Μακεδονία και φαλκιδευτές....

Started by ρωμηός, 21 September, 2007, 03:32:41 PM

Previous topic - Next topic

thanos

Εγώ θα ήθελα να παραθέσω την ανακοίνωση της \"ΠΓΔΜ\" για τις δηλώσεις του Θεσσαλονίκης Ανθίμου.

Μόλις τρεις ημέρες πέρασαν από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, για το θέμα του Σκοπιανού
και για τις κατακτήσεις στο Μοναστήρι.

   
Μετά από τις δηλώσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα της Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη χθες στη Βουλή ότι «η δήλωση του κ. Άνθιμου βεβαίως δεν εκφράζει την κυβέρνηση, το λαό και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας» έρχεται τώρα και η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

   
Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ τονίζει στην ανακοίνωση του πως «προκαλεί ανησυχία το μέρος της ακραίας ομιλίας του Μητροπολίτη κ. Άνθιμου, στο οποίο καλεί σε κατακτητικές εκστρατείες στο Μοναστήρι. Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα αυτού του είδους τις δηλώσεις».

 

 

Στην συνέχεια της ανακοίνωσης το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ζητά από τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Εξωτερικών να καταδικάσουν αυτές τις δηλώσεις του Μητροπολίτη τονίζοντας:  

«Το ΥΠΕΞ αναμένει και από τους δύο (Πρωθυπουργό - Υπ. Εξωτερικών), οι οποίοι στις δηλώσεις τους εμφανίζονται ως υπέρμαχοι των σχέσεων καλής γειτονίας στα Βαλκάνια και καταδικάζουν ηχηρά κάθε κίνηση αλυτρωτισμού, να καταδικάσουν άμεσα και απερίφραστα αυτές τις δηλώσεις του κ. Άνθιμου, οι οποίες αποτελούν έμμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».  

 

Τέλος στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρετε πως η ΠΓΔΜ, θα ενημερώσει για το συγκεκριμένο επεισόδιο όλους τους αρμόδιους Διεθνείς παράγοντες, διότι αυτό τραυματίζει όπως λένε σοβαρότατα το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.


 Πηγή: www.romfea.gr


Πάντως δεν θα ήθελα να το σχολιάσω. Ε η νηστεία των Χριστουγέννων αρχίζει...δεν κάνει.

Μαρκήσιος de Karampa

QuoteΠάντως είδες θράσος με το χαρτονόμισμα;;;
Οι γυφτοσκοπιανοί καλά κάνουν... Έχουν και τους συμμάχους μας υπέρ τους αλλά και πάλι έτσι θα έπρατταν...
Εγώ από τη άλλη τους ζηλεύουν γιατί πάνε να κερδίσουν ένα όνομα (σε πρώτη φάση) με περισσό θάρρος ή και θράσος από τοι πουθενά...
Μόνο με την καλομελετημένη προπαγάνδα και τη ραθυμία των Ελλήνων...
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος πολίτης του κατωτάτου μορφωτικού επιπέδου του γειτονικού μορφώματος είναι γνώστης της \"ιστορικής αλήθειας\" που διδάχθηκε.
Σε αντίθεση με μας που ... αγρόν ηγοράζαμεν.

Φρέσκο παραδειγμα:
Σε μια διάλεξη γλωσσολογίας σήμερα εδώ στο πανεπιστήμιο ο Γερμανός (φιλέλλην κατά άλλα) καθηγητής κάνοντας αναφορά σε διάφορες γλώσσες ανέφερε και μία \"μακεδονική\"!!!!
Τον διέκοψα αμέσως λέγοντάς του ότι δεν υπάρχει κάποια τέτοια γλώσσα!
Απάντησε ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής...
Μετά το τέλος της διάλεξης που τον ξαναέπιασα και του εξήγησα τί εννούσα μου απάντησε ότι είναι γνώστης της ιστορίας, ότι κάπως πρέπει και αυτοί να ονομαστούν και ότι όλος ο κόσμος έτσι τους ονομάζει...
Αργότερα σε πηγαδάκι με Ελληνίδες φοιτήτριες άκουσα την παρατήρηση ...πώς μπορώ και μιλάω για την πολιτική συνέχεια...
Απαντώντας της εξήγησα ότι η Ελλάδα και η Ιστορία δεν είναι πολιτική.
Σε αντερώτηση για το αν θέλει η Ελλάδα να εκτείνεται μέχρι τη Λαμία εισέπραξα την απάντηση \"Δε μ\'ενδιαφέρει\".
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Κοινή διακήρυξη των θρησκευτικών ηγετών της ΠΓΔΜ για την ονομασία


Οι επικεφαλής των θρησκευτικών δογμάτων στην ΠΓΔΜ, σε από κοινού διακήρυξή τους, σήμερα, τάσσονται υπέρ της διαφύλαξης του συνταγματικού ονόματος της χώρας.

\"Κανείς δεν έχει τα δικαίωμα να αλλάξει ή να μετατρέψει το όνομα της πατρίδας μας \"Δημοκρατία της Μακεδονίας\", αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στη διακήρυξη, την οποία υπογράφουν οι επικεφαλής της αποκαλούμενης \"Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας\", της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας, της Καθολικής Εκκλησίας, της Ευαγγελικής-Μεθοδικής Εκκλησίας και της Εβραϊκής Κοινότητας.

\"Δεν υπάρχει κανένας νόμος, ούτε κανόνας βάσει του οποίου να ζητείται και να εκβιάζεται η απάρνηση της ταυτότητας του καθενός\", αναφέρεται, επίσης, στη διακήρυξη.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

staboz

Μαρκήσιε, ξεπέρασες κάθε όριο. Το έβαλες στις 4.00 το πρωί!
Για διάβασε λίγο αυτό, σε παρακαλώ.
Ρωμ. ε΄6-10

Μαρκήσιος de Karampa

Βολές Μητσοτάκη για Σκοπιανό



Έντονη κριτική στις δηλώσεις του Νίκολας Μπερνς, ότι η ονομασία δεν αποτελεί επαρκή λόγο ώστε να παρεμποδιστεί η ένταξη της ΠΓΔΜ σε περιφερειακούς διεθνείς οργανισμούς και ειδικότερα στο ΝΑΤΟ, άσκησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εμείς είμαστε οι πωλώντες τοις μετρητοίς. Το πρόβλημα το έχει ο κ. Μπερνς. Δεν το έχουμε εμείς. Αντί να δίνει συμβουλές ο Μπερνς να φροντίσει εκεί που πρέπει. Εμείς κάναμε το δικό μας χρέος, κάναμε το μισό δρόμο. Να κάνουν και άλλοι το μισό και να συναντηθούμε στη μέση. Αν δεν θέλουν, η καρδιά μας καλή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσουμε, δεν πρόκειται να έχει κόστος πλέον η Ελλάδα λόγω Σκοπίων. Δεν θα μας απασχολήσει καθόλου. Θα συνεχίσουμε ομαλά τη σχέση μας με αυτό το κρατίδιο. Απλούστατα δεν θα μπουν ούτε στην Ευρώπη, ούτε στο ΝΑΤΟ. To πρόβλημα είναι δικό τους», πρόσθεσε.

http://www.cosmo.gr/
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Μπερνς: «Η ονομασία δεν εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ»

«Δεν πρέπει να αρνηθούμε στην \"Μακεδονία\" πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ για οποιοδήποτε λόγο, εκτός από τη μη ανταπόκρισή της στα ουσιαστικά κριτήρια ένταξης» ανέφερε Μπερνς, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Και πρόσθεσε: «Ορισμένοι στην Ελλάδα εγείρουν την πιθανότητα του βέτο σε ότι αφορά την πρόσκληση προς τη \"Μακεδονία\" εάν δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος. Αν και οι ΗΠΑ συμφωνούν για τη σπουδαιότητα της επίλυσης του θέματος της ονομασίας, δεν νομίζουν ότι μόνο η διαφορά γύρω από το όνομα αποτελεί λόγο για να παρεμποδιστεί η ένταξη της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς».

Ο Μπερνς υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αν και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «την ένταξη της Μακεδονίας σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς με το όνομα ΠΓΔΜ (...) η Μακεδονία δεν έχει εξασφαλίσει την πρόσκληση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τα Σκόπια για μεγαλύτερη διαλλακτικότητα και ευελιξία.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

βίκυ

\"Απλούστατα δεν θα μπουν ούτε στην Ευρώπη, ούτε στο ΝΑΤΟ. To πρόβλημα είναι δικό τους\"
\"Αν και οι ΗΠΑ συμφωνούν για τη σπουδαιότητα της επίλυσης του θέματος της ονομασίας, δεν νομίζουν ότι μόνο η διαφορά γύρω από το όνομα αποτελεί λόγο για να παρεμποδιστεί η ένταξη της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς»
ΔΥΣΤΥΧΩς ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ \"ΧΑΜΕΝΗ\" ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΑΛΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Κ ΠΩΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ....ΓΙΑΤΙ, ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ,ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ?

Μαρκήσιος de Karampa

Ελπίζω να μη περιμένεις από μένα (ξανά) απάντηση...
Την άποψή μου την έχω γράψει...
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

βίκυ

Νομιζω οτι στα μηνύματα #3 και #27 ησουν σαφής! Το ερώτημά μου μάλλον είναι ρητορικό....

ρωμηός

Quote from: βίκυΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ \"ΧΑΜΕΝΗ\" ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΑΛΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Κ ΠΩΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Μα το \"τέλος\" δεν είναι πολύ μακρυά, είναι ήδη συντελεσμένο!!! Οι σκοπιανοί έχουν κρατήσει το όνομα, το πρόβλημα διεθνώς έχει μετατραπεί σε διμερές ζήτημα (αφορά μόνο σχέσεις Ελλάδος και Σκοπίων)  και το ακόμα χειρότερο έχει υποβαθμισθεί το ζήτημα σε μια απλή αναζήτηση κατάλληλης \"λεκτικής απόδοσης\" της ονομασίας της γείτονος, παραθεωρουμένων όλων των αλυτρωτικών θεωριών με τις οποίες συνοδεύεται η σύσταση αυτού του κρατιδίου...

Για να πω την αλήθεια, είμαι τόσο απογοητεύμενος με το ζήτημα αυτό, που στην προκειμένη περίπτωση, στη φάση που είμαστε, θα προτιμούσα να παρατείνουμε την όποια λύση, έχοντας ως έσχατη ελπίδα την διάσπαση του κρατιδίου, λόγω εσωτερικών αντιθέσεων και πληθυσμιακών-πολιτιστικών διαφορών.

Μαρκήσιος de Karampa

QuoteΓια να πω την αλήθεια, είμαι τόσο απογοητεύμενος με το ζήτημα αυτό, που στην προκειμένη περίπτωση, στη φάση που είμαστε, θα προτιμούσα να παρατείνουμε την όποια λύση, έχοντας ως έσχατη ελπίδα την διάσπαση του κρατιδίου, λόγω εσωτερικών αντιθέσεων και πληθυσμιακών-πολιτιστικών διαφορών.
Σωστή η άποψη αλλά για πριν μερικά χρόνια....
Αφού ξέρεις και βλέπεις ότι οι πέραν του Ατλαντικού σύμμαχοι θέλουν και παραθέλουν την ύπαρξή του...
Γι\' αυτό και το 2004 έσπευσαν εν μια νυκτί και τους αναγνώρισαν με το συνταγματικό τους όνομα...

Για να δούμε και τί δήλωσε ο Πρωθυπουργός:

\"Ξεκάθαρη γραμμή στα εθνικά ζητήματα\"

Ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι το γειτονικό κράτος ξεκίνησε την πορεία του με σύνθετη προσωρινή ονομασία. Στη συνέχεια, τόσο με την αποδοχή προσωρινής ονομασίας, όσο και με την Ενδιάμεση Συμφωνία, αποδέχθηκε την ύπαρξη εκκρεμότητας σε ό,τι αφορά την ονομασία του και έτσι συμφώνησε να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα, προκειμένου να αναζητηθεί οριστική ονομασία, που να είναι κοινά αποδεκτή.

Στην ομιλία του, επανέλαβε τη βούληση της Κυβέρνησης να συμβάλλει στην προσπάθεια εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης με στόχο να αρθούν οι εκκρεμότητες που τραυματίζουν τις σχέσεις της καλής γειτονίας και τόνισε πως η ΠΓΔΜ οφείλει να κάνει τώρα τα βήματα που της αναλογούν ώστε να αποδείξει ότι πληροί όλα τα προαπαιτούμενα για την ένταξη της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.

Υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και τόνισε ότι η όποια απόφαση πρέπει να κυρωθεί από τον ελληνικό λαό και τη Βουλή. Επίσης, επέκρινε την υπουργό Εξωτερικών ότι έσπευσε να μιλήσει για σύνθετη ονομασία.

Στη δευτερολογία του, ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε ότι, όπως προκύπτει από δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων σχεδόν όλου του πολιτικού φάσματος, έχουν διαμορφωθεί σήμερα ισχυρές προϋποθέσεις ευρείας πολιτικής σύμπλευσης στο ζήτημα αυτό.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Κυβέρνηση ενημερώνει τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς εφόσον το ζητήσουν, ενώ η ΥΠΕΞ θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής μόλις τα κόμματα ορίσουν του εκπροσώπους τους.

Όσον αφορά την επικύρωση τυχόν συμφωνίας με τα Σκόπια, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Βουλή, απαντώντας έτσι σε αιτήματα για δημοψήφισμα.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, \"στα εθνικά ζητήματα ορίσαμε μια καθαρή, μια ξεκάθαρη γραμμή. Τη γραμμή αυτή την ακολουθούμε, με συνέπεια και συνέχεια. Και από τη γραμμή αυτή δεν κάνουμε πίσω. Το είπαμε και το λέμε, σε κάθε κατεύθυνση\" και πρόσθεσε ότι δεν ωφελεί ο λαϊκισμός.

\"Έχουμε κάνει τα βήματα εκείνα τα οποία δείχνουν ότι είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα\" δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στο θέμα των Σκοπίων και σημείωσε ότι έχουμε πει μια πολύ απλή αλήθεια που γίνεται ευρέως κατανοητή ότι οι σχέσεις καλή συμμαχίας προϋποθέτουν σχέσεις καλής γειτνίασης.


Εκκλήσεις για εξεύρεση λύσης

\"Το θέμα της ονομασίας δεν είναι αξεπέραστο\", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις που διετύπωσε ο Νίκολας Μπέρνς. \"Εκκρεμούν κάποια ζητήματα σε ότι αφορά την Ελλάδα, είπε. Ενθαρρύνουμε την Ελλαδα, ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, να εργασθεί για να λυθούν όποια θέματα εξακολουθούν να υφίστανται με την ΠΓΔΜ.

Η Αθήνα πάντως διαμηνύει σε φίλους και συμμάχους ότι στόχος είναι η αμοιβαία αποδεκτή λύση και η υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει ομολόγους της χωρών μελών του ΝΑΤΟ για την προθέσεις της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα αν τα Σκόπια δεν εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία. Το θέμα των Σκοπίων θα είναι στο επίκεντρο της επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη την ερχόμενη εβδομάδα στο Βουκουρέστι, όπου τον Απρίλιο θα γίνει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τα Σκόπια πάντως την ίδια ώρα εμμένουν στις θέσεις τους. Ο Πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε πως η χώρα θέλει να βρεθεί λύση, ώστε να μην αποκαλείται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. \"Η χώρα μας δεν θα δεχθεί στις συνομιλίες, εκβιασμούς, χρονοδιαγράμματα και λύσεις που θα επιβληθούν\", είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ιδιωτικής φύσεως χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την επίσκεψή του στα κατεχόμενα της Κύπρου, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Κλιούσεφ, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις για την επέτειο ανακήρυξης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.


news.ert.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο ειδικός μεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Σκόπια τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου.

Ο λόγος της επίσκεψης του θα έχει να κάνει με τις τρέχουσες συζητήσεις όσον αφορά το θέμα του ονόματος.

πηγή: Α.Π.Ε   news.ert.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο ειδικός μεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Σκόπια τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου.

Ο λόγος της επίσκεψης του θα έχει να κάνει με τις τρέχουσες συζητήσεις όσον αφορά το θέμα του ονόματος.

πηγή: Α.Π.Ε   news.antenna.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Νέα πρόκληση των Σκοπίων

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για την αλλαγή των πινακίδων των οχημάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι νέες πινακίδες θα χρησιμοποιούνται μετά το νέο έτος και σε αυτές επανέρχεται ο κωδικός ΜΚ, ενώ επιπλέον, σε κάθετη λωρίδα αμέσως μετά τον κωδικό, θα αναγράφεται στα αγγλικά \"Macedonia\".

Στο υπόλοιπο μέρος της πινακίδας θα αναγράφονται τα αρχικά της πόλης στην οποία είναι δηλωμένο το κάθε όχημα και ο αριθμός κυκλοφορίας.

Το θέμα της αλλαγής των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων της ΠΓΔΜ απασχολεί την πλειοψηφία των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, τα οποία εστιάζουν στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση αυτή της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, να προχωρήσει στην αλλαγή των πινακίδων των οχημάτων, επαναφέροντας τον κωδικό ΜΚ, και προσθέτοντας σε αυτές τη λέξη \"Macedonia\".
     
πηγή: Α.Π.Ε.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Υπέρ της σύνθετης ονομασίας ο Μπερνς

Υπέρ της σύνθετης ονομασίας στο θέμα των Σκοπίων τάχθηκε τώρα, εμμέσως πλην σαφώς, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς.

Μετά τη συνάντησή του με τη Ντόρα Μπακογιάννη, την Πέμπτη, στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων οφείλει να συναντηθεί με την Ελλάδα \"στα μισά της διαδρομής\" και να δείξει ευαισθησία στις ελληνικές ανησυχίες.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε σε εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγμάτευση, με αυτό το πνεύμα αναμένουμε τις προσεχείς ημέρες στην Αθήνα τον κ. Νίμιτς, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

πηγή: Ant1
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Νέες συνομιλίες Νίμιτς

Για λύση στο Σκοπιανό



Αρχίζει τη Δευτέρα η νέα πρωτοβουλία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο Σκοπιανό. Αύριο ο κ. Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ και την Τετάρτη την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, ζητούν από την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να ενθαρρύνει τα Σκόπια να συμφωνήσουν με την Ελλάδα σε μία κοινά αποδεκτή ονομασία.


Ανάγκη για \"καθαρές λύσεις\"

\"Η στιγμή είναι τώρα\" για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα των Σκοπίων \"Ουτρίνσκι Βέσνικ\", που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου.

Η κ. Μπακογιάννη τονίζει την ανάγκη για \"καθαρές λύσεις\" στο ζήτημα της ονομασίας, \"εύκολα κατανοητές απ' όλους τους λαούς της περιοχής και του κόσμου\" και χαρακτηρίζει λανθασμένη τη λογική που λέει ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στο θέμα αυτό.

Σημειώνει πως η Ελλάδα δεν αρνείται τη συμπερίληψη του όρου \"Μακεδονία\" στο όνομα του βόρειου γείτονά της και επιζητεί μια σύνθετη ονομασία που θα είναι διακριτή.

Όπως χαρακτηριστικά λέει η υπουργός, \"η Ελλάδα δεν έχει περιχαρακωμένες θέσεις\" και αναζητά μια κοινά αποδεκτή λύση, αποδεχομένη ότι αυτή θα είναι στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας.

Καλεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ύστερα από αυτό το πολύ σημαντικό για την Ελλάδα βήμα, να κάνει το δικό της αντίστοιχο βήμα για την εξεύρεση λύσης.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, η κ. Μπακογιάννη επαναλαμβάνει τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να στηρίζει την πορεία αυτή των γειτονικών της χωρών, υπογραμμίζοντας πως αυτή η πολιτική ακολουθείται χωρίς εξαιρέσεις.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι η ελληνική πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι θα πεισθούν, όπως λέει, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτής της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΓΔΜ, δεν αφαιρεί αλλά προσθέτει.


Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Νέα πρόκληση από τα Σκόπια

Στο δρόμο της αδιαλλαξίας και των προκλήσεων συνεχίζουν να βαδίζουν τα Σκόπια που το βράδυ της Πέμπτης προχώρησαν σε νέα προκλητική συμπεριφορά.

Οι αρχές της χώρας δεν επέτρεψαν με αστείες προφάσεις στην Εθνική μας ομάδα σκοποβολής αεροβόλου όπλου να περάσει στη Σερβία, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή συνάντηση. Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, η ελληνική ομάδα αναγκάστηκε να αλλάξει δρομολόγιο και να πάει μέσω Βουλγαρίας.

\"Τα Σκόπια συνεχίζουν να ακολουθούν την αδιάλλακτη στάση τους\", σχολιάζουν από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.
δημιουργία:


πηγή: Ant1
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Κουμουτσάκος για Τουρκία και Σκόπια

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στην Κομοτηνή κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως γεγονότα όπως αυτά της Θράκης, βεβαίως λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό ενός ταξιδίου όπως εκείνο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, όμως δεν θα ακυρώσει την προσπάθεια επικοινωνίας και διάλογου.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σοβαρά και ουδείς περιμένει ότι θα λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται βάθος χρόνου.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, και πως ότι κάνει για τη μειονότητα το κάνει γιατί είναι σωστό και πρέπει, και αυτό δεν έχει να κάνει με την Τουρκία.

Όσον αφορά το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα καταλήξουν, τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και δεν γίνονται απλά για τη συζήτηση, γίνονται για να βρεθεί λύση.

Υπογράμμισε δε χαρακτηριστικά πως αν δεν βρεθεί λύση, η Ελλάδα θα βάλει βέτο, και το εννοεί.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Άνοιγμα διαλόγου από ΠΓΔΜ

Άνοιγμα για διάλογο έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφερόμενος στη συνέχεια των διαβουλεύσεων ανάμεσα στη χώρα του και την Ελλάδα, υπό την παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
«Μόνο με το διάλογο μπορούμε να πάμε μπροστά και να ξεπεραστούν τα προβλήματα» τόνισε ο Νίκολα Γκρούεφσκι και πρόσθεσε: «Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Ναι μεν έχουμε το μεγάλο πρόβλημα με την ονομασία, όμως είναι καλό να καθόμαστε και να συζητάμε, να ακούσουν κι εμάς, τη δική μας θέση, τις δικές μας ιδιαιτερότητες, τη δική μας οπτική για το θέμα αυτό. Δεν είναι καλό να γίνεται αυτό μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των θεσμικών οργάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Γκρούεφσκι.

Σημειώνεται ότι το επόμενο βήμα της διαπραγμάτευσης θα λάβει χώρα τον προσεχή Ιανουάριο στα Σκόπια με οικοδεσπότη τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι. Στη συνέχεια θα επαναληφθεί στην Αθήνα, με οικοδέσποινα την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

Αντόνιο Μιλόσοσκι

«Οι νέες ιδέες που καταθέσαμε στον κ. Νίμιτς κατά την τελευταία μας συνάντηση στα Σκόπια, κινούνται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, διότι είναι φανερό ότι λείπει κάτι τέτοιο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Α. Μιλόσοσκι σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Free Europe.

Ο κ. Μιλόσοσκι επεσήμανε ότι «είναι μεν γνωστές οι θέσεις των δύο πλευρών για το ζήτημα της ονομασίας, όμως απουσιάζουν τακτικότερες επαφές, οι οποίες μπορούν να εμπεδώσουν κλίμα εμπιστοσύνης σε πολιτικό επίπεδο».

Πρότεινε, επίσης, να πραγματοποιούνται συναντήσει σε επίπεδο ηγεσίας των δύο χωρών τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο «ανεξαρτήτως αν τα ανοιχτά προβλήματα ξεπεραστούν ή όχι».

Αδαμάντιος Βασιλάκης

Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, τέως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη και εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το όνομα, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 50 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει και θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Εάν θα είναι σύντομα, αύριο ή μεθαύριο, δεν μπορώ να το πω» είπε ο κ. Βασιλάκης.

Λουκάς Βελιδάκης

www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

Ντρίμπλα Σκοπίων για Βόρεια Μακεδονία, περιορισμένης χρήσης...


«Προτάσεις» προς εξέταση από την ελληνική πλευρά, με επίκεντρο τη μεταφορά της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Μιλόσοσκι.


Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, ο κ. Μιλόσοσκι παρουσίασε στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς αλλά και σε εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δύο προτάσεις που αφορούν την άμεση διαπραγμάτευση των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με αυτές:

* Θα διεξάγονται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο. Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα συναντιούνται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια.

* Θα σχηματιστεί μια μικτή επιτροπή των δύο χωρών για την εξέταση εκπαιδευτικών και ιστορικών ζητημάτων. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Οι προτάσεις αυτές κινούνται στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου για τον καθορισμό της ονομασίας, με την οποία θα αποκαλεί η Ελλάδα την ΠΓΔΜ, χωρίς να επηρεάζεται η συνταγματική ονομασία που, κατά την ΠΓΔΜ, θα είναι η επίσημη διεθνής ονομασία.

Εν τω μεταξύ έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν δημοσιεύματα των ΜΜΕ των Σκοπίων, σύμφωνα με τα οποία οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες πρότειναν στον πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι να συμβιβαστεί με την ονομασία «Νέα Μακεδονία».

Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι διευκρίνισε ότι έγινε αναφορά στο πώς θα λυθεί το πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέμειναν ότι τα Σκόπια πρέπει να καταλήξουν σ\' έναν συμβιβασμό για το θέμα του ονόματος και πρότειναν μια σειρά σύνθετων ονομασιών, όπως Νέα Μακεδονία, Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια, Ανω Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Γκεοργκίεφσκι, πάντως υποστήριξε την κατάληξη στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας: «Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες πως οι Ελληνες είναι έτοιμοι να αποδεχτούν την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, που σημαίνει πως η Μακεδονία θα διατηρήσει τη συνταγματική ονομασία της στις διμερείς συμφωνίες, ενώ η αλλαγή της ονομασίας θα αφορά τις σχέσεις της με τους διεθνείς οργανισμούς, αυτή η ονομασία θα πρέπει να είναι Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε, σημειώνοντας επίσης ότι αυτή είναι η ιδανικότερη ευκαιρία που έχει δοθεί στην ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια και δεν θα πρέπει να χαθεί.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/12/2007

Μαρκήσιος de Karampa

«ΌΧΙ» του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

Συνοδος ΝΑΤΟ - ΒρυξελλεςΑρνητική είναι η έκθεση της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας για την προοπτική της εισόδου των Σκοπίων στον διεθνή οργανισμό.

Στην έκθεση του NATO γίνεται αναφορά στο θέμα της ονομασίας της, και επισημαίνεται πως η διαιώνιση της εκκρεμότητας για το όνομα δεν συμβάλλει στη δημιουργία καλών σχέσεων γειτονίας, και κατ επέκταση στην υποψηφιότητα ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Επίσης αναφέρεται στην έκθεση πως διαπιστώνονται και αδυναμίες στην εσωτερική πολιτική κατάσταση και τη λειτουργία της FYROM.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Εσωτερικές διαφοροποιήσεις στα Σκόπια

Να αποδεχτούν τις προτάσεις του κ. Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας κάλεσε τα Σκόπια ο πρώην πρωθυπουργός και ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

Σε άρθρο του πρώην πρωθυπουργού σε εφημερίδα των Σκοπίων, κατηγορεί την κυβέρνηση της χώρας για αδυναμία αναφορικά με την προώθηση της ευρωατλαντικής ατζέντας της χώρας.

Μάλιστα, στο άρθρο του χαρακτηρίζει \"ηλίθια\" την απόφαση της χώρας του να μετονομαστεί το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε \"Μέγας Αλέξανδρος\".
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

ρωμηός

Ντρίμπλα ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ υπέρ Σκοπίων


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ


Με την Ουάσιγκτον να κινεί τα νήματα, εντείνεται η διπλωματική δραστηριότητα στο παρασκήνιο, με στόχο την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., παρακάμπτοντας τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας.


Η πρωτοβουλία των Αμερικανών βρίσκεται σε εξέλιξη, η σλοβενική προεδρία στην Ε.Ε. ετοιμάζει το έδαφος για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Σκοπίων και στην έδρα του ΝΑΤΟ άρχισε η συζήτηση για την τελική διαμόρφωση της έκθεσης προόδου της ΠΓΔΜ...

Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει να εξετάζει την τελευταία πρόταση των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει την πρόσκληση των Σκοπίων να ενταχθούν στη Συμμαχία με την ονομασία ΠΓΔΜ και τη συναίνεση των Αθηνών, αλλά με προϋπόθεση την οριστικοποίηση της ένταξης ύστερα από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η πρόταση αυτή αποτελεί καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία και δεν εντάσσεται σε κανένα ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό, ούτε έχει γίνει σχετική συζήτηση στην έδρα της Συμμαχίας. Βέβαια, όλες οι αντιπροσωπείες είναι ενήμερες για την πρωτοβουλία αυτή και απλώς περιμένουν την απάντηση των Σκοπίων στην Ουάσιγκτον, από την οποία εξαρτάται αν θα δοθεί συνέχεια σε ΝΑΤΟϊκό πλέον επίπεδο.

Αναμονή Αθήνας

Η Αθήνα βρίσκεται και αυτή σε στάση αναμονής, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά της αμερικανικής πρότασης. Πάντως, επιθυμεί να αποφύγει την άσκηση βέτο, το οποίο θα δημιουργήσει βαρύ κλίμα εναντίον της στη Συμμαχία, έχοντας να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ δεν είναι Ε.Ε...

Τα Σκόπια από την πλευρά τους, τα οποία επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με το όνομα ΠΓΔΜ, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος εργάζεται υπέρ τους και στη συνέχεια δεν θα έχουν παρά να μετρούν τις αναγνωρίσεις με τη συνταγματική τους ονομασία, έχουν ένα κέρδος εάν αποδεχθούν την αμερικανική πρόταση. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνησή τους θα μπορέσει να πει ότι πέρασε το κατώφλι της Συμμαχίας και πήρε την πρόσκληση για ένταξη χωρίς καμία υποχώρηση στο θέμα του ονόματος. Στη συνέχεια, όμως, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Βέβαια, στηρίζονται στη βοήθεια της Ουάσιγκτον...

Στο μεταξύ, άρχισαν προχθές στη Συμμαχία οι συζητήσεις στην πολιτική επιτροπή επί των σχεδίων εκθέσεων προόδου των υποψήφιων χωρών (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κροατία). Οι εκθέσεις θα πρέπει να διαμορφωθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα βρεθούν για έγκριση στο τραπέζι των ΥΠΕΞ που θα συνέλθουν στις αρχές Μαρτίου.

Το σχέδιο έκθεσης για την ΠΓΔΜ περιλαμβάνει αναφορά για την ανάγκη επίλυσης του θέματος της ονομασίας και την αποφυγή προκλήσεων και επισημαίνει τις πολλαπλές ελλείψεις της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Γενικά θεωρείται ευνοϊκό για τις ελληνικές θέσεις, αλλά η απόφαση για την ένταξη των Σκοπίων θα είναι καθαρά πολιτική και εξαρτάται και από τη βούληση των ΗΠΑ.

Στην κοινοτική σκακιέρα, η σλοβενική προεδρία άρχισε τις βολιδοσκοπήσεις στους εταίρους, με σκοπό να προτείνει αρχές Φεβρουαρίου τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Η Αθήνα είναι ενήμερη των κινήσεων της Λιουμπλιάνας και αναμένεται να αντιδράσει, θέτοντας βέτο. Βρισκόμαστε, όμως, στην αρχή του παιχνιδιού...




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/01/2008

Μαρκήσιος de Karampa

Ισορροπιστές ΝΑΤΟ και ΕΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ


Με διπλωματικούς σχοινοβάτες μοιάζουν ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι δεν έχει ρόλο στην εξεύρεση λύσης και η ΕΕ εύχεται να καταλήξουν σε αμοιβαία λύση οι δύο πλευρές.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα των Σκοπίων, Ουτρίνσκι Βέσνικ, τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει εδώ ρόλος για το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Οπωσδήποτε, το ζήτημα της ονομασίας είναι σημαντικό και σε κάποια φάση, θα έλεγα όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα, πρέπει να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα αυτό. Γνωρίζετε, ωστόσο, ότι γι\' αυτό υπεύθυνος είναι ο κ. Νίμιτς και όχι εγώ».

Εκ μέρους της ΕΕ ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, σημειώνει σε συνέντευξη του σε περιοδικό της γειτονικής χώρας ότι «μία λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας θα διευκόλυνε την διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ».

Ο κ. Σολάνα σημειώνει: «Οπωσδήποτε το ζήτημα αυτό είναι σημαντικό και για την Ελλάδα, αλλά και για την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, οι συνομιλίες εισέρχονται στη φάση των εντατικότερων προσπαθειών και συναντήσεων και πράγματι ευελπιστώ ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Οι νέες προσπάθειες οι οποίες αυτή τη στιγμή διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δίνουν την εντύπωση πως μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε αμοιβαία λύση».

Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μία συμφωνηθείσα λύση θα έχει τη στήριξη της ΕΕ, καθώς και της ευρύτερης Διεθνούς Κοινότητας και ότι αυτή θα διευκολύνει τη διαδικασία της ένταξης στην Ένωση».

Λουκάς Βελιδάκης

www.cosmo.gr
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»

Μαρκήσιος de Karampa

Απευθείας συνομιλίες για την ονομασία

Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ των δυο μερών, στις 21 Ιανουαρίου, στην Οχρίδα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Νίμιτς, οι συνομιλίες, στις οποίες θα δοθεί έμφαση στο \"θέμα της ονομασίας\" και στα σχετικά ζητήματα, θα ανοίξει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μιας σειράς συναντήσεων που είχε ανακοινώσει ο κ. Νίμιτς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή τον περασμένο μήνα.

\"Εάν πραγματοποιηθεί πρόοδος, ο επόμενος γύρος θα διεξαχθεί στην Ελλάδα\", τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν \"απευθείας διαπραγματεύσεις\" στην περιοχή, καθώς συνήθως διεξάγονται στη Νέα Υόρκη.

www.antenna.gr   πηγή: Α.Π.Ε.
«Ἒπου Θεῷ, ὃρκῳ μἠ χρῶ, τέχνη χρῶ, ἐπί ρώμῃ μή καυχῶ, βίας μή ἒχου, εὐτυχίαν εὒχου, κακίας ἀπέχου, παιδείας ἀντέχου..»