Θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά και θα διαφωνήσω.
Δεν οριοθετούμε εμείς για το ποιος αξίζει και ποιος όχι να φοιτά στις εκκλησιαστικές σχολές. Σύμφωνοι η εκκλησιαστική εκπαίδευση είναι και για τους αδυνάτους. Υπήρξαν και υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι, κληρικοί και λαϊκοί που ενώ δεν έχουν την στοιχειώση εκπαίδευση, βιώνουν την παρουσία του θεού στη ζωή τους. Ένω άλλοι \"μορφωμένοι\" απέχουν από τον Θεό.
Απο την άλλη όμως το υπουργείο κάνει σε συνεργασία με την εκκλησία έναν νόμο και αναβαθμίζει τις εκκλησιαστικές σχολές. Δεν λέει στον αδύνατο μην έρχεσε, αλλά του λέει κάνε την προσπάθεια σου και αν δεν τα καταφέρεις υπάρχουν και εκκλησιαστικά Λύκεια, Ι.Ε.Κ κ.α. Αν ο νόμος δεν είναι σωστός δε θα το κρίνω εγώ , σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.
Όμως δεν σημαίνει πως επειδή δεν έχεις δυνατότητες, γίνε κληρικός πήγαινε και στην Ανωτάτη να μπεις στην Α μισθολογική κατηγορία και να πάρεις και σταυρό και που ξέρεις αύριο μεθαύριο ίσως γίνεις και Δεσπότης. Αυτό το πνεύμα είναι εκκλησιαστικό; Δηλαδή έχω δεν έχω την κλίση να γίνω κληρικός (και μιλώ για το τμήμα ιερατικών κλήσεων) θα γίνω για να ζήσω την οικογένεια μου, αλλά θα ήθελα και να πάω και στην πρώτη μισθολογική κατηγορία. Μη τα θέλουμε όλα δικά μας.
Φαντάζομαι πως οι αγράμματοι κληρικοί, που τότε μύριζαν λιβάνι, δεν θα είχαν ποτέ αυτή τη σκέψη.
Η Εκκλησία είναι για όλους, δεν μπορούν όμως όλοι να γίνουν κληρικοί.