επάγγελμα ή λειτούργημα?

Started by βίκυ, 15 November, 2007, 01:28:44 AM

Previous topic - Next topic

βίκυ

Υποθέτω θα έχει τύχει και σε σας να ακούσετε την έκφραση \"αυτό που κάνει είναι λειτούργημα\"!
 Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει τη διαφορά επαγγέλματος και λειτουργήματος? Υπάρχει? Δεν μπορεί δηλαδή το κάθε επάγγελμα να γίνει λειτούργημα?

quality

Όταν κάνεις λειτούργημα δεν πληρώνεσαι...
[b]Τη ζωή μου μηδενίζω,πάει να πει πως ξαναρχίζω...[/b]

Βασιλείου Μάριος

Και το λητούργημα νομίζω το κάνεις διότι το θέλεις εσύ ο ίδιος. Το κάνεις γιατί το νιώθεις! Το επάγγελμα δεν το κάνεις πάντα με τη θέλησή σου!

(αν κάνω λάθος, διορθώστε με)
[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]

Μαρκήσιος de Karampa

QuoteΌταν κάνεις λειτούργημα δεν πληρώνεσαι...
Δεν νομίζω...
Και οι δάσκαλοι πληρώνονται και οι παπάδες πληρώνονται και τόσοι και τόσοι που ασκούν -θεωρητικά πάντα- ένα λειτούργημα..
Δεν είναι τόσο θέμα χρημάτων όσο θέμα νοοτροπίας...
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

βίκυ

\" Όταν κάνεις λειτούργημα δεν πληρώνεσαι\"  \"Και το λητούργημα νομίζω το κάνεις διότι το θέλεις εσύ ο ίδιος. Το κάνεις γιατί το νιώθεις! \"
Δηλαδή ποιά θεωρείτε εσείς λειτουργήματα?

βίκυ

\"Δεν είναι τόσο θέμα χρημάτων όσο θέμα νοοτροπίας...\" Οπότε Μαρκήσιε, πιστεύεις ότι υπάρχει διαφορά?

ρωμηός

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Από τη μία υπάρχει η άποψη (μάριος - quality) ότι λειτούργημα είναι ό,τι δεν γίνεται επάγγελμα, δηλαδή όπου δεν υπάρχει πληρωμή (γίνεται ανιδιοτελώς) και όπου δεν γίνεται αναγκαστικώς αλλά εκουσίως (το διαλέγεις - δεν σε διαλέγει)

Κι από την άλλη (Μαρκήσιος) υπάρχει λειτούργημα και επάγγελμα μπορεί και να συμπίπτουν αλλά αυτό που ξεχωρίζει ένα λειτούργημα είναι το προσφερόμενο αγαθό...

Εγώ έχω μια τρίτη άποψη που συγχωνεύει και τις δύο ανωτέρω επεξηγήσεις. Εν πρώτοις να πω σχετικά με την άποψη του Μαρκήσιου, ότι με αυτήν την έννοια όλα τα επαγγέλματα είναι και λειτουργήματα, εφόσον το κάθε επάγγελμα προσφέρει κάποιο κοινωνικό αγαθό. Μπορεί ο ιερεύς να προσφέρει ανώτερη ποιοτικά λειτουργία, αφού η λειτουργία του αναφέρεται στην ψυχή αλλά και ο γεωργός προσφέρει στην κοινωνία τους καρπούς της γης και τρέφει το σώμα. Επομένως θα αναγκαστούμε αφενός μεν να ομολογήσουμε ότι όλα τα επαγγέλματα που προσφέρουν μια κοινωνική υπηρεσία ή κάποιο κοινωνικό αγαθό μέσα από την εξάσκησή τους είναι ταυτόχρονα και λειτουργήματα αλλά κι από την άλλη μπορούμε να διαχωρίσουμε αυτά τα λειτουργήματα ως προς την ποιότητά τους...

Από την άλλη θα ήθελα να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο. Λειτούργημα μετατρέπουμε το επάγγελμά μας όταν αποστασιοποιηθούμε από το γεγονός του καταναγκασμού και του δημοσιουπαλλισμού. Δηλαδή όταν η προσφορά μας στην εργασία δεν έχει ως στόχο μόνο να πάρουμε το μισθό που μας αναλογεί. Με απλά λόγια να μη \"δίνουμε τόσα\" όσα θα χρειαστούν για να εξασφαλίσουμε το μισθό μας αλλά να δίνουμε τόσα όσα περισσότερα μπορούμε. Τρανό παράδειγμα είναι η νοσοκόμα (Βίκυ εσύ θα το ξέρεις καλύτερα από τον καθένα μας). Μπορεί να έχει κάποιες τυπικές υποχρεώσεις απέναντι στον ασθενή αλλά αυτό που θα την ξεχωρίσει όχι τόσο ως επαγγελματία αλλά ως λειτουργό θα είναι η ευαισθησία της, η φροντίδα της (περαν των υποχρεώσεων της), δυο λόγια παρηγορίας κι άλλα πολλά που μπορούμε να φαντασθούμε. Τότε Μάριε δεν μπορούμε να πούμε πως όντως η νοσοκόμα αυτή εκτελεί ένα λειτούργημα περισσότερο παρά ένα επάγγελμα????

Από την άλλη (κι επανέρχομαι στον Μαρκήσιο) σαφώς το λειτούργημα του ιερέως είναι πολύ σπουδαίο. Αλλά κι αυτό πόσες φορές δεν καταντά επάγγελμα?

Μαρκήσιος de Karampa

Romie με παρεξήγησες...
Ίσως δε φταις εσύ, αλλά εγώ που ήμουν λακωνικός...
Δεν ανέφερα ποτέ την φράση κοινωνικό αγαθό...
Όλα τα επαγγέλματα (σχεδόν) προσφέρουν κοινωνικά αγαθά...
Από τον οδοκαθαριστή μέχρι τον καθηγητή πανεπιστημίου,από τον αστυνομικό μέχρι τον ιερέα,από τον ποσοσφαιριστή μέχρι τον ηθοποιό κοκ.....
Δεν το διεχώρησα από άποψη κοινωφέλειας αλλά από άποψη νοοτροπίας....
Με λίγα λόγια συμφωνούμε...

QuoteΑπό την άλλη (κι επανέρχομαι στον Μαρκήσιο) σαφώς το λειτούργημα του ιερέως είναι πολύ σπουδαίο. Αλλά κι αυτό πόσες φορές δεν καταντά επάγγελμα?
Αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο... :P
Εκεί παίζουμε όχι μόνο με νοοτροπία αλλά και με την παιδεία.... Αλληλοεπηρεαζόμενα πράγματα...
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»