Επιτέλους και κάποιες αλήθειες... από χείλη επισήμων!

Started by ρωμηός, 03 July, 2007, 01:56:56 PM

Previous topic - Next topic

ρωμηός

Παπούλιας: Πρώτα να φύγει ο στρατός κατοχής

ΕΡΕΒΑΝ-ΑΡΜΕΝΙΑ
Της ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ

«Δεν μπορεί η Τουρκία να επιδιώκει την ένταξή της στην Ε.Ε. έχοντας έναν στρατό κατοχής, που φτάνει τις 35.000, σε μία χώρα-μέλος της Ε.Ε.».

 
Ο Κ. Παπούλιας με τον Αρμένιο ομόλογό του Ρ. Κοτσαριάν χθες στο Ερεβάν
Ηταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, σε ερώτηση Αρμένιου δημοσιογράφου για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η προεδρική κατηγορηματική δήλωση, που σχεδόν συμπίπτει χρονικά, με διαφορά λίγων ωρών, με τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, έγινε στο Ερεβάν, στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, όπου ο Κ. Παπούλιας πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος του προέδρου της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν.

Συνοδεύεται από τους υφυπουργούς Εξωτερικών Θ. Κασσίμη και Αμύνης Ι. Λαμπρόπουλο.

Αριστες σχέσεις

Μετά την κατ\' ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων και των μελών των δύο αντιπροσωπειών, όπου επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών και η παραπέρα ανάπτυξη της συνεργασίας τους, στον γεωργικό, στον τουριστικό και κυρίως στον αμυντικό τομέα (να επισκεφθεί την Αρμενία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ), ο Ελληνας Πρόεδρος είπε πως η Τουρκία από το 2005 άρχισε τη διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριξε την προσπάθεια αυτή. Αλλά, βασική προϋπόθεση είναι να σεβαστεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ε.Ε. όπως τη σεβάστηκαν άλλες χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία). Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι είναι θέμα της Τουρκίας να εντείνει τις προσπάθειες προσαρμογής της στις απαιτήσεις της Ε.Ε. Είναι πρόβλημα της Τουρκίας, υπογράμμισε.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Παπούλιας και στη βραδινή αντιφώνησή του στο δείπνο.

«Και οι δύο χώρες, Ελλάδα - Αρμενία, συνορεύουν με την Τουρκία και συμμεριζόμαστε τη βούληση για ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της», είπε. Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στις σχέσεις καλής γειτονίας, πως «αναμένουμε την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με όλα τα κριτήρια της Ε.Ε. σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών».

Για το Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η απαράδεκτη κατάσταση στο νησί θα τερματιστεί και θα επανενωθεί η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

«Οι δύο χώρες μας, Ελλάδα - Αρμενία, έχουν μακρά ιστορία και τα δύο έθνη μας έζησαν στον 20ό αιώνα μαρτυρικές εποχές από κοινή αιτία, όπως μαρτυρεί και η Ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού, καταστάσεις που σφυρηλάτησαν μια ιδιαίτερη σχέση και φιλία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προς τον Αρμένιο πρόεδρο Ρομπέρ Κοτσαριάν στο επίσημο δείπνο.

Για τη γενοκτονία

«Δεν ξεχνάμε τη γενοκτονία του 1915 και είμαστε περήφανοι ότι στις τότε συνθήκες από τους λίγους λαούς που παρεχώρησαν άσυλο στους Αρμένιους ήταν και ο ελληνικός», τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος, ο οποίος σήμερα θα επισκεφτεί το Μνημείο Γενοκτονίας στο Ερεβάν και θα φυτέψει συμβολικά μια ελιά.

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας σε ελληνική δημοσιογραφική ερώτηση για το εάν η Αρμενία επιθυμεί να μπει στο ΝΑΤΟ.

«Δεν τίθεται θέμα ένταξής μας στο ΝΑΤΟ. Εχουμε διευρυμένη συνεργασία, αλλά θέμα ένταξης δεν τίθεται. Η ένταξη της Αρμενίας θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην Αρμενία, ενώ θα μείωνε το επίπεδο προστασίας της», είπε κατηγορηματικά.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/06/2007

ρωμηός

ΑΥΣΤΗΡΟΣ Παπούλιας προς Αγκυρα, από Ερεβάν: Να ζητήσουν συγγνώμη οι δράστες

«Βάρβαρο στίγμα η Γενοκτονία»

ΕΡΕΒΑΝ-ΑΡΜΕΝΙΑ
Της ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ

«Το γεγονός της Γενοκτονίας αποτελεί το πιο βάρβαρο στίγμα της σύγχρονης ιστορίας του ανθρώπου. Οι δράστες οφείλουν τουλάχιστον να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους και να ζητήσουν συγγνώμη».

 
Ο Κ. Παπούλιας και όλη η ελληνική αντιπροσωπεία έχουν αποθέσει από ένα λευκό γαρίφαλο στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων
Αυτή τη φράση έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο Βιβλίο Επισκεπτών στο Μουσείο Γενοκτονίας στο Ερεβάν. Ηταν ακόμη μία αιχμή χθες προς τους Τούρκους, μετά την προχθεσινή για τη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, που αποτελεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ηταν συγκινητικό το χθεσινό πρωινό που έζησε η ελληνική αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το πράσινο Ερεβάν, που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και με θέα το «σκλαβωμένο βουνό», όπως αποκαλούν οι Αρμένιοι το πάντα χιονισμένο Αραράτ (ύψος 4.000 μέτρα), που βρίσκεται «δυο βήματα πιο εκεί» στην -με κλειστά σύνορα- Τουρκία.

Φόρος τιμής

Ο Κάρολος Παπούλιας και η σύζυγός του Μαίη απέτισαν φόρο τιμής στο Μνημείο Γενοκτονίας, από μαύρη πέτρα και γρανίτη, σημείο αναφοράς στην τουρκική θηριωδία.

Με απόδοση τιμών, ο Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι και κάθε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, κρατώντας ένα λευκό γαρίφαλο στο χέρι, το ακούμπησε σκύβοντας στη φλόγα του μνημείου, που δεν σβήνει ποτέ.

Στο πάρκο, που περιβάλλει το χώρο του μνημείου-μουσείου, ο κ. Παπούλιας φύτεψε ένα μικρό έλατο, στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων.
 

«Δεν ξεχνάμε τη γενοκτονία του 1915 και είμαστε περήφανοι που στις τότε συνθήκες, από τους λίγους λαούς που παραχώρησαν άσυλο στους Αρμένιους ήταν και ο ελληνικός», επισήμανε ο Ελληνας Πρόεδρος στον Αρμένιο ομόλογό του Ρ. Κοτσαριάν.

Στο κορυφαίο αυτό για τους Αρμένιους θέμα, ο κ. Παπούλιας φρόντισε να αναφερθεί και όταν επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Ερεβάν.

«Ο ελληνικός λαός αισθάνεται πολιτισμική και ιστορική εγγύτητα με τον αρμενικό λαό. Υπήρξε κοινή η πορεία μας στη βυζαντινή αυτοκρατορία και μας ενώνει, βέβαια, και η Ορθοδοξία. Ενας όμως από τους σημαντικότερους λόγους είναι η προσφυγιά, που βιώσαμε με δραματικό τρόπο και με κοινή αιτία», είπε.

Μίλησε και για την Ιστορία, που μπορεί να λειτουργήσει σαν κάθαρση. «Τα θύματα να έχουν την ευγένεια να θέλουν να συγχωρήσουν, εφόσον οι θύτες επιδείξουν την ευγένεια να μάθουν να μην ξεχνούν» ανέφερε και έκανε παραλληλισμό φέροντας το παράδειγμα της Γερμανίας.


Καύχημα Ερντογάν: Δεν αποχώρησε ούτε στρατιώτης από την Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Του ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Η Αθήνα έχει ενημερώσει τη Λευκωσία για τη συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για το Κυπριακό. Απ\' ό,τι συνάγεται, ο Τούρκος πρωθυπουργός -επικαλούμενος και τις εκλογές στην Κύπρο και την Τουρκία- παραπέμπει για εξελίξεις στο Κυπριακό τον ερχόμενο χρόνο.

Πάντως η Λευκωσία δεν ευελπιστεί ότι επί πρωθυπουργίας Ερντογάν είναι δυνατό να επιλυθεί το Κυπριακό, η δε διαπίστωση αυτή, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, είναι ενδεικτική από την απουσία θετικών εξελίξεων στην τελευταία τετραετία, κατά την οποία το κόμμα Ερντογάν έχει τη διαχείριση του Κυπριακού. Υπογραμμίζεται επίσης το γεγονός ότι σε πρόσφατη διακήρυξη του κόμματος Ερντογάν για το Κυπριακό αναφέρεται «πως λόγω της ακολουθούμενης τουρκικής πολιτικής δεν παραχωρήθηκε ούτε σπιθαμή εδάφους και δεν αποχώρησε ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης από το νησί».

Ατόπημα Στάινμαγερ

Σε «φιλικό» διάβημα προς το Βερολίνο προβαίνει η Λευκωσία για τη δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ-Βόλτερ Στάινμαγερ, στις Βρυξέλλες, όταν αναφέρθηκε στο θέμα των σχέσεων των Τουρκοκυπρίων με την Ε.Ε. Ο Γερμανός υπουργός ονόμασε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» την κατεχόμενη περιοχή. Συγκεκριμένα είπε ότι «έχουν διεξαχθεί συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί πρόοδος στις σχέσεις της με την Ε.Ε. ώστε να καταστεί δυνατή η διάνοιξη εμπορικών διοδίων». Δυστυχώς, πρόσθεσε, δεν υπήρξε ακόμη πρόοδος.

Η Λευκωσία θεωρεί ατόπημα τη φράση αυτή και στο διάβημά της τονίζει ότι ονομασίες ή χαρακτηρισμοί που αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος δεν βοηθούν σε ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/06/2007

ρωμηός

Τουρκική επίθεση στον Παπούλια



Ο Κ. Παπούλιας καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν.
Ελληνο-τουρκική διπλωματική κρίση προκαλεί η Αγκυρα, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν, με αφορμή τις παρατηρήσεις του Κάρολου Παπούλια στο βιβλίο επισκεπτών του μνημείου για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «αλλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας» και κατηγόρησε την Ελλάδα για μεροληψία στα γεγονότα του 1915. Μάλιστα ο Λεβέντ Μπιλμάν προχώρησε, λέγοντας ότι «η Ελλάδα, η οποία έχει διαπράξει βαρβαρότητες στην Ανατολία δεν έχει δικαίωμα να συμβουλεύει την Τουρκία να πάρει μαθήματα από την Ιστορία».

Ο Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι προκαλούν λύπη οι ανυπόστατες θέσεις του τούρκου ομολόγου του και πρόσθεσε: «Η Ιστορία αναμφισβήτητα διδάσκει. Πρέπει, όμως, να διδάσκει κυρίως εκείνους που έχουν επιλέξει να μη συμφιλιωθούν μαζί της».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε πως ο Κάρολος Παπούλιας «με τις πράξεις του επιβεβαιώνει ότι η Ιστορία αν και δεν ξαναγράφεται πρέπει να μην είναι τροχοπέδη για ένα μέλλον ειρήνης».



Τ. Τ.



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 01/07/2007