Αποστολέας Θέμα: Θαλασσινά  (Αναγνώστηκε 1240 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Βασιλείου Μάριος

  • Συμποσιάρχης
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4799
    • Προφίλ
    • http://www.mariosv.gr/
Θαλασσινά
« στις: 19 Ιουνίου, 2007, 02:32:26 μμ »
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
--------------------------------------------------------------------------------

ΣΦΥΡΙΔΑ ΦΛΑΜΠΕ

ΥΛΙΚΑ
6 ΚΟΥΤ. ΣΟΥΠΑΣ ΞΥΔΙ
6 ΚΟΥΤ. ΣΟΥΠΑΣ ΟΥΖΟ
ΤΟΝ ΧΥΜΟ 2 ΛΕΜΟΝΙΩΝ
2 ΦΕΤΕΣ ΣΦΥΡΙΔΑ
ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΠΕΡΝΕΤΕ ΤΙΣ ΦΕΤΕΣ ΣΦΥΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΖΕΤΕ ΣΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ.
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ ΡΙΞΤΕ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΣ ΠΟΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΟ ΞΥΔΙ, ΤΟ ΟΥΖΟ, ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ.
ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ 2-3 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ

________________________________________________________________


ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 ΚΙΛΟ ΑΣΤΑΚΟΣ
100 ΓΡΑΜΜ.ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΜΙΚΡΟ
1 ΣΚΕΛΙΔΑ ΣΚΟΡΔΟ
150 ΓΡΑΜΜ. ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟΣ
2 ΦΛΙΤΖ. ΤΡΗΜΕΝΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
ΤΑΜΠΑΣΚΟ
1/2 ΚΙΛΟΥ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
ΑΛΑΤΙ, ΠΙΠΕΡΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΚΑΘΕΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΦΩΤΙΑ. ΟΤΑΝ ΚΟΚΚΙΝΙΣΕΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΙΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ, ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΑΠΛΑ ΝΑ ΜΑΡΑΘΟΥΝ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΪΝΤΑΝΟ, ΤΗΝ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΑΜΠΑΣΚΟ. ΣΙΓΟΒΡΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΦΩΤΙΑ.
ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΙΑΤΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ.

____________________________________________________________


ΠΑΣΤΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Σολομός χωρισμένος στην μέση και βγάζουμε το κόκαλο
2 κούπες αλάτι χοντρό
1 κούπα ζάχαρη
1 πορτοκάλι καθαρισμένο
1 Lime καθαρισμένο
1 λεμόνι καθαρισμένο
1 κουτ. Γλυκού πιπέρι
5-6 φύλα μέντα, άνηθο, βασιλικό, μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπλέντερ βάζουμε όλα εκτός του σολομό και τα χτυπάμε να γίνουν χυλός.
Σε ένα ταψί βάζουμε μια πετσέτα και στρώνουμε τον μισό χυλό στο μέγεθος του σολομού, βάζουμε τον σολομό με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω και από πάνω τον υπόλοιπο χυλό. Τυλίγουμε την πετσέτα από πάνω και βάζουμε μια βαριά επιφάνια στο μέγεθος του σολομού. Για 48 ώρες τον αφήνουμε με το βάρος να βγάλει τα υγρά του, μετά τον πλένουμε να φύγει ο χυλός και είναι έτοιμος.

___________________________________________________________________

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ.

Υλικά
1 χταπόδι φρέσκο 2 κιλά περίπου καλά παραγουλισμένο
1 κούπα κρασί λευκό αρετσίνωτο
1 κούπα ελαιόλαδο
πιπέρι
αλάτι(εάνχρειάζεται)/p> 1 κουτί ντομάτα ελαφρά συμπυκνωμένη (προαιρετικά)
1 κρεμμύδι μέτριο

Εκτέλεση
Βγάζουμε την σκούρα πέτσα από την κατσούλα και την πλάτη του χταποδιού και το κόβουμε σε κομμάτια 5-6 εκατοστά περίπου για να μαγειρευτεί με ευκολία.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε τα κομμάτια του χταποδιού χωρίς νερό. Αυτό θα αρχίσει να βγάζει τα υγρά του, -ανακατεύοντας το- και όταν τραβήξει τα υγρά που είχε βγάλει, τότε το σβήνουμε με κρασί.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο έως ότου μαραθεί ανακατεύοντας συνεχώς, τότε ρίχνουμε το λαδί και την τομάτα. (είναι το ίδιο νόστιμο και χωρίς ντομάτα).
Για να βράσει το χταπόδι και να μαλακώσει, (μια ώρα περίπου) ρίχνουμε όποτε χρειαστεί λίγο νερό και διατηρούμε πάντα τη φωτιά χαμηλή.
Όταν δέσει η σάλτσα του είναι έτοιμο. Συνοδεύεται με τηγανητές πατάτες. Σερβίρεται ζεστό.
Χωρίς στρουμφάκι, δεν γίνεται δουλειά εδώ μέσα!