News:

Η Συνευωχία ξανά στο Διαδίκτυο

Main Menu

«Ιερά» μπιλιετάκια από Μαϊάμι

Started by ρωμηός, 03 September, 2007, 11:34:50 AM

Previous topic - Next topic

ρωμηός

«Ιερά» μπιλιετάκια από Μαϊάμι


Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ


 
Εξευτελιστικό θεώρησαν πολλοί ιεράρχες το ποσό των 500.000 ευρώ που διέθεσε η Εκκλησία για τους πυροπαθείς, με εντολή αρχιεπισκόπου, που απουσιάζει στο Μαϊάμι. Επίσης, αντιδρούν και για το γεγονός ότι η Εκκλησία επέλεξε να ανοίξει δικό της λογαριασμό, αγνοώντας τη συλλογική προσπάθεια που γίνεται απ\' όλους τους Ελληνες, μ\' έναν ενιαίο αριθμό όπου μπορούν να καταθέτουν τις προσφορές τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές, και κατόπιν έσωθεν πιέσεων, η προσφορά της Εκκλησίας διπλασιάσθηκε.

* Αυτό ήταν και το πρώτο σύννεφο που εμφανίστηκε πριν από την Ιερά Σύνοδο που συνέρχεται αύριο. Πολλοί ιεράρχες ήδη αντιδρούν στην επιμονή του Χριστόδουλου ή κάποιων συνεργατών του να φανεί ότι ο αρχιεπίσκοπος κάνει κουμάντο και από την Αμερική.

* «Δεν μπορεί να διοικεί με μπιλιετάκια», ήταν η παρατήρηση ιεράρχη, που προτίθεται να θέσει το θέμα στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

* Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος δήλωσε στην «Κ.Ε.»: «Οι ιεράρχες ενδεχομένως θα σεβαστούν κάποιες επιθυμίες του αρχιεπισκόπου διότι τον σέβονται ως ασθενή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοήσουμε το συνοδικό σύστημα».

* Μητροπολίτες έχουν φτάσει στο σημείο να διερωτώνται αν πήρε άδεια ο αρχιεπίσκοπος από τη Σύνοδο. Κι αυτό, λένε, είναι σημαντικό, διότι έχει επιπτώσεις στη νομιμότητα των αποφάσεων που θα λαμβάνει η Σύνοδος κατά την απουσία του.

Ο χειρότερος φόβος τους, όπως λένε, είναι να κυβερνούν οι συνεργάτες του αρχιεπισκόπου εν ονόματί του. «Δεν μπορεί \"λένε\" να παίζουμε κουκλοθέατρο μέσα στην Ιερά Σύνοδο, όπου κάποιο \"αόρατο\" χέρι, το οποίο υποτίθεται ότι είναι του αρχιεπισκόπου, θα κινεί τα νήματα».

* Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος φεύγοντας άφησε «κλειστούς φακέλους» με οδηγίες για τη διευθέτηση διαφόρων θεμάτων σύμφωνα με τις δικές του θελήσεις:

* Η πρώτη μάχη για τη «σκιώδη διακυβέρνηση του Μαϊάμι», όπως χαρακτηρίζουν αυτή την κατάσταση μητροπολίτες, θα δοθεί για τη συγκρότηση των συνοδικών επιτροπών, για τις οποίες, ο αρχιεπίσκοπος έχει αφήσει φάκελο ορίζοντας ποιοι θα τεθούν επικεφαλής.

Ηδη γνωρίζουν -όπως λένε- ότι, για παράδειγμα, στην Επιτροπή Διορθοδόξων Σχέσεων θα τοποθετηθεί ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ενώ στην Επιτροπή Νομοκανονικών, ο Ιωαννίνων Θεόκλητος. Στην επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος, μια θέση, όμως, που θα διεκδικήσει και ο Ζακύνθου Χρυσόστομος.

* Η συντριπτική πλειοψηφία των ιεραρχών δηλώνει, πάντως, ότι αν ο αντιπρόεδρος της συνόδου επιχειρήσει να ανασύρει από τους φακέλους εντολές Χριστόδουλου, τότε κανένας δεν πρόκειται να το ανεχθεί, έστω και αν κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για ασέβεια στο πρόσωπο και στην ασθένεια του αρχιεπισκόπου.




ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 02/09/2007

ρωμηός

ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ με μέλη της κυβέρνησης


Από το Μαϊάμι βλέπει σχέδιο


Για δεύτερη φορά ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ευθυγραμμιζόμενος με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, θεωρεί τις φωτιές μέρος ενός σχεδίου που αποβλέπει στην πολιτική αποσταθεροποίηση.


 
Για πρώτη φορά ο αρχιεπίσκοπος από το Μαϊάμι μίλησε για την ύπαρξη σχεδίου σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα». Από την Κυριακή στο σάιτ της Εκκλησίας προβάλλεται ένα βίντεο όπου ο αρχιεπίσκοπος μιλώντας από τον Αγιο Δημήτριο του Μαϊάμι, πριν από μία εβδομάδα, εμφανίζεται να επαναλαμβάνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τη θεωρία του σχεδίου αποσταθεροποίησης.

Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο, αυτό που έγινε, δηλαδή οι πολλές πυρκαγιές, «πείθει κάθε λογικό άνθρωπο ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό το περιστατικό, αλλά ότι εντάσσεται μέσα σ\' ένα ευρύτερο σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας μας ίσως κι εν όψει των εκλογών που έρχονται ύστερα από λίγες ημέρες». Και ενώ ο αρχιεπίσκοπος προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του, κατά τη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την περασμένη Παρασκευή διαπιστώθηκε ότι για τη μετάβασή του στο Μαϊάμι δεν είχε λάβει όπως όφειλε άδεια. Αυτό, σύμφωνα με μητροπολίτες, μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους: Μπορεί να θεωρεί ο αρχιεπίσκοπος ότι δεν οφείλει να λαμβάνει άδικα της Ιεράς Συνόδου ή θέλει να δηλώνει την παρουσία του στις συνεδριάσεις της Συνόδου θέτοντας θέματα ενώ απουσιάζει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νέα απόφασή της, η Ιερά Σύνοδος θα προσφέρει επιπλέον 500.000 ευρώ βοήθεια στους πυρόπληκτους, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στο 1.000.000 ευρώ .




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/09/2007

ρωμηός

Ζακύνθου Χρυσόστομος

«Μπορούμε και χωρίς τον Μάο»

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

 

Την απόφασή τους να μη δεχθούν την «εξ αποκαλύψεως» αλήθεια που θα τους στέλνει ο Χριστόδουλος από το Μαϊάμι εκφράζουν στη συντριπτική πλειονότητά τους οι ιεράρχες, θεωρώντας ότι πάνω και από το σεβασμό στο πρόβλημα υγείας του αρχιεπισκόπου είναι το συνοδικό σύστημα.

Δύο συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου χωρίς τον αρχιεπίσκοπο, ήταν αρκετές για να διαπιστωθεί η βούληση των μητροπολιτών να μη δεχθούν εντολές εξ Αμερικής.

Ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, μέλος της νέας σύνθεσης της Ιεράς Συνόδου, είναι κατηγορηματικός:

*«Είναι γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος είναι ηγετική φυσιογνωμία. Επειδή, όμως, στη Σύνοδο υπάρχει η συλλογική ευθύνη, δεν στερείται της δυνατότητας διοίκησής της η Εκκλησία. Ο πρόεδρος (σ.σ.: ο μητροπολίτης Κρήνης Προκόπιος) χειρίζεται έτσι τα θέματα που τηρεί τις ισορροπίες. Μπορώ να σας πω ότι τώρα υπάρχει ένα άλλο πνεύμα. Πιο ελεύθερο. Αν και φοβάμαι ότι το \"πνεύμα του Μάο\", δηλαδή του αρχιεπισκόπου, διέπει τις κινήσεις ορισμένων που έχουν τον φόβο ότι μπορεί να μάθει κάτι ο αρχιεπίσκοπος εκεί που βρίσκεται. Ομως εγώ δεν έχω σχέση με τον Μάο. Σέβομαι τον αρχιεπίσκοπο, αλλά πάνω απ\' όλα είναι η Εκκλησία και η Σύνοδος. Οταν ήταν παρών ο αρχιεπίσκοπος, όποιο θέμα και εάν έφερνε, μπορούσαμε να το συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε και εντέλει να γίνει κάτι άλλο απ\' αυτό που είχε προτείνει. Εάν, όμως, δεν είναι μπροστά, δεν μπορούμε να συζητήσουμε μαζί του. Ετσι, δεν μπορούμε να ζήσουμε με το πνεύμα του Μάο. Γιατί σκεφθείτε να κρατήσει το πρόβλημα υγείας του -ο μη γένοιτο- για δύο χρόνια. Τι θα γίνει τότε;»

*Ο Ζακύνθου επιθυμούσε να καταλάβει τη θέση του εκπροσώπου τύπου της Ιεράς Συνόδου, ωστόσο τη θέση πήρε ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο οποίος, μάλιστα, στις πρώτες δηλώσεις διαφοροποιήθηκε από την άποψη Χριστόδουλου περί οργανωμένου σχεδίου για τις πυρκαγιές.

«Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης», απαντά ο Ζακύνθου, «επιθυμούσε και ζήτησε από τον αρχιεπίσκοπο τη θέση του εκπροσώπου τύπου. Ο αρχιεπίσκοπος του έδωσε αυτή τη χαρά. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, όμως, δεν του την ανταπέδωσε. Αντίθετα, από την πρώτη του δήλωση φρόντισε να διαφοροποιηθεί».

«Εκανε λάθος»

*Ο Χρυσόστομος αρνήθηκε να αποδεχθεί την πρόταση του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, που του παραχώρησε τη θέση του ως επικεφαλής της επιτροπής των διαχριστιανικών σχέσεων, αλλά και κάθε άλλη πρόταση ανάληψης καθηκόντων σε συνοδικές επιτροπές, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή του, «στο διαμοιρασμό εξουσιών εκ του μακρόθεν».

*Ο ίδιος ιεράρχης σχολιάζει με δηκτικό τρόπο τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου περί δήθεν σχεδίου εμπρησμών.

«Είναι αδόκιμες οι δηλώσεις του», τονίζει και προσθέτει: «Με όλο το σεβασμό στο πρόβλημα της υγείας του, ο αρχιεπίσκοπος έκανε ήδη το λάθος να στηρίξει αυτό το πρόβλημα στο φυλακτό του Καραμανλή, πράγμα που δεν ταιριάζει σ\' έναν αρχιεπίσκοπο».

*Στις δύο συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου αντιμετωπίσθηκαν, κυρίως, υπηρεσιακά θέματα. Τι θα γίνει όμως, αν όμως παρουσιαστεί κάτι πιο σοβαρό και υπάρξουν εντάσεις;

«Κάποια στιγμή, θα καταλάβουν όλοι ότι τα θέματα δεν περιμένουν. Ο αρχιεπίσκοπος τελεί εν αδεία και το συμπαριστάμεθα όλοι με τις προσευχές μας. Αλλά θα διοικεί η Σύνοδος και όχι το Μαϊάμι. Οι δύο αυτές συνεδριάσεις έδειξαν ότι μπορούμε να διοικούμε την Εκκλησία και χωρίς τον αρχιεπίσκοπο, αρκεί να επιδείξουμε σοβαρότητα».

*Συμφωνεί ο Χρυσόστομος με τους χειρισμούς στο θέμα της συμπαράστασης προς τους πυροπαθείς;

«Επειδή η Εκκλησία λειτουργεί συνοδικά, κανείς δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό. Μετά τη δισκοφορία που θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου, θα δούμε και τα γενικότερα οικονομικά της Εκκλησίας και θα επανέλθουμε με διορθωτικές κινήσεις».

*Οταν ο αρχιεπίσκοπος μπήκε τον Ιούνιο στο νοσοκομείο, άρχισαν κάποιες παρασκηνιακές κινήσεις διαδοχής. Αυτές συνεχίζονται, άραγε;

«Δεν υπάρχουν κινήσεις τώρα. Ισως γιατί ντρέπονται. Υπάρχει σεβασμός στο πρόσωπο του αρχιεπισκόπου. Στην αρχή, όμως, δεν υπήρξε. Αντίθετα, διαπιστώσαμε διαδοχολογία, στα πρότυπα του 1992-93, όταν εκδηλώθηκε η ασθένεια του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Θέλω να τονίσω ότι οι ιεράρχες θα επιδείξουν τον ανάλογο σεβασμό. Ας το πράξουν όμως και εκείνοι οι οποίοι ευεργετήθηκαν απ\' αυτόν και οι οποίοι, μέχρι στιγμής, φοβάμαι πως δεν τον έχουν επιδείξει».



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 09/09/2007
Δεν ανοίγουν τους φακέλους απ\' το Μαϊάμι

 

Το πνεύμα του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πλανάται πάνω από το Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη, αν και βρίσκεται μίλια μακριά από την Αθήνα, αναμένοντας το μόσχευμα για να υποστεί την επέμβαση που τοποθετείται μετά τις 16 Σεπτεμβρίου.

*Οι ιεράρχες συνήλθαν πρώτη φορά από το 1998 χωρίς το Χριστόδουλο. Ο αντιπρόεδρος μητροπολίτης Κρήνης Προκόπιος, κατά γενική ομολογία, χειρίσθηκε σωστά και ισορροπημένα, αυτές τις ημέρες, τα θέματα και ιδιαίτερα το ακανθώδες ζήτημα της τοποθέτησης των επικεφαλής των Συνοδικών Επιτροπών.

Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν κατ\' επιθυμία του αρχιεπισκόπου, παρά τις δυσαρέσκειες και τις πικρίες. Ωστόσο, κανένας δεν πιστεύει ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο να αποδέχονται όλοι οι ιεράρχες τις επιθυμίες του Χριστόδουλου οι οποίες θα έρχονται από το Μαϊάμι.

*Είναι ενδεικτική η συμπεριφορά του πνευματικού αδελφού του Χριστόδουλου, του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου. Ο ιεράρχης, αποστασιοποιημένος εδώ και καιρό από τις επιλογές του αρχιεπισκόπου, εξακολουθεί να τηρεί την ίδια στάση. Ηταν, μάλιστα, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι συνηγόρησε υπέρ του Ζακύνθου για τη θέση του εκπροσώπου τύπου, ενώ προσφέρθηκε να του παραχωρήσει τη δική του θέση ως επικεφαλής των Διαχριστιανικών Σχέσεων, που είναι ένα είδος υπουργού Εξωτερικών.

*«Κλειστοί φάκελοι» που περιέχουν επιθυμίες και εντολές του Χριστόδουλου, όπως λένε οι ιεράρχες, δεν πρόκειται να ανοίξουν. Και αυτές τις δύο ημέρες απέδειξαν ότι μπορούν να προχωρήσουν και σε «σκληρές» αποφάσεις όπως ο «αφορισμός» του ηγουμένου Σπυρίδωνα της Μονής Μεταμορφώσεως στην Ναύπακτο, ο οποίος επί χρόνια ηγούμενος όχι μόνο αγνοούσε τον μητροπολίτη της περιοχής Ιερόθεο, αλλά πήγαινε κόντρα σ\' αυτόν, και επιπλέον αγνοούσε συστηματικά και τις συστάσεις της Συνόδου.

Χωρίς δισταγμό οι ιεράρχες τού επέβαλαν επιτίμιο ακοινωνησίας, χωρίς πολλές πολλές συζητήσεις ή διαφωνίες.

*Τα προβλήματα θα αρχίσουν -όπως λένε πολλοί αρχιερείς- αν η ασθένεια κρατήσει τον αρχιεπίσκοπο για πολύ καιρό μακριά από την Ελλάδα. Και κάποιοι άλλοι προσθέτουν:

«Εχουμε μπει σε μιαν άλλη εποχή. Οταν επιστρέψει ο αρχιεπίσκοπος, ενδεχομένως θα θεωρήσει εαυτόν ως κεχρισμένο ζωντανό θαύμα του Θεού και ενδεχομένως θα κινηθεί ανάλογα. Αυτό όμως και πάλι είναι κάτι που δεν πρόκειται να ανεχθούμε».


ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 09/09/2007

ρωμηός

Αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Τελικά επιβλήθηκε επιτίμιο ακοινωνησίας στον π. Σπυρίδωνα Λογοθέτη, που έγινε \"αντάρτης\" απέναντι στον επίσκοπό του. Έχει χρόνια πολλά αυτά η υπόθεση. Επιτέλους παίρνει ένα δρόμο - όχι τον καλύτερο - αλλά τουλάχιστον ψαύονται οι πληγές και χορηγούνται τα φάρμακα προς ίαση της εκκλησιαστικής ενότητας.