O Δίας στις εντυπωσιακότερες εμφανίσεις του έως το 2022

Started by staboz, 20 September, 2010, 08:08:46 PM

Previous topic - Next topic

staboz

n.gr » Ειδήσεις 19 Σεπ. 2010
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231059688

Ουάσινγκτον

Αν δεν καταφέρετε να θαυμάσετε τον Δία αυτή την εβδομάδα, θα πρέπει να περιμένετε έως το 2022 για μια τόσο εντυπωσιακή εμφάνιση: Ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος πλησιάζει τη Γη σε ασυνήθιστα μικρή απόσταση και γίνεται το λαμπρότερο ουράνιο σώμα μετά τη Σελήνη.

Η Γη πλησιάζει τον Δία κάθε 13 μήνες όταν τον προσπερνά στην αιώνια κούρσα τους γύρω από τον Ήλιο. Δεδομένου όμως ότι οι τροχιές των πλανητών είναι ελλειπτικές και όχι απόλυτα κυκλικές, η ελάχιστη απόστασή τους μεταβάλλεται από ραντεβού σε ραντεβού.

Το βράδυ της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου, ο Δίας θα περάσει σε απόσταση 380 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και θα παραμείνει εξαιρετικά φωτεινός για αρκετές εβδομάδες. Είναι το κοντινότερο πέρασμα του πλανήτη από το 1963 και μέχρι το 2022, ανακοίνωσε η NASA.

Καθώς η Γη περνά αυτές τις ημέρες ανάμεσα στον Δία και τον Ήλιο, ο Δίας εμφανίζεται στον δυτικό ουρανό την ώρα της δύσης. Σταδιακά ανεβαίνει όλο και ψηλότερα και γύρω στα μεσάνυχτα εμφανίζεται στην κορυφή του ουράνιου θόλου, κατακόρυφα προς τα πάνω.

Όσοι έχουν ερασιτεχνικά τηλεσκόπια θα μπορέσουν να δουν την Κόκκινη Κηλίδα, μια καταιγίδα δύο φορές μεγαλύτερη από τη Γη που μαίνεται στον Δία εδώ και αιώνες. Θα μπορέσουν επίσης να δουν τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια που παρατήρησε πρώτος ο Γαλιλαίος: Ιώ, Γανυμήδης, Ευρώπη και Καλλιστώ.

Σε ασυνήθιστα μικρή απόσταση από τη Γη βρίσκεται αυτές τις ημέρες και ο Ουρανός, ο οποίος όμως θα παραμείνει δυσδιάκριτος με γυμνό μάτι, καθώς είναι τρεις φορές μικρότερος από τον Δία και απέχει πέντε φορές περισσότερο. Με ένα σχετικά μικρό τηλεσκόπιο, θα εμφανίζεται ως σμαραγδένια κουκκίδα σε απόσταση περίπου μίας μοίρας από τον Δία.

Δική μου χθεσινοβραδινή ψευτοφωτογράφιση:


Συγκριτικά μεγέθη:
http://4.bp.blogspot.com/_YzTW5bTNw30/St9UV3hTUvI/AAAAAAAAAVA/Z-2T1V9UoGI/s1600/F56.bmp

Ρωμ. ε΄6-10

Iaspis

Ἐντυπωσιακό! Τὰ τεράστια αὐτὰ μεγέθη τοῦ σύμπαντος, μόνον ὁ τεράστιος νοῦς τοῦ ἀνθρώπου μπορεῖ νά τά συλλάβη, γιατὶ νομίζω ὅτι τὰ ὑπερβαίνει τόσο,  ὅσο τὸ μέγεθος ποὺ τοὺς προσδίδει. Δηλαδὴ ἀπείρως!

Εὐχαριστούμε κ. Σταῦρο γιὰ τὴν «ψευτοφωτογράφιση»! Εἶναι ἐντυπωσιακή! Ὁ Δίας ...ἕνας τεράστιος κόκκος φωτὸς. Πρώτη φορὰ τὸν βλέπω ἒτσι...
Τοῦ δὲ πλήθους τῶν πιστευσάντων ἦν ἡ καρδία καὶ ἡ ψυχὴ μία, καὶ οὐδὲ εἷς τι τῶν ὑπαρχόντων αὐτῷ ἔλεγεν ἴδιον εἶναι, ἀλλ᾿ ἦν αὐτοῖς ἅπαντα κοινά. (Πραξ. δ\', 32-33)