News:

Η Συνευωχία ξανά στο Διαδίκτυο

Main Menu

Αλλάζει η ώρα

Started by arhaggelos, 27 March, 2008, 05:22:44 PM

Previous topic - Next topic

arhaggelos



Στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής (30/3/2008) οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά.

αλλά...πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία;;;; Βρήκα τυχαία ένα ρεπορτάζ απο το \"ΒΗΜΑ\"
Ιδού λοιπόν:

Τα ενεργειακά προβλήματα και τα 60 πλασματικά λεπτά ενός εικοσιτετραώρου

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα οδήγησαν την πολιτεία στη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων που αποφασίστηκαν ήταν και η εφαρμογή της «θερινής» ώρας για τη χρονική περίοδο Μαρτίου - Σεπτεμβρίου (από το 1997 η θερινή ώρα ισχύει ως και τον Οκτώβριο).

Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, κάθε άνοιξη προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες της κάθε ατράκτου, την οποία αφαιρούμε και πάλι το φθινόπωρο. Ετσι «εκμεταλλευόμαστε» τα 60 επιπλέον λεπτά της ηλιακής ενέργειας καθημερινά και «εξοικονομούμε» ­ θεωρητικά τουλάχιστον­ περίπου 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά για επτά μήνες. Η ιδέα αυτή στηρίχθηκε στην «εμπειρία» άλλων κρατών που αντιμετώπισαν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα πολλά χρόνια ενωρίτερα από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα:

Η εναλλαγή της ώρας από «χειμερινή» σε «θερινή» ­ και αντιστρόφως ­ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Α\' Παγκοσμίου Πολέμου στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Β\' Παγκοσμίου Πολέμου, ορισμένες χώρες κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες «προχώρησαν» τα ρολόγια τους κατά μία ώρα μπροστά καθ\' όλη τη διάρκεια του έτους (από τις 9 Φεβρουαρίου του 1942 ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 1945). Στη Βρετανία δύο ώρες μπροστά τους θερινούς μήνες και μία ώρα τους χειμερινούς μήνες. Οι αλλαγές αυτές στους λεπτοδείκτες δεν ήταν ποτέ σταθερές ή συγκεκριμένες για κάθε χώρα. Προσαρμόζονταν ανάλογα μόνο για όσο καιρό υπήρχε πρόβλημα.

Η θερινή ώρα με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα ­ μία ώρα μπροστά από τη χειμερινή ­ καθιερώθηκε το 1966 στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε να ισχύει σε λίγες Πολιτείες αρχικά και από το 1986 κατοχυρώθηκε με νόμο σε ολόκληρη τη χώρα. Ακολούθησαν ανάλογες ρυθμίσεις και στις χώρες της Ευρώπης*.

Κυριακή 28 Μαρτίου 1999 - Αρ. Φύλλου 12526
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12526&m=A45&aa=1

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος φέρεται να πρωτοδιατύπωσε την ιδέα το 1784, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες

*Η Ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία είναι η 2000/C 337 Ε/18