20 χρόνια δίκτυα GSM

Started by ρωμηός, 28 September, 2007, 01:53:54 PM

Previous topic - Next topic

ρωμηός

20 χρόνια δίκτυα GSM

Το κινητό τηλέφωνο είναι για δισεκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως το καθημερινό εργαλείο της επικοινωνίας τους. Φέτος κλείνουν 20 χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο δίκτυο GSM, που ουσιαστικά αποτελεί και το πρώτο πραγματικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

του Νίκου Ιτσινέ
nitsines@kathimerini.gr

ΣΤΙΣ 7 Σεπτεμβρίου 1987 υπεγράφη στην Κοπεγχάγη συμφωνία μεταξύ εκπροσώπων 13 τηλεπικοινωνιακών οργανισμών ευρωπαϊκών χωρών. Η συμφωνία προέβλεπε την ανάπτυξη ενός διασυνοριακού ψηφιακού δικτύου κινητής τηλεφωνίας, που θα κάλυπτε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Με αυτό τον τρόπο γεννήθηκε το GSM (Global System for Mobile Communication).

Σήμερα, 20 χρόνια αργότερα, μπορεί να βρει κανείς δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και στις 220 χώρες του πλανήτη πάνω στη βάση των χαρακτηριστικών που τέθηκαν τότε.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι πραγματοποιούν καθημερινά τηλεφωνήματα μέσω του GSM. Επιπλέον, μια ολόκληρη βιομηχανία ζει και αναπτύσσεται, πουλώντας κινητά τηλέφωνα και λειτουργώντας τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου GSM, του συνδέσμου των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με δίκτυο GSM, περίπου το 1,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται μέσω αυτού του δικτύου.

Η αναλογική εποχή: τεράστιες συσκευές και μικρά δίκτυα


 
Κινητά τηλέφωνα υπήρχαν πολύ πριν τη δημιουργία δικτύων GSM, ωστόσο υπόκειντο πολλών περιορισμών. Η αρχή έγινε τη δεκαετία του 1950 στη Βόρεια Αμερική και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπου οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας είχαν το μέγεθος βαλίτσας και έμπαιναν στον αποθηκευτικό χώρο των αυτοκινήτων και συνοδεύονταν από ένα ακουστικό που ήταν στο χώρο των επιβατών. Εκείνη την περίοδο και ως τις αρχές της δεκαετίας του 1980 τα δίκτυα ήταν αναλογικά. Για να τηλεφωνήσει κάποιος θα έπρεπε να καλέσει μέσω τηλεφωνικού κέντρου και με την προϋπόθεση ότι τη στιγμή που καλούσε υπήρχε ελεύθερη γραμμή. Αν όλες οι γραμμές ήταν κατειλημμένες, τότε δε μπορούσε να πραγματοποιηθεί κλήση. Επιπλέον, ο καλών θα έπρεπε να γνωρίζει σε ποια περιοχή κινούνταν το άτομο το οποίο ήθελε να καλέσει στο τηλέφωνο.

Πάνω απ\' όλα οι πρώτοι χρήστες κινητών τηλεφώνων ήταν οπλισμένοι με πολλή υπομονή. Καθώς τα δίκτυα ήταν κακοφτιαγμένα και περιορισμένα, οι νέοι πελάτες έπρεπε να περιμένουν αρκετούς μήνες, ακόμη και έναν ολόκληρο χρόνο, μέχρι να εγκριθεί η σύνδεσή τους. Εν τω μεταξύ, μετά την έλευση του τρανζίστορ οι συσκευές περιορίστηκαν στο μέγεθος, φτάνοντας το μέγεθος ενός κουτιού.


 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εγκαινιάζονται νέα δίκτυα, τα οποία αν και αναλογικά, ήταν πιο εκτεταμένα, ενώ προσέφεραν περισσότερες δυνατότητες, κυρίως ότι πλέον ήταν εφικτό να καλέσει κάποιος άμεσα το άτομο που επιθυμούσε, χωρίς να παρεμβαίνει κάποιο τηλεφωνικό κέντρο. Ωστόσο, και πάλι οι συσκευές αν και δεν είχαν το μέγεθος, που είχαν οι συσκευές τη δεκαετία του \'50, το βάρος τους έφτανε τα 2,5 κιλά και ο κόσμος που τα χρησιμοποιούσε κυκλοφορούσε με μία μικρή συσκευή.

Παράλληλα στις ΗΠΑ ξεκίνησαν προσπάθειες από τις αρχές της δεκαετίας του \'70 με πρωτοπόρο τη Motorola και την Bell να στήσουν τα πρώτα πραγματικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και να κατασκευάσουν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα. Η Motorola παρουσίασε το πρώτο κανονικό και λειτουργικό κινητό τηλέφωνο το 1973, ενώ το πρώτο δίκτυο στήθηκε το 1978. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έμειναν τεχνολογικά πίσω από την Ευρώπη, η οποία καθιέρωσε το GSM, προσφέροντας περισσότερες υπηρεσίες και καλύτερη απόδοση στους συνδρομητές.

Η έλευση του GSM

Με το GSM όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η κινητή τηλεφωνία στα πρώτα της βήματα, εξαφανίστηκαν. Η συμφωνία των 13 ευρωπαϊκών τηλεπικοινωιακών οργανισμών προέβλεπε τα δίκτυα να κατασκευαστούν με τέτοια λεπτομέρεια και η ισχύς του σήματος να είναι τόσο ισχυρή, ώστε οι συσκευές να καταναλώνουν παρά πολύ λίγη ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο, μειώθηκε η διάρκεια λειτουργίας των συσκευών και ταυτόχρονα έγινε και μικρότερο και πιο πρακτικό το μέγεθός τους. Ταυτόχρονα, επέτρεπε και τη δυνατότητα πραγματοποίησης αυτοματοποιημένης κλήσης και χωρίς περιορισμούς από το δίκτυο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του \'90 ο χώρος των τηλεπικοινωνιών και της κινητής τηλεφωνίας γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη. Τα δίκτυα 2G άρχισαν να επεκτείνονται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ στην αγορά κυκλοφορούσαν όλο και μικρότερα στο μέγεθος μοντέλα συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Από τα μέσα της δεκαετίας \'90 ξεκίνησε και η υπηρεσία αποστολής και λήψης γραπτών μηνυμάτων (sms), ενώ στις αρχές του 21ου αιώνα παρουσιάζονται τα πρώρα κινητά με έγχρωμη οθόνη. Τα δίκτυα αναβαθμίστηκαν στο 2,5 G, με το οποίο έγινε δυνατή η αποστολή και λήψη φωτογραφιών και βίντεο, ενώ από το 2002 ξεκίνησε και η λειτουργία των πρώτων δικτύων 3G που επιτρέπει την βιντεοκλήση.


 

Το δίκτυο GSM στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η ιστορία του GSM ξεκινάει το 1992, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκήρυξε διαγωνισμό για την αδειοδότηση δύο γραμμών, τις οποίες κέρδισαν η Telestet και η Panafon. Πρώτη ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 29 Ιουνίου 1993 η Telestet και λίγες ημέρες μετά, 1 Ιουλίου 1993, ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες της και η Panafon.

Αρχικά, το κόστος των συσκευών και των υπηρεσιών ήταν απαγορευτικό. Επιπλέον, οι προβλέψεις δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες για την ελληνική αγορά, καθώς οι οι ειδικοί υποστήριζαν πως ο αριθμός των χρηστών θα φτάσει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας τους 200.000. Ωστόσο, γρήγορα επήλθε η διάψευση όλων των προβλέψεων. Επιπλέον, το 1998 μπήκε στην αγορά και ο ΟΤΕ με τη θυγατρική του Cosmote, κερδίζοντας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σημαντικό μερίδιο από την πελατεία. Ο ανταγωνισμός οδήγησε και σε μείωση των τιμών των υπηρεσιών. Ήδη το 2000 η Ελλάδα καταλάμβανε τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη στην αναλογία κινητών τηλεφώνων ανά κάτοικο, αλλά και του βαθμού τεχνολογικής ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα.

Το 2003, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε και η υπηρεσία 3G. Στο διάστημα των 14 χρόνων λειτουργίας της κινητής τηλεφωνίας με δίκτυο GSM στην Ελλάδα, οι δύο πρώτες εταιρείες εξαγοράστηκαν από αντίστοιχες του εξωτερικού (Panafon από τη Vodafone) και η Telestet μόλις πρόσφατα από μεγάλο αιγυπτιακό όμιλο και φέρει την επωνυμία ΤΙΜ.

Η κινητή τηλεφωνία σε αριθμούς:

- Το 1999 ο αριθμός των συσκευών κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως έφτασε το
1 δισεκατομμύριο, ενώ 30 μήνες μετά ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια συσκευές.

-Το 2015 ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως θα φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια

-Κάθε μέρα γίνονται 1,2 εκατομμύρια νέες συνδέσεις κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο

-445 εκατομμύρια φτάνει ο αριθμός των συνδέσεων και κατόχων κινητών τηλεφώνων στην Κίνα

-Το 2007 θα πουληθούν 1 δισεκατομμύρια συσκευές

-Καθημερινά αποστέλλονται 7 δισεκατομμύρια γραπτά μηνύματα (sms)

-Το 64% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από SPIEGEL και ΟΤΕ

Βασιλείου Μάριος

Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση! Πραγματικά το δίκτυο αυτό είναι πολύ χρήσιμο και έχει κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη!
[b][font=arial]Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα![/font][/b]