Η βιογραφία της Έλεν Κέλερ

Started by staboz, 30 November, 2011, 12:13:39 PM

Previous topic - Next topic

staboz

[font size=4]"Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από το να είναι κανείς τυφλός είναι να έχει όραση μα όχι όραμα" (Ἕλεν Κέλερ)[/fonts]

[font size=3](Τὸ ἀντιγράφω, γι᾿ αὐτὸ καὶ τὸ μονοτονικό. Τὸ "The miracle worker" εἶναι πραγματικὰ συγκλονιστικό!)

Η Έλεν Κέλερ (Ιούνιος 27,1880-Ιούνιος 1,1968) υπήρξε αμερικανίδα συγγραφέας, πολιτική ακτιβίστρια και λέκτορας. Ήταν η πρώτη κουφή-τυφλή που πήρε το πτυχίο Καλών Τεχνών.

Η ιστορία του πως η δασκάλα της Κέλερ, Annie Sullivan, έσπασε την απομόνωση της -λόγω έλλειψης γλώσσας- επιτρέποντας στο κορίτσι να εξελιχθεί καθώς μάθαινε να επικοινωνεί, έχει γίνει γνωστή μέσα από το έργο "The miracle worker".

Ως παραγωγική  συγγραφέας, η Κέλερ ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και δήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεσή της στον πόλεμο. Συμμετείχε στην εκστρατεία για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, τα δικαιώματα των εργατών, τον σοσιαλισμό καθώς επίσης και για άλλους προοδευτικούς σκοπούς.

Παιδική ηλικία και ασθένεια

Η Κέλερ γεννήθηκε στο κτήμα Ivy Green στην Tuscumbia, Alabama από τους Arthur H.Keller και την Kate Adams Keller. Η καταγωγή των Κέλερ είναι από την Γερμανία. Η Κέλερ δεν γεννήθηκε τυφλή και κουφή- αυτό έγινε μετά τους 19 μήνες και αφού απέκτησε μια ασθένεια που πιθανότατα να ήταν οστρακιά ή μηνιγγίτιδα. Η ασθένεια δεν κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τότε η μόνη της παρέα ήταν η Martha Washington, η εξάχρονη κόρη του μάγειρα, που μπόρεσε να δημιουργήσει μια νοηματική γλώσσα γι'αυτήν- στην ηλικία των επτά ήξερε εξήντα νοήματα για να επικοινωνεί με την οικογένειά της. Σύμφωνα με τον σοβιετικό κουφό και τυφλό ψυχολόγο Meshcheryakov, η φιλία της Martha και η διδασκαλία της ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Κέλερ.

Το 1886, η μητέρα της, εμπνευσμένη από μια αφήγηση στο "Charles Dickens American Notes" για την επιτυχημένη διδασκαλία ενός άλλους κουφού και τυφλού παιδιού, της Laura Bridgman, έστειλε την νεαρή τότε Helen, συνοδεία με τον πατέρα της, να βρει τον δόκτωρ Julian Chisolm, έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο στην Βαλτιμόρη για συμβουλή. Ως επακόλουθο, τους έφερε σε επικοινωνία με τον Alexander Graham Bell, που εργαζόταν με κουφά παιδιά εκείνο τον καιρό. Ο Bell συμβούλεψε το ζευγάρι να επικοινωνήσουν με το Ινστιτούτο Perkins για τους κωφούς, το σχολείο όπου η Bridgman είχε μορφωθεί,  που βρισκόταν στην Νότια Βοστώνη. Ο Michael Anaganos, διευθυντής του σχολείου, ζήτησε από την πρώην σπουδάστρια Anne Sullivan, η οποία τότε ήταν πολύ αδύνατη και μόλις 20 ετών, να γίνει εκπαιδευτής της Helen.

Ήταν η αφετηρία μιας 49χρονης φιλίας, η οποία εξελίχθηκε από γκουβερνάντα σε σύντροφο ζωής. Η Anne Sullivan έφτασε στο σπίτι της Helen τον Μάρτιο του 1887 και ξεκίνησε αμέσως να της διδάσκει με το να σχηματίζει λέξεις στο χέρι της, ξεκινώντας με την λέξη "doll"  για την κούκλα που της είχε φέρει ως δώρο.

Η μεγάλη υπέρβαση συνέβη τον Απρίλιο όταν η Κέλερ κατάλαβε πως οι κινήσεις που έκανε η δασκάλα της στο ένα χέρι , καθώς έτρεχε κρύο νερό στο άλλο της συμβόλιζαν την λέξη "νερό" – τότε εξάντλησε σχεδόν την Sullivan ζητώντας να της μάθει τα ονόματα από όλα τα γνώριμά της αντικείμενα.

Η Sullivan ήταν αυτή που έμαθε στην Κέλερ να μιλά χρησιμοποιώντας την μέθοδο Tadoma μέσω της επαφής με τα χείλη και τον λαιμό των άλλων καθώς μιλάνε, συνδυάζοντας τον συλλαβισμό με τα δάχτυλα στην παλάμη του παιδικού χεριού. Αργότερα η Keller έμαθε την μέθοδο Braille και έμαθε μέσω αυτής όχι μόνο Αγγλικά αλλά και Γαλλικά, Ελληνικά και Λατινικά.

Ξεκινώντας τον Μάιο του 1888, η Κέλερ παρακολούθησε το Ινστιτούτο Perkins για τους τυφλούς. Το 1894, η Κέλερ και η Sullivan μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη για να φοιτήσει στο σχολείο Wright-Humason για κωφούς     και στο Horace Mann επίσης σχολείο για κωφούς. Το 1896 επέστρεψαν στην Μασσαχουσέτη και η Κέλερ εισήχθη στο Cambridge School for Young Ladies πριν κερδίσει την είσοδό της στο κολλέγιο Radcliffe. Ο θαυμαστής της Mark Twain την γνώρισε στον μεγαλοπαράγοντα της Standard Oil Henry Huttleton Rogers, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του πλήρωσαν για τις σπουδές της. Το 1904, στην ηλικία των 24 ετών, η Κέλερ αποφοίτησε από το Radcliffe, και έγινε το πρώτο άτομο κωφό και τυφλό που απέκτησε το πτυχίο Καλών Τεχνών.

Έχει γράψει 12 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πολλά άλλα άρθρα

Μερικά από τα έργα της είναι:
1. The Frost King (στην ηλικία των 11)
2. The Story of my Life (αυτοβιογραφία)
3. Out of the Dark
4. My Religion (θρησκευτική αυτοβιογραφία)

Μερικές διάσημες φράσεις της είναι οι εξής:

"Όταν μια πόρτα ευτυχίας κλείνει, μια άλλη ανοίγει- όμως πολλές φορές κοιτάμε τόσο πολύ την κλειστή πόρτα που δεν βλέπουμε την πόρτα που έχει ανοίξει για μας".

"Η αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελπίδα και αυτοπεποίθηση"

"Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε  τόσα πολλά"

"Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από το να είναι κανείς τυφλός είναι να έχει όραση μα όχι όραμα"

" Τα καλύτερα και πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο δεν μπορεί να τα δει ή να τα αγγίξει κανείς. Πρέπει να τα αισθανθείς με την καρδιά."

"Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως."

"Όλα όσα απολαύσαμε δεν πρόκειται ποτέ να χαθούν. Όλα όσα αγαπάμε γίνονται κομμάτι μας"

"Πίστη είναι η δύναμη με την οποία ένας κομματιασμένος κόσμος θα αναδυθεί στο φως"

"Κράτησε το πρόσωπό σου κάτω από τις ηλιαχτίδες και ποτέ δεν θα δεις την σκιά.."[/fonts]
Ρωμ. ε΄6-10