Συνευωχία Ιδεών

Θεολογίας Πέρι => Εκκλησιαστικά δρώμενα => Μήνυμα ξεκίνησε από: arhaggelos στις 03 Αυγούστου, 2007, 12:47:07 μμ

Τίτλος: Ζητείται δίωξη κατά του Πατριάρχη
Αποστολή από: arhaggelos στις 03 Αυγούστου, 2007, 12:47:07 μμ
Ζητείται δίωξη κατά του Πατριάρχη

Μήνυση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, επειδή χρησιμοποιεί τον τίτλο Οικουμενικός κατέθεσε ο βουλγαρικής καταγωγής Τούρκος πολίτης Μπουζιντάρ Τσιπόφ.

Ο μηνυτής ζήτησε από τον εισαγγελέα του Μπέιογλου να ασκήσει δίωξη κατά του Πατριάρχη γιατί, όπως υποστηρίζει, παρά τη σχετική πρόσφατη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Τουρκίας, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Επικαλείται μάλιστα τα όσα είπε ο κ. Βαρθολομαίος στο συνέδριο της Ορθόδοξης Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Η δικαιοσύνη ασφαλώς έχει πολλά να πει σε αυτόν τον παπά, που θέτει τον εαυτόν του υπεράνω των νόμων και περιφρονεί την τουρκική δικαιοσύνη και τους συνταγματικούς νόμους», φέρεται να αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά του.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Γενί Τσαγ», όργανο των εθνικιστικών κύκλων, με τους οποίους συνδέεται ο Τσιπόφ. Πληροφορίες εμφανίζουν την εισαγγελία να διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τη βασιμότητα των καταγγελιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μηνυτής είναι συνεργάτης του επίσης βουλγαρικής καταγωγής κ. Κοστόφ, ο οποίος είχε μηνύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Σύνοδο γιατί τον καθαίρεσαν από ιερέα σε λαϊκό.

Με βάση τη μήνυση αυτή, είχε εκδοθεί και η απόφαση του δικαστηρίου, που δεν αναγνώριζε την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
          Hμερομηνία δημοσίευσης: 18-07-07
          http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_731966_18/07/2007_234746


ΕΛΕΟΣ!!! ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ;;;
Τίτλος: Ζητείται δίωξη κατά του Πατριάρχη
Αποστολή από: ρωμηός στις 23 Αυγούστου, 2007, 02:46:35 μμ
Η εισαγγελία της Πόλης καλεί τον Βαρθολομαίο!


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


Την κατάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ζητεί η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο της έρευνας που έκανε μετά τη μηνυτήρια αναφορά για την αναφορά του στον «οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου», κατά τη διάρκεια της συνάντησης της παγκόσμιας ορθοδόξου νεολαίας που έγινε στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο.

Νομικοί κύκλοι εκφράζουν έκπληξη για την εξέλιξη διότι η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας μετά τις εξηγήσεις που έδωσαν οι νομικοί σύμβουλοι του Πατριαρχείου, αλλά και επειδή ο επικεφαλής της εισαγγελίας βρίσκεται σε άδεια.

Ντόρα: Σκληρή απάντηση

* «Οι τουρκικές αρχές εκθέτουν διεθνώς τη χώρα τους, που προσδοκά μια ευρωπαϊκή πορεία χωρίς εμπόδια», σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ματαιοπονούν στην Τουρκία όσοι πιστεύουν ότι με έωλες έως προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες μπορούν να πλήξουν το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του πνευματικού ηγέτη 300 και πλέον εκατομμυρίων ορθόδοξων Χριστιανών ανά τον κόσμο», πρόσθεσε.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/08/2007
Τίτλος: Ζητείται δίωξη κατά του Πατριάρχη
Αποστολή από: ρωμηός στις 03 Σεπτεμβρίου, 2007, 12:49:25 μμ
Σε νέα απολογία καλείται ο Βαρθολομαίος


Του ΣΥΜΕΩΝ ΣΟΛΤΑΡΙΔΗ


«Ελεύθερα πρέπει να χρησιμοποιείται ο τίτλος Οικουμενικός», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρέιν, αναφερόμενος στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Ελληνας ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλης, ο οποίος υπενθύμισε ότι «η Τουρκία υποχρεούται να σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες και να προστατεύει τις θρησκευτικές μειονότητες, βάσει του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας περί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Το ζήτημα για την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Φαναρίου, που δεν αποδέχονται η τουρκική δικαιοσύνη και πολιτεία, ανακινήθηκε και πάλι μετά την κλήση για απολογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, που απέστειλε η Εισαγγελία του Πέρα. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό και έγραψε ο τουρκικός Τύπος, ο εισαγγελέας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα και καλεί τον κ. Βαρθολομαίο να καταθέσει για όσα είπε στο Συνέδριο Νεολαίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεταξύ των άλλων είχε τονίσει ότι «το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό από τον 6ο αιώνα». Η εφημερίδα «Σαμπάχ» σημειώνει ότι η Εισαγγελία διερευνά αν «οι θρησκευτικές υπηρεσίες έχουν χρησιμοποιηθεί αρνητικά», κάτι το οποίο επισύρει την ποινή της φυλάκισης για ένα χρόνο, βάσει του άρθρου 219 του Ποινικού Κώδικα.

Η όλη κίνηση κάποιων ακραίων εθνικιστικών κύκλων στην Τουρκία έχει θορυβήσει την ομογένειά μας, η οποία στο παρελθόν και ιδιαίτερα κατά την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης είχε σημειώσει ότι «η για πρώτη φορά γραπτή απόφαση των τουρκικών αρχών και της δικαιοσύνης, με την οποία δεν αποδέχονται την Οικουμενικότητα του Πατριάρχη και του Πατριαρχείου, θα γίνει η έναρξη νέων περιπετειών», επαληθεύτηκε. Πολλοί Ρωμιοί σημειώνουν ότι με βάση την απόφαση αυτή θα αρχίσει να εμφανίζεται μια «φάμπρικα» αγωγών και μηνύσεων κατά του κ. Βαρθολομαίου, κατά όλων αυτών των κληρικών οι οποίοι, κατά τη διάρκεια των κηρυγμάτων τους, θα αναφέρονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κατά του ημερήσιου ελληνόφωνου Τύπου ο οποίος θα δημοσιεύει τα δελτία Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ακόμη και κατά μεμονωμένων ατόμων οι οποίοι θα αναφέρονται στο θεσμό, με αποτέλεσμα να ξαναδημιουργηθεί ένα κλίμα εκφοβισμού κατά των εναπομεινάντων.

Με ιδιαίτερη σημασία, τέλος, αναμένεται η διεξαγωγή την ερχόμενη Παρασκευή της διευρυμένης Συνόδου στο Φανάρι με τη συμμετοχή δεκάδων ιεραρχών από το εξωτερικό, αφού θα εξεταστούν τα διάφορα θέματα και προβλήματα που βιώνει σήμερα η Μητέρα Εκκλησία, ενώ θα εκδοθεί και σχετικό υπόμνημα. Η παρουσία και πάλι στο Φανάρι τόσων ιεραρχών θα είναι μια καίρια απάντηση προς όλους αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν να κατανοήσουν το θεσμό της Οικουμενικότητας της Εκκλησίας Φαναρίου, ο οποίος είναι θεσμός Εκκλησιαστικού Δικαίου και όχι ένας κοσμικός τίτλος.soltaridis@enet.grΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/08/2007
Τίτλος: Ζητείται δίωξη κατά του Πατριάρχη
Αποστολή από: ρωμηός στις 03 Σεπτεμβρίου, 2007, 01:00:11 μμ
Οικουμενικές αντιδράσεις!


Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΑπό παλαιότερη Σύνοδο στο Φανάρι.
Η σύγκρουση ισλαμιστών-κεμαλικών δεν εμποδίζει την Αγκυρα να έχει ως σταθερή πολιτική τον περιορισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αίσθηση και οργή προκάλεσε η απόφαση της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης να καλέσει σε απολογία τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, γιατί στο πρόσφατο συνέδριο της Ορθόδοξης Νεολαίας που έγινε στην Κωνσταντινούπολη χρησιμοποίησε τον τίτλο «Οικουμενικός».

*Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος εισαγγελέας απουσίαζε με άδεια και φέρεται να έχει πει ότι δεν γνωρίζει ποιος απέστειλε την κλήτευση για απολογία στον πατριάρχη. Υπενθυμίζεται ότι μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του Βαρθολομαίου είχαν καταθέσει δύο τούρκοι εθνικιστές, οι οποίοι τον είχαν κατηγορήσει ότι παρανόμησε εναντίον της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που αποφαινόταν ότι το Πατριαρχείο δεν είναι οικουμενικό και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτόν τον τίτλο.

*Ο πατριάρχης απάντησε με επιστολή της δικηγόρου του ότι ο τίτλος «οικουμενικός» χρησιμοποιείται από τον 6ο αιώνα. Είναι «πνευματικός» τίτλος και δεν έχει καμία σχέση με κοσμική, πολιτική ή άλλη εξουσία.

Επειτα απ\' αυτή την επιστολή η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο, όπως είχε διαβεβαιώσει η εισαγγελία του Πέρα.

*Πριν από ένα μήνα, ωστόσο, ο γνωστός για τις προκλητικές του ενέργειες, ακροδεξιός δικηγόρος των «Γκρίζων Λύκων» Κεμάλ Κερινστσίζ, απείλησε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια επιχειρώντας να εμποδίσει να μετέχουν στη Σύνοδο του Πατριαρχείου ιεράρχες, από διάφορες περιοχές του πλανήτη, οι οποίοι δεν έχουν την τουρκική ιθαγένεια. Σε αίτησή του προς τη νομαρχία, ο ακροδεξιός δικηγόρος αναφέρει ότι τουλάχιστον έξι μητροπολίτες δεν έπρεπε να είναι μέλη της Συνόδου, αφού δεν είναι τούρκοι υπήκοοι.

Ογδόντα ιεράρχες

Μέσα σε αυτό το κλίμα, που διαμορφώνεται και από την ισχυρή πλέον κοινοβουλευτική παρουσία των «Γκρίζων Λύκων», ετοιμάζεται η έκτακτη, διευρυμένη σύναξη των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

*Στη σύναξη θα συμμετάσχουν πάνω από 80 εν ενεργεία ιεράρχες που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Τουρκία, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, οι επίσκοποι των ορθοδόξων που ανήκουν στο Πατριαρχείο από τη Φιλανδία, την Εσθονία, οι επικεφαλής των Καρπαθορώσων της Αμερικής, των Ουκρανών από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, των Ρώσων από τη Γαλλία κ.λπ.

Μοναδικό θέμα της σύναξης είναι η πρόσφατη απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία το Πατριαρχείο είναι τουρκικό ίδρυμα, αρμόδιο μόνον για τους ορθόδοξους Ρωμιούς της χώρας. Στόχος είναι να εκδοθεί διακήρυξη που θα στηρίζει τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

*Οπως έλεγε στην «Κ.Ε.» μητροπολίτης του Θρόνου, είναι η πρώτη φορά που θα ληφθεί μια τέτοια απόφαση, κόντρα στις διάφορες αποφάσεις των τουρκικών αρχών που κατά καιρούς έχουν εκδοθεί εναντίον της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου. Και κατά το παρελθόν, επί των ημερών του Πατριάρχη Δημητρίου, υπήρξαν ανάλογα προβλήματα, όμως οι τουρκικές αρχές ουδέποτε είχαν φτάσει στο σημείο να εκδίδουν και δικαστικές αποφάσεις, πολύ δε περισσότερο να καλούν σε απολογία τον πατριάρχη.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 26/08/2007