Άντε και σου ήρθε να πάρεις σκληρό δίσκο...

Started by Βασιλείου Μάριος, 30 December, 2007, 07:33:51 PM

Previous topic - Next topic

Βασιλείου Μάριος

Ξυπνάς ένα πρωί και συνειδητοποείς ότι ο σκληρός σου έχει τιγκάρει και εσυ βαριέσαι να σβήσεις...

Κοιτάς και τις τιμές στους καινούργιους σκληρούς και λες... Δεν πάω να πάρω κανένα ακόμα... Τα 300 GB τζάμπα είναι πλέον.

Φτάνοντας στο μαγαζί βλέπεις ότι έχεις μια σειρά από επιλογές...

01) IDE
02) SATA
03) SCSI

Α) Εξωτερικό
Β) Εσωτερικό

Όλα αυτά μπορούν να συνδιαστούν με τους εξής συνδιασμούς:


01 - Α, Β.
02 - Α, Β.
03 Δεν θα ασχοληθώ, πολύ εξεζητημένο και δεν νομίζω ότι αφορά πλέον κανέναν.

Όσον αφορά τις επιλογές για τρόπο σύνδεσης...

Εξωτερικός


Υπάρχουν σαφώς κάποια πλεονεκτήματα όπως είναι η φορητότητα, η μη επιβάρυνση του τροφοδοτικού, το καλύτερο airflow μέσα στο κουτί. Οι ταχύτητες βέβαια επηρεάζονται αρνητικά αλλά δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό ιδίως αν αφορά ένα σκληρό δίσκο που θα χρησιμοποιείται κυρίως για αποθήκευση δεδομένων οπότε αναλύετε την μελλοντική χρήση και κρίνεται ανάλογα.

Εσωτερικός

Τα πλεονεκτήματα περιορίζονται κυρίως στην ταχύτητα αφού μπορούμε να κάνουμε πλήρη χρήση των δυνατοτήτων του σκληρού δίσκου, ιδίως σε τεχνολογίες SATAII, για όποιον ενδέχεται να έχει αντίστοιχη μητρική. Τώρα ο τρόπος τοποθέτησης εντός του κουτιού είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Περιορισμός στο πώς θα τοποθετηθεί ο σκληρός δεν υπάρχει, αρκεί να είναι σταθερά βιδωμένος. Αν υπάρχει και δυνατότητα να του προσαρτήσουμε κάποια συσκευή ψήξης ακόμα καλύτερα.

Τώρα στα πρωτόκολλα


IDE

Όλοι το ξέρουμε, όλοι το αγαπάμε αλλά είναι πλέον ξεπερασμένο αφού η τεχνολογία SATA βρίσκεται ήδη στο δεύτερο στάδιό της. Η χρήση IDE σκληρών μπορεί να δικαιολογηθεί πλέον μόνο σε περιπτώσεις παλαιάς μητρικής. Το κόστος είναι ίδιο με ένα SATA αντίστοιχης χωρητικότητας, οπότε μονόδρομος. Υπάρχει βέβαια και η οπτική αγοράς IDE για λόγους φορητότητας από PC σε PC αλλά αποτελεί υποπερίπτωση.

SATA

Η νέα τεχνολογία. Καλύτερες ταχύτητες. Αυτό που πρέπει να αγοράσετε... Εκτός και αν δεν έχετε SATA οδηγό οπότε ή αγοράζετε κάποιο PCI SATA controller ή αλλάζετε μητρική ή αγοράζετε IDE.

Αυτά φυσικά ισχύουν σε περίπτωση που ο σκληρός θα τοποθετηθεί εσωτερικά στο κουτί. Αν αποφασίσετε να πάρετε εξωτερικό κουτί δεν έχουν καμία σημασία.

Η επαφή πλέον του σκληρού δίσκου με τον υπολογιστή σας γίνεται μέσω της θύρας σύνδεσης του κουτιού και όχι του πρωτοκόλλου του σκληρού δίσκου.

Κατηγορίες Κουτιού

Τα κουτιά χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα το είδος σκληρού δίσκου που υπολογίζουν και τις θύρες σύνδεσης που προσφέρουν. Οι κλασσικότερες θύρες είναι: USB1.1, USB2.0, FireWire. Μερικά νέα κουτιά που έχουν βγεί στην αγορά υποστηρίζουν σύνδεση μέσω SATA καλωδίου για πλήρη αξιοποίηση της ταχύτητας του δίσκου.

Προσωπική μου πρόταση είναι πάρτε ένα κουτί με USB2.0. Θα σκεφτείτε ναι προφανώς... Αλλά δεν είναι πάντα έτσι.

Points Of Interest

01) ΔΕΝ κάνουμε οικονομία στο κουτί... Ποτέ και για κανένα λόγο. Φτηνά κουτιά με προβλήματα ψύξης και τροφοδοσίας καταστρέφουν σκληρούς.

02) Προτιμήστε μεταλλικά κουτιά. Προσφέρουν μια υποτυπώδη παθητική ψύξη και είναι πιό ανθεκτικά.

03) Όταν ο σκληρός είναι IDE τον κάνουμε πάντα MASTER όταν τον βάζουμε στο κουτί.

04) Αν μπαίνοντας στα Windows δεν βλέπουμε τον σκληρό κοιτάμε στην γραμμή εργαλείων, ή όπως λέγεται, κάτω δεξιά να βρούμε το σηματάκι των συσκευών. Αν αυτό εμφανίζεται εκεί τότε η λύση είναι απλή. Ο σκληρός πιθανόν ΔΕΝ είναι φορμαρισμένος ή τα Windows δεν του έχουν αναθέσει γράμμα συσκευής.

Πάμε στο My Computer, κάνουμε δεξί κλικ --> Manage --> Storage --> Disk Management. Από εκεί βλέπουμε όλες τις συσκευές που βρίσκονται συνδεδεμένες πάνω στο PC. Κάπου εκεί είναι και ο νέος σκληρός μας.

Τον επιλέγουμε και κάνοντας δεξί κλικ επιλέγουμε Change Drive Letter And Path. Και από εκεί ορίζουμε γράμμα και ακολουθούμε οδηγίες.

05) Αν αγοράσουμε σκληρό δίσκο SATA, και τον συνδέσουμε πάνω στην μητρική, ενώ ο πρώτος μας δίσκος ήταν IDE τα Windows θα ζητήσουν οδηγούς. Χαλαρά βάζουμε μέσα το CD της μητρικής και κάνουμε εγκατάσταση των οδηγών.

06) Εάν ο σκληρός που θα αγοράσετε προορίζεται για κύριος σκληρός κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και κάντε του ένα partition. Στο πρώτο partition βάλτε μόνο Windows και προγράμματα. Στο δεύτερο μόνο data. Το format ξαφνικά θα είναι παιχνιδάκι.
[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]