Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - Ιωάννα

Σελίδες: 1 [2] 3
26
Το Βρετανικό Υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων ζήτησε πρόσφατα από μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τις τεχνολογίες του μέλλοντος να περιγράψουν πώς η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος θα επηρεάσει τα σημερινά επαγγέλματα.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την ομάδα Fast Future Research στην Έκθεση «Shape of Jobs to Come» και ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Η μελέτη παρουσίασε 20 επαγγέλματα, που ενδέχεται να θεωρούνται συνηθισμένα το 2020 ή το 2030 σήμερα όμως ακούγονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Χειρουργοί που θα κάνουν επεμβάσεις για να δίνουν μεγαλύτερη χωρητικότητα μνήμης στους ανθρώπους, ελεγκτές καιρού, κατασκευαστές ζωντανών ανθρώπινων μελών και  «κάθετοι» αγρότες είναι μόνο μερικά από τα μελλοντικά επαγγέλματα που παρουσιάστηκαν.

Διαβάστε παρακάτω τη λίστα με τα 20 πιο ενδιαφέροντα επαγγέλματα του μέλλοντος:

            1. Κατασκευαστές μελών του ανθρώπινου σώματος. Η τεχνολογία θα προχωρήσει αρκετά ώστε να δημιουργούνται ζωντανά ανθρώπινα μέλη με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάγκη κατασκευαστών μελών του σώματος, καταστήματα που θα τα πωλούν και θα τα επισκευάζουν.
            2. Νανο-γιατροί. Πρόοδοι στον τομέα της νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία υπο-ατομικών συσκευών και θεραπειών είναι πολύ πιθανόν να φέρουν αλλαγές στην προσωπική περίθαλψη και έτσι θα χρειαστεί μια νέα γενιά νανο-ειδικών ιατρικής που θα διαχειρίζονται τις νέες θεραπείες.
            3. Αγρότες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Οι αγρότες νέας γενιάς θα καλλιεργούν φυτά και θα εκτρέφουν ζώα που θα είναι γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να παράγουν περισσότερη τροφή και να περιέχουν θρεπτικές πρωτεΐνες.
            4. Διαχειριστές/ σύμβουλοι ηλικιωμένων. Θα χρειαζόμαστε ειδικούς οι οποίοι θα διαχειρίζονται την υγεία και τις ανάγκες του πληθυσμού ηλικιωμένων. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια σειρά από νέες θεραπείες φαρμάκων, ψυχικής υγείας και εκγύμνασης.
            5. Χειρούργοι αύξησης της μνήμης. Χειρουργοί θα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον μνήμη σε ανθρώπους και να βοηθήσουν αυτούς που είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες και χρειάζονται περισσότερη μνήμη για να αποθηκεύουν την ενέργεια.
            6. Ηθικιστές της Νέας επιστήμης. Καθώς η επιστημονική πρόοδος επιταχύνεται σε τομείς όπως η κλωνοποίηση, ενδέχεται να χρειαστεί μια νέα γενιά ανθρώπων που θα καταλαβαίνουν την επιστήμη και θα βοηθούν την κοινωνία να κάνει ηθικές επιλογές εξέλιξης. Δεν θα είναι πια ζήτημα το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά το αν πρέπει.
            7. Διαστημικοί πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες. Με εταιρείες ήδη πολλά υποσχόμενες στον τουριστικό χώρο, θα χρειαστούμε πιλότους και ξεναγούς του διαστήματος καθώς και αρχιτέκτονες που θα σχεδιάζουν που θα ζούμε και θα εργαζόμαστε. Τρέχοντα έργα στο SICSA (Πανεπιστήμιο του Χιούστον) περιλαμβάνουν ένα θερμοκήπιο στον Άρη, σεληνιακά φυλάκια και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.
            8. Κάθετοι αγρότες. Τα κάθετα αγροκτήματα, σε ουρανοξύστες στο κέντρο των πόλεων θα αυξηθούν εντυπωσιακά μέχρι το 2020.
            9. Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής. Όσο αυξάνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν μηχανικοί – επιστήμονες για να συμβάλουν στη μείωση ή ανατροπή των αποτελεσμάτων. Το φάσμα των επιστημών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούν θα περιλαμβάνει, ενδεχομένως, τη συμπλήρωση των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου και την τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου.
            10. Εφαρμοστές καραντίνας. Εάν ένας θανατηφόρος ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ταχέως, λίγες χώρες, και λίγοι άνθρωποι, θα είναι έτοιμοι. Οι νοσοκόμες δεν θα επαρκούν. Καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται και οι πόλεις θα κλείνουν, κάποιος θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των πυλών.
            11. Αστυνομία καιρικών μετατροπών. Η κλοπή σύννεφων για να δημιουργηθεί βροχή, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάποιες γωνιές του πλανήτη και στο μέλλον θα χρειάζονται ειδικά σώματα που θα προστατεύουν τα σύννεφα και θα ελέγχουν ποιος έχει δικαίωμα να ψεκάσει με ιωδίδια (τα ιωδίδια με την πάροδο του χρόνου υφίστανται σε περιορισμένη έκταση διάσπαση, κατά την οποία ελευθερώνεται ιώδιο) αργύρου  για να προκαλέσει βροχή από τα περαστικά σύννεφα.
            12. Εικονικοί δικηγόροι. Όσο περισσότερο επικοινωνούμε online, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για ειδικούς δικηγόρους που θα επιλύουν νομικές διαφορές μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα.
            13. Εικονικοί διαχειριστές / ψηφιακοί καθηγητές. Ευφυή είδωλα ή χαρακτήρες υπολογιστών (avatar) ενδέχεται να βοηθούν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις.
            14. Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων. Θα χρειαστούμε σχεδιαστές και κατασκευαστές της επόμενης γενιάς μέσων μεταφοράς, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά υλικά και καύσιμα..
            15. Προσωπικοί παρουσιαστές ειδήσεων. Καθώς το τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό περιεχόμενο γίνεται όλο και περισσότερο εξατομικευμένο, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για ανθρώπους που θα εργάζονται με παραγωγούς και διαφημιστές ώστε να δημιουργούν ειδήσεις και θέματα ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός. Η εξατομίκευση θα γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ η παρουσίαση των ειδήσεων θα γίνεται από ανθρώπους.
            16. Καθαρίστριες δεδομένων. Καθώς αυξάνονται τα ηλεκτρονικά δεδομένα και οι πληροφορίες για τον καθένα μας, θα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια ειδικές καθαρίστριες - ές που θα ξεφορτώνεται με ασφάλεια ό,τι δεν χρειαζόμαστε.
            17. Οικιακή ηλεκτρονική βοηθός. Οι ηλεκτρονικές βοηθοί θα μας βοηθούν να οργανώνουμε την ηλεκτρονική ζωή μας, θα οργανώνουν τα email μας, θα εξασφαλίζουν την σωστή αποθήκευση των προφίλ, των δεδομένων και των passwords μας.
            18. Χρηματιστές χρόνου. Ο χρόνος πάντα ήταν χρήμα και υπάρχουν ήδη άνθρωποι που αναλαμβάνουν διαχείριση χρόνου. Στο μέλλον, ενδεχομένως να προκύψουν και αγορές όπου ο χρόνος θα διαπραγματεύεται ως εναλλακτική νομισματική μονάδα.
            19. Υπάλληλοι κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεχομένως να χρειαστούμε εργαζόμενους που θα αναλάβουν ανθρώπους που έχουν υποστεί τραύματα ή έχουν μπει στο περιθώριο της κοινωνικής δικτύωσης.
            20. Προσωπικοί μάνατζερ. Αυτή η δουλειά θα είναι προέκταση του ρόλου που σήμερα παίζουν οι στυλίστες και οι μάνατζερς των διασημοτήτων. Θα είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία της προσωπικής μας «μάρκας» χρησιμοποιώντας κοινωνική δικτύωση και άλλα μέσα.

Επιμέλεια: Χρήστος Κάτσικας
ΤΑ ΝΕΑ ONLINE
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010


Πηγή: http://fastfuture.com

Το αναλυτικό κείμενο της μελέτης της Fast Future μπορείτε να το  κατεβάσετε από εδώ http://fastfuture.com/wp-content/uploads/2010/01/FastFuture_Shapeofjobstocome_FullReport1.pdf

27
Μουσική / Πως το είπαμε αυτό το κομμάτι;;;;
« στις: 15 Μαρτίου, 2011, 12:18:45 πμ »
\"The Entertainer\" τοῦ Scott Joplin!
...λίιιγο πειραγμένο!


Waldemar Malicki. Φοβερός;

28
[align=center]Δεν είναι Εκκλησία αυτό που νομίζουμε[/align]

[align=center]Του π. Βασίλειου Ιβηρίτη*[/align]


 Δεν είναι η Εκκλησία αυτό που νομίζουμε. Μας πήραν μωρά παιδιά από τον μαστό της μάνας μας, της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μας έμαθαν άλλα. Μας έδωσαν να πιούμε γάλα κονσέρβας. Μας έκοψαν από τις ρίζες. Μας χώρισαν από την Παράδοση. Μας απομάκρυναν από το σπίτι μας. Μας έκαμαν αλλοδαπούς στον τόπο μας. Βάλθηκαν να μας ξεμάθουν τη μητρική μας γλώσσα, τη γλώσσα της Ορθοδοξίας, τη μητρική γλώσσα του ανθρώπου.


Ποιοι; Όσοι θέλησαν δια της βίας να μας σώσουν: οι διαφωτιστές, προπαγανδιστές, Βαυαροί, μασόνοι... μέχρι σήμερα. Μαζί μ\' αυτούς, όλοι όσοι θεωρήσαμε τα φώτα τους φώτα, τον πολιτισμό τους πρόοδο. Και έτσι, στα τυφλά, χωρίς διάκριση πνευματική, πήραμε το καθετί απ\' αυτούς, σαν ανώτερο, καλύτερο, πολιτισμένο (σε τέχνη, δίκαιο, διοργάνωση ζωής, αρχιτεκτονική, μουσική...). Και βασανίζεται το είναι μας. Απορρίπτει ο οργανισμός μας ένα-ένα τα μεταμοσχευθέντα ξένα μέλη. Και συνέχεια μας μεταμοσχεύουν βιαίως νέα, τα οποία αποβάλλονται, και φανερώνεται με την προσωπική του συμπεριφορά ποιος είναι ο βαθύτερος χαρακτήρας του λειτουργημένου λαού μας.

Δεν είναι η Εκκλησία αυτή που νομίζουμε. Δεν είναι αυτή που χτυπάμε, αυτή που βαλθήκαμε να καταστρέψωμε. Δεν έχει σχέση η Ορθοδοξία με «μεσαιωνισμούς», «μυστικισμούς», «κληρικαλισμούς», «σχολαστικισμούς» που ακούμε. Τόσοι δυτικοθρεμμένοι νομίζουν ότι σε Δύση και Ανατολή όλοι οι όροι έχουν το ίδιο περιεχόμενο. Και προσπαθούν να μας ελευθερώσουν από αρρώστιες που δεν περάσαμε. Και μας αρρωσταίνουν με τις θεραπείες τους. Και μας περιπλέκουν με τις λύσεις τους.

Δεν αρνούμαστε ότι υπήρξαν ανθρώπινες αδυναμίες. Υπήρξαν και υπάρχουν αδύνατοι, με πτώσεις και ελαττώματα. Αυτό κάνει ακόμα πιο συμπαθή την ίδια την Ορθοδοξία, και αναδεικνύει την ανοχή της αγάπης της και την αλήθεια του μηνύματός της.

Το θέμα το μεγάλο είναι να γνωρίσουμε την Εκκλησία την Ορθόδοξη, που αγνοούμε. Τη μία, αμόλυντη, άφθορη, άχραντη καρδιά της. Αυτήν που αποτελεί το βαθύτατο και πιο αληθινό είναι μας. Αυτή με την οποία έχομε πολύ μεγαλύτερη σχέση απ\' ό,τι νομίζουμε. Αυτή που ξέρομε βαθύτερα, χωρίς να το καταλαβαίνωμε. Αυτή που πάμε ασυνείδητα να βρούμε αρνούμενοί την, γιατί αγνοούμε την αλήθεια της, τη θεανθρωπία της, τη δόξα της ταπεινώσεώς της.

Ό,τι πολύτιμο ζητούν όλοι οι αληθινοί αναζητητές βρίσκεται μέσα εδώ. Όχι αποσπασματικά, επί μέρους ή φανταστικά, αλλά εν όλω έργω και αληθεία.

Αυτή είναι κατάλληλη για τα μικρά παιδιά, τις απλές γριούλες και τους πιο απαιτητικούς αναζητητές, που θέλουν να δουν τον Θεό όχι όσο μπορούν, αλλ\' όπως ο Θεός είναι.

Υπάρχει μια θεολογία που φτάνει στην απόφαση (αποφατικότητα), την άρνηση, που δεν πάει παραπέρα, που άνθρωπος στη γη δεν μπορεί να ξεπεράσει. Και μια χάρη άκτιστη, αόρατη, ακατάληπτη, που έρχεται στον άνθρωπο, στην κτίση. Και νεουργεί και θεουργεί το ανθρώπινο.

Δεν είναι η θεολογία σχολαστικισμός, ούτε η πνευματική ζωή πουριτανισμός.

Γνωρίζοντας την Ορθοδοξία, αυτή που είναι, ισορροπούμε· μπορούμε όλους να δούμε με στοργή. Από όλους να βοηθηθούμε. Και όλους με τη χάρη του Θεού να βοηθήσωμε.

Το να γίνωμε Ορθόδοξοι δεν σημαίνει κάπου να κλειστούμε, αλλά κάπου να αναχθούμε: να βγούμε στο ύψος του σταυρού της αγάπης.

Αν ήταν η θεολογία της Εκκλησίας μας αυτή που νομίζει ο πολύς κόσμος, αυτή που διδάχτηκε στα κρατικά πανεπιστήμια· ή αν ήταν η ευσέβειά της ο έξωθεν εισαχθείς στείρος πιετισμός, σας ομολογούμε ότι δεν θα σας λέγαμε τίποτε. (Δεν θα είχαμε καμιά ελπίδα· ίσως ούτε ευθύνη.)

Τώρα μπορούμε να σας πούμε λόγο παρήγορο και σκληρό (λέγεται μόνος του):

Η θέση μας είναι προνομιακή και επικίνδυνη. Έχει καθοριστεί απ\' αυτούς που μας γέννησαν, και δεν μπορούμε να κάνωμε ότι μας κατέβει.

Δεν μπορούμε ατιμωρητί οι Ορθόδοξοι Έλληνες να παιδιαρίζωμε, στηριζόμενοι σ\' οποιαδήποτε δικαιολογία ή, περισσότερο, να αυθαδιάζωμε.

Αν αυτοί που προηγήθηκαν ημών και έζησαν και τάφηκαν σε τούτα τα χώματα, αυτοσχεδίαζαν κάνοντας το κέφι τους, τότε θα μπορούσαμε και εμείς να συνεχίσωμε αυτοσχεδιάζοντας.

Αν όμως έζησαν διαφορετικά· αν αποφάσισαν να πεθάνουν, και έτσι έζησαν· αν ο τρόπος της ζωής τους ήταν απόφαση θανάτου· αν όλη τους η δημιουργία, το ήθος, ο λόγος, τα έργα, η μορφή, η χειρονομία, το ορατό και αόρατο εξ αυτών είναι γεννημένο εκ του θανάτου, από τη θυσία όλων, για να γεννηθεί κάτι καλύτερο, άλλης φύσεως, άλλης υφής, για τους άλλους, για μας όλους· τότε δεν μπορούμε ατιμωρητί να αυτοσχεδιάζωμε, να κάνωμε πρόβες, να παίζωμεν εν ου παικτοίς.

Αν δεν έχτιζαν την Αγια-Σοφιά όπως την έχτισαν, να χωρά τον κάθε άνθρωπο και την οικουμένη.

Αν δεν είχαν φτιάξει το Άγιον Όρος όπως το έφτιαξαν, για να σώζεται όλος ο άνθρωπος και να αδελφώνονται οι λαοί.

Αν δεν είχε θεολογήσει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς όπως θεολόγησε, ανακεφαλαιώνοντας την πείρα και τη ζωή της Ορθοδοξίας, σβήνοντας τη δίψα του σημερινού βασανισμένου νέου ανθρώπου.

Αν δεν είχαν αγωνιστεί, κλάψει, υπομείνει, προσευχηθεί, θυσιαστεί τόσοι άγνωστοι στα βουνά, στα νησιά και στις πόλεις. Αν δεν είχαν στα τραγούδια, στη ζωή και στα ήθη τους αυτή την ανθρωπιά που σε σφάζει.

Αν δεν ήσαν γενάρχες του νέου Ελληνισμού ένας άγιος Κοσμάς και ένας Μακρυγιάννης.

Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά στο αίμα μας, τότε θα μπορούσαμε να κάνωμε ότι μας κατέβει.

Τώρα δεν είναι έτσι. Τώρα βρισκόμαστε εν τόπω και χρόνω αγίω. Δεν μπορούμε να είμαστε επιπόλαιοι. Δεν ανήκομε στον εαυτό μας. Ανήκομε σ\' αυτούς που μας γέννησαν, και σ\' όλο τον κόσμο. Είμαστε χρεωμένοι με πνευματική κληρονομιά. Δεν μας σώζει καμιά δικαιολογία. Και όλα να τα πετάξωμε από το σχολείο, τα αρχαία, τα νέα, τα ιερά και τα όσια, δεν μπορούμε να δικαιολογηθούμε σε κανέναν, να απαλλαγούμε, ούτε να ξεχάσωμε το χρέος μας. Δεν μπορούμε να στοιχειοθετήσωμε κανένα άλλοθι.

Θα έχωμε να αντιμετωπίσωμε αυτούς που προηγήθηκαν και αυτούς που έρχονται.

Τα ψεύτικά μας καμώματα θα μας πετάξουν κατά πρόσωπο. Γιατί κάποτε θα ξυπνήσουν αυτοί οι μικροί, που θα πούνε όχι στο ψέμα, στην επιπολαιότητα, στην παραχάραξη, στην πλαστογραφία, στην προδοσία, που χαλκεύεται εγκληματικά και θρασύδειλα με εκπαιδευτικά προγράμματα, αναγνωστικά βοηθήματα, οπτικοακουστικές εκπομπές.

Και αυτοί που θα πουν όχι θα έχουν απροσδιόριστες δυνάμεις που ξεπερνούν αυτούς τους ίδιους. Θα είναι μαζί τους τα πνεύματα των περασμένων και τα διψασμένα παιδιά όλου του κόσμου.

Αυτό που εδώ υπάρχει ανήκει σε όλους. Αυτό που κληροδοτήθηκε καθορίζει τη συμπεριφορά μας.

Η Αλήθεια, που εσαρκώθει δια της παναχράντου και αειπαρθένου Μαρίας, που απέθανε και ανέστη και συνανέστησε την οικουμένη και συνέστησε την Εκκλησία σώμα Χριστού. Η Χάρις που αγιάζει όλο το είναι του ανθρώπου. Η Εκκλησία που βαφτίζει όλο τον άνθρωπο εις τα απύθμενα βάθη του μυστηρίου της ζωής του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, που αγιάζει όλες τις αισθήσεις.

Αυτή η Χάρις, που μπήκε μέχρι μυελού στα οστά του πιστού λαού μας, που υφαίνει τη ζωή μας και την κάνει άνωθεν υφαντή με τα στοιχεία της ύλης...

Όλο το πνευματικό σώμα της ζωής μας έχει μηνύματα που ανήκουν σ\' όλους, που τα περιμένουν όλοι, μέχρις εσχάτου της γης. Και είμαστε χρεώστες προς όλους. Και μας έχουν κατ\' ανάγκη βάλει αυτοί που μας γέννησαν κατά σάρκα και κατά πνεύμα σ\' ένα ορισμένο επίπεδο. Και δεν μπορούμε να υποστείλωμε τη σημαία, να μετριάσωμε το χρέος, να ξεκουραστούμε σε άλλο χώρο, με άλλο τρόπο, παρά μόνο πάνω σε σταυρό θυσίας.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του «Το Άγιον Όρος και η Παιδεία του Γένους μας»

 

ΠΗΓΗ: Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011, http://trelogiannis.blogspot.com/2011/03/blog-post_13.html

 

* Ο π. Βασίλειος Ιβηρίτης (Γοντικάκης) είναι Προηγούμενος της Ι. Μ. Ιβήρων και Ι. Μ. Σταυρονικήτα Αγίου Όρους.

29
Μουσική / Για τους Τρεις Ιεράρχες
« στις: 30 Ιανουαρίου, 2011, 01:13:38 μμ »
Ἕνα παιδικὸ τραγούδι:


Προσευχῆς σημαίνει ἡ ὥρα
κι ἡ καρδιά μας πλημμυρίζει
ἀπ’ ἀγάπη στοὺς πατέρες
στοὺς τεχνῆτες(; ) τοῦ φωτός.

Νυχτοφέγγει καὶ τ’ ἀστέρια
ἀπ’ τὰ ὕψη ξεκινοῦνε
καὶ μὲ χάρη μᾶς καλοῦνε
εἰς τὴς γνώσης τὴ γιορτή.

Τρεῖς μεγάλοι μας Φωστῆρες
στοῦ φωτός σας τὸ βασίλειο
πᾶρτε τὴ θερμὴ φωνή μας
ποὺ πετᾶ καὶ σᾶς ζητεῖ.

Ἡ ἀτέλειωτή σας λάμψη
πῶς μιλάει στὶς καρδιές μας
καὶ μᾶς δίνει φῶς καὶ γνώση
καὶ γαλήνη στὴν ψυχή!


(Παιδική Χορωδία Λαυρίου \"ANIMUS\", ἐκδήλωση Ἀρχιερατικῆς Περιφέρειας Λαυρεωτικῆς  πρὸς τιμὴν τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν)καὶ ἕνα ψαλτικό:
-ὡραῖοι  ὑμνοι καὶ σεμνότητα ψαλσίματος!-


[align=center]Νείλου τοῦ Ξανθοπούλου[/align]

[align=center]Ἦχος πλ. α\'  Χαίροις ἀσκητικῶν  [/align]
Χαίροις Ἱεραρχῶν ἡ Τριάς, τῆς Ἐκκλησίας τὰ μεγάλα προπύργια, οἱ στῦλοι τῆς εὐσεβείας, ὁ τῶν πιστῶν ἑδρασμός, τῶν αἱρετιζόντων ἡ κατάπτωσις∙ Χριστοῦ οἱ ποιμάναντες, τὸν λαὸν θείοις δόγμασι, καὶ ταῖς ποικίλαις, ἀρεταῖς οἱ ἐκθρέψαντες∙ οἱ τῆς χάριτος, διαπρύσιοι κήρυκες, νόμους οἱ προεκθέμενοι, Χριστοῦ τῷ πληρώματι∙ οἱ ὁδηγοὶ πρὸς τὰ ἄνω, τοῦ Παραδείσου αἱ εἴσοδοι∙ Χριστὸν καταπέμψαι, ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν αἰτεῖτε, τὸ μέγα ἔλεος.

[align=center]Στίχ. Καυχήσονται Ὅσιοι ἐν δόξῃ, καὶ ἀγαλλιάσονται ἐπὶ τῶν κοιτῶν αὐτῶν.[/align]
Χαίροις Ἱεραρχῶν ἡ Τριάς, οὐρανοβάμονες ἐπίγειοι Ἄγγελοι, τοῦ κόσμου ἡ σωτηρία∙ ἡ τῶν ἀνθρώπων χαρά, καὶ τῆς οἰκουμένης οἱ διδάσκαλοι∙ τοῦ Λόγου οἱ πρόμαχοι∙ιατροὶ ἐπιστήμονες, τῶν νοσημάτων, τῆς ψυχῆς καὶ τοῦ σώματος∙ οἱ ἀείροοι, ποταμοὶ οἱ τοῦ Πνεύματος, λόγοις οἱ καταρδεύσαντες, τῆς γῆς ἄπαν πρόσωπον∙ οἱ Θεολόγοι, αἱ Βάσεις, οἱ χρυσολόγοι οἱ ἔνθεοι, Χριστὸν καταπέμψαι, ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν αἰτεῖτε, τὸ μέγα ἔλεος.

[align=center]Στίχ. Οἱ Ἱερεῖς σου Κύριε ἐνδύσονται, δικαιοσύνην καὶ οἱ ὅσιοί σου ἀγαλλιάσονται.[/align]
Χαίροις Ἱεραρχῶν ἡ Τριάς, τοῦ ἐπιγείου στερεώματος Ἥλιος∙ ἀκτῖνες καὶ δᾳδουχίαι, ἐκ τρισηλίου αὐγῆς, τῶν ἐσκοτισμένων ἡ ἀνάβλεψις∙ τὰ ἄνθη τὰ εὔοσμα,Παραδείσου τὰ κάλλιστα, ὁ Θεολόγος ὁ σοφός τε Βασίλειος, ὁ Χρυσόστομος, τὰ πυξία τοῦ Πνεύματος. Πλάκες αἱ θεοχάρακτοι∙ μαζοὶ οἱ ἐκβλύζοντες, τῆς σωτηρίας τὸ γάλα, τὸ τῆς σοφίας ἀγλάϊσμα, Χριστὸν δυσωπεῖτε, ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν δοθῆναι, τὸ μέγα ἔλεος.

[align=center]Δόξα... Ἦχος πλ. α\'[/align]
Σαλπίσωμεν ἐν σάλπιγγι ᾀσμάτων∙ χορεύσωμεν ἑόρτια, καὶ σκιρτήσωμεν ἀγαλλόμενοι, ἐν τῇ πανδήμῳ πανηγύρει τῶν Διδασκάλων ἡμῶν, Βασιλεῖς καὶ Ἄρχοντες συντρεχέτωσαν, καὶ τοὺς Ἱεράρχας κροτείτωσαν ἐν ὕμνοις, ὡς δογμάτων βλύσαντας, ποταμοὺς ὑπερμεγέθεις, τρεῖς καλλιρρόους ἀειζώους τοῦ Πνεύματος∙ ποιμένες καὶ Διδάσκαλοι, τοὺς τῆς σεπτῆς Τριάδος, τρισσοὺς Ἱερομύστας, συνελθόντες εὐφημήσωμεν∙ οἱ φιλόσοφοι τοὺς σοφούς, οἱ Ἱερεῖς τοὺς ποιμένας, οἱ ἁμαρτωλοὶ τοὺς προστάτας, οἱ πένητες τοὺς πλουτιστάς, οἱ ἐν θλίψεσι τοὺς παραμυθοῦντας, τοὺς συνοδίτας οἱ ὁδοιπόροι, οἱ ἐν θαλάσσῃ τοὺς κυβερνήτας, οἱ πάντες τοὺς πανταχοῦ θερμῶς προφθάνοντας, θείους Ἀρχιεράρχας, ἐγκωμιάζοντες οὕτως εἴπωμεν∙ Πανάγιοι Διδάσκαλοι, σπεύσατε ἐξελεῖν τοὺς πιστούς, ἐκ τῶν τοῦ βίου σκανδάλων, καὶ ῥῦσαι κολάσεων, τῶν αἰωνίων ἡμᾶς.


(Βυζαντινὴ χορωδία τῆς Χ.Φ.Δ.)

30
\"καὶ ἀνέκλινεν αὐτὸν ἐν φάτνῃ,
διότι οὐκ ἦν αὐτοῖς τόπος ἐν τῷ καταλύματι\" (Λουκᾶ β΄ 6-7).


σ\' αὐτὲς, τὶς εὑρυχωρες καρδιὲς κατοικεῖ..

Καλὰ Χριστούγεννα σὲ ὅλους μας!

31
Ἐνῶ  οἱ παραπάνω συντομεύσεις λειτουργοῦν σὲ ἄλλα προγράμματα π.χ. Opera, Excel,
στὸ Word ὄχι.

Ὡστόσο στὸ Word λειτουργοῦν οἱ παρακάτω συντομεύσεις:
Οpen, Νew, Undrln, Bold, Italic, Print, στοίχιση ἀριστερά-δεξιά

Μπορεῖ νὰ γίνει κάτι γιὰ νὰ λειτουργοῦν ὅλες;
Τὸ λειτουργικὸ σύστημα εἶναι Vista.

32
Ἐσπεριδοειδῆ σὰν τὰ πορτοκάλια εἶναι τὰ μαντολίνια, ἀλλὰ πιὸ μικρὰ καὶ μὲ φλούδα ποὺ βγαίνει εὔκολα. (Γυμνάσιο Ἀθήνας)

Ἡ ἐπετηρίδα εἶναι αὐτὸ ποὺ βγάζουμε στὰ μαλλιά μας ἄμα δὲν λουζόμαστε συχνά. (Γυμνάσιο Πάτρας)

Ὁ μισογύνης εἶναι τέρας μυθολογικόν, μισὸς γυναίκα καὶ μισὸς ἄλλο πράμα, ἀπερίγραπτης ἀσχήμιας καὶ τελείως ἐξαγριωμένος μὲ τὴν κατάστασή του. (Γυμνάσιο Θεσπρωτίας)

Ὁ Κωνσταντίνος Καντάφης ἤτανε Ἕλληνας ποιητὴς ποὺ γεννήθηκε στὴ Λιβύη τῆς Ἀλεξάνδρειας. (Γυμνάσιο Ἀθήνας)

Στὴν ἅρχαία ἐποχὴ δὲν ὑπῆρχαν ξένες χῶρες, γι΄ αὐτὸ δὲν ἔχουν βρεῖ οἱ ἁρχαιολόγοι ἁρχαῖα διαβατήρια. (Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης)

Ὁ Λεωνίδας καὶ οἱ Τριακόσιοί του ἠττήθηκαν, γιατὶ οἱ Θερμοπύλες ἤτανε πολυπληθέστεροι σὲ ἀριθμό. (Γυμνάσιο Ἀθήνας)

Τὴν Ὀδύσσεια τὴν ἔγραψε ὁ Ὀδυσσέας. Τὴν Ἰλιάδα, ὁ Ἠλιάδης. (Γυμνάσιο Λαμίας)

Τὰ Χερουβεὶμ καὶ Σεραβεὶμ ἦταν μικρὰ ἀγγελάκια ποὺ πετοῦσαν δεξιά-ἀριστερὰ στὸ πλάι τῶν μεγάλων ἀγγέλων. Τὰ Χερουβεὶμ χερούβιζαν (δεξὶ πέταγμα) καὶ τὰ Σεραβεὶμ σερούβιζαν (ἀριστερὸ πέταγμα). Στὴν ἀνάγκη ὑπήρχαν καὶ τὰ Πτερουβεὶμ γιὰ πέταγμα κατευθείαν στὴ μέση. (Γυμνάσιο Κορίνθου)

Πρωτεύουσα τῆς Κεϋλάνης εἶναι ἡ Λίπτον-Τί. (Γυμνάσιο Ἀθήνας)

Τὸ τετράγωνο τῆς Ὑποτίνουσας ἰσοῦται, ἀλλὰ ὄχι πάντοτε. (Γυμνάσιο Καλαμάτας)

Ἡ κυριότερη αἰτία τῆς ἐξάτμισης εἶναι ἡ φωτιὰ κάτω ἀπὸ τὸ κατσαρολάκι. (Γυμνάσιο Κορίνθου)

Ὁ πρατήρας εἶναι λέξη δυσανόητη, δηλ. μὲ δύο ἔννοιες. Μιὰ ὅταν εἶναι σὲ ἠφαίστειο καὶ μιὰ ὅταν δουλεύει σὲ πρατήριο. (Γυμνάσιο Ἀθήνας)

Ἐνεργητικὴ φωνή: Κυνηγάω τὸν λαγό.
Παθητικὴ φωνή: Ὁ λαγὸς μὲ κυνηγάει. (Γυμνάσιο Κορίνθου)

Οἱ βιταμίνες βρίσκονται ἀκριβῶς ἀνάμεσα ἀπὸ τὶς ἀλφαμίνες καὶ τὶς γαμαμίνες. (Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης)

Τὂ ἀκριβῶς ἀντίθετο τῆς Ἁγίας Τριάδας εἶναι ἡ Διαβολικὴ Τριάδα, πῦρ σὺν γυναιξὶ καὶ θάλασσα. Πράγματα τοῦ Σατανά. (Λύκειο Ξάνθης)

Ἡ μπανάνα στὰ ἑλληνικὰ γράφεται ὅπως καὶ στὰ ἀγγλικά, δηλ. μὲ ἕνα \"μπὰ\" καὶ δύο \"νά\". (Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης)

Τὰ 6 χαρακτηριστικότερα ζώα τοῦ Βορείου Πόλου εἶναι 3 ἀρκοῦδες και 3 φώκιες. (Γυμνάσιο Ἀθήνας)

Ἐρώτηση: \"Τί γνωρίζετε γιὰ τὶς εἰκονομαχίες;\"
Ἀπάντηση: \"Εἰκονομαχίες ἦταν οἱ μάχες ποὺ ἔκαναν οἱ λαοὶ γιὰ τὶς εἰκόνες. Ὅποιος κέρδιζε τὴ μάχη κέρδιζε καὶ τὶς εἰκόνες\" (Γυμνάσιο Ἀθήνας)

Ὁ Ἐ. Λύτης καὶ ὁ Σ. Ἐφέρης εἶναι καὶ οἱ δύο Ἕλληνες ποιητὲς κατηγορίας \"νόμπελ\". (Γυμνάσιο Ἀργοστολίου)

Οἱ Δέκα Ἐντολὲς γράφτηκαν ἀπὸ τὴν Σινὰ καὶ παραδόθηκαν στὸν Μωυσὴ στὴν Πλάκα. Ἦταν ὅλες πέτρινες, ἀλλὰ σαφέστατες. (Γραπτὸ ὑποψηφίου γιὰ τὴ Σχολὴ Ἀστυνομίας)

Ὁ Κουστὼ εἶναι σύγχρονος Ὀδυσσέας, ἀλλὰ ποὺ δὲν κατοικοῦσε στὴν Ἰθάκη, καὶ γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ οἱ περιπέτειές του δὲν λέγονται Ὀδύσσειες ἀλλὰ Κουστωδίες. (Γραπτὸ ὑποψηφίου γιὰ τὴ Σχολὴ Ἀστυνομίας)

Ὁ Κορινθιακὸς Κόλπος εὑρίσκεται τελείως κατὰ μῆκος. (Γυμνάσιο Πάτρας)

Τὸ φοβερότερο ὅπλο τῶν ἁρχαίων Ἀράβων ἦταν ὁ Εὐνοῦχος

Οἱ Ἕλληνες ἐφεύρεσαν τὴ γεωμετρία γιὰ νὰ ἀποφύγουνε τὴν ἄλγεβρα ποὺ ἤτανε ἀράπικη.

Ἡ βαρύτητα εἶναι πιὸ δυνατὴ τὸ Φθινόπωρο. Τότε βλέπουμε τὰ μήλα νὰ πέφτουν ὁμαδικά.


φιλικὴ συμμετοχὴ ἕνα χθεσινὸ γραπτό:
Οἱ Φαναριώτες συμμετεῖχαν στὸν ἐθνικοαπελευθερωτικὸ ἀγώνα: ἔπαιρναν φαγητὸ καὶ ὀπλισμὸ ἀπὸ τοὺς Τούρκους καὶ τὰ ἔδιναν στοὺς Ἕλληνες κρατῶντας φανάρι.

34
Ἄρθρο ἀπὸ τὸ περιοδικὸ \"Ο ΣΩΤΗΡ\", 1 Νοεμβρίου 2010 - Τεῦχος 2010

[align=center][font size=3]\"Προπομποὶ τοῦ Ἀντιχρίστου;\"[/fonts][/align]
           \"Κατὰ διαστήματα στὴν πολιτικὴ ζωὴ τοῦ τόπου μας μερικὲς ἐνέργειες δίνουν τὴν ἐντύπωση ὅτι δὲν εἶναι τυχαῖες καὶ μεμονωμένες ἀλλὰ ἀποτελοῦν σταδιακὴ ἐφαρμογὴ συγκεκριμένου σχεδίου.
           Τί σχεδίου; Σχεδίου ἐπιβολῆς ἑνὸς συστήματος ἐλέγχου τῶν πάντων. Ἕνα τέτοιο σύστημα προωθεῖται μὲ τὴ λεγόμενη «Κάρτα τοῦ Πολίτη», ποὺ θὰ κληθοῦμε νὰ παραλάβουμε τὸ 2011. Μὲ αὐτὴ τὴν ἠλεκτρονικὴ κάρτα δημιουργεῖται ἡ ὑποδομὴ γιὰ τὸν πλήρη ἔλεγχο μελλοντικὰ τῆς ζωῆς τῶν πολιτῶν.
           Ἂν ὅμως αὐτὸ εἶναι ἀνησυχητικὸ καὶ ἐπικίνδυνο ὅσον ἀφορᾶ στὸ θέμα τῶν παραβιάσεων τῆς ἰδιωτικῆς ζωῆς, ὑπάρχει καὶ κάτι ἄλλο ἀνησυχητικότερο καὶ πολὺ πιὸ ἐπικίνδυνο. Αὐτὸ εἶναι ὁ σχεδιασμὸς τοῦ Ὑπουργείου Οἰκονομικῶν νὰ ὑποχρεώσει τοὺς πολίτες νὰ παραλάβουν καὶ μία ἄλλη κάρτα ποὺ θὰ τοὺς διευκολύνει, λένε, στὴ συγκέντρωση τῶν ἀποδείξεων στὶς οἰκονομικές τους συναλλαγές. Εἶχε γίνει σχετικὴ ἀνακοίνωση στὰ τέλη τοῦ περασμένου Μαΐου. Εἴχαμε μάλιστα γράψει καὶ ἐμεῖς γιὰ τὸ ζήτημα αὐτὸ σχετικὸ σχόλιο στὸ περιοδικό μας («Ὁ Σωτήρ», τεῦχος 2004/1 Ἰουλίου 2010, σελ. 301-302).
           Ἀνακοινώθηκε δηλαδὴ τότε ὅτι μεταξὺ τῶν λύσεων ποὺ ἐξετάζονται ἀπὸ τὸ Ὑπουργεῖο γιὰ τὸν τρόπο ὑποβολῆς τῶν ἀποδείξεων στὶς Ἐφορίες προκειμένου νὰ δικαιολογηθεῖ ἡ ἔκπτωση τοῦ φορολογητέου εἰσοδήματος, εἶναι καὶ ἡ προμήθεια μιᾶς εἰδικῆς κάρτας μὲ γραμμωτὸ κώδικα (barcode). Μὲ τὴ βοήθεια αὐτῆς τῆς κάρτας θὰ ἐνημερώνεται κατευθείαν τὸ σύστημα ΤΑΞΙΣ τοῦ Ὑπουργείου Οἰκονομικῶν γιὰ τὸ ὕψος καὶ τὸ εἶδος τῆς κάθε συναλλαγῆς· καὶ ἔτσι, ἔλεγαν, δὲν θὰ χρειάζεται στὸ τέλος τοῦ ἔτους νὰ καταγράφει ὁ καθένας μία-μία τὶς τυχὸν ἀποδείξεις του στὴ φορολογική του δήλωση.
           Σὲ ποιὸ πρότυπο κωδικοποιήσεως θὰ βασίζεται αὐτὴ ἡ κάρτα; Θὰ βασίζεται, λένε, στὸ σύστημα ΕΑΝ-13, ποὺ ἀποτελεῖ τὴν εὐρωπαϊκὴ ἔκδοση τοῦ συστήματος UPC ποὺ ἐφαρμόζεται στὴν Ἀμερική.
           Ἐδῶ ἀκριβῶς ὅμως, στὸ συγκεκριμένο σύστημα, βρίσκεται τὸ πρόβλημα. Διότι αὐτὸ τὸ σύστημα περιέχει στὴν ἴδια τὴ δομή του τὸν ἀριθμὸ 666, δηλαδὴ τὸν ἀριθμὸ τοῦ Ἀντιχρίστου, ὅπως αὐτὸς ἔχει προφητευθεῖ στὸ 13ο κεφάλαιο, στίχοι 16 ἕως 18, τοῦ ἱεροῦ βιβλίου τῆς «Ἀποκαλύψεως». (Οἱ δύο ἰσόπαχες γραμμὲς στὴν ἀρχή, στὸ μέσον καὶ στὸ τέλος τοῦ κώδικα ἀντιστοιχοῦν στὸν ἀριθμὸ 6, καὶ ἑπομένως σὲ κάθε χρήση αὐτοῦ τοῦ κώδικα περιέχεται ὁ ἀριθμὸς 666). Καὶ περιέχεται πράγματι, ἀφοῦ αὐτὸ τὸ παραδέχεται καὶ ὁ ἴδιος ὁ δημιουργὸς τοῦ κώδικα UPC (ΕΑΝ-13). Γιὰ ὅσους τυχὸν ἀμφιβάλλουν, σημειώνουμε ἐδῶ τὴν ἱστοσελίδα του γιὰ νὰ βεβαιωθοῦν: http://www.laurerupc.com. (Δεῖτε τὴν ἑνότητα 6 στό: Have a question?).
Στὸ σημεῖο μάλιστα τῆς «Ἀποκαλύψεως» ποὺ ἀναφέραμε (ιγ΄ 16-18), προφητεύεται ὅτι ἡ χρήση τοῦ ἀριθμοῦ 666 θὰ γίνεται γιὰ τὶς οἰκονομικὲς συναλλαγές: «ἵνα μή τις δύνηται ἀγοράσαι ἢ πωλῆσαι εἰ μὴ ὁ ἔχων τὸ χάραγμα, τὸ ὄνομα τοῦ θηρίου ἢ τὸν ἀριθμὸν τοῦ ὀνόματος αὐτοῦ... καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ χξς΄»· ὥστε νὰ μὴν μπορεῖ κανεὶς νὰ πουλήσει ἢ νὰ ἀγοράσει παρὰ μόνο ἐκεῖνος ποὺ ἔχει τὸ χάραγμα, δηλαδὴ τὸ ὄνομα τοῦ θηρίου ἢ τὸν ἀριθμὸ τοῦ ὀνόματός του... καὶ ὁ ἀριθμός του εἶναι 666.
           Αὐτὰ ἰσχύουν μὲ βάση ὅσα εἶχαν ἀνακοινωθεῖ τὸν περασμένο Μάιο. Ὅμως στὶς 28 τοῦ περασμένου Σεπτεμβρίου, μετὰ ἀπὸ συνάντησή του μὲ τὸ προεδρεῖο τῆς Ἑνώσεως Ἑλληνικῶν Τραπεζῶν, ὁ Ὑπουργὸς Οἰκονομικῶν κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ὅτι πλέον προωθεῖται ἡ χρήση ἠλεκτρονικῆς χρεωστικῆς κάρτας.
           Ποιὰ ἀκριβῶς μορφὴ θὰ ἔχει αὐτὴ ἡ κάρτα καὶ ἂν θὰ ὑπάρχει ἐπιπρόσθετα καὶ σ᾿ αὐτὴ γραμμωτὸς κώδικας (bar code) ὁ Ὑπουργὸς δὲν θέλησε νὰ τὸ διευκρινίσει. Δήλωσε ὅτι θὰ «εἶναι ἕνα σύστημα, τὸ ὁποῖο εἶναι μᾶλλον καλύτερο ἀπὸ τὸ σύστημα μὲ τὸ barcode» καὶ τόνισε ὅτι τὸ ὅλο θέμα εἶναι ὑπὸ μελέτη.  Συμπλήρωσε ὅμως ὁ κ. Ὑπουργὸς καὶ κάτι φοβερό: Τὸ σύστημα αὐτό, εἶπε, «εἶναι ἕνας τρόπος νὰ ἐξοικειωθεῖ ὁ πολίτης μὲ τὴ λογικὴ τῆς χρεωστικῆς κάρτας, γιατὶ ἔτσι περνᾶμε ὅλο καὶ περισσότερο στὴ μὴ χρήση μετρητῶν, ποὺ εἶναι ἀπαραίτητο γιὰ τὸ ἑλληνικὸ οἰκονομικὸ σύστημα».
           Αὐτὴ ἡ δήλωση εἶναι πολὺ ἀνησυχητική. Ἂν μάλιστα συνυπολογιστεῖ ὅτι μὲ τὸ ἄρθρο 20 τοῦ νόμου 3842 τοῦ 2010 ὑποχρεώνονται οἱ πολίτες τὶς ἀγορὲς ἄνω τῶν 1.500 εὐρὼ νὰ τὶς πραγματοποιοῦν ὄχι μὲ ρευστὸ χρῆμα ἀλλὰ μὲ κάρτες ἢ μέσῳ τραπεζικοῦ λογαρια σμοῦ, τότε ἀντιλαμβανόμαστε ὅτι βρισκόμαστε μόλις ἕνα βῆμα πρὶν ἀπὸ τὴν κατάργηση τοῦ χρήματος καὶ τὴν ἐπιβολὴ ἑνὸς οἰκονομικοῦ ὁλοκληρωτισμοῦ τύπου Ἀντιχρίστου, ὅπου – ἐὰν μάλιστα τελικὰ χρησιμοποιηθεῖ καὶ ὁ ραβδωτὸς κώδικας – δὲν θὰ μπορεῖ κάποιος νὰ πουλήσει ἢ νὰ ἀγοράσει παρὰ μόνο ἐκεῖνος ποὺ ἔχει τὸ χάραγμα, δηλαδὴ τὸ ὄνομα τοῦ θηρίου ἢ τὸν ἀριθμὸ τοῦ ὀνόματός του: «ἵνα μή τις δύνηται ἀγοράσαι ἢ πωλῆσαι εἰ μὴ ὁ ἔχων τὸ χάραγμα», τὸ χξς΄ (666)! Καὶ μὲ τὸ μέτρο λοιπὸν αὐτὸ ὁδεύουμε σὲ σταδιακὴ κατάργηση τοῦ χρήματος καὶ καθιέρωση μόνο ἠλεκτρονικοῦ τρόπου συναλλαγῶν, πράγμα ποὺ τὸ βεβαίωσε καὶ ὁ Ὑπουργὸς Οἰκονομικῶν στὶς παραπάνω δηλώσεις του, λέγοντας ὅτι «συνδυάζεται τὸ μέτρο αὐτὸ μὲ ὅλες τὶς ρυθμίσεις ποὺ ἔχει τὸ νέο φορολογικὸ πλαίσιο γιὰ τὴ χρήση ὅλο καὶ λιγότερων μετρητῶν στὴν ἑλληνική οἰκονομία».
           Ἀλλά, κύριε Ὑπουργέ, γιατί αὐτὸ τὸ μέτρο «εἶναι ἀπαραίτητο γιὰ τὸ ἑλληνικὸ οἰκονομικὸ σύστημα»; Τί τὸ τόσο ἰδιαίτερο ἔχει ἡ ἑλληνικὴ οἰκονομία, ὥστε εἰδικὰ γι᾿ αὐτή, καὶ μόνο γι᾿ αὐτή, νὰ εἶναι ἀπαραίτητος αὐτὸς ὁ τρόπος; Γιατί καθιερώνετε τέτοιο σύστημα ποὺ δὲν ὑπάρχει σὲ καμία ἄλλη χώρα τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως; Αὐτὸ ἐπιβεβαιώνεται καὶ ἀπὸ τὴν ἀπάντηση ποὺ ἔδωσε σὲ ἐρώτηση τοῦ εὐρωβουλευτῆ κ. Κώστα Πουπάκη ὁ ἁρμόδιος Ἐπίτροπος Φορολογίας καὶ Τελωνειακῆς Ἕνωσης, Ἐλέγχου καὶ  Καταπολέμησης τῆς ἀπάτης κ. Algirdas Šemeta: «Ἡ Ἐπιτροπή, εἶπε, δὲν γνωρίζει τὴν ὕπαρξη παρόμοιων συστημάτων σὲ κράτη-μέλη βάσει τῶν ὁποίων συγκεντρώνονται δεδομένα, γενικά, κατὰ τὴν ἀγορὰ προϊόντων ἢ ὑπηρεσιῶν μέσῳ ἀτομικῆς ἠλεκτρονικῆς κάρτας». Σημείωσε μάλιστα ἀκόμη ὅτι «ἡ χρήση ἀτομικῶν καρτῶν μὲ γραμμωτὸ κωδικὸ συνεπάγεται τὴν ἐπεξεργασία τῶν προσωπικῶν δεδομένων τῶν πελατῶν», πράγμα πού, ὅπως εἶπε, πρέπει νὰ γίνεται μὲ βάση τὴ σχετικὴ ὁδηγία τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώ σεως, γιὰ νὰ μὴν ὑπάρξει κίνδυνος παραβιάσεως «τοῦ θεμελιώδους δικαιώματος τῆς προστασίας τῶν προσωπικῶν δεδομένων».
           Τί συμβαίνει ἐπιτέλους στὴν Ἑλλάδα; Καὶ τελικὰ μήπως ὅλη αὐτὴ ἡ περίφημη οἰκονομικὴ κρίση δὲν εἶναι παρὰ σχεδιασμένο τέχνασμα γιὰ νὰ καταπτοηθεῖ ὁ λαός μας (αὐτὸς ὁ λαὸς ποὺ παρουσίαζε τὴ μεγαλύτερη ἀντίσταση παγκοσμίως στὰ ἠλεκτρονικὰ δεσμά) καὶ νὰ ὑποχρεωθεῖ νὰ ὑποταχθεῖ στὴν ἐπερχόμενη παγκόσμια δικτατορία;
           Πῶς ἀλλιῶς νὰ ἐξηγήσει κανεὶς τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ Ἑλλάδα σπρώχθηκε στὸ χεῖλος τοῦ οἰκονομικοῦ γκρεμοῦ, παρόλο πού, μὲ βάση τὰ στοιχεῖα τοῦ Διεθνοῦς Νο μισματικοῦ Ταμείου (ΔΝΤ), ὅπως ἀποκάλυψε ὁ δημοσιογράφος Γιῶργος Δελαστὶκ στὴν ἐφημερίδα «Ἔθνος», τὸ ἐξωτερικό της χρέος ἀνέρχεται στὸ 163% τοῦ Ἀκαθάριστου Ἐθνικοῦ Προϊόντος της (ΑΕΠ), τὴ στιγμὴ ποὺ καὶ τῆς ἴδιας τῆς Γερμανίας τὸ χρέος ἀνέρχεται στὸ 161%, τῆς Γαλλίας στὸ 190,6%, τῆς Δανίας στὸ 197%, τῆς Ἑλβετίας στὸ 276,5%, τοῦ Βελγίου στὸ 275,6%, τῆς Ὁλλανδίας στὸ 310,5% καὶ τῆς Ἀγγλίας στὸ 431% τοῦ ΑΕΠ της; Ὑπάρχει ἄλλη ἐξήγηση γι᾿ αὐτὸ τὸ φαινόμενο;
           Θὰ προχωρήσει λοιπὸν παρ᾿ ὅλα αὐτὰ ἡ Κυβέρνηση σὲ μιὰ τέτοια ἐνέργεια ἀνερμήνευτη καὶ ἀπαράδεκτη, ποὺ ἀποτελεῖ προστάδιο τῆς κυριαρχίας τοῦ Ἀντιχρίστου; Δὲν θὰ θέλαμε οὔτε νὰ τὸ διανοηθοῦμε!
           Μέχρι τὴ στιγμὴ ποὺ γράφονται οἱ γραμμὲς αὐτὲς δὲν ἔχει γνωστοποιηθεῖ ἡ ἀκριβὴς μορφὴ τῶν σχεδιαζόμενων συστημάτων. Γι᾿ αὐτὸ καὶ τὰ ἐρωτήματα εἶναι πολλὰ καὶ βασανιστικά: Θὰ ὑπάρχει τελικὰ ἢ ὄχι ραβδωτὸς κώδικας μὲ τὸ 666 στὴ νέα κάρτα; Καί, ἂν ὑπάρχει, θὰ δεχθοῦμε οἱ Ἕλληνες Ὀρθόδοξοι Χριστιανοὶ νὰ παραλάβουμε μιὰ τέτοια προσωπική μας κάρτα (ἕνα εἶδος ταυτότητας), στὴν ὁποία ἔχει ἀποτυπωθεῖ ὁ ἀριθμὸς τοῦ Ἀντιχρίστου; Σ᾿ αὐτὴ τὴν περίπτωση δὲν πρόκειται μόνο γιὰ τὸν κίνδυνο ἐλέγχου τῶν πάν των ποὺ ἔχουν τὰ παρόμοια συστήματα (ὅπως καὶ ἡ λεγόμενη «Κάρτα τοῦ Πολίτη»), ἀλλὰ γιὰ κάτι πολὺ σοβαρότερο: Στὸν ραβδωτὸ κώδικα ὑπάρχει ὁ ἀριθμὸς 666! Ἡ «Κάρτα τοῦ Πολίτη» εἶναι μὲν ἐπικίνδυνη ὡς πρὸς τὸν ἔλεγχο τῶν προσωπικῶν μας στοιχείων, δὲν ἔχει ὅμως τὸν ἀριθμὸ 666 καὶ δὲν χρησιμοποιεῖται γιὰ οἰκονομικὲς συναλλαγές. Ἐνῶ ἡ κάρτα γιὰ τὴν ὁποία μιλᾶμε λειτουργεῖ ἀκριβῶς μὲ βάση τὸν κώδικα ποὺ περιέχει τὸν ἀριθμὸ τοῦ Ἀντιχρίστου καὶ χρησιμοποιεῖται γιὰ τὶς οἰκονομικὲς δοσοληψίες, πράγμα ὅμως ποὺ προσβάλλει καίρια τὴν ἴδια τὴν πίστη μας!
           Μὲ τὸν ἴδιο κώδικα εἶναι σημασμένα ἀπὸ χρόνια καὶ τὰ περισσότερα προϊόντα ποὺ κυκλοφοροῦν στὸ ἐμπόριο. Ὅμως εἶναι ἄλλο πράγμα νὰ ὑπάρχει ὁ ἀριθμὸς πάνω σὲ ἕνα προϊὸν καὶ ἄλλο νὰ βρίσκεται σὲ προσωπική μας κάρτα. Αὐτὸ τὸ δεύτερο ἀποτελεῖ ἕνα προστάδιο πραγματοποιήσεως τῆς προφητείας τῆς «Ἀποκαλύψεως», ποὺ κάνει λόγο γιὰ προσωπικὸ ἀριθμὸ τοποθετημένο στὸ χέρι ἢ στὸ μέτωπο, χωρὶς τὸν ὁποῖο θὰ εἶναι ἀδύνατη κάθε οἰκονομική μας συναλλαγή.
           Συνεπῶς: Ἂν ἡ σχεδιαζόμενη κάρτα ἔχει ραβδωτὸ κώδικα (bar code) μὲ τὸ 666, εἶναι ἀπολύτως ἀπαράδεκτη. Ἀλλὰ καὶ ἂν δὲν ἔχει bar code ἀλλὰ εἶναι ἠλεκτρονικὴ χρεωστικὴ κάρτα, καὶ πάλι εἶναι ἄκρως ἐπικίνδυνη, διότι ὁδηγεῖ σὲ τρόπο συναλλαγῆς παρόμοιο μὲ τὸν προφητευόμενο γιὰ τὴν περίοδο κυριαρχίας τοῦ Ἀντιχρίστου. Τὸ θέμα εἶναι ἔτσι καὶ ἀλλιῶς πολὺ σοβαρὸ καὶ δικαίως οἱ πιστοὶ ἀναμένουμε καὶ τὴν ἄμεση καὶ ἀποφασιστικὴ παρέμβαση τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, ὅπως ἐπίσης καὶ τοῦ Ἁγίου Ὄρους, τῶν Θεολογικῶν Σχολῶν καὶ ἄλλων ἐκκλησιαστικῶν φορέων. Περιμένουμε καὶ τὴν ἀντίδραση τῆς ἴδιας τῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν, δεδομένου ὅτι τὸ ζήτημα εἶναι καὶ ἐθνικό!
           Ἑβδομήντα χρόνια συμπληρώθηκαν ἐφέτος ἀπὸ τὴ μεγάλη ἡμέρα ποὺ ἡ Ἑλλάδα ἀντέταξε τὸ ἀνυποχώρητο ΟΧΙ στὸ φασιστικὸ τέρας καὶ ἄλλαξε τὴν πορεία τοῦ πολέμου. Στὴν ἱερὴ ἐπέτειο αὐτῆς τῆς ἡρωικῆς ἡμέρας ἂς εἶναι ἀποφασισμένος καὶ ὁ καθένας ἀπὸ μᾶς νὰ ἀντιτάξει, ἂν ἀπαιτηθεῖ, ἕνα δεύτερο ἀνυποχώρητο ΟΧΙ στὸν ἐπερχόμενο νὲο ἐφιαλτικὸ φασισμὸ τῆς πρὸ τοῦ Ἀντιχρίστου ἐποχῆς.\"

35
Μουσική / \"Σκάρος\"
« στις: 12 Οκτωβρίου, 2010, 09:45:11 μμ »
ἀναζητῶντας ὑλικό ξεχώρισα:


ΣΚΑΡΟΣ (σόλο φλογέρα)
Σκάρος ἦταν τὸ νυχτερινὸ βόσκημα τῶν αἰγοπροβάτων τὴν ἄνοιξη καὶ τὸ χειμώνα, τότε ποὺ χόρταιναν βοσκὴ τὴν ἡμέρα ἀπὸ τὸ πολὺ τὸ χόρτο, ποὺ φύτρωνε καὶ μόλις βράδιαζε ἔπεφταν γιὰ ὖπνο. Κατὰ τὰ μεσάνυχτα τὰ σήκωνε ὁ τσοπάνος καὶ τά \'βγαζε στὴ βοσκὴ γιὰ λίγες ὦρες.

36
Πολυπολιτισμική κοινωνία, πολυπολιτισμικά σχολεία μοντέρνοι όροι, μοντέρνοι άνθρωποι
φιλομαθεῖς καὶ φιλότιμοι σέρνουμε μὲ προσπάθεια ὅ,τι φαντάζει προοδευτικό
ἡ ἱστορία ἀς εἶναι ὁδηγὸς σὲ μία προσπάθεια νὰ ξεχωρίσουμε τί θὰ ὠφελήσει

Παράθεση
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010
Η ΜΟΝΟΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ,ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΔΙΕΣΩΣΑΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010
Με τη συνέντευξή της στην Κυριακάτικη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της 30.5.2010 η κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ

Το Βυζάντιο, είπε, ήταν μεν πολυεθνικό, αλλά μονοπολιτισμικό, είχε μόνο τον ελληνικό πολιτισμό. Έτσι η διαπρεπής βυζαντινολόγος μάς έδωσε και το μυστικό της επιβιώσεως ενός κράτους επί 1100 χρόνια. Τα μονοπολιτισμικά κράτη έχουν μέλλον, τα πολυπολιτισμικά διαλύονται είτε ειρηνικά είτε με τη βία των όπλων. Θυμηθείτε την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, παρατηρήστε τα διαλυτικά φαινόμενα στα Σκόπια (μουσουλμάνοι Αλβανοί κατά Χριστιανών Σλάβων), ακόμη και στο Βέλγιο (οι Ολλανδόφωνοι Φλαμανδοί θέλουν να αποσχισθούν από τους γαλλόφωνους Βαλλόνους).

Μπορεί μία κοινωνία σήμερα να αντέξει ένα συγκεκριμένο –όχι απεριόριστο- αριθμό μεταναστών από άλλες χώρες, αλλά πρέπει να τους ενσωματώνει σε ένα και μοναδικό πολιτιστικό πρότυπο. Ο μονοπολιτισμός σώζει τις κοινωνίες, διατηρεί τις ισορροπίες και απομακρύνει τη διάσπαση και την γκετοποίηση. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν διδασκόμαστε από την Ιστορία. Αντί να θαυμάζουμε το μονοπολιτισμικό Βυζάντιο (Ρωμανία) έχουμε διδαχθεί από ξενόφερτες προπαγάνδες και από θορυβώδεις μειοψηφίες να υμνούμε την πολυπολιτισμικότητα. Κάποιοι θέλουν να μεταφέρουν άκριτα στη χώρα μας πρότυπα κοινωνιών που δεν έχουν καμμία σχέση με την ιστορία μας, την ψυχοσύνθεσή μας, τις κοινωνικές ανάγκες μας.

Το πολυπολιτισμικό πρότυπο δοκιμάσθηκε στις ΗΠΑ που είναι εξ ολοκλήρου χώρα μεταναστών. Στην Ευρώπη οι σοβαρές χώρες καταπολεμούν την πολυπολιτισμικότητα και μιλούν για ένα και μοναδικό πολιτιστικό πρότυπο που οφείλουν όλοι να ακολουθούν. Απόρροια της πολυπολιτισμικής ψυχώσεως στην Ελλάδα είναι και η αδράνεια των ελληνικών αρχών κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια έναντι του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Όποιος μιλούσε δημοσίως κατά του αλόγιστου και ανεξέλεγκτου αριθμού λαθρομεταναστών κινδύνευες να δεχθεί τα γνωστά κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποιούν οι δήθεν προοδευτικοί. Ευτυχώς τα πράγματα αλλάζουν και σ’ αυτό συντελεί και η συμμετοχή μας στην Ευρ. Ένωση. Μπορεί για άλλα θέματα να έχουμε παράπονα από την Ε.Ε., όμως στο θέμα των λαθρομεταναστών μάς βοηθεί εμπράκτως. Η αστυνομική δύναμη ΦΡΟΝΤΕΞ της Ε.Ε. περιπολεί με πλοία και ελικόπτερα στα θαλάσσια σύνορά μας προς την Τουρκία και όπως μαθαίνουμε από τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 12-6-2010 ήδη μειώθηκε κατά 70% η λαθραία είσοδος ασιατών μεταναστών , τους οποίους έστελναν οι Τούρκοι δουλέμποροι.

Αν δεν υπήρχε η ΦΡΟΝΤΕΞ και η πολιτική βούληση της Ευρ. Ενώσεως, θα πελαγοδρομούσαμε ακόμη σε ιδεολογικές συζητήσεις περί «ανοικτών συνόρων» και πολυπολιτισμικών παραδείσων. Σε όλη την Ευρώπη καταρρέει η ιδεολογία της πολυπολιτισμικότητας. Οι λαοί τονώνουν την εθνική συνείδηση και θέτουν όρια στον αριθμό των μεταναστών που μπορούν να αντέξουν. Όταν σε μία χώρα οι κυβερνώντες δεν λαμβάνουν μέτρα υπέρ της μονοπολιτισμικής κοινωνίας τότε διογκώνεται η Ακροδεξιά. Το είδαμε στις Ολλανδικές εκλογές του Ιουνίου. Όποιοι ειλικρινά δεν θέλουν να αφήσουν τη λύση των προβλημάτων σε ακραία πολιτικά κινήματα θα πρέπει να ωθήσουν τα κόμματα εξουσίας, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά , να λάβουν καίρια μέτρα κατά των πολυπολιτισμικών μύθων. Ο ρατσισμός δεν κερδίζει έδαφος όταν προστατεύουμε τις εθνικές και θρησκευτικές αξίες της πλειοψηφίας του λαού μας. Αντιθέτως κερδίζει έδαφος όταν αγνοούμε τα δικαιώματα των πολλών στο όνομα ενός κίβδηλου ανθρωπισμού που αφήνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι και οδηγεί σε αύξηση της εγκληματικότητας και σε διάλυση του κοινωνικού ιστού. Ως Ορθόδοξος Χριστιανός αντιτίθεμαι στα δύο άκρα. Και στον φυλετισμό-ρατσισμό, αλλά και στους πολυπολιτισμικούς και εθνομηδενιστικούς μύθους. Η ελληνική κοινωνία οφείλει να σταματήσει την κίνηση του εκκρεμούς από το ένα στο άλλο άκρο και να χαράξει τη μέση οδό της Αριστοτελικής λογικής. Ούτε μπορούμε να γίνουμε φρούριο με κλειστές πόρτες ούτε να μετατραπούμε σε παράδεισο του κάθε λαθρομετανάστη και δουλεμπόρου.

Η μονοπολιτισμικότητα της Αρχαίας Ελλάδος και του Βυζαντίου διέσωσαν τη συνέχεια του Ελληνισμού.

Έχουμε χρέος απέναντι στους νέους μας να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, αυτόν τον πολιτισμό. Η ελληνορθόδοξη ταυτότητα μας διδάσκει κατανόηση και ανεκτικότητα προς τους άλλους πολιτισμούς. Όχι όμως εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και της ιστορικής μας αυτοσυνειδησίας. Ας διδάξουμε λοιπόν στα παιδιά μας την ελληνορθόδοξη παράδοση και την Ιστορία του Έθνους μας και ας αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή βοήθεια για τον περιορισμό της λαθρομεταναστεύσεως.

37
Τὸ βίντεο ξεκινάει ἀπὸ τὰ Ἰμαλάϊα γιὰ νὰ φτάσει στὸ ἀπώτατο ἄκρο τοῦ Κόσμου καὶ στὴν ἀρχή του, τὸ Big Bang. Ἕναν Κόσμο ποὺ περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια ἄστρα μόνο στὸν Γαλαξία μας, καὶ κατὰ προσέγγιση 125 δισεκατομμύρια γαλαξίες (ἐκ τῶν ὁποίων μόνο οἱ 3.000 εἶναι ὀρατοί). Ἑναν Κόσμο ποὺ ἔχει διάμετρο περίπου 40 δισεκατομμύρια ἔτη φωτός, ἐνῶ τὸ παρατηρήσιμο Σύμπαν εἶναι μόνο 13.7 δισ. ἔτη φωτός. Ἄρα μπορούμε νὰ δοῦμε ἕνα ἀπειροελάχιστο μόνο κομμάτι τοῦ Σύμπαντος.

Ἀς σημειωθεῖ πὼς τὸ πιὸ πάνω βίντεο φτιάχτηκε ὰπὸ ἀστροφυσικούς τοῦ Ἀμερικανικοῦ Μουσείου Φυσικῆς Ἰστορίας στὴ Νέα \'Υόρκη.


38
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές / Διαδραστικός πίνακας με 50 ευρώ
« στις: 15 Σεπτεμβρίου, 2010, 03:59:14 μμ »
Ἄν τὰ καταφέρω θὰ τὸ ἐφαρμόσω στὴν αἴθουσα μουσικῆς!

Ὑπάρχει ἕνα πιλοτικὸ πρόγραμμα τοῦ Ὑπουργείου Παιδεῖας γιὰ ἀγορὰ διαδραστικῶν πινάκων γιὰ τὴν Β΄ Γυμνασίου.
Ὰν κάποιος ἔχει ὀποιαδήποτε τεχνικὴ συμβουλὴ γιὰ τὴν ἀγορὰ χρήσιμη θὰ εἶναι!

39
Πνευματικά θέματα & Κείμενα / Οικονομική;;; κρίση;
« στις: 09 Μαΐου, 2010, 12:00:19 μμ »
Πῆρα τὴν πρωτοβουλία νὰ μεταφέρω ἐδῶ τὸ θέμα ἀπὸ τὴν ἐνότητα \"Ἀνέκδοτα πρὸς ἔκδοση\" (http://www.sinevohia.gr/forum/viewtopic.php?pid=17747#p17747) ἐπειδὴ ἡ σχέση τοῦ τραγικοῦ μὲ τὸ κωμικὸ εἶναι στενὴ καὶ ἔτσι ἀβίαστα περάσαμε ἀπὸ τὸν ἀστεϊσμὸ στὸν προβληματισμό.

Ποιά ἦταν ἡ κατάλληλη ἐνότητα: \"Πολιτικὴ Ἀ-κομματική\"; \"Ἐθνικά Θέματα\" ἤ  μήπως\"ἠμερολόγιο καθημερινότητας\" ὡς μία κατάσταση παροδική, μὲ σύντομο τέλος. Κατέληξα ἐδῶ στὰ \"Πνευματικὰ θέματα\" διότι ἐδῶ, νομίζω, στοχεύει καὶ ἡ κρίση.Μάριε, θὰ μποροῦσες νὰ μεταφέρεις τὶς ἀπαντήσεις τοῦ καθενός σ\' αὐτὴ τὴν ἐνότητα;

40
Στην ημερίδα παρουσίασης σχολικών προγραμμάτων του νομού μας:


41
Τα παιδία παίζει / Παντομίμα: Jérôme Murat
« στις: 23 Απριλίου, 2010, 08:31:56 μμ »

Τί θὰ μποροῦσε νὰ συμβολίζει;
Θὰ θέλατε νὰ βάλετε ἕνα δικό σας τίτλο;

42
Διαπροσωπικές Σχέσεις / Στον δάσκαλό μας με αγάπη
« στις: 13 Απριλίου, 2010, 07:31:14 μμ »
[align=center][/align]
Τον γνώριζαν λίγοι άνθρωποι. Ηταν εξαιρετικά δημοφιλής ανάμεσα στους μαθητές του, πολλοί και διαφορετικοί όπως αρμόζει σε έναν καθηγητή γυμνασίου παλαιάς κοπής. Δίδαξε σε αρρένων και θηλέων, στην επαρχία και στην πρωτεύουσα. Η θητεία του «ανώνυμη», αφορούσε μόνο μια μικρή κοινότητα, από τις πολλές που απαρτίζουν τη ζωή της ελληνικής μέσης εκπαίδευσης. Με τα καλά και τα κακά της, τις γενναιοδωρίες και τις μιζέριες της, τις δημοσιοϋπαλληλικές καθηλώσεις και τις εμπνευσμένες στιγμές της.

Εκείνο που τον διέκρινε από άλλους συναδέλφους του, σε δύσκολους καιρούς, (ήταν ήδη ενενήντα χρόνων όταν εγκατέλειψε τα εγκόσμια, το περασμένο Σάββατο), ήταν η τόλμη του και η επιθυμία του να ανοίγει δρόμους σε εποχές μεγάλης δυστοκίας, άγριας υποταγής στους τύπους και συρρίκνωσης του εκπαιδευτικού έργου στα στοιχειώδη (μόνο την επταετία να αναλογιστούμε).

Θεολόγος ως προς την ειδικότητα, δεν δίδαξε επί της ουσίας ποτέ Θρησκευτικά. Εμπαινε στην τάξη, όριζε την ύλη εξαρχής (με υπαινικτική σαφήνεια, δε, προσδιόριζε και τα θέματα στα διαγωνίσματα) και χρησιμοποιούσε την ώρα που του αναλογούσε για να κουβεντιάσει με τους μαθητές του, να αφουγκραστεί τις αγωνίες τους, να ανιχνεύσει προβλήματα, να φωτίσει το μέλλον τους. Το «μέλλον» και η διαδρομή μετά το γυμνάσιο - λύκειο, ήταν η βασική έγνοια του. Οταν ο «επαγγελματικός προσανατολισμός» ήταν έννοια άγνωστη, εκείνος αποκάλυπτε κλίσεις, αφιέρωνε χρόνο για να καλλιεργήσει συνειδήσεις, να ενισχύσει προθέσεις, να αναδείξει το φωτεινό και θετικό στον χαρακτήρα και των πιο «κακών» μαθητών.

Δεν ήταν ούτε η ποίηση το μεγάλο κέρδος (είχε σχεδόν πάντα μια ανθολογία μαζί του), ούτε οι παραμυθητικές παραβολές που χρησιμοποιούσε στις συναρπαστικές (γιατί ήταν μεστές και απλές) αφηγήσεις του. Ακέραιος άνθρωπος ο ίδιος και ιδιαίτερα γοητευτικός (έκανε θραύση στα γυμνάσια θηλέων!), επιβαλλόταν με την άνεση και αυτοκυριαρχία του. Αυτονομημένος από το σύστημα έκανε το «δικό του» μάθημα. Ηξερε τη διαφορά του σημαντικού από το ασήμαντο, της χρήσιμης πληροφορίας, που ριζώνει και ανθίζει και της άχρηστης, που κουράζει και εξανεμίζεται. Τα νοήματά του ήταν σαφή, δοκιμασμένα και σοφά επιλεγμένα.

Μετέδιδε και πολλαπλασίαζε, παρατηρούσε και διέκρινε, κατακτούσε και προχωρούσε. Και, πάνω απ’ όλα, είχε όρεξη και κέφι. Δεν βαριόταν, δεν συρόταν από την τυπολατρία, έβρισκε πάντα τον τρόπο να συνδυάζει την (απολύτως αδιάφορη, κατά τη γνώμη του) διδακτέα ύλη, με θέματα ζωντανά και σπαρταριστά. Περνούσε από τον Σπινόζα στον Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και τον Χαλίλ Γκιμπράν (αγαπημένους του φιλόσοφους και –οι δύο τελευταίοι– ποιητές) με άνεση και χάρη. Χειριζόταν τον λόγο γοητευτικά και μεστά, καθόλου επιδεικτικά και με στόμφο.

Ανάμεσα στους «ανώνυμους» μαθητές του «ανώνυμου» δασκάλου, πολλοί επιτυχημένοι σήμερα επαγγελματίες, μεγάλοι άνθρωποι σε ηλικία, με παιδιά και εγγόνια. Κι όμως, χθες το μεσημέρι, στην κηδεία του, στο Α΄ Νεκροταφείο, όσοι το έμαθαν (η οικογένεια σεβάστηκε την επιθυμία του για λιτή, σε πολύ στενό κύκλο τελετή), τον ακολούθησαν με συγκίνηση. Ασπρομάλληδες μαθητές από τα πρώτα χρόνια της θητείας του στο Αστρος και κάποιες, μαθήτριες, από την τελευταία περίοδό του ως ενεργού καθηγητή, στο 4ο Γυμνάσιο Θηλέων, στο Παγκράτι. Ηρθαν, για να τιμήσουν εκείνον, στον οποίο, όπως έλεγαν, οφείλουν πολλά.

Ο Γαβριήλ Καράμπελας ήταν ένας από τους χιλιάδες καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Ηξερε πως στην ώρα του μαθήματος «κάθε στιγμή είναι πολύτιμη». Θεωρούσε ήττα τα αφηρημένα βλέμματα, αδιαφορούσε για την αντιγραφή. Σεβόταν κάθε προσπάθεια, ήταν αμείλικτος με τη σπατάλη χρόνου και ταλέντου. Πίστευε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δημιουργεί κίνητρα στους μαθητές, που τους δίνει τη δυνατότητα να αντλούν την πληροφορία μόνοι τους. Ανήκει στους ανθρώπους που δεν «αποχαιρετάς», γιατί κατοικούν μέσα σου, σταθερά και αμετάκλητα.
[align=right]Tης Μαρίας Κατσουνάκη (Καθημερινή 13-4-2010)[/align]Ἀφιερωμένο σὲ ὅσους ἐπιθυμοῦν νὰ γίνουν Ἐκπαιδευτικοί

43
Οἱ χοχλιοὶ (σαλιγκάρια) εἶναι ἀγαπητὸς* μεζὲς στὴν Κρήτη καὶ μαγειρεύονται μὲ διαφορετικοὺς τρόπους.
ἕνας ἀπ\' αὐτούς;

Χοχλιοὶ μὲ χόντρο (ἀλεσμένο σιτάρι)


Ὑλικά:
½ κιλὸ \"χοντροὶ\" χοχλιοί (τὸ εἶδος τῶν χοχλιῶν ποὺ ὁνομάζουμε \"χοντροὺς\" ἔχουν σκοῦρο καφέ χρώμα ὅπως καὶ στὴ φωτογραφία)
1 ½ φλυτζανάκι σιτάρι ἀλεσμένο (χόντρος)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλυτζανάκι λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιοῦ τοματοχυμός
ἀρκετὸ ἀλάτι

Ἐκτέλεση:
1.    Σὲ μιὰ λεκανίτσα μὲ λίγο νερὸ ρίχνουμε τὸ στάρι νὰ μουσκέψει.  
 2.    Πλύσιμο: Ρίχνουμε τοὺς χοχλιούς σὲ μία λεκάνη μὲ νερὸ καὶ τοὺς ἀφήνουμε σκεπασμένους \"νὰ συρθοῦν\". (Πετᾶμε ὅσους δὲν ἔβγαλαν το κεφάλι). Τοὺς καθαρίζουμε καλὰ τρίβοντας  τὰ κελύφη μεταξύ τους μέσα σὲ λεκάνη μὲ νερό.
Τοὺς ἀφήνουμε νὰ πάρουν μερικὲς βράσεις σὲ κατσαρολίτσα μὲ ἀλατισμένο νερὸ ἴσα νὰ τοὺς σκεπάζει. Τους σουρώνουμε, τοὺς ξεπλένουμε καὶ συνεχίζουμε μὲ
2.    Τσιγάρισμα: Βάζουμε τὸ λάδι στὴν κατσαρόλα, ρίχνουμε τοὺς χοχλιοὺ, τὸ κρεμμύδι ψιλοκομμένο ὅσο νὰ μαραθεῖ.
3.    Στὴ συνέχεια, προσθέτουμε τοματοχυμό, 1 φλιτζάνι ζεστὸ νερὸ καὶ ἀρκετὸ ἀλάτι. Χαμηλώνουμε τὴ φωτιὰ καὶ ἀφήνουμε νὰ ψηθοῦν για ½ ώρα .
4.    Σουρώνουμε τὸ φαγητό γιὰ νὰ μετρήσουμε τὸ ὑγρὸ ποὺ ἔχει μείνει. Σουρώνουμε καὶ τό μουσκεμένο σιτάρι καὶ τὸ προσθέτουμε κι αὐτό. Συμπληρώνουμε τὸσο ζεστὸ νερὸ ὥστε ἡ ἀναλογία χόντρου καὶ ὑγροῦ νὰ εἶναι 1 πρὸς 2 ½.
Ἀφήνουμε νὰ ψηθεῖ γιὰ 15 λεπτὰ ἀκόμα σὲ χαμηλὴ φωτιά, νὰ πιεῖ τὰ ὑγρά του καὶ νὰ φουσκώσει. Φροντίζουμε νὰ ἀνακατεύουμε γιὰ νὰ μὴν «πιάσει» στὸν πάτο.


* : Νὰ ἔρθεις στὴν Κρήτη καὶ νὰ μὴν φᾶς χοχλιοῦς (\"μπουμπουριστοῦς\" ἔστω) εἶναι σὰν νὰ ἐπισκέφθηκες τὴν Ἑλλάδα καὶ νὰ μὴν δοκίμασες σουβλάκι. Μὲ τὴν διαφορὰ τὸ σουβλάκι θὰ τὸ λατρέψεις, τοὺς χοχλιοῦς ἤ θὰ τοὺς λατρέψεις ἤ θὰ τοὺς μισήσεις. Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ, τὸ συνηθισμένο στὸ τέλος τῶν συνταγῶν, \"καλὴ ὄρεξη\", παραλείπεται :)

44
Πνευματικά θέματα & Κείμενα / ΚΛΙΜΑΞ Αγίου Ιωάννου
« στις: 14 Μαρτίου, 2010, 02:16:04 μμ »
[align=center][/align]
[align=center]ΛΟΓΟΣ Ι΄ - ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΛΑΛΙΑΣ[/align]
..................................
5. Ὅποιος θέλει νὰ νικήση τὸ πνεῦμα τῆς καταλαλιᾶς, ἄς ἐπιρρίπτη τὴν κατηγορία ὄχι στὸν ἄνθρωπο ποὺ ἁμάρτησε, ἀλλὰ στὸν δαίμονα ποὺ τὸν ἔσπρωξε στὴν ἁμαρτία. Διότι κανεὶς δὲν θέλει νὰ ἁμαρτήση στὸν Θεόν, μολονότι ὅλοι αὐτοπροαίρετα ἁμαρτάνομε.

6. Εἶδα ἄνθρωπο ποὺ φανερὰ ἁμάρτησε, ἀλλὰ μυστικὰ μετενόησε. Καὶ αὐτὸν ποὺ ἐγὼ τὸν κατέκρινα ὡς ἀνήθικο, ὁ Θεὸς τὸν ἐθεωροῦσε ἁγνό, γιατὶ μὲ τὴν μετάνοιά του Τὸν εἶχε πλήρως ἐξευμενίσει.

7. Αὐτὸν ποὺ σοῦ κατακρίνει τὸν πλησίον, ποτὲ μὴ τὸν σεβασθῆς, ἀλλὰ μᾶλλον νὰ τοῦ εἰπῆς: \"Σταμάτησε, ἀδελφέ. Ἐγὼ καθημερινῶς σφάλλω σὲ χειρότερα, καὶ πῶς μπορῶ νὰ κατακρίνω τὸν ἄλλον;\" Ἔτσι θὰ ἔχης δύο ὀφέλη. μὲ ἕνα φάρμακο θὰ θεραπεύσης καὶ τὸν ἑαυτό σου καὶ τὸν πλησίον.
....................................

11. Ὅσοι εἶναι αὐστηροὶ καὶ σχολαστικοὶ κριταὶ τῶν σφαλμάτων τοῦ ἄλλου, νικῶνται ἀπὸ αὐτὸ τὸ πάθος, ἐπειδὴ δὲν ἀπέκτησαν ἀκόμη γιὰ τὰ ἰδικά τους ἁμαρτήματα ὁλοκληρωτικὴ φροντίδα (γνῶσι) καὶ μνήμη.(...)

45
[align=center][/align]
Τὸ παρακάτω ἄρθρο δημοσιεύτηκε στὸ EΘΝΟΣonline http://209.85.229.132/search?q=cache:jMHRWk7bV_sJ:www.ethnos.gr/article.asp%3Fcatid%3D11378%26subid%3D2%26pubid%3D10332843+%CE%A4%CE%B1+%CF%87%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CE%B8%CE%B1+%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD,+%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%8D+%CE%B8%CE%B1+%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82...+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CF%82+%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82!!&cd=2&hl=el&ct=clnk&gl=gr&client=opera

[align=center][font size=4]Ακύρωση των εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου[/fonts][/align]
[align=center]Τα χρήματα δεν θα εξοικονομηθούν, αφού θα διατεθούν για άλλες... συναφείς εκδηλώσεις!![/align]

Με μια πρωτοφανή ενέργεια το υπουργείο Εξωτερικών επιβάλλει τη ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων που οργανώνονται στις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία ανά τον κόσμο για λόγους... οικονομίας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο η οποία στάλθηκε σε όλες τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές του εξωτερικού με θέμα «Εορτασμός Εθνικής Επετείου από Αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίας υπό παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία», δίδεται εντολή να μην παρατεθούν οι καθιερωμένες δεξιώσεις για την 25η Μαρτίου.

Οπως αναφέρεται, μάλιστα, η ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων της εθνικής επετείου «κρίνεται σκόπιμη προς εξοικονόμηση πόρων, αλλά και για λόγους... συμβολισμού».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (η εγκύκλιος υπογράφεται από τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Ι. Αλ. Ζέπο), έτσι δεν αφήνει περιθώρια ούτε και για πρωτοβουλίες χρηματοδότησης εκ των ενόντων ή από κατά τόπους ομογενείς της καθιερωμένης δεξίωσης για την εθνική επέτειο, καθώς επισημαίνεται το στοιχείο του... «συμβολισμού». Τα χρήματα δεν θα εξοικονομηθούν καν, καθώς όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο θα διατεθούν για κάλυψη άλλων... συναφών εκδηλώσεων!!

Τα ποσά τα οποία θα εξοικονομηθούν φυσικά είναι ασήμαντα για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς συνήθως πρόκειται για τυπικές δεξιώσεις που όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για τις περιοχές όπου ζουν ομογενείς, αλλά και σε άλλες χώρες όπου δίνεται η ευκαιρία για «ανεπίσημη» διπλωματία, ενώ ο εορτασμός της εθνικής εορτής σε μια πρεσβεία έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα για τη διεθνή παρουσία και το κύρος μιας χώρας.

Εξάλλου μάλλον αρνητικό μήνυμα εκπέμπει για τη χώρα μας το γεγονός ότι φέτος μόνο οι πρεσβευτικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο δεν θα εορτάσουν την εθνική επέτειο της χώρας τους...

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ

46
Διαπροσωπικές Σχέσεις / Σχολή Σχέσεων!
« στις: 27 Νοεμβρίου, 2009, 04:01:11 μμ »
[align=center]\"ΣΧΟΛΗ ΣΧΕΣΕΩΝ[/align]
[align=center]ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ[/align]
[align=center]ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ\" [/align]
Ἔτσι ἐπιγράφεται τὸ διαφημιστικὸ φυλλάδιο καὶ οἱ ὑπεύθυνοι κοινωνικοὶ λειτουργοὶ καὶ ψυχοθεραπευτὲς προσκαλοῦν σὲ ὁμιλίες καὶ ὁμάδες αὐτογνωσίας.
Τὰ θέματα ἀφοροῦν τὴν οἰκογένεια καὶ τοὺς φίλους, τὶς ἐργασιακὲς, τὶς κοινωνικὲς σχέσεις, τὴ σχέση μὲ τὸ θάνατο, τὴν αρρώστια, τὸ Θεό.

Στὴν ἀρχὴ νόμιζα ὅτι δὲν διάβασα καλὰ, μετὰ μοῦ φάνηκε σὰν φάρσα, ἔπειτα διαπίστωσα πόσο τὰ προβλήματα αὐτὰ ἔχουν γενικευτεῖ καὶ τί τραγικὲς διαστάσεις  ἔχει πάρει τὸ πρόβλημα τῆς ἐπικοινωνίας καὶ τῶν σχέσεων.

47
Πνευματικά θέματα & Κείμενα / Ευχή Αγίου Νικοδήμου
« στις: 23 Νοεμβρίου, 2009, 08:06:24 πμ »
Ὁ Ἅγιος Νικόδημος ἀγιορίτης πρῶτος τόνισε τὴν ἀξία καὶ τὴ σπουδαιότητα τῆς συχνῆς μας συμμετοχῆς στὸ Ἱερό Μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας. Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια ἀπὸ τὴν κοίμησή του· στὶς 14 Ιουλίου τοῦ ἔτους 1809  σὲ ἠλικία 60 ἐτῶν. Τὰ τελευταία του λόγια - ὅταν οἱ μαθητές του τὸν ρώτησαν ἄν ἠσυχάζει - :
“Τὸν Χριστὸ ἔβαλα μέσα μου καὶ πῶς νὰ μὴν ἠσυχάσω;”.

[align=center] [/align]
[align=center]ΕΥΧΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ[/align]
[align=center]Πρὸς τὸν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστὸν, κατὰ μέτρον τῶν εἰκοσιτεσσάρων ὡρῶν τοῦ νυχθημέρου.[/align]

α\'    Κύριε, μὴ στερήσῃς με τῶν ἐπουρανίων σου καὶ αἰωνίων ἀγαθῶν.
β\'    Κύριε, λύτρωσαί με τῶν αἰωνίων κολάσεων.
γ\'    Κύριε, εἴτε λόγῳ εἴτε ἔργῳ, εἴτε κατὰ νοῦν καὶ διάνοιαν ἥμαρτον, συγχώρησόν μοι.
δ\'    Κύριε, λύτρωσαί με ἀπὸ πάσης ἀνάγκης καὶ ἀγνοίας καὶ λήθης καὶ ῥαθυμίας καὶ τῆς λιθώδους ἀναισθησίας.
ε\'    Κύριε, λύτρωσαί με ἀπὸ παντὸς πειρασμοῦ καὶ ἐγκαταλείψεως.
ς\'    Κύριε, φώτισον τὴν καρδίαν μου, ἥν ἐσκότισεν ἡ πονηρὰ ἐπιθυμία.
ζ\'    Κύριε, ἐγὼ μὲν ὡς ἄνθρωπος ἁμαρτάνω, σὺ δὲ ὡς Θεὸς ἐλέησόν με.
η\'    Κύριε, ἴδε τὴν ἀσθένειαν τῆς ψυχῆς μου, καὶ πέμψον τὴν χάριν σου εἰς βοήθειάν μου, ἵνα ἐν ἐμοὶ δοξασθῇ τὸ ὄνομά σου τὸ ἅγιον.
θ\'    Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ἔγγραψον τὸ ὄνομα τοῦ δούλου σου ἐν βίβλῳ ζωῆς, χαριζόμενός μοι καὶ τέλος ἀγαθόν.
ι\'      Κύριε ὁ Θεός μου, οὐκ ἐποίησα οὐδὲν ἀγαθόν· ἀλλ\' ἀρξαίμην ποτὲ τῇ εὐσπλαγχνίᾳ σου.
ια\'   Κύριε, βρέξον εἰς τὴν καρδίαν μου τὴν δρόσον τῆς χάριτός σου.
ιβ\'   Κύριε, ὁ Θεὸς τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς, μνήσθητί μου τοῦ ἁμαρτωλοῦ, τοῦ αἰσχροῦ, τοῦ πονηροῦ καὶ βελήλου κατὰ τὸ μέγα ἔλεός σου, ὅταν ἔλθῃς ἐν τῇ βασιλείᾳ σου.
ιγ\'   Κύριε, ἐν μετανοίᾳ με παράλαβε καὶ μὴ ἐγκαταλείπῃς με.
ιδ\'   Κύριε, μὴ εἰσενέγκῃς με εἰς πειρασμόν.
ιε\'   Κύριε, δός μοι ἔννοιαν ἀγαθή.
ις\'    Κύριε, δός μοι δάκρυον καὶ μνήμην θανάτου καὶ κατάνυξιν.
ιζ΄   Κύριε, δός μοι τῶν λογισμῶν μου ἐξαγόρευσιν.
ιη΄   Κύριε, δός μοι ταπείνωσιν, ἐκκοπήν θελήματος καὶ ὑπακοήν.
ιθ΄   Κύριε, δός μοι ὑπομονήν, μακροθυμίαν καὶ πρᾳότητα.
κ΄    Κύριε, ἐμφύτευσον ἐν ἐμοὶ τὴν ῥίζαν τῶν ἀγθῶν, τὸν φόβον σου.
κα΄  Κύριε, ἀξίωσόν με ἀγαπῶν σε ἐξ ὅλης μου τῆς ψυχῆς καὶ τῆς διανοίας καὶ τῆς καρδίας καὶ τηρεῖν ἐν πᾶσι τὸ θέλημά σου.
κβ΄  Κύριε, σκέπασόν με ἀπὸ τε ἀνθρώπων πονηρῶν καὶ δαιμόνων καὶ παθῶν, καὶ ἀπὸ παντὸς μή προσήκοντος πράγματος.
κγ΄  Κύριε, ὡς κελεύεις. Κύριε, ὡς γινώσκεις. Κύριε, ὡς βούλει, γεννηθήτω τὸ θέλημά σου ἐν ἐμοί.
κδ΄  Κύριε, τὸ σὸν θέλημα γενέσθω καὶ μή τὸ ἐμόν·
        πρεσβείαις καὶ ἱκεσίαις τῆς Παναγίας Θεοτόκου καὶ πάντων τῶν ἁγίων σου· ὅτι εὐλογητὸς εἶ εἰς τοὺς αἰῶνας. Ἀμήν.

48
Ἐντυπωσιακό!
Μὲ ἕνα κλικ βρισκόμαστε στὸ ἐσωτερικὸ τῶν προσκυνημάτων!Τὸ σπήλαιο τῆς Γέννησης: http://www.romiosini.org.gr/skn/panorama/panorama_bethlehem.html

Ὁ φρικτὸς Γολγοθάς: http://www.romiosini.org.gr/skn/panorama/panorama_golgothas.html


Ὁ Πανάγιος Τάφος: http://www.romiosini.org.gr/skn/panorama/panorama_panagios_tafos.html

Ὁ Ἱερὸς Ναὸς τῆς Ἀναστάσεως: http://www.romiosini.org.gr/skn/panorama/panorama_naos_anastaseos.htmlἩ Ἱερὴ Λαύρα τοῦ Ἁγίου Σάββα ἐξωτερικά : http://www.romiosini.org.gr/skn/panorama/panorama_agios_savas.html
καὶ τὸ καθολικό της: http://www.romiosini.org.gr/skn/panorama/panorama_agios_savvas_katholiko.html

Ἡ Ἱερὰ Μονὴ τῆς  Παναγίας Σεϊδανάγια: http://www.romiosini.org.gr/skn/panorama/panorama_seidanagia.html

Καὶ ἕνα πανόραμα τῶν προσκυνημάτων: http://www.360tr.com/kudus/kiyamet_eng/index.html

49
Στον ναὸ τῶν Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Μηλεῶν Πηλίου* χαραχτηριστικὴ θέση ἔχει μία τοιχογραφία. Ὁ ἄγνωστος σὲ μᾶς ἁγιογράφος, τοποθέτησε τὸ θὲμα στὸν πρόναο, προετοιμάζοντας τοὺς κατηχούμενους ἀλλὰ καὶ ὅλους ἑμᾶς  γιὰ τὴν Θεία Λειτουργία.

[font size=3][align=center]«Ὁ μάταιος βίος τοῦ πλάνου κόσμου»[/align][/fonts]
        Ἕνας τροχὸς συμβολίζει  τὸ ἔτος ποὺ κυλάει. Μιὰ περιστροφὴ τοῦ τροχοῦ ἀντιστοιχεῖ στὸ πέρασμα ἑνὸς ἡμερολογιακοῦ ἔτους.  Στὴν περιφέρεια τοῦ τροχοῦ εἶναι ζωγραφισμένος ὁ ζωδιακὸς κύκλος. Κάθε ζώδιο συμβολίζει κι ἕνα μήνα τοῦ ἔτους.

[align=center][/align]
        Στὸ ἐσωτερικὸ τοῦ τροχοῦ  οἱ ἐποχές. Γιὰ τὴν ἄνοιξη ἕνας νέος παίζει λύρα, τὸ καλοκαίρι θερίζει ἐνὼ τὸ χειμώνα, γέροντας, ζεσταίνεται στὴ φωτιά. Στὸ κέντρο τοῦ κύκλου ἡλικιωμένος βασιλιάς «ὁ Μάταιος Κόσμος».

[align=center][/align]
        Ἔξω ἀπὸ τὸν τροχὸ τώρα, ἀριστερὰ ἕνας λευκὸς ἄγγελος μὲ τὴν κλεψύδρα τοῦ χρόνου στὸ κεφάλι συμβολίζει τὴν ἡμέρα, ἴσως καὶ τὴν ψυχὴ τοῦ ἀνθρώπου ὅταν γεννιέται. Στὰ δεξιὰ τοῦ τροχοῦ ἡ ἀντίστοιχη εἰκόνα με τὸν ἄγγελο μὲ σκοῦρο χρώμα καὶ τὴν ἐπιγραφὴ «νῦξ».

[align=center][/align]
        Γύρω ἀπὸ τὸν τροχὸ ὁ κύκλος τῆς ζωῆς τοῦ ἀνθρώπου. Νέος σκαρφαλώνει: «στρέφου, ὦ χρόνε, ἐν σπουδῇ ὅπως ταχὺ ἀνέλθω»,
γιὰ να φτάσει στὴν κορυφὴ τοῦ τροχοῦ:  «Ἰδού ἐγγὺς ἐλήλυθα καθίσαι εἰς τὸν θρόνον»,
νὰ καθίσει στὸν ἐπίγειο θρόνο τῆς δύναμης καὶ τῆς δόξας καὶ νὰ πεῖ: «ποῖος ὑπάρχει ὡς ἑμὲ ἤ τὶς ὑπέρ…;»,

[align=center][/align]
ἐνὼ συνεχίζει ἡ ἀντίστροφη μέτρηση ὡς τὰ γεράματα: «Πῶς ἑμὲ τὸν δύστηνον ἠπάτησας, ὦ κόσμε»  

[align=center][/align]

καὶ τὸ θάνατό του.

* Περισσότερα γιὰ τὸ ναὸ ἐδῶ: http://sinevohia.gr/forum/viewtopic.php?id=1859 ἀπ\' ὅπου καὶ μεταφέρθηκε τὸ θέμα.

50
Προβλήματα - Προτάσεις / πολλά μποφόρ στο λογότυπο...
« στις: 20 Αυγούστου, 2009, 05:08:56 μμ »
Μάριε, συγνώμη! :blush:  μήπως η συνεχής κίνηση του λογότυπου μας φέρει... ναυτία;

Σελίδες: 1 [2] 3