News:

Η Συνευωχία ξανά στο Διαδίκτυο

Main Menu

Fayroyz: Χριστός Ανέστη! και Μ.εβδομάδα

Started by staboz, 22 May, 2008, 12:45:31 PM

Previous topic - Next topic

staboz

Εκπληκτικοί ύμνοι Μ. Εβδομάδος και Αναστάσεως από την Fayrouz:

Αναστάσιμα: Χριστός Ανέστη!



Σήμερον κρεμάται (στα Αραβικά):



Εδώ το εκπληκτικό Wa Habibi (Αγαπημένε μου!). Στo \"Wa Habibi\" η Fayrouz μας μεταφέρει το θρήνο της Παναγίας για το αγαπημένο Τέκνο της, συγκλονίζοντας ακόμα και τον πιο ψυχρό ακροατή. Κάτι αντίστοιχο με το δικό μας \"Ω, Γλυκύ μου έαρ\"!

Οι στίχοι του Wa Habibi σε μετάφραση:

Wa Habibi («Aγαπημένε μου»)

Αγαπημένε μου, σε τι κατάσταση είσαι!
Μάρτυρας έγινες, σε γέμισαν λαβωματιές.
Όταν στον ελαιώνα γονάτισες
προσευχήθηκε η γη, έκλαψαν οι ελιές...
Αγαπημένε μου, πώς φεύγεις!
Και η πίστη σου, θα χαθεί κι αυτή;





\"Δεν μιλώ για τίποτα εκτός από αυτό που μπορώ να κάνω και κάνω. Επιτυγχάνω τους στόχους μου όταν η φωνή μου και εγώ μπορούν να αλλάξουν κάτι στη δυστυχία των ανθρώπων. Αυτό με κάνει ευτυχισμένη. Είμαι κόρη της φτώχειας και μιλώ στους φτωχούς από αυτή τη θέση τη δική μου που είναι επίσης καί δική τους\" (Το μήνυμα της Φεϋρούζ προς στους Τυνησίους κατά τη διάρκεια της συναυλίας της στην Τύνιδα, το 1998).

\"Η Φεϋρούζ, είναι η κορυφαία τραγουδίστρια στον Αραβικό κόσμο.
Έχει τραγουδήσει πάνω από 1500 τραγούδια και έχει πωλήσει περίπου 80 εκατομμύρια μονάδες δίσκων σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό που παραμένει το μέγιστο επίτευγμά της από την άποψη της φωνητικής της απόδοσης και του ταλέντου της είναι το CD των προσευχών της Μεγάλης Παρασκευής που κατέγραψε το 1965 στο Λίβανο και έπειτα πάλι το 1985 στον καθεδρικό ναό της Νοτρ ντάμ στο Παρίσι στη Γαλλία (και οι δύο ζωντανές ηχογραφήσεις στις εκκλησίες). Η φωνή της απλά ξεπερνά την ανθρώπινη εμπειρία ακρόασης και τη φύση για να φθάσει σε ένα αιθέριο επίπεδο που σε παίρνει πέρα από μόνο μια εμπειρία ακρόασης. Οποιοσδήποτε σε όλο τον κόσμο που έχει την ευκαιρία να ακούσει τις ιερές προσευχές της, ανεξάρτητα σε πιά θρησκεία ανήκει, έχει την δυνατότητα να απολαύσει τον ουρανό στη γη, ή τουλάχιστον να ξέρει πώς η φωνή ενός αγγέλου ακούγεται\" (Daily mail, Λονδίνο).

Το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ σύμβολο του Λιβάνου, η Φεϋρούζ, η Λιβάνια τραγουδίστρια, έχει απολαύσει τη θέση της στάρ σε όλο τον Αραβικό κόσμο από την καταγραφή των πρώτων της παραστάσεων στη Δαμασκό στη δεκαετία του 50. Με πάνω από 1500 τραγούδια και μιούζικαλς στο όνομά της, ο μύθος του σήμερα είναι το χθεσινό ντροπαλό κορίτσι του χωριού. Η σούπερ σταρ του σήμερα ήταν το χθεσινό μέλος χορωδίας σε έναν ραδιοσταθμό. Αυτή που επευφημείται από τα πλήθη σαν μαγευτική, λαμπρή και συναρπαστική, είναι ακόμα αυτή που συνεχίζει να δοκιμάζει μια ειδική χαρά καθώς τραγουδά και διαπιστώνει την απορροφημένη προσοχή κάποιου ανώνυμου ακροατή μέσα στο πλήθος. Γεννημένη σε μια \"Ορθόδοξη\" (πρόκειται για τους Μελχίτες) Χριστιανική οικογένεια, από τη μικρή πόλη Ντζαπάλ του Αλ Αρζ, η Φεϋρούζ μεγάλωσε στη \"Ζκάκ Ελ Πλάττ\" μια παλαιά γειτονιά της Βηρυτού. Άρχισε τη μουσική σταδιοδρομία της ως μέλος χορωδίας στο Λιβανικό ραδιοσταθμό. Προς το τέλος της δεκαετίας του 50 το ταλέντο της ως τραγουδίστριας αναγνωρίστηκε από όλους.
Δημιουργημένα με πρωτοφανή ενθουσιασμό τα πρώτα τραγούδια της Φεϋρούζ, χαρακτήρισαν την μοναδική φωνητική χροιά και τη λυρική ποιότητα της τραγουδίστριας εκφράζοντας τη ρομαντική αγάπη και τη νοσταλγία για τη ζωή του χωριού.

Ένας μελετητής από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Μπέρι Χόπερμαν, έγραψε: \"Απλά, η Φεϋρούζ είναι μια από τους απαράμιλλους παγκόσμιους μουσικούς και τους σημαντικούς καλλιτέχνες, ένας διεθνής θησαυρός του επιπέδου Ρόστροποβιτς, Σίλς, Ράβι Σανκάρ, Νταίηβις Μάιλς, Σούτερλαντ, Παβαρόττι και Ντύλαν.\"

Η Φεϋρούζ τραγούδησε σε πολλά διεθνώς διάσημα μουσικά μέγαρα όπως το βασιλικό Αλβέρτο Χόλ στο Λονδίνο το 1962, στην αίθουσα Κάρνεγκι στη Νέα Υόρκη το 1971, στο Παλλάδιο του Λονδίνου το 1978, στο Ολυμπία του Παρισιού το 1979, και στη βασιλική αίθουσα στο Λονδίνο το 1986. Στην ηλικία των 74 χρονών, προς έκπληξη των θαυμαστών της, έχει ακόμα την ίδια αγγελική φωνή που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπων για δεκαετίες. Τον Μάϊο του 2007 τραγούδησε στην Αθήνα, στο θέατρο Ηρώδου Αττικού!
Ρωμ. ε΄6-10

mistral

Καταπληκτικό!
Χωρίς να γνωρίζω τον λόγο όταν ακούω ψαλμωδίες σε γλώσσα μη λογικά κατανοητή ευφραίνεται η ψυχή μου.
Χρόνια πριν είχα δεί μια ταινία νομίζω ήταν το \"Επιχείρηση Έντεμπε\" με τον Τσάρλς Μπρόνσον και αναφέρονταν στην πραγματική ιστορία της επιχείρησης Ισραηλινών κομμάντος μέσα στο αεροδρόμιο Έντεμπε στην Ουγκάντα για την απελεύθερωση των ομήρων μιας αεροπειρατείας. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού με αεροπλάνο οι Ισραηλινοί κομμάντος \"τραγούδαγαν\" - έτσι το αντιλήφθηκα τότε σαν τραγούδι - κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ και έφερνε συγκίνηση και κατάνυξη στην καρδιά μου χωρίς εννοείται να καταλαβαίνω γρί από εβραϊκά. Έψαξα να βρώ εκείνο το τραγούδι να το ξανακούσω αλλά δεν τα κατάφερα. Δέκα τρία χρόνια μετά το καλοκαίρι του 1992 βρέθηκα στο Άγιον Όρος και τότε ξανάκουσα για δεύτερη φορά εκείνο το \"τραγούδι\" μόνο που τώρα ήταν στα ελληνικά και καταλάβαινα και τι έλεγε. Ήταν το \"Εξομολογείσθε τω Κυρίω\" ένας ψαλμός που φέρνει την καρδιά μου πιο κοντά στον Θεό κάθε φορά που τον ακούω ή τον ψέλνω. Σημειωτέον ότι τότε που είχα δεί την ταινία δεν είχα ζώσα σχέση με την Πίστη. Κάτι παρόμοιο είχα ζήσει πάλι στο Ρώσικο στο Άγιον Όρος σε αγρυπνία στην γιορτή του Ευαγγελισμού στα Ρώσικα. Και πραγματικά μου άρεσαν πολύ οι ψαλμωδίες με την Fayrouz στα αραβικά. Ευχαριστούμε φίλε Σταύρο!
[b]«Θεέ μου, δώσε μου αγνότητα και εγκράτεια, αλλά όχι ακόμα.» [/b]  [i]Άγιος Αυγουστίνος[/i]
[i]Τα προσωπικά μηνύματα διαγράφονται [b]χωρίς να διαβαστούν.[/b]
Διαβάζω [b]μόνον[/b] παραθέσεις που επιλέγω και αγνοώ τις υπόλοιπες.[/i]