Παίζει μόνος του ο Ερντογάν...

Started by ρωμηός, 31 August, 2007, 12:51:18 PM

Previous topic - Next topic

ρωμηός



Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απόλυτος κυρίαρχος και ρυθμιστής της πολιτικής πορείας της Τουρκίας (φωτ. Reuter)
Με τη μόνη διαφορά ότι ο Ερντογάν αλλά και η ίδια η ζωή θα αναγκάσουν την αντιπολίτευση να αναλωθεί σε μια στείρα στάση αμφισβήτησης της «κεμαλικής νομιμότητας» του κυβερνώντος κόμματος. Κι όταν λέμε αντιπολίτευση, εννοούμε βασικά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ. Κι αυτό επειδή η στάση των ακροδεξιών και των Κούρδων, προοπτικά, διαγράφεται σε ένα περιθώριο που ξεκινά από την ανοχή και καταλήγει στη στήριξη.



ΕΧΕΙ τον «άνθρωπό» του στην προεδρία της Δημοκρατίας, ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία, αδύναμη αντιπολίτευση και «αδύναμο» πολιτικά στρατό

Παίζει μόνος του ο Ερντογάν...

ΑΓΚΥΡΑ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Αλλο ένα σημείο καμπής είναι παρελθόν για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και σιγά σιγά διαμορφώνεται το κλίμα της πολιτικής σκηνής. Σαφώς πιο προωθημένη θέση έχει πλέον ο Ερντογάν, πράγμα που θα προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν μετά την εκλογική νίκη έχει πλέον δικό του άνθρωπο και στο Προεδρικό Μέγαρο. Σχηματίστηκε και η κυβέρνηση και από εδώ και πέρα ξεκινά το παιχνίδι. Προς το παρόν το ελέγχει ο Ερντογάν.

Οι ένοπλες δυνάμεις

Ως προς τις ένοπλες δυνάμεις, είναι πολύ νωρίς ακόμη, ιδιαίτερα μετά από μια σαρωτική εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος, να περιμένει κανείς έντονες αντιδράσεις. Δηλαδή η λαϊκή βούληση επέλεξε Ερντογάν. Και όλα δείχνουν ότι εξακολουθεί να το λέει, και μάλιστα με τρόπο πιο έντονο.

Δημοσκόπηση της εταιρείας «Κόντα» δείχνει ότι αυτή τη στιγμή το κυβερνών κόμμα βρίσκεται στο επίπεδο του 54,1%, με τον Μπαϊκάλ να ακολουθεί με 18,9 και τους ακροδεξιούς με 14,5. Αυξημένη η δύναμη δηλαδή του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με το 46,5 των εκλογών και φυσικά μειωμένη η δύναμη του Μπαϊκάλ.

Το ευτύχημα για τον Ερντογάν είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις μπορεί μεν να μην τολμούν προς το παρόν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο, αλλά αυτό το κάνει ο Μπαϊκάλ με το κόμμα του, στηριζόμενος στις ένοπλες δυνάμεις και τις αξίες τους. Με τον τρόπο αυτό, ο ίδιος ο Μπαϊκάλ εκθέτει πολιτικά τις ένοπλες δυνάμεις.

Εσωτερικά - εξωτερικά «αγκάθια»

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα. Ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα. Εάν βάλουμε κατά μέρος τα τουρκοευρωπαϊκά, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν μπει κατά μέρος, στην Τουρκία ο Ερντογάν έχει ν\' ασχοληθεί με σημαντικά προβλήματα, όπως το Βορειοϊρακινό. Πρόκειται για ένα αδιέξοδο που έχει και τουρκοαμερικανικές διαστάσεις. Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρχει άλλο ένα «θεαματικό» βήμα της Αγκυρας στο Κυπριακό, με δεδομένη μάλιστα και τη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ που πλησιάζει.

Ως προς την οικονομία, αυτό που είπε ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας τη σύνθεση της κυβέρνησής του ότι «στόχος είναι να διατηρηθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας», έχει σχεδόν αμιγώς οικονομική σημασία και αφορά τους ξένους και τις επενδύσεις τους. Κι αυτό σε μια περίοδο που ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και γενικά το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο είναι δύο πολύ σημαντικές κινητήριες μηχανές της τουρκικής οικονομίας. Οι σχέσεις με τους Αμερικανούς, υπό αυτή την έννοια, έχουν μεγάλη σημασία.

Εσωκομματικοί αντίπαλοι

Ο Ερντογάν όμως καλείται να τηρήσει και τις εσωκομματικές ισορροπίες. Πάντα υπήρχαν δύο σημαντικά ονόματα που συνιστούσαν, λόγω της ισχύος τους, «απειλή» για τον Ερντογάν. Ο Τζεμίλ Τσιστέκ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, και ο Αμπντουλκαντίρ Ακσού, πρώην υπουργός Εσωτερικών. Ο πρώτος τώρα ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο δεύτερος έμεινε εκτός, αλλά δεν φαίνεται να συνεχιστεί αυτό για πολύ. Πρόκειται για δύο άντρες που ελέγχουν σημαντικά τμήματα της κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/08/2007

ρωμηός

Αλί Μπαμπατζάν: στο ΥΠΕΞ το «παιδί θαύμα»


ΑΓΚΥΡΑ


 
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν θεωρείται το «παιδί θαύμα» της τουρκικής οικονομίας και πιστώνεται μεγάλο μέρος της επιτυχούς οικονομικής πολιτικής που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επανεκλογή του ΑΚΡ, αλλά και συνέβαλε στον μετασχηματισμό της τουρκικής κοινωνίας με την ανάδυση μιας νέας μεσαίας τάξης στην Ανατολή και τη συνακόλουθη χειραφέτηση τμημάτων του τουρκικού πληθυσμού, που μέχρι τώρα βρίσκονταν στην αφάνεια. Πιστώνεται επίσης με την προβολή ενός αξιόπιστου και «ευρωπαϊκού» προσώπου της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Μπαμπατζάν γεννήθηκε το 1967 στην Αγκυρα. Είναι απόφοιτος της βιομηχανικής σχολής του Πολυτεχνείου Αγκυρας. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία Fullbright στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε και ως οικονομικός σύμβουλος σε χρηματιστηριακές εταιρείες. Την περίοδο 1994-2002 ασχολήθηκε στην Αγκυρα με το εμπόριο. Το 2001 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του Νοεμβρίου 2002. Ανέλαβε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για θέματα οικονομίας στην κυβέρνηση που σχημάτισε τον Νοέμβριο του 2002 ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, θέση την οποία διατήρησε και στην κυβέρνηση Ερντογάν, που σχηματίστηκε τον Μάρτιο του 2003.

Στις 3 Ιουνίου 2005 ορίστηκε επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ε.Ε. Επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές της 22ας Ιουλίου 2007. Πήρε μέρος στις συνάξεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ τα έτη 2003, 2004, 2005 και 2007.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/08/2007

ρωμηός

Νέο υπουργικό συμβούλιο χωρίς εκπλήξεις, 1,5 ώρα ο Γκιουλ με τον Ερντογάν


ΑΓΚΥΡΑ


Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις ανακοινώθηκε τελικά το νέο υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία, αφού, όπως αναμενόταν, υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αλί Μπαμπατζάν, ενώ διατηρούν τη θέση τους πολλοί υπουργοί.

Το μόνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι η συνάντηση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διάρκεια 1,5 ώρα, πράγμα ασυνήθιστο, αφού πρόκειται για συνάντηση κατά την οποία ο πρόεδρος εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο. Ερωτηθείς σχετικά, ο Ερντογάν είπε: «Ηταν η πρώτη μας συνάντηση ως προέδρου και πρωθυπουργού και ήταν λογικό».

Τρεις αντιπροέδρους κυβέρνησης, έξι υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου έχει η νέα 25μελής κυβέρνηση, στην οποία υπουργός Αμυνας είναι και πάλι ο Βετζντί Γκιονούλ. Ο Μπαμπατζάν, εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί και τη θέση του επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Κι αυτό τη στιγμή που εδώ και μέρες είχε αναπτυχθεί μία φιλολογία για ενδεχόμενο σύστασης υπουργείου σχέσεων με την Ε.Ε.

Απών από το υπουργικό συμβούλιο είναι ο ισχυρός άνδρας του κυβερνώντος κόμματος, Αμπντουλκαντίρ Ακσού, ο οποίος στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν υπουργός Εσωτερικών. Πάντως ο Ερντογάν δήλωσε πως θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού αναλαμβάνει ο Ερτουγρούλ Γκιουνάι, ο οποίος ήταν η «μετεγγραφή» που έκανε ο Ερντογάν από τον ευρύτερο χώρο της τουρκικής σοσιαλδημοκρατίας. Ο Γκιουνάι διετέλεσε γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Απομακρύνθηκε από το κόμμα, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται από τα σημαντικά ονόματα της τουρκικής σοσιαλδημοκρατίας.

Προτού ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν είπε ότι βασικοί στόχοι της κυβέρνησής του θα είναι «η ελευθερία και η ευημερία του λαού», και «η συνέχιση του κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας».

Ετσι, έληξε η ιστορία που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, όταν ο Ερντογάν πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στις 16 Αυγούστου, επισκέφθηκε τον τότε πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ για έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Σεζέρ όμως, προτού δει καν τον κατάλογο, είχε πει πως ορθότερο θα είναι να εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, ο νέος πρόεδρος.

Ως προς τα διαδικαστικά, αύριο Παρασκευή ο Ερντογάν θα κάνει στην εθνοσυνέλευση τις προγραμματικές του δηλώσεις, τη Δευτέρα θα γίνει συζήτηση επί των δηλώσεων και την Τετάρτη θα ακολουθήσει η ψήφος εμπιστοσύνης.



ΑΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/08/2007