«Πράσινο» του ΣτΕ για τη μετάθεση του Ανθίμου

Started by ρωμηός, 03 July, 2007, 01:50:41 PM

Previous topic - Next topic

ρωμηός

ΜΕΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ εκκρεμότηταs απορρίφθηκαν οι προσφυγές Χρυσόστομου - ιδιωτών

«Πράσινο» του ΣτΕ για τη μετάθεση του Ανθιμου

Υστερα από περίπου τρία χρόνια δικαστικής εκκρεμότητας και δύο ημέρες πριν ολοκληρωθεί το δικαστικό έτος, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι είναι νόμιμη η μετάθεση του μητροπολίτη Ανθίμου από τη μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

 
Και με τη βούλα του ΣτΕ πλέον ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γ. Παναγιωτόπουλου, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι είναι νόμιμη η μετάθεση του Ανθίμου και απέρριψε τις προσφυγές του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσοστόμου και κατοίκων της Θεσσαλονίκης που υποστήριζαν ότι έγιναν παρατυπίες κατά τη διαδικασία πλήρωσης της μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Οι προσφυγές

Οτι δηλαδή δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία για τη μετάθεση καθώς και ότι παραβιάστηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2004 με την οποία πληρώθηκε η μητρόπολη Θεσσαλονίκης με μετάθεση του Ανθίμου.

Τα μέλη του δικαστηρίου -στην κρίσιμη αυτή για την Εκκλησία περίοδο, λόγω της κατάστασης της υγείας του αρχιεπισκόπου- έκαναν δεκτή την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Γ. Τσιμέκα, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η πλήρωση αρχιερατικού θρόνου σε μία από τις μητροπόλεις των λεγόμεμων Νέων Χωρών με μετάθεση. Σύμφωνα με την εισήγηση, ορθώς δεν προσμετρήθηκαν οι ψήφοι όσων ψήφισαν «λευκό» ή «επέχω» για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας των 2/3 που απαιτείται για τη μετάθεση.

Η μετάθεση του Ανθίμου από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη έγινε στις 26 Απριλίου 2004. Από τους 71 ιεράρχες υπέρ της μετάθεσής του ψήφισαν 46. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη, έπρεπε να λάβει τουλάχιστον 47 ψήφους, καθώς για να γίνει μετάθεση απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων των ιεραρχών που λαμβάνουν μέρος στην ψηφοφορία. Από την άλλη η Πράξη του 1928 που προσδιορίζει τον τρόπο διοίκησης των μητροπόλεων των λεγομένων Νέων Χωρών απαγορεύει τις μεταθέσεις από μητρόπολη σε μητρόπολη. Η πλήρωση γίνεται μόνο με εκλογή. Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς η απόφαση του ΣτΕ αμφισβητεί και την Πράξη του 1928. Πολλοί από τους όρους της Πράξης έγιναν αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα στη μετάθεση του Ανθίμου προκλήθηκε από μία ψήφο με την ένδειξη «επέχω». Ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος το 1998 ήταν μεταξύ των διεκδικητών του αρχιεπισκοπικού θρόνου και εκείνος που συμμάχησε με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για να εκλεγεί ο τελευταίος στο θρόνο των Αθηνών. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί και άλλη μία απόφαση με εκκλησιαστικό ενδιαφέρον που αφορά τον μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη. Ωστόσο, παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που ισχύει η απόφαση απομάκρυνσης του Παντελεήμονα από την Ιεραρχία (από τον Αύγουστο του 2005) δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η απόφαση του ΣτΕ.


Θ.ΤΣ. - Β.ΦΩΤ.

mistral

Υπάρχει ή δεν υπάρχει το αμετάθετο των Μητροπολιτών;

Κατά τα άλλα... γνωστός εν τη Ιουδαία ο Θεός
[b]«Θεέ μου, δώσε μου αγνότητα και εγκράτεια, αλλά όχι ακόμα.» [/b]  [i]Άγιος Αυγουστίνος[/i]
[i]Τα προσωπικά μηνύματα διαγράφονται [b]χωρίς να διαβαστούν.[/b]
Διαβάζω [b]μόνον[/b] παραθέσεις που επιλέγω και αγνοώ τις υπόλοιπες.[/i]