Αποστολέας Θέμα: Αρτοι για αρτοκλασία και όχι μόνο  (Αναγνώστηκε 2245 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Heaven

  • Συνευωχήτης
  • **
  • Μηνύματα: 55
    • Προφίλ
Αρτοι για αρτοκλασία και όχι μόνο
« στις: 10 Σεπτεμβρίου, 2008, 02:39:13 πμ »
ΑΡΤΟΣ ΓΙΑ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ

Υλικά

  3 κούπες αλεύρι
  1/4 κουταλάκι αλάτι
  25 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή
  1/4 κούπας ζάχαρη
  1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη (σε σκόνη)
  1/2 κούπα γάλα χλιαρό
  1/4 κούπας βούτυρο σε κομματάκια
  1 αυγό
Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά στο μισό χλιαρό νερό και προσθέστε 2 - 3 κουταλιές αλεύρι. Ανακατέψτε το μίγμα μ\' ένα κουτάλι κι αφήστε το να σταθεί 10\' περίπου, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο και να κάνει φούσκες. Βάλτε σε μια λεκάνη το αλεύρι, ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε μέσα το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το λάδι, το αυγό, τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό και το γάλα. Ζυμώστε, παίρνοντας λίγο, λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να ενσωματωθεί όλα σε μια ζύμη απαλή κι ελαστική. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο χλιαρό νερό. Ζυμώστε 5\' - 10\', σκεπάστε την κι αφήστε τη σε ζεστό, υγρό μέρος 1 1/2 - 2 ώρες, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο. Χωρίστε τη ζύμη σε 5 μέρη και πλάστε στρογγυλά καρβελάκια. Βάλτε τα σε ταψάκια, σκεπάστε τα κι αφήστε τα ζεστό, υγρό μέρος 1 ώρα περίπου, να διπλασιασθούν σε όγκο. Χαράξτε την επιφάνεια μ\' ένα ξυράφι, σχηματίζοντας ένα σταυρό. Αλείψτε τη με ασπράδι αυγού ή γάλα και πασπαλίστε τη με σουσάμι. Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 20\' περίπου. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, αφήστε τα επάνω σε σχάρα, να κρυώσουν λίγο και πασπαλίστε τα με λίγη ζάχαρη άχνη.

Άρτος δίχως λάδι

Υλικά
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
Λίγο γλυκάνισο (προαιρετικά)


Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μιά λεκάνη 1 φλυτζ. χλιαρό νερό καί λυώνουμε τήν μαγιά.
Στήν συνέχεια προσθέτουμε αλεύρι να γίνει ένας πηχτός χυλός, τον σκεπάζουμε κι άφήνουμε σε ζεστό μέρος νά φουσκώσει. - Αφού φουσκώσει βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το αλεύρι και το ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε και το γλυκάνισο.
Ψήνουμε περίπου για 1 ώρα στους 180 C.