Βουλευτικές εκλογές 2007

Started by Μαρκήσιος de Karampa, 30 August, 2007, 01:21:41 PM

Previous topic - Next topic

Μαρκήσιος de Karampa

Και μιας που μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις επικείμενες εκλογές......:

Μπροστά η ΝΔ,
αλλά με απώλειες

Πέμπτη, 30.08.07

Οι πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που μετέδωσαν χθες οι τηλεοπτικοί σταθμοί συμπίπτουν σε τέσσερα σημεία:
- Η Ν.Δ. διατηρεί το πλεονέκτημα του προβαδίσματος από το ΠΑΣΟΚ, αλλά με σαφώς μικρότερη διαφορά μετά τις πυρκαγιές.
- Τα μικρά κόμματα ισχυροποιούνται και η προοπτική ανάδειξης μίας πεντακομματικής Βουλής από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου είναι πλέον ισχυρή.
- Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής «αντέχει», καθώς η εικόνα του στο εκλογικό σώμα, παρά την κρίση, δεν έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές.
- Οι πολίτες συμφωνούν ότι οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου, χωρίς όμως να συμφωνούν με τα περί «ασύμμετρης απειλής».

Οι εταιρίες (Metron, GPO, VPRC, ALCO) διαφωνούν στο ποσοστό των μεγάλων κομμάτων. Δύο επιμένουν ότι ο δικομματισμός υποχωρεί σε ποσοστά (για κάθε κόμμα) περί το 30%, ενώ δύο άλλες δίνουν ποσοστά που κινούνται από 36 έως 41% για το πρώτο κόμμα. Αν επικρατήσει η πρώτη εκδοχή, θα έχουμε θρίλερ με την αυτοδυναμία. Αν επικρατήσει η δεύτερη, τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά.

Πάντως, ως φαίνεται, σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση επικρίνεται για τους χειρισμούς της στις πυρκαγιές, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί πολιτικά τις απώλειες της Ν.Δ.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην έρευνα της Metron για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες και οι αναποφάσιστοι κινούνται περί το 12,6%. Ο κ. Καραμανλής στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου κατά 17 μονάδες (37,8% έναντι 20,7%). Οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος κατευθύνονται προς το ΠΑΣΟΚ (5 %) και τον ΛΑΟΣ (3,7%). Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ (5,2%) και προς τη Ν.Δ. (3,5%). Η παράσταση νίκης είναι υπέρ της Ν.Δ. (52,5%) έναντι του ΠΑΣΟΚ (20,3%).

Στην έρευνα της GPO για το MEGA, η Ν.Δ. προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 1,2 μονάδες και οι αναποφάσιστοι κινούνται περί το 10,7%. Η παράσταση νίκης είναι υπέρ της Ν.Δ. με 51,6%, μειωμένη κατά επτά μονάδες. Υπέρ του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε κατά 4 μονάδες και έφτασε το 26,2%. Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση προτιμάτε, το 41,5% απαντά κυβέρνηση Καραμανλή και το 38,5% κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο κ. Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 45,2% έναντι 35,1% του Γιώργου Παπανδρέου.

Στην έρευνα της ALCO για το ALTER, η Ν.Δ. προηγείται με 0,7 μονάδες. Οι αναποφάσιστοι κινούνται περί το 15,9%. Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. προηγείται με 49,7%.

Το υψηλότερο ποσοστό που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ στις έρευνες φτάνει το 38% στην έρευνα της VPRC για τον ΣΚΑΪ.

Οι πολίτες βλέπουν οργανωμένο σχέδιο

Σε οργανωμένο σχέδιο αποδίδουν τις πυρκαγιές οι πολίτες. Σύμφωνα με την GPO, με την άποψη αυτή συμφωνεί το 65,3% των πολιτών, σύμφωνα με τη Metron το 48,8% των πολιτών. Οι πολίτες απορρίπτουν πάντως τη θεωρία της «ασύμμετρης απειλής» με ποσοστά άνω του 65%. Ο ρόλος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις πυρκαγιές αξιολογείται θετικά από το 49,7% των πολιτών, ενώ τα μέτρα επικροτούνται από το 60,6%.

Θετικός κρίνεται και ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου σε ποσοστό 48,2%. Η κυβέρνηση πάντως δέχεται κριτική από τους πολίτες για έλλειψη συντονισμού (41,3%) και αδυναμία του κρατικού μηχανισμού (22,6%). Η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε σωστά τις πυρκαγιές σύμφωνα με το 55% των πολιτών. Αντιθέτως, το 43,7% επικροτεί τους χειρισμούς της. Σύμφωνα με την ALCO, το 71,9% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από τον κυβερνητικό συντονισμό. Αντιθέτως, το 50,3% δηλώνει ικανοποιημένο από την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Η έρευνα της Metron δείχνει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε ποσοστό 70,4%. Αυτές κατανέμονται ως εξής: Κυβέρνηση 49,3%. - Ολες οι κυβερνήσεις διαχρονικά 30%.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ
Ελεύθερος Τύπος
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

29 κόμματα θα συμμετέχουν στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου:

Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.)

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ)

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός(ΛΑ.Ο.Σ.)

Δημοκρατική Αναγέννηση

Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε)

Δημοκρατική Παγκόσμιος Ελλάς κατέρχεται μόνο στην Α' και Β' Αθηνών

Έλληνες Οικολόγοι

Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Β. (ΕΑΜ Β.)

Ένωση Κεντρώων

Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά (ΕΝΑΝΤΙΑ)

Ενωτικό Ριζοσπαστικό Δημοκρατικό Κίνημα, κατέρχεται μόνο στον νομό Αιτωλοακαρνανίας

Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα

Κόμμα Φιλελευθέρων

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό - Λενινιστικό)

Λευκό

Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΜΕ.Ρ.Α.

Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μ - Λ ΚΚΕ)

Νέο Κόμμα Σωτηρίας Χριστιανική Δημοκρατία, κατέρχεται μόνο στην Α' Αθηνών και στο νομό Δράμας

Νέος Φασισμός

Οικολόγοι Εναλλακτικοί

Οικολόγοι Πράσινοι

Όραμα Τοπικά Κοινοβούλια

Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (ΟΑΚΚΕ)

Οργή Λαού (Ο.ΛΑ.) με Δημοψηφίσματα - Άμεση Δημοκρατία

Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (Π.Α.Α.), κατέρχεται μόνο στη Β' Αθηνών

Φιλελεύθερη Συμμαχία

Φως - Αλήθεια - Δικαιοσύνη


Σε όσους ψηφίσουν λοιπόν καλή ψήφο!
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

Για κάνε μας και μια πρόβλεψη βρε moderator - αρχιτρίκλινέ μας (γιατί σε έχουμε εδώ ως έγκυρο πολιτικό αναλυτή...)!!! Πως τα βλέπεις τα πράγματα;

Ενδιαφέρον πάντως θα χει, αν χάσει πάλι το Πασοκ, τι θα γίνει στο επόμενο συνέδριό του. Θα εξακολουθήσει να ηγείται ο Γιωργάκης με τα σπαστά ελληνικά ή θα πάνε για αλλαγή αρχηγού και επανεπανίδρυση του κόμματος; Ακούγεται πάντως - στα πασοκικά πηγαδάκια - πολύ ο Βενιζέλος (τον οποίο δεν ξέρω γιατί, τον συμπαθώ πιο πολύ...)

Μαρκήσιος de Karampa

QuoteΓια κάνε μας και μια πρόβλεψη βρε moderator - αρχιτρίκλινέ μας (γιατί σε έχουμε εδώ ως έγκυρο πολιτικό αναλυτή...)!!!
Αποποιούμαι τους χαρακτηρισμούς και τους επιστρέφω μάλιστα...
Θα επιχειρήσω να κάνω μια πρόβλεψη,αφού είναι αγαπημένο χόμπι των περισσοτέρων να το παίζουν \"μελλοντολόγοι\" παντρεύοντας το τι θέλουν με το τι θα γίνει...
Εγώ θα πω το τι βλέπω χωρίς να σημαίνει ότι το θέλω κιόλας...
Βλέπω οριακή νίκη της Ν.Δ 1-1,5 μονάδα διαφορά.
Επίσης πιστεύω ότι στη Βουλή θα εκπροσωπηθούν 5 κόμματα με τα υπάρχοντα συν τον ΛΑ.Ο.Σ.
Με αυτά τα δεδομένα διακυβεύεται η ισχυρή πλειοψηφία της Ν.Δ και δεν αποκλείω κυβέρνηση (α)συνεργασίας.
Δηλαδή να επαναληφθεί το σκηνικό 89-90.
Θα το διακινδυνεύσω να πω ότι τα 2 κόμματα εξουσίας θα τα βρουν σε στυλ γερμανικού μοντέλου...
Περιμένω κρίσεις-απόψεις και από τους υπολοίπους.
Τα στοιχήματα απορρίπτονται... :D
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

Quote from: Μαρκήσιος de KarampaΕπίσης πιστεύω ότι στη Βουλή θα εκπροσωπηθούν 5 κόμματα με τα υπάρχοντα συν τον ΛΑ.Ο.Σ.
Όχι που δεν θα βαζες το ΛΑΟΣ μέσα!!! Δύσκολη την βλέπω την συνεργασία κατ\' αντιστοιχίαν των οικουμενικών (τι άκομψος χαρακτηρισμός για πολιτικές μαγγανείες αλήθεια) του 89 και 90. Ο Συριζα σύριζα θα μπει ενώ προβλέπω να ρθει το Λαος 4ο κόμμα.

Όσο για κυβέρνηση βλέπω επίσης ΝΔ με οριακή πλειοψηφία αλλά με εσωτερικές τριβές (σαν πολύ δεν έκατσε ο κωστάκης...εμείς οι δελφίνοι αγρόν αγοράζουμε - πρβλ Μπακογιάννη!!!)

Μαρκήσιος de Karampa

Προς ντιμπέιτ των αρχηγών την Πέμπτη

Του Κωνσταντινου Ζουλα

Στις 9 το βράδυ της Πέμπτης θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, το μοναδικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών γι' αυτές τις εκλογές, αλλά ουδείς μέχρι χθες το βράδυ μπορούσε να διαβεβαιώσει αν θα μετέχουν τελικώς πέντε πολιτικοί αρχηγοί (Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Αλ. Παπαρήγα, Αλ. Αλαβάνος και Γ. Καρατζαφέρης) ή εξι, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, με τη συμμετοχή και του κ. Στ. Παπαθεμελή.

Το ΠΑΣΟΚ που ως γνωστό επιθυμεί και μια επιπλέον αναμέτρηση Καραμανλή - Παπανδρέου αρνείται τη συμμετοχή του προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση ώς αργά επέμενε σε ένα και μοναδικό ντιμπέιτ των 6, «υπενθυμίζοντας» ότι το 2004 μετείχε και ο κ. Δ. Τσοβόλας χωρίς το κόμμα του να εκπροσωπείται στη Βουλή.

Ενδεικτικό πάντως της αδυναμίας να επιτευχθεί διακομματική συμφωνία είναι ότι ακόμη και οι δημοσιογράφοι που προεξοφλείται ότι θα μετέχουν ουδεμία ενημέρωση είχαν χθες -πόσω μάλλον συμφωνία- από τα κομματικά επιτελεία. Ολα δείχνουν πάντως ότι και σε αυτήν την «αναμέτρηση» ο δημοσιογραφικός χώρος θα εκπροσωπηθεί μόνον από τον τηλεοπτικό χώρο και συγκεκριμένα από τους παρουσιαστές των κεντρικών δελτίων ειδήσεων.

Ετσι, το MEGA θεωρείται βέβαιο ότι θα εκπροσωπήσει η κ. Ολγα Τρέμη, τον Αντ1 ο κ. Νίκος Ευαγγελάτος, τον Αλφα η κ. Ελλη Στάη, το Αλτερ ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, το Σταρ ο κ. Αιμίλιος Λιάτσος και τον ΣΚΑΪ ο κ. Αλέξης Παπαχελάς.

Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, η συμμετοχή της κ. Μαρίας Χούκλη εθεωρείτο προεξοφλημένη, πλην όμως άγνωστο παρέμενε αν η ίδια θα είναι συντονίστρια, καθώς τον ρόλο του συντονιστή διεκδικεί και ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου. Αν πάντως δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δημοσιογράφων, είναι πιθανό τον ρόλο του συντονιστή να τον αναλάβει ένας εκ των έξι με κλήρωση, όπως συνέβη και στις ευρωεκλογές.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διαδικασία, το πιθανότερο είναι η «συζήτηση» να χωριστεί σε έξι τομείς (οικονομία, εξ. πολιτική, καθημερινότητα κ.λπ.), με τους δημοσιογράφους να θέτουν τυχαία από ένα ερώτημα σε κάθε πολιτικό αρχηγό, χωρίς τη δυνατότητα να πουν αν αισθάνονται καλυμμένοι από την απάντηση...

Από www.kathimerini.gr




Εν αναμονή λοιπόν της \"ανάκρισης\" των πολιτικών αρχηγών από την ελίτ των δημοσιογράφων...
Στέη τιούντ...


Υ.Γ. ο Γιωργάκης θα έχει πάλι σκονάκια;;;;;   :D
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

βίκυ

Συμφωνία για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Την Πέμπτη, στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο της ΕΡΤ, οι κ. Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Αλαβάνος, Καρατζαφέρης και Παπαθεμελής θα κληθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις στο τρίωρο ντιμπέιτ
ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ τελικά συμφωνία για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Στο πάνελ θα συμμετάσχουν οι πολιτικοί αρχηγοί των έξι μεγαλύτερων κομμάτων.

Έτσι, αύριο στις 21:00 θα συναντηθούν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Στέλιος Παπαθεμελής όπου θα αναμετρηθούν στο τριώρο διακαναλικό ντιμπέιτ.

Τις ερωτήσεις θα θέσουν έξι δημοσιογράφοι, ενώ ένας θα συντονίσει τη συζήτηση. Συμφώνησαν τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί για το ντιμπέιτ που θα πραγματοπιοηθεί αύριο Πυρετώδεις προετοιμασίες των έξι πολιτικών αρχηγών για τη διακαναλική τηλεοπτική τους αναμέτρηση.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν ν\' απαντήσουν στις ερωτήσεις της Ολγας Τρέμη (MEGA), της Ελλης Στάη (ALPHA), του Νίκου Χατζηνικολάου (ALTER), του Νίκου Ευαγγελάτου (ANT1), του Αιμίλιου Λιάτσου (STAR) και του Αλέξη Παπαχελά (ΣΚΑΪ) ενώ συντονιστής θα είναι, με απόφαση των δημοσιογράφων, η Μαρία Χούκλη (ΝΕΤ).

Κάθε δημοσιογραφος θα υποβάλλει σε κάθε αρχηγό μια ερώτηση διάρκειας 30 δευτερολέπτων με την δυνατότητα διευκρινιστικής ερώτησης διάρκειας 20 δευτερολέπτων και ο κάθε αρχηγός θα έχει 90 δευτερόλεπτα στη διάθεση του για να απαντήσει. Συνολικά δηλαδή θα υπάρξουν 36 ερωτήσεις και απάντησεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα απαντήσουν σε ερωτήσεις μοιρασμένες σε έξι θεματικές ενότητες:

Εξωτερική πολιτική, Οικονομία, Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, Κοινωνική Πολιτική και Γενικά Πολιτικά Θέματα.

www.kathimerini.gr

ρωμηός

Φαντάζομαι ότι όλοι θα έχουμε τρομερή όρεξη να τους ακούσουμε να μας λένε πάλι.... τα ίδια...σαν να μαστε ... γίδια!!!
Ειδικά αυτά τα στημένα, σικέ προκάτ ντιμπέϊτ ( μισώ και τον ίδιο τον χυδαίζοντα όρο) μου προκαλούν αλλεργίες!!!

Ευτυχώς συμπίπτει και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης και θα χουμε κάτι να χαζεύουμε!

Μαρκήσιος de Karampa

Τι προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος

- Και χωρίς τους «μικρούς» αυτοδύναμη Κυβέρνηση
- Μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα και με απλή αναλογική η κατανομή των υπολοίπων 260
- Όλες οι αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες


Θολό τοπίο και σύγχυση στην κοινή γνώμη έχουν προκαλέσει όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις ρυθμίσεις του νέου εκλογικού νόμου και την ύπαρξη ή μη αυτοδύναμης Κυβέρνησης.
Η έλλειψη αυτοδυναμίας, ενδεχόμενο εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο, όπως προκύπτει από τον ίδιο το Νόμο, αναδεικνύεται σε κυρίαρχο σενάριο, προφανώς για να καλλιεργηθούν εντυπώσεις ή να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες. Μπορεί κάτι τέτοιο να διευκολύνει στην προεκλογική τους εκστρατεία τα μικρότερα κόμματα, όμως είναι απίθανο ακόμη κι αν αυξήσουν κατά τι τα ποσοστά τους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο μετεκλογικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί στην χώρα. Ο ισχύων εκλογικός νόμος, εισηγητής του οποίου υπήρξε ο Κώστας Σκανδαλίδης, Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Σημίτη, παρότι είχε ψηφιστεί δεν εφαρμόστηκε στις εκλογές τον Μάρτιο του 2004. Έτσι δοκιμάζεται για πρώτη φορά και η αλήθεια είναι ότι επιφέρει αρκετές και ουσιαστικές αλλαγές.
Από τους 300 βουλευτές οι 288 εκλέγονται σε εκλογικές περιφέρειες. Οι υπόλοιποι 12 εκλέγονται από λίστα για όλη την επικράτεια.
Η Ελλάδα διαιρείται σε 57 εκλογικές περιφέρειες. Κάθε νομός αποτελεί μια εκλογική περιφέρεια με εξαίρεση τις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες υποδιαιρούνται σε περισσότερες περιφέρειες: η Αττική σε Α\' και Β\' Αθηνών, Α\' και Β\' Πειραιώς και σε Περιφέρεια (Υπόλοιπο) Αττικής και η Θεσσαλονίκη σε Α\' και Β\' Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, για να εισέλθει ένας συνδυασμός ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά. Αν για παράδειγμα δώσουν 8.000.000 πολίτες έγκυρη ψήφο, θα πρέπει το κόμμα ή ο μεμονωμένος υποψήφιος να συγκεντρώσει τουλάχιστον 240.000 ψήφους, προκειμένου να λάβει μέρος στην κατανομή των εδρών. Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό την αποφυγή του κατακερματισμού των βουλευτικών εδρών σε πολύ μικρά κόμματα και την ενίσχυση των μεγάλων κομμάτων, ώστε να σχηματίζεται ευκολότερα απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο νόμος εισάγει κατά τα λοιπά νέο σύστημα κατανομής των κοινοβουλευτικών εδρών σε όσους ξεπεράσουν το απαιτούμενο ποσοστό.
Να σημειωθεί ότι με μεταγενέστερο ερμηνευτικό νόμο, έχει αποκλειστεί η προσμέτρηση των λευκών ψήφων στις έγκυρες.
Πιο συγκεκριμένα ο παρών εκλογικός νόμος προβλέπει τα εξής:
= Για να εισέλθει ένας συνδυασμός (κόμμα, συνασπισμός κομμάτων ή μεμονωμένος υποψήφιος) στο Κοινοβούλιο, πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας (Άρθρο 5 του νόμου). Στα έγκυρα δε συμπεριλαμβάνονται τα λευκά ψηφοδέλτια.
= Οι 260 από τις 300 έδρες διανέμονται βάσει απλής αναλογικής, με εκλογικό μέτρο το κλάσμα {άθροισμα ψήφων όσων ξεπέρασαν το 3%}:260. Για να καθορισθεί ο αριθμός των εδρών που λαμβάνει κάθε συνδυασμός, γίνεται η διαίρεση {ψήφοι συνδυασμού}:{εκλογικό μέτρο}, με το πηλίκο στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο (πχ εάν προκύπτει 95,9 ο συνδυασμός κερδίζει 95 έδρες). Εάν στο τέλος της διανομής μένουν αδιάθετες έδρες λόγω των στρογγυλοποιήσεων, αυτές παραχωρούνται στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό κατανέμονται και οι έδρες των βουλευτών επικρατείας.
 Οι υπόλοιπες 40 έδρες παραχωρούνται στον πρώτο συνδυασμό, ανεξάρτητα από το ποσοστό του ή τη διαφορά του από το δεύτερο. Η διάταξη αυτή, η οποία είναι στοιχείο πλειοψηφικού συστήματος, έγινε με το αιτιολογικό ότι επιτρέπει τη δημιουργία σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Με βάση αυτή τη διάταξη, αρκεί το πρώτο κόμμα να λάβει γύρω στο 42% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση. Επειδή ως βάση για τον καθορισμό των εδρών του κάθε κόμματος σε όλη την επικράτεια λαμβάνονται μόνο οι ψήφοι των κομμάτων που ξεπέρασαν το όριο του 3%, όσο περισσότερα κόμματα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο μικρότερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα, για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, μπορεί ένα κόμμα να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και με χαμηλότερο ποσοστό του 42%. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό βρίσκεται το πόσες έδρες δικαιούται ένας συνδυασμός σε όλη την επικράτεια, όχι όμως και ποιες.  
= Η κατανομή των συγκεκριμένων εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι πιο περίπλοκη διαδικασία. Για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου (του αριθμού ψήφων που αντιστοιχούν σε μια έδρα), λαμβάνεται ως βάση, σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία, το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν όλοι ανεξαιρέτως οι συνδυασμοί στην οικεία εκλογική περιφέρεια, ανεξάρτητα από το αν ξεπέρασαν το όριο του 3%. Το σύνολο των ψήφων αυτών (χωρίς τα άκυρα και τα λευκά) δια τον αριθμό των εδρών που αναλογούν στην περιφέρεια αυτήν δίνει το εκλογικό μέτρο της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας. Έτσι κάθε περιφέρεια έχει το δικό της εκλογικό μέτρο. Το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός σε μια εκλογική περιφέρεια διαιρούμενο με το εκλογικό μέτρο δίνει τον αριθμό των εδρών που λαμβάνει ο συνδυασμός στην εκλογική περιφέρεια αυτήν. Όπως και στη διαδικασία για όλη την επικράτεια, κατά την πρώτη κατανομή λαμβάνεται υπ₼ όψιν μόνο το ακέραιο μέρος του πηλίκου (3,98 = 3 έδρες). Το υπόλοιπο όμως, σε αντίθεση με τη διαδικασία για όλη την επικράτεια, δεν κατανέμεται αμέσως με βάση το δεκαδικό μέρος, αλλά οι έδρες που απομένουν λογίζονται ως αδιάθετες και ακολουθείται άλλη διαδικασία. Για τη διάθεση των αδιάθετων εδρών λαμβάνεται υπ₼ όψιν πλέον ο αριθμός των εδρών που δικαιούται ο κάθε συνδυασμός σε όλη την επικράτεια με βάση την πρώτη διαδικασία. Σε αυτό το στάδιο λαμβάνει και το πρώτο κόμμα τις 40 επιπλέον έδρες που του αναλογούν. Οι υπολειπόμενες αυτές έδρες, ώσπου να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών που δικαιούται να λάβει το κόμμα σε όλη την επικράτεια, τού δίνονται στις περιφέρειες όπου έχει μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων (μεγαλύτερο δεκαδικό μέρος στο πηλίκο της διαίρεσης σε κάθε εκλογική περιφέρεια).
Εάν ο σημερινός Νόμος ίσχυε στις εκλογές του 2004, δεν θα είχε επηρεάσει ιδιαίτερα την εικόνα της Βουλής και τον αριθμό των εδρών που έλαβαν τελικώς τα κόμματα. Έτσι λοιπόν βουλευτές θα εξέλεγαν και πάλι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός. Η Νέα Δημοκρατία, ως πρώτο κόμμα θα λάμβανε την πριμοδότηση των σαράντα εδρών. Έτσι στα έδρανα της Βουλής θα είχε 164 βουλευτές αντί των 165 που έχει σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ θα είχε 111 βουλευτές, δηλαδή έξι λιγότερους από ότι έχει. Κερδισμένο θα ήταν το ΚΚΕ καθώς θα διέθετε  16 βουλευτές, τέσσερις δηλαδή περισσότερους αλλά και ο Συνασπισμός που θα μετρούσε συν τρεις και θα έφτανε στους εννέα.  

www.proinoslogos.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός



Τελικά παρακολουθήσατε το τηλεοπτικό δί-βημα; (άκουσα από δημοσιογράφο να αναλύει ότι ο αμερικανοφερτος όρος ντι-μπέϊτ προέρχεται από το αρχαίο δίβημα - δεν έχουμε και κανέναν μπαμπινιώτη εδώ...)

Πως σας φάνηκαν τα βλαστάρια μας; Ο Παπανδρέου μου φάνηκε πολύ νευρικός από την αρχή: \"Δεν βλέπω το χρονόμετρο\", \"Μα δεν το βλέπω\", \"να ρωτήστε και την κα Παπαρήγα, δεν φαίνεται\". Σα σχολιαρόπαιδο που του φάγαν το μπιφτέκι!!! Κι εκτός αυτού πολύ γενικόλογος. Αοριστία εν παντί. Δεν θα ελαττώσουμε τα όρια συνταξιοδότησης και δεν θα και δεν θα αλλά θα βρούμε λεφτά να ενισχύσουμε, να , να, να!!! Όπως είπε και σε μια συνέντευξη στο νέτ ο Δράκουλας Μητσοτάκης \"τέτοια θαύματα μόνο ο Χριστός μπορεί να επιτελέσει\". Γλώσσα ειλικρίνειας πουθενά. Ύστερα πάλι για τα Ίμια και τις γκρίζες ζώνες ούτε σε ένα από τα συγκεκριμένα ερωτήματα του παπαχελά δεν απήντησε, παρά μόνο με γενικόλογα, \"διαφυλάξαμε\", \"αγωνιστήκαμε\" κλπ. (περισσότερα στην κατηγορία Επιστημονικής φαντασίας)

Κι ο πρωθυπουργός;;; Στάθηκε περισσότερο αλλά στάθηκε κυρίως λόγω και πάλι της \"μικρότητας\" του αντιπάλου. Θριάμβευσε για άλλη μια φορά στο ψευτοδίλημμα του \"καταλληλότερου\". Τουλάχιστον πιο συγκεκριμένος, αν και με μια δόση υπεροψίας!

Μαρκήσιος de Karampa

Λόγω αθλητικής άσκησης (σιγά μην αφήσω τη μπάλα να δω τη σούπα) δεν παρακολούθησα παρά ελάχιστο.
Είδα όμως κάποια highlights στις εκπομπές που ακολούθησαν.
Πάνω-κάτω θα συμφωνήσω με τον ρωμηό.
Θέμα σύγκρισης δεν τίθεται καν για καταλληλότητα...
Χτες επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά... Η υπεροψία-αλαζονεία με χάλασα και μένα λίγο... (ειδικά στο θέμα συνεργασίας με τον ΛΑ.Ο.Σ. εισπράττοντας την απάντησή του σε δύο δόσεις... χοχοχο)
Βούτηρο στο ψωμί του Κωστάκη ο Γιωργάκης...
Οι υπόλοιποι αρχηγοί κινήθηκαν σε λογικά πλαίσια...
Όλα τα λεφτά ήταν το λεμόνι...
Είναι θεός ο άνθρωπος...
Επίσης δεν κατάλαβα για ποιο λόγο συμμετείχε ο Παπαθεμελής... Με αυτή τη λογική γιατί να μη συμμετάσχει και η Ένωση Κεντρώων;
Απ\'ότι διάβασα τον ήθελε πιο πολύ η Ν.Δ.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ / Εντολή για νέες μεταρρυθμίσεις

Με κατηγορηματικότητα απέκλεισε χθες ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της Αριστεράς ή το ΛΑΟΣ, σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες. «Είναι περίπου αυτόματα δεδομένο ότι θα πάμε σε νέες εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός, και ταυτόχρονα επεδίωξε να περιχαρακώσει τα όρια της Ν.Δ. τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, διότι δεν συνεργάζεται με τα άκρα». Εθεσε, δε, ως κορυφαίο διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από μία ισχυρή κυβέρνηση και επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν θα διολισθήσει στη λογική της πόλωσης και της οξύτητας. Ακόμη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος στο μέλλον, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο για την είσοδο στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ των Σκοπίων αν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος, έκανε αυτοκριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν υλοποίησε τη δέσμευσή της για αύξηση των κονδυλίων του ΑΕΠ για την Παιδεία στο 5% κατά την πρώτη τετραετία, αλλά και έμμεση αυτοκριτική για τη στάση του κράτους κατά τις πρόσφατες εκλογές.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση γιατί δεν παραιτήθηκε κανένας κρατικός αξιωματούχος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο κ. Καραμανλής, αν και παραδέχθηκε εμμέσως την ύπαρξη ευθυνών, περιορίστηκε να τονίσει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν θερμώ. Σε άλλο σημείο, σχετικά με την πρόταση ίδρυσης υπουργείου Περιβάλλοντος, τόνισε «ότι ζήσαμε όλη την τραγωδία με αισθήματα οδύνης, αλλά εν θερμώ δεν λαμβάνονται αποφάσεις για διοικητικές μεταβολές. Αυτό θα γίνει σύντομα, αλλά όχι τη στιγμή του προβλήματος», είπε. Επανέλαβε, δε, ότι για την κυβέρνηση της Ν.Δ. το περιβάλλον αποτελεί μία από τις μείζονες προτεραιότητες.

Ο κ. Καραμανλής ακολούθησε την πεπατημένη όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι οι πολίτες μπορεί να αισθάνονται ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ουδείς πλήρωσε για την υπόθεση των ομολόγων. «Η κυβέρνηση το αποκάλυψε, το έστειλε στη δικαιοσύνη» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων. Υπενθύμισε, δε, ότι έχει ήδη παραδεχθεί πως του πήρε τρία χρόνια για να καταλάβει ότι χρειάζονται οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε. Πρόσθεσε ακόμη ότι επεστράφησαν ήδη τα χρήματα στα Ταμεία, ότι επί των κυβερνητικών ημερών της Ν.Δ. έχει γίνει αύξηση των αποθεματικών κατά 42,5%, και ότι η κυβέρνηση επιμένει και περιμένει από τη δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες, σε οποιονδήποτε, όσο ψηλά και αν βρίσκεται. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ, στην περίπτωση εκλογικής νίκης της Ν.Δ.


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ / Καταγγελίες σε πολλά μέτωπα

Η οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση, με αιχμές τις καταστροφικές πυρκαγιές και την υπόθεση των ομολόγων, χαρακτήρισε την παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου στο χθεσινό ντιμπέιτ, ενώ πρόσθετη στόχευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπήρξε να πείσει την κοινή γνώμη ότι σε περίπτωση εκλογής του θα ασκήσει αναδιανεμητική οικονομική πολιτική. Ειδικότερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου για την κοινωνική πολιτική ανέφερε ότι: Η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές. Το συνειδητοποιήσαμε τώρα, με τις πυρκαγιές. Ο κ. Καραμανλής δεν έχει συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του για τη μεγάλη καταστροφή. Μιλούσε σαν να βρίσκεται σε άλλη χώρα. Ετσι έπραξε και στο ασφαλιστικό. Εριξε τα βάρη στο ασφαλιστικό σύστημα. Ευθύνεται για το μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων. Εμείς δεν πρόκειται ούτε να μειώσουμε τις συντάξεις ούτε να αυξήσουμε τα όρια ηλικίας. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε οικονομικά τους συνταξιούχους. Τα λεφτά βρίσκονται.

Για την εξωτερική πολιτική: Οταν έχουμε διαπραγματευτική ικανότητα πετυχαίνουμε και αυτήν έχασε ο κ. Καραμανλής. Εγώ δεν θα διασύρω τη χώρα μου όπως έπραξε με την απογραφή και τις ασύμμετρες απειλές. Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Ποτέ δεν δεχθήκαμε τέτοιον όρο.

Για την οικονομία είπε: Η κυβέρνηση συγκάλυψε το σκάνδαλο ομολόγων, δεν το αποκάλυψε. Δεν δίνει ακόμη και σήμερα τα στοιχεία. Δεν έχει επιστρέψει τα λεφτά. Επέσπευσε τις εκλογές για να συγκαλύψει. Θα βρούμε την αλήθεια, θα επιστρέψουμε τα λεφτά και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι. Δεσμεύομαι σε άλλο φορολογικό σύστημα, που δεν θα είναι άδικο για τα κατώτερα στρώματα.

Για τη δημόσια διοίκηση τόνισε ότι «είναι ο μεγάλος ασθενής, αλλά», πρόσθεσε, «μεγαλύτερος είναι μια κυβέρνηση που δεν αλλάζει νοοτροπία. Εμείς καταθέσαμε προτάσεις για τη διαφάνεια. Δεν ήθελε η κυβέρνηση να συνεργαστούμε. Προχώρησε σε λογική κομματικοποίησης των πάντων. Πρέπει να τελειώσει η λογική του «κράτους–λάφυρου» και αυτό θα εφαρμόσω ως πρωθυπουργός».

Σχετικά με την Παιδεία ανέφερε ότι είναι άμεση προτεραιότητα και πρέπει να βρίσκεις και τα λεφτά: «Εμείς μιλάμε για 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία και ολοήμερο σχολείο. Εχω συνεπή θέση. Είμαι υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά και να βάλουμε τάξη σε ένα χάος που υπάρχει στον μη κρατικό τομέα», κατέληξε.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα βάλει τέλος στην κοινωνική αδικία, μέσα από πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου. Στην τελική του τοποθέτηση ανέφερε: «Παραδώσαμε το 2004 μια Ελλάδα ολυμπιακή. Περιμέναμε από τη Ν.Δ. να χτίσει πάνω σ' αυτήν ή να διορθώσει τα λάθη μας. Αντί για νέα επιτεύγματα μιλάμε για τη μεγαλύτερη μεταπολεμική καταστροφή, για συγκάλυψη σκανδάλων, κοινωνική αδικία, "γαλάζιες" συνεντεύξεις. Ρωτώ τη μέση οικογένεια: Αντέχει την πολιτική της Ν.Δ.;»

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ / Στόχος του ΚΚΕ η πτώση των ποσοστών Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Aποδυνάμωση του δικομματισμού στις εκλογές και ενδυνάμωση του λαϊκού κινήματος μετεκλογικά, είναι ο διπλός στόχος που έχει θέσει η ηγεσία του KKE μπροστά στις επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές τοποθετήσεις της γ. γ. της Kεντρικής Eπιτροπής του κόμματος κ. Aλέκα Παπαρήγα στην τηλεοπτική συνέντευξη των πολιτικών αρχηγών. Προκληθείσα, η κ. Αλέκα Παπαρήγα δεν απέφυγε παράλληλα να στρέψει εκ νέου τα βέλη της στον Συνασπισμό.

H κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί η σημερινή πραγματικότητα, που θέλει τον εργαζόμενο να αμείβεται ελάχιστα σε σχέση με αυτό που προσφέρει. Ως παράδειγμα ανέφερε τη λήψη μέτρων που μειώνουν εκείνες τις δαπάνες υγείας οι οποίες πηγαίνουν, όπως είπε, σε διάφορες επιχειρήσεις και πολυεθνικά κέντρα για ακριβό φάρμακο και προσφορά ακριβών υπηρεσιών.

Παράλληλα παρουσίασε την E.E. ως πηγή αρνητικών εξελίξεων για τους λαούς της Eυρώπης. Ενώ, αναφερόμενη ειδικότερα στην Kοινή Aγροτική Πολιτική, υποστήριξε πως το λαϊκό κίνημα με την ανυπακοή του πρέπει να παρεμποδίσει τις ελληνικές κυβερνήσεις να προωθήσουν αυτήν την πολιτική για τους αγρότες.

Για την οικονομία, παραδέχθηκε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ δεν μπορούν να εφαρμοσθούν με το ισχύον σύστημα διακυβέρνησης: «Σήμερα παλεύουμε για τη βελτίωση του μεροκάματου. Aνάλογα με την πάλη και τα αποτελέσματά της θα υπάρξουν και περαιτέρω βήματα», σημείωσε.

Η γ.γ. του ΚΚΕ ζήτησε «να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη εξουσία», λέγοντας ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι το βράδυ των εκλογών να είναι φοβισμένα τα δύο κόμματα». Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σημείωσε ότι «τίποτε δεν είναι τετελεσμένο όταν ο λαός δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα» και κάλεσε «ολόκληρο τον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι έστειλε το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο, διότι δεν υπήρχε άνθρωπος στο σπίτι για να το κρατήσει, όταν θα τελείωνε (ενν. νωρίς) το δημόσιο.

«Tο KKE δεν ενδιαφέρεται απλά να έχουν απώλειες τα δύο μεγάλα κόμματα. Mας ενδιαφέρει απόλυτα να αποδυναμωθούν και ορισμένα ιδεολογήματά τους», είπε η κ. Παπαρήγα και συνέχισε: «H κριτική που γίνεται στον ΣYN έχει να κάνει με τον ρόλο που παίζει στην άμβλυνση αυτού του στόχου. H πολιτική του ΣYN δεν είναι καθαρή, είναι ασυνεπής, ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας».
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ / Επιχείρησε να προσεγγίσει τους νέους ψηφοφόρους

Η φράση «ούτε μολότοφ ούτε καναπές» χαρακτήρισε τη χθεσινή παρουσία του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος επέμεινε στην προσέγγιση με τους νέους που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις. Ο κ. Αλαβάνος επέμεινε στη γραμμή που έχει χαράξει ο ΣΥΝ με αφορμή τα ζητήματα της παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίζεται τις θέσεις του με σαφήνεια, ένταση και σύγκρουση. Η ερώτηση εάν αποδοκιμάζει τον εμπρησμό του Αγνωστου Στρατιώτη, έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Αλαβάνο να απευθυνθεί, εκ νέου, στο εκλογικό σώμα των νέων από το οποίο προσδοκά σημαντικές εκλογικές εισροές. «Εννοείται ότι καταδικάζουμε», απάντησε, για να εξηγήσει «λέμε τις θέσεις μας έντονα, δεν καλύπτουμε και δεν στηρίζουμε τις κινήσεις βίας». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξαπέλυσε επίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης και προσωπικά στον Βύρωνα Πολύδωρα και τον πρωθυπουργό. Επέμεινε και στον χαρακτηρισμό «νονός» που απέδωσε στον πρωθυπουργό και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου: «Πράξαμε σωστά», επεσήμανε, «η παρομοίωση με το κινηματογραφικό έργο ήταν ορθή για έναν πρωθυπουργό που ασχολείται μόνον με το να εκτελέσει ηθικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει για το περιβάλλον, τις πυρκαγιές, το κοινωνικό κράτος». Παίρνοντας αφορμή από τη φράση του πρωθυπουργού περί ταραξιών, ο κ. Αλαβάνος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Καραμανλή: «Aνακαλέστε αυτό που είπατε, αυτά τα αγόρια και κορίτσια δεν μπορείτε να τα αποκαλείτε ταραξίες, φέρανε νέες αξίες ότι δεν μπορούμε να τα ξεπουλήσουμε όλα», είπε.

O κ. Αλαβάνος καταδίκασε επίσης την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, χαρακτήρισε «απλές εξαγγελίες» τα μέτρα της κυβέρνησης για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και τους πυροπαθείς, ζήτησε ενίσχυση της διπλωματίας και περιορισμό των εξοπλισμών ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για το κοινωνικό κράτος και επέκρινε τις ιδιωτικοποιήσεις «στρατηγικών» και κερδοφόρων επιχειρήσεων από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Για τον αριστερό «εμφύλιο», ο κ. Αλαβάνος επέλεξε να εμφανιστεί ενωτικός: Αν το ΚΚΕ πιστεύει ότι πρέπει να προβάλει όσα μας χωρίζουν, εμείς θα προβάλουμε όσα ενώνουν την Αριστερά, τόνισε.

Κλείνοντας, ο κ. Αλαβάνος περιέγραψε, με τη μορφή ημερολογίου, τη σκληρή καθημερινότητα των νέων εργαζομένων, των μεταναστών, όσων επιχειρούν να απεξαρτηθούν, όσους εργάζονται με συμβάσεις ή ακόμα και προγράμματα εργασιακής εμπειρίας (stage) χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. «Η νεολαία μπορεί να μπει στην πολιτική ζωή της χώρας και να σφραγίσει τις εξελίξεις», κατέληξε.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ / «Πλαφόν» για τους μετανάστες

Ο κ. Καρατζαφέρης, αφού προλογικά ευχήθηκε «καλή επιτυχία σε όλους», κλήθηκε να διευκρινίσει τις θέσεις του στο ασφαλιστικό. Υποστήριξε ότι «οι απόψεις και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία διαφορά» και τάχθηκε υπέρ της ανάγκης ενός «πλατύ διαλόγου με στόχο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας εθνικής σύνταξης που να συμπεριλαμβάνει και τους αγρότες», καθώς όπως είπε «η σπλήνα και του αγρότη και του διευθυντή τραπέζης πονάει το ίδιο».

Ερωτηθείς για τη θέση του ΛΑΟΣ στο πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων απέφυγε να λάβει σαφή θέση. Δριμεία επίθεση, αντιθέτως, εξαπέλυσε ο κ. Καρατζαφέρης και στα δύο κόμματα για τις οικονομικές τους επιλογές. Υποστήριξε ότι ουδείς αναλογίζεται ότι «το 25% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ότι 50 οικογένειες έχουν τον πλούτο όλων των πολιτών» και κατήγγειλε τις τράπεζες «που κλέβουν» όπως είπε «τον ελληνικό λαό».

Αίσθηση προκάλεσε η απάντησή του για τους μετανάστες. Αφού προκάλεσε τον πρωθυπουργό να κατονομάσει ποιους εννοούσε όταν υπαινίχθηκε οργανωμένο εμπρησμό, τόνισε ότι «μας έχουν αποκαλέσει τρύπα της Ευρώπης και πρέπει να συζητήσουμε πόσους αντέχουμε» επικαλούμενος το παράδειγμα της Δανίας και της Ολλανδίας «που έβαλαν ποσόστωση στους μετανάστες».

Επίθεση εξαπέλυσε στον πρωθυπουργό και με αφορμή το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού, ενώ γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις άφησε αιχμές και κατά του ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενος «ποιες συμφωνίες υπήρξαν την εποχή Ισμαήλ Τζεμ - Γιώργου Παπανδρέου».

Κληθείς, τέλος, να απαντήσει για ποιο λόγο πρέπει να ψηφίσει κανείς ΛΑΟΣ, χαρακτήρισε τον εαυτό του τη μόνη «νέα πρόταση που έρχεται να αλλάξει τις αλαζονικές κυβερνήσεις της διαφθοράς που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», αν και προέβλεψε ότι «ο κ. Καραμανλής έχει το προβάδισμα».


ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ / Αποστάσεις από τη Ν.Δ.

Την εκτίμηση ότι από τις προσεχείς εκλογές δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, κ. Στέλιος Παπαθεμελής, στην χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση, ενώ έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από το κυβερνών κόμμα, λέγοντας ότι δεν προσχώρησε ποτέ στη Ν.Δ., ενώ είπε ότι αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ διότι διαφώνησε με σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης Σημίτη. Αναφερόμενος στην κατάσταση στο χώρο της υγείας, τόνισε ότι αυτό που πρέπει να διασφαλισθεί είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της, κάτι που προϋποθέτει ισχυρό κράτος πρόνοιας.

Για τα εθνικά θέματα και ειδικά για το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Παπαθεμελής έκανε λόγο για «παρατημένη υπόθεση και όχι χαμένη», τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες πίεσης που έχει και λέγοντας ότι εάν δεν ασκηθεί βέτο εδώ και τώρα, τότε τα Σκόπια θα μπουν ως FYROM στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης τάχθηκε υπέρ της δίκαιης κατανομής εισοδήματος, τονίζοντας ότι χωρίς οικονομική δικαιοσύνη δεν μπορεί να προχωρήσει η οικονομική ανάπτυξη, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα παλέψει για βελτίωση των αποδοχών, λέγοντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να ανταποκρίνονται στον πληθωρισμό. Για τη δημόσια διοίκηση ανέφερε ως σοβαρά προβλήματα τον τρόπο που γίνονται οι προσλήψεις, το ζήτημα των συμβασιούχων, την έλλειψη αξιολόγησης και αξιοκρατίας. «Το βιβλίο της Ιστορίας δεν είναι ούτε διορθώσιμο ούτε διδάξιμο», κατέληξε ο κ. Παπαθεμελής, μιλώντας για τα θέματα Παιδείας και παρέπεμψε στο Σύνταγμα που ορίζει ως σκοπό της Παιδείας την «εθνική, θρησκευτική και δημοκρατική αγωγή των παιδιών, ώστε να γίνουν καλοί καγαθοί πολίτες», λέγοντας ότι μια σχολή σκέψης στην Ελλάδα επιχειρεί αποδόμηση της εθνικής ταυτότητας.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

Εγώ πάντως προτείνω μια πιο ριζοσπαστική επιλογή γι\' αυτό και καταθέτω το ψηφοδέλτιο που νομίζω ότι ταιριάζει σε όλους τους Έλληνες!!!!!


Βασιλείου Μάριος

[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]

ρωμηός

Ε, μα τι να πω... έχουμε και έχουν ξεφτυλιστεί.... :happy2: :happy2: :happy2:

Μόλις προ ολίγου μου ήρθε μήνυμα στο κινητό από υποψήφιο βουλευτή της τοπικής μας κοινωνίας. Απολαύστε:



Και επειδή ίσως να μην διακρίνονται καλά τα γράμματα, γράφω και εδώ το μήνυμα

\"Σε περιμένω για ποτό την Πέμπτη 13/09 ώρα 22:30 στο La Suite, με αγάπη...\"

Τώρα φταίω εγώ να πάω την Κυριακή για  :fishing: ????

Υγ. Σκέφτομαι να του απαντήσω με μήνυμα: \"Γίνεται να το κάνουμε κατά τις 23:00?\"

ρωμηός

Μεταφέρω και τον αγαπημένο μου Εξ Αποβλήτων, της εφημερίδος \"Αντιφωνητής\"

ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ

Διακόπτουμε βεβαίως σήμερα το αφιέρωμα στους υπόλοιπους μονομάχους των επικείμενων εκλογών, γιατί τα όσα συνέβησαν στο ενδιάμεσο διάστημα μάς έκαναν να χάσουμε κάθε διάθεση για σάχλες και δη επί αριδήλων πομφολύγων. Όμως και αυτά τα τραγικά που συνέβησαν, συνοδεύτηκαν εν τέλει από τόσους τόνους τηλεοπτικής και κομματικής βλακείας και μάλιστα τόσο πολύ εκνευριστικής, ώστε να είναι πραγματικά αδύνατο να μην τη σχολιάσεις...
Και κατ' αρχάς ένα σχόλιο για τα όσα ακούστηκαν περί των ευθυνών της κυβέρνησης για την τραγωδία. Θα συμφωνήσουμε φυσικά για το ότι οι ευθύνες της ήταν τεράστιες όσον αφορά την τρομερή δυσκινησία του κρατικού μηχανισμού, ΑΦΟΥ ξέσπασαν οι πυρκαγιές, καθώς και γι\' αυτή τη γελοία ερμαφρόδιτη κατάσταση που επικρατεί με την Πυροσβεστική και τον Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας. Επειδή ακούστηκαν όμως και απίστευτες μπούρδες περί ευθυνών στην πρόληψη των πυρκαγιών (με αποκορύφωμα το αμίμητο περί ανικανότητας στην περιφρούρηση των δασών μας - λες και πρόκειται δηλαδή για κάνα...αμφιθέατρο), εκεί καραφλιάσαμε εντελώς. Θα μου πείτε τώρα βεβαίως: δεν έχει δηλαδή η κυβέρνηση ευθύνες για το ότι κάποιοι πήγαν να κατακάψουν τη χώρα; Η απάντηση φαίνεται μάλλον απλή: ασφαλώς και έχει «ευθύνες» και μάλιστα βαρύτατες. Με τη διαφορά όμως πως ενώ για τις προηγούμενες οφείλουμε να την κράξουμε, γι\' αυτές τις τελευταίες πολύ απλά την επαινούμε. Αν θυμάστε μάλιστα για τον ίδιο ακριβώς λόγο (και εν τέλει μόνο γι\' αυτόν) την επαινούμε εδώ και καιρό – και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...
Ακούσαμε όμως και πάρα πολλούς τηλεφωστήρες και τηλεμαϊντανούς να θεωρούν ανοησίες τα περί οργανωμένου σχεδίου, σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση το ίδιο φέρεται να πιστεύει και ο 1 στους 3 Έλληνες. Εγώ ωστόσο αναρωτιέμαι: τι εννοούν δηλαδή όσοι αρνούνται τα περί οργανωμένου σχεδίου; Προδήλως, είτε πως όλα ήταν τυχαία (εκεί π.χ. που κωλοτρίβονταν ο Τάσος και η Γκόλφω μες στα πουρνάρια, πετάχτηκαν  σπίθες,  λαμπάδιασε   η   παραπλεύρως  κείμενη κουκουναριά και μετά το σύμπαν κατέληξε...Αρκάδι), είτε ότι οφείλονταν και σε μεμονωμένες ενέργειες (να βρε, καθόταν ας πούμε ο κυρ-Θανάσης ο οικοπεδοφάγος και είπε: «Ρε δεν πάω να μπουρλοτιάσω το ρημαδοκατσάβραχο, όπου δεν πάει ούτε 4X4, να φτιάξω πέντε βίλες με πισίνα και να ντουμανιάσω μετά και την Ολυμπία, να φτιάξω κι ένα σπα πάνω στα παλιομάρμαρα»;).
Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα (και χωρίς τελικά να υποτιμούμε καθόλου ούτε τον παράγοντα τύχη, ούτε τον παράγοντα λαμογιά ούτε και την γνωστή άθλια κατάσταση με τους πυλώνες της ΔΕΗ), θα πούμε μόνο το εξής: όποιος θεωρεί ότι αυτό το απίστευτο που συνέβη φέτος καθ\' όλο το καλοκαίρι με αποκορύφωμα φυσικά την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου, μπορεί να ερμηνευθεί με βάση μόνο τα παραπάνω (που άλλωστε ανέκαθεν ίσχυαν) κατά την προσωπική μου άποψη τυγχάνει πολύ απλά και λίαν επιεικώς διανοητικά καθυστερημένος. Το ότι αντίθετα η τραγωδία οφείλεται ως επί το πλείστον σε απολύτως οργανωμένο σχέδιο για μένα είναι κατ\' αρχάς το μόνο απολύτως προφανές. Την ίδια γνώμη άλλωστε έχουν τελικά και οι περισσότεροι. Με τη διαφορά όμως ότι οι πιο πολλοί δεν κατάλαβαν από ποιους προήλθε αυτό το σχέδιο. Αλλά κι απ\' όσους κατάλαβαν, ελάχιστοι τόλμησαν να το πουν...
Ποιο ήταν λοιπόν το σχέδιο; Η απάντηση είναι απλή και έχει ασφαλώς προφανή σχέση και με τη γνωστή δήλωση του πρωθυπουργού περί τρομοκρατίας (όθεν και ακολούθησαν πλείστοι άλλοι τόνοι βλακείας, πάνω στην απόπειρα να ερμηνευθεί η σχετική ατάκα). Τα συνασπιστήρια παρεξηγήθηκαν εκλαμβάνοντας το ως μομφή για τον ευρύτερο χώρο τους (ε, θα είδαν φαίνεται τα αρχιγιουσουφάκια του συστήματος κάνα σουρεαλιστικό όνειρο ότι τυγχάνουν φορείς αριστερής ιδεολογίας και...αντιεξουσιαστικής δράσης), κάποιοι άλλοι (εμφανέστατα οπαδοί των καρτούν) μίλησαν για κατάλοιπα της 17 Νοέμβρη, ενώ οι πιο extreme κρετίνοι έκαναν λόγο ακόμη και για Αλ Κάιντα (και όχι φυσικά πως δεν είναι συναρπαστικό το σενάριο να χτύπησε η εν λόγω οργάνωση στον χώρο όπου έδρασαν και τόσα ακόμη μυθολογικά τέρατα, όπως η Λερναία Υδρα, το Λιοντάρι της Νεμέας κλπ, αλλά λέμε επί του παρόντος να το αφήσουμε για τους παραγωγούς της Ζήνας). Και πάλι μόνο ελάχιστοι μπόρεσαν να δουν το μόνο λογικό και να συνδέσουν τον όρο «τρομοκρατία» όχι με τη ν... μυθολογία, αλλά με την πραγματικότητα, συνεπώς δε και με τον μόνο πραγματικό ουσιαστικά παράγοντα, που (επισήμως ή ανεπισήμως) παράγει αυτή τη στιγμή τρομοκρατία επί του πλανήτη.
Αλλά τώρα βέβαια και ο Καραμανλής δεν θα μπορούσε να ξεστομίσει επισήμως τέτοιο βαρύ πράγμα (όθεν προφανώς και η ψιλοαδερφίστικη διατύπωση περί... ασυμμέτρου απειλής), καθότι κατά πως έλεγε και ο Θειός του «υπάρχουν στην πολιτική πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται». Άντε και όποιος (ξανα)κατάλαβε, (ξανα)κατάλαβε...
Εν τέλει δε ένα έχω να ομολογήσω: ετούτη η ολοφάνερη έξωθεν απόπειρα να αποστερεοποιηθεί πολιτικά η χώρα και να τεθεί εκποδών ο Καραμανλής (ώστε και τα νεοταξίτικα φερέφωνα να πάρουν την ηγεσία της χώρας και τα άλλα νεοταξίτικα φερέφωνα την ηγεσία της Ν.Δ. – και εννοώ φυσικά το γνωστό γαλάζιο «εκσυγχρονιστικό» σκυλολόι), δεν τον καθιστά  στα δικά μου τουλάχιστον μάτια μόνο πιο συμπαθή, αλλά – κυρίως – θεωρώ ότι βάζει και μερικές ακόμη ψηφίδες στο παζλ για το πιο είναι ίσως εν τέλει το βασικό διακύβευμα των προσεχών εκλογών. Μπορεί να μην έκανε απολύτως καμία... επανίδρυση του κράτους, μπορεί να απέτυχε παταγωδώς στα περισσότερα πράγματα, μπορεί να μας εξόργισε και με την τελευταία προκλητική του αδράνεια στο θέμα του βιβλίου της ιστορίας, με τα δύο όμως έστω που έκανε, μπήκε σίγουρα στο μάτι του Μεγάλου Αδελφού, επιχείρησε έστω και δειλά μία αναπροσαρμογή του ρόλου του ελλαδικού προτεκτοράτου στα αναδιαμορφούμενα (από τον αδελφό Βλαδίμηρο) διεθνή δεδομένα και τώρα ασφαλώς καλείται να πληρώσει τα επίχειρα... (Ε, κι όποιος δεν κατάλαβε ακόμη και τώρα, ας παραιτηθεί πάραυτα από συνδρομητής και ας πάει να αγοράσει καμιά φυλλάδα του Λαμπράκη)...

Ο Εξ Αποβλήτων

Αντιφωνητής, 5 Σεπ 2007

Βασιλείου Μάριος



Μη σας φαίνεται περίεργο! Αυτό είναι αρρωματικό μαντηλάκι!
[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]

arhaggelos

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ (ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ)
!
ΤΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ!
Η ΛΑΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΥΥ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ \"Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ\"; ΤΩΡΑ ΤΟ ΖΟΥΜΕ!!!:(
ΜΟΝΟ ΠΟΥ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΗΤΑΝ ΕΞΥΠΝΟΣ!!!!!!!!!!!!!!ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΝΑΠΟΔΑ ΟΙ ΕΝΝΟΙΕΣ \"Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ:bounce: ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ :hooray:\"

Βασιλείου Μάριος

[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]

quality

Οι προβλέψεις δεν είναι του γούστου μου γιατί συνήθως δεν είναι προβλέψεις παρά οι επιθυμίες μου.Δεν μπορώ,λοιπόν, να κάνω πρόβλεψη γιατί φοβάμαι πως δε θα καταφέρω να είμαι αντικειμένικη τα θέλω μου θα υπερισχύσουν...Ελπίζω οι πολίτες να ψηφίσουν ΕΞΥΠΝΑ και με γνώμονα όχι το δικό τους μεμονωμένο συμφέρον,αλλά το συμφέρον ολόκληρης της χώρας.
[b]Τη ζωή μου μηδενίζω,πάει να πει πως ξαναρχίζω...[/b]

Μαρκήσιος de Karampa

Εγώ ένα πράγμα ξέρω... Ότι ΟΛΟΙ βρίζουν τους πολιτικούς,απαξιώνουν το σύστημα αλλά και ΠΑΛΙ στις 16 του μηνός θα το ρίξουν...
Δεν το παίζω έξυπνος αφού και εγώ αυτό θα κάνω...
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Βασιλείου Μάριος

[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]

quality

Quote from: Μαρκήσιος de KarampaΕγώ ένα πράγμα ξέρω... Ότι ΟΛΟΙ βρίζουν τους πολιτικούς,απαξιώνουν το σύστημα αλλά και ΠΑΛΙ στις 16 του μηνός θα το ρίξουν...
Δεν το παίζω έξυπνος αφού και εγώ αυτό θα κάνω...
Αν και,εν μέρει,συμφωνούμε,κάπου με χάνεις στο \"όλοι\"...Πίστεψέ με,υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα και είναι αρκετές...Δεν ξέρω αν είναι ουτοπική η άποψή μου.Με τα όσα βλέπω γύρω μου,με όνειρο απατηλό μάλλον μοιάζει.Δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά;
[b]Τη ζωή μου μηδενίζω,πάει να πει πως ξαναρχίζω...[/b]

Μαρκήσιος de Karampa

Βασικά δεν κατάλαβα τί εννοείς με το \"Πίστεψέ με,υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα και είναι αρκετές...\"
Εννοείς ότι τους και τους βρίζουν και τους \"μαυρίζουν\";


QuoteΔεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά;
Όσο για τα ίδια και τα ίδια τί να πρωτοπεί κανείς...
Είναι βαθύτερα τα αίτια.. Καθεστώς ομηρίας ψηφοφόρων,παροχολογίες,ρουσφέτια,διορισμοί,μαζοχιστικές τάσεις κτλ κτλ.
Τα είπα έτσι συνοπτικά.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»