία και τη Νότια Ασία έχει προκαλέσει αναστάτωση σε έναν, κατά κύριο λόγο, Χριστιανικό και μη εκκλησιαστικό πληθυσμό, του οποίου τα ποσοστά γεννήσεων έχουν παραμείνει στάσιμα. Το «μουσουλμανικό ζήτημα» έχει ενδυναμώσει αντιμεταναστευτικές ομάδες στη Γαλλία, την Αυστρία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, προκαλώντας μια μανιώδη συζήτηση σχετικά με τη θέση της γυναίκας στο Ισλάμ και τα σύμβολα της πίστης τους, όπως το μουσουλμανικό μαντήλι για το κεφάλι.

2. Μπαχάι
Ποσοστό ανάπτυξης: 1.70%
Πιστοί: 7.7 εκατομμύρια
Που οφείλεται η ανάπτυξη: Στα υψηλά ποσοστά γεννήσεων στην Ινδία
Που θα την βρούμε: Οι Μπαχάι έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά ένα μεγάλο μέρος τους – περίπου τα 1.8 εκατομμύρια – ζει στην Ινδία. Η θρησκεία τους δημιουργήθηκε το 1863 στο Ιράν από τον Μπαχάολλα (Bahá’u’lláh), ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν ο τελευταίος μιας σειράς προφητών που ξεκινά από τον Αμπραχάμ και φτάνει μέχρι τον Ιησού Χριστό και τον Μωάμεθ. Η παγκόσμια έδρα της θρησκείας αυτής είναι η Χάιφα, στο Ισραήλ. Σήμερα, οι Μπαχάι υποφέρουν συχνά από διώξεις στη Μέση Ανατολή, κυρίως στο Ιράν.

3. Σιχ
Ποσοστό ανάπτυξης: 1.62%
Πιστοί: 25.8 εκατομμύρια
Που οφείλεται η ανάπτυξη: Στα υψηλά ποσοστά γεννήσεων στην Ινδία
Που θα την βρούμε: Χιλιάδες Σιχιστές είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της αιματηρής διαίρεσης του Πακιστάν και της Ινδίας το 1947, και τουλάχιστον 3,000 δολοφονήθηκαν το 1984 από τον ινδικό όχλο στο Νέο Δελχί, μετά τη δολοφονία του Ιντίρα Γκάντι από ένα ζευγάρι εξτρεμιστών Σιχιστών. Στις μέρες μας, ευημερούν. Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Manmohan Singh, είναι Σιχιστής. Πάνω από το 90% των Σιχιστών ζουν στην Ινδία. Από αυτούς, η μεγάλη πλειοψηφία συγκεντρώνεται στην βόρεια Ινδική πολιτεία, Πάνζαμπ. Ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ φιλοξενούν αυξανόμενες Σιχιστικές μειονότητες, που η κάθε μία αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Μετά την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκαν διάφορα μεμονωμένα περιστατικά στην Βρετανία και την Αμερική, καθώς έγιναν επιθέσεις σε πολλούς Σιχιστές άντρες που φορούσαν τουρμπάνι επειδή τους πέρασαν για μουσουλμάνους.

4. Ζαϊνισμός

Ποσοστό ανάπτυξης: 1.57%
Πιστοί: 5.9 εκατομμύρια
Που οφείλεται η ανάπτυξη: Στα υψηλά ποσοστά γεννήσεων στην Ινδία
Που θα την βρούμε: Οι Ζαϊνιστές είναι μια μικρή αλλά σχετικά δυνατή μειονότητα της Ινδίας, και αποτελούν σχεδόν το μισό από το 1% του πληθυσμού. Έχουν την τάση να συγκεντρώνονται στο Ραζασθάν και το Γκουζαράτ. Εκτός Ινδίας, μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των Ζαϊνιστών είναι στο Λέιτσεστερ της Αγγλίας, στη Μομπάσα της Κένυας και σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

5. Ινδουισμός
Ποσοστό ανάπτυξης: 1.52%
Πιστοί: 870 εκατομμύρια
Που οφείλεται η ανάπτυξη: Στα υψηλά ποσοστά γεννήσεων στην Ινδία
Που θα την βρούμε: Οι περισσότεροι Ινδουιστές ζουν στη Ινδία, και, σε μικρότερο ποσοστό, στο Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Μαλαισία. Από τη δεκαετία του ’60, έχουν αρχίσει να αυξάνονται στις ΗΠΑ, με τουλάχιστον 1.5 εκατομμύρια ευκατάστατους πιστούς να έχουν διασκορπιστεί σε όλη την ήπειρο και κυρίως στο Τέξας, το Νιου Τζέρσευ και το Οχάιο. Υπάρχουν επίσης μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ινδουιστές στη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική. Βρίσκουμε ακόμα μια μικρή Ινδουιστική μειονότητα στη Ρωσία, όπου η παρουσία της έχει προκαλέσει διαμάχη στη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

6. Χριστιανισμός (Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής)Ποσοστό ανάπτυξης: 1.38%
Πιστοί: 2.2 δισεκατομμύρια
Που οφείλεται η ανάπτυξη: Στα υψηλά ποσοστά γεννήσεων και στις ανατροπές στον παγκόσμιο νότο Που θα την βρούμε: Πεντηκοστιανές μετακινήσεις παρουσιάζονται στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Κίνα και την Ινδία. Η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μεμονωμένη εκκλησία στο κόσμο είναι η Misión Carismática Internacional (Διεθνής Χαρισματική Αποστολή) στην Κολομβία. Η αίρεση των Πεντακοστιανών ξεκίνησε το 1983 στη Μπογκότα και σήμερα αριθμεί 150,000 μέλη. Έπειτα, υπάρχει η Ευαγγελική Σταυροφορία του Βαπτιστή Ορίσα στην Ινδία, η οποία έχει περίπου 670,000 πιστούς. Και στην Κίνα, δεκάδες εκατομμύρια Χριστιανοί δοκιμάζουν την πίστη τους κάτω από το άγρυπνο βλέμμα μιας πολύ καχύποπτης – και συχνά εχθρικής – κινέζικης κυβέρνησης.

Πηγή: Foreign Policy, Wikipedia, Guardian
Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα!